• Facebook Clean
  • Twitter Clean
65645310_2316701388591371_69528969494522
Sylvie Spielmann
Distrikt: Alsace
_______

 

Biodynamisk vingård

 

NY LANSERING 4-18 JUNI 2020

 

Under de drygt 6 åren jag känt Sylvie Spielmann har jag hunnit besöka vingården i Bergheim ett antal gånger, och fascineras varje gång av platsen, vinet och personligheten. Hos Sylvie får man alltid lära sig någonting nytt, om mineraler, jordar, vinifikation och annat. Och mottagandet är alltid varmt och hjärtligt. Ni som redan har träffat Sylvie kan säkert intyga!

Den svenske Alsaceexperten Per Warfvinge har gett Sylvie mycket beröm. Läs gärna hans sida om henne här: http://www.warfvinge.net/p/spielmann.shtml

Sylvie har en ganska lång bana bakom sig. Efter studieresor i Kalifornien och Australien tog hon över familjevingården i Bergheim 1988. Vingården hade sålt viner med egen etikett sedan 1950-talet, och innan Sylvie tog över var det hennes mamma som ansvarade för vinifieringen: en stark förebild i en vinvärld som var (och fortfarande är) starkt mansdominerad. Sylvie bestämde att driva gården i en ny riktning och konverterade till ekologisk odling 1999, och blev certifierad 2002. Hon arbetar sedan dess enligt biodynamisk metod.

Bergheim, 17 km norr om Colmar, är en av Alsaces mest spännande vinbyar, med egen kommunal appellation sedan 2011 (Alsace Bergheim). Byn har 15 "Lieu-dits" (vingårdslägen av högre status - får skrivas på etiketten, t ex "Engelgarten") och 2 st Grand Cru-lägen. 

Det som är unikt med Sylvie Spielmann är - till att börja med - hennes terroir. Sylvie odlar sina 8,5 ha inom 0-1 km från vingården, dvs väldigt koncentrerat på en viss plats. 2 km väster om Bergheim, på vägen mot Thannenkirch, ligger ett gammalt gipsbrott som förr i tiden var familjen Spielmanns huvudnäring - före vinodlingen. Gipsutvinningen pågick mellan 1860-1969 och är alltså numera nedlagd, men gipset finns kvar i jorden och tillför samtliga viner (även ingångsvinerna) en mycket tydlig mineralitet. Den geologiska benämningen är "gipsmärgel från Keuper" (marnes à gypse du Keuper). Till skillnad från lägen vid byns utkant (Bergheim) med lite tunnare och grusig jord, är jorden här tung och lerig, med förskjuten mognadsprocess, vilket ger viner med fylligare kropp och längre lagringsförmåga. Sylvies viner (oavsett nivå) vinner nästan alltid på lagring i upp till 10 år, och vissa kan lagras längre än 30.

Det som vidare är unikt hos Sylvie är den skicklighet med vilken hon lyckas skapa rena terroirviner: med påtaglig, fräsch mineralitet, komplexitet, och en krämig fyllighet i munnen som gör dem extremt matvänliga. Det är till stor del en fråga om metod. En drakonisk druvselektion vid skörd, och en vinifieringsfilosofi som handlar om att låta naturen ha sin gång och ingripa så minimalt som möjligt. Samtliga Sylvies viner blir till genom spontanjäsning med 100% naturlig jäst från druvan, utan tillsatt jäst. Det är en långsam, naturlig process som ger vinerna ökad komplexitet. Vinerna ligger på sin jästfällning (på ståltankar eller foudres) så länge det behövs, utan minsta stress.

Resultatet talar sitt tydliga språk i det färdiga vinet. 

