top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christophe Lepage

Lydie Hiez (t h) och Vincent Viannès (t v)

Domaine Pech des Aspres
Distrikt: Corbières, Corbières-Boutenac
______
 
Ny lansering 6-20 mars 2023
 

DISTRIKTET CORBIÈRES
 
Distriktet Corbières i departementet Aude i Languedoc är stort till ytan och mycket varierat. Appellationsområdet omfattar inte mindre än 10.000 ha fördelade på 87 kommuner och ca 1300 producenter. Vinodlingen har anor från romartiden, och fick sitt verkliga uppsving tack vare munkarnas planteringar under medeltiden. Distriktet gränsar mot medelhavet i öster, Centralmassivet i norr (axeln Narbonne-Carcassonne) samt Pyrenéerna i söder. Namnet Corbières beskriver i grunden ett bergsområde: "Massif des Corbières". Det är ett kulligt och klippigt landskap med mycket garrigue och ett torrt och varmt medelhavsklimat. Terroiren består främst av kalk-lera med vissa variationer (sandsten, skiffer mm), på uppemot 400-500 meters höjd. På de högre höjderna är nätterna svalare vilket ökar skillnaden mellan dag- och nattemperaturer. Vinden "Tramontane", som blåser från nord och nordväst, har en torkande effekt som skyddar vinrankorna mot svampsjukdomar. Vinden blåser under en stor del av året, och som mest under våren. Den kan vara våldsam och ibland rota upp yngre stockar, men äldre rankor som är djupt rotade står väl emot den.
 
Corbières appellationsdekret infördes 1985. Huvuddruvorna för röd Corbières är Carignan, Grenache, Syrah, Mourvèdre och Lledoner pelut, och flera bidruvor är tillåtna (Cinsault, Grenache Gris m fl). Enligt reglerna måste vinet innehålla minst 2 druvsorter. Rött vin står för ca 85% av produktionen, rosévin för 12% och vitt vin för 3%.
 
Då distriktet är stort och varierat har man officiellt delat upp det i 11 delar, s k "terroirer", varje uppkallad efter en vinby, med vissa lokala egenskaper. Sedan 2005 har man även börjat inrätta en officiel hierarki, ett "Cru"-system enligt en modell som liknar den i Côtes-du-Rhône. Den första "Cru":en som blivit erkänd är Boutenac (sedan 2005), ligger ganska centralt i Corbières, ca 20 km väster om Narbonne i bergsområdet "Massif du Pinada". Boutenac utmärker sig genom sin terroir av sandsten, där Carignan men även de andra druvsorterna ger synnerligen koncentrerade, sammetslena viner. Inom det "Cru"-klassade området (som innefattar totalt 10 kommuner) har man rätten att använda appellationen "Corbières-Boutenac" om man uppfyller vissa kvalitetskrav, bl a måste vinerna lagras längre och får inte släppas till försäljning förrän 1 januari det andra året efter skörden (dvs ca 14 månader efter skörd), och de ska godkännas av en provningspanel. Skördeuttaget för Corbières-Boutenac får max vara 42 hl/ha mot 48 hl/ha för vanlig röd Corbières. Området täcker totalt 2668 ha, men i dagsläget är det endast ca 200 ha som faktiskt producerar vinet, dvs mindre än en tiondel. Endast 28 producenter producerar Corbières-Boutenac idag, inklusive Domaine Pech des Aspres.
 
De röda vinerna i Corbières är varierade men har en naturligt solmogen, generös och kryddig karaktär, ofta med toner av svarta vinbär, björnbär, oliver, och garrigue. De har en egen medelhavstypicitet. Många viner är mycket grillvänliga tack vare sammetslena tanniner. De lite kraftigare cuvéerna matchas väl till kraftigare kötträtter, stekar, vilt, etc.

Generellt finns en tendens mot ökad kvalitet i distriktet och alltfler producenter skapar premiumcuvéer. En fördel är att vinerna är synnerligen prisvärda.

DOMAINE PECH DES ASPRES

Vinmakarparet Lydie Hiez och Vincent Viannès grundade Domaine Pech des Aspres från noll 2006-2007. De kommer inte från vinodlarfamiljer och ingen av dem är ursprungligen från Languedoc - Lydie växte upp i Parisområdet och Vincent i Auvergne. Men de slog sig ner i Languedoc med drömmen om att driva en egen vingård. I bagaget hade de en del nyttiga erfarenheter. Lydie hade studerat jordbruk i Castelnaudary och Carcassonne och även avklarat en distansutbilning i vitikultur och oenologi. Vincent å sin sida hade jobbat som vinförsäljare åt flera vingårdar, i Beaujolais men även i sydfrankrike.

