• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Mas des Bressades
Distrikt: Costières de Nîmes, IGP Gard
_______

 

Vingård under ekologisk konvertering

 

NY LANSERING 11-20 JUNI 2019

 

Njut av Mas des Bressades hela sommaren. I denna lansering kan du beställa alla 6 viner från denna vingård som aldrig sviker, utan håller sina löften år efter år. Plocka flaskvis eller beställ 2 olika blandlådor: "bas" och "premium".

Alla viner är fantastiska, läs de mer detaljerade kommentarerna nedan.

OBS: vänta inte för länge om du vill vara säker på att kunna beställa det mycket eftertraktade vinet "Les vignes de mon père". I denna lansering släpps årgång 2017.


KORT INFO OM MAS DES BRESSADES

Jag kommer alltid att minnas mitt första möte med Cyril Marès på Mas des Bressades i Manduel i december 2012. Cyril var så reserverad och ödmjuk, och vinerna så rika och karaktärsfulla. En nästan surrealistisk känsla!

Cyril är den 6:e generationen i familjen som odlar vin; familjen härstammar ursprungligen från Bordeaux men slog sig ner i Manduel 10 km utanför Nîmes i södra Frankrike 1964. Cyrils far Roger grundade Mas des Bressades vid den tiden, men hade dessförinnan varit vinmakare i Bordeaux. Han var definitivt en "nytänkare" när han planterade Cabernet Sauvignon-stockar på Mas des Bressades domän i början av 70-talet, en druvsort som är intimt förknippad med Bordeaux. Vinet som skulle bli resultatet av denna plantering är det som Mas des Bressades har blivit mest berömt för: en mix Cabernet Sauvignon och Syrah som är riktigt fyllig och koncentrerad, och uppfostrad på nya ekfat. Mer om det längre ner!

Terroiren på Mas des Bressades omfattar idag ca 40 ha, och består av "galets roulés" (ovala stenar) ovanpå röd lera på 6-15 meters djup. Stenarna absorberar värmen på dagen och släpper den natten, vilket bidrar till den höga druvmognaden som är typisk för området. De fungerar även som ett slags skydd mot extrem hetta, jorden under behåller alltid en viss fräschör och goda vattenreserver på djupet. Geografiskt är detta en gränszon mellan Rhônedalen och Languedoc – sedan några år tillbaka formellt en del av Rhônedalen, enligt franska vinmyndigheters beslut.

Klimatet är bland de varmaste i Frankrike, men genom läget väster om Rhônedeltat och den frontala exponeringen mot Medelhavet (tvärs över Petite Camargue) tränger havsbriser in i landet kvällstid och har en svalkande effekt nattetid. Detta har en fundamental betydelse för att bibehålla en fin fräschör och fruktrenhet i druvorna. 

Cyril Marès har en lång och bred vinmakarkarriär bakom sig. 1996 tog han över Mas des Bressades från pappa Roger, efter att ha arbetat på vingårdar i USA och i Chile, samt för Paul Pontallier som var ansvarig för Château Margaux fram till 2016.

Sedan 2017 sker vinodlingen på Mas des Bressades till 100% enligt ekologiska metoder; man hade sedan länge slutat använda herbicider, men nu har man bestämt att helhjärtat starta en ekologisk konvertering. Certifieringen beräknas vara i hamn 2020.

Mas des Bressades är viner som inte passerar förbi obemärkta. De är sydliga, generösa, fullspäckade med frukt och kryddor. De vita vinerna är aromatiska med tropiska toner. De röda vinerna har enorm slagkraft och har fördelen att kunna avnjutas unga men även vinna på lagring. De fatlagrade röda vinerna Excellence Rouge och Les Vignes de mon père blir bäst efter ca 3-5 år och kan lagras i ca 10, ofta längre än så.

