top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Mas des Bressades
Distrikt: Costières de Nîmes, IGP Gard
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 8-22 JUNI 2022

 

Jag kommer alltid att minnas mitt första möte med Cyril Marès på Mas des Bressades i Manduel i december 2012. Cyril var så reserverad och ödmjuk, och vinerna så stora och karaktärsfulla. En nästan surrealistisk känsla!

Cyril är den 6:e generationen i familjen som odlar vin; familjen härstammar ursprungligen från Bordeaux men slog sig ner i Manduel 10 km utanför Nîmes i södra Frankrike 1964. Cyrils far Roger grundade Mas des Bressades vid den tiden, men hade dessförinnan varit vinmakare i Bordeaux. Han var definitivt en "nytänkare" när han planterade Cabernet Sauvignon-stockar på Mas des Bressades domän i början av 70-talet, en druvsort som är intimt förknippad med Bordeaux. Vinet som skulle bli resultatet av denna plantering är det som Mas des Bressades har blivit mest berömt för: en mix Cabernet Sauvignon och Syrah som är riktigt fyllig och koncentrerad, lagrad på nya ekfat: "Les vignes de mon père".

Terroiren på Mas des Bressades omfattar idag ca 45 ha, och består av "galets roulés" (ovala stenar) ovanpå röd lera på 6-15 meters djup. Stenarna absorberar värmen på dagen och släpper den på natten, vilket bidrar till den höga druvmognaden som är typisk för området. De fungerar även som ett slags skydd mot extrem hetta, jorden under behåller alltid en viss fräschör och goda vattenreserver på djupet. Geografiskt är detta en gränszon mellan Rhônedalen och Languedoc – sedan några år tillbaka formellt en del av Rhônedalen, enligt franska vinmyndigheters beslut.

Klimatet är bland de varmaste i Frankrike, men genom läget väster om Rhônedeltat och den frontala exponeringen mot Medelhavet (tvärs över Petite Camargue) tränger havsbriser in i landet kvällstid och har en svalkande effekt nattetid. Avståndet till havet är ca 40 km men avsaknaden av naturliga hinder ger havsluften en fri framfart. Detta spelar en viktig roll för att bibehålla en fin fräschör och fruktrenhet i druvorna. 

Cyril Marès har en lång och bred vinmakarkarriär bakom sig. 1996 tog han över Mas des Bressades från pappa Roger, efter att ha arbetat på vingårdar i USA och i Chile, samt för Paul Pontallier som var ansvarig för Château Margaux fram till 2016.

Sedan 2017 har Mas des Bressades varit under ekologisk konvertering och 2020 är den första ekologiskt certifierade årgången. 

Mas des Bressades är viner som inte passerar förbi obemärkta. De är sydliga, generösa, fullspäckade med frukt och kryddor. De vita vinerna är aromatiska med blommiga och tropiska toner. De röda vinerna har enorm slagkraft och har fördelen att kunna avnjutas unga men också vinna på lagring. De fatlagrade röda vinerna Excellence Rouge och Les Vignes de mon père blir bäst efter ca 3-5 år och kan lagras i ca 10-15, i vissa årgångar längre än så.

 

Man kan notera att kvaliteten har höjts ytterligare ett steg de senaste åren - allteftersom Cyril Marès strävar efter nya höjder och höjer ribban hela tiden litegrann, blir vi bara mer och mer bortskämda.

Till sist lite årgångsinformation:

-2019 var ett varmt år med torka, hög sockerkoncentration i druvorna och tjocka skal. Tack vare svala nätter kunde man bibehålla en utmärkt fruktsyra. Vinerna i denna årgång är kraftiga och mycket lagringsdugliga.
-2020 producerar man röda viner i solmogen och smakrik stil, med sammetslena tanniner och rund textur; de är synnerligen intensiva och uttrycksfulla, och samtidigt tidigt tillgängliga. En mycket drickvänlig årgång.
-2021 förlorar Mas des Bressades ca 15% av sin skörd pga årgångens strapatser (vårfrost mm), vilket i slutändan är en måttlig förlust i förhållande till vad andra producenter genomlidit. Årgången är svalare än det vi vant oss vid de senaste åren. Vinerna är rena, fräscha och eleganta, med lite högre fruktsyra och lägre alkoholhalt. Något som gynnat särskilt de vita vinerna och rosévinerna i hela regionen.

