Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 18-25 OKT 2023
BESTÄLL SENAST 10 OKT 2023

Sylvie Spielmann
Distrikt: Alsace
_______
Biodynamisk vingård
NY LANSERING 9-21 SEPTEMBER 2021
Under de drygt 7 åren jag känt Sylvie Spielmann har jag hunnit besöka vingården i Bergheim ett antal gånger, och fascineras varje gång av platsen, vinet och personligheten. Hos Sylvie får man alltid lära sig någonting nytt, om mineraler, jordar, vinifikation och annat. Och mottagandet är alltid varmt och hjärtligt. Ni som redan har träffat Sylvie kan säkert intyga!
Sylvie har en ganska lång bana bakom sig. Efter studieresor i Kalifornien och Australien tog hon över familjevingården i Bergheim 1988. Vingården hade sålt viner med egen etikett sedan 1950-talet, och innan Sylvie tog över var det hennes mamma som ansvarade för vinifieringen: en stark förebild i en vinvärld som var (och fortfarande är) starkt mansdominerad. Sylvie bestämde att driva gården i en ny riktning och konverterade till ekologisk odling 1999, och blev certifierad 2002. Hon arbetar sedan dess enligt biodynamisk metod.
Bergheim, 18 km norr om Colmar, är en av Alsaces mest spännande vinbyar, med egen kommunal appellation sedan 2011 (Alsace Bergheim). Byn har 15 "Lieu-dits" (vingårdslägen av högre status - får skrivas på etiketten, t ex "Engelgarten") och 2 st Grand Cru-lägen. En rikedom på terroirer som ger spännande variationer och nyanser.
Det som är unikt med Sylvie Spielmann är - till att börja med - hennes terroir. Sylvie odlar sina 9 ha inom 0-1 km från vingården, dvs väldigt koncentrerat på en viss plats. 2 km väster om Bergheim, på vägen mot Thannenkirch, ligger ett gammalt gipsbrott som förr i tiden var familjen Spielmanns huvudnäring - före vinodlingen. Gipsutvinningen pågick mellan 1860-1969 och är alltså numera nedlagd, men gipset finns kvar i jorden och tillför samtliga viner (även ingångsvinerna) en mycket tydlig mineralitet. Den geologiska benämningen är "gipsmärgel från Keuper" (marnes à gypse du Keuper). Till skillnad från lägen vid byns utkant (Bergheim) med lite tunnare och grusig jord, är jorden här tung och lerig, med förskjuten mognadsprocess, vilket ger viner med fylligare kropp och längre lagringsförmåga. Sylvies viner (oavsett nivå) vinner nästan alltid på lagring i upp till 10 år, och vissa kan lagras längre än 30.
Det som vidare är unikt hos Sylvie är den skicklighet med vilken hon lyckas skapa rena terroirviner: med påtaglig, fräsch mineralitet, komplexitet, och en krämig fyllighet i munnen som gör dem extremt matvänliga. Genomgående finns en otroligt välbemästrad balans mellan styrka och finess, som verkligen är Sylvies signatur.
Det är till stor del en fråga om metod, som startar med ett mycket omsorgsfullt arbete i vingårdarna: beskärning i 2 omgångar, för att ge vinrankorna extra bra luftighet (särskilt de äldre rankorna), plöjning, och tillförsel av naturlig kompost bestående av naturgödsel, halm, vinrankskott, och druvskal som återvinns från vinifiering. Komposten gynnar jordens humus och fertilitet. I enlighet med biodynamiska principer tillför man även olika naturliga preparat, t ex malet kvarts (kiseldioxid) i homeopatiska doser, som tros gynna vinrankans upptagning av solljuset. Sylvie hävdar bestämt genom egen observation att biodynamisk vinodling, genom att stimulera allt levande i jorden, i slutändan har en solklar positiv effekt på vinkvaliteten.
