top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
IMG_1574.JPG

Sylvie Spielmann

Sylvie Spielmann
Distrikt: Alsace
_______

 

Biodynamisk vingård

 

NY LANSERING 18-29 OKTOBER 2022

 

Under de drygt 9 åren jag känt Sylvie Spielmann har jag hunnit besöka vingården i Bergheim ett antal gånger, och fascineras varje gång av platsen, vinet och personligheten. Hos Sylvie får man alltid lära sig någonting nytt, om mineraler, jordar, vinifikation och annat. Och mottagandet är alltid varmt och hjärtligt. Ni som redan har träffat Sylvie kan säkert intyga!

Sylvie har en ganska lång bana bakom sig. Efter studieresor i Kalifornien och Australien tog hon över familjevingården i Bergheim 1988. Vingården hade sålt viner med egen etikett sedan 1950-talet, och innan Sylvie tog över var det hennes mamma som ansvarade för vinifieringen: en stark förebild i en vinvärld som var (och fortfarande är) starkt mansdominerad. Sylvie bestämde att driva gården i en ny riktning och konverterade till ekologisk odling 1999, och blev certifierad 2002. Hon arbetar sedan dess enligt biodynamisk metod.

Bergheim, 18 km norr om Colmar, är en av Alsaces mest spännande vinbyar, med egen kommunal appellation sedan 2011 (Alsace Bergheim). Byn har 15 "Lieu-dits" (vingårdslägen av högre status - får skrivas på etiketten, t ex "Engelgarten") och 2 st Grand Cru-lägen. En rikedom på terroirer som ger spännande variationer och nyanser.

Det som är unikt med Sylvie Spielmann är - till att börja med - hennes terroir. Sylvie odlar sina 9 ha inom 0-1 km från vingården, dvs väldigt koncentrerat på en viss plats. 2 km väster om Bergheim, på vägen mot Thannenkirch, ligger ett gammalt gipsbrott som förr i tiden var familjen Spielmanns huvudnäring - före vinodlingen. Gipsutvinningen pågick mellan 1860-1969 och är alltså numera nedlagd, men gipset finns kvar i jorden och tillför samtliga viner (även ingångsvinerna) en mycket tydlig mineralitet. Den geologiska benämningen är "gipsmärgel från Keuper" (marnes à gypse du Keuper). Till skillnad från vingårdar vid byns utkant (Bergheim) med lite tunnare och grusig jord, är jorden här kompakt och lerig, med förskjuten mognadsprocess, vilket ger viner med fylligare kropp och längre lagringsförmåga. Sylvies viner (oavsett nivå) vinner nästan alltid på lagring i upp till 10 år, och vissa kan lagras längre än 30.

Det som vidare är unikt hos Sylvie är den skicklighet med vilken hon lyckas skapa rena terroirviner: med påtaglig, fräsch mineralitet, komplexitet, och en krämig fyllighet i munnen som gör dem extremt matvänliga. Genomgående finns en otroligt välbemästrad balans mellan styrka och finess, som verkligen är Sylvies signatur.

Det är till stor del en fråga om metod, som startar med ett mycket omsorgsfullt arbete i vingårdarna: beskärning i 2 omgångar, för att ge vinrankorna extra bra luftighet (särskilt de äldre rankorna), plöjning, och tillförsel av naturlig kompost bestående av naturgödsel, halm, vinrankskott, och druvskal som återvinns från vinifiering. Komposten gynnar jordens humus och fertilitet. I enlighet med biodynamiska principer tillför man även olika naturliga preparat, t ex malet kvarts (kiseldioxid) i homeopatiska doser, som tros gynna vinrankans upptagning av solljuset. Sylvie hävdar bestämt genom egen observation att biodynamisk vinodling, genom att stimulera allt levande i jorden, i slutändan har en solklar positiv effekt på vinkvaliteten.
 
Vid skörden är druvselektionen drakonisk för att ytterligare höja kvaliteten. Vinifieringsfilosofin handlar om att låta naturen ha sin gång och ingripa så minimalt som möjlig, och allt får ta sin tid. De vita vinerna pressas långsamt och varsamt och hälls i tankar genom gravitation. Samtliga Sylvies viner blir till genom spontanjäsning med 100% naturlig jäst från druvan, utan tillsatta jästkulturer; en långsam, naturlig process som ger vinerna ökad komplexitet. Vinerna ligger på sin jästfällning (på ståltankar eller foudres) i ca 8-12 månader, filtreras lätt under våren, och buteljeras innan nästkommande skörd. De mognar på flaska tills Sylvie anser dem vara "redo" att börja drickas och säljas. Detta betyder att snabbare mognande årgångar släpps före strama och återhållsamma årgångar som behöver längre lagring; ibland blir släppen inte kronologiska, dvs en nyare årgång kanske släpps före en äldre.

