top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christophe Lepage

Lydie Hiez (t h) och Vincent Viannès (t v)

Domaine Pech des Aspres
Distrikt: Corbières, Corbières-Boutenac
______
 
Ny lansering 14-27 maj 2024
 

DISTRIKTET CORBIÈRES


Distriktet Corbières i departementet Aude i Languedoc är stort till ytan och mycket varierat. Appellationsområdet omfattar inte mindre än 10.000 ha fördelade på 87 kommuner och ca 1300 producenter. Vinodlingen har anor från romartiden, och fick sitt verkliga uppsving tack vare munkarnas planteringar under medeltiden. Distriktet gränsar mot medelhavet i öster, Centralmassivet i norr (axeln Narbonne-Carcassonne) samt Pyrenéerna i söder. Namnet Corbières beskriver i grunden ett bergsområde: "Massif des Corbières". Det är ett kulligt och klippigt landskap med mycket garrigue (vilda örter) och ett torrt och varmt medelhavsklimat. Terroiren består främst av kalk-lera med vissa variationer (sandsten, skiffer mm), på 100-400 meters höjd. På de högre höjderna är nätterna svalare vilket ökar skillnaden mellan dag- och nattemperaturer. Vinden "Tramontane", som blåser från nord och nordväst, har en torkande effekt som skyddar vinrankorna mot svampsjukdomar. Vinden blåser under en stor del av året (ca 200 dagar/år), och som mest under våren. Den kan vara våldsam och ibland rota upp yngre stockar, men äldre rankor som är djupt rotade står väl emot den.
 
Corbières appellationsdekret infördes 1985. Huvuddruvorna för röd Corbières är Carignan, Grenache, Syrah, Mourvèdre och Lledoner pelut, och flera bidruvor är tillåtna (Cinsault, Grenache Gris m fl). Enligt reglerna måste vinet innehålla minst 2 druvsorter. Rött vin står för ca 85% av produktionen, rosévin för 12% och vitt vin för 3%.
 
Då distriktet är stort och varierat har man officiellt delat upp det i 11 delar, s k "terroirer", varje uppkallad efter en vinby, med vissa lokala egenskaper. Sedan 2005 har man även börjat inrätta en officiel hierarki, ett "Cru"-system enligt en modell som liknar den i Côtes-du-Rhône. Den första "Cru":en som blivit erkänd är Boutenac (sedan 2005), ligger centralt i Corbières, ca 20 km väster om Narbonne i bergsområdet "Massif du Pinada". Boutenac utmärker sig genom sin terroir av sandsten, där Carignan men även de andra druvsorterna ger synnerligen koncentrerade, sammetslena viner. Inom det "Cru"-klassade området (som innefattar totalt 10 kommuner) har man rätten att använda appellationen "Corbières-Boutenac" om man uppfyller vissa kvalitetskrav, bl a måste vinerna lagras längre och får inte släppas till försäljning förrän 1 januari det andra året efter skörden (dvs ca 14 månader efter skörd), och de ska godkännas av en provningspanel. Skördeuttaget för Corbières-Boutenac får max vara 42 hl/ha mot 48 hl/ha för vanlig röd Corbières. Området täcker totalt 2668 ha, men i dagsläget är det endast ca 200 ha som faktiskt producerar vinet, dvs mindre än en tiondel. Endast 28 producenter producerar Corbières-Boutenac idag, inklusive Domaine Pech des Aspres.
 
De röda vinerna i Corbières är varierade men har en naturligt solmogen, generös och kryddig karaktär, ofta med toner av svarta vinbär, björnbär, oliver, och garrigue. De har en egen medelhavstypicitet. Många viner är mycket grillvänliga tack vare sammetslena tanniner. De lite kraftigare cuvéerna matchas väl till kraftigare kötträtter, stekar, vilt, etc.

Generellt finns en tendens mot ökad kvalitet i distriktet och alltfler producenter skapar premiumcuvéer. En fördel är att vinerna är synnerligen prisvärda.