Terroirviner lanserar 7 viner av Mas des Bressades:

Tradition Blanc Costières de Nîmes 2021 (Vitt, torrt, ekologiskt certifierat). 50% Roussanne, 30% Grenache Blanc, 10% Marsanne, 10% Viognier. Aromatiskt och mycket välbalanserat med en upplevelse som är både generös och fräsch. Mogen citron, saftiga nektariner, aprikoser, gula päron, akacia, fänkål, en klick örter (salvia, rosmarin) och mineralitet. I munnen finns fruktmognaden och den angenäma krämigheten som är typisk för området, samt en upplyftande fruktsyra och mineralsälta. Avslutet är fruktigt, med en mycket angenäm, svalkande mintig touch och lite grapefrukt. Den lite svalare årgången verkar ge vinet lite extra finess och spänst. Drick som aperitif eller till tapas, träkolsgrillad fisk med olivolja och citron, friterade bläckfiskringar med aïoli. Servera väl kyld vid ca 9°C. Drickes ungt, nu - 2024.

Tradition Rosé Costières de Nîmes 2021 (Rosé, ekologiskt certifierat). En mycket bra årgång för roséen, med strålande fräschör. Vinet görs enligt metoden "saignée": det macererar tillsammans med det som ska bli ett rött vin; när musten uppnått en rosa färg avhälls en mindre del av tanken, som fortsätter vinifieras separat för att bli ett rosévin. Denna metod ger lite mer substantiella roséviner, ofta med lite djupare färg. Druvblandningen är 50% Grenache, 30% Syrah, 20% Cinsault. Vi har en intensiv, fräsch bukett, med solmogna jordgubbar, hallon, körsbär, röda vinbär, och en nyans blodgrape. Kompletteras av en lite blommigare sida, rosor och lavendel. Munkänslan är både rund och frisk, utan minsta tecken på övermognad utan tvärtom en härlig krispighet i frukten och ett salivretande avslut med lätt mineralitet. Kan njutas både vid poolkanken och vid bordet, till charkuterier, tapas, grillad kyckling eller lax, sallader, mm. Drickes ungt på frukten, nu - 2023.
 
Tradition Rouge Costières de Nîmes 2020 (Rött, ekologiskt certifierat). 55% Grenache, 40% Syrah, 5% Cinsault, lagrad till 100% på betongtank. Tradition Rouge är alltid ett bra vin, med en kraft och en intensitet som ligger utöver det normala för "basviner". Årgång 2020 måste klassas som exceptionell, med en generositet som slår alla rekord. Av alla Tradition Rouge jag provat hittills (från årgång 2010 och framåt), ligger nog denna i topp. Klunkbarheten är helt enkelt unik. Buketten är stor och kraftfull, väldigt solvarm och "sydlig", med en frukt som går från krossade hallon till svarta körsbär och plommon, med drag åt katrinplommon. Här finns hela medelhavets läckra attribut, såsom viol, örter, lavendel, svarta oliver och lakrits. Man kan få vibbar från "Italien", även om detta är ett väldigt oprecist uttryck, så tror jag att de flesta av er förstår ungefär vad jag menar. I munnen har vi tanniner i sammetskvalitet, en krämig kropp fullspäckad med mogna bär, kryddor, torkade örter och en klick mineralitet. Avslutet är intensivt, välbalanserat med en fräsch och juicig bärighet. Njutningen är total och man behövde inte vänta på den. Medan vissa tidigare årgångar (t ex 2018) hade lite stramare tanniner och behövde lagras lite för att nå sin topp, är 2020 mer redo i sin ungdomliga fas. Drick nu och några år framåt till allt som får plats på grillen, gärna med medelhavstillbehör som paprika, aubergine och squash. Gärna marinerad ox- eller lammspett, tjockskuren ryggbiff, kryddiga korvar (merguez, chorizo), mm. Serveras vid ca 16°C. Lådvis beställning av detta vin kan vara en bra idé.
 