Resultatet talar sitt tydliga språk i det färdiga vinet. 

Terroirviner lanserar 7 vita viner av Sylvie Spielmann:

Sylvaner Bergheim 2022 (Torrt vitt vin). Restsocker: 1,9 gr/l. Sylvies Sylvaner är inte vilken Sylvaner som helst. Sylvies typiska terroir av gipsmärgel ger upphov till en fylligare och krämigare stil än vad som är gängse för druvan, och en uppskruvad fruktmognad med högre alkoholhalt, ofta över 13%. Intressant nog landar årgång 2022, som är solvarm och relativt tidigt mognande, på måttliga 12% i alkoholhalt. Vinet är substantiellt och helt troget sin stil, med fördelen att kunna njutas tidigt. Ett rent och elegant uttryck, en karaktäristik rökighet, massor av fräsch fruktighet, juiciga äpplen, citron, persika, parad med en subtil örtighet, verbena, mint och uppfriskande mineralitet. Det salivretande avslutet ger en underbar klunkbarhet. Kanske något halvår eller år kvar till sin topp, men kanongott redan nu, korka upp utan minsta tvekan. Njut till allehanda fiskrätter, musslor, sniglar, pajer, sparris, vego, färsk Chèvre mm. Kan lagras i uppemot 10-12 år för den som skulle råka glömma bort en flaska i sin källare.

Riesling Vieilles Vignes Réserve Bergheim 2022 (Torrt vitt vin). Restsocker: 0,88 gr/l. Ännu ett mycket fint exempel på den solvarma och generösa årgången 2022. Denna Riesling från 60-åriga stockar planterade på Sylvies gipsterroir, är alltid i en smakrik, fyllig stil. 2022 är naturligtvis en smula ungt, men årgångens generositet gör det tillgängligt redan idag. Nos och gom charmas av intensiv frukt, mogen citron, grapefrukt, med mycket tydlig mineralitet, kritiga nyanser och lätta dieselundertoner. Ett kryddigt inslag av vanilj och saffran fulländar buketten. Munnen är rejält frisk och spänstigt, med den typiska krämigheten och mineralsältan som utmärker Sylvies viner. Det är kolossalt gott redan nu, och man drömmer sig bort något år framåt då vinet kommer att ligga på sin topp. Ett tips: lufta vinet i en karaff i någon timme. Lägg karaffen på en isbädd så håller sig vinet kallt. Servera till en elegant fiskrätt, t ex vit fisk eller lax med en lätt kryddig sås. Perfekt till Chèvre. Kan lagras i uppemot 15 år.

Riesling Engelgarten 2019 (Torrt vitt vin). Restsocker: 4,3 gr/l. Kommer från vingårdsläget "Engelgarten", en platå som ligger närmare byn (Bergheim), på dess sydvästra sida. Terroiren består av silt och stenig sand ovanpå kalksten, med lite tunnare jordskikt än Sylvies övriga terroir. Engelgarten har en egen typicitet, en igenkännbar bukett och ett intryck av total finess och elegans. Sylvie menar t o m att vinet har en andlig dimension, och att namnet "Engelgarten" därmed klär det väl. 2019 har vi en aningen atypisk årgång, med mycket potent frukt, viss övermognad och kanderade och exotiska undertoner. Vinet är fylligt, kraftfullt och smakrikt. Alkoholhalten landar på 14,58%, dock upplevs inte någon minsta hetta! Färgen är djupt gyllengul och vittnar om druvkoncentrationen. Buketten är stor, mäktig, med fantastisk frukt som går från kanderad citron till pomelo, aprikoser, ananas och röda äpplen. Man anar subtila nyanser av ljus tobak och en karaktäristisk dieselton som ofta finns i Engelgarten. Vinet ligger i ett mycket bra fönster nu, men kan lagras vidare i 15-20 år. Njut till en smakrik fiskrätt, gärna med en god citronsmörsås, eller till en fågelrätt.

