top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
9b34f616-ddf4-49fb-9b69-d0535079516c.jpg

Sébastien Quinard (t v) och Maurice Quinard (t h)

Caveau Quinard
 
Distrikt: Bugey
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 6-20 MARS 2024

VINDISTRIKTET BUGEY
 
Bugey ligger i departementet Ain, halvvägs mellan Genève och Lyon, med ca 60 km fågelavstånd i varje riktning. Ur en vingeografisk synpunkt, ligger man mellan Jura i nordväst och Savoie i öst, och inte speciellt långt från den nordliga delen av Rhônedalen (i sydväst).
 
Bugey är tämligen okänt beroende på sin begränsade produktion: ca 500 ha odlas idag, fördelade på ca 80 producenter, vilket kan jämföras mot Savoie:s ca 2200 ha och drygt 500 producenter. Det finns en tendens att klumpa ihop Bugey med Savoie, då mycket förenar dem (druvsorter, klimat mm), men de har skilda appellationer och identiteter. Franska vinmyndigheter betraktar dem definitivt som skilda distrikt. Gränsen mellan Bugey och Savoie går längs floden Rhône. På Bugey-sidan (den högra stranden) har vi Jurabergens sydligaste del, på Savoie-sidan ligger Alperna. Rhône rinner nedströms från Genève, bildar en ring runt Bugey i söder, och svänger sedan västerut mot Lyon. På den högra stranden (den västra sidan) ligger alltså Bugey, varav en stor del är inklämd i flodens sinuositet.

Det bergiga landskapet i Bugey är naturskönt och relativt glesbebyggt. Man åker längs slingriga vägar i pastorala marker och skogar. Uppfödning av kor är ett viktigt inslag, mjölken här används för att producera Comté och andra ostar. Vinodlingen är utspridd, med ganska stora avstånd mellan olika delar. Man har indelat distriktet i 3 distinkta geografiska zoner: Cerdon i norr, Montagnieu i väst, och trakterna runt Belley i sydöst. I närheten av Belley ligger Manicle, ett område med "Cru"-status där exklusiva viner produceras. Från den nordligaste änden till den sydligaste är avståndet hela 80 km. Totalt finns vinodling i 68 kommuner. Generellt sker odlingen på 200-500 meters höjd, på platåer eller nedre delarna av bergssluttningar. Terroirerna är heterogena, till följd av det geologiska "kaos" som uppstått vid bildningen av bergskedjorna och istiden. Avlagringar från flera geologiska perioder kan finnas inom ett och samma område. Bland terroirtyperna finns t ex kalkstensvittring från klippor, istidsmorän, molassjord m fl. Jordarna är rika på sedimentära bergarter som t ex sand, grus, lera mm. Klimatet är subalpint med maritima influenser, varma somrar och friska nätter; man har ofta syd- eller sydöstexponering med många soltimmar, men också hög nederbörd (ca 1100 mm per år). Klimatmässigt kan man betrakta Bugey som ett "nordligt" vindistrikt, och inte konstigt är det vita viner och mousserande viner som utgör den större delen av produktionen. Floden Rhône som bildar en buckla runt distriktet bidrar till att mildra klimatet. Flera producenter berättar att de upplever en viss uppvärmning på senare år, man får lite större fruktmognad, med välbalanserad (ej för vass) friskhet. Detta upplever man snarare som en fördel.

Bugey intogs i det franska AOC-systemet så sent som 2009. Då avskaffades den tidigare beteckningen VDQS ("Vin de Qualité Supérieure") som man hade haft sedan 1958. Detta var ett viktigt erkännande av kvaliteten, som vinproducenterna i Bugey hade kämpat för i flera decennier. Genom AOC-regelverket upphöjs dessutom flera terroirer till "Cru"-status: Cerdon, Montagnieu och Manicle. Dessa viner har alltså fått en egen geografisk benämning, som får skrivas direkt efter "Bugey" på etiketten.