Lydie startade själv 2006 med en odlingsareal om 3,7 ha. Vincent var med i projektet till och från, och anslöt sig på heltid från 2012. Det egna vineriet byggdes redan 2007, då man vinifierade sin första skörd på mycket modesta 50 hl, vinet såldes till släkt och vänner, och en mindre del till kooperativ. Idag har man vuxit till totalt 16 ha, och producerar ca 30.000-35.000 buteljer per år.

Man odlar ett antal smålägen i 3 grannkommuner: Boutenac, Saint-André-de-Roquelongue och Luc-sur-Orbieu, alla inom en 5 km radie (Boutenac ligger i mitten). En stor del av arealen (ca 6 ha) ligger i appellationsområdet Corbières-Boutenac, och man producerar numera 2 viner med den etiketten. Druvorna som odlas är främst Carignan, Mourvèdre, Syrah och Grenache. Carignan-stockarna är 80 år gamla i snitt och upp till 118 år gamla. De odlas på en terroir bestående av s k "poudingues" (ovala stenar) och sandsten. Jorden är mager och väldränerad med rankor som rotar sig mycket djupt där de kan hämta vatten.

Odlingen följer miljövänliga principer med minimering av kemikalier. Det torra och ventilerade klimatet ger i sig ett naturligt skydd. Man använder feromonbaserade insektsfällor mot vinskottvecklare. Under höst och vinter låter man blommor och gräs täcka jorden.

I fråga om vinifiering premierar Lydie och Vincent mycket varsamma metoder, med långa och mjuka extraktioner. Druvorna skördas 100% manuellt i 22 kg backar. Klasarna avstjälkas till 100%, krossas, och läggs på tank genom gravitation. Varje druvsort vinifieras separat för att behålla ursprungskaraktären; därefter blandas de för att skapa de olika cuvéerna. Skalmacerationen är alltid mjuk och sker genom remontage (överpumpning av musten) i 25-30 dagar. Lagringen sker på betongtankar, utom för ett par viner som lagras på ekfat. Sulfiter tillsätts endast i små doser och filtreringen är minimal.
 
Hela filosofin handlar om att skapa runda och generösa viner, med ganska minimal intervention, speciellt med tanke på den naturliga explosivitet som redan finns i druvorna vid skörd. Vinstilen kännetecknas av sammetslena tanniner och en rund och krämig textur som ger en verkligt hedonistisk upplevelse. Alkoholhalten når lätt 15% men är helt balanserad, utan eldighet. Frukten upplevs trots värmen alltid ren och fräsch, och övergår aldrig i syltighet. Balansen är exemplarisk.
 
Vinerna har fördelen att kunna avnjutas unga, tack vare sprudlande fruktighet och supermogna tanniner, men utvecklas mycket bra med några års lagring. De når sin topp vid ca 2-4 års ålder och kan lagras i ungefär det dubbla. Servera de röda vinerna vid ca 16°C, dvs ganska svalt.
 
Vid 4 tillfällen har vingården blivit utvald av juryn i den mycket selektiva vinguiden Revue des Vins de France, vilket är en mycket stark merit.
 
Domaine Pech des Aspres är en tämligen okänd producent, men som har en mycket lojal kundkrets i Frankrike. Man har ingen hemsida, och numera ingen tid att få sina viner bedömda av guider. Det finns en prestigelöshet hos denna producent som jag tycker är tilltalande. Man säljer sina viner utan speciell marknadsföring eller krusiduller. Resultatet talar för sig självt. Faktum är man har haft problem med att ha tillräckligt med vin åt alla, eftersom vinerna säljer slut snabbt; inte sällan blir en årgång slutsåld innan den nya är buteljerad. Jag har därför varit framme och tagit för mig direkt vid buteljeringen av flera viner i denna lansering. Och kan på så vis erbjuda er dem!

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine Pech des Aspres:

"Le Rosé" Corbières Rosé 2022 (Rosévin). Vi startar med denna makalöst trevliga rosé. Inget att filosofera alltför mycket över utan bara njuta. Men jag ska filosofera lite ändå. Blandningen: 33% Carignan, 29% Cinsault, 20% Grenache Gris, 18% Mourvèdre, är nog hemligheten bakom vinets sanslösa klunkabilitet, där varje druvsort tillför sin lilla nyans. Årgången, 2022, är kanske den andra delen av förklaringen. Druvorna höll helt enkelt en sällsynt kvalitet, vilket Lydie har berättat. Man plockar druvorna vid optimal mognad, ungefär som för de röda vinerna. Här finns intensitet, renhet, en sammetslen textur och fräschör rakt igenom. Intrycken går från smultron och röda vinbär, till nektariner, rosor, anis och en klick havssalt. Helt oemotståndligt! Du som behöver en bra rosé nu i vår, kommer att bli glad över denna. Drick nu – 2024.