DOMAINE PECH DES ASPRES

Vinmakarparet Lydie Hiez och Vincent Viannès grundade Domaine Pech des Aspres från noll 2006-2007. De kommer inte från vinodlarfamiljer och ingen av dem är ursprungligen från Languedoc - Lydie växte upp i Parisområdet och Vincent i Auvergne. Men de slog sig ner i Languedoc med drömmen om att driva en egen vingård. I bagaget hade de en del nyttiga erfarenheter. Lydie hade studerat jordbruk i Castelnaudary och Carcassonne och även avklarat en distansutbilning i vitikultur och oenologi. Vincent å sin sida hade jobbat som vinförsäljare åt flera vingårdar, i Beaujolais men även i sydfrankrike.

Lydie startade själv 2006 med en odlingsareal om 3,7 ha. Vincent var med i projektet till och från, och anslöt sig på heltid från 2012. Det egna vineriet byggdes redan 2007, då man vinifierade sin första skörd på mycket modesta 50 hl, vinet såldes till släkt och vänner, och en mindre del till kooperativ. Idag har man vuxit till totalt 16 ha, och producerar ca 30.000-35.000 buteljer per år.

Man odlar ca 25 st smålägen i 3 grannkommuner: Boutenac, Saint-André-de-Roquelongue och Luc-sur-Orbieu, alla inom en 5 km radie (Boutenac ligger i mitten). En stor del av arealen (ca 6 ha) ligger i appellationsområdet Corbières-Boutenac, och man producerar minst 1 vin med den etiketten.

Druvorna som odlas är främst Carignan, Mourvèdre, Syrah och Grenache. Carignan-stockarna är 80 år gamla i snitt och upp till 120 år gamla. I Boutenac odlas de på en terroir bestående av s k "poudingues" (ovala stenar, som liknar "galets roulés" i Rhônedalen) ovanpå ett lager av sandsten. Jorden är mager och väldränerad med rankor som rotar sig mycket djupt där de kan hittar sin vattenförsörjning. Beskärningsmetoden som används är huvudsakligen "Gobelet", dvs rankorna växer som fristående buskar utan uppbindning med trådar. Tvärtemot man skulle kunna tro, är detta är en relativt sent mognande terroir i förhållande till breddgraden. Skörden sker vanligtvis mellan 15 september-15 oktober. Skördeuttagen är mycket låga, i snitt ca 25-30 hl/ha.

Odlingen följer miljövänliga principer med minimering av kemikalier. Det torra och ventilerade klimatet ger i sig ett naturligt skydd. Man använder feromonbaserade insektsfällor mot vinskottvecklare. Under höst och vinter låter man blommor och gräs täcka jorden.

I fråga om vinifiering premierar Lydie och Vincent mycket varsamma metoder, med långa och mjuka extraktioner. Druvorna skördas 100% manuellt i 22 kg backar. Idéen är att undvika att de skadas under färden till vineriet, samt att undvika pumpar. Klasarna avstjälkas till 100%, krossas, och avhälls i tank genom gravitation. Varje druvsort vinifieras separat för att behålla ursprungskaraktären; därefter blandas de för att skapa de olika cuvéerna. Skalmacerationen är alltid mjuk och sker genom remontage (överpumpning av musten) i 25-30 dagar. Lagringen sker på betongtank, utom för ett par viner som lagras på ekfat. Sulfiter tillsätts endast i små doser och filtreringen är minimal.
 
Hela filosofin handlar om att skapa runda och generösa viner, med ganska minimal intervention, speciellt med tanke på den naturliga explosivitet som redan finns i druvorna vid skörd. Vinstilen kännetecknas av sammetslena tanniner och en rund och krämig textur som ger en verkligt hedonistisk upplevelse. Alkoholhalten når lätt 15% men är helt balanserad, utan eldighet. Frukten upplevs trots värmen alltid ren och fräsch, och övergår aldrig i syltighet. Balansen är exemplarisk.
 