Vid skörden är druvselektionen drakonisk för att ytterligare höja kvaliteten. Vinifieringsfilosofin handlar om att låta naturen ha sin gång och ingripa så minimalt som möjlig, och allt får ta sin tid. De vita vinerna pressas långsamt och varsamt och hälls i tankar genom gravitation. Samtliga Sylvies viner blir till genom spontanjäsning med 100% naturlig jäst från druvan, utan tillsatta jästkulturer; en långsam, naturlig process som ger vinerna ökad komplexitet. Vinerna ligger på sin jästfällning (på ståltankar eller foudres) i ca 8-12 månader, filtreras lätt under våren, och buteljeras innan nästkommande skörd. De mognar på flaska tills Sylvie anser dem vara "redo" att börja drickas och säljas. Detta betyder att snabbare mognande årgångar släpps före strama och återhållsamma årgångar som behöver längre lagring; ibland blir släppen inte kronologiska, dvs en nyare årgång kanske släpps före en äldre.
Resultatet talar sitt tydliga språk i det färdiga vinet.
Till sist en liten uppdatering om skördeläget 2021. Som bekant har det varit ett svårt år för vinodlingen i Frankrike generellt. Alsace klarade sig undan vårfrost, men drabbades av omfattande mjöldagg som en följd av mycket regnigt väder under senvåren och en stor del av sommaren. Sylvie uppskattar förlusterna till mellan 30-80% beroende på vingårdsläge. Som ekologisk producent utan kemisk bekämpning blir man hårdare drabbad. Hon planerar att skörda i oktober. Låg kvantitet blir det med säkerhet, men kvaliteten kan mycket väl bli bra. Hos Sylvie är varje årgång spännande och intressant.
Terroirviner lanserar 8 viner av Sylvie Spielmann, varav 7 torra vita viner och ett sött rött vin:
Sylvaner Bergheim 2019 (Torrt vitt vin). Restsocker: 0,8 gr/l. Sylvies Sylvaner är inte vilken Sylvaner som helst. Den tunga terroiren av gipsmärgel ger upphov till en fylligare och krämigare stil än vad som är gängse för druvan, och en uppskruvad fruktmognad med högre alkoholhalt - man ligger oftast över 13% alkohol (13,42% i årgång 2019), mot ca 11-12% som är det typiska för en traditionell Sylvaner. Detta mycket lagringsdugliga vin behöver normalt minst 3 år för att bli redo och kan lagras i uppemot 10-12. Förra året öppnade jag både en 2012:a och en 2015, båda låg i sin toppfas och gav fantastisk njutning! 2019 är alldeles i början av sin öppningsfas. Uttrycket är rent och elegant, fullt av subtiliteter. Här finns en fräsch fruktighet av citron och persika, parad med färska örter, mint och uppfriskande mineralitet. Det salivretande avslutet ger en underbar klunkbarhet. Vinet är snustorrt, men har den härliga fetman som är typisk för Sylvies viner. Redan mycket gott idag, med några år kvar till sin topp. Njut till allehanda fiskrätter, sniglar, pajer, vegetariskt, färsk Chèvre mm.
OBS: Terroirviner har ett litet antal flaskor Sylvaner Bergheim 2018 kvar i lager. Vinet är likt 2019 men mer öppet och drickklart, med strålande fruktighet. Restsockerhalten är lite högre (7 gr/l) utan att detta gör vinet mycket sötare i stilen. Denna årgång kommer inledningsvis att ingå i blandlådan. När 2018 är slut går vi över till 2019. Du kan även beställa 2018 separat och flaskvis så länge lagret räcker.
Pinot Blanc Réserve Bergheim 2018 (Torrt vitt vin). Restsocker: 5,2 gr/l. En solvarm, generös, fruktig och tidigt mognande årgång. Sylvie räknar denna Pinot Blanc som en av sina bästa det senaste decenniet. Nosen visar en stor fruktmognad med toner av mogen citron, vit persika och päron, uppblandade med akacia, anis och subtila mineraltoner. Munnen är soldränkt, med stor fruktkoncentration och lätt smöriga konturer, med en angenäm citrusbeska och mineralsälta på avslutet. Här finns såväl renhet och fräschör som volym och rondör. Balansen mellan dessa egenskaper är minst sagt spektakulär. Sylvies Pinot Blanc brukar nå sin topp vid ca 5-6 års ålder. Fast 2018 dricker oerhört bra redan idag, kan den naturligtvis fortfarande vinna på fortsatt lagring. Kan lagras i 10-12 år. Drick som allroundvin till lökpaj, Quiche Lorraine, gratänger, korvar, fisk, vitt kött, vegetariskt mm. Perfekt även som aperitif tack vare den generösa frukten.
