• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christian Voeux
Domaine de l'Amauve
Distrikt: Côtes-du-Rhône Villages Séguret, Côtes-du-Rhône, IGP Vaucluse
_______

 

Vingård under ekologisk konvertering

 

NY LANSERING 8-20 AUG 2019

 

Christian Voeux är en bekantskap som jag verkligen värderar högt. En erfaren veteran med en drygt 30-årig karriär bakom sig: 25 år som chefsvinmakare på Château Mont-Redon och 6 år på Château La Nerthe, båda mycket välrenommerade vingårdar i Châteauneuf-du-Pape. Christian kan sin konst, och jag skulle vilja kalla honom en "minutiös perfektionist" med otroligt sinne för detaljer.

Numera har Christian "gått i pension" och avslutat sina uppdrag i Châteauneuf-du-Pape, och ägnar sig helhjärtat åt sin egen vingård, "Domaine de l'Amauve" i Séguret, som han grundade 2006 med utgångspunkt i odlingar han ärvt av sin familj. Totalt odlar Christian en areal på 11 ha, fördelad på ett drygt tjugotal utspridda lägen i vinbyn Séguret, med Grenache och Syrah som huvuddruvor, samt mindre delar Cinsault, Mourvèdre och Carignan.

Séguret ligger i Ouvèze-dalen ca 20 km öster om Orange, och klassas som "Côtes-du-Rhône Villages" sedan 1967, dvs högre i hierarkin jämfört mot vanlig Côtes-du-Rhône. Christian menar att byn absolut kan göra anspråk på att upphöjas ännu en nivå till "Cru des Côtes-du-Rhône", i likhet med grannbyarna Gigondas och Rasteau. Séguret har en egen stil, som kombinerar sydlig värme och kryddighet med en angenäm fräschör; ofta finns toner av kakao och en sval mintighet som ger ett fräscht intryck. Vinerna härifrån har blivit mycket eftertraktade på senare år, vilket kan ses mot bakgrund av en allmän kvalitetshöjning och framväxten av mer ambitiösa oberoende producenter som vill få ut mer av sin terroir, där Christian utan tvekan är en av de främsta (om inte den främsta) - och mest erfarna.

Terroiren i Séguret varierar bl a med höjden (från öst till väst): på flanken av den taggiga bergskedjan Dentelles de Montmirail ligger de högsta odlingarna på steniga lägen med fattig och kalkrik jord; nedanför byn finns utsträckta terrasser med variationer av kalk-lera (kallas "platån"); närmare floden l'Ouvèze mer fertila alluviala terrasser.

På detaljnivå är bilden naturligtvis betydligt mer komplex och finfördelad än så. Christians arbete handlar just om att hitta de rätta kombinationerna av olika terroirer för att skapa sina olika cuvéer. Han gör ingen speciell åtskillnad mellan yngre och äldre druvstockar: hans äldsta är uppemot 80 år, andra är betydligt yngre. Snittåldern är ca 20-25 år.

Snarare är det arbetet ute på fältet som är Christians verkliga verktyg, och här tillämpar han drakoniska regler: en perfekt geometri med raka linjer (med gräs i varannan rad), jämn höjd på rankorna och kliniskt utförd beskärning. Det är verkligen iögonfallande; om man jämför med grannodlingarna måste Christians skötsel anses vara unik. Tack vare högre uppbindning ges klasarna en utmärkt ventilation som motverkar kontakt med löv och fukt. Dubbel sållning genom grön skörd (i juni-juli) och selektiv manuell skörd betyder att endast de bästa klasarna används till vinerna. "Resten får fåglarna äta upp", som Christian brukar säga. Uttagen hålls på så vis nere på ca 30 hl/ha, medan det tillåtna uttaget för Séguret är 42 hl/ha. Christian eftersträvar alltid en optimal fruktmognad och undviker övermognad, för att bibehålla en naturlig fruktsyra i alla sina viner. Genom ett ivrigt mätande av mognadsgraderna bestämmer han den optimala tidpunkten för skörden för varje vingårdsläge.

Sedan 2017 har Christian även inlett en officiell ekologisk konvertering av sin vinodling; detta är mest en formalitet ty han hade arbetat enligt ekologiska metoder (utan certifiering) i alla tidigare år. Rankorna skyddas naturligt mot sjukdomar av vinden Mistrals torkande effekt; när detta inte räcker använder Christian små mängder koppar och svavel helt i enlighet med ekologisk vinodling. Certifieringen beräknas vara i hamn 2020.

Det manuella arbetet fortsätter under vinifieringen, och Christian menar att "bra vin blir till där vinmakarens kropp möter vinets kropp". Efter full avstjälkning av klasarna jäser vinet på små tunnor och skalen får macerera genom manuell pigeage; en metod som går ut på att trycka ner skalhatten i druvmusten med fötterna och den egna kroppsvikten.Denna metod är mycket ovanlig idag och vittnar om den hantverksmässiga filosofi som Christian står för. Ingreppen är för övrigt minimala, och vinerna filtreras inte eller väldigt lite.