Vinerna har fördelen att kunna avnjutas unga, tack vare sprudlande fruktighet och supermogna tanniner, men utvecklas mycket bra med några års lagring. De når sin topp vid ca 2-4 års ålder och kan lagras i ungefär det dubbla. Servera de röda vinerna svalt vid ca 15-16°C.
 
Vid 4 tillfällen har vingården blivit utvald av juryn i den mycket selektiva vinguiden Revue des Vins de France, vilket är en mycket stark merit.
 
Domaine Pech des Aspres är en tämligen okänd producent, men som har en mycket lojal kundkrets i Frankrike. Man har ingen hemsida, och numera ingen tid att få sina viner bedömda av guider. Det finns en prestigelöshet hos denna producent som jag tycker är tilltalande. Man säljer sina viner utan speciell marknadsföring eller krusiduller. Resultatet talar för sig självt. Faktum är man har haft problem med att ha tillräckligt med vin åt alla, eftersom vinerna säljer slut snabbt; inte sällan blir en årgång slutsåld innan den nya är buteljerad. Jag har därför varit framme och tagit för mig direkt vid buteljeringen av flera viner i denna lansering. Och kan på så vis erbjuda er dem!

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine Pech des Aspres:

"Candide" Corbières Blanc 2022 (Torrt vitt vin). Ett vitt vin på premiumnivå, gjort på druvor från Luc-sur-Orbieu några km norr om Boutenac. En grusig terroir bestående av avlagrade sediment från floden Orbieu (biflod till Aude), som behåller en god friskhet och som lämpar sig ypperligt för vitt vin. Lydie och Vincent planterade ett antal gröna druvsorter här 2012, och släppte sina första vita viner 2017. Candide 2022 är ett mycket elegant, nyanserat och fylligt vin där varje druvsort bidrar till vinets komplexitet. Roussanne (14% av blandningen) tillför en lätt rostad karaktär med smörighet som nästan kan påminna om ekfat; Grenache (31%) tillför rondör, fyllighet, samt toner av vita och gula frukter; Vermentino (16%) är känd för sin exotiska karaktär, toner av mango, ananas, litchi mm; Bourboulenc (31%) är en lite blommigare drusvort, ger ofta toner av lindblomma, samt mognar sent och har lägre alkoholhalt; slutligen Clairette (8%) är en relativt neutral, men frisk druva som piffar upp vinet. Resultatet av denna druvblandning är riktigt tilltalande, och vinet är idag redo att njutas efter 15 månaders lagring på glasfibertank. Mogna päron, aprikoser, lätt exotiska frukter, vita blommor, fänkål, färskmandel, vanilj och en lätt mineralitet är några av intrycken. Munnen är fyllig och rund, med lång, fräsch eftersmak. Serveras väl kyld (8-9°C) till eleganta rätter av fisk och skaldjur. Perfekt till varmrökt lax. Vit Corbières är sällsynt och här har vi ett mycket fint exempel. Kan lagras ca 3-4 år (t o m 2026).

"Le Rosé" Corbières 2023 (Torrt rosévin). Lydie och Vincents rosé kan skifta utifrån årgången från lite lättare och krispigare, till lite tyngre och mer substantiell. 2023 har vi en lite mer substantiell variant, med stor volym och intensitet. 40% Carignan, 43% Cinsault, 17% Mourvèdre, vinifierades genom direkt pressning av druvorna i hela klasar, enligt samma metod som vitt vin. Vinet är stordoftat, med tydliga toner av vilda röda bär, röda vinbär, grenadine, vattenmelon, rosor och havssälta. Munskänslan är rund och fyllig, med ett fräscht, uppfriskande avslut. En superb rosé att njuta som bersåvin eller till mat, gärna en god sallad med bacon, ägg och krutonger. Kan även serveras till, pizza, stekt fisk mm. Drickes nu och 1-2 år framåt, medan frukten är som livligast.