Excellence Blanc Costières de Nîmes 2021 (Vitt, torrt, ekologiskt certifierat). Nu till premiumnivån. Excellence Blanc görs på 70% Roussanne, 20% Viognier och 10% Grenache Blanc från äldre stockar. Fram till årgång 2019 lagrades detta vin på 100% nya ekfat i 4-5 månader. Sedan årgång 2020 har Cyril Marès testat ett nytt koncept, där fatbehandlingen är lite mildare. 2021 är vinet lagrat till 60% på ekfat (nya och tvååriga), 30% på ståltank och 10% på amforor. Amforor som släpper in små mängder syre möjliggör en mikrooxidation av vinet (ungefär som ekfat), dock utan att ge fatkaraktär. Buteljeringen skedde i april 2022, efter 7 månaders lagring. Vinet har en djup gyllengul färg. Koncentrerad citron, persika och tropisk frukt ligger i förgrunden, med angenäma toner av akacia, vanilj och en läcker mineralitet av krossad sten och flinta. Munnen är perfekt balanserad med en rund fruktsyra, en sammetslen smörighet och en fin fruktkoncentration. En gnutta vanilj och färskbakad croissant antyder fatkaraktär, men snarare än fat är det frukt och mineralkaraktär som dominerar i vinet. Det är fylligt och extremt tilltalande redan idag, men kommer att vinna på fortsatt lagring i något år. Kan lagras i ca 5-6. Drick till mustiga fiskrätter, t ex torskrygg i currygräddsås, halstrade pilgrimsmusslor med en krämig risotto, eller smakrika ostar, t ex Roquefort.
 
Excellence Rouge Costières de Nîmes 2020 (Rött, ekologiskt certifierat). 98% Syrah, 2% Grenache från i snitt 50-åriga stockar, lagrades på ettåriga ekfat i 12 månader. Återigen får vi uppleva kvalitéerna av årgång 2020, dess enorma fruktmognad och sammetslena tanniner, fast här i en kraftigare cuvée. Vi har en solvarm, intensiv bukett av mogna bär med drag åt torkad frukt, nyanser av mullbär, plommon och körsbärslikör. Med lite luft: en rejäl dos mörk chocklad uppblandad med krossade blåbär och hallon; uppvisningen fortsätter med färskmalen grå- och svartpeppar, lagerblad, rökt korv och svarta oliver. Det är redan komplext och väldigt tillgängligt. Fatkaraktären sjunker helt in i buketten, och när man inte förväntade sig det, dyker det plösligt upp lite vanilj och crème brûlée och påminner oss om att visst är vinet lagrat på fat... I munnen har vi tanniner i sandkornskvalitet, och en sval fruktsyra som lyser igenom den generösa och täta frukten. Avslutet är långt och harmoniskt. Drick nu och 8 år framåt till grytor, stekar eller vilträtter. Kan karafferas någon timme innan servering. Med lite ålder blir det även perfekt till kraftfulla ostar.
 
Les vignes de mon père Cabernet-Syrah IGP Gard 2019 (Rött). Detta är "flaggskeppsvinet": 70% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah, som planterades av Cyrils far Roger i början av 70-talet, därav namnet "Les vignes de mon père". Det var det första vinet som Roger Marès producerade på Mas des Bressades och som gjorde vingården känd. Hans idé var att skapa ett kraftfullt vin där Cabernet Sauvignon ger struktur och tanniner, och Syrah ger rondör och kryddighet. Användningen av Cabernet Sauvignon ger inte rätt till appellationen Costières de Nîmes, varför det klassificeras som "Vin de Pays du Gard" (IGP Gard). Cabernet Sauvignon lagrades på 100% nya ekfat, och Syrah på ettåriga ekfat, i 12 månader. Ett rejält fylligt och stramt vin. Komplext, med inslag av crème de cassis, körsbärslikör, mörk choklad, köttsky, cigarrlåda, lakrits. Fyller verkligen munnen. Det är mycket stadigt byggt med både tanniner och fruktsyra som ger en väldefinierad muskulatur åt kroppen. Vinet är steget kraftigare än Excellence Rouge och har en tydlig maskulinitet i stilen. Karaffera gärna 2-3 timmar innan servering. Fruktkoncentrationen är sådan att de nya ekfaten inte på långa vägar lyckas dominera vinet. Njut redan idag till kraftfulla kötträtter, gärna örtmarinerade lammkotletter, T-bone steak, oxfilé Sauce au Poivre, m fl. Kan lagras i uppemot 15 år. En personlig favorit, och en favorit bland många av er som följer Terroirviner. Aktuell årgång (2019) belönades med 2 stjärnor i Guide Hachette 2022.

