top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Cyril Marès

Mas des Bressades
Distrikt: Costières de Nîmes, IGP Gard
_______

 

Ekologisk och biodynamisk vingård

 

NY LANSERING 26 JULI - 9 AUGUSTI 2023


Jag kommer alltid att minnas mitt första möte med Cyril Marès på Mas des Bressades i Manduel i december 2012. Cyril var så reserverad och ödmjuk, och vinerna så stora och karaktärsfulla. En nästan surrealistisk känsla!

Cyril är den 6:e generationen i familjen som odlar vin; familjen härstammar ursprungligen från Bordeaux men slog sig ner i Manduel 10 km utanför Nîmes i södra Frankrike 1964. Cyrils far Roger Marès grundade Mas des Bressades vid den tiden, men hade dessförinnan varit vinmakare i Bordeaux. Han var definitivt en "nytänkare" när han planterade Cabernet Sauvignon-stockar på Mas des Bressades domän i början av 70-talet, en druvsort som är intimt förknippad med Bordeaux. Detta visade sig vara en genidrag, då Cabernet Sauvignon har perfekta förutsättningar att mogna fullt ut i medelhavsklimatet i södra Frankrike. Det resulterande vinet, en fyllig blandning av Cabernet Sauvignon och Syrah lagrad på nya ekfat, är det som Mas des Bressades har blivit mest berömt för.

En av förklaringarna till Mas des Bressades succéhistoria är de exceptionella klimat- och terroirförutsättningar som karaktäriserar vingården.

Fram till 90-talet omfattade vingården ca 15 ha, koncentrerade runt vingårdsläget "Le Grand Plagnol", där Roger Marès hade planterat Cabernet Sauvignon. Cyril har sedan successivt tredubblat arealen, upp till dagens 45 ha. Marken är ganska platt och vidsträckt, på 50-70 meters höjd. Terroiren består av "galets roulés" (ovala stenar) ovanpå röd lera på 6-15 meters djup. Stenarna absorberar värmen på dagen och släpper den på natten, vilket bidrar till den höga druvmognaden som är typisk för området. De fungerar även som ett slags skydd mot extrem hetta, jorden under behåller alltid en viss fräschör och goda vattenreserver på djupet. Geografiskt är detta en gränszon mellan Rhônedalen och Languedoc – sedan några år tillbaka formellt en del av Rhônedalen, enligt franska vinmyndigheters beslut.

Klimatet är bland de varmaste i Frankrike, men genom läget väster om Rhônedeltat och den frontala exponeringen mot Medelhavet (tvärs över Petite Camargue) tränger havsbriser in i landet kvällstid och har en svalkande effekt nattetid. Avståndet till havet är ca 40 km men avsaknaden av naturliga hinder ger havsluften en fri framfart. Detta spelar en viktig roll för att bibehålla en fin fräschör och fruktrenhet i druvorna. Vinden Mistral, som blåser friskt i trakten, har också en stor betydelse genom sin uttorkande effekt på vinrankorna, och ger ett naturligt skydd mot svampsjukdomar. Intressant i sammanhanget är att själva namnet Mas des Bressades har en koppling till Mistral. "Bressades" som betyder "vaggning" på provençalska (besläktat med franskan "bercer" eller "bercement"), anspelar just på vindens "vaggande" effekt.

Cyril Marès har en lång och bred vinmakarkarriär bakom sig. Sin formella utbildning fick han vid agronomiska högskolan i Montpellier, med specialisering i vitikultur och oenologi. Han reste därefter runt i världen i mitten av 90-talet. Han praktiserade på Chalone Vineyard i Kalifornien 1994, och tjänstgjorde sedan på en vingård i Chile, under ledning av de 2 berömda oenologerna Bruno Prats (från Château Cos d’Estournel) och Paul Pontallier (ansvarig för Château Margaux 1983-2016). 2 år senare, 1996, var han tillbaka i Manduel, och kunde ta över Mas des Bressades efter sin far Roger.

2017 inleder Cyril en officiell ekologisk konvertering av vingården, och vinerna är ekologiskt certifierade från årgång 2020. I september 2022 bestämmer Cyril att gå ännu ett steg längre och börjar tillämpa biodynamiska principer i odlingen. Målet är att bli certifierad av det biodynamiska organet Demeter.