"Le Fût" Corbières 2022 (Rött). Ett av vingårdens mest eftertraktade viner, är ofta slutsålt och otillgängligt. Nu lyckades jag fånga årgång 2022 direkt efter buteljeringen den 29 februari 2024. Till denna årgång har Lydie och Vincent använt 40% Syrah, 48% Carignan och 12% Mourvèdre. Carignan och Mouvèdre kommer till 100% från Boutenac, medan Syrah kommer huvudsakligen från Luc-sur-Orbieu (lite friskare och elegantare stil) och en mindre del från Saint-André-de-Roquelongue (mer massiv stil). Varje druvsort jäste separat, blandades och lagrades på 100% nya ekfat i 12 månader. Man använde 6 st medelrostade 228-liters ekfat från Bourgogne och producerade totalt knappt 1800 buteljer. Till skillnad från tidigare årgångar använde man alltså 100% nya ekfat, då man tyckte att vinets fruktkoncentration verkligen lämpade sig för det. Vinet är stort och smakrikt och samtidigt elegant och fräscht, utan minsta hårdhet. Tanninerna är i sandkornskvalitet. Buketten utvecklas från lite fatigare toner av kakao och toffee till vilda örter som timjan, rosmarin och mynta, och en förtjusande mix av krossade blåbär och björnbär. Vinet är allt annat än statiskt och avslöjar sin komplexitet lite i taget. Apelsinskal, kryddnejlika och svartpeppar är intryck som dyker upp. Munnen är drygt medelfyllig med en sammetslen textur och ett långt, harmoniskt avslut. Ett underbart vin att servera till en god oxfilé med pepparsås och potatisgratäng. Tack vare de behagliga tanninerna funkar vinet utmärkt till grillat. Drickes redan nu efter en ordentlig karaffering i 1-2 timmar, och ca 5 år framåt t o m 2029. Använd gärna stora kupor (t ex stora Bordeauxglas) för att ge buketten gott om svängrum.

"La Petite Nouvelle" Corbières 2023 (Rött). Detta premiumvin med fokus på Grenache bjuder på en otrolig explosivitet och bombasticitet. Blandningen är 68% Grenache, 32% Syrah, skördade till 100% i Boutenac. Här har man använt vingårdens absolut bästa Grenachestockar, från 3 separata vingårdslägen i Boutenac, bland dem "Laouso", ett isolerat läge på höjd med mycket stenar, omgärdat av vilda örter. Syrah kommer från en lite yngre plantering på Lieu-dit Pech des Aspres i Boutenac (1 ha med ca 15 år gamla stockar), som nu börjat ge riktigt stora viner, och som Lydie och Vincent anser är deras bästa Syrah. Faktum är att man inte lyckas göra "La Petite Nouvelle" varje år. Grenache når en hög alkoholhalt redan i mitten av augusti, men man väntar med skörden till mitten av september då den fenoliska mognaden anses perfekt. T ex 2022 uteblev cuvéen då jästkulturerna inte mäktade med den höga sockerhalten och vinet inte jäste fullt ut. 2023 lyckades man däremot storartat och vinet blev till. Vinet lagrades på betongtank i 6 månader och buteljerades den 3 april 2024. Trots den unga åldern är vinet helt fantastisk att approacha redan idag. Färgen är intensivt bläcklila. Doften är bombastisk, med en uppsjö av nyanser: krossade jordgubbar, mullbär, plommon, svarta oliver, viol, karamell, kaffe, kakao, mint, grafit… Munnen är fyllig, med sagolik koncentration och volym. Fascinerande är hur stort, solmoget och smakrikt det kan vara, men ändå så balanserat och fräscht, utan tillstymmelse till eldighet. Någon fatlagring känns absolut inte nödvändig för ett vin som har så mycket naturlig kryddighet. För att hitta Grenache på motsvarande kvalitetsnivå måste man bege sig till de för druvan absolut finaste terroirerna som t ex Châteauneuf-du-Pape. Njut av denna bomb till bräserade kötträtter, örtkryddade stekar, kraftiga grytor mm. Kan lagras i ca 7 år t o m 2030. 

