top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Gérard Doreau

Gérard Doreau

Domaine Doreau
Distrikt: Monthélie, Meursault, Pommard, Saint-Romain, Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 23 OKT - 4 NOV 2021

Bara 2 km norr om Meursault, och ungefär samma avstånd sydväst om Volnay, ligger byn Monthélie. Detta är en liten, något mindre känd kommun, med ca 130 ha under odling (kommunal appellation) och ett drygt 15-tal lokala vinodlare. Det är ofta man missar att stanna här, om man är på väg söderut mot Meursault, eller i omvänd riktning mot Volnay och Pommard. Ca 35 ha av kommunens areal är klassad som 1er Cru och det finns 15 st 1er Cru-lägen. Ca 87% av produktionen är rött vin, ca 13% vitt. Terroiren består av röd lera och märgel ovanpå kalk, och har vissa likheter med grannkommunen Volnay. Den finaste terroiren är den som ligger närmast Volnay, med rödare jord med inslag av järnoxid, och inte konstigt ligger de flesta 1er Cru-lägena (13 av 15) på denna sida av byn. Vinerna härifrån är ännu mycket vänligt prissatta.

I Monthélie finns Gérard Doreau, med knappt 6 ha fördelade på kommunerna Monthélie, Pommard, Meursault och Saint-Romain. Monthélie har en naturlig central position i sortimentet, motsvarande ca 3/4 av arealen. Pommard och Meursault står för ca 0,5 ha var. Här finns alltså en spännande bredd med flera kommuner - trots närheten mellan dem är variationerna spektakulära. Helt iögonfallande är skillnaden mellan de röda vinerna från Monthélie och de från Pommard; här kan man tala om "feminin stil" kontra "maskulin". Mer om det längre ner.
 
Vingården har funnit i 4 generationer sedan sent 1800-tal och man arbetar som en traditionell familjefirma, där fru, son och dotter alla är involverade i arbetet. Gérard som drivit gården sedan 1978 närmar sig nu sin pensionering och sonen Jérôme är redo att ta över.

Sedan 2019 har man en certifiering för hållbar vinodling: HVE3 (Haute Valeur Environnementale, "nivå 3", med de strängaste kraven). Detta innebär ett kraftigt minimerande av kemikalier; vanligtvis brukas endast de medel som är tillåtna inom ekologisk odling. En rigorös avknoppning tillämpas för att få ner skördeuttagen och erhålla större koncentration i druvorna, vidare avlövar man rankorna för att ge bättre ventilation och solexponering, vilket gynnar druvmognaden. Naturlig kompost används som gödsel. Man plöjer jorden under vår och sommar och låter gräset växa resten av året.
 
Skörden sker 100% manuellt och druvklasarna avtjälkas till 100%. Alla viner vinifieras genom naturlig jäsning, helt utan tillsatta jästkulturer. De lagras sedan i 12-15 månader på ekfat, varav ca 10% nya fat. Malolaktisk jäsning sker på faten. I princip används samma metod för samtliga viner i sortimentet. Det som verkligen skiljer vinerna åt är terroiren.

Jag är mycket glad att ha upptäckt Gérard Doreau och att kunna erbjuda dig hans viner. En lugn och diskret figur, som vet exakt vad han gör. Varje vin har något unikt att berätta. Ett riktigt fynd!

För att få en mer detaljerad bild av terroirgeografin, ta gärna en titt på denna Bourgognekarta online: www.climats-bourgogne.com/fr/carte_14.html. Denna karta visar samtliga "climats" (vingårdslägen) i Côte de Nuits och Côte de Beaune, och du kommer att kunna lokalisera de som jag talar om i redogörelsen för vinerna nedan.

