VINRESAN I CÔTES-DU-RHÔNE MED TERROIRVINER

2-6 MAJ 2018

 

Reseberättelse och bilder. Läs, titta och bli inspirerad!

 

Nu kan du boka dig för nya resor under 2018, klicka här!

 

 

Vinresa i Côtes-du-Rhône med Terroirviner 2-6 maj 2018: Reseberättelse

 

OBS: berättelsen nedan är på intet sätt utömmande, utan bara en liten resumé....

 

 

Onsdag 2 maj

Gruppen anländer på kvällen till flygplatsen i Marseille-Provence där jag tar emot dem tillsammans med vår trevlige busschaufför. Jag häller upp ett glas rosé åt samtliga som aperitif. “Bussrosén” heter: Domaine de l’Amauve Le rosé d’Yvonne Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2017, och kommer från en av de vingårdar som vi ska besöka under resan. Det roliga är att vi har en “Yvonne” i gruppen! Det blir naturligtvis fler trevliga bussviner under de 4 dagarna som följer. Vi färdas 100 km och kommer till Avignon, där vi har vår bas på det mysiga Hôtel de Garlande, mitt i den gamla stadsdelen. Det lilla hotellet drivs av paret Stéphane och Emanuelle, som är otroligt hjälpsamma och kan flytande engelska. En fantastiskt god, hemlagad frukost serveras varje morgon.

Torsdag 3 maj

Vi börjar med ett besök på Domaine de la Chapelle i byn Châteauneuf-de-Gadagne, ca 15 km öster om Avignon, där Sylvain Boussier med frun Céline välkomnar oss med öppna armar. Sylvain visar oss sina odlingar och förklarar hur beskärning fungerar, samt visar oss sin fina terroir med ovala stenar (galets roulés), typiska för Côtes-du-Rhône. Vi besöker vineriet i den gamla byggnaden med anor från 1700-talet, provar vinerna, varav de 2 fantastiska röda vinerna “Tradition” och “Réserve” (Côtes-du-Rhône Villages Gadagne). Sedan är det dags för vinmakarlunch, vi äter en lokal meny gjord på 100% lokala råvaror från en bondgård utanför byn: kycklingpaté, “crespeu” (en slags grönsaksomelett från Provence), lammragu med oliver och grönsaker, och otroliga getostar, till Sylvains viner. Vilken början! Mätta och belåtna måste vi tyvärr ta farväl av Sylvain och bege oss vidare... Till Châteauneuf-du-Pape och vingården Domaine de Saint-Siffrein. Där blir vi mottagna av Patricia Chastan, som visar oss den omgivande terroiren, där vi får uppleva en tämligen hård “Mistral” (den berömda vinden som blåser i Provence och har en renande effekt för bl a vinodlingarna). Gårdens viner håller mycket hög klass och får regelbundet höga betyg av internationella skribenter. Samtliga imponeras av vinet “Terre d’Abel” gjort i mycket liten kvantitet på gårdens äldsta och bästa stockar. Sista besöket i denna välfyllda dag blir hos Elodie Balme i Rasteau, en ung och dynamisk vinmakerska, knappt 35 år gammal, som gör viner i en sällsynt elegant stil, enligt naturliga metoder med minimala tillsatser.

 

 

Fredag 4 maj

Första anhalt blir Domaine Les Chênes Blancs i Gigondas, en supercharmig liten vingård, bestående av ett gammalt provencalskt hus med pytteliten vinifieringslokal. Ett stenbord under ett hundraårigt träd i trädgården blir platsen där vi ska prova vinerna, med utsikt mot vinodlingar och de taggiga bergen “Dentelles de Montmirail”. Men först ska vinmakaren Clément Roux visa oss sin vinodling och vi åker upp en bit i berget och får uppleva mycket gamla Grenache-stockar, varav vissa tros vara uppemot 100 år gamla. Platsen är magisk, i flanken av den mäktiga bergskedjan “Dentelles de Montmirail”. Vi beger oss sedan tillbaka till vingården och provar vinerna, som är rena fyrverkerier av upplevelser. Vilken underbar och trevlig vinmakare Clément Roux är. Han eskorterar oss t o m till byn dar vi ska äta en 3-rätters lunch på den mysiga restaurangen Du Verre à l’Assiette. Sedan är det dags att besöka veteranen Christian Voeux i Séguret, som driver den lilla vingården Domaine de l’Amauve. Christian Voeux guidar oss runt i byn Séguret, klassad i UNESCO:s världsarv, med små stenbelagda gränder och fantastisk utsikt. På väg mot vineriet passar vi och stannar och träffar Christians trevlige bror Denis som har en egen verkstad där han modellerar små traditionella ceramikfigurer (s k “santons”) samt producerar olivolja. Till slut kommer vi till Christians vineri som ligger mitt ute i “vischan”. Vi provar 6 av Christians viner, samtliga i appellationen Côtes-du-Rhône Villages Séguret, med fantastisk struktur och intensitet.

