• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Gérard Doreau

Gérard Doreau

Domaine Doreau
Distrikt: Monthélie, Meursault, Pommard, Saint-Romain, Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 22 JAN - 5 FEB 2020

Jag hade utlovat mycket nytt under 2020, och står vid mitt ord. Helt nyligen var jag nere i Bourgogne och letade nya producenter. Totalt gjorde jag ett 15-tal besök hos utvalda producenter i Côte de Beaune och längre söderut i Côte Chalonnaise. Det visade sig att flertalet var mycket bra och t o m rena fynd, på olika sätt. Här kommer ett av mina toppfynd från Côte de Beaune.

Bara 2 km norr om Meursault, och ungefär samma avstånd sydväst om Volnay, ligger byn Monthélie. Detta är en liten, något mindre känd kommun, med ca 130 ha under odling (kommunal appellation) och ett drygt 15-tal lokala vinodlare. Det är ofta man missar att stanna här, om man är på väg söderut mot Meursault, eller omvänt mot Volnay och Pommard. Ca 35 ha av kommunens areal är klassad som 1er Cru och det finns 15 st 1er Cru-lägen. Ca 87% av produktionen är rött vin, ca 13% vitt. Terroiren består av röd lera och märgel ovanpå kalk, och har vissa likheter med grannkommunen Volnay. Den finaste terroiren är den som ligger närmast Volnay, med rödare jord med inslag av järnoxid, och inte konstigt ligger de flesta 1er Cru-lägena (13 av 15) på denna sida av byn. Vinerna härifrån är ännu mycket vänligt prissatta.

 

I Monthélie finns Gérard Doreau, med knappt 6 ha fördelade på kommunerna Monthélie, Pommard, Meursault och Saint-Romain. Monthélie har en naturlig central position i sortimentet, motsvarande ca 3/4 av arealen. Pommard och Meursault står för ca 0,5 ha var. Här finns alltså en spännande bredd med flera kommuner - trots närheten mellan dem är variationerna spektakulära. Helt iögonfallande är skillnaden mellan de röda vinerna från Monthélie och de från Pommard; här kan man tala om "feminin stil" kontra "maskulin". Mer om det längre ner.
 
Vingården har funnit i 4 generationer sedan sent 1800-tal och man arbetar som en traditionell familjevingård, där fru, son och dotter alla är involverade i arbetet. Gérard närmar sig nu sin pensionering och sonen Jérôme är redo att ta över.
 

Sedan 2019 har man en certifiering för hållbar vinodling: HVE3 (Haute Valeur Environnementale, "nivå 3", med de strängaste kraven). Detta innebär ett kraftigt minimerande av kemikalier; vanligtvis brukas endast de medel som är tillåtna inom ekologisk odling. En rigorös avknoppning tillämpas för att få ner skördeuttagen och erhålla större koncentration i druvorna, vidare avlövar man rankorna för att ge bättre ventilation och solexponering, vilket gynnar druvmognaden. Naturlig kompost används som gödsel. Man plöjer jorden under vår och sommar och låter gräset växa resten av året.
 
Skörden sker 100% manuellt och druvklasarna avtjälkas till 100%. Alla viner vinifieras genom naturlig jäsning, helt utan tillsatta jästkulturer. De lagras sedan i 12-15 månader på ekfat, varav ca 10% nya fat. Malolaktisk jäsning sker på faten. I princip används samma metod för samtliga viner i sortimentet. Det som verkligen skiljer vinerna åt är terroiren.

Jag är mycket glad att ha upptäckt Gérard Doreau och att kunna erbjuda dig hans viner. En lugn och diskret figur, som vet exakt vad han gör. Varje vin har något unikt att berätta. Ett riktigt fynd!

För att få en mer detaljerad bild av terroirgeografin, ta gärna en titt på denna Bourgognekarta online: www.climats-bourgogne.com/fr/carte_14.html. På denna karta syns samtliga climats (vingårdslägen) i Côte de Nuits och Côte de Beaune, och du kommer att kunna lokalisera de som jag talar om i redogörelsen för vinerna nedan.