Terroirviner lanserar 6 viner av Mas des Bressades:

Tradition Blanc Costières de Nîmes 2018 (Vitt, torrt). En kanonfin årgångav det vita basvinet. Underbar balans med en upplevelse som är både generös och fräsch. Saftiga stenfrukter såsom nektariner och aprikoser, ananas, blommighet och stenig mineral. I munnen finns fruktmognaden och den angenäma oljigheten som är typisk för området, men hela vinet lyfts av en fräsch fruktsyra och mineralsälta. Man anar även en touch rökighet. Rent allmänt upplever jag vinet som snäppet fräschare och spänstigare i stilen än 2017, fast det oftast är det omvända förhållandet som gäller för vita viner i Frankrike. Intressant att notera är att färgen också är intensivare gyllengul med tendens mot orange. Drick som aperitif eller till tapas, träkolsgrillad fisk med olivolja och citron, friterade bläckfiskringar med aïoli. Servera väl kyld vid ca 9°C. Drickes ungt, nu - 2021.

Tradition Rosé Costières de Nîmes 2018 (Rosé). En lite mörkare och mer komplex rosé, vad sägs om det? Mas des Bressades rosé en av de få roséer som jag vågar lagra några år i källaren. Till skillnad från de blekrosa roséerna som dominerar marknaden idag, har vi här ett vin med djupare kulör och mer pondus, mer "traditionellt" i stilen. Kan njutas både vid poolkanken och vid bordet. I årgång 2018 upplevs en underbar mix av mörka och ljusa bär: mullbär, björnbär, jordgubbar och granatäpplen. Citrusskal tittar fram, även anis och stenig mineral. Munnen är frisk och krispig och energisk i en rund och volyminös kropp. Sammantaget får man en komplexitet och ett djup som få roséer har. Drick nu och 2-3 år framåt som aperitif, till charkuterier, tapas, tapenade, oliver, grillat (t ex grillade kycklingvingar), laxtartar, matiga sallader (t ex med bacon och krutonger), Chèvre, mm. Vinet belönades med 90 p av Wine Enthusiast.

Tradition Rouge Costières de Nîmes 2017 (Rött). Om man ska sammanfatta vinet i ett enda ord så är det: "pang!". Tradition Rouge är alltid ett bra vin, med en kraft och en intensitet som ligger utöver det normala för "basviner". Men i årgång 2017 är vinet "boldare" än det brukar vara. Det märks på alla nivåer: först den bläcklila färgen. Doften är rentutsagt stor, med tydliga toner av körsbärslikör, krämiga mörka bär, lakrits, och en lätt rökig mineralitet av krossade stenar. I munnen är strukturen stramare än jag minns tidigare årgångar, med en superlen textur som ger en opulent munkänsla. Även fruktsyran verkar vara snäppet högre än normalt. Avslutet är härligt kryddigt, krämigt och stramt med mycket fina tanniner. Alla pilar verkar helt enkelt peka uppåt! Sammanfattningsvis är vinet en dunderupplevelse och något man gärna bunkrar upp med för kommande månader och år, lådvis hellre än flaskvis. Perfekt att dricka nu men har strukturen för att ligga i källaren i 5-6 år. Drick till smakrika grillrätter, det ska vara örtigt och kryddigt. Gärna shish kebab, lammkotletter, ribs, m fl. Även perfekt till en hemlagad, välkryddad hamburgare med tillbehör.

Excellence Blanc Costières de Nîmes 2018 (Vitt, torrt). Cyrils finaste vita vin kommer uteslutande från vingårdens äldre rankor och vinet uppfostras på sin jästfällning på 100% nya ekfat i 5 månader med regelbunden bâtonnage. Den uppnådda stilen är rik och fyllig, men även komplex och subtil. I årgång 2018 slås jag av den djupa gyllengula färgen, med en orange nyans som kan påminna om 18 karats guld. Doften är stor och intensiv, kryddig med en mycket elegant fatkaraktär som släpper fram persika, rostad citrus och ananas och en stenig mineralitet. Här finns tydliga toner av lakrits och vanilj. I munnen är det fylligt och smörigt med en härlig känsla av citrusskal som hänger sig kvar i avslutningen parad med mineral. Vinet är ännu ungt och kommer att vinna på ca 1 års lagring. Kan lagras t o m 2023. Mycket passande till torskrygg i gräddsås eller andra smakrika fiskrätter, rätter av curry, eller Roquefort. Ett helt fantastiskt vin som slår många vita Châteauneuf-du-Paper som kostar det dubbla eller mer!

