top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Gérard Doreau

Gérard Doreau

Domaine Doreau
Distrikt: Monthélie, Meursault, Pommard, Saint-Romain, Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 4-16 JUNI 2024

Bara 2 km norr om Meursault, och ungefär samma avstånd sydväst om Volnay, ligger byn Monthélie. Detta är en liten, något mindre känd kommun, med ca 130 ha under odling (kommunal appellation) och ett drygt 15-tal lokala vinodlare. Det är ofta man missar att stanna här, om man är på väg söderut mot Meursault, eller i omvänd riktning mot Volnay och Pommard. Ca 35 ha av kommunens areal är klassad som 1er Cru och det finns 15 st 1er Cru-lägen. Ca 87% av produktionen är rött vin, ca 13% vitt. Terroiren består av röd lera och märgel ovanpå kalk, och har vissa likheter med grannkommunen Volnay. Den finaste terroiren är den som ligger närmast Volnay, med rödare jord med inslag av järnoxid, och inte konstigt ligger de flesta 1er Cru-lägena (13 av 15) på denna sida av byn.

I Monthélie finns Gérard Doreau, med knappt 6 ha fördelade på kommunerna Monthélie, Pommard, Meursault och Saint-Romain. Monthélie har en naturlig central position i sortimentet, motsvarande ca 3/4 av arealen. Pommard och Meursault står för ca 0,5 ha var. Här finns alltså en spännande bredd med flera kommuner - trots närheten mellan dem är variationerna spektakulära. Helt iögonfallande är skillnaden mellan de röda vinerna från Monthélie och de från Pommard; här kan man tala om "feminin stil" kontra "maskulin". Mer om det längre ner.
 
Vingården har funnit i 4 generationer sedan sent 1800-tal och man arbetar som en traditionell familjefirma, där fru, son och dotter alla är involverade i arbetet. Gérard som drivit gården sedan 1978 har nu formellt gått i pension och lämnat plats åt sonen Jérôme. En generationsväxling som naturligtvis medför lite nya impulser och där Jérôme visat sig ha en mycket hög ambitionsnivå.

Sedan 2019 har man en certifiering för hållbar vinodling: HVE3 (Haute Valeur Environnementale, "nivå 3", med de strängaste kraven). Detta innebär ett kraftigt minimerande av kemikalier; vanligtvis brukas endast de medel som är tillåtna inom ekologisk odling. En rigorös avknoppning tillämpas för att få ner skördeuttagen och erhålla större koncentration i druvorna, vidare avlövar man rankorna för att ge bättre ventilation och solexponering, vilket gynnar druvmognaden. Naturlig kompost används som gödsel. Man plöjer jorden under vår och sommar och låter gräset växa resten av året.
 
Skörden sker 100% manuellt och druvklasarna avtjälkas till 100%. Alla viner vinifieras genom naturlig jäsning, helt utan tillsatta jästkulturer. De lagras sedan i 12-15 månader på ekfat, varav ca 10-15% nya fat. Malolaktisk jäsning sker på faten. I princip används samma metod för samtliga viner i sortimentet. Det som verkligen skiljer vinerna åt är terroiren.

I denna lansering ska vi få uppleva årgång 2022, som klassas som en mycket bra årgång. Episoder av kraftigt regn i maj och i juni hjälpte att fylla vattenreserverna inför sommaren. Sommaren var mycket varm och torr men vinerna behöll en utmärkt friskhet och alkoholhalterna stannade oftast runt 13%. Både de vita och de röda vinerna blev välbalanserade, med en fin drickvänlighet redan från ung ålder. Det är uppenbart att klimatet blivit varmare, med varma årgångar som blivit vanligare än svala. En teori som anförts är att vinstockarna "anpassar" sig till uppvärmningen. Detta är ännu inte bevisat men är intressant att följa upp.

För att få en mer detaljerad bild av terroirgeografin, ta gärna en titt på denna Bourgognekarta online: www.climats-bourgogne.com/fr/carte_14.html. Denna karta visar samtliga "climats" (vingårdslägen) i Côte de Nuits och Côte de Beaune, och du kommer att kunna lokalisera de som jag talar om i redogörelsen för vinerna nedan.

