• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Sylvie Spielmann
_______

 

Biodynamisk vingård

 

NY LANSERING 17-24 APRIL 2018

 

Sylvie Spielmann gör viner som ingen annan producent i Alsace. Hon är idag en av de mest efterfrågade vingårdarna i Terroirviners sortiment.

I denna lansering kan du beställa 6 st av Sylvie Spielmanns viner, som väl representerar det hon står för. 3 av vinerna är från den varma årgången 2015, som gav fruktrika, exotiska viner men där Sylvies speciella terroir alltid ger komplexitet och fräschör. Samtliga viner är av mycket hög klass.

Under de drygt 4 åren jag känt Sylvie Spielmann har jag hunnit besöka vingården i Bergheim ett antal gånger, och fascineras varje gång av platsen, vinet och personligheten. Hos Sylvie får man alltid lära sig någonting nytt, om mineraler, jordar, vinifikation och annat. Och mottagandet är alltid varmt och hjärtligt. Ni som redan har träffat Sylvie kan säkert intyga!

Sylvie har en ganska lång bana bakom sig. Efter studieresor i Kalifornien och Australien tog hon över familjevingården i Bergheim 1988. Vingården hade sålt viner med egen etikett sedan 1950-talet, och innan Sylvie tog över var det hennes mamma som ansvarade för vinifieringen: en stark förebild i en vinvärld som var (och fortfarande är) starkt mansdominerad. Sylvie bestämde att driva gården i en ny riktning och konverterade till ekologisk odling 1999, och blev certifierad 2002. Hon arbetar sedan dess enligt biodynamisk metod.

 

Det som är unikt med Sylvie Spielmann är - till att börja med - hennes terroir. Sylvie odlar sina 8,5 ha inom 0-1 km från vingården, dvs väldigt koncentrerat på en viss plats. 2 km väster om Bergheim, på vägen mot Thannenkirch, ligger ett gammalt gipsbrott som förr i tiden var familjen Spielmanns huvudnäring - före vinodlingen. Gipsutvinningen pågick mellan 1860-1869 och är alltså numera nedlagd, men gipset finns kvar i jorden och tillför samtliga viner (även ingångsvinerna) en mycket tydlig mineralitet. Den geologiska benämningen är "gipsmärgel från Keuper" (marnes à gypse du Keuper). Till skillnad från lägen vid byns utkant (Bergheim) med lite tunnare och grusig jord, är jorden här tung och lerig, med förskjuten mognadsprocess, vilket ger viner med fylligare kropp och längre lagringsförmåga. Sylvies viner (oavsett nivå) vinner nästan alltid på lagring i upp till 10 år, och vissa kan lagras längre än 30.

Det som vidare är unikt hos Sylvie är den skicklighet med vilken hon lyckas skapa rena terroirviner: med påtaglig, fräsch mineralitet, komplexitet, och en krämig fyllighet i munnen som gör dem extremt matvänliga. Det är till stor del en fråga om metod. En drakonisk druvselektion vid skörd, och en vinifieringsfilosofi som handlar om att låta naturen ha sin gång och ingripa så minimalt som möjligt. Samtliga Sylvies viner blir till genom spontanjäsning med 100% naturlig jäst från druvan, utan tillsatt jäst. Det är en långsam, naturlig process som ger vinerna ökad komplexitet. Vinerna ligger på sin jästfällning (på ståltankar eller foudres) så länge det behövs, utan minsta stress.

Resultatet talar sitt tydliga språk i det färdiga vinet. 

Läs gärna mer om vingården på Terroirviners hemsida under rubriken "vingårdar" - "Sylvie Spielmann".