Vinerna är fullfjädrade, med en stadig struktur av tanniner och fruktsyra som gör att de utvecklas långsamt och behöver flera år för att nå sin topp, även om de kan vara väldigt trevliga också som unga. Vinerna i appellationen "Séguret" kan lagras i ca 10 år och brukar bli bäst efter ca 3-5 år beroende på cuvéen.

Idag har Christian Voeux ett mycket högt anseende tack vare den expertis han samlat på sig under 40 års tid. Vinerna får kontinuerligt höga betyg: Wine Advocate (Jeb Dunnuck, Joe Czerwinski) ger vinerna nästan alltid över 90 p, och detta inbegriper både bascuvéerna och premiumcuvéerna. Den brittiske vinexperten Tim Atkin MW rankar Domaine de l'Amauve som nr 3 bland de mest spännande vingårdarna att följa i södra Rhônedalen.

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine de l'Amauve:

"La Vigne de Louis" IGP Vin de Pays de Vaucluse 2018 (Rött). Ett vin som slår högre än sin viktklass och aldrig upphör att imponera. 2018 är blandningen 60% Syrah, 40% Grenache, dvs andelen Syrah har ökat mot tidigare årgångar. Skördas på en terrass om 2 ha nära floden l'Ouvèze, med stenig terroir (galets roulés). Lagrades på sin jästfällning på ståltank i 7 månader. Ett fantastiskt generöst och kraftfullt vin med len textur. I nosen upplever man en lätt rökig karaktär, lekfulla vildhallon och krossade blåbär, som nyanseras av sval lavendel och violer. I munnen är det juicigt, lent och finkornigt, med ett härligt litet tanninbett som ger perfekt fasthet i en medelfyllig kropp. Vinet är redan tillgängligt och underbart att dricka som allroundvin till grillat, pizza, pastarätter, Chorizo, mm. Funkar perfekt till en procencalsk stek men även till en en klassisk svensk slottsstek eller en mustig fläskstek. Kan lagras i ca 4 år. Tidigare årgångar jag druckit av vinet har varit mycket intressanta vid ca 3 års ålder, med tilltagande mineralitet. Tipset är att beställa lådvis, då man gärna plockar fram detta vin till alla möjliga tillfällen! Endast ca 3000 buteljer producerades.

"Laurances" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2018 (Rött). Ännu ett imponerande "basvin", lagrades på sin jästfällning på ståltank i 7 månader. Att kalla det ett "basvin" känns inte helt rätt med tanke på hur koncentrerat och välstrukturerat det är. Doften är oerhört intensiv och primärfruktig, med liköriga toner av körsbär och blåbär. Efter lång luftning upplever man garrigue, lavendel och lakrits. I munnen är det oerhört tätt och koncentrerat, med ett fast tanningrepp av sandkornskvalitet. Man får helt enkelt en "fyllig" känsla, fast vinet nog ligger någonstans mellan medelfyllig och fyllig om man jämför mot premiumcuvéerna. 3 dagar efter öppning är vinet lika tight men ändå otroligt drickvänligt! Den purunga frukten är för mig personligen oemotståndlig. Den svala fruktsyran ger ryggrad och en fräsch känsla på avslutet. Drick gärna en flaska redan idag (lufta ordentligt), men spara fler flaskor till senare. Detta vin är perfekt till mer bastanta kötträtter, stekar och grytor. Ypperligt till en hemlagad Cassoulet! Lagringspotential: ca 7-8 år.

"Estelles" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2015 (Rött). Detta vin hade jag glädjen att lansera redan förra året. Eftersom Christian har lite kvar i lager lanserar jag det på nytt. Det är lanseringens mest "mogna" vin, som dock har en så kraftig struktur att det vinner på att luftas i karaff innan servering. Blandningen är 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre, Carignan och Cinsault och lagrades i totalt 18 månader. 70% av vinet lagrades på sin jästfällning på ståltankar i 18 månader, 30% lagrades på ekfat varav hälften nya och hälften 1 år gamla i 12 månader, därefter på tank i ytterligare 6 månader. Doften bjuder på massvis med kryddighet, örter, pepparkorn, lätt vanilj, svarta oliver, köttsky. Med luft växer frukten och det är vilda bär, vildhallon och blåbär som intar scenen. Den medelfylliga till fylliga kroppen bjuder på potenta tanniner som långsamt slipas med åren. Vinet börjar komma in i en mycket spännande fas, där buketten upplevs mer komplex, men där strukturen knappt har rört sig en tum. Ett perfekt vin till kraftigare rätter, gärna av mörkt kött eller vilt med svamp som tillbehör. Kan lagras t o m 2024. OBS: vinet finns inte med i den färdiga blandlådan, beställ det gärna flaskvis!