Terroirviner lanserar 7 viner av Domaine Doreau:

Saint-Romain "Sous Roche" 2019 (vitt). Den lilla appellationen Saint-Romain ligger något avsides i förhållande till de andra kommunerna längs Côte de Beaune, inklämd i en liten dal ca 5 km väster om Monthélie och Meursault, förbi grannkommunen Auxey-Duresses. Det är en av de högst belägna kommunerna i Côte de Beaune, på 280-420 meters höjd, med lite friskare klimat, dock skyddat från kalla och fuktiga vindar tack vare det skärmade läget. Terroiren domineras av märgel och kalksten. Chardonnay trivs väl här och får ofta en mycket frisk och mineralpräglad profil. Av de totalt 110 ha som odlas i Saint-Romain är ca 70 ha planterade med Chardonnay och 40 ha med Pinot Noir. Kommunen räknar inga 1er Cru:er. De olika vingårdslägena ("climats") anges dock ofta på vinernas etiketter. Domaine Doreau:s Chardonnay odlas på climatet "Sous-Roche" på drygt 300 meters höjd, med övervägande västlig exponering, mittemot "La Falaise", dvs kalkklippan som byn är byggd omkring och som är Saint-Romains kännemärke. Då klimatet är naturligt friskt blir vinerna härifrån bäst i lite varmare årgångar, och 2019 är rena fullträffen. Saint-Romain "Sous Roche" 2019 är ännu ung och knuten, men uppvisar en fantastisk potential. Finstämda citrustoner varvas med lätt blommighet av rosor och lindblomma, mint, vanilj och karamelltoner från faten. Munnen är påtagligt frisk, men samtidigt rund i konturerna. Intrycket är intensivt, koncentrerat, och ännu oförlöst. En touch kritig mineralitet ger sig till känna på avslutet. Lagra gärna något år innan konsumption. Vinet kommer att utvecklas magnifikt. Drick till pocherad eller smörstekt vit fisk, gärna med krispiga primörer och lite skirat smör, eller till kycklingfilé med dragongräddsås. Lagringspotential: ca 8 år.

Meursault 2019 (vitt). Meursault behöver förmodlingen ingen allmän presentation... Men att Doreau:s Meursault känns som en fullträff, det är nog viktigt att precisera. 2019 är en mycket stark årgång, bättre än 2018. Detta gäller de flesta vita Bourgogneviner. 2019 har vi en enastående fenolisk mognad, dvs en perfekt balans mellan druvsockret och fruktsyran. Druvorna kommer från 2 climats (lägen) i den nordligaste delen av kommunen: "Le Pré de Manche" (angränsande Monthélie) och "En Gargouillot" (angränsande Volnay). Totalt odlar Doreau en halv hektar. Kombinationen av de 2 lägena ger ett mycket välbalanserat vin. Le Pré de Manche är ett litet läge med stenig, sval terroir som ger nerviga, renrasiga viner. En Gargouillot har en tjockare, tätare och lerigare jord, som ger kraftigare viner med typisk rondör och smakrik karaktär. Läget ligger precis öster om det berömda 1er Cru-läget "Santenots". 2019 var varmt med mycket fruktmognad, men i Meursault bibehåller vinerna en enastående friskhet. Denna friskhet kan delvis förklaras genom de svala vindarna som blåser västerifrån genom "'Combe d'Auxey" (dalen som går tvärs genom berget i väst-östlig riktning och mynnar ut i Meursault på den södra sidan och Monthélie på den norra), och kyler ner delar av Meursault. Meursault 2019 är redan tämligen redo att drickas, mer än Saint-Romain. Doften är stor, komplex, otroligt intensiv. Här finns verkligen allt. Koncentrerad citrus, klementin och pomelo. Vita blommor, rostat bröd och nötter, och den finaste sortens vanilj, med lätt antydan till mentol och lakrits. Fatkaraktären känns helt integrerad, i total symbios med frukten. Mineraliteten är gigantisk. I munnen upplevs samma fina balans: det är fylligt och krämigt med en energisk och lyftande fruksyra, och en underbar citrusjuicighet på avslutet, parad med vaniljprydd, kritig mineralitet. Ett storslaget exempel på kraft och elegans i full harmoni. Vinet blir bara bättre och bättre efter öppning, så låt det stå öppet och luftas några timmar innan servering. Servera i stora kupor, vid ca 12°C, till mustiga rätter av kalv eller fågel i gräddsås med skoggssvamp, svamprisotto, hummer, grillade tigerräkor, pilgrimsmusslor... När vinet fått lite ålder, kan det avsmakas till vällagrad Comté eller Gruyère, och även foie gras. Kan lagras i ca 10 år.