Terroirviner lanserar 6 viner av Sylvie Spielmann (alla torra vita, utom 1 som närmar sig halvtorrt):

Sylvaner Bergheim 2015. Restsocker: 4,7 gr/l. Sylvaner i Alsace brukar mestadels vara en druvsort som ger lite lättare bordsviner för tidig konsumption. Men när den är planterad på bättre terroirer kan den förvåna eller t o m förbrylla. På Sylvies tunga terroir med gipsmärgel får Sylvaner en fylligare och krämigare kropp och en helt annan komplexitet. Årgång 2015 är fantastiskt drickvänlig redan idag, mycket tack vare den höga druvmognaden (13,5% alkohol) som fyller munnen med en köttig fruktighet. 2014 var mer återhållsam; 2015 är generös, full med gula frukter, citrus, örter såsom verbena och pepparmynta, eukalyptus och en fräsch mineralitet. Fruktsyran är rund och behaglig. I eftersmaken - som är imponerande lång - upplever jag en härlig mintig karaktär. En sensation. Servera detta till en frisésallad med bacon och ägg och krutonger, sniglar, musslor, en god fiskrätt, eller vegetariskt. Vinet är väldigt allround och supergott. Drick gärna redan nu.

Pinot Blanc Réserve Bergheim 2016. Restsocker 8,8 gr/l. Varje år bjuder Sylvies Pinot Blanc på överraskningar, och man jämför gärna vinet mot föregående årgångar. 2016 är ännu ung men börjar sakta öppna sig. Nosen uppvisar en tydlig ton av akacia uppblandad med fruktnektar: vit persika, mogna päron. I munnen inlindas aromerna i en generös kropp med lätt smöriga konturer och en rondör från restsötman. På ett djupare plan strålar det mineralitet, som bidrar till den fina fräschören på avslutet. Sylvies Pinot Blanc brukar nå sin topp vid ca 5 års ålder, och årgång 2016 är inget undantag. Estimerad topp fr o m 2021. Kan lagras i minst 10-12 år. Drick som allroundvin till lökpaj, Quiche Lorraine, gratänger, korvar, fisk, vitt kött, mm. 

Riesling Engelgarten 2015. Restsocker: 2,4 gr/l. Kommer från läget "Engelgarten" ("Änglagården") som ligger lite närmare byn (Bergheim): en platå med struktur av silt och stenig sand ovanpå en kalkgrund, med tunnare jord än den övriga i Sylvie Spielmanns domän och som ger viner med stor finess och subtilitet. Årgång 2015 kännetecknas av rik frukt från solmogna druvor (alkoholhalt: 14%): här finns grapefrukt, lime, mirabell, persika, men även den typiska mineraliteten från Engelgarten (som lätt känns igen när man druckit vinet flera gånger) parad med lätta dieseltoner. Munnen är torr och fyllig, ja fylligare än vad Engelgarten brukar vara, den stora kroppen tar plats i munnen, minst sagt. Eftersmaken är lång och mineraldriven. Vinet är kraftigare än 2012:an som jag lanserade för ett par år sedan. En storartad Riesling som har några år kvar till toppen (bäst från ca 2020-2021), kan lagras t o m 2030. Passar till finare fiskrätter, t ex hälleflundra med vitvinsås, stekt havsaborre med Beurre Blanc, och självklart till ostar. Jag skulle även testa vinet till jumboräkor på spett med lite asiatisk kryddning (lime, soja, etc). OBS: varning för slutförsäljning, vinet gjordes i mycket liten kvantitet (total produktion: 900 buteljer).

Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2012. Restsocker: 2,9 gr/l. På Grand Cru Kanzlerberg gör Sylvie sin toppriesling. Kanzlerberg är Alsace minsta Grand Cru till ytan (3,23 ha), varav ca hälften odlas av Sylvie Spielmann och andra hälften av Gustave Lorentz. Vinerna härifrån kan därmed betecknas som rariteter. Läget består av en liten platå på 250 meters höjd som övergår i en kort, mycket brant sluttning. Exponeringen är sydlig-sydvästlig, klimatet svalt vilket betyder en mer utdragen växtsäsong. Vinodling startades på Kanzlerberg av tempelriddarna på 1100-talet, och vinet har alltid haft en särpräglad identitet. Jorden på Kanzlerberg är mycket tung, med struktur av grå och svart märgel från Keuper ovanpå mycket hård kalksten från Muschelkalk. På denna kalkgrund återfinns de mycket sällsynta mineralerna fluorit och baryt, som Sylvie gärna visar upp på bergfragment som hon har plockat upp. Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2012 är ung men redan mycket trevlig att dricka. Nosen har en fantastisk komplexitet, med saftiga citrusfrukter såsom grapefrukt och blodapelsin, kryddiga inslag såsom fänkål, bivax, och en mineralitet som är helt unik. I munnen är det både smörigt och friskt; kroppen är stor, smekningen av gommen pågår länge och man upplever hur frukten progressivt övergår i mineralitet. Eftersmaken är lång, fräsch och mintig. Likt de flesta årgångar av Kanzlerberg kan denna lagras i minst 25 år, säkert längre. Sylvie hade nyligen en vertikalprovning av Riesling Kanzlerberg som jag hade glädjen att delta i. Alla årgångar som provades upplevde jag som "unga": 2011, 2010, 2009, 2008, 2002, 1997, 1991, 1990, 1989, 1985. 91:an och 97:an kändes purunga. Alla låg på topp. Denna vertikalprovning bevisade hur väl detta vin kan åldras. Njut detta vin till smörstekta pilgrimsmusslor (med knaprig, brynt yta), marulk i curry- eller saffranssås, eller annan fisk i elegant kryddig sås.

