top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Caveau Quinard
 
Distrikt: Bugey
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 3-20 APRIL 2025

VINDISTRIKTET BUGEY
 
Bugey ligger i departementet Ain, halvvägs mellan Genève och Lyon, med ca 60 km fågelavstånd i varje riktning. Ur en vingeografisk synpunkt, ligger man mellan Jura i nordväst och Savoie i öst, och inte speciellt långt från den nordliga delen av Rhônedalen (i sydväst).
 
Bugey är tämligen okänt beroende på sin begränsade produktion: ca 500 ha odlas idag, fördelade på ca 80 producenter, vilket kan jämföras mot Savoie:s ca 2200 ha och drygt 500 producenter. Det finns en tendens att klumpa ihop Bugey med Savoie, då mycket förenar dem (druvsorter, klimat mm), men de har skilda appellationer och identiteter. Franska vinmyndigheter betraktar dem definitivt som skilda distrikt. Gränsen mellan Bugey och Savoie går längs floden Rhône. På Bugey-sidan (den högra stranden) har vi Jurabergens sydligaste del, på Savoie-sidan ligger Alperna. Rhône rinner nedströms från Genève, bildar en ring runt Bugey i söder, och svänger sedan västerut mot Lyon. På den högra stranden (den västra sidan) ligger alltså Bugey, varav en stor del är inklämd i flodens sinuositet.

Det bergiga landskapet i Bugey är naturskönt och relativt glesbebyggt. Man åker längs slingriga vägar i pastorala marker och skogar. Uppfödning av kor är ett viktigt inslag, mjölken här används för att producera Comté och andra ostar. Vinodlingen är utspridd, med ganska stora avstånd mellan olika delar. Man har indelat distriktet i 3 distinkta geografiska zoner: Cerdon i norr, Montagnieu i väst, och trakterna runt Belley i sydöst. I närheten av Belley ligger Manicle, ett område med "Cru"-status där exklusiva viner produceras. Från den nordligaste änden till den sydligaste är avståndet hela 80 km. Totalt finns vinodling i 68 kommuner. Generellt sker odlingen på 200-500 meters höjd, på platåer eller nedre delarna av bergssluttningar. Terroirerna är heterogena, till följd av det geologiska "kaos" som uppstått vid bildningen av bergskedjorna och istiden. Avlagringar från flera geologiska perioder kan finnas inom ett och samma område. Bland terroirtyperna finns t ex kalkstensvittring från klippor, istidsmorän, molassjord m fl. Jordarna är rika på sedimentära bergarter som t ex sand, grus, lera mm. Klimatet är subalpint med maritima influenser, varma somrar och friska nätter; man har ofta syd- eller sydöstexponering med många soltimmar, men också hög nederbörd (ca 1100 mm per år). Klimatmässigt kan man betrakta Bugey som ett "nordligt" vindistrikt, och inte konstigt är det vita viner och mousserande viner som utgör den större delen av produktionen. Floden Rhône som bildar en buckla runt distriktet bidrar till att mildra klimatet. Flera producenter berättar att de upplever en viss uppvärmning på senare år, man får lite större fruktmognad, med välbalanserad (ej för vass) friskhet. Detta upplever man snarare som en fördel.

Bugey intogs i det franska AOC-systemet så sent som 2009. Då avskaffades den tidigare beteckningen VDQS ("Vin de Qualité Supérieure") som man hade haft sedan 1958. Detta var ett viktigt erkännande av kvaliteten, som vinproducenterna i Bugey hade kämpat för i flera decennier. Genom AOC-regelverket upphöjs dessutom flera terroirer till "Cru"-status: Cerdon, Montagnieu och Manicle. Dessa viner har alltså fått en egen geografisk benämning, som får skrivas direkt efter "Bugey" på etiketten.

Mousserande viner har en särskild ställning i Bugey. Cerdon (halvtorrt mousserande rosévin på Gamay och Poulsard, framställt enligt Méthode Ancestrale) står idag för nästan hälften av allt vin som produceras i Bugey. Därefter följer Bugey Brut, ett torrt mousserande vin framställt enligt Méthode Traditionelle, som står för ca 1/6. Till Bugey Brut används Chardonnay samt 2 lokala druvor: Molette och Jacquère, som får blandas i valfria proportioner. De övriga vinerna är främst varietalviner, varför man nästan alltid skriver druvsorten på etiketten. Chardonnay är den överlägset mest planterade gröna druvan. Andra druvor som används för stilla viner är Gamay, Pinot Noir, Mondeuse och Roussette (även kallad Altesse). De 2 sistnämnda är lokala druvor, som även förekommer i Savoie. Enligt reglerna får vita viner i Bugey vara blandningar om de innehåller minst 70% Chardonnay, men oftast premieras regelrätta varietalviner, dvs viner gjorda på en druva till 100% (med druvsorten skriven på etiketten). Röda viner representerar knappt 10% av alla viner som produceras.

