top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Jean-François Moniot
Domaine l'Entre Deux Mondes
Distrikt: Bordeaux Supérieur
_______

 

Ekologisk och biodynamisk vingård

 

NY LANSERING 16-26 FEBRUARI 2024

 

L'Entre Deux Mondes är historien om veterinären Jean-François Moniot, hemmahörande i Libourne strax öster om Bordeaux, som startar en liten vingård helt från noll 2004. Jean-François drev fram till helt nyligen en egen veterinärmottagning med inriktning mot osteopati och naturmedicin, och har nu gått i pension. Han har varit en engagerad miljövän sedan många år, och har bl a varit medarrangör av den årliga ekologiska mässan i Libourne.

1989 köper han ett gammalt befäst stenhus med anor från 1200-talet i Villegouge, ca 6 km nordväst om Fronsac, på Bordeaux:s högra strand. I direkt anslutning ligger en vingård, bestående av 4 små vingårdslägen (totalt 3,37 ha), som han förvärvar 2004. Han kopplar samman huset och vingården i en enda enhet, och härmed föds Domaine l'Entre Deux Mondes. Det första vinet produceras 2005.

Jean-François var till en början novis inom vinmakning, och tog hjälp av erfarna vinmakare för att komma igång och lära sig konsten. Han gick aldrig någon formell utbildning men fick en mycket ingående rådgivning under flera års tid. Under nästan 20 års tid bedrev han denna verksamhet som en "hobby", vid sidan av veterinäryrket. Han har lagt ner mycket eget kapital, arbete och tid i projektet.

Under de 10 första åren saknade ett eget vineri, och fick hyra in sig hos en kollektiv vinerianläggning (gemensam för flera producenter) som ligger ett par km bort. Jean-François bygger dock klart ett eget vineri 2016, bestående av 3 st 50 hl + 1 st 34 hl ståltankar. En liten kapacitet som är dimensionerad utifrån vingårdens storlek. Med ett skördeuttag om ca 35-40 hl/ha (i ett normålt år), brukar Jean-François skörda och vinifiera ca 100 hl, men har kapacitet för nästan det dubbla.

 

Vingårdsmarken, belägen på "Lieu-dit Camelot", sitter rakt ovanpå ett gammalt nedlagt kalkbrott, med ett pregnant mineralinslag som omisskänligen slår igenom i vinerna. Marken är uppdelad i 4 angränsande vingårdslägen, 3 st planterade med Merlot (ca 70% av arealen), och 1 med Cabernet Sauvignon (ca 30%). Åldern på rankorna ligger mellan 30-50 år. Då Cabernet-stockarna är mindre produktiva och en del stockar fallit bort, är den slutliga sammansättningen i vinet ca 80-90% Merlot, och 10-20% Cabernet Sauvignon.

Terroiren på Lieu-dit Camelot hade ett gammalt lokalt renommé, men hade under lång tid negligerats - den förre ägaren nöjde sig med hyra ut marken till ett vinkooperativ. När Jean-François tar över blir det på så vis en pånyttfödelse.

Han gick in med sin personliga filosofi, och för honom var det en självklarhet att vingården skulle odlas ekologiskt och vinerna vinifieras med minimala ingrepp, genom spontanjäsning, helt utan tillsatser av jästkulturer. En metod som enligt Jean-François ger mer terroirdrivna viner, dvs viner som bättre representerar sitt ursprung. Vinodlingen är ekologisk sedan 2005, och biodynamisk sedan 2015, med den formella biodynamiska certifieringen från organet Demeter från årgång 2016.

I fråga om odlingsmetoder låter Jean-François gräset växa mellan raderna men plöjer jorden under själva rankorna. De 2 viktigaste biodynamiska preparaten som används är Humupreparatet nr 500, som görs på kogödsel, och Kiselpreparatet nr 501 (finmalen kvarts), som båda prepareras i kohorn och begravs under marken i 3 månader, under olika tider av året. Man gräver sedan upp hornen, och späder ut deras innehåll i vatten i väl definifierade mått (100 gr i 100 liter respektive 4 gr i 100 liter), och sprutar det färdiga preparatet i vingården. Det första preparatet (500) sprutas under hösten och våren, och det andra (501) under växsäsongen, vid blomning och under druvornas mognadsprocess. Enligt Jean-François har dessa 2 preparat en stor betydelse för vinrankans livskraft och tillväxt. Nr 500 sägs gynna interaktionen mellan rankan och jorden, medan nr 501 sägs gynna utbytet med luften och atmosfären.