Pinot Gris Vieilles Vignes Réserve Bergheim 2015. Restsocker: 2,2 gr/l. Denna Pinot Gris görs på 55-åriga stockar med rötter som når djupt till mineraliska skikt. Den har fördelen att vara torr men samtidigt koncentrerad och fyllig i gommen; därmed är den lätt att para till mat. Nosen är ren och elegant, med citrusskal främst på scenen, samt inslag av gula frukter, färska nötter, en lätt kryddighet som påminner om vitpeppar, och rökig mineral. I munnen är det fylligt och smakrikt, men samtidigt långt och fräscht. Jämfört mot 2014 känns 2015 ännu väldigt ung; lång luftning rekommenderas innan servering (öppna korken 3-4 dagar innan, då blir vinet helt fantastiskt!). Eller lagra vidare: estimerad topp från ca 2020-2021. Kan lagras i minst 10-12 år. Passar till mustiga fågelrätter, t ex ank- eller gåsconfit, bräserat kalvlägg, fisk i sås, även matiga vegetariska rätter, och självklart till hårdostar.

Gewurztraminer Blosenberg 2011. Restsocker: 16,6 gr/l. Läget Blosenberg gränsar till Kanzlerberg och är en fortsättning på Kanzlerberg, med liknande terroir av grå och svart gipsmärgel, men med västlig exponering. Blosenberg är känt för att vara svalt och blåsigt (därav namnet) och kännetecknas likt Kanzlerberg av en utdragen växtsäsong. Sylvie Spielmann äger Blosenberg till nästan 100% och läget kan därför nästan betraktas som hennes monopol. Denna Gewurztraminer är oerhört fyllig och komplex. Tack vare förekomsten av ädelröta 2011 har den en lätt botrytiserad karaktär som förhöjer hela upplevelsen. Den mörkgula färgen sätter tonen, nosen är stor och kryddig, med intensiv känsla av apelsinzest, lakrits, blommor såsom pion och rosor, kanel och en uppsjö av subtila exotiska kryddiga nyanser. I munnen är det perfekt balanserat, mycket fylligt, krämigt, mjukt och med en fin fruktsyra som är helt integrerad. Längden är helt fenomenal och varar längre än 1 minut. Eftersom restsockret är i princip okännbart upplevs inte vinet som sött, men man upplever mycket rondör och fyllighet, och en liten stänk honung. Para denna skönhet till exotiska rätter, gärna asiatiska, eller kraftiga ostar. På topp nu, men kan lagras i 8-10 år till.
 

ALLMÄN INFO OM VINGÅRDEN

20 km norr om Colmar, längs den berömda “La route des vins” ligger den pittoreska och befästade byn Bergheim. 2 km västerut i riktning mot byn Thannenkirch hittar vi Sylvie Spielmanns vingård på 8 ha, som idag är 100% ekologiskt certifierad och följer biodynamiska principer.

 

Sylvie Spielmann tillhör en liten minoritet kvinnliga vinmakare och har idag etablerat sig som en av de bästa vinproducenterna i Alsace. Efter studier i Champagne och Bourgogne har hon arbetat med vinodling i både USA och Australien innan hon bestämde sig för att blåsa nytt liv i den familjeärvda vingården i Bergheim 1988.