Terroirviner lanserar 4 torra vita viner av Sylvie Spielmann:

Sylvaner Bergheim 2017. Restsocker: 2,6 gr/l. Sylvies Sylvaner är inte vilken Sylvaner som helst. Den tunga terroiren av gipsmärgel ger upphov till en fylligare och krämigare stil än vad som är gängse för druvan rent allmänt, och en uppskruvad fruktmognad med högre alkoholhalt - man ligger oftast över 13% alkohol, mot ca 11-12% som är det typiska för traditionell Sylvaner. Detta mycket lagringsdugliga vin behöver normalt minst 3 år för att bli redo och kan lagras i uppemot 10. Helt nyligen öppnade jag en 2012:a som nu ligger på sin topp, och strålar av mineralitet. Njutningen var total, och visar att tålamod lönar sig. 2017 är alldeles i början av sin öppningsfas. Uttrycket är rent och elegant, fullt av subtiliteter. Saftiga klementiner varvas med röda äpplen, medan örtiga och mintiga nyanser släpps fram. Mineralkaraktären ligger i botten och impregnerar hela intrycket. Det är mycket friskt, men samtidigt har kroppen den härliga fetman som är typisk för Sylvies viner. Det salivretande avslutet ger en underbar klunkbarhet. Erfarenheten säger att vinet kommer att vinna på fortsatt lagring, Sylvie själv anger 2022 som start på toppfönstret. Men tveka inte att njuta redan idag till allehanda fiskrätter, sniglar, pajer, vegetariskt, färsk Chèvre mm. Som du kan se har Sylvie en ny etikettdesign för detta vin - gradsvis kommer alla viner få den nya designen.
 
Riesling Vieilles Vignes Réserve Bergheim 2017. Restsocker: 3,3 gr/l. Denna Riesling från äldre stockar planterade på Sylvies gipsterroir, är i en potent, stadig stil, med påtaglig mineralitet. Den långa växsäsongen bidrar till dess komplexitet. Nosen visar en fenomenal intensitet, med massiv mineralkaraktär, som långsamt släpper fram en hel arsenal av intryck, från mogen lime, grapefrukt, till nyanser av vanilj och saffran. I munnen råder perfekt balans mellan den nerviga fruktsyran och den krämiga kroppen som återigen påminner oss om gipsmärgelterroiren. Avslutet är långt och uppfriskande, med en kritig mineralitet som gifter sig väl med den eleganta vaniljkryddan och den saftiga citrusfrukten. Vinet har naturligtvis många år framför sig, men är fantastiskt redan nu. Toppen nås ca 2026 enligt Sylvie. Kan lagras i uppemot 15 år. Den klassiska parningen är fiskrätter, t ex gravad lax, rödingfilé med romsås, eller någon vit fisk med lätt orientalisk kryddning. Varför inte jumboräkor i currysås (ej alltför stark)? Testa redan i sommar!
 
Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2014. Restsocker: 8,7 gr/l. På Grand Cru Kanzlerberg gör Sylvie sin toppriesling. Kanzlerberg är Alsace minsta Grand Cru till ytan (3,23 ha), varav ca hälften odlas av Sylvie Spielmann och andra hälften av Gustave Lorentz. Vinerna härifrån kan därmed betecknas som rariteter. Läget består av en liten platå på 250 meters höjd som övergår i en kort, mycket brant sluttning. Exponeringen är sydlig-sydvästlig, med svalt klimat vilket innebär en mer utdragen växtsäsong. Vinodling startades på Kanzlerberg av tempelriddarna på 1100-talet, och fortsattes av Malteserorden fram till 1312, som även gav läget sitt namn: "Kanzlerberg" betyder "Sankt Johannesberget". Vinerna härifrån har alltid haft en särpräglad identitet. De vinifierades separat från andra gårdar redan på Malteserriddarnas tid, ett bevis på att kvaliteten var erkänd redan då. Jorden på Kanzlerberg är mycket tung, med struktur av grå och svart märgel från Keuper ovanpå mycket hård kalksten från Muschelkalk. På denna kalkgrund återfinns de mycket sällsynta mineralerna fluorit och baryt, som Sylvie gärna visar upp på bergfragment som hon har plockat upp. Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2014 är en mycket stark årgång, som enligt mig slår både 2012 och 2013. Nosen har en sagolik komplexitet, som startar väldigt exotiskt med intryck av ananas och kokosnötkräm, och breddas mot blodapelsiner, kvittenfrukt, örter, honung och den unika steniga mineralen som är Kanzlerbergs signatur. Munnen är påtagligt frisk, smörig, otroligt len med denna exotiska ananas- och kokoskaraktär som först slog nosen, för att sedan successivt öppnas upp. Längden är närmast oändlig med en krämighet som verkligen fyller munnen. Likt de flesta årgångar av Kanzlerberg kan denna lagras i minst 25-30 år, säkert längre. Sylvie arrangerade 2018 en vertikalprovning av Riesling Kanzlerberg som jag hade glädjen att delta i. Alla årgångar som provades upplevde jag som "unga": 2011, 2010, 2009, 2008, 2002, 1997, 1991, 1990, 1989, 1985. 91:an och 97:an kändes purunga. Alla låg på topp. Denna vertikalprovning bevisade hur väl detta vin kan åldras. Du som gillar Riesling i högsta världsklass: beställ gärna lådvis. Njut till smörstekta pilgrimsmusslor (med knaprig, brynt yta), marulk i curry- eller saffranssås, eller annan fisk i elegant kryddig sås.

