• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine l'Entre Deux Mondes
Distrikt: Bordeaux Supérieur
_______

 

Ekologisk och biodynamisk vingård

 

NY LANSERING 17-31 JANUARI 2019

 

Årgångarna 2010 och 2009 fanns med lanseringen som Terroirviner gjorde hösten 2015. Vinerna har blivit ännu bättre idag och börjar komma in i sin toppfas. 2005:an är otroligt stabil och ligger alltjämt på topp!

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine l'Entre Deux Mondes:

L'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2014 (Rött). En lite "lättare" årgång, 70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon. Vinet har ett fantastiskt lyster och sjuder av ungdomlig bärighet: mogna körsbär, jordgubbar, svarta vinbär, granatäpple, mot bakgrund av rökighet, anis, kanel och mineral. Med lite luft tar mineraliteten alltmer plats i buketten. Vinet är nästan "burgundiskt" i stilen, medelfylligt, med finlemmade (men strama) tanniner och en mycket angenäm och rund friskhet. Det börjar sakta bli tillgängligt och är otroligt trevligt att dricka till en "Bavette aux échalottes" (njurtapp med schalottenlök) eller en ankconfit. Drick nu och 6 år framåt, karaffera gärna en timme innan servering.

L'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2010 (Rött). En kraftigare årgång, 83% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon. Mörkt och glänsande i färgen. Detta är ännu ett ungt vin med många år framför sig. Vinet har en enorm fruktkoncentration och är fullspäckat med svarta vinbär, plommon, orientaliska kryddor, lakrits och mineralitet. I munnen är det fylligt med potenta tanniner och en mycket angenäm fruktsyra som ger en enastående fräschör. Man skulle aldrig kunna tro att vinet är 8 år gammalt. Drick denna skönhet gärna redan idag efter en ordentlig karaffering i ca 1-2 timmar, t ex till en Entrecôte med hemslagen Béarnaisesås. Kan lagras i ytterligare 8-10 år.

L'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2009 (Rött). Det kraftigaste av de 4 vinerna. 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Vinet börjar komma till sin rätt, vid 9 års ålder: jag vill påstå att det är nu toppen börjar! Det är fylligt och exotiskt i stilen, med aningen lägre fruktsyra än t ex 2010, lite rundare kropp, och ännu potenta tanniner. Här finns en mycket fin komplexitet, med krämiga björnbär, blåbär och svarta vinbär, orientaliska kryddor och rökig och flintig mineralitet. Det är fylligt, med sammetslen textur, och långt. Drick detta med nöje idag till bastanta kötträtter i sås, men du kan även fortsätta lagra vinet i uppemot 8-10 år t o m 2029.

L'Entre Deux Mondes "Cuvée des Mille et une Nuits" Bordeaux Supérieur 2005 (Rött). Denna specialcuvée gjord på 100% Cabernet Sauvignon skördades ovanpå kalkbrottet på l'Entre Deux Mondes. Cabernet-stockarna är 50 år gamla. Vinet är hur stabilt som helst och mognar väldigt långsamt. Buketten är fullkomligt otrött, superfräsch och komplex med svartvinbärs- och jordgubbskräm, katrinplommon, humus, läder, orientaliska kryddor och intensiv mineralitet. Kroppen är rund och fyllig, och smakrikedomen omges av massor av fräschör. Drick detta praktfulla vin nu och de kommande 5-6 åren, gärna till långtemperaturstekt högrev eller till en vilträtt med svamp. OBS att endast väldigt få flaskor finns kvar av vinet. Knappt 200 flaskor fanns kvar senast jag pratade med Jean-François Moniot för en vecka sedan.

 

______________________

 

ALLMÄN INFO OM VINGÅRDEN

 

Jean-François Moniot från Libourne utanför Bordeaux är inte någon typisk vinproducent. Veterinär till yrket med inriktning mot naturmedicin, osteopat, miljövän, arrangör av den ekologiska mässan i Libourne sedan 1999... Här pratar vi om en komplex person som drivs av passion och övertygelse. 2004 bestämde han sig för att ge sig in i vinodling, och köpte en mycket liten vingård i Villegouge norr om Fronsac.