Nedan kommer 2 premiumviner från 2017, ett år med mycket liten skörd men där kvaliteten blev mycket hög. Episoder av kyligt väder i juni gjorde att Grenache angreps av "coulure", dvs dålig befruktning vilket ledde till ett bortfall. Från mitten av juni och framåt råder torka och druvorna mognar väldigt långsamt i brist på vatten. I slutändan blir druvorna väldigt små och koncentrerade. Skördeuttaget var bara drygt hälften mot det normala. Vinerna har stor fenolisk koncentration och en potent struktur av både tanniner och fruktsyra.

"Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2017 (Rött). Les Merrelies är ett vin som jag förundras över varje år; vi går upp i kraft, men även i elegans. Vinet spontanjäser naturligt på små tankar, varefter Christian lagrar det på 4-5 år gamla ekfat i 12 månader, vilket får en slipande effekt på de strama tanninerna. Vinet är ej filtrerat med syfte att behålla sin ursprungskaraktär. Det är något "burgundiskt" i vinet som jag ej kan förklara, kanske den rena bärigheten, den fräscha fruktsyran som lyfter vinet till en mer eterisk dimension. Men självklart finns här den varma sydfranska solen och kryddorna. 2017 är nog en lite stramare och återhållsammare årgång än 2016. Vinet är ännu purungt och behöver tid, men visar redan sin oerhörda potential. Initialt dominerar fattoner, som efter lång luftning sjunker ner i vinet närmast totalt. En röd intensiv bärighet tar vid, och här finns en ton av surkörsbär som är oerhört tilltalande, parad med svarta vinbär, samt toner av rostat kaffe, mörk chocklad och mint. I munnen har vi strama tanniner och en drivande fruktsyra som bryter föredömligt mot fatkaraktären. Det är ett fylligt, fullfjädrat vin med många år framför sig. Vänta gärna ett par år, beräknad topp ca 2022. kan lagras t o m 2027. Drick till ankbröst i grönpepparsås, Côte de Boeuf, vilträtter, mm. Endast 8 fat (motsvarande ca 2400 buteljer) producerades.

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2017 (Rött). Toppvinet "Réserve" kommer från 2 särskilt utvalda lägen i Séguret med extra gynnsam dränering på ytan (lera-sand) och vattentillförsel på djupet (lera). Vinet lagrades till hälften på ståltankar och till hälften på ekfat (varav 1/3 nya) i 12 månader, och är ej filtrerat. Det är ännu ungt, men intressant nog lite mer tillgängligt idag än "Les Merrelies". Doften är djup, oerhört koncentrerad, med en komplexitet som man bara ser början av. Körsbärslikör, lavendel, mörk chocklad, mint, lakrits och en finstämd mineralitet. Detta kan mycket väl kan utvecklas mot läder och tryffel med tiden. I munnen är tanninerna av sandkornskvalitet och avslutet förvanansvärt svalt och elegant. Vart de 15% alkoholen tog vägen är det ingen som vet. Drick gärna en flaska av denna skönhet redan idag, men spara gärna de andra flaskorna i minst 2-3 år. Lagringspotentialen är ca 10 år. Servera till 7-timmars lammstek med örtkryddor eller andra kraftiga kötträtter, gärna med Karljohansvamp som tillbehör, och ostar. Vinet spelar i samma division som en Châteauneuf-du-Pape av det finare slaget.

Ett litet smakprov:

Domaine de l'Amauve "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2017, 289 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_0829.JPG

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2017 (Rött). Toppvinet "Réserve" kommer från 2 särskilt utvalda lägen i Séguret med extra gynnsam dränering på ytan (lera-sand) och vattentillförsel på djupet (lera). Vinet lagrades till hälften på ståltankar och till hälften på ekfat (varav 1/3 nya) i 12 månader, och är ej filtrerat. Det är ännu ungt, men intressant nog lite mer tillgängligt idag än "Les Merrelies". Doften är djup, oerhört koncentrerad, med en komplexitet som man bara ser början av. Körsbärslikör, lavendel, mörk chocklad, mint, lakrits och en finstämd mineralitet. Detta kan mycket väl kan utvecklas mot läder och tryffel med tiden. I munnen är tanninerna av sandkornskvalitet och avslutet förvanansvärt svalt och elegant. Vart de 15% alkoholen tog vägen är det ingen som vet. Drick gärna en flaska av denna skönhet redan idag, men spara gärna de andra flaskorna i minst 2-3 år. Lagringspotentialen är ca 10 år. Servera till 7-timmars lammstek med örtkryddor eller andra kraftiga kötträtter, gärna med Karljohansvamp som tillbehör, och ostar. Vinet spelar i samma division som en Châteauneuf-du-Pape av det finare slaget.