Pinot Gris Réserve Bergheim 2014. Restsocker: 1,5 gr/l. Denna Pinot Gris är speciell på flera sätt. Den kommer till 100% från Lieu-Dit Blosenberg (angränsande Kanzlerberg, på dess nordvästra sida), som är en av Sylvies finaste terroirer, där hon i princip är den enda odlaren. Dock har Sylvie med flit valt bort Lieu-dit-statusen på etiketten i årgång 2014, eftersom vinet är i en snustorr stil som inte är helt typisk för Blosenberg. Vinet kan sålunda ses som en "nedklassad" Pinot Gris från Blosenberg. Detta är på intet sätt ett dåligt betyg för vinet, utan en fråga om stil. Här har vi alltså en Pinot Gris som verkligen förbluffar med sin ypperligt torra, friska karaktär, i en stor, fyllig kropp. För mig är det en total fullträff. Naturligtvis kan jag förstå att det inte är helt typiskt för sin terroir (där vinerna normalt är halvtorra), men herregud vilket bra vin det blev. Det startar återhållsamt, och öppnas långsamt mot en renrasig rökig mineralkaraktär. Paletten fylls på, sakta men säkert, med rostad citrus, en helt underbar ton av rosa grapefrukt, gula plommon, vit persika, en lätt honungston, samt nyanser av färska nötter och saffran. Allt är väldigt finstämt. Man känner att vinet tar sin tid och har ingen som helst brådska. I munnen har vi en enastående friskhet som delvis kan kopplas till årgången, men även till Blosenberg. Vinet må vara "nedklassat", men terroiren får självklart genomslag i det. Denna svala, öppna terroir, med mild västlig lutning har en utmärkt ventilation (därav namnet "Blosenberg": "det blåsiga berget"), och kvällssol, och likt Kanzlerberg är det en sent mognande terroir. Vinet börjar nu bli redo att drickas och är en perfekt match till ett brett spektrum av rätter. Gärna vitt kött, fläsk eller kalv (med champinjonsås), en rostad fläskstek (eventuellt med fyllning), kanin eller kyckling med Sauce Chasseur, en jägarschnitzel med kantarellsås. Om du vill ha fisk, varför inte rökt fisk, t ex varmrökt lax med citron och dillsås. Prova även till en pasta carbonara, ostar mm. Egentligen är parningsmöjligheterna väldigt breda, tack vare vinets torra och potenta stil. Kan lagras i 10-15 år.

ALLMÄN INFO OM VINGÅRDEN

20 km norr om Colmar, längs den berömda “La route des vins” ligger den pittoreska och befästade byn Bergheim. 2 km västerut i riktning mot byn Thannenkirch hittar vi Sylvie Spielmanns vingård på 8 ha, som idag är 100% ekologiskt certifierad och följer biodynamiska principer.

 

Sylvie Spielmann tillhör en liten minoritet kvinnliga vinmakare och har idag etablerat sig som en av de bästa vinproducenterna i Alsace. Efter studier i Champagne och Bourgogne har hon arbetat med vinodling i både USA och Australien innan hon bestämde sig för att blåsa nytt liv i den familjeärvda vingården i Bergheim 1988.

 

Vingården är historiskt knuten till det gipsbrott som familjen Spielmann exploaterade under mer än ett sekel med början 1860. En generation senare började familjen odla druvor som en parallell verksamhet vid sidan av gipsutvinningen. Idag återfinns även druvor planterade rakt ovanpå själva gipsbrottet som sedan 1969 avvecklades och fylldes igen. Om man promenerar i vingårdarna ser man utströdda gipsfragment som vittnar om denna historia.

