top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christian Voeux

Christian Voeux

Domaine de l'Amauve
Distrikt: Côtes-du-Rhône Villages Séguret, Côtes-du-Rhône, IGP Vaucluse
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 17 APRIL - 1 MAJ 2022

 

Christian Voeux är en bekantskap som jag verkligen värderar högt. En erfaren veteran med drygt 30-års tjänstgöring på mycket välrenommerade vingårdar: bl a 25 år som chefsvinmakare på Château Mont-Redon och 6 år på Château La Nerthe, som båda ligger i Châteauneuf-du-Pape. Christian kan sin konst, och jag skulle vilja kalla honom en "minutiös perfektionist" med otroligt sinne för detaljer.

Numera har Christian "gått i pension" och avslutat sina uppdrag i Châteauneuf-du-Pape, och ägnar sig helhjärtat åt sin egen vingård, "Domaine de l'Amauve" i Séguret, som han grundade 2006 med utgångspunkt i odlingar han ärvt av sin familj. Totalt odlar Christian en areal på 11,5 ha, fördelad på ett drygt tjugotal utspridda lägen i vinbyn Séguret, med Grenache och Syrah som huvuddruvor, samt mindre delar Cinsault, Mourvèdre och Carignan, och flera gröna druvor.

Séguret ligger i Ouvèze-dalen ca 20 km öster om Orange, och klassas som "Côtes-du-Rhône Villages" sedan 1967, dvs högre i hierarkin jämfört mot vanlig Côtes-du-Rhône. Christian menar att byn absolut kan göra anspråk på att upphöjas ännu en nivå till "Cru des Côtes-du-Rhône", i likhet med grannbyarna Gigondas och Rasteau. Séguret har en egen stil, som kombinerar sydlig värme och kryddighet med en angenäm fräschör; ofta finns toner av kakao och en sval mintighet som ger ett fräscht intryck. Vinerna härifrån har blivit mycket eftertraktade på senare år, vilket kan ses mot bakgrund av en allmän kvalitetshöjning och framväxten av mer ambitiösa oberoende producenter som vill få ut mer av sin terroir, där Christian utan tvekan är en av de främsta (om inte den främsta) - och mest erfarna. Christian var under flera år ordförande i Ségurets vinodlarsyndikat.

Terroiren i Séguret varierar bl a med höjden (från öst till väst): på flanken av den taggiga bergskedjan Dentelles de Montmirail ligger de högsta odlingarna på steniga lägen med mager och kalkrik jord; nedanför byn finns utsträckta terrasser med variationer av kalk-lera (kallas "platån"), som upptar den största ytan; närmare floden l'Ouvèze mer fertila alluviala terrasser. På detaljnivå är bilden naturligtvis betydligt mer komplex och finfördelad än så. Christians arbete handlar just om att hitta de rätta kombinationerna av olika terroirer för att skapa sina olika cuvéer. Han gör ingen speciell åtskillnad mellan yngre och äldre druvstockar: hans äldsta är uppemot 80 år, andra är betydligt yngre. Snittåldern är ca 20-25 år.

Snarare är det arbetet ute på fältet som är Christians verkliga verktyg, och här tillämpar han drakoniska regler: en perfekt geometri med raka linjer (med gräs i varannan rad), jämn höjd på rankorna och kliniskt utförd beskärning. Det är verkligen iögonfallande; om man jämför med grannodlingarna måste Christians skötsel anses vara unik. Tack vare högre uppbindning ges klasarna en utmärkt ventilation som motverkar kontakt med löv och fukt. Dubbel sållning genom grön skörd (i juni-juli) och selektiv manuell skörd betyder att endast de bästa klasarna används till vinerna. "Resten får fåglarna äta upp", som Christian brukar säga. Uttagen hålls på så vis nere på ca 30 hl/ha, medan det tillåtna uttaget för Séguret är 42 hl/ha. Christian eftersträvar alltid en optimal fruktmognad och undviker övermognad, för att bibehålla en naturlig fruktsyra i alla sina viner. Genom ett ivrigt mätande av mognadsgraderna bestämmer han den optimala tidpunkten för skörden för varje vingårdsläge.

