top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Isabelle Bouchon

Isabelle Bouchon

Château Haut-Mongeat
Distrikt: Bordeaux Supérieur, Graves de Vayres
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 8-18 JUNI 2023

 

Château Haut-Mongeat drivs idag av Isabelle Bouchon, som ligger bakom vingårdens omvandling från i princip helt okänd till en seriös spelare som tas på stort allvar och numera deltar i flera primörprovningar, vid sidan av de stora välkända namnen. Isabelle odlar ca 18 ha runt byn Génissac, strax söder om floden Dordogne, ca 7 km söder om Saint-Emilion.

Familjen Bouchon har sysslat med vinodling i 5 generationer. Fram till 1988 sålde man druvor till det lokala vinkooperativet i Génissac. 1988 byggde Bernard Bouchon ett eget vineri på platsen kallad "Le Mongeat" och man började alltså producera ett eget vin. Dottern Isabelle kom in i verksamheten 1997 och hennes personliga stil kom alltmer att göra sig gällande, med en "feminin" touch, men samtidigt mycket fin kraft. Under hennes ledning har kvaliteten avsevärt höjts. Vingården är ekologiskt certifierad sedan 2013. Druvan Merlot dominerar och stilen är generös med tendens mot opulens, men samtidigt förankrad i en solid struktur. Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon används som sekundära druvor. Toppvinet, "Cuvée Isabelle", är en 100% Merlot lagrad på 100% nya ekfat i 18 månader, av synnerligen fint snitt, som jag personligen kallar för en "mini-Pomerol". Isabelles viner får höga betyg, ofta över 90 poäng, av etablerade skribenter och guider som t ex Wine Entusiast, James Suckling, Decanter m fl.

Ca 14 ha av Isabelles terroir klassas som AOC Bordeaux och AOC Bordeaux Supérieur, i kommunen Génissac där jordarna består av sand och lera, samt lera och grus. Rankorna är planterade på svagt lutande marker med utmärkt solexponering. De resterande 4 ha ligger i den lilla appellationen Graves de Vayres, en grusig och sandig platå lite längre västerut på Dordognes södra strand. Vinerna från Graves de Vayres är sällsynta och mycket intressanta.
 
I fråga om odlingsmetoder arbetar Isabelle rigoröst och metodiskt; i maj beskärs överflödiga knoppar och skott på vinrankorna (s k "ébourgeonnage"), avlövning utförs för att öka druvornas exponering mot solen, samt en grön skörd för att ytterligare koncentrera klasarna och uppnå en mer homogen slutlig skörd. Dessa insatser ligger till grund för att skapa cuvéer med den bästa möjliga druvmognaden- och kvaliteten. Skördeuttagen hålls nere på nivåer som ligger långt under de lagstadgade för appellationerna.
 
Vinifieringen sker på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar; de röda vinerna jäser i ca 20-30 dagar med regelbundna remontage (överpumpning av musten), som begränsas i mängd och styrka för att inte frambringa onödig hårdhet i vinerna. Merlotdruvan, som är naturligt explosiv och substantiell i trakten, har en naturlig förmåga att ge färg och kraft i vinerna, utan att detta behöver tvingas fram.
 
Lagringen på ekfat reserveras för 2 viner i sortimentet: Graves de Vayres Rouge samt "Cuvée Isabelle". Dock har Isabelle på senare tid börjat ompröva behovet av fatlagring, speciellt i de årgångar där koncentrationen är så massiv att fatlagring kanske inte riktigt är nödvändig. Detta är fallet bl a för vinet Graves de Vayres Rouge 2019, som finns med i denna lansering, och som Isabelle valde att inte fatlagra, ett trendbrott mot alla tidigare årgångar. Den ofantliga naturliga kryddigheten i vinet gör att karaktären kan påminna om ekfat, vilket är mycket spännande.

Terroirviner lanserar 4 röda viner av Château Haut-Mongeat:

Château Haut-Mongeat Bordeaux Supérieur 2019. Gårdens "basvin" görs på 80% merlot och 20% Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, och lagras till 100% på ståltank. I årgång 2019 har vi en exceptionell druvmognad som ger vinet en sällsynt kraft och explosivitet. En varm sommar, och varmt och soligt väder med svala nätter i september, ledde fram till en skörd av toppkvalitet. 14,5% alkohol. Doften är stor och generös, fullspäckad med krossade röda bär, svarta och röda vinbär, hallon, med undertoner av solmogna plommon och korinter. En lätt animalitet träder fram, och lite kryddighet med drag åt mint och eukalyptus. Munnen är rund och sammetslen, med mycket välslipade tanniner. En ren fröjd att dricka, detta är mitt senaste och solklara husvin. Njut av denna i sommar till grillen. På topp nu, men kan självklart lagras vidare i några år. Lådvis beställning kan rekommenderas för dig som behöver ett perfekt husvin.