Vinerna från Bugey konsumeras mest lokalt (ca 90%), är svårfunna i övriga Frankrike, och exporteras väldigt lite. Närheten till Lyon samt förbindelsen till staden genom floden Rhône har inneburit att man länge haft Lyon som en viktig marknad. Något som fortfarande gäller idag.

Utöver vin, har Bugey och i vidare bemärkelse departementet Ain en spännande gastronomi. Den världsberömda Bressefågeln (Volaille de Bresse) föds upp i närheten av Bourg-en-Bresse i den nordvästra delen av Ain. Den lilla staden Nantua har gett namnet till Sauce Nantua som är en smörig kräftsås, den klassiska såsen som serveras till gäddqueneller. Till såsen användes traditionellt insjökräftor (med vita klor) från sjön Nantua, dock har denna kräftart blivit utrotningshotad på senare år, och dess fångst är numera strängt reglerad. Man får helt enkelt köpa kräftor av annat ursprung. Området är naturligtvis också känt för sina ostar, inte minst Comté. De lokala vinerna är självklart mycket passande till den lokala gastronomin. Typiska ostanrättningar från Savoie och närliggande trakter, t ex Tartiflette, Raclette m fl passar lika bra till Bugeyviner som till Savoieviner.


CAVEAU QUINARD

 

Caveau Quinard i kommunen Massignieu-de-Rives, ligger i den sydöstra änden av Bugey, ca 8 km öster om Belley, och angränsande floden Rhône (1 km). Man befinner sig alltså nära gränsen till Savoie.

Terroiren här är varierad och komplex, med avlagringar från olika geologiska perioder: Juras, Miocen, samt "istidsmorän", dvs avlagringar som tillkommit efter glaciärernas nedsmältning. Bergarter som sand, silt och molass dominerar. Olika delar av kommunen uppvisar stora variationer. Närmare Rhône är jorden magrare och torrare, medan den är djupare och lerigare på lite längre avstånd. Medan t ex Roussette är väl anpassad till den första typen, trivs Chardonnay bättre på den andra typen, som är mindre utsatt för torka.

Caveau Quinard är urtypen för en familjefirma, med anor som går tillbaka till 1840. Man har funnits i 5 generationer och var fram till 60-talet aktiv inom flera jordbruksnäringar inklusive djuruppfödning. Sedan ca 1965 sysslar man enbart med vinodling. Vingården drivs sedan 2007 av Julien Quinard, som fått sällskap av brodern Sébastien sedan 2017. Pappan Maurice finns alltid i närheten och hjälper till, bl a med kundmottagning. Man odlar totalt 14 ha, samlade i kommunen Massignieu-de-Rives inom några kilometers radie. 2009 övergick man till ekologisk vinodling. Man är helt kemikaliefri och premierar användning av växt- och mineralbaserade preparat för både bekämpning och gödning. Man låter gräs växa i varannan rad och plöjer den andra raden. Vinifieringen sker till 100% genom spontanjäsning utan tillsatser av jästkulturer. Vinerna lagras i huvudsak på cementtank, utom Mondeuse som lagras i sin helhet på ekfat.

Vinstilen attraherar med sin energi och friskhet, och sina kristallrena druv- och terroiruttryck, alltid med finstämda nyanser. Upplevelsen är en av total balans och elegans, med en viss "feminin" touch. Man anar kvalitetsarbetet som ligger bakom. Alkoholstyrkan ligger generellt mellan 12-13%, sällan högre. Vinerna är mycket trevliga att dricka vid 2-3 års ålder och kan lagras i ungefär det dubbla (5-6 år).

Vinet Bugey Chardonnay "Coteaux Sous Nant" har blivit något av vingårdens "flaggskeppsvin". Stilmässigt kan det mätas mot finare Bourgogneviner med dubbel eller tredubbel prislapp. Prova och bli förvånad!