"Le Pech" Corbières 2022 (Rött). "Le Pech" kan ses som vingårdens mest centrala vin. Det görs till större delen på gammal Carignan skördad på vingårdsläget "Pech des Aspres" i Gasparets nära Boutenac, som har gett vingården sitt namn och var den första marken som Lydie förvärvade 2006. Vinet representerar alltså något speciellt och kärt för både Lydie och Vincent. Det är i grunden ett "basvin", med en fantastisk substans och drickvänlighet redan från ung ålder. Otroligt straightforward och hedonistiskt. Årgång 2022 buteljerades 7 februari 2023 efter ca 4 månaders lagring på betongtank, och är en 62% Carignan, 26% Syrah, 10% Grenache, 2% Cinsault. Vi möts av en djup, purpurröd färg och en helt fantastisk doft av solmogna bär, blåbär, svarta körsbär, plommon, svartpeppar, eukalyptus och garrigue. Munnen är sidenlen, substantiell, perfekt balanserad med ett rent och fräscht avslut, och bra längd dessutom. Det ultimata husvinet som man alltid vill ha hemma. Passar till väldigt mycket, varför inte en god penne med tomat och salsiccia, eller välkryddade tapas. Superbt till allt grillat. Ett tips är att beställa det lådvis. Har du vänner på besök lär vinet bli populärt… Drickes relativt ungt, nu – 2027. Prova gärna vinet i vår, det är helt underbart nu.

"Les Cystes" Corbières 2020 (Rött). Kallas så efter blomman (släktet "cistus") som växer rikligt runt vingårdarna. 80% av vinet görs på 100-årig Carignan skördad på vingårdsläget "Pech des Aspres" i Gasparets. Man skördar specifikt på den övre delen av kullen, där jorden är lite tunnare och stenigare. Resten fördelar sig ganska jämnt mellan Grenache och Mourvèdre. Vinet lagrades i 23 månader på betongtank och buteljerades i slutet av september 2022. Årgången är finstämd, delikat och feminin, full av subtiliteter. Först crème de cassis, björnbär och plommon, sedan en uppsjö av subtila nyanser, pinjenötter, salvia, lagerblad, oliver, paprikapulver och franska örter. I munnen har vi superslipade tanniner och en mjuk textur som är himmelsk. Vinet uttrycker sig elegant men har i grunden ett kraftigt fundament som gör det mycket matvänligt. Perfekt till en god paëlla, pizza, allt grillat, gärna med medelhavstillbehör (olivolja, paprika, aubergine, tomater, örtkryddor) mm. Suveränt till kryddiga korvar av typen chorizo. Jag skulle även testa det till en exotiskt kryddad vegorätt. Kan karafferas någon timme innan servering. Drickes nu – 2025.

"Le Fût" Corbières 2021 (Rött). Ett av vingårdens mest eftertraktade viner, är ofta slutsålt och otillgängligt. Nu lyckades jag fånga årgång 2021 direkt efter buteljeringen den 1 mars 2023. Ja, vinet buteljerades 5 dagar innan du fick detta lanseringsbrev... "Le Fût" (= "fatet") är alltid Syrahdominerat och fatlagrat, med vissa variationer mellan årgångarna. I denna årgång har vi 80% Syrah, resten Mourvèdre, Grenache och Carignan. Samtliga druvor är skördade i Gasparets på en terroir av "poudingues" (ovala stenar). Fatlagringen pågick i 11 månader på 2-åriga 225-liters ekfat. Färgen är mörk och tät, nästan bläcklila. Vinet är stort och smakrikt, i opulensens tecken, men behåller denna fantastiska fräschör och balans som är typisk för vingården. 2021 är som bekant en svalare årgång generellt i Frankrike (kantad av en rad svårigheter som vårfrost mm), men i området runt Boutenac var sommaren torr och het; det började regna ganska kraftigt i mitten av september, druvorna sög åt sig vatten och det gällde att skörda illa kvickt, vilket man gjorde. Alkoholhalten i "Le Fût" landar på 14,98%, vilket vittnar om en explosiv druvmognad. I buketten upplevs krossade blåbär, björnbär, olivtapenade, mörk chocklad, mentol, vanilj och kanske lite toffee. Att faten tillför vinet lite extra tyngd och substans är uppenbart. Tanninerna är precis lika lena och slipade som i de andra vinerna, men vi har en lite krämigare munkänsla. Avslutet bjuder på sval bärighet parad med en tydlig vaniljkrämighet. Vinet är redan en fröjd att dricka, och kommer att bli ännu bättre efter några månaders lagring på flaska, toppen är inte långt borta. Kan lagras i ca 6-7 år. Servera gärna till en bit oxfilé med en god mörk sås och potatisgratäng, eller en Steak au Poivre. Endast 8 st fat, motsvarande ca 2400 flaskor, producerades av vinet.

