• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christophe Lepage
Domaine Pech des Aspres
Distrikt: Corbières, Corbières-Boutenac
______
 
Ny lansering 7-18 feb 2018
 

Languedoc har länge saknats i Terroirviners sortiment, men nu har jag hittat en riktigt bra vingård, som jag verkligen är stolt att kunna dela med mig.

Domaine Pech des Aspres är historien om paret Lydie Hiez och Vincent Viannès, som bestämde sig att byta karriär och starta en vingård helt från noll. De kommer inte från vinmakarfamiljer och ingen av dem är ursprungligen från Languedoc - Lydie växte upp i Paris och Vincent i Auvergne. Men det var i trakterna runt Boutenac, ca 20 km väster om staden Narbonne, som de slutligen slog sig ner för att förverkliga sin dröm. I bagaget hade de en hel del nyttiga erfarenheter; Lydie hade studerat jordbruk i Castelnaudary och Carcassonne och även avklarat en distansutbilning i vinodling och oenologi. Vincent å sin sida hade jobbat som vinförsäljare åt flera vingårdar, i Beaujolais men även i sydfrankrike.

 

VINDISTRIKTET CORBIÈRES

Distriktet Corbières i Languedoc är stort till ytan och mycket varierat. Det är ett torrt och bergigt landskap, omringat av 3 olika bergsmassiv. Man har delat upp distriktet i 11 olika "terroirer", samtliga uppkallade efter en distinkt vinby. Vinodlingen sker på uppemot 400 meters höjd. Här råder inte konstigt nog ett medelhavsklimat och vinodling är den främsta näringen. Vinden Tramontane, som är en kall nordvind, har en torkande effekt som skyddar vinrankor mot sjukdomar; i vissa fall, när vinden är extra våldsam, kan den dock blåsa sönder yngre och skörare rankor, och kan alltså orsaka potentiell skada.

I Corbières har druvan Carignan en speciell ställning; det anses vara det främsta distriktet i Frankrike för just denna druva, som stortrivs i blandningar med Syrah, Grenache och Mourvèdre samt flera andra sekundära druvsorter. Carignan härstammar ursprungligen från Spanien och är en sydlig druva som behöver sol och värme. Ju äldre stockarna är desto mer druvan blir mörk och kraftfull och får den karaktär som eftersträvas. Carignan står ofta för vinernas ryggrad och ger solida tanniner i vinerna i Corbières. I Corbières är 95% av vinet rött, och de resterande 5% rosé och vitt.

Bland de 11 olika terroirerna har Boutenac fått en särskild ställning. Sedan 2005 har utvalda vingårdslägen i och runt Boutenac upphöjts till en "Cru", dvs har fått rätt till en egen appellation, med särskilda, strikta regler för odling och framställning. Corbières har sålunda etablerat en egen hierarki där "Cru Boutenac" anses vara den terroir som producerar de bästa vinerna. Av den totala arealen (drygt 2600 ha) som blivit klassificerad som "Cru" är det bara ca 180 ha som faktiskt producerar vinet, dvs bara en femtondel. De flesta producenter som har mark på Cru:en (idag är de 26 st, inklusive Pech des Aspres) använder alltså merparten till att göra vanlig "Corbières", medan endast en mindre del används för att göra "Corbières-Boutenac". Detta beror på att appellationen är relativt ny, och förklarar också varför Corbières-Boutenac är sällsynt och knappt går att hitta i handeln. På Systembolaget lyser det med sin frånvaro, men det hade väl ingen hoppats något annat.

DOMAINE PECH DES ASPRES

Nu åter till vinmakarparet Lydie och Vincent. Lydie var först ut i äventyret och var den som grundade vingården 2006, med en areal på 3,7 ha. Vincent var med i projektet till och från, men övergick till att vara med på heltid från 2012. Under de första åren kom därför vingården att förknippas i första hand med Lydie. 2007 byggde man ett litet vineri och vinifierade sin första skörd, 50 hl, som man sålde till släkt och vänner, och till en mindre del till kooperativ. 10 år senare har vingården vuxit till drygt 13 ha, och den totala årliga produktionen uppgår till ca 30.000 buteljer. Det är dock fortfarande en mycket liten produktion, varför vingården är i princip helt okänd.

Vid 4 tillfällen har vingården blivit utvald av juryn i den mycket selektiva vinguiden Revue des Vins de France, vilket är en stark merit.

Jag skulle vilja kalla gårdens viner för "vinmakarviner", och med det menar jag att Lydie och Vincent har lagt ner hela sin själ för att skapa något eget och unikt, och 100% manuellt. Kvalitet från A till Ö kännetecknar deras insatser.