Terroirviner lanserar 4 viner av Caveau Quinard:
 
Caveau Quinard Bugey Brut Méthode Traditionnelle 2022 (Torrt vitt mousserande vin). Ett av Caveau Quinards mest eftertraktade viner, som löpande får mycket höga betyg i vinguider. 2016, 2017 och 2018 fick alla 2 stjärnor i Guide Hachette och 2019 fick en stjärna. Aktuell årgång, 2022, belönades med en guldmedalj vid Concours International de Lyon 2025. Bugey Brut görs enligt Champagnemetoden och ska enligt appellationsreglerna lagras på sin jästfällning på flaska i minst 9 månader. Hos Caveau Quinard brukar lagringstiden vara 18-36 månader, en behandling som utökar vinets rondör och komplexitet. Aktuell upplaga fick ligga i 20 månader på sin jästfällning och degorgerades i december 2024, med 6 gr/l dosage. Vi har en solmogen årgång med urläcker naturlig rondör i munnen och en mycket fin brödighet. Druvorna är Chardonnay, Molette och Jacquère, dock får vi inte veta de exakta proportionerna, då Caveau Quinard håller detta hemligt. Molette är känd för sin höga syra och tillför vinet lite extra friskhet. Vinet är mycket välbalanserat, intensivt och finbubbligt, tydlig brödigt på framscenen med en härlig känsla av smörbrioche och nötpasta, toner av bokna äpplen, lätt blodapelsin, lime, persika och mineraltoner på djupet. Njut till aperitif nu i vår, gärna till gougères (chouxbakelse med ost)!

Caveau Quinard Bugey Chardonnay Tradition 2023 (Torrt vitt vin). En blandning av Chardonnaydruvor från flera vingårdsmarker i Massignieu-de-Rives. Lagrades till 100% på cementtank. Sébastien Quinard menar att 2023 är en av de bästa årgångar som gjorts av detta vin de senaste åren, med lite mer spänst och intensitet än t ex 2022. Tätt, koncentrerat i doft och smak med toner av satsuma, gula äpplen, vita blommor, mandel, samt en fin smörighet och kritig mineralitet. Ljuvligt vacker frukt, och härlig spänst i eftersmaken. Korka upp denna klockrena huschardonnay precis när som helst, på egen hand eller till mat (gärna fiskrätter och skaldjur). Ligger nu i ett perfekt drickfönster. Drick nu och ett par år framåt. Belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2025.

Caveau Quinard Bugey Chardonnay "Coteaux Sous Nant" 2022 (Torrt vitt vin). "Flaggskeppet". Denna Chardonnay skördas till 100% från läget "Coteaux Sous Nant", en sluttning med perfekt östlig orientering mot Rhône. Ligger bara några meter från vineriet och framhålls av familjen Quinard som sin finaste terroir. Stockarna är 45 år gamla och skördeuttaget är lågt, ca 45 hl/ha. Ca 90% av vinet lagrades på cementtank i 11 månader; de resterande 10% lagrades på 228-liters ekfat i 3 månader, därefter på cementtank i ytterligare 8 månader. Totalt användes 3 st nya ekfat. Färgen är intensivt gyllengul och buketten både intensiv och nyanserad. Sébastien menar att den upplevda "fatkaraktären" egentligen mer beror på terroiren och druvans naturliga kryddighet, än den faktiska fatanvändningen, som är begränsad (men som ändå tillför lite extra rondör och komplexitet). En tydligt mogen frukt med toner av apelsin, tangerin, röda äpplen, kvittenfrukt, förstärks av smörighet, lätt vanilj, lätt karamell, nötter, kritmineralitet och en klick sälta på avslutet. Ligger nu i sin topp, kan lagras i ytterligare 2-3 år. Servera till smakrika rätter av fisk eller vitt kött, t ex forell med mandel, smörstekt rödingfilé, gäddqueneller med Sauce Nantua (eller hummersås), kycklingbröst med gräddsås, kalvrullader mm. Naturligtvis klockrent till lagrade hårdostar, t ex Comté. Belönades med 2 stjärnor i Guide Hachette 2025. En av lanseringens absoluta höjdpunkter. Lådvis beställning rekommenderas.

