• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Jean-François Moniot
Domaine l'Entre Deux Mondes
Distrikt: Bordeaux Supérieur
_______

 

Ekologisk och biodynamisk vingård

 

NY LANSERING 20 JANUARI - 3 FEBRUARI 2021


2004 förvärvar veterinären Jean-François Moniot en liten vingård om 2,53 ha i kommunen Villegouge, 6 km nordväst om Fronsac på Bordeaux:s högra bank. Angränsade vingården äger Jean-François redan ett gammalt befäst stenhus med anor från 1400-talet. Han sammanfogar huset och vingården i en enhet, och härmed föds Domaine l'Entre Deux Mondes. Det första vinet produceras 2005.

Vingården, omfattande endast 3 små vingårdslägen (2 st planterade med Merlot och 1 med Cabernet Sauvignon), hade under lång tid inte fått intresset den förtjänar. Den förre ägaren nöjde sig med hyra ut marken till ett vinkooperativ. Lokalt visste man dock att just denna mark en gång i tiden hade gett upphov till mycket fina viner - något som de äldre i byn minns.
 
Jean-François såg potentialen, och hans ambition var solklar från början: att skapa speciella viner som sticker ut från mängden, ekologiskt odlade och vinifierade med minimala ingrepp. Filosofin han gick in med stämde överens med hans övriga övertygelser och innehåller även en viss andlig aspekt. Därav namnet l'Entre Deux Mondes, "Mellan Två Världar", som anspelar på att vin är något som skapas mellan himmel och jord.
 
Alltifrån starten har han skött i princip allt vingårdsarbete på egen hand, och tagit hjälp av några vänner endast vid behov. Då Jean-François arbetar som klinikdirektör i Libourne, driver han sin lilla vingård som en "hobby", men arbetet och resurserna han lägger ner är ansenliga.
 
Fram till 2016 saknade han ett eget vineri, men kunde vinifiera sina viner i ett gemensamt lokalt vineri som nyttjas av flera lokala producenter (där varje har sin egen avdelning) endast några hundra meter från vingården. 2016 blev han klar med bygget av ett eget vineri på vingården, efter flera års slit. Stenhuset har han renoverat och använder idag som gästhus.

Terroiren på l'Entre Deux Mondes består av 3 vingårdslägen: 2 lägen planterade med Merlot från 15- respektive 30-åriga stockar (samt några äldre planteringar), motsvarande ca 70% av arealen; 1 läge planterat med äldre Cabernet Sauvignon (50-åriga stockar), motsvarande ca 30%. Strukturen är av kalk-lera. Rakt under Cabernet Sauvignon ligger ett gammalt kalkbrott som tillför de slutliga vinerna en omisskännlig mineralitet. De underjordiska gallerierna använder Jean-François som lagringskällare för vinerna, med perfekta lagringsförhållanden.
 
Trevligt för oss konsumenter är att Jean-François låter sina viner mogna i dessa gallerier, tills de börjar bli redo att drickas.
 
I fråga om odlingsmetoder låter Jean-François gräset växa mellan raderna men plöjer jorden under själva rankorna. Han tillför diverse örtpreparat och alger, samt små mängder koppar och svavel, i enlighet med biodynamiska principer. Endast 100% naturgödsel används. Omgivande flora tillåts växa ganska fritt och klipps sent under växtsäsongen.

 

Från årgång 2016 är vingården biodynamiskt certifierad enligt organet Demeter, utöver den ekologiska certifieringen från AB (Agriculture Biologique).
 
Skörden är 100% manuell och 2 sållningar görs, en vid plockning och en på sorteringsbord. Vinifieringen börjar med en kallmaceration, ibland på öppen tunna med manuell pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten). Därefter jäser vinet naturligt och varmmacererar med dagliga remontage, i ca 4 veckor. Lagringen sker på ekfat och rostfria ståltankar i varierande grader: vanligtvis 1/3 ekfat och 2/3 ståltank i 12 månader. Men i flera av de nyare årgångarna har Jean-François valt att låta hela vinet (100%) lagras på 3-4-åriga ekfat med lätt rostning. Vinerna buteljeras med minimal filtrering.
 
Den typiska druvblandningen är 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, men detta kan variera lite beroende på årgången.