 

Sedan 2017 har Christian även inlett en officiell ekologisk konvertering av sin vinodling; detta är mest en formalitet ty han hade arbetat enligt ekologiska metoder (utan certifiering) i alla tidigare år. Från årgång 2020 är vinerna ekologiskt certifierade. Rankorna skyddas naturligt mot sjukdomar av vinden Mistrals torkande effekt; när detta inte räcker använder Christian små mängder koppar och svavel helt i enlighet med ekologisk vinodling.

Det manuella arbetet fortsätter under vinifieringen, och Christian menar att "bra vin blir till där vinmakarens kropp möter vinets kropp". Efter full avstjälkning av klasarna jäser vinet på små tunnor och skalen får macerera genom remontage (överpumpning av musten) samt pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten). Macerationen kan pågå i uppemot 25 dagar för de mer ambitiösa cuvéerna. För vissa viner sker pigeagen manuellt med den egna kroppsvikten. Denna metod är mycket ovanlig idag och vittnar om den hantverksmässiga filosofi som Christian står för. Ingreppen är för övrigt minimala, och vinerna filtreras inte eller väldigt lite.

Vinerna är naturligt fullfjädrade, med en stadig struktur av tanniner och fruktsyra som gör att de utvecklas långsamt och behöver flera år för att nå sin topp, även om de kan vara oerhört trevliga också som unga. Vinerna i appellationen "Séguret" kan lagras i ca 10 år och brukar bli bäst efter ca 3-5 år beroende på cuvéen. Rekommenderad serveringstemperatur för de röda vinerna är ca 15-17°C, dvs relativt svalt.

Idag har Christian Voeux ett mycket högt anseende tack vare den expertis han samlat på sig under 40 års tid. Vinerna får kontinuerligt höga betyg: Wine Advocate (Jeb Dunnuck, Joe Czerwinski) ger vinerna nästan alltid över 90 p, och detta inbegriper både bascuvéerna och premiumcuvéerna. Den brittiske vinexperten Tim Atkin MW rankar Domaine de l'Amauve som nr 3 bland de mest spännande vingårdarna att följa i södra Rhônedalen.

Innan vi går igenom vinerna mer i detalj kan det vara intressant med lite årgångsinformation.

2018: rikligt med regn föll under perioden 15 maj-15 juni, med stora utbrott av mjöldagg i regionen. Många producenter i Rhônedalen drabbades, men Domaine de l’Amauve klarade sig ovanligt bra, med en förlust på bara 5-10%. Sommaren var mycket varm och torr; ett välgörande regn kom i början av augusti. Skörden var utdragen från 24 augusti till 19 september med en veckas uppehåll i mitten. Kvaliteten är mycket hög, med stor fruktkoncentration.

2019: våren var relativt sval, med ett regn i mitten av april och tilltagande Mistralvind under maj. Sommaren var varm och mycket torr, totalt regnfri. Skörden pågår mellan 26 augusti – 18 september. Inledningsvis skördar man endast tidigt på morgonen då temperaturen är som svalast. Druvorna är små och mycket koncentrerade (ett resultat av torkan), vilket leder till en minskad volym. Kvaliteten är dock exceptionell.

2021: var som bekant ett problematiskt år i Frankrike pga svår vårfrost i april, och södra Rhônedalen var inte skonad. För Christian Voeux blev förlusten till slut lite mindre än befarad, ca 20% mot ett "normalt" år; främst var det rankor närmare floden Ouvèze, klassade som IGP Vaucluse som drabbades, medan vingårdarna i AOP Séguret var mindre utsatta. Hela växtsäsongen blev förskjuten med ca 14 dagar, till följd av det svala vädret. Klasarna som kom ut var små. Sommaren var fortsatt sval, även om några veckor var normalt varma, och Mistralvinden blåste extra kraftigt, vilket hade viss kylande effekt, samtidigt som det skonade rankorna från sjukdomar. Christian började skörda 9 september, flera veckor senare än föregående årgångar. 15 september kom kraftiga regn, men detta fick inga konsekvenser då man redan hade skördat det mesta. Vi har alltså ett uppenbarligen friskare år, som stilmässigt bryter mot en lång serie påtagligt solvarma år, 2015-2020. För att hitta årgångar som liknar 2021 i profilen får man gå tillbaka ca 30 år i tiden, enligt Christian. I slutändan är kvaliteten väldigt bra, med mycket renhet och elegans i vinerna. Christians vita vin var synnerligen lyckat. Som vanligt är det alltid de mest erfarna och skickliga vinmakarna som lyckas bäst i svåra årgångar.