 

Vingården är historiskt knuten till det gipsbrott som familjen Spielmann exploaterade under mer än ett sekel med början 1860. En generation senare började familjen odla druvor som en parallell verksamhet vid sidan av gipsutvinningen. Idag återfinns även druvor planterade rakt ovanpå själva gipsbrottet som sedan 1969 avvecklades och fylldes igen. Om man promenerar i vingårdarna ser man utströdda gipsfragment som vittnar om denna historia.

 

Sylvie Spielmann förklarar att denna helt unika terroir ger mycket särpräglade viner med ett särskilt djup. Sylvie Spielmanns terroir domineras av lera, gips och kalk. Gipsbrottet har skapat ett mikroklimat med något förskjuten mognadsprocess som också ökar komplexiteten i vinerna.

 

Det viktiga är att man respekterar terroiren och låter den uttrycka sig naturligt; genom varsam plöjning och luftning av jorden, samt genom att klippa gräset och sedan låta det växa igen i skördetid, hjälper man druvorna fånga terroirens djup. I vissa lägen tillförs naturlig kompost som ger jorden bättre humus och skyddar den mot erosion.

 

Efter manuell skörd pressas druvorna extremt varsamt utan minsta stress för att erhålla den bästa musten, som rinner ner i en särkild mottagningstank. Musten klarnar över natten och påbörjar sin fermentering på ståltankar eller foudres, utan några som helst tillsatser. Endast mustens naturliga jäster ansvarar för att omvandla druvmustens socker. Flera fermenteringar följer under vintern.

 

Om man ska försöka sammanfatta karaktärsdragen i Sylvie Spielmanns viner, kombinerar de vanligtvis en stor finess i doften med stor volym och fetma i kroppen, som alltid balanseras av en perfekt fruktsyra. Längden i vinerna korar arbetet som lagts ner för att framställa dem.

 

Ett litet smakprov...

Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2012, 379 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2012. Restsocker: 2,9 gr/l. På Grand Cru Kanzlerberg gör Sylvie sin toppriesling. Kanzlerberg är Alsace minsta Grand Cru till ytan (3,23 ha), varav ca hälften odlas av Sylvie Spielmann och andra hälften av Gustave Lorentz. Vinerna härifrån kan därmed betecknas som rariteter. Läget består av en liten platå på 250 meters höjd som övergår i en kort, mycket brant sluttning. Exponeringen är sydlig-sydvästlig, klimatet svalt vilket betyder en mer utdragen växtsäsong. Vinodling startades på Kanzlerberg av tempelriddarna på 1100-talet, och vinet har alltid haft en särpräglad identitet. Jorden på Kanzlerberg är mycket tung, med struktur av grå och svart märgel från Keuper ovanpå mycket hård kalksten från Muschelkalk. På denna kalkgrund återfinns de mycket sällsynta mineralerna fluorit och baryt, som Sylvie gärna visar upp på bergfragment som hon har plockat upp. Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2012 är ung men redan mycket trevlig att dricka. Nosen har en fantastisk komplexitet, med saftiga citrusfrukter såsom grapefrukt och blodapelsin, kryddiga inslag såsom fänkål, bivax, och en mineralitet som är helt unik. I munnen är det både smörigt och friskt; kroppen är stor, smekningen av gommen pågår länge och man upplever hur frukten progressivt övergår i mineralitet. Eftersmaken är lång, fräsch och mintig. Likt de flesta årgångar av Kanzlerberg kan denna lagras i minst 25 år, säkert längre. Sylvie hade nyligen en vertikalprovning av Riesling Kanzlerberg som jag hade glädjen att delta i. Alla årgångar som provades upplevde jag som "unga": 2011, 2010, 2009, 2008, 2002, 1997, 1991, 1990, 1989, 1985. 91:an och 97:an kändes purunga. Alla låg på topp. Denna vertikalprovning bevisade hur väl detta vin kan åldras. Njut detta vin till smörstekta pilgrimsmusslor (med knaprig, brynt yta), marulk i curry- eller saffranssås, eller annan fisk i elegant kryddig sås.

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2019 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.