Den lilla vingården på endast 2,53 ha hade dessförinnan inte fått intresset det förtjänade. Den förre ägaren sålde allt vin på bulk till negocianter. Som ofta är fallet inom vinvärlden behövs en eldsjäl för att väcka liv i en vingård.

Jean-François förstod tidigt potentialen. Direkt från start började han arbeta biodynamiskt, helt utan kemiska medel. Fram till denna dag har han i princip skött allt arbete själv. I avsaknad av ett eget vineri har han vinifierat i ett gemensamt vineri som nyttjas av flera lokala producenter (men där varje har sin egen avdelning) endast några 100 meter från gården. Sedan 2016 har han byggt klart ett eget vineri direkt pa garden.

Namnet på vingården, L'Entre Deux Mondes, "Mellan Två Världar", anspelar på något spirituellt. Enligt Jean-François är vin någonting som befinner sig mellan himmel och jord.

För oss som står närmare jorden räcker det att blicka mot terroiren för att konstatera att här finns någonting speciellt. 

L'Entre Deux Mondes ligger på en plats kallad "Camelot", en liten sluttning i Fronsadais, geografiskt en fortsättning västerut på de åsar som startar i St Emilion. Terroiren består av kalk och lera och är uppedelad i 3 lägen: 2 lägen planterade med Merlot (70% av arealen) och ett mindre läge med Cabernet Sauvignon (30% av arealen). Vinrankornas ålder i respektive läge är 15, 30 och 50 år. Värt att notera är att Cabernet sitter rakt ovanpå ett gammalt stenbrott, vilket ger vinerna en distinkt mineralitet. En del av stenbrottet har Jean-François konverterat till en källare där han lagrar gårdens viner. Att denna speciella plats befinner sig inom appellationen Bordeaux Supérieur känns nästan irrelevant. 

Jean-François låter gräset växa mellan raderna men plöjer jorden under själva rankorna. Annan flora tillåts växa vilket ger mångfåld. Diverse växtpreparat och alger tillförs samt små mängder koppar och svavel. Skörden är 100% manuell och 2 sållningar görs, en vid plockning och en på bord.

Vinifieringen börjar med en kallmacerering innan naturlig jäsning med 100% naturliga jäster. I vissa årgångar sker denna på öppen tunna med manuell pigeage. Därefter följer en varmmacerering. Lagringen sker till ca 1/3 på ekfat (varav 1/3 nya) och till 2/3 på ståltankar. Vinerna buteljeras utan eller med minimal filtrering.

Jean-François viner kombinerar kraft och elegans på ett sätt som jag tycker är särskilt lockande. Fatkaraktären är alltid elegant, samtidigt har vinerna en fyllig kropp och en kraftfull struktur där både tanniner och fruktsyra har sitt ord att säga. Vi pratar om matiga viner med substans, utan att vara tunga på något sätt. Balansen är perfekt. Vinerna börjar bli tillgängliga när de når 5-6 års ålder, och utvecklas mycket fint upp till 10 år för de lite "lättare" årgångarna, och uppemot 20 år för de "kraftigare" årgångarna.

Med en årlig produktion på knappt 10.000 buteljer (ibland så liten som ett par tusen flaskor) kommer Jean-François fortsättningsvis att vara en "konfidentiell" producent. Den franske kritikern Dussert-Gerber har haft ögonen på honom och gett honom 5 stjärnor av 5 möjliga och en topplacering i sin senast utgivna guide (2019).
 

Ett litet smakprov:

Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur 2005, 199 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

Denna cuvée är gjord på 100% Cabernet Sauvignon skördad från ett litet läge som sitter rakt ovanpå ett gammalt stenbrott, vilket tillför vinet en distinkt mineralitet. Alk. 12,5%

Djup röd färg. Stor, komplex doft med elegant fatkaraktär, inslag av svartvinbärs- och jordgubbskräm, blåbär, katrinplommon, snårskog, vanilj, orientaliska kryddor och mineralitet. Fyllig, koncentrerad smak med finkorniga tanniner, inslag av svarta vinbär, katrinplommon, vanilj, orientaliska kryddor och mineralitet. Lång avslutning.

 

Vinet är drickfärdigt men känns ännu ungdomligt och kan lagras vidare för den som har lust. 

 

Drick nu – 2025 till rätter av mörkt kött, oxfilé med svamp, stekar.

 

FYND!

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2020 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.