 

Sylvie Spielmann förklarar att denna helt unika terroir ger mycket särpräglade viner med ett särskilt djup. Sylvie Spielmanns terroir domineras av lera, gips och kalk. Gipsbrottet har skapat ett mikroklimat med något förskjuten mognadsprocess som också ökar komplexiteten i vinerna.

 

Det viktiga är att man respekterar terroiren och låter den uttrycka sig naturligt; genom varsam plöjning och luftning av jorden, samt genom att klippa gräset och sedan låta det växa igen i skördetid, hjälper man druvorna fånga terroirens djup. I vissa lägen tillförs naturlig kompost som ger jorden bättre humus och skyddar den mot erosion.

 

Efter manuell skörd pressas druvorna extremt varsamt utan minsta stress för att erhålla den bästa musten, som rinner ner i en särkild mottagningstank. Musten klarnar över natten och påbörjar sin fermentering på ståltankar eller foudres, utan några som helst tillsatser. Endast mustens naturliga jäster ansvarar för att omvandla druvmustens socker. Flera fermenteringar följer under vintern.

 

Om man ska försöka sammanfatta karaktärsdragen i Sylvie Spielmanns viner, kombinerar de vanligtvis en stor finess i doften med stor volym och fetma i kroppen, som alltid balanseras av en perfekt fruktsyra. Längden i vinerna korar arbetet som lagts ner för att framställa dem.

 

Ett litet smakprov...

Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2014, 385 kr (ord. 449 kr)

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_1359.JPG

Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2014. Restsocker: 8,7 gr/l. På Grand Cru Kanzlerberg gör Sylvie sin toppriesling. Kanzlerberg är Alsace minsta Grand Cru till ytan (3,23 ha), varav ca hälften odlas av Sylvie Spielmann och andra hälften av Gustave Lorentz. Vinerna härifrån kan därmed betecknas som rariteter. Läget består av en liten platå på 250 meters höjd som övergår i en kort, mycket brant sluttning. Exponeringen är sydlig-sydvästlig, klimatet svalt vilket innebär en mer utdragen växtsäsong. Vinodling startades på Kanzlerberg av tempelriddarna på 1100-talet, och fortsattes av Malteserorden fram till 1312, som även gav läget sitt namn: "Kanzlerberg" betyder "Sankt Johannesberget". Vinerna härifrån har alltid haft en särpräglad identitet. De vinifierades separat från andra gårdar redan på Malteserriddarnas tid, ett bevis på att kvaliteten var erkänd redan då. Jorden på Kanzlerberg är mycket tung, med struktur av grå och svart märgel från Keuper ovanpå mycket hård kalksten från Muschelkalk. På denna kalkgrund återfinns de mycket sällsynta mineralerna fluorit och baryt, som Sylvie gärna visar upp på bergfragment som hon har plockat upp. Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2014 är en mycket stark årgång, som enligt mig slår både 2012 och 2013. Nosen har en sagolik komplexitet, som startar väldigt exotiskt med intryck av ananas och kokosnötkräm, och breddas mot blodapelsiner, kvittenfrukt, örter, honung och den unika steniga mineralen som är Kanzlerbergs signatur. Munnen är påtagligt frisk, smörig, otroligt len med denna exotiska ananas- och kokoskaraktär som först slog nosen, för att sedan successivt öppnas upp. Längden är närmast oändlig med en krämighet som verkligen fyller munnen. Likt de flesta årgångar av Kanzlerberg kan denna lagras i minst 25-30 år, säkert längre. Sylvie arrangerade 2018 en vertikalprovning av Riesling Kanzlerberg som jag hade glädjen att delta i. Alla årgångar som provades upplevde jag som "unga": 2011, 2010, 2009, 2008, 2002, 1997, 1991, 1990, 1989, 1985. 91:an och 97:an kändes purunga. Alla låg på topp. Denna vertikalprovning bevisade hur väl detta vin kan åldras. Du som gillar Riesling i högsta världsklass: beställ gärna lådvis. Njut till smörstekta pilgrimsmusslor (med knaprig, brynt yta), marulk i curry- eller saffranssås, eller annan fisk i elegant kryddig sås.