Riesling Vieilles Vignes Réserve Bergheim 2018 (Torrt vitt vin). Restsocker: 5,7 gr/l. Ännu ett mycket fint exempel på den solmogna, generösa årgången 2018. Denna Riesling från 56-åriga stockar planterade på Sylvies gipsterroir, är alltid i en smakrik, fyllig stil. 2018 är vinet mjukare, rundare och mer tillgängligt än 2017, en direkt effekt av årgången. Intensiv frukt, mogen citron och grapefrukt, harmonieras med en tydligt framträdande mineralitet med kritiga nyanser och lätta dieselundertoner. Ett kryddigt inslag av vanilj och saffran fulländar buketten. I munnen har vi en mjukare fruktsyra än 2017, som gör vinet väldigt drickvänligt redan idag. Den totala fruktsyran (mätt i vinsyra) ligger på 5,6 gr/l (kan jämföras mot 7,1 gr/l 2017). Den krämiga kroppen tar stor plats och fyller verkligen munnen. Avslutet är långt och uppfriskande med en mycket njutbar citrussaftighet och den angenäma mineralsältan som är typisk för Sylvies gipsmärgelterroir. Vinet kan lagras i minst 12 år. Den klassiska parningen är fiskrätter, t ex gravad lax, rödingfilé med romsås, eller någon vit fisk med lätt orientalisk kryddning. Testa även till ricotta- och spenatfylld pasta med citronsmör, och varför inte jumboräkor i currysås (ej för stark). Var inte rädd att testa till asiatiskinspirerad mat.
Riesling Grasberg 2014 (Torrt vitt vin). Restsocker: 4,5 gr/l. Ett helt nytt vin i Sylvies sortiment, kommer från vingårdsläget Grasberg ("gräsberget"), med terroir av oolitkalksten med inslag av kalcit, på hög höjd och med nordlig exponering, på andra sidan kullen Altenberg de Bergheim, mittemot byn Rohrschwihr. Jordmånen här är torr och mager och järnhaltig vilket ger jorden en rödaktig färg. Toppen av berget är ett skyddat naturområde med sällsynt flora (orkidéer) och fauna (fladermöss, fjärilar mm). Sylvie förvärvar ett vingårdsläge på Grasberg 2013 och producerar sitt första vin härifrån 2014. Vid den tidpunkten är marken ännu under ekologisk konvertering och ej ännu ekologiskt certifierad. Sålunda har vi ett vin med distinkt terroir och karaktär från Sylvies övriga sortiment. Stockarna är i snitt 40 år gamla. Vinet är komplext och moget, med en sval, påtagligt frisk profil och intensiv mineralitet av krossad sten. Frukten går från klementiner och grapefrukt, till bakade äpplen och mer exotiska nyanser som ananas, ju mer luftning i glaset. Lätt botrytis kan anas mitt i den komplexa buketten, samt lite honung och saffran. I munnen har vi ett rakt vin som utvecklar sig på längden, mer än på bredden, strukturerat av en mycket uppfriskande fruktsyra. Den uppmätta vinsyran är 8 gr/l. Frukten är mogen och kanderad, med drag åt det tropiska hållet. Längden är otrolig. Vinet ligger säkerligen i sin topperiod nu, men har lagringspotential i ca 15 år. Sylvie själv menar att toppen borde nås ca 2026, men enligt min egen upplevelse är det fantastiskt att dricka nu. Ett stort vin till fiskrätter: t ex havsabborre eller guldsparid, gärna med någon god smörsås och kantareller som tillbehör. Testa även till gratinerad hummer eller havskräftor, eller andra skaldjursrätter. Du som vill ha en toppriesling i ditt förråd borde fundera på att beställa denna lådvis snarare än flaskvis.
Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2016 (Torrt vitt vin). Restsocker: 3,1 gr/l. På Grand Cru Kanzlerberg gör Sylvie sin toppriesling. Kanzlerberg är Alsace minsta Grand Cru till ytan (3,23 ha), varav ca hälften odlas av Sylvie Spielmann och andra hälften av Gustave Lorentz. Vinerna härifrån kan därmed betecknas som rariteter. Grand Cru:en består av en liten platå på 250 meters höjd som övergår i en kort, mycket brant sluttning. Exponeringen är sydlig-sydvästlig, med svalt klimat vilket innebär en mer utdragen växtsäsong. Vinodling startades på Kanzlerberg av tempelriddarna på 1100-talet, och fortsattes av malteserriddarna (Johanniterorden) fram till 1312. Namnet Kanzlerberg sägs härstamma från denna tid och betyder "Sankt Johannesberget". Vinerna härifrån har alltid haft en särpräglad identitet. De vinifierades separat från andra vingårdar redan på malteserriddarnas tid, ett bevis på att kvaliteten var erkänd redan då. Jorden på Kanzlerberg är mycket tung, med struktur av grå och svart märgel från Keuper ovanpå mycket hård kalksten från Muschelkalk. På denna kalkgrund återfinns de mycket sällsynta mineralerna fluorit och baryt, samt kvarts, som Sylvie gärna visar upp på bergfragment som hon har plockat upp. Kalkstenen har många långsmala sprickor med dessa udda mineraler insprängda på ytorna. Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2016 är massiv och koncentrerad, ännu ung och i fruktens tecken. En parad av kvittenfrukt, kanderad apelsin och gula plommon, nyanseras av kryddiga vita blommor, pepparmynta, och en klick honung. Terroirens unika steniga mineralitet lyser rakt igenom buketten. Munnen är storkroppad, otroligt len med en lätt smörighet som omger frukten. Längden fenomenal med en krämighet som verkligen fyller munnen, och en frisk mintighet. Likt de flesta årgångar av Kanzlerberg kan denna lagras i minst 25-30 år, säkert längre. Men den dricker oerhört bra redan idag. Sylvie arrangerade 2018 en vertikalprovning av Riesling Kanzlerberg som jag hade glädjen att delta i. Alla årgångar som provades upplevde jag som "unga": 2011, 2010, 2009, 2008, 2002, 1997, 1991, 1990, 1989, 1985. 91:an och 97:an kändes purunga. Alla låg på topp. Denna vertikalprovning bevisade hur väl detta vin kan åldras. Du som gillar Riesling i högsta världsklass: beställ gärna lådvis. Njut till smörstekta pilgrimsmusslor (med knaprig, brynt yta), marulk i curry- eller saffranssås, gös eller annan fisk i elegant kryddig sås. Perfekt även till fågelrätter i sås (varför inte en "Coq au Riesling"), samt ostar, t ex vitmögelostar på råmjölk, eller vällagrade hårdostar.
Pinot Gris Vieilles Vignes Réserve Bergheim 2017 (Torrt vitt vin). Restsocker: 5,1 gr/l. Denna Pinot Gris görs på 57-åriga stockar med rötter som når djupt till mineraliska skikt. Den har fördelen att vara torr och frisk, men samtidigt koncentrerad och fyllig i gommen; därmed är den lätt att para till mat. Nosen är ren och nyanserad; toner av mirabell, annan gul frukt, citrusskal, nötter, vitpeppar, rökighet, samt en lätt krutighet, bildar en härligt sammansatt bukett. Med lite uppvärmning i glaset får vi även lite honung. Munnen är fyllig och smakrik, och samtidigt lång och mycket frisk. Alkoholhalten ligger på 14%. Återigen har Sylvie hittat en otrolig balans mellan styrka och finess. Friskheten, som är minst sagt imponerande för en Pinot Gris (vinsyra: 6,4 gr/l), är enligt Sylvie gipsterroirens signatur. Det ska tilläggas att 2017 är en långsamt mognande årgång, som knappt har börjat uttrycka sig, men redan är väldigt trevlig. Lufta gärna vinet om du ska dricka det idag. Estimerad topp från ca 2023, men Sylvie menar att den bara kommer bli bättre och bättre efter det. Kan lagras i minst 10-12 år. Passar till mustiga fågelrätter, t ex ank- eller gåsconfit, bräserat kalvlägg, fläskfilé med kantarellsås, varmrökt lax, och självklart till hårdostar.