Lördag 5 maj

På morgonen besöker vi den traditionella provencalska marknaden i Sainte-Cécile-Les Vignes, med stort utbud av lokala produkter, råvaror, tvålar mm. Otroligt charmigt och genuint. Sedan fortsätter vi norrut mot Valréas där vi har möte med vingården Château Montplaisir och vinmakaren Benoit Chaignon. Benoit har bytt karriär från ernergibranschen och startat denna vingård från noll; han förvärvade 12 ha vinodlingar i Valréas och Vinsobres, samt en gammal herrgård som han har renoverat och omvandlat till ett lyxigt guest house. Efter en provsmakning av Benoits viner, som ligger i världsklass, är det dags för en hemlagad vinmakarlunch, tillagad av Benoits partner Eugénie, som ska ha ordentligt med beröm för sin matlagningskonst: foie gras med mango chutney, 7 timmars lammstek med ratatouille som huvudrätt, och en jordgubbstiramisu som jag personligen klassar som en av de godaste desserter jag någonsin ätit. Men dagen är inte färdig: nu ska vi besöka Benoits terroir i distriktet Vinsobres, ett unikt och isolerat läge på 500 meters höjd. Efter ca en halvtimmes färd ska vi nu ta oss upp den sista biten, genom steniga stigar mitt i tätbevuxen skog. Benoit tar oss upp i sin skåpbil, och det blir en ruffsig, turbulent uppfärd, minst sagt. Vilket äventyr. Väl framme njuter vi av en fantastisk plats, där endast fågelkvitter och vindens mjuka bris kan höras; vingårdsläget omgärdas av vild skog, ovanför finns endast himmelen. Var och en av oss känner ett djupt lugn i denna meditativa miljö. Vi tackar Benoit helhjärtat för att ha delat med sig så fina upplevelser och beger oss tillbaka till Avignon. Nu väntar en gastronomisk middag på restaurang Avenio, som drivs av den mycket ambitiöse kocken Jerôme Nolin, som arbetat på flera 3-stjärniga Michelinrestauranger innan han bestämde sig för att öppna eget. Här finns inte utrymme för misstag, allt ska vara perfekt, och det var det. Restaurangen räknas idag till en av de absolut bästa i Avignon. Bland höjdpunkterna från kvällens meny kan nämnas (bl a!) grön sparris från Provence med murkelsås och en sagolik prosciuttio, ungstekt duva med krispiga grönsaker och skysås, och naturligtvis underbara viner från Côtes-du-Rhône...

Söndag 6 maj

Söndagen är fri och alla i gruppen passar på och besöker lite sevärdheter i Avignon, t ex påvepalatset och de omgivande trädgårdarna. Man hinner även äta en god lunch, utan minsta stress, innan det blir dags att ta bussen i riktning mot flygplatsen. Resan har varit så rik på intryck, och man har även tillbringat en mycket trevlig tid tillsammans som grupp och bekantat sig närmare. Man är lite ledsen att nu skiljas åt. Men minnena från denna resa är oförglömliga. Tack alla för er medverkan och så hoppas jag att vi ses i framtida resor, events eller sammanhang!

 

Tack alla som var med! Nu ordnar vi nya resor under 2018, bokningen är nu öppen, KLICKA HÄR

VINRESAN I ALSACE MED TERROIRVINER

18-22 OKTOBER 2017

 

Reseberättelse och bilder. Läs, titta och bli inspirerad!

 

OBS: fler bilder finns på Terroirviners Facebooksida: https://www.facebook.com/terroirviner/

 

Nu kan du boka dig för 4 olika resor under 2018, klicka här!