"Farfelu et Loufoque" Corbières 2022 (Rött). Detta vin med roligt namn (betyder ungefär: "lustig och knasig") är en premiumcuvée med tonvikt på druvan Mouvèdre. Cuvéen började produceras 2016 som en ofatad variant av premiumvinet "L’As des Aspres": i princip samma druvblandning, dock utan fatlagring. "L’As des Aspres" görs inte rutinmässigt varje år, utan endast i utvalda årgångar, och i extremt begränsad kvantitet (2-3 fat). "Farfelu et Loufoque" blev en sådan succé att man bestämde att producera det på regelbunden basis. Till årgång 2022 har man använt 42% Mourvèdre, 48% Carignan och 10% Grenache. Trots att Mouvèdre inte är den högsta andelen, har den en kännbar effekt i vinet. Mourvèdre som är en solkrävande druva med sen mognad, plockas allra sist av Lydie och Vincent, en bra bit in i oktober. 100% av druvorna skördas i Boutenac. Skördeuttaget är lågt, endast ca 20 hl/ha. Efter 15 månaders lagring på betongtank, buteljerades vinet den 3 april 2024. Det är idag ännu något ungt, men visar en oerhörd finess och intensitet. Det är lite "svalare" och mer mineraldrivet än de andra röda vinerna, med lite mindre upplevd fruktsötma. Något knutet direkt efter upphällning, börjar det tala när det fått luftas ett tag. Svarta körsbär, plommon, apelsinzest, vitpeppar, kakao, svart te, mentol, örter och grafitmineralitet är några av intrycken. Trots att vinet är ofatat, finns en elegant, naturlig kryddighet som kan påminna om ekfat. I munnen finns en fantastisk intensitet och en härlig fasthet från tanninerna som påvisar en lite längre dragen extraktion än de övriga vinerna i lanseringen. Texturen är gudomligt sammetslen och avslutet mycket långt, fräscht och harmoniskt. Servera gärna till rejäla kött- och vilträtter, t ex vildsvin, hjort, lammracks mm. Kan lagras i ca 7-8 år, men då toppen nås relativt tidigt, finns ingen anledning att vänta alltför länge. Toppen ligger runt 4-5 år.

EXTRAVIN

Domaine Pech des Aspres "Les Cystes" Corbières 2022 - 205 kr/fl. Det populära vinet "Les Cystes" domineras av Carignan och är synnerligen fruktdrivet. Blandningen innehåller 78% Carignan, 6% Mourvèdre, 9% Syrah, 7% Grenache. Till årgång 2022 användes Carignandruvor från Saint-André-de-Roquelongue, en silthaltig terroir. En mycket ren och elegant bukett med toner av krossade blåbär och björnbär, mogna körsbär, vitpeppar, garrigue, en lätt köttighet och finstämd mineral. Fyller munnen och bjuder på ett mycket fräscht, rent avslut. Perfekt till grillat, grytor mm. Kan lagras ca 5-6 år t o m 2028. Vinet släpps inte i onlinebutiken men kan beställas per mejl till info@terroirviner.com.

BLANDLÅDA

Terroirviner erbjuder en premiumbetonad blandlåda enligt följande:

1 fl "Candide" Corbières Blanc 2022
1 fl "Le Rosé" Corbières 2023
1 fl "Le Fût" Corbières 2022
2 fl "La Petite Nouvelle" Corbières 2023
1 fl "Farfelu et Loufoque" Corbières 2022

Ett litet smakprov:
Domaine Pech des Aspres "La Petite Nouvelle" 2023, 269 kr/fl

Domaine Pech des Aspres

Mer info om vinet i den svarta rutan

Lieu-dit "Pech des Aspres" är den första marken som Lydie Hiez förvärvade i Boutenac 2006, och som har gett vingården sitt namn. Läget, som ligger halvvägs mellan byarna Boutenac och Gasparets, är en liten kulle med mild lutning. "Pech" betyder "kulltopp" på occitanska. I bild syns de äldsta Carignan-stockarna, planterade 1904-1905 (120 år gamla idag). Bild lånad av Lydie Hiez och Vincent Viannès.

bottom of page