Mousserande viner har en särskild ställning i Bugey. Cerdon (halvtorrt mousserande rosévin på Gamay och Poulsard, framställt enligt Méthode Ancestrale) står idag för nästan hälften av allt vin som produceras i Bugey. Därefter följer Bugey Brut, ett torrt mousserande vin framställt enligt Méthode Traditionelle, som står för ca 1/6. Till Bugey Brut används Chardonnay samt 2 lokala druvor: Molette och Jacquère som får blandas i valfria proportioner . De övriga vinerna är främst varietalviner, varför man nästan alltid skriver druvsorten på etiketten. Chardonnay är den överlägset mest planterade gröna druvan. Andra druvor som används för stilla viner är Gamay, Pinot Noir, Mondeuse och Roussette (även kallad Altesse). De 2 sistnämnda är lokala druvor, som även förekommer i Savoie. Enligt reglerna får vita viner i Bugey vara blandningar på minst 70% Chardonnay, men oftast premieras regelrätta varietalviner, dvs viner gjorda på en druva till 100%.

Vinerna från Bugey konsumeras mest lokalt (ca 90%), är svårfunna i övriga Frankrike, och exporteras väldigt lite. Närheten till Lyon samt förbindelsen till staden genom floden Rhône har inneburit att man länge haft Lyon som en viktig marknad. Något som fortfarande gäller idag.

Utöver vin, har Bugey och i vidare bemärkelse departementet Ain en spännande gastronomi. Den världsberömda Bressefågeln (Volaille de Bresse) föds upp i närheten av Bourg-en-Bresse i den nordvästra delen av Ain. Den lilla staden Nantua har gett namnet till Sauce Nantua som är en smörig kräftsås, den klassiska såsen som serveras till gäddqueneller. Till såsen användes traditionellt insjökräftor (med vita klor) från sjön Nantua, dock har denna kräftart blivit utrotningshotad på senare år, och dess fångst är numera strängt reglerad. Man får helt enkelt köpa kräftor av annat ursprung. Området är naturligtvis också känt för sina ostar, inte minst Comté. De lokala vinerna är självklart mycket passande till den lokala gastronomin. Typiska ostanrättningar från Savoie och närliggande trakter, t ex Tartiflette, Raclette m fl passar lika bra till Bugeyviner som till Savoieviner.
 
CAVEAU QUINARD

 

Caveau Quinard i kommunen Massignieu-de-Rives, ligger i den sydöstra änden av Bugey, ca 8 km öster om Belley, och angränsande floden Rhône (1 km). Man befinner sig alltså nära gränsen till Savoie.

Terroiren här är varierad och komplex, med avlagringar från olika geologiska perioder: Juras, Miocen, samt "istidsmorän", dvs avlagringar som tillkommit efter glaciärernas nedsmältning. Bergarter som sand, silt och molass dominerar. Olika delar av kommunen uppvisar stora variationer. Närmare Rhône är jorden magrare och torrare, medan den är djupare och lerigare på lite längre avstånd. Medan t ex Roussette är väl anpassad till den första typen, trivs Chardonnay bättre på den andra typen, som är mindre utsatt för torka.

Caveau Quinard är urtypen för en familjefirma. Man har funnits i 4 generationer och var fram till 60-talet aktiv inom flera jordbruksnäringar inklusive djuruppfödning. Sedan ca 1965 sysslar man enbart med vinodling. Vingården drivs sedan 2007 av Julien Quinard, som fått sällskap av brodern Sébastien sedan 2017. Pappan Maurice finns alltid i närheten och hjälper till, bl a med kundmottagning. Man odlar totalt 14 ha, samlade i kommunen Massignieu-de-Rives inom några kilometers radie. 2009 övergick man till ekologisk vinodling. Man är helt kemikaliefri och premierar användning av växt- och mineralbaserade preparat för både bekämpning och gödning. Man låter gräs växa i varannan rad och plöjer den andra raden. Vinifieringen sker till 100% genom spontanjäsning utan tillsatser av jästkulturer. Vinerna lagras i huvudsak på cementtank, utom Mondeuse som lagras i sin helhet på ekfat.

Vinstilen attraherar med sin energi och friskhet, och sina kristallrena druv- och terroiruttryck, alltid med finstämda nyanser. Upplevelsen är en av total balans och elegans, med en viss "feminin" touch. Man anar kvalitetsarbetet som ligger bakom. Alkoholstyrkan ligger generellt mellan 12-13%, kanske aningen högre i extra varma årgångar. Lagringspotentialen är ca 4-6 år för de flesta cuvéer.

Vinet Bugey Chardonnay "Coteaux Sous Nant" har blivit något av vingårdens "flaggskeppsvin". Stilmässigt kan det mätas mot finare Bourgogneviner med dubbel eller tredubbel prislapp. Prova och bli förvånad!