Les vignes de mon père Cabernet-Syrah IGP Gard 2013 (Rött). Denna årgång av Les vignes de mon père har tidigare funnits i Terroirviners butik, lanserades i maj 2016. Det är en ynnest att jag kunde få en liten extra tilldelning, nu när vinet nått sin fulla mognad. Vinet påminner om en vällagrad Bordeaux, med en vacker, intensiv och djup bukett av crème de cassis, plommon, och cederträ. Med lite luftning växer frukten och även kryddorna fram: havanna, kakao, lakrits och en härlig rökighet. Vinet vinner i intensitet med luftning, så tveka inte att karaffera ett par timmar innan servering. Färgen är djupt rubinröd, och visar en utveckling jämfört mot den ungdomligare, purpurröda 2019. I munnen har vi en stor, fyllig kropp, med välpolerade och sammetslena tanniner. Det finns en svalkande friskhet i frukten som tillför både struktur och fräschör hela vägen till avslutet. Vilken härlig upplevelse! Det känns som att allting har fallit på plats, slipats och förädlats. Den ungdomliga stormen är förbi, vi har nu en vuxen, muskulös kropp som präglas av balans, harmoni och fulländning. Även mineraliteten har framhävts. Drick denna skönhet nu och ca 3-5 år framåt, till en god bit oxfilé eller lammkarré, gärna med färska örter och en mörk skysås. OBS: endast 90 fl tillgängliga! Pga den begränsade tillgången kan vinet endast beställas som del i blandlåda ("premiumviner"). Vinet belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2016.ALLMÄN INFO OM VINGÅRDEN

 

Mas des Bressades räknas till en av de absolut bästa producenterna i distriktet Costières de Nîmes. Distriktet har ökat i kvalitet de senaste åren och har nu flera uppstickare som kan konkurerra med mer prestigefyllda appellationer. Prisvärdheten är en av de bästa i Frankrike. Distriktet som numera anses tillhöra Rhônedalen (tidigare Languedoc) är känt för sin mycket speciella terroir där "galets roulés" (avlånga, avrundade stenar) har central betydelse för att absorbera värme under dagen och släppa den på natten. Stenarna ger även ett skydd mot värmebölja och torka. Vinerna har en varmfruktig, kryddig, ibland exotisk karaktär, men alltid med bibehållen fräschör.

 

Cyril Marès är vinmakare på Mas des Bressades sedan 1996. Vinodlingskonsten har han lärt sig av sin far, familjen har anor från Bordeaux. Cyrils far Roger grundade domänen år 1964. Cyril är den 6:e generationen som gör vin. Under sin karriär har Cyril arbetat bland annat på Château Cos d’Estournel i St Estèphe, ingen dålig merit!

 

Domänen befinner sig i byn Manduel ca 10 km öster om Nîmes och omfattar 40 ha, varav 22 ha planterade med Syrah och 7 ha med Grenache. Vinifieringen är traditionell, druvorna avstjälkas innan fermentering på ståltankar och lagring på ekfat. Hos Mas des Bressades är den jämna kvalitén årgång efter årgång imponerande, likaså koncentrationen i vinerna. Man blir inte besviken.

 

Mas des Bressades basvin heter “Tradition” i rött, vitt och rosé: de är äkta gourmandviner med terroirkaraktär som dricks med glädje i ung ålder men tål flera års lagring (minst 5 år för det röda). Ett tips: testa Tradition med (inte för stark) asiatisk mat, det fungerar! Alla tre färger överlevererar för priset och är kanonviner att plocka upp vilken vardag som helst för att förgylla en måltid.

 

Den högre nivån är “Excellence”, där druvorna kommer från äldre vinstockar samt fatlagring tillämpas. På denna nivå finner vi mer struktur, koncentration, komplexitet och ca 10 års lagringspotential för det röda och 5-6 år för det vita.

 

Ett av Mas des Bressades viner är en hyllning till Cyrils far: “Les Vignes de mon Père”, och är en blandning av 70% Cabernet Sauvignon och 30% Syrah. Det är formodligen det mest intressanta av domänens viner vid sidan av Excellence Rouge som är gjort på 100% Syrah från äldre rankor. Flera årgångar av båda viner har betygsatts över 90 p av Robert Parker och andra skribenter. 

Ett litet smakprov:

Les vignes de mon père Cabernet-Syrah IGP Gard 2019, 235 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_1183.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida

bottom of page