• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Mas des Bressades
Distrikt: Costières de Nîmes, IGP Gard
_______

 

Vingård under ekologisk konvertering

 

NY LANSERING 31 MAJ-6 JUNI 2021

 

Jag kommer alltid att minnas mitt första möte med Cyril Marès på Mas des Bressades i Manduel i december 2012. Cyril var så reserverad och ödmjuk, och vinerna så rika och karaktärsfulla. En nästan surrealistisk känsla!

Cyril är den 6:e generationen i familjen som odlar vin; familjen härstammar ursprungligen från Bordeaux men slog sig ner i Manduel 10 km utanför Nîmes i södra Frankrike 1964. Cyrils far Roger grundade Mas des Bressades vid den tiden, men hade dessförinnan varit vinmakare i Bordeaux. Han var definitivt en "nytänkare" när han planterade Cabernet Sauvignon-stockar på Mas des Bressades domän i början av 70-talet, en druvsort som är intimt förknippad med Bordeaux. Vinet som skulle bli resultatet av denna plantering är det som Mas des Bressades har blivit mest berömt för: en mix Cabernet Sauvignon och Syrah som är riktigt fyllig och koncentrerad, lagrad på nya ekfat: "Les vignes de mon père".

Terroiren på Mas des Bressades omfattar idag ca 45 ha, och består av "galets roulés" (ovala stenar) ovanpå röd lera på 6-15 meters djup. Stenarna absorberar värmen på dagen och släpper den natten, vilket bidrar till den höga druvmognaden som är typisk för området. De fungerar även som ett slags skydd mot extrem hetta, jorden under behåller alltid en viss fräschör och goda vattenreserver på djupet. Geografiskt är detta en gränszon mellan Rhônedalen och Languedoc – sedan några år tillbaka formellt en del av Rhônedalen, enligt franska vinmyndigheters beslut.

Klimatet är bland de varmaste i Frankrike, men genom läget väster om Rhônedeltat och den frontala exponeringen mot Medelhavet (tvärs över Petite Camargue) tränger havsbriser in i landet kvällstid och har en svalkande effekt nattetid. Avståndet till havet är ca 40 km men avsaknaden av naturliga hinder ger havsluften en fri framfart. Detta spelar en viktig roll för att bibehålla en fin fräschör och fruktrenhet i druvorna. 

Cyril Marès har en lång och bred vinmakarkarriär bakom sig. 1996 tog han över Mas des Bressades från pappa Roger, efter att ha arbetat på vingårdar i USA och i Chile, samt för Paul Pontallier som var ansvarig för Château Margaux fram till 2016.

Sedan 2017 har Mas des Bressades varit under ekologisk konvertering och 2020 är den första ekologiskt certifierade årgången. 

Mas des Bressades är viner som inte passerar förbi obemärkta. De är sydliga, generösa, fullspäckade med frukt och kryddor. De vita vinerna är aromatiska med blommiga och tropiska toner. De röda vinerna har enorm slagkraft och har fördelen att kunna avnjutas unga men också vinna på lagring. De fatlagrade röda vinerna Excellence Rouge och Les Vignes de mon père blir bäst efter ca 3-5 år och kan lagras i ca 10-15, ofta längre än så.

Terroirviner lanserar 7 viner av Mas des Bressades:

Tradition Blanc Costières de Nîmes 2020 (Vitt, torrt, ekologiskt certifierat). 50% Roussanne, 30% Grenache Blanc, 10% Marsanne, 10% Viognier. Aromatiskt och mycket välbalanserat med en upplevelse som är både generös och fräsch. Rostad citron, saftiga nektariner, gula päron, ananas, fänkål, lätt kardemumma och lätt mineral. I munnen finns fruktmognaden och den angenäma oljigheten som är typisk för området, men hela vinet lyfts av en fräsch fruktsyra och mineralsälta. Drick som aperitif eller till tapas, träkolsgrillad fisk med olivolja och citron, friterade bläckfiskringar med aïoli. Servera väl kyld vid ca 9°C. Drickes ungt, nu - 2023.

Tradition Rosé Costières de Nîmes 2020 (Rosé, ekologiskt certifierat). En väldigt spännande årgång för roséen. Aningen ljusare i färgen och lite elegantare i framtoningen jämfört mot tidigare årgångar. 50% Grenache, 30% Syrah, 20% Cinsault. En underbar mix av fräscha hallon, jordgubbar, röda vinbär, med nyanser av citrusskal och vit persika. En kryddig sida utvecklas i glaset med en klick vitpeppar och massor med anis. Både rund och frisk i munnen, utan minsta tecken på övermognad utan tvärtom en härlig krispighet i frukten och ett salivretande avslut med lätt mineralitet. Kan njutas både vid poolkanken och vid bordet, till charkuterier, tapas, grillad kyckling, sallader, mm. Drickes ungt på frukten, nu - 2022. En kanonfin årgång.
 