Skörden är 100% manuell och 2 sållningar görs, en vid plockning och en på sorteringsbord. Det tar endast 2 eller 2,5 dagar att skörda alla druvor på vingården. Vinifieringen börjar med en kallmaceration, ibland på öppen tank med manuell pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten). Därefter jäser vinet naturligt (helt utan tillsatta jästkulturer) och varmmacererar med dagliga remontage, i ca 4 veckor. Vinet lagras till en början på ståltank i ca 9 månader, och genomgår en rutinmässig malolaktisk jäsning under våren efter årgångsåret. Från senvåren eller försommaren börjar en ny fas i lagringen där ekfat kommer i bilden. I denna fas lagras vinet vidare i ca 12 månader. Den totala lagringstiden för vinet är alltså i snitt ca 21 månader, betydligt längre än snittet för de flesta Bordeauxviner. Vinerna filtreras mycket lätt innan buteljeringen, och sulfiteringen sker i låga (biodynamiska) doser.

I sin tidiga karriär hade Jean-François en mindre andel ekfat och brukade lagra ca 1/3 av sitt vin på ekfat, och 2/3 på ståltank. Men med tiden har han hunnit öka sitt fatbestånd och lagrar numera i princip hela sitt vin på ekfat i de flesta årgångar. Endast lätt rostade fat används, med syfte att uppnå en balanserad, elegant fatkaraktär.

Vinstilen balanserar kraft och elegans på ett särskilt lockande sätt. Fatkaraktären är väldoserad och harmonierar perfekt med frukten. Utförandet är alltid svalt och energiskt och framhävs av mineralitet, även i varma år. Kroppen kan variera från medelfyllig till fyllig beroende på årgången, med en stadig struktur där både tanniner och fruktsyra har sitt ord att säga. Här finns en speciell fräschör, en rökighet uppblandat med humus, och en frukt som växlar mellan fräschare bär som röda och svarta vinbär, och sötare torkad frukt. Erfarenheten visar att vinerna har en lång lagringsförmåga i 10-20 år, eventuellt längre. De börjar normalt bli tillgängliga vid ca 5-6 års ålder, men blir bara bättre med tiden. Vinerna vinner på att luftas i karaff i ett par timmar, och skall serveras ganska svalt vid ca 16-17°C.

I princip producerar Jean-François endast ett vin per årgång, utom i några få årgångar där han har gjort en "bas-" respektive en "specialcuvée". Med en årlig produktion på max 10.000-12.000 buteljer (i vissa årgångar mycket mindre, om vädret ställt till med problem) kommer denna producent fortsättningsvis att vara okänd för de stora massorna, och reserveras för oss som lyckats hitta till honom och uppskattar hans arbete. En mycket ovanlig, genialisk producent.

Terroirviner lanserar 3 röda viner av Domaine l’Entre Deux Mondes:

Vi har glädjen att få ta del av 3 årgångar där precis allt gick rätt och skördeförhållandena var optimala. 2016, 2018 och 2019 har några skillnader, men gemensamt för dem är en regnig vår som fyller upp vattenreserverna, med vissa mjöldaggsangrepp som Jean-François effektivt kan kontrollera genom biodynamisk bekämpning. Detta följs av en lång, solig och varm sommar. Värt att notera är stora temperaturskillnader mellan dag- och natt i augusti, dvs svala nätter som gynnar fräschören och fruktsyrahalterna i druvorna. Små regnepisoder kommer i exakt rätt mängder vid exakt rätt tidpunkter. Man hade inga problem med rötangrepp, och skördefönstren var komfortabelt utsträckta. Man skördar druvor av exceptionell kvalitet i dessa 3 årgångar.