"Farfelu et Loufoque" Corbières-Boutenac 2020 (Rött). Detta vin med roligt namn (betyder ungefär: "knäpp och knasig" eller "fjantig och fånig") är det ena av vingårdens 2 finaste viner, där man använder vingårdens bästa Mourvèdre-stockar. Ursprungligen gjorde man endast ett vin, "L’As des Aspres", lagrat till 100% på nya ekfat. Men från 2016 bestämde Lydie och Vincent att göra en version utan ekfat, som man benämnde "Farfelu et Loufoque". Då vinet i grunden var så kraftfullt och smakrikt kände man att fatlagring inte riktigt behövdes. Medan den fatlagrade versionen görs lite mer sällan (endast i utvalda årgångar), produceras den ofatade versionen normalt varje år. I årgång 2020 har man använt 44% Mourvèdre, 36% Grenache och 20% Carignan. Mourvèdre som är en solkrävande druva med sen mognad, plockas allra sist av Lydie och Vincent. Skördeuttaget är lågt, endast 25 hl/ha. Efter en lång lagring på betongtank i över 24 månader, buteljerades vinet den 21 januari 2023. Vi har ett vin med mycket stor fruktmognad, en tät och fyllig kropp och finstämd komplexitet. Det kan vara lite återhållsamt direkt efter öppning och vinner på luftning. Servera gärna i stora kupor som ger vinet utrymme att uttrycka sig. Svarta körsbär, plommon, apelsinzest, vitpeppar, kakao, svart te, mentol, örter och grafitmineralitet är några av intrycken. I munnen finns en fantastisk intensitet och en härlig fasthet från tanninerna som påvisar en lite längre dragen extraktion än de övriga vinerna i lanseringen. Texturen är gudomligt sammetslen och avslutet långt, fräscht och harmoniskt. Servera gärna till rejäla kött- och vilträtter, t ex vildsvin, hjort, lammracks mm. Kan lagras minst 6-7 år, men då toppen nås relativt tidigt, finns ingen anledning att vänta alltför länge. Toppen ligger runt 4-5 år.

BLANDLÅDA

Terroirviner erbjuder en balanserad blandlåda enligt följande:

2 fl "Le Pech" Corbières 2022
1 fl "Les Cystes" Corbières 2020
2 fl "Le Fût" Corbières 2021
1 fl "Farfelu et Loufoque" Corbières-Boutenac 2019 (sedan 2020)

OBS att det finns lite kvar av "Farfelu et Loufoque" 2019; vi börjar med denna årgång i blandlådan, och går sedan över till 2020. 2019 är lite mer explosiv, medan 2020 är lite mer elegant.

Rosévinet finns inte med i blandlådan men kan beställas flaskvis.

EXTRAVIN

"Candide" Corbières Blanc 2021 är ett suveränt vitt vin som Lydie och Vincent har lite kvar av. Kan varmt rekommenderas. En ganska jämn blandning av 5 olika druvor: Roussanne, Grenache Blanc, Vermentino, Bourboulenc och Clairette. Ett smakrikt vitt vin med len textur, toner av stenfrukt, päron, vita blommor och en lätt sälta. Utmärkt till aperitif, tapas eller grillad fisk. Mycket trevligt att ta fram nu till våren. Drickes nu - 2024. Vinet finns i onlinebutiken.

Ett litet smakprov:
Domaine Pech des Aspres "Le Pech" 2022, 189 kr/fl (ord. 209 kr/fl)

Domaine Pech des Aspres

Mer info om vinet i den svarta rutan

Den första marken som Lydie Hiez förvärvade i Gasparets nära Boutenac, på lieu-dit "Pech des Aspres", som har gett vingården sitt namn. I bild syns de äldsta Carignan-stockarna, planterade 1904-1905 (118 år gamla idag). Dessa stockar används bl a till cuvéen "Le Pech" och "Les Cystes". Bild lånad av Lydie Hiez och Vincent Viannès.

bottom of page