Riesling Grasberg 2015 (Torrt till halvtorrt vitt vin). Restsocker: 9,6 gr/l. Vingårdsläget Grasberg är relativt nytt i Sylvies sortiment. Hon förvärvade mark på Grasberg 2013, och vinifierade sin första Riesling därifrån 2014. Grasberg utmärker sig med en terroir av oolitkalksten med inslag av kalcit, på hög höjd och med nordlig exponering, på andra sidan kullen Altenberg de Bergheim, mittemot byn Rohrschwihr. Jordmånen här är torr och mager och järnhaltig vilket ger jorden en rödaktig färg. Toppen av berget är ett skyddat naturområde med sällsynt flora (orkidéer) och fauna (fladermöss, fjärilar mm). Stockarna är i snitt 40 år gamla. Årgång 2015 är idag mogen, i sitt toppfönster, i en rik, opulent stil som tydligt återspeglar årgångens högt drivna mognad. Det var en årgång med utspridd botrytis (ädelröta) i Sylvies vingårdar, där Grasberg fick sin beskärda dos. Resultatet känns inte minst i smaken, där vi har en märkbar fyllighet och en förstärkt aromintensitet med torkad frukt och mycket honung. Vi har bakade äpplen, torkade aprikoser, exotisk frukt, massor av honung, kryddor, en lätt antydan till svamp, och en sval stenig mineralitet i fonden. Munkänslan är rund och krämig, med en perfekt balanserande friskhet och suverän längd. Tekniskt sett är vinet halvtorrt, men sötman är helt inbakad och balanseras perfekt av fruktsyran. Förmodligen koncentrerades fruktsyran ytterligare av botrytis. Ett mycket stort gastronomiskt vin. Servera till finare fisk- och skaldjursrätter, t ex havsabborre, guldsparid, hummer, havskräftor mm. Fullmogen idag, kan lagras vidare i ca 5-8 år.

Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2018 (Torrt vitt vin). Restsocker: 4,8 gr/l. På Grand Cru Kanzlerberg gör Sylvie sin toppriesling. Kanzlerberg är Alsace minsta Grand Cru till ytan (3,23 ha), varav ca hälften odlas av Sylvie Spielmann och andra hälften av Gustave Lorentz. Vinerna härifrån kan därmed betecknas som rariteter. Grand Cru:en består av en liten platå på 250 meters höjd som övergår i en kort, mycket brant sluttning. Exponeringen är sydlig-sydvästlig, med svalt klimat vilket innebär en mer utdragen växtsäsong. Vin började odlas på Kanzlerberg av tempelriddarna på 1100-talet, sedan av malteserriddarna (Johanniterorden) fram till 1312. Namnet Kanzlerberg sägs härstamma från denna tid och betyder "Sankt Johannesberget". Vinerna härifrån har alltid haft en särpräglad identitet. De vinifierades separat från andra vingårdar redan på malteserriddarnas tid, ett bevis på att kvaliteten var erkänd redan då. Terroiren på Kanzlerberg består av grå och svart märgel från Keuper ovanpå hård kalksten från Muschelkalk. På berggrunden återfinns de mycket sällsynta mineralerna fluorit och baryt, samt kvarts, som Sylvie gärna visar upp på bergfragment som hon har plockat upp. Kalkstenen har många långsmala sprickor med dessa udda mineraler insprängda på ytorna. Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2018 är ännu aningen ung men börjar bli riktigt trevlig. Man möts av en stor fruktkoncentration genomsyrad av mineralkaraktär och en tydlig rökighet. Apelsinskal, kvittenfrukt, gula plommon, vita blommor, nyanseras av pepparmynta, lätt vanilj och den typiska steniga mineraliteten från Kanzlerberg. Munnen är stor, len och fyllig med en angenäm smörighet som nästan kan påminna om fatkaraktär, men självklart inte är det. Avslutet är mycket långt och uppfriskande. Vinet ligger i en klass för sig och är redan mycket njutbart. Du som gillar Riesling i högsta världsklass: beställ gärna lådvis. Njut till smörstekta pilgrimsmusslor (med knaprig, brynt yta), marulk i curry- eller saffranssås, gös eller annan fisk i elegant kryddig sås. Perfekt även till fågelrätter i sås (varför inte en "Coq au Riesling"), samt kan testas mot vissa ostar, t ex vitmögelostar på råmjölk. Kan lagras i ca 30 år, t o m 2048.