Terroirviner lanserar 6 viner av Domaine Doreau:

Bourgogne Côte d'Or Chardonnay 2017 (vitt). Vi startar med Doreau:s vita basbourgogne, som är en trevlig överraskning. En härligt frisk och mineraldriven Chardonnay med elegant smörighet i kroppen. Skördas i kommunen Monthélie. Som tidigare nämnts ger Gérard Doreau samtliga viner samma behandling: alla viner lagras på ekfat (varav 10% nya), och detta vin är inget undantag. Fatkaraktären är dock subtil. Först dominerar en gnistrande flitmineralitet. Med luft växer frukten och jag upplever saftiga klementiner och en lätt örtighet. I munnen finns samma saftighet från frukten, en superfrisk känsla som balanseras av fin kroppsfetma, det är rakt och spänstigt med angenäm sälta på avslutet och endast en vag vaniljton från faten. 2017 var en mycket god årgång för vit Bourgogne, med klassisk friskhet och tydligt framträdande mineralitet. Drick denna Bourgogne som om den vore en Chablis, gärna till en laxtoast med rödlök, Crème Fraîche och löjrom. Funkar utmärkt till skaldjur tack vare den lätt jodiga sältan. Ett perfekt förrättsvin. Perfekt att dricka nu och de kommande 2 åren.
 
Meursault 2018 (vitt). Meursault behöver förmodlingen ingen allmän presentation... Men att Doreau:s Meursault känns som en fullträff, det är nog viktigt att precisera. Druvorna kommer från 2 climats (lägen) i den nordligaste delen av kommunen: "Le Pré de Manche" (angränsande Monthélie) och "En Gargouillot" (angränsande Volnay). Totalt odlar Doreau en halv hektar. Kombinationen av de 2 lägena ger ett mycket välbalanserat vin. Le Pré de Manche är ett litet läge med stenig, sval terroir som ger nerviga, renrasiga viner. En Gargouillot har en tjockare, tätare och lerigare jord, som ger kraftigare viner med typisk rondör och smakrik karaktär. Läget ligger precis öster om det berömda 1er Cru-läget "Santenots". 2018 var varmt med mycket fruktmognad, men i Meursault bibehåller vinerna en enastående friskhet. Denna friskhet kan delvis förklaras genom de svala vindarna som blåser västerifrån genom "'Combe d'Auxey" (dalen som går tvärs genom berget i väst-östlig riktning och mynnar ut i Meursault på den södra sidan och Monthélie på den norra), och kyler ner delar av Meursault. Denna 2018 är naturligtvis ännu ung, men visar redan sin kraft och otroligt fina balans. Buketten öppnar sig sakta och stegvis. Blommor, mandel, rostat bröd ger plats åt saftiga klementiner, köttiga päron och fräsch kalkstensmineralitet. Det som slår är balansen mellan poler: kraft och subtiliteter, rondör och fräschör; denna härliga "sockrighet", typisk för Meursault, som ger en opulent känsla, fast vinet naturligtvis är knastertorrt och superfriskt. 2018:s generösa stil betyder att vinet förmodligen kommer att öppna sig ganska tidigt, om ca 1-2 år borde det nå en mycket bra drickfas. Kan naturligtvis lagras mycket längre, i 8 år eller längre. Om man vill dricka det idag rekommenderas luftning, antingen i karaff (på en isbädd), eller genom uppkorkning och långsam öppning i flaskan. Servera i stora kupor, vid ca 12°C. Njut till mustiga rätter av kalv eller fågel i gräddsås med skoggssvamp, svamprisotto, hummer, grillade tigerräkor, pilgrimsmusslor... Prova även till vällagrad Comté eller Gruyère, och när vinet fått lite ålder, till foie gras. Njutning var ordet.