Excellence Rouge Costières de Nîmes 2017 (Rött). 100% Syrah från äldre stockar (45-55 år gamla), lagrades på 1-3 år gamla ekfat i 12 månader. I årgång 2017 har vi en potent mix av mörka krämiga bär, massvis med kryddighet, och en subtil animalitet. Nosen avger en intensiv kirschighet som uppbackas av svarta vinbär och plommon. Paletten breder ut sig med luft och man får intryck av rostad mandel, krossad peppar, läder, tobak och kakao. Fatkaraktären ger sig tillkänna men sjunker snart in i buketten. Munnen är fullfjädrad och fyllig, tanninstram med utmärkt koncentration. Vinet kan drickas redan idag efter en karaffering i 1-2 timmar, eller lagras vidare i 7-8 år. Behöver 1-2 år (ca 2021) för att komma på topp. Drick till bastanta kötträtter i sås, stekar, vilt, eller kraftiga ostar. Spara några flaskor till höstens vilträtter, och lägg några flaskor på lagring om du kan! Belönades med guldmedalj vid "Concours des vins de Nîmes" 2019, och silvermedalj i tävlingen "Syrah du Monde" 2019.

Les vignes de mon père Cabernet-Syrah Vin de Pays du Gard 2017 (Rött). Gårdens toppvin, och ett av mina absoluta favoritviner. 70% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah, som planterades av Cyrils far Roger i början av 70-talet, därav namnet "Les vignes de mon père". Det var det första vinet som Roger Marès producerade på Mas des Bressades och som gjorde vingården känd. Hans idé var att skapa ett kraftfullt vin där Cabernet Sauvignon ger struktur och tanniner, och Syrah ger rondör och kryddighet. Användningen av Cabernet Sauvignon ger inte rätt till appellationen Costières de Nîmes, appellationen blir därmed Vin de Pays du Gard (eller IGP Gard som det numera heter). Vinet lagrades på 100% nya ekfat i 12 månader. Det är rejält fylligt och köttigt, med tydliga rökiga och rostade toner som lyfter hela arompaletten till en högre nivå. Här finns en fin komplexitet, med krämiga mörka bär och körsbärslikör som samspelar med köttsky, mörk chocklad, orientkryddor och cigarrlåda. Vid varje sniff och vid varje smutt upptäcker man en ny nyans. Tanninerna är ordentligt strama som sig bör, men med underbar finkornighet. I årgång 2017 är vinet oerhört lyckat, aningen "fräschare" än 2016, fast kraften är densamma. Det kan vara återhållsamt direkt efter öppning, karaffering i minst 3 timmar rekommenderas. När vinet öppnar sig är det en ren och fullständig njutning. Man känner hur vinets dofter "sipprar ut", likt skyn ur en härlig biff... Här finns så mycket fruktkoncentration att även 100% nya ekfat inte på långa vägar lyckas dominera vinet. Njut redan idag till kraftfulla kötträtter, gärna örtmarinerade lammkotletter, T-bone steak, oxfilé Sauce au Poivre, m fl. Kan lagras i 10-15 år, på topp från ca 2021. Ett helt fantastiskt vin, som inte konstigt nog har vunnit 3 guldmedaljer i 3 olika tävlingar under våren 2019.