Först och främst har paret en mycket intressant och komplex terroir att arbeta med. Man odlar ett antal smålägen i 3 grannkommuner: Boutenac, Saint-André-de-Roquelongue och Luc-sur-Orbieu, alla inom en 5 km radie. Carignan koncentreras i Boutenac (på en terroir bestående av sandsten och s k "poudingues", dvs ovala stenar som bidrar till en långsam mognad och stadig struktur i vinerna) och i Saint-André (sandsten). Carignan-stockarna är mycket gamla, över 80 år gamla i snitt och upp till 113 år. Druvan Syrah däremot är från lite yngre stockar (4-28 år) och kommer främst från steniga terraser i Luc-sur-Orbieu. Denna komplexitet bidrar till att uppnå en mycket bra balans, eftersom varje druvsort odlas på den terroir som passar den bäst.

 

Nästan hälften av vingårdens areal (6 ha) befinner sig på "Cru"-klassificerad mark, dvs den mest kvalitativa marken i hela Corbières. För att kunna åberopa den särskilda appellationen "Corbières-Boutenac" gäller dock speciella regler, bl a ska lagringstiden efter skörd vara minst 14 månader; detta är idag något som reserveras för gårdens toppvin (som jag ska återkomma till längre ner).

Vinodlingen följer hållbara principer, där bekämpning i dagsläget utförs till 50% med ekologiska preparat. Målet är att övergå helt och hållet till ekologisk odling inom 5 år. Man använder feromonbaserade insektsfällor mot vinskottvecklare. Under höst och vinter låter man blommor och gräs täcka jorden.

När det kommer till vinifieringen så premierar Lydie och Vincent mycket varsamma metoder. Druvorna skördas manuellt i små backar (22 kg) för att undvika att druvor krossas. Klasarna avstjälkas till 100% och läggs på tank genom gravitet. Varje druvsort vinifieras separat med en anpassad extrahering som görs via 100% manuell remontage (överpumpning av musten) och pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten) under 25-30 dagar.

När vinerna har jäst klart blandas de för att skapa gårdens olika cuvéer. Eftersom vinerna som skapas är mycket färgrika och explosiva, med supermogna tanniner, behöver de normalt inte lång lagringstid på tank eller fat för att vara redo att drickas. Buteljeringen av de flesta cuvéerna sker därför redan i januari. Cuvéerna som lagras på ekfat ligger dock längre (mer detaljerad info kommer längre ner). Sulfiter tillsätts endast i små doser.

Vinerna har fördelen att kunna njutas unga (redan kort efter buteljering), då de sprudlar av attraktiv frukt, men har en struktur som gör dem lagringsdugliga i uppemot 8-10 år. De har en egen typicitet med mycket mörk färg, inslag av blåbärskräm, en mintig pepprighet, lakrits och en generös dos garrigue. I munnen är texturen sammetslen och lätt krämig, tanninmognaden är exceptionell. Alkoholhalten når lätt 15% men är helt balanserad, utan eldighet. Dessa viner har helt enkelt lämnat ett suveränt intryck på mig!

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine Pech des Aspres:

"Le Rosé" Corbières 2017 (Rosé). Min ursprungstanke vara att lansera "bara" 4 röda viner, men Lydies och Vincents rosé var alldeles för bra för att inte finnas med. Denna rosé som erhålls genom direkt pressning har en elegant ljusrosa färg. Superfräsch i doften, full av färsplockade skogsbär, en skvätt citrus och en uppfriskande ton av anis. I munnen lika fräscht men samtidigt härligt volyminöst, mycket rent och harmoniskt. En klockren rosé som gav mig en somrig känsla mitt i vintern. Drick nu som aperitif och till tapas!

"Le Pech" Corbières 2016 (Rött). Gårdens basrödvin, ljusbrun etikett på flaskan. Huvudsakligen Carignan (55%) och Syrah (42%). Ska vara det "lättaste" röda vinet men har bra kraft och mycket djup kulör. Mycket mörk frukt såsom björnbär, blåbär och svarta vinbär, samt garrigue och mentol. Mycket drickvänligt, runt i munnen med finslipade tanniner, perfekt för en vardagsbiff eller en ostbricka. Bäst nu och 3-4 år fråmat.

"Les Cystes" Corbières 2017 (Rött). Kallas så efter blomman (släktet "cistus") som växer rikligt runt vingårdarna. Vinet buteljerades 21 januari 2018. Här går man tydligt upp i intensitet och kraft. Ca 2/3 delar av vinet görs på 100-årig Carignan på "Cru"-klassad mark nära Boutenac, resten domineras av Syrah. Resultatet är ett vin med fantastisk fruktkoncentration. Direkt efter upphällning i glaset hoppar blåbären direkt i nosen. En explosion av färska blåbär, som plockade från svenk skog. Nej, jag skämtar inte. Upplevelsen är verkligen fantastisk. Det är naturligtvis purungt och just nu är det fruktigheten som dominerar; men komplexiteten kan redan skönjas i bakgrunden: plommon, söta kryddor som lakrits, franska örter. Tanninkvaliteten är oemotståndligt mogen och finkornig vilket bådar för en extrem drickvänlighet. Vinets 15% alkohol passerar helt obemärkt, vilket visar hur väl den är inlindad i vinets kropp. Drick denna skönhet redan idag (tveka inte). Parningsmöjligheterna är breda, från tapas till en örtkryddad stek. Ett personligt tips: en marockansk tajine, eller en kryddig libanesisk shish kebab! Kan lagras i ca 8 år.

