top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

CHAMPAGNE JEAN-PAUL MOREL

Nedsatta lanseringspriser 23 maj-3 juni 2018

 

Beställning sker i butiken - klicka här

 

Jean-Paul Morel är urtypen av en liten traditionell Champagneodlare. Jean-Paul odlar 8,8 hektar i den Grand Cru-klassade byn Verzenay (ca 20 km sydöst om Reims), som är världsberömd för sin Pinot Noir och sina fylliga och smakrika Champagner. Jean-Paul, 68, är numera en pensionerad veteran, den tredje generationen i familjen som odlar vin. Om 3 år ska sonen Cédric formellt ta över rodret.

Hos Jean-Paul görs inga halvdana Champagner. Allt som görs (100%) kommer från Grand Cru-mark i Verzenay och lagras på sin jästfällning på flaska i minst 6 år (gärna längre) innan degorgering. Den typiska blandningen är 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Stilen är fyllig och smakrik, med rostade toner, konfiterad citrus och nyanser av röda bär. Årligen produceras ca 20.000 flaskor under eget namn, medan resten av skörden säljs till flera (mycket välkända) negocianter. Vinifieringen sker i vinkooperativet i Verzenay, där Jean-Paul Morel varit ordförande i 27 år av sin karriär (efter sin pappa som varit det i 36 år). Den långa lagringen på flaska sker sedan i Jean-Pauls källare. För att undvika administrativt krångel (pappersarbete) väljer Jean-Paul att inte skriva "Grand Cru" på flaskornas etiketter. Men hans kunder vet mycket väl varifrån vinerna kommer och behöver inte övertygas. I grunden producerar Jean-Paul alla sina cuvéer enligt samma filosofi. Dosagen ligger på 10 gr för samtliga cuvéer. Vinodlingen har numera en certifiering som garanterar att man arbetar enligt hållbara metoder. Bl a använder Jean-Paul feromonbaserade insektsfällor istället för kemiska bekämpningsmedel.

Jean-Paul Morel är känd bland medvetna amatörkretsar (även i Sverige), som hyllar honom som en av de bästa producenterna i distriktet Montagne de Reims. Montagne de Reims är det större område som omfattar flera vinbyar mellan Reims (i norr) och Epernay (i syd), däribland Verzenay. Det är en kulle med utsträckt topp täckt av skog, som höjer sig ca 200 meter ovanför slätten, med vinodling på sluttningarna runtom. Terroiren utmärker sig genom sin massiva kalkgrund, och (i Verzenay) genom den nordliga exponeringen som medför en förskjuten växtsäsong och en större komplexitet i de slutliga vinerna. Druvan Pinot Noir trivs ypperligt bra på denna terroir och förutom att fånga mineraliteten ger den ofta en lätt rödbärig karaktär som breddar fruktpaletten och är mycket omtyckt av amatörerna.

 

Terroirviner lanserar 3 viner av Jean-Paul Morel (alla torra vita Champagner):

Cuvée Spéciale Brut. 70% Pinot Noir från årgång 2009 och 30% Chardonnay från 2008. Chardonnay har lagrats på tank i drygt ett år innan buteljeringen. Vinet lagrades på sin jästfällning i nästan 8 år (92 månader). Degorgering 25 januari 2018. Detta är gårdens mest typiska vin, enligt Jean-Paul Morel. Nosen är rentutsagt opulent, med massor av intryck, röda äpplen, rostad citrus, apelsin, smör, torkad frukt, honung... I munnen bekräftas kraften genom en rik mousse, en fyllig kropp och en mycket smakrik upplevelse. Det är rikt, men strålar av finess genom de finkorniga bubblorna. Mitt i all smakrikedom smyger sig en mineralitet fram som ger ypperlig fräschör och renrasighet. Går att dricka på egen hand eller till en hel måltid, gärna en god fisk med en smörig sås och primörer. Var inte rädd. Eftersmaken varar länge!

Blanc de Blancs Brut. 100% Chardonnay från 2008. Lagring på sin jästfällning i nästan 9 år (104 månader). Degorgering 25 januari 2018. Ett mindre "typiskt" vin för vingården, men icke desto mindre intressant. Jag skulle nog vilja kalla det ett mästerverk. Jean-Paul Morel menar att sin Chardonnay "pinoterar", dvs uppför sig som en Pinot, och jag förstår litegrann vad han menar. Jämfört mot Champagner i Côte des Blancs (dvs längre söderut, där Chardonnay regerar) har vi här en rundare och fylligare stil. Jag upplever mycket citrus, klementin, drypande apelsinkött, rostat bröd, även blommighet och mineralitet. I munnen är det friskt och smörigt, och väldigt långt! Jämfört mot Cuvée Spéciale som var mer kraftfull och matig, kan denna mycket väl serveras som aperitif, samt till svenska förrätter såsom Toast Skagen, löjrom på smörstekt bröd, gubbröra... Fungerar även utmärkt till desserter enligt Jean-Paul Morels fru.

Millésime 2006. Jean-Pauls toppvin är alltid från en enskild årgång, och alltid baserat på grundblandningen 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Årgång 2006 har precis släppts, efter 2004. Vinet lagrades på sin jästfällning i nästan 11 år (128 månader) och degorgerades 25 januari 2018. Detta vin görs i mycket liten kvantitet, så pass liten att etiketteringen görs manuellt av producenten på varje flaska. Det som förvånar mest är vinets ungdomlighet; inte en sekund skulle man tro att det är 12 år gammalt. Här finns gröna och röda äpplen, vilda röda bär, torkade apelsiner, men även en fantastisk komplexitet som uppnåtts tack vare den långa lagringen, smör, praliner, brioche, honung. I munnen upplever jag en stor finess, krämiga och finlemmade bubblor, en renrasig och perfekt fruktsyra. Eftersmaken är riktigt lång. Drick denna härlighet till snittar, t ex löjroms- eller räksnittar, eller halstrade pilgrimsmusslor... 

De 3 vinerna som här presenterats är nu redo att drickas, men kan även lagras vidare. Om du föredrar ungdomlighet och livliga bubblor bör du dricka dessa Champagner inom 3-5 år. Om du gillar mognadstoner, honung, osv kan vinerna givetvis lagras längre än så, ca 10 år eller längre. Jean-Paul Morels Champagner är strukturerade för lång lagring, för den som gillar mogen Champagne.

bottom of page