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine Doreau:

Saint-Romain "Sous Roche" 2022 (vitt). Den lilla appellationen Saint-Romain ligger något avsides i förhållande till de andra kommunerna längs Côte de Beaune, inklämd i en liten dal ca 5 km väster om Monthélie och Meursault, förbi grannkommunen Auxey-Duresses. Det är en av de högst belägna kommunerna i Côte de Beaune, på 280-420 meters höjd, med lite friskare klimat, dock skyddat från kalla och fuktiga vindar tack vare det skärmade läget. Terroiren domineras av märgel och kalksten. Chardonnay trivs väl här och får ofta en mycket frisk och mineralpräglad profil. Av de totalt 110 ha som odlas i Saint-Romain är ca 70 ha planterade med Chardonnay och 40 ha med Pinot Noir. Kommunen räknar inga 1er Cru:er. De olika vingårdslägena ("climats") anges dock ofta på vinernas etiketter. Domaine Doreau:s Chardonnay odlas på climatet "Sous-Roche" på drygt 300 meters höjd, med övervägande västlig exponering, mittemot "La Falaise", dvs kalkklippan som byn är byggd omkring och som är Saint-Romains kännemärke. Ett naturligt friskt klimat gör att vinerna härifrån behåller en utmärkt spänstighet även i varmare årgångar. 2022 är rena fullträffen. Vinet börjar idag öppna sig och uppvisar en ren, elegant, nyanserad bukett med toner av citron, vita rosor, lindblomma, fänkål, lätt vanilj och en mycket framträdande kritig mineralitet. Munnen är tät och koncentrerad, med stor intensitet, och ett mycket uppfriskande avslut. Vinet är sagolikt gott. Drick till pocherad eller smörstekt vit fisk, gärna med krispiga primörer och lite skirat smör, eller till kycklingfilé med dragongräddsås. Lagringspotential: ca 7-8 år.

Monthélie 2022 (rött). Domaine Doreau:s bascuvée från Monthélie, görs på druvor från 4 climats (vingårdslägen), varav större delen från climatet "Les Darnées" strax väster om byn. Vinet är i en elegant, bärig och kryddig stil, med sammetslena tanniner och stor klunkbarhet. Surkörsbär, hallon och smultron dansar i förgrunden, medan toner av viol, mint och kanel kan förnimmas i bakgrunden. Faten är perfekt integrerade och tillför en lätt rostad och kryddig touch. Avslutet är friskt och avrundat, i gourmandisens tecken. Ett mycket trevligt, "feminint" vin att servera till en helstekt kyckling eller grillad fläskkarré med en spröd grönsaksgarnityr. Den lite mjukare strukturen gör vinet perfekt till vitmögelostar (t ex Brie, Camembert). Kan lagras i ca 6 år t o m 2028.

Monthélie "Vieilles Vignes" 2022 (rött). Ett steg upp i det röda sortimentet har vi denna skönhet. Görs på äldre Pinot Noir-stockar, i snitt 60 år gamla. En lite fastare och stramare stil, även lite fylligare och tätare. De äldre stockarna gör verkligen skillnad. Öppnar sig fint med luft: en superren bärighet med toner av surkörsbär, hallon, smultron och svarta vinbär, följt av kryddigare nyanser av vitpeppar, en touch kakao, kanel och en finstämd mineralitet. Den lite större kroppen ackompanjeras av lite stramare tanniner. Kan börja drickas redan idag, med vetskapen om att något års extra lagring endast kommer att ha en positiv effekt. Njut till lite mustigare rätter, t ex en korv- eller fläskgryta, utskuren biff med kryddsmör, eller en klassisk kalvstek med skysås och en god potatisgratäng. Kan lagras ca 7-8 år. Vinet belönades med en guldmedalj vid Concours International de Lyon 2024.