Pinot Gris Blosenberg Bergheim 2011 (Torrt vitt vin). Restsocker: 3,9 gr/l. Vingårdsläget Blosenberg, angränsande Kanzlerberg i nordväst, på en liten platå på 250 meters höjd, är en av Sylvie Spielmanns finaste terroirer. Här finns i grunden samma terroiregenskaper som Kanzlerberg: silicifierad kalksten med kristaller av fluorit och baryt, och gipsmärgel. Växtsäsongen är lika utdragen och ger komplexitet i vinerna. Skillnaden är den mer västliga exponeringen som ger kvällssol. Det är en öppen, sval terroir med utmärkt ventilation, därav namnet "Blosenberg" ("det blåsiga berget"). Det är nog ingen slump att jag personligen upplevt vind (även mild sådan) varje gång jag vandrat på Blosenberg, medan det varit vindstilla i andra delar av Sylvies vingård. Sylvie Spielmann äger Blosenberg till nästan 100% och läget kan därför i det närmaste betraktas som hennes monopol. Pinot Gris Blosenberg 2011 utmärker sig för sin torra stil. I de flesta årgångar är stilen snarare halvtorr, med högre restsötma. Det är nästan alltid ett långsamt mognande vin, som behöver tid för att komma till sin rätt. 2011 är inget undantag, och det är en ynnest att kunna få njuta av vinet i mogen ålder. Vinet har en djup gyllengul kulör. Buketten är finstämd och nyanserad, med en delikat rökig karaktär, nektariner, kryddiga nyanser av vanilj och kanel, färska nötter, färskt smör, lätt honung, och fräsch stenig mineral. Munnen är fyllig, sammetslen i texturen, och utomordentligt frisk. Vinet ligger förmodligen på sin topp just nu. Kan lagras i ännu ett decennium om man vill, men njutningen är kolossal just nu. Perfekt att servera till höstens mustiga svampanrättningar, t ex en kantarellsoppa, svamprisotto, rätter av fågel, kalv eller fläsk serverade med en god svampsås, rostad vaktel med timjansky, och lagrade ostar.
"L'Or Rouge" 2018 (Sött rött vin). Restsocker: 50,5 gr/l. Till sist har vi detta sällsynta och makalösa vin. I den varma årgången 2018 nådde Pinot Noir rent allmänt mycket höga mognadsnivåer i Alsace och vinerna blev koncentrerade och alkoholstarka. Hos Sylvie hade en del Pinot Noir-druvor blivit extremt koncentrerade och praktiskt taget passerillerade (uttorkade) av solen, och en del hade t o m utvecklat ädelröta. Eftersom Sylvie uppbinder sin Pinot Noir horisontellt, s k "Cordon de Royat", är druvorna extra solexponerade. Hon fick idén att göra 2 viner: en vanlig Pinot Noir på de mer "normala" druvorna, och en separat Pinot Noir i söt stil, på de uttorkade och botrytiserade druvorna. Under 3 dagar i september selekterar skördearbetarna (ett team på 18) druvorna en för en, och fördelar dem i 2 skilda hinkar med olika färg. Ett mycket krävande arbete. Vid avslutad jäsning har det söta vinet en alkoholhalt på 16,66%, och en restsockerhalt på 50,5 gr. Det är alltså ganska likt en Vin Doux Naturel, fast det är vinifierat på ett traditionellt sätt, utan s k "mutage" (tillsats av sprit). Vinet har en transparent, tegelröd färg. Doften är koncentrerad, lätt bränd, med subtila toner av kirsch, jordgubbscoulis, torkade röda bär, grenadine, krikon, korinter och nötter. Uttrycket är subtilt och nyanserat. I munnen balanseras sötman av en perfekt friskhet, och vinet upplevs aldrig eldigt, men väl kraftfullt och smakrikt. Sötman känns inte överväldigande på något sätt. Rent tekniskt kan vinet klassas som "sött", men smakmässigt är det nog mer "halvsött". Balansen är helt enkel suverän. Drick detta makalösa vin till kraftfulla ostar (t ex Roquefort, Stilton), eller ej för söta desserter, t ex bärpajer, bärmousser eller bakelser med nötter och choklad. Kan lagras i 25-30 år för den som önskar.
Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt följande:
1 fl Sylvaner Bergheim 2018/2019 (när 2018 är slut går vi över till 2019)
1 fl Pinot Blanc Réserve Bergheim 2018
1 fl Riesling Vieilles Vignes Réserve Bergheim 2018
1 fl Riesling Grasberg 2014
1 fl Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2016
1 fl Pinot Gris Vieilles Vignes Réserve Bergheim 2017
Pinot Gris Blosenberg 2011 samt "L'Or Rouge" 2018 finns inte med i blandlådan men går att beställa flaskvis i valfri mängd.
Andra viner som kan rekommenderas från Sylvies sortiment men som inte lanseras i butiken är:
-Gewurztraminer Blosenberg 2014 (restsocker: 8,6 gr/l) - 299 kr/fl
-Crémant d'Alsace Brut Nature 2014 (noll dosage och noll sulfiter) - 289 kr/fl
Om du är intresserad av dessa sistnämnda viner, vänligen kontakta mig per mejl.
ALLMÄN INFO OM VINGÅRDEN
20 km norr om Colmar, längs den berömda “La route des vins” ligger den pittoreska och befästade byn Bergheim. 2 km västerut i riktning mot byn Thannenkirch hittar vi Sylvie Spielmanns vingård på 8 ha, som idag är 100% ekologiskt certifierad och följer biodynamiska principer.
Sylvie Spielmann tillhör en liten minoritet kvinnliga vinmakare och har idag etablerat sig som en av de bästa vinproducenterna i Alsace. Efter studier i Champagne och Bourgogne har hon arbetat med vinodling i både USA och Australien innan hon bestämde sig för att blåsa nytt liv i den familjeärvda vingården i Bergheim 1988.
Vingården är historiskt knuten till det gipsbrott som familjen Spielmann exploaterade under mer än ett sekel med början 1860. En generation senare började familjen odla druvor som en parallell verksamhet vid sidan av gipsutvinningen. Idag återfinns även druvor planterade rakt ovanpå själva gipsbrottet som sedan 1969 avvecklades och fylldes igen. Om man promenerar i vingårdarna ser man utströdda gipsfragment som vittnar om denna historia.
Sylvie Spielmann förklarar att denna helt unika terroir ger mycket särpräglade viner med ett särskilt djup. Sylvie Spielmanns terroir domineras av lera, gips och kalk. Gipsbrottet har skapat ett mikroklimat med något förskjuten mognadsprocess som också ökar komplexiteten i vinerna.
Det viktiga är att man respekterar terroiren och låter den uttrycka sig naturligt; genom varsam plöjning och luftning av jorden, samt genom att klippa gräset och sedan låta det växa igen i skördetid, hjälper man druvorna fånga terroirens djup. I vissa lägen tillförs naturlig kompost som ger jorden bättre humus och skyddar den mot erosion.
Efter manuell skörd pressas druvorna extremt varsamt utan minsta stress för att erhålla den bästa musten, som rinner ner i en särkild mottagningstank. Musten klarnar över natten och påbörjar sin fermentering på ståltankar eller foudres, utan några som helst tillsatser. Endast mustens naturliga jäster ansvarar för att omvandla druvmustens socker. Flera fermenteringar följer under vintern.
Om man ska försöka sammanfatta karaktärsdragen i Sylvie Spielmanns viner, kombinerar de vanligtvis en stor finess i doften med stor volym och fetma i kroppen, som alltid balanseras av en perfekt fruktsyra. Längden i vinerna korar arbetet som lagts ner för att framställa dem.