ALLMÄN INFO OM VINGÅRDEN

 

Mas des Bressades räknas till en av de absolut bästa producenterna i distriktet Costières de Nîmes. Distriktet har ökat i kvalitet de senaste åren och har nu flera uppstickare som kan konkurerra med mer prestigefyllda appellationer. Prisvärdheten är en av de bästa i Frankrike. Distriktet som numera anses tillhöra Rhônedalen (tidigare Languedoc) är känt för sin mycket speciella terroir där "galets roulés" (avlånga, avrundade stenar) har central betydelse för att absorbera värme under dagen och släppa den på natten. Stenarna ger även ett skydd mot värmebölja och torka. Vinerna har en varmfruktig, kryddig, ibland exotisk karaktär, men alltid med bibehållen fräschör.

 

Cyril Marès är vinmakare på Mas des Bressades sedan 1996. Vinodlingskonsten har han lärt sig av sin far, familjen har anor från Bordeaux. Cyrils far Roger grundade domänen år 1964. Cyril är den 6:e generationen som gör vin. Under sin karriär har Cyril arbetat bland annat på Château Cos d’Estournel i St Estèphe, ingen dålig merit!

 

Domänen befinner sig i byn Manduel ca 10 km öster om Nîmes och omfattar 40 ha, varav 22 ha planterade med Syrah och 7 ha med Grenache. Vinifieringen är traditionell, druvorna avstjälkas innan fermentering på ståltankar och lagring på ekfat. Hos Mas des Bressades är den jämna kvalitén årgång efter årgång imponerande, likaså koncentrationen i vinerna. Man blir inte besviken.

 

Mas des Bressades basvin heter “Tradition” i rött, vitt och rosé: de är äkta gourmandviner med terroirkaraktär som dricks med glädje i ung ålder men tål flera års lagring (minst 5 år för det röda). Ett tips: testa Tradition med (inte för stark) asiatisk mat, det fungerar! Alla tre färger överlevererar för priset och är kanonviner att plocka upp vilken vardag som helst för att förgylla en måltid.

 

Den högre nivån är “Excellence”, där druvorna kommer från äldre vinstockar samt fatlagring tillämpas. På denna nivå finner vi mer struktur, koncentration, komplexitet och ca 10 års lagringspotential för det röda och 5-6 år för det vita.

 

Ett av Mas des Bressades viner är en hyllning till Cyrils far: “Les Vignes de mon Père”, och är en blandning av 70% Cabernet Sauvignon och 30% Syrah. Det är formodligen det mest intressanta av domänens viner vid sidan av Excellence Rouge som är gjort på 100% Syrah från äldre rankor. Flera årgångar av båda viner har betygsatts över 90 p av Robert Parker och andra skribenter. 

Ett litet smakprov:

Les vignes de mon père Cabernet-Syrah 2017, 219 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_8734.JPG

"Ett av de bästa röda vinerna som jag känner till!"

- Philippe Saillard, grundare av Terroirviner SAS

 

Les Vignes de mon Père är ett unikt vin i sitt slag, gjort på äldre stockar Cabernet Sauvignon och Syrah. Skördeuttaget är max 37 hl per ha. Vinet lagras 12 månader på nya ekfat. Vinet har inte rätt till appellationen Costières de Nîmes pga Cabernet Sauvignon, och går därför under appellationen Vin de Pays du Gard. Cabernetdruvan relaterar till familjens ursprung i Bordeaux och kan ses som en "spirituell" färd; att blanda Cabernet med Syrah gjordes förr i Bordeaux. Cabernetstockarna planterades av Cyril Marès far Roger, därav namnet "vignes de mon père" (min fars vinrankor). Les Vignes de mon Père är ett sanslöst vin: det kombinerar kraft med elegans, har en suverän närvaro i munnen och imponerande längd. Stor doft med rik mörk frukt, tobak och orientaliska kryddor. Fyllig och välbalanserad med solid tanninstruktur. Fenomenal koncentration. Kan avnjutas ungt men vinner på att lagras minst 3-4 år och upp till 10-15 år. Flera årgångar har betygsatts över 90 p av Robert Parker: (2010: 91/100, 2009: 90/100). Les Vignes de mon Père är ett av mina favoritviner. Ett STORT vin för prisklassen.

 

FYND!