"Le Fût" Corbières 2016 (Rött). Betyder "fatet". Lila etikett på flaskan. Denna cuvée har egenskapen att domineras av Syrah (54%) skördad i kommunen Luc-sur-Orbieu, medan resten fördelas nästan jämt mellan Carignan och Grenache. Vinet lagrades till 1/3 på ekfat i 5 månader, medan 2/3 lagrades på betongtankar. Jämfört mot föregående är kulören mörkare och närmast bläcklila; nosen är intensiv och komplex, med tydlig syrahkryddighet och en lätt rostad touch från faten som är subtil och förhöjer vinet. Jag upplever härliga animaliska inslag, samt inslag av oliver och mörk chocklad. Man går upp ännu ett steg i kraft och fyllighet. Det är matigt och biffigt, med supermogna tanniner, långt i gommen. Här serverar man gärna en oxfilé Sauce au Poivre, ankbröst med grönpepparsås, grillade lammkotletter, och självklart stekar och grytor. Prova gärna även till en klassisk Languedocrätt som cassoulet med ankconfit, och självklart ostar. Kanongott idag, kan lagras i ca 8 år.

"L'As des Aspres" Corbières-Boutenac 2015 (Rött). "Esset" är gårdens toppvin. Domineras av druvan Mourvèdre (70%), medan Grenache och Carignan står för 20% respektive 10%. Druvorna kommer uteslutande från Cru Boutenac och framställs enligt de metoder som ger rätt till appellationen på etiketten. Vinet lagrades i 15 månader varav 12 månader på 100% nya ekfat. Endast 1533 buteljer producerades. Vinet har en komplexitet och en kraft av titaniska mått. Du som gillar riktigt fylliga sydliga viner kommer att älska detta vin. I nosen en kryddighet utan dess like, nya intryck avlöser varandra i varje sniff. Läder, mint, lakrits, kanel, krossade pepparkorn, rostat kaffe... Vinet behöver rejält med luftning för att avslöja hela sin smakpalett och mildra sina strama tanniner. Ca 1 dygn efter öppning gör frukten entré, och det är en intensiv, krämig blåbärskompott som smickrar gommen. Eftersmaken varar i en evighet. Här har vi alltså ett mycket kraftfullt och dominerande vin, som måste matchas med en tillika kraftfull rätt: örtmarinade stekar, Côte de Boeuf, grillade lammkotletter, vilt, gärna med karljohansvamp som tillbehör. Självklart även till kraftiga ostar. Karaffera gärna 3 timmar innan servering eller öppna flaskan 2-3 dagar innan. Kan lagras i minst 10 år.

Ett litet smakprov:

Domaine Pech des Aspres "Les Cystes" 2017, 169 kr

"Les Cystes" Corbières 2017 (Rött). Kallas så efter blomman (släktet "cistus") som växer rikligt runt vingårdarna. Vinet buteljerades 21 januari 2018. Här går man tydligt upp i intensitet och kraft. Ca 2/3 delar av vinet görs på 100-årig Carignan på "Cru"-klassad mark nära Boutenac, resten domineras av Syrah. Resultatet är ett vin med fantastisk fruktkoncentration. Direkt efter upphällning i glaset hoppar blåbären direkt i nosen. En explosion av färska blåbär, som plockade från svenk skog. Nej, jag skämtar inte. Upplevelsen är verkligen fantastisk. Det är naturligtvis purungt och just nu är det fruktigheten som dominerar; men komplexiteten kan redan skönjas i bakgrunden: plommon, söta kryddor som lakrits, franska örter. Tanninkvaliteten är oemotståndligt mogen och finkornig vilket bådar för en extrem drickvänlighet. Vinets 15% alkohol passerar helt obemärkt, vilket visar hur väl den är inlindad i vinets kropp. Drick denna skönhet redan idag (tveka inte). Parningsmöjligheterna är breda, från tapas till en örtkryddad stek. Ett personligt tips: en marockansk tajine, eller en kryddig libanesisk shish kebab! Kan lagras i ca 8 år.

Den första marken som Lydie Hiez förvärvade i Gasparets nära Boutenac, på lieu-dit "Pech des Aspres", som har gett vingården sitt namn. I bild syns de äldsta Carignan-stockarna, planterade 1904-1905 (113 år gamla idag). Dessa stockar används bl a till cuvéen "Les Cystes". Bild lånad av Lydie Hiez och Vincent Viannès.