 

 

Vinresa i Alsace med Terroirviner 18-22 oktober 2017: Reseberättelse

 

Onsdag 18 oktober

Gruppen anländer till flygplatsen i Basel-Mulhouse där jag tar emot dem tillsammans med vår supertrevlige busschaufför Romain. När alla stigit ombord korkar vi genast upp lite Crémant d'Alsace som vi avnjuter under resan till hotellet i Colmar. "Busscrémanten" heter: Jean-Marie Vorburger Crémant d'Alsace Brut. Hotellet är Ibis Styles i centrala Colmar, ett 3-stjärnigt mellanklasshotell med bemanning och room service dygnet runt. Frukostbuffé ingår självklart i paketet.

 

Torsdag 19 oktober

Vi börjar dagens äventyr i Eguisheim med ett besök hos Paul Ginglinger. Michel Ginglinger tar oss ut på en tur i fältet där han visar sina odlingsmetoder, sedan visar han vineriet, bl a de öppna tankarna där han macererar sin Pinot Noir helt manuellt (manuell pigeage), och sina ekliggare som han kryper in i genom en tämligen smal öppning för att rengöra. 7 viner senare kör Romain oss till byn Wintzenheim där vi äter lunch på "Au Bon Coin", en traditionell Alsacerestaurang utanför turiststråken, med "gammaldags" service där servitören går förbi och fyller på tallrikarna. Alla var överrens om att både maten och servicen var förträfflig. På eftermiddagen besöker vi Jean-Marie Vorburger i Voegtlinshoffen och gruppen blir rörd av det varma mottagandet. Jean-Marie är naturlig, rolig och charmig och fullkomligt okommersiell. En höjdpunkt i provningen är hans Pinot Noir Lieu-dit Bildstoecklé 2015 (lagrad på nya ekfat), med en kraft och en koncentration som får gruppen att helt tappa hakan. Jean-Marie skämmer även bort oss genom att öppna sin Pinot Gris Sélection de Grains Nobles 2007, som vunnit "Pinot Gris du Monde" 2012 och fått den absolut högsta utmärkelsen "Grande Médaille d'Or", dvs högre än guldmedalj. Återigen, en kraft och en koncentration som är sanslös. Kan lagras i 30 år...

 

Fredag 20 oktober

Första anhalt blir Jean-Claude Koehler i Westhalten, där sonen Christian Koehler och hans fru som driver gården tillsammans tar emot oss med öppna armar. Christian guidar oss med bussen till ett fantastiskt läge högt upp på Lieu-dit Strangenberg, med utsikt mot Vallée Noble, Grand Cru Zinnkoepflé och Bollenberg. Christian ger oss lite förklaringar om vinrankor och deras sjukdomar och hur man eventuellt botar dessa, samt visar oss flera av de vingårdslägen som han odlar, t ex 2 remsor på nedre Bollenberg med Pinot Noir. Vyerna är hissnande. Vi provar sedan Christians viner på gården med färska bretzel och kokta lokalproducerade ankkorvar. Bland höjdpunkterna i provningen finns 2 viner som odlas på Zinnkoepflé: Sylvaner Vieilles Vignes 2015, och Gewurztraminer Cuvée Marie-Antoinette 2015, som fått 3 stjärnor och "Coup de Coeur" i Guide Hachette, den absolut högsta utmärkelsen i guiden. Vi beger oss sedan till restaurangen "Cheval Blanc" bara några hundra meter längre bort, som drivs av en avlägsen släkting till Koehler, med samma efternamn. Restaurangen rekommenderas i Guide Michelin och har tidigare haft en sjtärna. Jérôme Koehler tar emot oss och vi avnjuter delikat tillagade rätter såsom krabbröra med grönsakspickle, viltterrin med foie gras, stekt gös med potatismos och hummersås... Vi vandrar sedan ner mot nästa vingård (fortfarande i Westhalten): Eric Rominger. Den supertrevlige Jean-Michel som arbetat på gården i över 25 år tar emot oss och vi provar 9 viner. Gårdens torra Muscat 2015 var en uppenbarelse, likaså vinet "Ozmoze" 2008, en samplantering av Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling och Sylvaner på Grand Cru Zinnkoepflé, med en fräschör och en komplexitet som når himmelska nivåer. Klockan är redan 17:30 men alla är i form och Romain tar oss till Bollenberg, där vi vandrar upp till det s k "Häxkapellet" och beundrar utsikten. Ännu en välfylld dag når sin ände.