Tradition Rouge Costières de Nîmes 2018 (Rött). 60% Grenache, 40% Syrah, lagrades till 100% på betongtank. Jag brukar sammanfatta vinet med "pang". Tradition Rouge är alltid ett bra vin, med en kraft och en intensitet som ligger utöver det normala för "basviner". Purpurröd i färgen, intensiv och tät doft med nyanser av jordgubbar, svarta vinbär och plommon, som förstärks av vitpeppar, viol och garrigue. I munnen förvånansvärt koncentrerat, med ännu strama tanniner och en härlig lenhet i texturen. Drick till grillad lammspett, kryddiga korvar, grytor, mm. Kan lagras 5-7 år utan problem.
 
Excellence Blanc Costières de Nîmes 2020 (Vitt, torrt, ekologiskt certfierat). Nu till premiumnivån. Excellence Blanc görs på 70% Roussanne, 30% Viognier från äldre stockar. I tidigare årgångar lagrades det på 100% nya ekfat i 4-5 månader. 2020 har Cyril testat ett nytt koncept, och vinet är lagrat till 10% på amforor, 10% på små ståltankar, och 80% på äldre ekfat. Genom att avstå från nya ekfat, får vinet en mindre fatdominerad karaktär. Amforor som släpper in små mängder syre möjliggjör en mikrooxidation av vinet (ungefär som ekfat), dock utan att ge fatkaraktär. Buteljeringen skedde i april 2021. Cyril brukar sällan kommentera sina viner, men enligt honom är detta den bästa årgången av Excellence Blanc sedan 2014. Vinet har en djup gyllengul färg med orange nyans. Koncentrerade aprikoser, persika, ananas och klementiner ligger i förgrunden, med angenäma toner av akacia, eukalyptus och stenig mineralitet. I munnen finns smörighet och en fin fruktkoncentration. Intrycket är fräscht och välbalanserat med endast en gnutta vanilj som antyder fatkaraktär. Snarare än fat är det alltså frukt och mineralkaraktär som dominerar i vinet. Det är extremt tilltalande redan idag, men kommer att vinna på fortsatt lagring i något år. Kan lagras i 4-5. Drick till mustiga fiskrätter, t ex torskrygg i currygräddsås, eller smakrika ostar, t ex Roquefort.
 
Excellence Rouge Costières de Nîmes 2019 (Rött). 98% Syrah, 2% Grenache från i snitt 50-åriga stockar, lagrades på 1-3 år gamla ekfat i 12 månader. En fantastisk kombination av kraft och elegans. Generöst och smakrikt, med slipade tanniner och en fräsch framtoning. Ungt, kryddigt och komplext med toner av kirsch, svarta vinbär och plommon, samt en mörk kryddighet med toner av kakao, rostat kaffe, svartpeppar, svarta oliver och en lätt läderton. En välbalanserad fatkaraktär som helt sjunker in i buketten. I munnen finns tanniner i sandkornskvalitet, och en sval fruktsyra som lyser igenom den generösa och täta frukten. Mycket fin balans. Naturligtvis ännu ungt med ett par år kvar till sin topp. Enligt Cyril har Excellence Rouge en mycket lång lagringsförmåga i ca 10-20 år. Fördelen är att det är otroligt tilltalande redan i ung ålder. Drick till grytor (t ex Boeuf Bourguignon), stekar eller vilträtter. Med lite ålder blir det även perfekt till kraftfulla ostar.
 
Les vignes de mon père Cabernet-Syrah Vin de Pays du Gard 2019 (Rött). Detta är "flaggskeppsvinet": 70% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah, som planterades av Cyrils far Roger i början av 70-talet, därav namnet "Les vignes de mon père". Det var det första vinet som Roger Marès producerade på Mas des Bressades och som gjorde vingården känd. Hans idé var att skapa ett kraftfullt vin där Cabernet Sauvignon ger struktur och tanniner, och Syrah ger rondör och kryddighet. Användningen av Cabernet Sauvignon ger inte rätt till appellationen Costières de Nîmes, varför det klassificeras som "Vin de Pays du Gard" (IGP Gard). Cabernet Sauvignon lagrades på 100% nya ekfat, och Syrah på ettåriga ekfat, i 12 månader. Ett rejält fylligt och stramt vin. Komplext, med inslag av crème de cassis, körsbärslikör, mörk choklad, köttsky, cigarrlåda, lakrits. Fyller verkligen munnen. Det är mycket stadigt byggt med både tanniner och fruktsyra som ger en väldefinierad muskulatur åt kroppen. Vinet är steget kraftigare än Excellence Rouge och har en tydlig maskulinitet i stilen. Karaffera gärna 2-3 timmar innan servering om du dricker det ungt. Fruktkoncentrationen är sådan att de nya ekfaten inte på långa vägar lyckas dominera vinet. Njut redan idag till kraftfulla kötträtter, gärna örtmarinerade lammkotletter, T-bone steak, oxfilé Sauce au Poivre, m fl. Kan lagras i uppemot 15 år och borde ligga på topp från ca 2023. En personlig favorit, och en favorit bland många av er som följer Terroirviner.
 