Pinot Gris Réserve Bergheim 2019 (Torrt till halvtorrt vitt vin). Restsocker: 6,3 gr/l. Denna Pinot Gris är en blandning på yngre och äldre stockar i Sylvies vingård där de äldsta är uppemot 60 år gamla. Tanken från början var att vinifiera endast de äldsta stockarna som ett separat vin, men en anställd till Sylvie (för övrigt kompetent) råkade blanda de yngre stockarna med de äldre av misstag vid vinifieringen. Ett misstag som inte visade sig grovt, vinet blev ändå en fullträff... Det som föll bort var i grunden ingenting annat än beteckningen "Vieilles Vignes" från etiketten. Stilen kan klassas som torr till halvtorr, utan någon större upplevd sötma. Det som däremot upplevs är den massiva fylligheten. Och en exemplarisk friskhet för druvan. Vinet är ett riktigt kraftpaket, mycket tätt och kompakt till en början, men som öppnar sig med lite luft. Nosen sniffar efter lite persika, päron, honungsmelon, färska hasselnötter, lite vanilj, gurkmeja och kamomill. I munnen har vi en stor kropp, med en lätt och angenäm viskositet, gul och vit frukt, massor av härliga kryddiga nyanser, vanilj, kamomill, brioche och kritig mineral. Passar till mustiga fågelrätter, t ex ank- eller gåsconfit, bräserat kalvlägg, fläskfilé med kantarellsås, varmrökt lax, och till hårdostar (t ex Beaufort, Comté). Kan lagras i drygt 10 år t o m 2030.

Pinot Gris Blosenberg Bergheim 2012 (Torrt vitt vin). Restsocker: 4,8 gr/l. Vingårdsläget Blosenberg, angränsande Kanzlerberg i nordväst, på en liten platå på 250 meters höjd, är en av Sylvie Spielmanns finaste terroirer. Här finns i grunden samma terroiregenskaper som Kanzlerberg: silicifierad kalksten med kristaller av fluorit och baryt, och gipsmärgel. Växtsäsongen är lika utdragen och ger komplexitet i vinerna. Skillnaden är den mer västliga exponeringen som ger kvällssol. Det är en öppen, sval terroir med utmärkt ventilation, därav namnet "Blosenberg" ("det blåsiga berget"). Det är nog ingen slump att jag personligen upplevt en måttlig vind varje gång jag vandrat på Blosenberg, medan det varit vindstilla i andra delar av Sylvies vingård. Namnet är verkligen sanningsenligt. Sylvie Spielmann äger Blosenberg till nästan 100% och läget kan därför i det närmaste betraktas som hennes monopol. Pinot Gris Blosenberg 2012 är en enastående, torr årgång av vinet, som känns mycket yngre än sin ålder. Man skulle aldrig gissa att vinet är 11 år gammalt... Buketten är finstämd och delikat, med förnimmelser av nektariner, apelsinblomma, färskt smör, halm, skogsbotten, havssalt, vanilj och stenig mineral. I munnen uppvisar vinet en otrolig intensitet parad med en strålande friskhet och en subtil mineralsälta på avslutet. Erbjuder en mångfald av gastronomiska möjligheter. Den eleganta stilen med mycket underförstådd kraft får mig att luta åt en smakrik fiskrätt, varför inte en stekt gösfilé på en bädd av surkål med Beurre Blanc i fonden och smörstekta kantareller. Borde också vara mycket trevligt till ostar. Vinet ligger nu i sin topp nu men kan utan problem lagras i 10 år till.

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt följande:


1 fl Sylvaner Bergheim 2022
2 fl Riesling Vieilles Vignes Réserve Bergheim 2022
1 fl Riesling Engelgarten 2019
1 fl Pinot Gris Réserve Bergheim 2019
1 fl Pinot Gris Blosenberg 2012

Riesling Grasberg 2015 samt Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2018 finns inte med i blandlådan men går att beställa flaskvis i valfri mängd. 

Andra viner som kan rekommenderas från Sylvies sortiment men som inte lanseras i butiken är:

-Riesling Grasberg 2016 (restsocker: 3,7 gr) - 379 kr/fl. En lite elegantare och svalare årgång av Grasberg, mogen, mycket intensiv, mycket underförstådd kraft, torr i stilen.
-Gewurztraminer Réserve Bergheim 2019 (restsocker: 1,3 gr/l) - 329 kr/fl. En kraftfull, torr gewurztraminer, mycket passande till asiatisk matlagning.
-Crémant d'Alsace Brut Nature 2019 (noll dosage och noll sulfiter) - 365 kr/fl

Om du är intresserad av dessa sistnämnda viner, vänligen kontakta mig per mejl.

Ett litet smakprov...
Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2018, 509 kr/fl
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_1796.JPG

Se info i den svarta textrutan på denna sida. 

bottom of page