Mas des Bressades är viner som inte passerar förbi obemärkta. De är sydliga, generösa, fullspäckade med frukt och kryddor. De vita vinerna är aromatiska med blommiga och tropiska toner. De röda vinerna har enorm slagkraft och har fördelen att kunna avnjutas unga men också vinna på lagring. De fatlagrade röda vinerna Excellence Rouge och Les Vignes de mon père blir bäst efter ca 3-5 år och kan lagras i ca 10-15, i vissa årgångar längre än så.

Terroirviner lanserar 7 viner av Mas des Bressades:

Tradition Blanc Costières de Nîmes 2022 (Vitt, torrt). 50% Roussanne, 30% Grenache Blanc, 10% Marsanne, 10% Viognier. Aromatiskt och mycket välbalanserat med en upplevelse som är både generös och fräsch. Mogen citron, saftiga nektariner, aprikoser, gula päron, akacia, fänkål, en klick örter och mineralitet. En rund munkänsla med mogen frukt, bra fräschör, och lite mineralsälta på avslutet. Mycket trevligt till aperitif, tapas eller grillad fisk. Drickes ungt, nu – 2025.

Tradition Rosé Costières de Nîmes 2022 (Rosé). En superpopulär rosé varje år. Vinifieras enligt "saignée"-metoden: musten macererar tillsammans med det som ska bli ett rött vin; när musten uppnått en rosa färg avhälls en mindre del av tanken, som fortsätter vinifieras separat för att bli ett rosévin. Denna metod ger lite mer substantiella roséviner, ofta med lite djupare färg. Druvblandningen är 50% Grenache, 30% Syrah, 20% Cinsault. Buketten bjuder på färskplockade jordgubbar och hallon, lite granatäpple, röda vinbär, och en lite blommigare sida, rosor och lavendel. Perfekt rondör i munnen och ett härligt krispigt avslut. Kan njutas både vid poolkanken och vid bordet, till charkuterier, tapas, grillad kyckling, pizza, sallader, mm. Drickes ungt på frukten, nu - 2025.
 
Tradition Rouge Costières de Nîmes 2021 (Rött). 60% Grenache, 30% Syrah, 10% Cinsault, lagrades till 100% på betongtank i 16 månader. En generöst, kryddigt vin med djup färg och 14,5% alkoholhalt. Imponerande för den svala årgången 2021, där många röda viner i Rhônedalen fick en lite lättare profil än vanligt. På Mas des Bressades förlorade man ca 15% av skörden pga frost, en måttlig förlust jämfört mot många andra vingårdar. Slipade tanniner och en rund, krämig munkänsla karaktäriserar årgången. Krossade hallon, plommon, torkade örter, viol, eukalyptus och svarta oliver. Kan behöva lite luftning för att öppna sig. Som vanligt tjänar vinet sin roll som "husvin" galant, och har många parningsmöjligheter. Mycket njutbart till allt grillat, gärna med medelhavstillbehör som paprika, aubergine och squash. Drick nu – 2026.
 
Excellence Blanc Costières de Nîmes 2022 (Vitt, torrt). Det vita premiumvinet har blivit ett av Mas des Bressades absoluta favoritviner. 80% Roussanne, 20% Viognier. Lagrades till 80% på ekfat, 10% på ståltank och 10% på amforor. Amforor (av terracotta) släpper in små mängder syre vilket möjliggör en mikrooxidation av vinet (ungefär som ekfat), dock utan att ge fatkaraktär. Buteljerades i maj 2023, efter 8 månaders lagring. 2022 är en superb årgång, en mycket fin efterföljare till 2021. Färgen är djupt gyllengul. Doften är stor, aromatisk och koncentrerad, med suverän fruktintensitet. Persika, aprikoser, mogen citron, päron, tropisk frukt, vita blommor, samt undertoner av smörcroissant, havssälta och mineralitet. I munnen har vi en fyllig, sammetslen, krämig känsla som balanseras av en rund fruktsyra. Eftersmaken är lång och fräsch. Ett helt fantastiskt vin, som förenar opulens med elegans. Drick nu – 2027 till smakrika fiskrätter, halstrade pilgrimsmusslor eller frästa jumboräkor med en krämig risotto, samt till kraftiga ostar, t ex Roquefort. 2 flaskor av detta vin tar plats i premiumlådan!
 