Monthélie 2019 (rött). En av de mest centrala cuvéerna i Doreau:s sortiment. Denna Monthélie kommer från 4 climats (lägen), varav större delen från climatet "Les Darnées" strax väster om byn där Villages-lägen dominerar. Vinet är i en elegant, bärig och kryddig stil, högst klunkbar redan idag. Initialt dominerar den kryddiga sidan, med tydlig animalitet och jordighet, tills bärigheten tar över spektaklet, en urläcker mix av björnbär, vildhallon, röda vinbär och surkörsbär. Faten stannar i bakgrunden och ger lite extra pondus i vinet. I munnen finns en sandkornig, sammetslen tanninkvalitet, inte desto mindre fast och stadig. Avslutet är juicigt och i gourmandisens tecken. Det kan kallas en "feminin stil". Väldigt drickvänligt idag men kan naturligtvis lagras i uppemot 8-10 år. Drick till helstekt eller grillad kyckling, Coq au vin, ox- eller rencarpaccio, rätter av fläsk, kaninsauté "Chasseur", korvgryta, och naturligtvis vitmögelostar. Vinet belönades med en guldmedalj vid "Concours de Lyon" 2021.

Monthélie "Vieilles Vignes" 2018 (rött). Ett steg upp i det röda sortimentet har vi denna skönhet. Skördas från utvalda vingårdslägen planterade med äldre Pinot Noir-stockar, i snitt 60 år gamla. En lite fastare och stramare stil, med superfin bärighet som dominerar buketten. Surkörsbär, svarta vinbär och smultron. Med luft vankas det violer, humus, och lätt vanilj. Man märker att vinet är lite mer reserverat och koncentrerat, samt har en kraftigare struktur. De äldre stockarna gör verkligen skillnad. I munnen finns en suverän spänst och vigör, med uppfriskande mineralitet och bärighet på avslutet. Enligt mig en otroligt tilltalande, autentisk Bourgogne med långt liv framför sig, som går att "approacha" redan idag efter lite luftning. Servera redan i höst till en god gryta, t ex en Boeuf Bourguignon, en korvgryta eller vildsvinsgryta. Perfekt till fläsk, fågel och anka, gärna serverade med mustiga såser. Lagringspotential i minst 10 år.

Monthélie 1er Cru "Champs Fulliots" 2018 (rött). Detta vin fanns med i förra lanseringen (2020) och släpps nu en andra gång. Gérard Doreau har lite kvar av denna årgång, som fortfarande är ung men utvecklas fantastiskt fint. Champs Fulliots ligger på den östra sidan av byn närmare Volnay och klassas som det finaste läget i Monthélie, med rödare jord med inslag av järnoxid. Det är ett helt annorlunda vin mot de 2 föregående, trots att vinifieringen är identisk: 10 dagars jäsning med daglig pigeage och remontage, 12 månaders lagring på ekfat, varav 10% nya. Här har vi en påtagligt kryddigare bukett, med inslag av humus, mint, läder, tryffel, som initialt ligger som ett tätt lager ovanpå frukten. Men frukten växer och växer ju mer luft vinet får. De koncentrerade bären tränger sig förbi och ger ett fantastiskt nyanserat intryck. I munnen upplevs ett kraftigare tanningrepp och en fylligare kropp än i de 2 tidigare Monthélie:erna. Detta ska alltså härledas endast till terroiren eftersom vinifieringen varit helt och hållet densamma, något som Gérard Doreau varit mycket tydlig med vid mina utfrågningar. Denna 2018 är ännu ung men dricker redan väldigt bra, bara man öppnar flaskan i god tid innan servering. Kommer dock att vinna mycket på något års extra lagring och kan lagras i minst 15. Servera denna härlighet till vilträtter, fylld fasan i ugn, ripa, hjortrygg, eller en mustig köttbit gärna med svamp och tryffelgarnityr. Även suveränt till en klassisk Boeuf Bourguignon, och till kraftfulla ostar.

