top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Jean-François Moniot
Domaine l'Entre Deux Mondes
Distrikt: Bordeaux Supérieur
_______

 

Ekologisk och biodynamisk vingård

 

NY LANSERING 1-10 AUGUSTI 2022

 

L'Entre Deux Mondes är historien om veterinären Jean-François Moniot, hemmahörande i Libourne strax öster om Bordeaux, som startar en liten vingård helt från noll 2004. Jean-François driver en egen veterinärmottagning med inriktning mot osteopati och naturmedicin. Han är en engagerad miljövän sedan många år, och har bl a varit medarrangör av den årliga ekologiska mässan i Libourne.

Jean-François lilla vingård omfattar endast 3,37 ha i kommunen Villegouge, 6 km nordväst om Fronsac på Bordeaux:s högra strand. Angränsade vingården äger Jean-François ett gammalt befäst stenhus med anor från 1400-talet. Han sammanfogar huset och vingården i en enhet, och härmed föds Domaine l'Entre Deux Mondes. Det första vinet produceras 2005.

Vingården består av 3 små vingårdsmarker: 2 st planterade med Merlot och 1 med Cabernet Sauvignon. Tillsammans utgör de Lieu-dit "Camelot", en mark med gamla anor men som under lång tid inte fått intresset den förtjänade. Den förre ägaren nöjde sig med hyra ut marken till ett vinkooperativ. Lokalt visste man dock att just denna mark en gång i tiden hade gett upphov till mycket fina viner - de äldre i byn minns.

Jean-François såg potentialen, och hans ambition var solklar från början: att skapa speciella viner som sticker ut från mängden, ekologiskt odlade och vinifierade med minimala ingrepp. Filosofin han gick in med stämde överens med hans övriga övertygelser och innehåller även en viss andlig aspekt. Därav namnet l'Entre Deux Mondes, "Mellan Två Världar", som anspelar på att vin är något som skapas mellan himmel och jord.

Jean-François har arbetat ekologiskt från 2005. Sedan 2016 är vingården biodynamiskt certifierad enligt organet Demeter, utöver den ekologiska certifieringen från AB (Agriculture Biologique).

Alltifrån starten har Jean-François skött i princip allt vingårdsarbete på egen hand, och tagit hjälp av några vänner endast vid behov och självklart vid skördarna. Frun Delphine hjälper naturligtvis till. Han driver vingården i grunden som en "hobby", vid sidan av sin huvudsysselsättning som veterinär. Han har dock lagt ner mycket eget kapital och arbete för att förverkliga projektet.

Fram till 2016 saknade han ett eget vineri, men kunde vinifiera sina viner i ett gemensamt lokalt vineri som nyttjas av flera lokala producenter (där varje har sin egen avdelning) endast några hundra meter från vingården. 2016 blev han klar med bygget av ett eget vineri på vingården, efter flera års slit. Stenhuset har han renoverat och använder idag som gästhus.

Terroiren på l'Entre Deux Mondes består av 3 vingårdslägen: 2 lägen planterade med Merlot från 15- respektive 30-åriga stockar (samt några äldre planteringar), motsvarande ca 70% av arealen; 1 läge planterat med äldre Cabernet Sauvignon (50-åriga stockar), motsvarande ca 30%. Strukturen är av kalk-lera. Rakt under Cabernet Sauvignon ligger ett gammalt kalkbrott som tillför de slutliga vinerna en omisskännlig mineralitet. De underjordiska gallerierna använder Jean-François som lagringskällare för vinerna, med perfekta lagringsförhållanden.
 
Trevligt för oss konsumenter är att Jean-François låter sina viner mogna i dessa gallerier, tills de börjar bli redo att drickas.

I fråga om odlingsmetoder låter Jean-François gräset växa mellan raderna men plöjer jorden under själva rankorna. Borttagning av löv görs endast på den östra sidan med soluppgång. Han tillför diverse örtpreparat och alger, samt små mängder koppar och svavel, i enlighet med biodynamiska principer. Endast 100% naturgödsel används. Omgivande flora tillåts växa ganska fritt och klipps sent under växtsäsongen.
 
Skörden är 100% manuell och 2 sållningar görs, en vid plockning och en på sorteringsbord. Vinifieringen börjar med en kallmaceration, ibland på öppen tunna med manuell pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten). Därefter jäser vinet naturligt (helt utan tillsatta jästkulturer) och varmmacererar med dagliga remontage, i ca 4 veckor. Lagringen sker på ekfat och rostfria ståltankar i varierande grader: vanligtvis 1/3 ekfat och 2/3 ståltank i 12 månader. Men i flera av de nyare årgångarna har Jean-François valt att låta hela vinet (100%) lagras på ekfat med lätt rostning. Malolatisk jäsning sker naturligt och rutinmässigt. Vinerna buteljeras med minimal filtrering.
 