Monthélie 2018 (rött). En av de mest centrala cuvéerna i Doreau:s sortiment. Denna Monthélie kommer från 4 climats (lägen), varav större delen från climatet "Les Darnées" strax väster om byn där Villages-lägen dominerar. Vinet är i en fantastisk bärig, ren, svävande, elegant stil. Det är otroligt inbjudande. En koncentrerad mix av färskplockade svarta vinbär, smultron, surkörsbär, ligger som ett lager ovanpå vinets djupare och kryddigare sida, med nyanser av humus, läder, vanilj och kalksten. I munnen finns en sandkornig, sammetslen tanninkvalitet, som inte desto mindre är fast och ger vinet ryggrad. Det kan kallas en "feminin stil". Vinet är idag väldigt drickvänligt genom sin öppna, generösa bärighet men kommer att utvecklas mycket fint och visa sin mer kryddiga sida med tiden. Perfekt till helstekt eller grillad kyckling, Coq au vin, ox- eller rencarpaccio (gärna med en liten klick pepparrotskräm eller lingonchutney), rätter av fläsk, kaninsauté "Chasseur", korvgryta, m fl, och naturligtvis vitmögelostar!

Monthélie 1er Cru "Champs Fulliots" 2018 (rött). Champs Fulliots ligger på den östra sidan av byn närmare Volnay och klassas som det finaste läget i Monthélie, med rödare jord med inslag av järnoxid. Det är ett helt annorlunda vin mot föregående, trots att vinifieringen följer identiska metoder: 10 dagars jäsning med daglig pigeage och remontage, 12 månaders lagring på ekfat, varav 10% nya. Här har vi en påtagligt kryddigare bukett, med inslag av humus, mint, läder, tryffel, som initialt ligger som ett tätt lager ovanpå frukten. Närmast omvänt mot förra vinet! Men frukten växer och växer ju mer luft vinet får. De koncentrerade bären tränger sig förbi och ger ett fantastiskt nyanserat intryck. I munnen upplevs ett kraftigare tanningrepp och en fylligare kropp än i bas-Monthélie:en. Detta ska alltså härledas endast till terroiren eftersom vinifieringen varit helt och hållet densamma, något som Gérard Doreau varit mycket tydlig med vid mina utfrågningar. Denna 2018 är ännu ung men dricker redan väldigt bra, bara man öppnar flaskan i god tid innan servering. Kommer dock att vinna mycket på 2-3 års extra lagring och kan lagras i minst 10-12. Servera denna härlighet till vilträtter, fylld fasan i ugn, ripa, hjortrygg, eller en mustig köttbit gärna med tryffelgarnityr. Även suveränt till en klassisk Boeuf Bourguignon, och till kraftfulla ostar.

Pommard "Les Vignots" 2017 (rött). Pommard ligger bara 3,5 km norr om Monthélie, men vinerna härifrån är i en helt annan stil. Läget Les Vignots befinner sig i distriktets norra del, inne i dalen "Vallée de l'Avant-Dheune", där friska vindar har en kylande effekt samt motverkar sjukdomar i vinrankorna. "Les Vignots" klassas som det absolut bästa Villages-läget i hela Pommard, med en kvalitet som ligger helt i paritet med 1er Cru-lägen. Terroiren består av märgel-kalk på hög höjd (330 m) och har en perfekt sydöstlig exponering. Det relativt svala klimatet bidrar till en lång växtsäsong och tämligen tjocka skal och härmed en solid tanninstruktur i vinerna. Härifrån kommer den gängse upplevelsen av Pommard som "maskulina" viner, även om detta är en förenklad, reducerande bild. Ty tanninerna tar inte bort den parfymerade och generösa karaktären. Doreau:s "Les Vignots" är ett exklusivt vin och en av de höjdpunkterna i denna lansering. I doften finns en fantastisk finess och komplexitet, lite mörkare bär med tydliga svarta vinbär och nyanser av blåbär. En hel palett av kryddor öppnas successivt upp, med lätt peppriga nyanser, läder, kakao och uppfriskande kalkstensmineral. I munnen upplevs ännu tighta tanniner, som ger ett härligt grepp i en tät, köttig kropp. Det är ett rejält vin, där kraft och elegans förenar sig. Redan tämligen tillgängligt, tack vare de fräscha parfymerade bären som är svåra att motstå. Kan lagras i 15 år. Här behövs mustiga rätter för att möta tanninerna, t ex viltgrytor (t ex hare, vildsvin, gärna med skogssvamp och rösti eller potatisgratäng), stekar, anka, Boeuf Bourguignon, Côte de Boeuf... Njutningen blir total. Vinet belönades med guldmedalj vid tävlingen i Mâcon 2019.