Terroirviner lanserar 6 viner av Caveau Quinard:
 
Bugey Brut Méthode Traditionnelle 2020 (Torrt vitt mousserande vin). Ett av Caveau Quinards mest eftertraktade viner, som löpande får mycket höga betyg i vinguider. 2016, 2017 och 2018 fick alla 2 stjärnor i Guide Hachette och 2019 fick en stjärna. 2020 (den aktuella årgången) är ännu ej betygsatt, men framhålls av både Julien och Sébastien som en toppårgång. Bugey Brut görs enligt Champagnemetoden och ska enligt appellationsreglerna lagras på sin jästfällning på flaska i minst 9 månader. Men hos Caveau Quinard är den minimala lagringstiden 30-36 månader. De aktuella flaskorna degorgerades i november 2023, och är doserade med 8 gr/l. Vinet är en blandning av Chardonnay, Molette, Jacquère och Roussette, den exakta sammansättningen hålls dock hemlig... Molette som kännetecknas av en hög syra, är mycket användbart till Bugey Brut. Vinet är mycket välbalanserat, intensivt och finbubbligt, med fruktiga och brödiga toner i full harmoni. Bokna äpplen, grapefrukt, torkad aprikos, brioche, smör, nötter och lakrits är några av intrycken. Njut till aperitif nu i vår, gärna till gougères (chouxbakelse med ost)!

Bugey Chardonnay Tradition 2022 (Torrt vitt vin). En blandning av Chardonnaydruvor från flera vingårdsmarker i Massignieu-de-Rives. Lagras till 100% på cementtank. En förtjusande, generös, uttrycksfull Chardonnay med perfekt balans mellan friskhet och rondör. Massor av citrus, saftiga äpplen, lätt brioche och vanilj (och nej, vinet är inte lagrat på ekfat), och en intensiv kritig mineralitet som verkligen förlänger eftersmaken. Otroligt välgjort och drickvänligt. En perfekt huschardonnay att korka upp precis när som helst, på egen hand eller till mat (gärna skaldjur). Drickes ung, nu och ett par år framåt.

Bugey Chardonnay "Coteaux Sous Nant" 2020 (Torrt vitt vin). "Flaggskepsvinet". Denna Chardonnay Kommer till 100% från läget "Coteaux Sous Nant", en sluttning med perfekt östlig orientering mot Rhône. Ligger bara några meter från vineriet och är en terroir som familjen Quinard sedan länge framhållit som en av sina bästa. Stockarna är 45 år gamla. Skördeuttaget är lågt, ca 45 hl/ha. Ca 90% av vinet lagrades på cementtank i 11 månader; de resterande 10% lagrades på 228-liters ekfat i 3 månader, därefter på cementtank i ytterligare 8 månader. Totalt användes 3 st nya ekfat. Sébastien menar att den upplevda "fatkaraktären" egentligen mer beror på terroiren och druvans naturliga kryddighet, än den faktiska fatanvändningen, som är mycket begränsad (men som ändå tillför lite extra rondör och komplexitet). Vinet bjuder på en magnifik, nyanserad bukett med stor fruktmognad, nyanser av solmogna tangeriner, röda äpplen och kvittenfrukt. Munnen är rund och fyllig med en härlig kritig mineralitet som förstärks av vanilj och mentoltoner på avslutet. Detta vin kan utan tvekan jämföras mot finare Bourgogneviner. Ligger nu på sin topp, och kan lagras i ytterligare ett par år. Tipset är att konsumera vinet medan det ligger i sin bästa fas. Servera till smakrika rätter av fisk eller vitt kött, t ex forell med mandel, smörstekt rödingfilé, kycklingbröst med dragongräddsås, kalvrullader mm. Naturligtvis klockrent till Comté!