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine de l'Amauve:

"La Daurèle" Côtes-du-Rhône Villages Séguret Blanc 2021 (Vitt). Vi startar med det vita vinet, som imponerar starkt i årgång 2021. Jag skulle vilja påstå att det har dragit fördel av det friskare vädret. Denna cuvée som görs i liten kvantitet är mycket eftertraktad med snabb slutförsäljning som följd. Christian brukar ha det i lager bara i några månader. I år kunde jag tilldelas en allokering direkt vid buteljeringen, som skedde i mars. Vinet är en harmonisk blandning av druvor skördade från vingården "La Daurèle" i Séguret: 40% Grenache Blanc, 30% Clairette, 15% Viognier, 15% Ugni Blanc. Den aromatiska karaktären balanseras av en svalkande fräschör, där Ugni Blanc ger en naturlig nervighet. En mindre del av blandningen (15%) vinifierades och lagrades på 228-liters ekfat, resten på ståltank. Vinet är öppet, stordoftat och aromatiskt med härliga toner av jasminblomma, akacia, mogna päron och aprikoser, en exotisk kryddig touch och ingjuten mineralsälta. I munnen finns rondör och utmärkt friskhet, mycket stenfrukt, och en finstämd aniskryddighet och mineralsälta på avslutet. Helheten uppvisar en fantastisk elegans och intensitet. Detta vin är en toppupplevelse till grillad fisk med olivolja och citron, halstrade pilgrimsmusslor med purjolökscreme, eller till en pocherad vit fisk serverad med vitvinsås och vårens primörer. Kan också mycket väl drickas som aperitif. Serveras väl kylt vid ca 9°C.

"La Vigne de Louis" IGP Vaucluse 2021 (Rött). Detta är producentens mycket omtyckta instegsvin. 50% Grenache, 50% Syrah, skördade på en terrass om 2 ha alldeles intill floden l'Ouvèze, med stenig terroir (galets roulés) ovanpå sand. Lagrades på sin jästfällning på ståltank i 7 månader. 2021 är skördevolymen decimerad pga vårfrosten, det var denna del av Christians vingård som drabbades hårdast. Bortfallet ligger mellan 50-90%. Stilen är lätt, elegant och lekfull, med mjuka tanniner, en härlig fräschör och en alkoholhalt som stannar på 14%. Vilda röda bär, röda och svarta körsbär, nyanseras av lite sötare plommon, viol, vildvuxna örter och krossad svart- och gråpeppar. Det är läckert, juicigt och lättdrucket, med bra upplyftande fruktsyra. Drickes i sin ungdom till charkuterier, pizza, pastarätter med tomatsås, grillad hamburgare, en örtkryddad salsiccia, mm. De mjuka tanninerna gör att man även fortsätter dricka vinet till ostbrickan.

"Estelles" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2018 (Rött). Denna mycket omtyckta cuvée som ligger på den övre medelnivån i Christians sortiment domineras av Grenache (60%), åtföljt av Syrah och Mourvèdre (35%), resten Cinsault och Carignan (5%). Vinet lagrades till 70% på ståltank och till 30% på ekfat i 12 månader, varav hälften nya fat. Därefter blandas vinet och får mogna vidare på tank i ytterligare 6 månader innan buteljering. 2018 är en absolut strålande årgång av detta vin; det är en ynnest att Terroirviner kunde få ett tillskott av det. Det ligger idag i sitt toppfönster. En stor, härlig, komplex doft möter näsan med en fantastisk bärmix av surkörsbär och björnbär, och en kavalkad av örtiga och kryddiga nyanser såsom torkad salvia, tobak, viol, svartpeppar och svarta oliver. Fatkaraktären håller sig diskret, men finns där och adderar lite extra stoff. I munnen har vi en fast struktur med resoluta tanniner och en suverän friskhet; det är ytterst matvänligt och långt i eftersmaken. Drick denna skönhet till en grillad långmörad entrecôte eller oxfilé med béarnaisesås, och självklart till lammracks med rosmarinsky och potatisgratäng. Kan lagras i 10 år utan problem (t o m 2028), men jag skulle inte vänta så länge, utan korkar upp idag och de kommande 2-3 åren. Vinet belönades med 91 p av Gilbert & Gaillard (International Challenge, 2021) och 93-94 p av vinguiden Vert de Vin (2021). Kan karafferas någon timme innan servering.

"Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2019 (Rött). Vi är nu framme vid toppvinerna. "Les Merrelies" är en 60% Grenache, 35% Syrah, 5% Mourvèdre, spontantjäst på små tankar, och lagrad på 4-5 år gamla ekfat i 12 månader, varefter vinet avhälls och fortsätter mogna på ståltank i ytterligare 6 månader. Vinet är ej filtrerat med syfte att behålla sin ursprungskaraktär. "Les Merrelies" är ett magnifikt vin, kraftfullt och elegant på samma gång, något vi ser genomgående i varje årgång. Här finns en lite kryddigare framtoning med toner av kakao och rostat kaffe, svartpeppar och lakrits. Frukten är koncentrerad, kristallren, med dominans av svarta körsbär och björnbär och vildhallon. Munnen är fyllig och stram, med tanniner i sammetskvalitet och en lika finskulpterad fruktsyra. Avslutet är långt och svalt med en finstämd mineraltouch. Går utmärkt att dricka redan idag, men spara gärna vinet 1-2 år, det kommer vinna mycket på det. Av erfarenhet behöver vinet 4-5 år från årgångsåret för att nå sin topp, och kan lagras i ungefär det dubbla. Ett perfekt vin till lammracks, lammstek, Côte de Bœuf, rosastekt ankbröst i grönpepparsås, vilt mm. Endast 9 fat (motsvarande ca 2700 buteljer) producerades 2019. Vinet belönades med 90 p av Gilbert & Gaillard (International Challenge, 2021). Kan karafferas 1-2 timmar innan servering.

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2019 (Rött). Toppvinet "Réserve" (80% Grenache, 20% Syrah), kommer från 2 särskilt utvalda lägen i Séguret med extra bra dränering på ytan (lera-sand) och vattenhållning på djupet (lera). Vinet lagrades till 30% på ståltank och till 70% på ekfat i 12 månader, varav 1/3 nya fat. Det mognade sedan vidare på tank i ytterligare 6 månader innan buteljering. Det är ännu ungt, men intressant nog lite mer tillgängligt idag än "Les Merrelies". Doften är djup, oerhört koncentrerad, med stor frukt och en komplexitet som vi bara ser början av. Körsbärslikör, vildhallon, björnbär, Herbes de Provence, plommon, mörk chocklad, mint, vanilj och en finstämd mineralitet. Detta kan mycket väl kan utvecklas mot läder och tryffel med tiden. I munnen är tanninerna av sandkornskvalitet och avslutet förvånansvärt svalt och elegant, med en delikat och mycket angenäm vaniljsötma. Vart de 15% alkoholen tog vägen är det ingen som vet; säkert är att kraften balanseras av mycket fräschör. Börja njut av denna skönhet redan idag, men spara gärna några flaskor i några år, förväntad topp från 2024. Lagringspotentialen är minst 10 år. Servera till 7-timmars lammstek med örtkryddor, Beef Wellington med Madeirasås, en kraftig högrevsgryta med mycket timjan och svamp, och naturligtvis vilträtter. Med lite ålder kan vinet bli en strålande match till kraftiga ostar. Vinet belönades med 91 p av Gilbert & Gaillard (International Challenge, 2021). Kan karafferas 1-2 timmar innan servering. Vinet spelar i samma division som en Châteauneuf-du-Pape av det finare (och dyrare) slaget.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda med premiumbetoning enligt nedan:

2 fl "La Daurèle" Côtes-du-Rhône Villages Séguret Blanc 2021
2 fl "Estelles" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2018
1 fl "Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2019
1 fl "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2019

"La Vigne de Louis" IGP Vaucluse 2021 ingår inte i blandlådan men kan beställas flaskvis i valfri mängd.

Ett litet smakprov:

Domaine de l'Amauve "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2019, 295 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_8289.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page