Quintessence 2019 (Rött). Ett exklusivt vin som görs i mycket liten kvantitet. Lanseras för första gången av Terroirviner. I fråga om druvsorter är förhållandet omvänt mot Excellence Rouge, och vi har 98% Grenache, 2% Syrah. Rankorna är över 50 år gamla och skördeuttaget endast 15 hl/ha. Vinet skalmacererade genom manuell fottrampning på öppen tank, och lagrades på 4-5 åriga ekfat i 12 månader. Mörkt i färgen och synnerligen tätt och koncentrerat i både doft och smak. Buketten tar tid att öppna sig men visar redan en underbar mix av finkrossade hallon, svarta vinbär, plommon, kakao, korinter, och en tydlig mineralitet. Kroppen är i den fylliga kategorin, men samtidigt graciös och elegant, med enorm koncentration av aromerna, och en helt gigantisk avslutning. Man upplever vinets oerhörda kraft fullt ut på avslutet. Herrejösses vilket vin... För mig är detta helt på samma nivå som en Châteauneuf-du-Pape av det finare och dyrare slaget, både stilmässigt och kvalitetsmässigt. Samtidigt har vinet en elegans som på något sätt påminner om Bourgogne. Visst är det lite smärtare i kroppen, mer "feminint" än Les vignes de mon père. Cyril samt fler som känner Quintessence, menar att vinet verkligen vinner på att sparas 4-5 år innan man börjar dricka det. Min egen upplevelse av hur gott det faktiskt är redan nu, får mig att vilja korka upp en flaska redan nu, och spara övriga till senare. Servera till en lammstek med örter, samt vilträtter. Karafferas ej. Ett kul experiment: ställ vinet mot en eller flera Châteauneuf-du-Paper, helst blint!

ALLMÄN INFO OM VINGÅRDEN

 

Mas des Bressades räknas till en av de absolut bästa producenterna i distriktet Costières de Nîmes. Distriktet har ökat i kvalitet de senaste åren och har nu flera uppstickare som kan konkurerra med mer prestigefyllda appellationer. Prisvärdheten är en av de bästa i Frankrike. Distriktet som numera anses tillhöra Rhônedalen (tidigare Languedoc) är känt för sin mycket speciella terroir där "galets roulés" (avlånga, avrundade stenar) har central betydelse för att absorbera värme under dagen och släppa den på natten. Stenarna ger även ett skydd mot värmebölja och torka. Vinerna har en varmfruktig, kryddig, ibland exotisk karaktär, men alltid med bibehållen fräschör.

 

Cyril Marès är vinmakare på Mas des Bressades sedan 1996. Vinodlingskonsten har han lärt sig av sin far, familjen har anor från Bordeaux. Cyrils far Roger grundade domänen år 1964. Cyril är den 6:e generationen som gör vin. Under sin karriär har Cyril arbetat bland annat på Château Cos d’Estournel i St Estèphe, ingen dålig merit!

 

Domänen befinner sig i byn Manduel ca 10 km öster om Nîmes och omfattar 40 ha, varav 22 ha planterade med Syrah och 7 ha med Grenache. Vinifieringen är traditionell, druvorna avstjälkas innan fermentering på ståltankar och lagring på ekfat. Hos Mas des Bressades är den jämna kvalitén årgång efter årgång imponerande, likaså koncentrationen i vinerna. Man blir inte besviken.

 

Mas des Bressades basvin heter “Tradition” i rött, vitt och rosé: de är äkta gourmandviner med terroirkaraktär som dricks med glädje i ung ålder men tål flera års lagring (minst 5 år för det röda). Ett tips: testa Tradition med (inte för stark) asiatisk mat, det fungerar! Alla tre färger överlevererar för priset och är kanonviner att plocka upp vilken vardag som helst för att förgylla en måltid.

 

Den högre nivån är “Excellence”, där druvorna kommer från äldre vinstockar samt fatlagring tillämpas. På denna nivå finner vi mer struktur, koncentration, komplexitet och ca 10 års lagringspotential för det röda och 5-6 år för det vita.

 

Ett av Mas des Bressades viner är en hyllning till Cyrils far: “Les Vignes de mon Père”, och är en blandning av 70% Cabernet Sauvignon och 30% Syrah. Det är formodligen det mest intressanta av domänens viner vid sidan av Excellence Rouge som är gjort på 100% Syrah från äldre rankor. Flera årgångar av båda viner har betygsatts över 90 p av Robert Parker och andra skribenter. 

Ett litet smakprov:

Les vignes de mon père Cabernet-Syrah 2019, 219 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_8734.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida