top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Isabelle Bouchon
Château Haut-Mongeat
Distrikt: Bordeaux Supérieur, Graves de Vayres
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 5-14 NOV 2019

 

Château Haut-Mongeat drivs idag av Isabelle Bouchon, som ligger bakom vingårdens omvanding från i princip helt okänd till en seriös spelare som tas på stort allvar och numera deltar i flera primörprovningar, vid sidan av de stora välkända namnen. Isabelle odlar ca 18 ha runt byn Génissac, strax söder om floden Dordogne, ca 7 km söder om Saint-Emilion.

Familjen Bouchon har sysslat med vinodling i 5 generationer. Fram till 1988 sålde man druvor till det lokala vinkooperativet i Génissac. 1988 byggde Bernard Bouchon ett eget vineri på platsen kallad "Le Mongeat" och man började alltså producera ett eget vin. När dottern Isabelle tog över driften var målet att höja kvaliteteten ytterligare och vinerna blev präglade av en mer personlig stil, med viss "femininitet" och rondör, men samtidigt mycket fin kraft.

Vingården är ekologiskt certifierad sedan 2013. Vinerna domineras av druvan Merlot och stilen är rik och generös, med tendens mot opulens, men samtidigt förankrad i en solid struktur. Man odlar även Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon som används som sekundära druvor. Toppvinet, en 100% Merlot lagrad på 100% nya ekfat i 18 månader, kallar jag personligen för en "mini-Pomerol": så bra är kvaliteten. I den lilla appellationen Graves de Vayres, en grusig terroir lite längre västerut på Dordognes södra strand, gör Isabelle även ett annat, fullfjädrat och komplext vin som förtjänar intresse; i denna lansering lanseras 2017, som är väldigt lockande genom sin klassiska "old-school"-karaktär.

 

Isabelles viner får numera höga betyg, ofta över 90 poäng, av etablerade skribenter och guider som t ex Wine Entusiast och Decanter m fl.

Terroirviner lanserar 4 röda viner av Château Haut-Mongeat:

Château Haut-Mongeat Graves de Vayres Rouge 2017. Detta är ett vin som ligger i vingårdens "medium range", lagrat på 1-åriga ekfat i 12 månader, och som regelbundet överträffar förväntningarna. Efter en atypisk 2016 med hög alkoholhalt och likörig intensitet är vi tillbaka i en mer klassisk, svalare årgång med supercharmig "old school"-karaktär. Det är nästan att man får en nostalgikick när man dricker detta vin, ty här finns allt vad klassisk Bordeaux handlar om... En härlig doft under utveckling, med svarta vinbär, plommon, och toner av rostat kaffe, paprika och örter som piffar upp. I munnen är det drygt medelfylligt, ännu aningen stramt men med underbar lenhet i texturen. Avslutet är svalt och kryddigt med lätt mineralitet. Riktigt trevligt att dricka redan nu, kan lagras i ca 7-8 år. Njut till det klassiska brasserie-registret, Entrecôte med Beurre Maître d'Hôtel (eller: utskuren biff med kryddsmör), råbiff (Steak Tartare), ankbröst med grönpepparsås, Hachis Parmentier, en mustig fläskrätt med gravy, Chili con carne, hemlagad hamburgare, ostar... Om franska brasserierätter verkar avlägsna för dig, kör gärna med ett svenskt register! Endast 5320 buteljer producerades av vinet.

Château Haut-Mongeat Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2015. Isabelles toppvin, "mini-Pomerolen" som jag brukar kalla den, är numera en klassiker i Terroirviners sortiment (nu med ny etikettdesign). Vinet är en 100% Merlot lagrad på 100% nya ekfat i 18 månader. Merlotstockarna (drygt 20 år gamla) kommer från läget "Antonne" i Génissac med grusterroir (4,5 ha), som klassas som Isabelles bästa. Här finns mer påtagliga fattoner, och som är fallet med bra viner, så bidrar dessa till att framhäva dess komplexitet och mineralitet. 2015 är vinets struktur minst sagt mäktig, där samtliga mätare pekar mycket högt, inte bara kroppen och tanninerna, men även fruktsyran. Det är tveklöst lanseringens kraftigaste och mest "maskulina" vin. Nosen är komplex och dynamisk, kryddig, nästan funkig, med djupa mörka toner av katrinplommon och korinter, svartvinbärskräm, kakao, lakrits samt en ännu djupare ton av grafit. Munnen är stram och fyllig, man känner de angenäma rostade tonerna, den mörka frukten och kryddorna i fint samklang, och mineralen som tar plats på avslutet. Vinet är ännu väldigt ungt. I en tidigare prognos uppskattade jag att denna Merlot skulle börja bli tillgänglig ungefär nu (hösten 2019), men jag tror jag missade fönstret med ett helt år, och mer troligt är att fönstret startar från hösten 2020. Här gäller alltså att ha lite tålamod tills tanninerna börjar ge sig. Men den som verkligen vill kan ju korka upp en flaska redan idag och njuta av vinets råa kraft. Karaffera i sådant fall i ca 2 timmar och servera till en mycket smakrik kötträtt, t ex en lammstek, Tournedos Rossini, ankbröst, vilt eller ostar... Kan lagras i minst 12 år. Vinet fick 89 p i Wine Patriots primörprovning av Bordeaux 2015. Totalt producerades endast 5800 buteljer av vinet.

Château Haut-Mongeat Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2016. Samma cuvée som ovan, från samma terroir och vinifierad och lagrad på exakt samma sätt: 100% Merlot lagrad på 100% nya ekfat i 18 månader. Vinet buteljerades 19 september 2019, dvs för 1 och en halv månad sedan. Det som skiljer sig är årgången, och här har vi en mer opulent årgång med ännu större fruktmognad och liköriga nyanser. Men samtidigt är tanninerna något rundare och vänligare än 2015, även om de är väldigt tighta. Doften är stor och härlig direkt efter öppning men förfinas ju mer luft vinet får: en mycket koncentrerad doft av bigarråer och svarta vinbär, plommon, en rejäl dos violer, lakrits, vanilj, färska örter, och den typiska eleganta mineraltouchen som smyger sig in progressivt i buketten. I munnen är det generöst, tanninrikt men med härlig rondör, suverän fruktkoncentration och kryddighet som följer i nosens spår. Eftersmaken ekar länge i gommen och i minnet. Vinet kommer definitivt att vinna på lagring men känns sammantaget lite mer redo än 2015, trots att det är nybuteljerat. Drick redan idag efter en ordentlig karaffering (2 timmar) till mustiga kötträtter, t ex grytor, stekar, en mör bit oxfilé med Béarnaisås, renfilé med rödvinssås och potatispuré. Prova även till en chockladdessert när vinet blivit mer moget, om några år. Topp från ca 2021. Kan lagras i minst 10 år. Endast 5585 buteljer producerades av vinet. Vinet belönades med 90-91 p av James Suckling.

Château Haut-Mongeat "L'Âme Soeur" Bordeaux Supérieur 2017. Detta vin ersätter Cuvée Isabelle år 2017 och är en 100% Merlot från exakt samma terroir. Då skörden 2017 var kraftigt reducerad till nästan hälften av det normala, bestämde Isabelle att experimentera lite och göra ett annorlunda vin: ett s k "naturvin" utan tillsatta sulfiter. För att lyckas med detta har hon tillämpat extrema hygienåtgärder i vineriet och skapat ett förbluffande rent, nyanserat och balanserat vin, med fina och strama tanniner som tydligt ger vid handen att detta är en "vin de garde", dvs ett lagringsbart vin. Den totala sulfithalten ligger under 15 mg/l och är naturligt förekommande i vinet, dvs ej tillsatt. Vinet lagrades till 100% på ståltank i 9 månader för att framhäva vinets fruktighet, vilket ger en annorlunda stil mot Cuvée Isabelle. Doften är härligt Bordeaux-"ig" med tydliga toner av Crème de Cassis, mogna blåbär, plommon, viol, som komplementeras av färska örter och finstämd mineral. Kroppen är drygt medelfyllig med utmärk koncentration, mycket ren frukt och ett härligt driv och bra bett från tanninerna. Det är livligt och fullt av energi. En trevlig överraskning! Hade man provat vinet blind hade man aldrig trott att det var ett "naturvin". Går att dricka redan nu eller spara i uppemot 8 år. Passar till väldigt mycket, gärna brasserierätter, t ex ankconfit, ankbröst med rödvinssås, njurtapp med schallotenlök, lammfärsbiffar med rosmarin, och mycket annat! Endast 3700 buteljer producerades av vinet.
 

 

_______________

 

ALLMÄN INFO OM CHÂTEAU HAUT-MONGEAT

 

Château Haut-Mongeat befinner sig i Génissac, ca 7 km söder om Libourne och 7-8 km sydväst om St Emilion, på den södra banken av floden Dordogne. Området kallas Entre-Deux-Mers ("Mellan de två floderna") genom sitt läge mellan de 2 floderna Gironde och Dordogne.

Området Entre-Deux-Mers är stort och varierat. Här produceras stora mängder billig, generisk Bordeaux utan större intresse. Men här finns också många utspridda guldkorn. Haut-Mongeat är ett sådant guldkorn. Med tanke på prisläget i de mer prestigefyllda appellationerna erbjuder denna region riktigt prisvärda Bordeauxviner, stundtals med en förbluffande kvalitetsnivå. Stilmässigt befinner vi oss närmare den "högra banken" genom dominansen av druvan Merlot.