Pommard "Les Vignots" 2018 (rött). Pommard ligger bara 3,5 km norr om Monthélie, men vinerna härifrån är i en helt annan stil. Läget Les Vignots befinner sig i distriktets norra del, inne i dalen "Vallée de l'Avant-Dheune", där friska vindar har en kylande effekt samt motverkar sjukdomar i vinrankorna. "Les Vignots" klassas som det absolut bästa Villages-läget i hela Pommard, med en kvalitet som ligger helt i paritet med 1er Cru-lägen. Terroiren består av märgel-kalk på hög höjd (330 m) och har en perfekt sydöstlig exponering. Det relativt svala klimatet bidrar till en lång växtsäsong och tämligen tjocka skal och härmed en solid tanninstruktur i vinerna. Härifrån kommer den gängse upplevelsen av Pommard som "maskulina" viner, även om detta är en förenklad, reducerande bild. Ty tanninerna tar inte bort den parfymerade och generösa karaktären. Pommard "Les Vignots" 2018 är ett exklusivt vin som behöver lite tid. Just nu är det ungt och knutet, massivt och koncentrerat, något monolitiskt i karaktären. Det är mindre redo att drickas än 2017 var i samma ålder; 2018 är helt enkelt en kraftigare årgång. En mycket fin och subtil bukett av krossade blåbär och björnbär, med nyanser av rökighet, humus, kakao och vitpeppar, kan upplevas redan nu. Tanninerna är finvävda och ännu strikta, i en tät kropp. På avslutet finns massor av uppfriskande mineralitet och bärighet. Ryggläge rekommenderas i minst 2 år, för att låta buketten öppnas och utvecklas till sin fulla komplexitet, och tanninerna avrundas i kanterna. Tiden kommer att göra underverk. Drick från hösten 2023 till kraftiga kötträtter, viltgrytor (t ex hare, vildsvin, gärna med skogssvamp och rösti eller potatisgratäng), stekar, anka, Boeuf Bourguignon, Côte de Boeuf... Kolossal njutning att se fram emot. Kan lagras i minst 15 år.

Pommard 1er Cru "Les Bertins" 2018 (rött). Nu rör vi oss mot en helt annan del av Pommard, den nedre delen av sluttningen söder om byn, med östlig exponering. Här finns flera remsor med 1er Cru:lägen på varierande höjder; lite högre upp finns t ex "Les Rugiens". "Les Bertins" ligger längre ner, på alluviala terrasser med tyngre lerig jord som ger kraftfulla viner, alltid med strama men fina tanniner. Det som konstaterades ovan om "Les Vignots" gäller lika mycket för "Les Bertins": ungt och knutet, massivt och koncentrerat, behöver lagras vidare i minst 2 år. Här är kroppen större och tätare, och koncentrationen når en ännu högre nivå. Buketten är ännu primär, kanske mer tilltäppt idag än "Les Vignots", men kommer i sinom tid att utvecklas till något stort… Allt gryr under ytan. Vi får en försmak av krossade skogsbär, viol, läder, kakao och en gnutta vanilj. I munnen är vinet riktigt fylligt och stramt, med ett mycket långt avslut där mineralen tar plats. Börja dricka vinet tidigast hösten 2023 till anka, vildfågel, duva, bräserad högrev, hjort, älg, och naturligtvis kraftiga ostar. Kan lagras i 15-20 år.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt nedan:

1 fl Saint-Romain "Sous Roche" 2019
1 fl Meursault 2019
1 fl Monthélie 2018
1 fl Monthélie "Vieilles Vignes" 2018
1 fl Pommard "Les Vignots" 2018
1 fl Pommard 1er Cru "Les Bertins" 2018

Monthélie 1er Cru "Champs Fulliots" 2018 finns inte med i blandlådan men kan beställas flaskvis. Som vanligt kan du beställa alla viner flaskvis i valfri mängd.

Ett litet smakprov:
Domaine Doreau Meursault 2019, 429 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Domaine Doreau Meursault

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page