Domaine l’Entre Deux Mondes "Divin" Bordeaux Supérieur 2016. Kanske det varmaste året av de 3, med flera värmeböljor under sommaren. Men svalkande regn kom i september och druvorna behöll en utomordentlig fruktsyra. Blandningen är 88% Merlot, 12% Cabernet Sauvignon. Alkoholhalt: 14,33%. Vinet lagrades på 21 st 225-liters ekfat, varav 9 nya fat, samt 1 st 600-liters fat. Det betyder att ca 40% av vinet lagrades på nya fat, vilket var passande för årgången. Vinet är i en stor och fyllig stil och uppvisar alla de klassiska markörerna för finare Bordeaux av högra stranden: crème de cassis, björnbär, plommon, korinter, cederträ, lite rostat kaffe, kanel, lakrits, vanilj och mineral. Strukturen är kraftig men börjar bli riktigt drickvänlig. Eftersmaken ekar länge i gommen. Kan lagras i ca 20 år. Servera till smakrika kötträtter, gärna serverade med kraftig mörk sås, t ex Beef Wellington, lammracks, en hjortstek mm.

Domaine l’Entre Deux Mondes "Résonance" Bordeaux Supérieur 2018. Ett år med stadig värme under hela sommaren, dock utan egentliga värmeböljor. 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon. Alkoholhalt: 14,20%. Lagrades på 23 st 225-liters fat, varav 2 st nya. Dvs nya fat användes för mindre än 10% av vinet. Alkoholhalt: 14,20%. Vinet uppvisar en stor bukett och en fantastisk fruktkoncentration, med påtaglig crème de cassis, björnbär, plommon och korinter, samt typisk rökighet, humus, cederträ och söta kryddor. Otroligt trevligt att dricka idag, med en redan öppen bukett, fastän toppen säkert ligger något år framåt. Den solvarma frukten når här en nivå som är helt oemotståndlig. Tanninerna är ännu något strama, dock utan hårdhet. Eftersmaken är mycket lång, intensiv och nyanserad. Njut till kraftiga kött- eller vilträtter efter en ordentlig karaffering i ca 2 timmar. Kan lagras i ca 20 år. Ett vin som solklart kan slå ut många viner från finare appellationer på högra stranden.

Domaine l’Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2019. Återigen en mycket varm sommar, med svala nätter i augusti och några regn som kom exakt i rätt tid. Druvorna var ganska små med tjocka skal och hög sockerhalt, vilket gav koncentrerade viner med djup färg. 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon. Alkoholhalt: 14,14%. I denna årgång hade Jean-François färre tillgängliga ekfat än vanligt, varför 50% av vinet lagrades på fat, och 50% på ståltank. 14 st 225-liters ekfat användes totalt, inga nya fat, men fat som haft ett vin innan eller fler. När Jean-François tog smakprover från faten respektive ståltankarna tyckte han att vinet var ypperligt trevligt i båda fallen, och bestämde därför att låta det fortsätta lagras enligt den fördelningen. Vinet är en smula ungt och stramt men redan mycket trevligt. Stort i doften med tydliga fattoner, crème de cassis, björnbär, plommon, korinter, humus, lite oxblod, söta kryddor och mineral. Vinet har en härlig energi med fasta tanniner, friskhet och ett långt, harmoniskt avslut. Har 1-2 år kvar till sin topp och kan lagras i ca 15 år. Karaffera ca 2 timmar och njut till kraftiga kötträtter, entrecôte med Béarnaisesås, grytor (t ex Bœuf Bourguignon) mm. Vinet fick en guldmedalj vid Guldmedalj vid tävlingen Terre de Vins 2023.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt nedan :

2 fl Domaine l’Entre Deux Mondes "Divin" Bordeaux Supérieur 2016
3 fl Domaine l’Entre Deux Mondes "Résonance" Bordeaux Supérieur 2018
1 fl Domaine l’Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2019

Ett litet smakprov:
Domaine l'Entre Deux Mondes "Résonance" Bordeaux Supérieur 2018, 245 kr/fl (ord. 275 kr/fl)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

3824452350.jpg

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida

bottom of page