Den typiska druvblandningen är 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, men detta kan variera lite beroende på årgången.

Vinstilen balanserar kraft och elegans på ett särskilt lockande sätt. Fatkaraktären är väldoserad och harmonierar perfekt med frukten. Utförandet är alltid svalt och energiskt och framhävs av mineralitet, även i varma år. Kroppen är drygt medelfyllig, med en stadig struktur där både tanniner och fruktsyra har sitt ord att säga. Varje årgång har sina speciella egenskaper, men man upplever alltid en gemensam nämnare, något som är typiskt för l'Entre Deux Mondes. Här finns en speciell fräschör, en rökighet uppblandat med humus, och en frukt som växlar mellan fräschare bär som röda och svarta vinbär, och sötare torkad frukt. Erfarenheten visar att vinerna har en exceptionell lagringsförmåga i 10-20 år, eventuellt längre. De börjar normalt bli tillgängliga vid ca 5-6 års ålder, men blir bara bättre med tiden. T ex 2009:an (slutsåld) nådde sin topp först vid 10 års ålder. 2005:an (slutsåld) is still going strong. 2011 "Cuvée Adélaïde" (finns lite kvar) ligger på sin topp idag och utstrålar färsk frukt. Vinerna vinner på att luftas i karaff i ett par timmar, och skall serveras ganska svalt vid ca 16-17°C.
 
I princip producerar Jean-François endast ett vin per årgång, utom i några få årgångar där han har gjort en "bas-" respektive en "specialcuvée". Med en årlig produktion på max 10.000-12.000 buteljer (ibland så liten som ett par tusen flaskor, beroende på årgångens omständigheter) kommer denna producent fortsättningsvis att vara okänd för de stora massorna, och reserveras för oss som lyckats hitta till honom och uppskattar hans arbete. Ordet "fynd" är nog en underdrift, men kanske också för vulgärt att använda för viner av sådan kvalitet och sällsynthet.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine l'Entre Deux Mondes:
 
Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2012 (Rött). 2012 är en av de få årgångar där Jean-François producerar 2 st cuvéer. Detta är "bascuvéen" om man vill kalla den så. En 100% Merlot lagrad till 100% på cementtank i 12 månader. Vinet känns mycket yngre än sin ålder, och dricker idag på sin topp. Här finns en fenomenal ungdomlig fräschör, slipade tanniner och en salivretande juicighet. Vi upplever hela spannet från färsk till torkad frukt, från röda och svarta vinbär, krossade hallon, till plommon och fruktkaka. Vinet har en naturlig kryddighet som kan misstas för fatkaraktär; det är lätt att tro att vinet är fatlagrat, men egentligen är det Merlotdruvans naturliga kryddighet som uppenbaras. Kakao, vanilj, kanske lite cederträ, uppenbar rökighet med drag åt cigarr, en lätt örtighet och våt sten. Munnen är medelfyllig, slipad med utmärkt tanninfasthet, en juicig syra som ger vingar, och massor av mineralfräschör på avslutet. Perfekt att njuta till en hemlagad hamburgare, rostade kycklinglår med rotfrukter och timjan, grytor, och självklart till en mör köttbit med hemslagen Béarnaise. Nu när tanninerna blivit lite mjukare kan det också vara trevligt att servera till ostar. Kan lagras i några år till utan problem. Men drick gärna nu och upplev toppen.

Domaine l'Entre Deux Mondes "Cuvée Lise" Bordeaux Supérieur 2012 (Rött). Detta är "specialcuvéen" som Jean-François producerar 2012, uppkallad efter svärdottern Lise, som fyllde 10 år samma år. 70% av vinet är äldre Merlot (planterad 1967-1968 och 1970-1971), lagrad på 6 st 3-åriga 225-liters ekfat som Jean-François köpt av Château Fonroque och Château Moulin du Cadet, båda Grand Cru Classé-slott från Saint-Emilion. 20% är Cabernet Sauvignon lagrad på ett ettårigt 600-liters ekfat med lätt rostning. Lagringen pågick i 12 månader. Blandningen är upptoppad med 10% Merlot från cementtank (samma Merlot som användes till "basvinet"). Totalt står alltså Merlot för 80% av blandningen. Eftersom blandningen skedde på en 22 hl tank och vinet från faten uppgick till knappt 20 hl, var det naturligt att toppa upp med 2 hl Merlot. Vinet är i det eleganta, svala, finstämda register med massor av understörstådd kraft, som är så tilltalande hos denna producent. Här går bärighet och kryddighet hand i hand, och bildar en praktfull bukett. Läder, stall, cigarr, rostat kaffe, kanel, släpper fram vilda bär, svarta vinbär, plommon och lite korinter. Mineraliteten är både stenig och grusig. Kroppen är medelfyllig, stadigt byggd på finskulpterade tanniner och en ingjuten fruktsyra. Det känns att allting har fallit på plats. Man får ett dansande intryck i gommen. Tankarna kan gå åt Bourgogne, men vi är naturligtvis i Bordeaux. Den urläckra animaliteten och cassisfrukten har vissa likheter med Pomerol. Vinet är idag moget och drickklart, helt enkelt i sin topperiod. Njutes gärna till mustiga fågelrätter: rapphöns, duva, morkulla eller vaktel. Självklart perfekt till en god älgstek eller reninnanlår serverat med rödvinssås, trattkantareller och rotselleripuré. Vinets intensiva kryddighet gör det synnerligen passande till svamp, och varför inte tryffel och foie gras. Kan lagras 5-10 år till men ligger på topp idag. Endast 2583 buteljer producerades. Det är en ynnest att kunna ta del av en så begränsad produktion...