Pommard 1er Cru "Les Bertins" 2017 (rött). Nu rör vi oss mot en helt annan del av Pommard, den nedre delen av sluttningen söder om byn, med östlig exponering. Här finns flera remsor med 1er Cru:lägen på varierande höjder; lite högre upp finns t ex "Les Rugiens". "Les Bertins" ligger längre ner, på alluviala terrasser med tyngre lerig jord som ger kraftfulla viner, alltid med strama men fina tanniner. Kulören är aningen ljusare än föregående, och vinet är initialt återhållsamt, närmast knutet. En dag efter öppning händer det saker. En fantastisk, ungdomlig bukett öppnar sig, från intensiva björnbär och körsbär till mer kryddiga nyanser av humus, lätt rökighet, violer, vanilj och finstämd mineral. I munnen är tanninerna strama men otroligt fintaggiga. Det är fräscht och samtidigt mustigt. Återigen har vi ett vin som kombinerar kraft och elegans på ett föredömligt sätt. Kanske är det lite mer subtilt och underförstått än Les Vignots, ja, lite mer "feminint". I denna stil är det ett renrasigt mästerverk som sakta börjar bli redo att njutas, bara man ger det lite luft. Karaffera ej, men öppna flaskan i god tid, gärna 1-2 dagar innan servering. Kommer bara bli bättre de kommande 2-3 åren och kan lagras i ca 15. Njut till vildfågel, duva, vaktel, baconlindad pärlhöna, anka eller fläskfilé med murkelsås, och naturligtvis vitmögelostar. Återigen, total njutning...
 

Ett litet smakprov:

Domaine Doreau Pommard "Les Vignots" 2017, 399 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_5147.JPG

Pommard "Les Vignots" 2017 (rött). Pommard ligger bara 3,5 km norr om Monthélie, men vinerna härifrån är i en helt annan stil. Läget Les Vignots befinner sig i distriktets norra del, inne i dalen "Vallée de l'Avant-Dheune", där friska vindar har en kylande effekt samt motverkar sjukdomar i vinrankorna. "Les Vignots" klassas som det absolut bästa Villages-läget i hela Pommard, med en kvalitet som ligger helt i paritet med 1er Cru-lägen. Terroiren består av märgel-kalk på hög höjd (330 m) och har en perfekt sydöstlig exponering. Det relativt svala klimatet bidrar till en lång växtsäsong och tämligen tjocka skal och härmed en solid tanninstruktur i vinerna. Härifrån kommer den gängse upplevelsen av Pommard som "maskulina" viner, även om detta är en förenklad, reducerande bild. Ty tanninerna tar inte bort den parfymerade och generösa karaktären. Doreau:s "Les Vignots" är ett exklusivt vin och en av de höjdpunkterna i denna lansering. I doften finns en fantastisk finess och komplexitet, lite mörkare bär med tydliga svarta vinbär och nyanser av blåbär. En hel palett av kryddor öppnas successivt upp, med lätt peppriga nyanser, läder, kakao och uppfriskande kalkstensmineral. I munnen upplevs ännu tighta tanniner, som ger ett härligt grepp i en tät, köttig kropp. Det är ett rejält vin, där kraft och elegans förenar sig. Redan tämligen tillgängligt, tack vare de fräscha parfymerade bären som är svåra att motstå. Kan lagras i 15 år. Här behövs mustiga rätter för att möta tanninerna, t ex viltgrytor (t ex hare, vildsvin, gärna med skogssvamp och rösti eller potatisgratäng), stekar, anka, Boeuf Bourguignon, Côte de Boeuf... Njutningen blir total. Vinet belönades med guldmedalj vid tävlingen i Mâcon 2019.