Familjen Bouchon har sysslat med vinodling i 5 generationer. Fram till 1988 sålde man druvor till det lokala vinkooperativet i Génissac. 1988 byggde Bernard Bouchon ett eget vineri på platsen kallad "Le Mongeat" och man började alltså producera ett eget vin. Isabelle Bouchon, den 5:e generationen, driver idag domänen efter pappa Bernard - denne har dock fortfarande sitt ord att säga.

 

Domänen omfattar totalt 18 ha planterade med druvor, varav 14 ha producerar vin och 4 ha är nyplanteringar (unga stockar som ännu inte producerar vin). I Bordeauxmått är detta en liten producent. Haut-Mongeat var länge ett okänt namn, men är på tydlig uppgång sedan ca 5 år. Internationella kritiker som Wine Entusiast och Decanter har fått upp ögonen på producenten och gett mycket fina eloger. 2009 bestämde Bernard och Isabelle att konvertera till ekologisk vinodling, certifieringen kom 2013. 

Haut-Mongeat har en mycket intressant terroir. I kommunen Génissac odlas 3 terroirtyper: sand och lera, lera och grus, och stenig-grusig. I kommunen Arveyres (4 km västerut) odlas mindre lotter i appellationen Graves de Vayres (en mindre känd, men mycket spännande appellation i Bordeaux), här är terroiren (som namnet antyder) mer grusig och vinerna har en distinkt karaktär.

Isabelle kompromissar inte med druvkvaliteten oavsett årgången, istället är det kvantiteten som får lida. Skördeuttagen ligger mellan 25-30 hl/ha vilket är betydligt lägre än de flesta Bordeauxviner och långt under de lagstadgade maxnivåerna.

Haut-Mongeat producerar 6 viner: 4 röda (varav 2 fatlagrade), 2 vita (varav ett fatlagrat) och en rosé.

De röda vinerna är Merlotblandningar med en generös, rund, kryddig och fruktig karaktär och en perfekt balanserande fruktsyra. Tanninstrukturen är rund och finkornig. Isabelle är mycket noggran med att uppnå rätt balans i vinerna och tillämpar därför en varsam extrahering under jäsningen på ståltankar. Man skulle kunna kalla stilen "feminin" om man önskar. Mycket substans, men inga hårda kanter. Otrolig prisvärdhet.
 

Ett litet smakprov:

Château Haut-Mongeat Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2015, 245 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Château Haut-Mongeat Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2012

Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2015

Château Haut-Mongeat Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2015. Isabelles toppvin, "mini-Pomerolen" som jag brukar kalla den, är numera en klassiker i Terroirviners sortiment (nu med ny etikettdesign). Vinet är en 100% Merlot lagrad på 100% nya ekfat i 18 månader. Merlotstockarna (drygt 20 år gamla) kommer från läget "Antonne" i Génissac med grusterroir (4,5 ha), som klassas som Isabelles bästa. Här finns mer påtagliga fattoner, och som är fallet med bra viner, så bidrar dessa till att framhäva dess komplexitet och mineralitet. 2015 är vinets struktur minst sagt mäktig, där samtliga mätare pekar mycket högt, inte bara kroppen och tanninerna, men även fruktsyran. Det är tveklöst lanseringens kraftigaste och mest "maskulina" vin. Nosen är komplex och dynamisk, kryddig, nästan funkig, med djupa mörka toner av katrinplommon och korinter, svartvinbärskräm, kakao, lakrits samt en ännu djupare ton av grafit. Munnen är stram och fyllig, man känner de angenäma rostade tonerna, den mörka frukten och kryddorna i fint samklang, och mineralen som tar plats på avslutet. Vinet är ännu väldigt ungt. I en tidigare prognos uppskattade jag att denna Merlot skulle börja bli tillgänglig ungefär nu (hösten 2019), men jag tror jag missade fönstret med ett helt år, och mer troligt är att fönstret startar från hösten 2020. Här gäller alltså att ha lite tålamod tills tanninerna börjar ge sig. Men den som verkligen vill kan ju korka upp en flaska redan idag och njuta av vinets råa kraft. Karaffera i sådant fall i ca 2 timmar och servera till en mycket smakrik kötträtt, t ex en lammstek, Tournedos Rossini, ankbröst, vilt eller ostar... Kan lagras i minst 12 år. Vinet fick 89 p i Wine Patriots primörprovning av Bordeaux 2015. Totalt producerades endast 5800 buteljer av vinet.

bottom of page