Château Haut-Mongeat Graves de Vayres Rouge 2019. Årgångens solmogna karaktär gör sig i högsta grad gällande här, och vi har ett mörkt, kraftfullt vin med otrolig substans. Isabelle upplevde att fatlagring inte behövdes i denna årgång, varför vinet endast är lagrat på ståltank i 12 månader. 70% Merlot, 30% Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Mycket mörkt i färgen, med en tät, mycket koncentrerad bukett som vinner på luftning i ett par timmar. Crème de cassis, katrinplommon, korinter, köttsky, kakao, havanacigarr, eukalyptus och lakrits. I munnen är tanninerna ännu något tighta men mycket finvävda. Avslutet är långt, med massor av lakrits och en subtil, terroirtypisk mineralitet. En drömmatch till en bit oxfilé eller ankbröst med potatisgratäng och en kraftig rödvinssås. Kan lagras i uppemot 10 år. Riktigt gott!

Château Haut-Mongeat "Cuvée Isabelle" Bordeaux Supérieur 2016. Isabelles toppvin, "mini-Pomerolen" som jag brukar kalla den, är en klassiker i Terroirviners sortiment. Vinet är en 100% Merlot lagrad på 100% nya ekfat i 18 månader. Merlotstockarna (drygt 20 år gamla) kommer från läget "Antonne" i Génissac med grusterroir (4,5 ha), som klassas som Isabelles bästa. Isabelle hade sparat lite av vinet på tank, och gjort en andra buteljering den 23 september 2021. Det är flaskor från denna andra buteljering som här lanseras. Vinet ligger nu i sin toppfas. Fatkaraktären är totalt integrererad, och som är fallet med viner av hög kvalitet, så bidrar faten till att framhäva komplexitet och mineralitet, inte tvärtom. 2016 är en solmogen, opulent årgång med stor intensitet, och en alkoholhalt på 14,5%. En mogen, komplex och kraftfull bukett med massor av nyanser: bigarråer, crème de cassis, plommon, korinter, viol, rostad mandel, havannacigarr, lakrits, och en underbar grafitmineralitet. I munnen är det generöst och koncentrerat med en härlig fyllighet, och ännu potenta tanniner som stramar åt på avslutet. Eftersmaken ekar länge i gommen och i minnet. Karaffera gärna 1-2 timmar innan servering. Drick till en Tournedos Rossini, en supermör Châteaubriand med en god sås, eller till vilträtter (ren, älg, hjort mm). På topp nu, men kan utan problem lagras vidare i 3-5 år. Endast 5585 buteljer producerades av vinet. Vinet fick betyget 90-91 p av James Suckling.

Château Haut-Mongeat "L'Âme Soeur" Bordeaux Supérieur 2018. Vi avslutar lanseringen med detta alternativa premiumvin. Görs på samma druvurval som "Cuvée Isabelle", 100% Merlot från vingårdsläget Antonne, dock är vinet lagrat till 100% på ståltank (i 9 månader), och inga sulfiter har tillsatts under hela vinifieringen. Den naturliga sulfithalten ligger på 8 mg/l. Isabelle började detta experiment i årgång 2017 (ett år med decimerad skörd pga vårfrost) med strålande resultat, och bestämde att göra om det 2018. Vinet ersätter alltså "Cuvée Isabelle" i dessa 2 årgångar. "L’Âme Sœur" 2018 är massivt, fruktdrivet med tydligt uttryck av crème de cassis, krossade jordgubbar och hallon, samt nyanser av plommon, korinter, färska fikon, viol, subtila toner av läder, vanilj och underliggande mineralitet. Kroppen är tät, fyllig, med ännu strama tanniner, som dock mjuknar en aning med luftning, och en avsevärd längd. Stilen är något annorlunda mot de andra cuvéerna, med denna supermogna, krämiga röda bärighet som har övertaget i buketten. Karaffera gärna någon timme och servera till smakrika kötträtter, t ex oxfilé, entrecôte, serverade med ett gott kryddsmör och rostade grönsaker, eller en god lammgryta. Parningen till mat höjer verkligen vinet då tanninerna får lite att bita på. Min upplevelse är att vinet precis börjar göra sig redo för njutning, nu när 5 år nästan passerat. Prognosen är att vi kan se fram emot ett bra drickfönster i ca 2-3 år till. Ett stabilt, kraftfullt, mycket välgjort osvavlat vin, där den kraftiga tanninstrukturen säkert bidrar till den goda lagringsdugligheten.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt nedan:

2 fl Bordeaux Supérieur 2019
2 fl Graves de Vayres Rouge 2019
2 fl "Cuvée Isabelle" Bordeaux Supérieur 2016

"L'Âme Soeur" 2018 finns inte med i blandlådan men kan beställas flaskvis.

Ett litet smakprov:
Château Haut-Mongeat Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2016, 249 kr (ord. 279 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_3681.JPG

Mer info om vinet i den svarta rutan

bottom of page