 

Lördag 21 oktober

Första besöket är hos Schoenheitz, familjevingård i Wihr-au-Val, i Munsterdalen, med unik terroir med variationer av granit, som ger mycket distinkta viner. Adrien Schoenheitz tar oss ner till källaren och beskriver sina vinifieringstekniker med nördig precision, och vi förstår att denna källare är hans rike. Under provningen hörs flera "wow" när Crémanten provas, en årgångscrémant (2008) som lagrats på sin jästfällning i hela 81 månader. Detta var nog den mest komplexa Crémanten som provats under resan. Adriens Pinot Noir "Herrenreben" lagrad på ekfat var pepprig med inslag av rökta charkuterier som kunde föra tankarna till ett stort vin från norra Rhônedalen. Vi skyndar oss vidare mot Beblenheim, där vinmakaren Denis Wurz väntar på oss med en trerätters vinmakarlunch på vingården Domaine de la Vieille Forge. Men först hinner vi sträcka på benen med en liten promenad på Grand Cru Sonnenglanz, med utsikt mot Beblenheim och Grand Cru Mandelberg. Denis Wurz berättar om hur "lätt" det är att göra Crémant och Pinot Noir, trots att just dessa viner anses vara de svåraste att producera! Lunchen var fantastiskt god: laxbavarrois som förrätt, fylld pärlhöna som huvudrätt. Vi njuter Denis viner till lunchen och hans Riesling Silex 2016 och Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne 2015 får extra mycket beröm av gästerna. Det ska sägas att Pinot Noiren nyligen fått 3 stjärnor + "Coup de Coeur" i Guide Hachette (det högsta betyget i guiden); nu får den hela gruppens applåder. Efter lunchen kör Romain oss till Sylvie Spielmann i Bergheim ca 5 km norrut. Sylvie visar oss sin speciella terroir som ligger rakt ovanpå en gammal gipsgruva, numera igenfylld. Gipsfragmenten går att hitta överallt. Sylvie visar oss även hur hon beskär och binder upp sin Pinot Noir (s k "Cordon"), på samma sätt som görs i Bourgogne. Jag och en till i gruppen (som gillar Sylvies viner) blir rörda nästan till tårarna när vi kommer till Grand Cru Kanzlerberg, där Sylvie gör sin toppriesling. Detta är Alsaces minsta Grand Cru till ytan och Sylvie är en av 2 producenter som odlar där. Vi får se stenar med de mycket sällsynta bergarterna fluorit och baryt, som råkar finnas i riklig längd just på Kanzlerberg. Sylvie visar oss sedan sin källare och sin privata vinkollektion med 11.000 flaskor (äldre årgångar). Under provningen provas 7 olika viner, samt 2 äldre viner som vi dricker blint; en Riesling 1987 och en Pinot Gris 1992, båda otroligt fräscha, utan minsta oxidering eller trötthetstecken. Vilken upplevelse! Till Sylvies Gewurztraminer Kanzlerberg 2008 serverar jag Pain d'épices med en skiva foie gras från Alsace; det fullkomligt exploderar i munnen. Dagen är inte slut: nu ska vi äta middag på restaurang l'Arpège, ekologisk restaurang med kreativ inriktning i Colmar. 3 rätter och 7 viner...

 

Söndag 22 oktober

Efter en fri morgon i Colmar återstår nu bara bussresan tillbaka till flygplatsen i Basel-Mulhouse. Vi tackar vår underbara chaufför Romain som varit en riktigt trevlig medföljare under hela resan. Jag räcker över en flaska Pinot Gris från Nicolas Zusslin som tack, å hela gruppens vägnar.

Under denna resa har vi besökt 7 olika vingårdar, träffat passionerade och engagerade vinmakare (och vinmakerskor) och provat sammanlagt 65 viner... Ätit 4 st flerrätters måltider, vandrat ute i fältet och lärt oss massor om terroir, vinodling och vinifiering, och sett det fantastiska landskapet i Alsace.

 

Tack alla som var med! Nu ordnar vi nya resor under 2018, bokningen är nu öppen, KLICKA HÄR

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2020 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.