Roussette du Bugey 2022 (Torrt vitt vin). Den lokala druvan Roussette har i Bugey en egen appellation: "Roussette du Bugey", precis som i Savoie där den heter "Roussette de Savoie". Det är en sent mognande druva, med ett skal som ofta blir gult eller orangeaktigt när det mognar, därav namnet "roussette". Druvan ger friska, substantiella viner med tydlig mineralprägel, toner av stenfrukt, vita blommor och mandel. Caveau Quinard odlar sin Roussette i den lilla byn Sillin som tillhör kommunen Massignieu-de-Rives (ca 1 km söderut). Stockarna är 20 år gamla. Vinet är lagrat till 100% på cementtank. Det är påtagligt spänstigt och energiskt, med citrustoner i täten, följda av en lätt touch ananas, vita blommor, en kryddig palett som går från fänkål till pain d’épices, och en mycket tydlig mineralitet. Vinet är ännu en smula ungt och kan behöva några månaders fortsatt lagring för att fullt uttrycka sig. Kan lagras i ca 4-5 år t o m 2027. Njutes till kräftor, insjöfiskar, gäddqueneller med Sauce Nantua, grodlår, Tartiflette (potatisgratäng med reblochonost och bacon), ostar (t ex Beaufort) mm.

Bugey Pinot 2022 (Rött vin). Caveau Quinards Pinot Noir är mycket eftertraktad och en årgång är oftast slutsåld innan den nya är buteljerad. Så fallet med årgång 2022, som nu är slutsåld men som Terroirviner lyckades få en liten allokering av i höstas. Stilen är helt enkelt oemotståndlig, med en bärighet av gudomlig karaktär. I denna lätta, mjuka och bäriga stil levererar vinet en upplevelse i världsklass. Det är nog sällan man hittar något liknande. Pinot Noir-stockarna är 35 år gamla och odlas i Sillin (i likhet med Roussette), med sydöstlig exponering mot Rhône. Skördeuttaget stannar på låga 45 hl/ha. Vinet skalmacererar i 10 dagar och lagras sedan på cementtank i 6 månader. Vinet har en förtrollande bärighet, med tydlig karaktär av färska smultron, blåbär, röda och svarta vinbär samt röda körsbär. Man anar en lätt rökighet, en touch av Earl Grey och blommighet i fonden. Munnen uppvisar både rondör och pigghet och är otroligt svalkande. Drick denna härlighet på egen hand som aperitif, till en charktallrik, vegorätter, till vitt kött samt till vitmögelostar. Drickes källarsvalt vid ca 14°C. Kan lagras i ca 5 år t o m 2027.

Bugey Mondeuse 2022 (Rött vin). Den lokala druvan Mondeuse Noire, som finns både i Bugey och i  Savoie, ger stadiga, välstrukturerade viner i en sval och kryddig profil, som kan upplevas som ett mellanting mellan Pinot Noir och Syrah. Caveau Quinard odlar druvan på 2 separata vingårdsmarker, den ena i Sillin, det andra i La Tour (ligger alldeles intill Rhône, på den östra utkanten av kommunen Massignieu-de-Rives). Efter 15 dagars skalmaceration, lagrades vinet i sin helhet på 228-liters ekfat i 6 månader, och därefter i ytterligare 6 månader på cementtank innan buteljering. Ekfaten som användes har tidigare haft ett eller flera viner. Vinet har en mycket intensiv körsbärsröd färg och en mycket fin koncentration i både doft och smak. Det känns ännu lite ungt och knutet och kommer behöva ytterligare ca 6-12 månaders lagring för att komma till sin rätt. Fatkaraktären är elegant och väldoserad. Frukten går från surkörsbär till blåbär, björnbär och plommon och nyanseras av viol- och vitpeppartoner samt en liten klick vanilj och kanel. I munnen har vi ännu något strama tanniner, och en härlig fruktsyra som verkligen ger vinet spänst och vigör. Endast 12% i alkoholhalt är en trevlig detalj att notera. Redan mycket gott, men den som väntar lite kommer att bli ordentligt belönad. Servera till mustiga korvanrättningar, gärna korvrätter på lokala korvar som t ex Diots, eller rökta korvar som t ex Saucisse de Morteau, serverade med stekt potatis och lök, eller i en gratäng. Perfekt till mustiga fågelrätter, en viltterin, en vildsvinsstek, en högrevsburgare eller en Bœuf Bourguignon. Serveras källarsvalt vid ca 15°C. Kan lagras i ca 6 år t o m 2028.

BLANDLÅDA

1 fl av varje vin ingår i blandlådan!

Ett litet smakprov:
Caveau Quinard Bugey Chardonnay "Coteaux Sous Nant" 2020 - 239 kr/fl (ord. 265 kr/fl)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Caveau Quinard

Mer info om vinet i den svarta rutan!

bottom of page