• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Clos Saint Pierre
_______

 

Ekologisk vingård

 

Clos Saint Pierre är ett perfekt exempel på en gammal vingård som efter en längre tids nedgång tas över av entusiastiska vinmakare som omvandlar den på ett sådant sätt så att den inte endast återfår sin forna glans, utan hissas till en helt ny nivå. Som så ofta är fallet i vinvärlden handlar vin om mötet mellan terroiren och odlaren, och Clos Saint Pierre illustrerar detta på bästa möjliga sätt.

Clos Saint Pierre har anor sedan 1895. Gården fick en guldmedalj i Paris 1904 och omtalades av dåtidens vin- och matpersonligheter. Curnonsky (Maurice Edmond Sailland), även känd som "den gastronomiske prinsen" och en av grundarna av Guide Michelin, hyste en särskild kärlek för vinet.

Under större delen av efterkrigstiden verkar dock Clos Saint Pierre ha fallit i glömska, tills paret Carole och Pierre Perveyrie köpte upp gården 2008 och initierade dess radikala omvandling. Både Carole och Pierre hade dessförinnan varit anställda på andra vingårdar i Châteauneuf-du-Pape (Pierre som vinmakare), nyttiga och breda erfarenheter som de tog med sig i sitt nya livsprojekt. Engagemanget och insatsen de har lagt ner är mycket beundransvärd.


Med sina 4,5 ha i en enda inhägnad ("Le Clos") är Clos Saint Pierre en av de minsta gårdarna i Châteauneuf-du-Pape. Lägets välavgränsade identitet fick Carole och Pierre att vilja följa en "intimistisk" filosofi, dvs en småskalig produktion av kompromisslös kvalitet med endast 2 cuvéer: "Urbi" och "Orbi", med hänvisning till den påvliga välsignelsen Urbi et Orbi.

Paret konverterade gården till ekologisk odling (idag är den certifierad). Allt arbete är 100% hantverksmässigt. Jorden plöjs varsamt och naturlig stallkompost tillförs för att gynna det underjordiska mikroblivet och få rankornas rötter att nå ner till mineraliska skikt. Skörden är 100% manuell och druvorna sållas 2 gånger, vid plockning och på sorteringsbord. Skördeuttagen ligger mellan 24-33 hl/ha. Vinifieringen sker i ett helt nytt och toppmodernt vineri som paret inrett i en äldre stenbyggnad utanför huvudbyggnaden (som de också restaurerat från grunden och även öppnat ett gästhus i). Olika lotter vinifieras separat, utifrån druva och mognadsgrad, för att uppnå optimal balans. Skalmaceration sker uteslutande genom manuell pigeage på öppen tunna. Efter avslutad jäsning (100% spontanjäsning med naturlig jäst från druvan) uppfostras vinet i 16-18 månader delvis på trätankar, delvis på lätt rostade ekfat vilket möjliggör en elegant fatkaraktär där fruktens renhet premieras. Ingen klarifiering eller filtrering görs före buteljering.


Det är genom denna filosofi som Carole och Pierre blåst nytt liv i Clos Saint Pierre. Stilen som de har uppnått är ren och elegant, långt ifrån rustika och klumpiga stereotyper. En naturligt kraftfull kärna, och ett eteriskt uttryck som framhäver mineraliteten och ger vinerna en sällsynt drickvänlighet, även som unga. En kvalitetsnivå som blivit erkänd genom konstant höga betyg: vinskribenterna Gilbert & Gaillard har gett det röda vinet "Urbi" betyg mellan 91-93 i varenda årgång sedan 2009. Den franska guiden Patrick Dussert-Gerber placerar Clos Saint Pierre högst i sin rankning av gårdar från Châteauneuf-du-Pape, med 5 stjärnor av 5 möjliga.

Ett litet smakprov:

Clos Saint Pierre Urbi Châteauneuf-du-Pape Rouge 2014, 385 kr

Clos Saint Pierre Urbi Châteauneuf-du-Pape Rouge 2014. Det röda vinet odlas på den större delen av arealen (4 ha av 4,5) på en jord täckt av ovala stenar (galets roulés), med röd-brun lera ovanpå sandmolass och "safres" (packad sand). Totalt producerades 2480 buteljer. En otroligt fin doft, komplex och skiktad, med intensiv bärighet i förgrunden, därefter örtkryddor, rök, mineralitet och söta kryddor som avlöser varandra likt en kavalkad. Jag har aldrig tidigare skådat en så fin frukt i ett Châteauneufvin (jo, i samma vin fast årgång 2013, som jag provade förra året). Jag måste beteckna det som grandiost. Njutningen fortsätter sonika i munnen, ett fylligt och koncentrerat stoff som känns "lätt" och dansar i gommen tack vare mycket finslipade tanniner. Här upplever man den "outtalade kraft" som är typisk för Clos Saint Pierre. Vinet har fördelen att kunna drickas till både kraftfullare och elegantare kötträtter, både till ambitiösare matlagning och till mer klassisk. Jag gör det enkelt för mig och lagar en lammstek med örter, skysås och potatisgratäng...

 

Druva: 40% Grenache, 40% Syrah, 20% Mourvèdre. Alk. 14%.

 

Egenskaper: Mörkröd färg med granatnyans. Stor, komplex i doft och smak med elegant fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, halloncoulis, kirsch, lavendel, franska örter, rökig mineralitet, moka och vanilj. Fyllig i munnen med elegant tanninstruktur, lång och fräsch avslutning. Drick nu - 2024 till

 

Passar till: stekar (gärna med provençalska örter), grytor, vilt.

 

Drickfönster: nu - 2024 

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2020 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.