Vinstilen balanserar kraft och elegans på ett särskilt lockande sätt. Fatkaraktären är väldoserad och harmonierar perfekt med frukten. Utförandet är alltid svalt och energiskt och framhävs av mineralitet, även i varma år. Kroppen är drygt medelfyllig, med en stadig struktur där både tanniner och fruktsyra har sitt ord att säga. Varje årgång har sina speciella egenskaper, men generellt är vinerna alltid strukturerade för lagring: de börjar bli tillgängliga vid ca 5-6 års ålder, och kan lagras i 10-20 år (eventuellt längre) beroende på årgången. Vissa årgångar behöver tid, t ex 2009:an nådde sin topp vid 10 års ålder. Vinerna vinner på att luftas i karaff i ett par timmar, och ska serveras ganska svalt vid ca 16-18°C.
 
I princip producerar Jean-François endast 1 vin per årgång, utom i några få årgångar där han har gjort en specialcuvée. Med en årlig produktion på knappt 10.000 buteljer (ibland så liten som ett par tusen flaskor, beroende på årgångens omständigheter) kommer denna producent fortsättningsvis att vara okänd för de stora massorna, och reserveras för oss som lyckats hitta till honom och uppskattar hans arbete.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine l'Entre Deux Mondes:
 
Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2010 (Rött). OBS! Pga begränsad tillgång (60 fl), erbjuds detta vin endast som en del av blandlådan (1 fl 2010 finns i blandlådan). 2010:an ligger stabilt på en topplatå sedan ett par år. 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, lagrades till 1/3 på ekfat och till 2/3 på ståltank. En oerhörd intensitet med krämiga svarta vinbär och blåbär, plommon, orientkryddor, humus, lakrits, mintighet och mineralitet. Munnen är medelfyllig till fyllig med ännu potenta tanniner och en angenäm friskhet som stadigt och rakt bär upp vinet. Kan lagras i uppemot 20 år, men är nu redo för njutning. Karafferas 1-2 timmar innan servering. Perfekt till en god älg- eller hjortstek!

Domaine l'Entre Deux Mondes "Cuvée Lise" Bordeaux Supérieur 2012 (Rött). 2012 gjorde Jean-François Moniot denna specialcuvée, uppkallad "Cuvée Lise" efter sin svärdotter, som fyllde 10 år 2012. Vinet är 70% Merlot plockad från vingårdens äldsta stockar (planterade 1967-68 och 1970-71), och lagrad på 6 st 3-åriga 225-liters ekfat som Jean-François köpt av Château Fonroque och Château Moulin du Cadet (båda Grand Cru Classé från St Emilion). 20% av vinet är Cabernet Sauvignon lagrad på ett ettårigt 600-liters ekfat med lätt rostning. Lite extra Merlot från ståltank fyllde upp den slutliga blandningen (ca 10%); detta eftersom blandningen skedde på en 22 hl tank, och vinet från faten uppgick till knappt 20 hl. Totalt står alltså Merlot för 80%. Vinet ligger i en väldigt trevlig drickfas idag, i det eleganta, svala, finstämda register med massor av understörstådd kraft, som är så tilltalande hos denna producent. Utstrålar en fenomenal klass och komplexitet, med röda vilda bär som sakta övergår i mörka björnbär, plommon, rökighet, läder, kanel och stenig mineral. Frukten är himmelskt ren, och skuttar alltid tillbaka till framscenen när kryddorna haft sin show. Den drygt medelfylliga kroppen är ypperligt ciselerad av vässade tanniner och en energisk, inlindad fruktsyra. Man får ett dansande intryck i gommen. Vinet känns nästan "Bourgognelikt" men är naturligtvis en Bordeaux; med dess urläckra animalitet och superrena frukt, hade jag nog blint gissat på en Pomerol i sval stil. Har precis börjat bestiga sin topplatå, och borde ligga där i många år till. Kan förmodlingen lagras i minst 15 år. Drick denna skönhet gärna till mustiga fågelrätter: rapphöns, duva, morkulla eller vaktel. Men självklart perfekt till de flesta vällagade kötträtter, varför inte renfilé eller tournedos. Garnera gärna med karljohansvamp och tryffel, så är himmelriket nära. Vinet är så bra att det solklart får 2 platser i blandlådan. Endast 2583 buteljer producerades (vi ska vara lyckliga att kunna ta del av en så begränsad produktion...).

Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2015 (Rött). 90% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, lagrades till 3/4 på 3- och 4-åriga ekfat, och till 1/4 på ståltank i 12 månader. En komplex årgång i tämligen reserverad, underförstådd stil, tvärtemot vad man kunde tro. Här handlar allt om subtiliteter, fast ryggraden är också kraftigare än vad man först anar; allting talar för att detta blir ett mycket lagringsbart vin. Vinet öppnar sig långsamt med luftning: buketten är sval och nyanserad med dominans av friska röda och svarta vinbär som konstrasteras av ett lite sötare plommoninslag. Detta breddas mot jordigare toner av humus, köttsky och järn, sedan lätta kryddiga toner av kanel, vanilj och chokladpralin. Allt är mycket finstämt, men det byggs upp ett momentum successivt. I munnen har vi en underbar sval känsla med sandkorniga tanniner som ger ett utmärkt grepp, i en drygt medelfyllig kropp. Lufta gärna ett par timmar och servera till konfiterad anka, en mustig cassoulet, osso bucco, grytor, ryggbiff med kryddsmör, mm. Kan lagras i 10-15 år.

Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2017 (Rött). På papperet kunde man förvänta sig en "lättare" årgång än 2015, men 2017 är faktiskt kraftigare, och dessutom mer redo att drickas. Blandningen är identisk: 90% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, men hela vinet (100%) lagrades på 3-4-åriga ekfat. 2017 drabbades stora delar av Bordeaux av frost i slutet av april, vilket kraftigt minskade skörden i många vingårdar. Jean-François skördade mindre än 50% av det normala. Denna 2017 är imponerande och oväntat generös, med en fruktkoncentration utöver det vanliga. Den purpurröda färgens intensiva skimmer är ren njutning för ögat. Nosen är stor och ren, med tydlig känsla av Crème de Cassis, Bourbonvanilj, lakrits, violer, rökighet och kritig mineralitet. Munnen är snäppet fylligare än 2015, med ännu strama men slipade tanniner, och den typiska svala upplevelsen som är l'Entre Deux Mondes kännetecken. Fruktsyran är något mildare än 2015, och buketten har ett tydligare fatinslag. Detta vin är nog lanseringens största överraskning - och rent generellt den bästa Bordeaux 2017 som jag hittills provat. Tidigt mognande, men har strukturen för att lagras i minst 10 år - hur mycket längre får tiden utvisa. Karaffera ett par timar och njut till en bit oxfilé eller Entrecôte med Béarnaisesås och pommes frites. Tipset är att beställa denna skönhet lådvis, du lär inte ångra det! Belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2020.

Ett litet smakprov:

Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2017, 229 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

Domaine l'Entre Deux Mondes

Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2017 (Rött). På papperet kunde man förvänta sig en "lättare" årgång än 2015, men 2017 är faktiskt kraftigare, och dessutom mer redo att drickas. Blandningen är identisk: 90% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, men hela vinet (100%) lagrades på 3-4-åriga ekfat. 2017 drabbades stora delar av Bordeaux av frost i slutet av april, vilket kraftigt minskade skörden i många vingårdar. Jean-François skördade mindre än 50% av det normala. Denna 2017 är imponerande och oväntat generös, med en fruktkoncentration utöver det vanliga. Den purpurröda färgens intensiva skimmer är ren njutning för ögat. Nosen är stor och ren, med tydlig känsla av Crème de Cassis, Bourbonvanilj, lakrits, violer, rökighet och kritig mineralitet. Munnen är snäppet fylligare än 2015, med ännu strama men slipade tanniner, och den typiska svala upplevelsen som är l'Entre Deux Mondes kännetecken. Fruktsyran är något mildare än 2015, och buketten har ett tydligare fatinslag. Detta vin är nog lanseringens största överraskning - och rent generellt den bästa Bordeaux 2017 som jag hittills provat. Tidigt mognande, men har strukturen för att lagras i minst 10 år - hur mycket längre får tiden utvisa. Karaffera ett par timar och njut till en bit oxfilé eller Entrecôte med Béarnaisesås och pommes frites. Tipset är att beställa denna skönhet lådvis, du lär inte ångra det! Belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2020.