Caveau Quinard Bugey Mondeuse 2023 (Rött vin). Den lokala druvan Mondeuse Noire, som finns både i Bugey och i Savoie, ger välstrukturerade viner i en sval och kryddig profil, som kan upplevas som ett mellanting mellan Pinot Noir och Syrah. Caveau Quinard odlar druvan på 2 separata vingårdsmarker, den ena i Sillin (ligger i södra delen av Massignieu-de-Rives), den andra i La Tour (ligger alldeles intill Rhône, på den östra utkanten av Massignieu-de-Rives). Efter 15 dagars skalmaceration, lagrades vinet i sin helhet på 228-liters ekfat i 6 månader, därefter i ytterligare 6 månader på cementtank innan buteljering. Ekfaten som användes har tidigare haft ett eller flera viner. Årgång 2023 uppvisar en körsbärsröd färg, och en rödbärig profil med angenäm pepprighet och välintegrerad fatkaraktär. Surkörsbär, björnbär, lite plommon, grönpeppar, lagerblad, viol, samt lite kanel och vanilj. En medelfyllig kropp med bra friskhet och ännu något strama (men finlemmade) tanniner. Avslutet är härligt uppfriskande. Endast 12% i alkoholhalt är en trevlig detalj att notera. Redan mycket gott, men kommer säkert att vinna på ytterligare 6-12 månaders lagring. Servera till charkuterier, rökta korvar (t ex Saucisse de Morteau) med potatismos eller i en gratäng, en viltterrin, eller stekt fläskkarré med champinjoner. Lagringspotential i ca 6 år t o m 2029.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt nedan:

2 fl Caveau Quinard Bugey Brut Méthode Traditionnelle 2022
1 fl Caveau Quinard Bugey Chardonnay Tradition 2023
2 fl Caveau Quinard Bugey Chardonnay "Coteaux Sous Nant" 2022
1 fl Caveau Quinard Bugey Mondeuse 2023

CAVEAU BUGISTE

Caveau Bugiste Bugey Manicle Rouge "Cuvée des Rocailles" 2023 (Rött vin). Caveau Bugiste i kommunen Vongnes (nära Belley) är en av de största producenterna i Bugey, med totalt ca 45 ha vinodling. Vingården grundades som en sammanslagning av 6 producenter 1967. Man är en av endast 3 producenter som odlar mark på Cru Manicle, den finaste terroiren i Bugey, där man förfogar över ca 60% av Cru:ens totalt 8 ha. Cru Manicle ligger i kommunen Cheignieu-la-Balme, ca 13 km väster om Vongnes. Här råder perfekta förutsättningar för att göra stora viner: en terroir bestående av kalkstensvittring, på kraftigt sluttande mark på 300-350 meters höjd nedanför en massiv klippa, med frontal sydlig exponering. Genom långsiktig erosion har kalksten från klippan vittrat och ansamlats på sluttningen. Den kraftiga lutningen omöjliggör mekaniskt arbete, varför allt arbete sker manuellt. Klippan har förmågan att absorbera värme under dagen och släppa den på natten. De enda tillåtna druvorna i Manicle är Chardonnay och Pinot Noir. Caveau Bugiste producerar 2 st Chardonnayer och 2 st Pinot Noirer här, varav denna (Cuvée des Rocailles) är i elegansens tecken, med lite kortare fatlagring som premierar fruktens uttryck. Vinet skalmacererade i 14 dagar med 1 st pigeage och 2 st remontage per dag. Vinet lagrades sedan på 228-liters ekfat i 6 månader, på sin fina jästfällning, med batônnage var 3:e vecka. Vinet uppvisar en fantastisk bärighet, med toner av svarta vinbär, hallon och surkörsbär, och välintegrerade kryddiga toner av vitpeppar, kakao och vanilj. Drygt medelfylligt i munnen, med fasta och sammetslena tanniner och en ansenlig längd. Kan lagras i ca 7-8 år. Brukar nå sin topp vid ca 3-4 års ålder. Drick vid ca 15-16°C till ett pärlhönsbröst med kraftig sky och rostade grönsaker, eller en välmörad ryggbiff eller entrecôte med kryddsmör och klyftpotatis. Ett mycket intressant exempel som återigen visar oss att mycket fina Pinot Noirer går att hitta utanför Bourgogne.

9b34f616-ddf4-49fb-9b69-d0535079516c.jpg

Sébastien Quinard (t v) och Maurice Quinard (t h)

Caveau Quinard

Caveau Quinard Bugey Chardonnay "Coteaux Sous Nant" 2022

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2025 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.

bottom of page