Excellence Rouge Costières de Nîmes 2021 (Rött). 98% Syrah, 2% Grenache från 17-40-åriga stockar, lagrades på ettåriga ekfat i 12 månader. En sval, elegant årgång av detta vin, med mycket fin fruktintensitet och en uppsjö underförstådda nyanser. Färgen är tät purpurröd. Doften bjuder på en intensiv bärighet, halloncoulis, mullbär och blåbär, följt av svartpeppar, viol, garrigue, svarta oliver, kakao och en lätt vaniljton. I munnen har vi tanniner i sandkornskvalitet som ännu är något strama, och en sval fruktsyra som lyser igenom den generösa och täta frukten. Texturen är krämig och sammetslen. Ännu något ungt, behöver ca 1 års ytterligare lagring för att komma till sin rätt. Fatkaraktären är elegant och välintegrerad. Kan karafferas någon timme innan servering. Drick till grytor, stekar eller vilträtter. Med lite ålder blir det även perfekt till kraftfulla ostar. Lagringspotential fram till ca 2029.
 
Les vignes de mon père Cabernet-Syrah Vin de France 2020 (Rött). Vi är framme vid "flaggskeppsvinet": 70% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah, som planterades av Cyrils far Roger i början av 70-talet, därav namnet "Les vignes de mon père" (= "min fars vinrankor"). Det var det första vinet som Roger Marès producerade på Mas des Bressades och som gjorde vingården känd. Hans idé var att skapa ett kraftfullt vin där Cabernet Sauvignon ger struktur och tanniner, och Syrah ger rondör och kryddighet. Användningen av Cabernet Sauvignon ger inte rätt till appellationen Costières de Nîmes, varför det har varit klassat som "Vin de Pays du Gard" (IGP Gard), och från årgång 2020 som "Vin de France", pga ändrade regler i appellationssystemet. Appellationen saknar helt betydelse, ty vinet är gjort enligt samma metod. Cabernet Sauvignon lagras på 100% nya ekfat, och Syrah på ettåriga ekfat, i 12 månader. Vinet brukar vara rejält stramt och kräva minst 4-5 års lagring innan det är drickklart. I årgång 2020 är dock tanninkvaliteten lite rundare och mjukare, vilket är helt och hållet årgångsrelaterat, och vinet går att approcha redan idag. Det är stort, nyanserat, koncentrerat och smakrikt, med toner av crème de cassis, körsbärslikör, mörk choklad, köttsky, havannacigarr och lakrits. I munnen har vi ännu strama tanniner, som dock redan idag ger tillräckligt med flexibilitet för att kunna njuta vinet. Enkelt uttryckt är det ruskigt gott. Karaffera gärna 1-2 timmar innan servering. Servera till kraftfulla kötträtter, gärna örtmarinerade lammkotletter, eller en rosastekt oxfilé med en mörk demiglace-sås, serverad med en äkta Gratin Dauphinois. Kan lagras i minst 12 år.

Les vignes de mon père Cabernet-Syrah IGP Gard 2012 (Rött). Det är en ynnest att kunna få tillgång till ett vin som ligger i sitt absoluta toppfönster. Ett stort tack till Cyril Marès för att han allokerade en liten kvantitet av årgång 2012 till Terroirviner. Denna årgång lanserade Terroirviner en första gång i april 2015, och vinet var då rejält stramt, även något knutet, definitivt i behov av extra lagring. Idag visar det en helt annan finess och drickvänlighet. Allt har fallit på plats. Vinet är imponerande fräscht och känns betydligt yngre än sin ålder, med knappt några tertiära aromintryck. Det enda som eventuellt kan avslöja åldern är färgen, nu utvecklad till mörk granatröd. Doften är stor, intensiv, ljuvligt nyanserad. Svarta vinbär, svarta körsbär, torkade mullbär, kakao, svartpeppar, havannacigarr, lite rostat bröd, skogsmossa, och en nu tydligt framträdande grusig och stenig mineralitet. I munnen har vi ännu ett fast tanningrepp, och samtidigt en fantastisk fräschör som svalkar och framkallar ett salivdrag på avslutet. Balansen är helt enkelt perfekt. Drick nu och 3-5 år framåt, till en god bit oxfilé eller en lamm- eller viltstek (t ex älg eller hjort). Pga den begränsade tillgången kan vinet endast beställas som del i premiumlådan.

Ett litet smakprov:
Les vignes de mon père Cabernet-Syrah Vin de France 2020, 245 kr/fl (ord. 275 kr/fl)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Mas des Bressades Les vignes de mon père

Läs mer om vinet i den svarta rutan

bottom of page