Domaine l'Entre Deux Mondes "Divin" Bordeaux Supérieur 2016 (Rött). En stor, präktig årgång på l’Entre Deux Mondes. Det är nog ingen slump att Jean-François kallat vinet "Divin" (Gudomlig). Gudarna måste ha varit generösa mot druvan, då det slutliga vinet mätte 14,5% i alkoholhalt. Blandningen är 88% Merlot, 12% Cabernet Sauvignon. Eftersom vinet blev så koncentrerat, beslutade Jean-François att ge det en seriös omgång fatlagring. Han köpte in 9 st helt nya 225-liters fat från 2 mycket seriösa tunnbindare: 3 st från Tonnellerie Sylvain i Saint-Denis-de-Pile norr om Libourne, och 6 st från Tonnellerie Mercier i Barbezieux-Saint-Hilaire ca 30 km söder om Cognac. Faten från båda källor är lätt rostade, helt enligt den stil som Jean-François eftersträvar. Totalt använde Jean-François 21 st 225-liters fat till vinet: de 9 ovan nämnda (nya) och 12 st som haft flera viner innan; samt ett 600-liters fat (samma som användes till "Cuvée Lise", och som Jean-François använder varje år sedan 2011). Omräknat i procent är det ca 38% av vinet som lagrades på nya fat, och resten på äldre fat. Totalt producerades 6598 buteljer. Resultatet är magnifikt. Doften är stor och intensiv, med Crème de cassis, plommon och korinter som leder kortegen. Vi har massvis med kryddiga nyanser, kanel, rostat kaffe, vanilj, lakrits, och den härliga rökigheten som är typisk för l'Entre Deux Mondes. Fatkaraktären är lite mer påfallande än i de flesta årgångar, men detta är välkommet för just 2016. I det avseendet känns vinet väldigt klassiskt Bordeaux; kan jämföras t ex mot en Saint-Emilion Grand Cru Classé. Munnen är tät, fyllig, med ännu strama tanniner, och utmärkt balanserande friskhet. Ett kolossalt vackert vin, lanseringens kraftigaste, som precis börjar bli redo att drickas och är i sin uppåtgående fas. Borde ge glädje fram till sin 20 årsdag. Bör karafferas minst 2-3 timmar innan servering. Servera till en finare köttbit, gärna oxfilé eller lammracks med en krämig potatisgratäng och en mörk sås.

Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2017 (Rött).  En lite svalare årgång, där produktionen föll kraftigt i stora delar av Bordeaux pga vårfrost i slutet av april. Jean-François skördade mindre än 50% av det normala. Druvorna som skördades höll dock mycket god kvalitet. Blandningen är 90% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, och hela vinet (100%) lagrades på 1-åriga och äldre ekfat i 12 månader. Några av faten användes första gången 2016. Vinet visar mycket underförstådd kraft i en härligt sval stil, med alla attribut som är typiska för l'Entre Deux Mondes. Jean-François är själv mycket nöjd med årgången, som enligt honom bevisar att biodynamisk odling mycket väl kan tåla problematiskt väder. Vinet har en väl sammansatt bukett med svarta vinbär, Bourbonvanilj, humus, lakrits, viol, rökighet och sval mineralitet. Fatkaraktären var något mer framträdande i vinets första år, men har idag nästan fullt absorberats i buketten. Vinet börjar sakta bli redo för njutning, men det är inte alls bråttom. Här finns tanniner och fruktsyra i god dosering, och vinet borde kunna lagras i 10-15 år utan problem. Karafferas några timmar och njutes till en bit oxfilé eller Entrecôte med klyftpotatis och Béarnaisesås. Gärna också anka, cassoulet, grytor mm. Belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2020.

Ett litet smakprov:
Domaine l'Entre Deux Mondes "Divin" Bordeaux Supérieur 2016, 255 kr/fl
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_3487.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida

bottom of page