Pommard "Les Vignots" 2022 (rött). Pommard ligger bara 3,5 km norr om Monthélie, men vinerna härifrån är i en helt annan stil. Läget "Les Vignots" befinner sig i distriktets norra del, inne i dalen "Vallée de l'Avant-Dheune", där friska vindar har en kylande effekt samt motverkar sjukdomar i vinrankorna. Det klassas som ett av de bättre climaterna i hela Pommard. Terroiren består av märgel-kalk på hög höjd (330 m) och har en perfekt sydöstlig exponering. Det relativt svala klimatet bidrar till en lång växtsäsong och tämligen tjocka skal och härmed en solid tanninstruktur i vinerna. "Les Vignots" 2022 är ännu något ungt och knutet, men uppvisar en fantastisk energi och intensitet, vilket ger oss en spännande försmak av dess potential. En fin rökighet genomsyrar buketten, som med lite luft släpper fram krossade blåbär, röda vinbär, samt inbakade toner av humus, kakao, vitpeppar och lakrits. Tanninerna är finvävda och ännu något strikta, i en tät kropp. På avslutet finns massor av frisk bärighet och mineralitet. Ryggläge rekommenderas i ca 1-2 år, för att låta buketten utvecklas till sin fulla komplexitet, och tanninerna avrundas i kanterna. Något stort att se fram emot... Drick till en god Bœuf Bourguignon, ankbröst med grönpepparsås, vilträtter mm. Kan lagras i ca 10-12 år. Toppfönstret nås från ca 4 års ålder.

 

Pommard 1er Cru "Les Bertins" 2022 (rött). En helt annan del av Pommard: den nedre delen av sluttningen söder om byn, med östlig exponering. Här finns flera remsor med 1er Cru-lägen på varierande höjder; lite högre upp finns t ex "Les Rugiens". "Les Bertins" ligger längre ner, på alluviala terrasser med tyngre lerig jord som ger kraftfulla viner, alltid med strama men fina tanniner. Intressant nog är "Les Bertins" i dagsläget lite mer redo att drickas än "Les Vignots". Doften är stor och intensiv, med en upplevelse av mycket koncentrerad bärighet och en fatkaraktär som är perfekt balanserad men inte blyg. Röda och svarta vinbär, krossade björnbär omges av en härlig kryddig och lätt balsamisk karaktär, lite rökighet, läder och kakao. Munnen är rund, tät och koncentrerad, med ypperligt finvässade tanniner. Avslutet är stramt, med en mycket lång eftersmak. Går att approacha redan idag, tipset är att lufta vinet någon timme innan servering. Servera till lite kraftigare fågelrätter (anka, duva), lågtemperaturstekt hjort eller älg, gärna garnerade med mörk skysås, färska örtkryddor och svamp. Ett mycket fint vin som är otroligt njutbart redan idag och kan lagras i uppemot 15 år. Toppfönstret nås från ca 4 års ålder.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt nedan:

1 fl Saint-Romain "Sous Roche" 2022
1 fl Monthélie 2022
2 fl Monthélie "Vieilles Vignes" 2022
1 fl Pommard "Les Vignots" 2022
1 fl Pommard 1er Cru "Les Bertins" 2022

EXTRAVIN

Meursault "Le Pré de Manche" 2022, pris 595 kr/fl. Detta vin släpps inte i onlinebutiken men går att beställa per mejl. En exklusiv Meursault, producerad endast i 3 st ekfat, motsvarande knappt 900 buteljer. Till vinet har använts de bästa Chardonnaystockarna som Domaine Doreau odlar i Meursault, från vingårdsläget "Le Pré de Manche" som ligger i appellationens nordligaste del. Tidigare gjordes endast en Meursault (en blandning av 2 "climat"), men nu har man gjort en uppdelning i 2 st cuvéer, där denna är den finaste. Vinet kombinerar finess och fyllighet, med typiska toner av koncentrerad citrus, akacia, rostat bröd, mandel och vanilj. Servera till smakrika rätter av fisk och skaldjur, skaldjursrisotto, vitt kött och lagrade hårdostar. Kan lagras i uppemot 10 år.

Ett litet smakprov:
Domaine Doreau Pommard 1er Cru "Les Bertins" 2022, 595 kr/fl (ord. 669 kr/fl)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

photo_4.jpeg

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page