top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christian Voeux

Christian Voeux

Domaine de l'Amauve
Distrikt: Côtes-du-Rhône Villages Séguret, Côtes-du-Rhône, IGP Vaucluse
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 15-29 APRIL 2024

 

Christian Voeux är en bekantskap som jag verkligen värderar högt. En erfaren veteran med en mycket lång vinmakarkarriär bakom sig. Christian har varit chefsvinmakare på 2 mycket välrenommerade vingårdar i Châteauneuf-du-Pape: Château Mont-Redon i 25 år, och Château La Nerthe i 6 år. Han har även varit ordförande för vinodlarsyndikatet i Séguret i 10 år. Christian kan sin konst, och jag skulle vilja kalla honom en "minutiös perfektionist" med otroligt sinne för detaljer.

Numera har Christian "gått i pension" och avslutat sina uppdrag i Châteauneuf-du-Pape, och ägnar sig helhjärtat åt sin egen vingård, "Domaine de l'Amauve" i vinbyn Séguret, som han grundade 2006 med utgångspunkt i den egna familjens vinodlingar. Föräldrarna gjorde inget eget vin utan sålde druvor till det lokala kooperativet. När Christian fick ta över, gick han in med hela sin kompetens och erfarenhet, med målet att skapa riktigt stora viner. Totalt odlar han en areal om 11,5 ha, fördelad på ett drygt tjugotal utspridda lägen i byn. Grenache och Syrah utgör stommen i alla röda viner, ibland med lite Cinsault, Mourvèdre och Carignan som komplement.​

Séguret ligger i Ouvèze-dalen ca 20 km öster om Orange, och klassas som "Côtes-du-Rhône Villages" sedan 1967, dvs högre i hierarkin jämfört mot vanlig Côtes-du-Rhône. Christian menar att byn absolut kan göra anspråk på att upphöjas ännu en nivå till "Cru des Côtes-du-Rhône", i likhet med grannbyarna Gigondas och Rasteau. Séguret är intressant på flera sätt. Man ligger på den västra sidan av bergskedjan Dentelles de Montmirail, med huvudsakligen västlig exponering. De höga bergen bakom byn medför att vinrankorna ligger i skugga en del av dagen, något som gynnar fräschören i vinerna, i en en region där värme och explosivitet inte är det som saknas.

Terroiren i Séguret varierar bl a med höjden (från öst till väst): precis vid bergskedjan Dentelles de Montmirail ligger de högsta odlingarna på steniga lägen med mager och kalkrik jord; nedanför byn finns utsträckta terrasser med variationer av kalk-lera (kallas "platån"), ibland märgel och sand, som upptar den största ytan; närmare floden l'Ouvèze finns mer fertila alluviala terrasser.

Christians 20 vingårdslägen ligger relativt utspridda på platån, vid ca 150-200 meters höjd, inom en 3 km radie. Han har möjlighet att producera renodlade terroirviner utifrån terroirvariationerna. Han gör ingen speciell åtskillnad mellan yngre och äldre druvstockar: hans äldsta är uppemot 90 år, andra är betydligt yngre. Snittåldern är ca 25 år.

Snarare är det arbetet ute på fältet som är Christians verkliga verktyg, och här tillämpar han drakoniska regler: en perfekt geometri med raka linjer (med gräs i varannan rad), jämn höjd på rankorna och kliniskt utförd beskärning. Det är verkligen iögonfallande; om man jämför med grannodlingarna måste Christians skötsel anses unik. Tack vare högre uppbindning ges klasarna en utmärkt ventilation som motverkar kontakt med löv och fukt. Dubbel sållning genom grön skörd (i juni-juli) och selektiv manuell skörd betyder att endast de bästa klasarna används till vinerna. För den gröna skörden anlitar Christian 3 kvinnor, som varje år utför arbetet under ca 2,5 månader. Uppemot 40-50% av klasarna selekteras bort. Särskilt viktigt är att det ska vara luftigt mellan klasarna. Uttagen hålls på så vis nere på ca 20-30 hl/ha, medan det tillåtna uttaget för Séguret är 42 hl/ha. Christian eftersträvar alltid en optimal fruktmognad och undviker övermognad, för att bibehålla en naturlig fruktsyra i alla sina viner. Han skördar i snitt ca 7-8 dagar tidigare än de andra producenterna i området. Genom ett ivrigt mätande av mognadsgraderna bestämmer han den optimala tidpunkten för skörden för varje vingårdsläge.

Christian har arbetat enligt ekologiska metoder alltsedan han startade sin verksamhet, men är formellt ekologiskt certifierad sedan 2020. Rankorna skyddas naturligt mot sjukdomar av vinden Mistrals torkande effekt; när detta inte räcker använder Christian små mängder koppar och svavel helt i enlighet med ekologisk vinodling.

Det manuella arbetet fortsätter under vinifieringen. Efter full avstjälkning av klasarna jäser vinet på små tunnor och skalen får macerera genom remontage (överpumpning av musten) samt pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten). Macerationen kan pågå i uppemot 25-30 dagar för de mer ambitiösa cuvéerna - den är alltid varsam och långsam. Jäsningen sker till 100% med druvans naturliga jästkulturer, utan tillsatt jäst. Några av cuvéerna lagras till 100% på ståltank, medan andra lagras delvis eller helt på 228-liters ekfat. Ingreppen är för övrigt minimala, och vinerna filtreras inte eller väldigt lite. De tillsatta sulfiterna hålls på en låg nivå, ungefär hälften av maxvärdet för ekologiska viner.

Resultat är detta hantverksarbete är naturligt fullfjädrade viner, med en stadig struktur av tanniner och fruktsyra som gör dem mycket lagringsdugliga. De röda "Séguret"-vinerna kan lagras i ca 10 år (ibland längre) och brukar bli bäst efter ca 3-5 år beroende på cuvéen. Vinerna har en naturligt hög alkoholhalt (ca 14,5-15%) men upplevs aldrig alkoholvarma tack vare en perfekt balanserande fruktsyra. Rekommenderad serveringstemperatur för de röda vinerna är ca 15-16°C, dvs relativt svalt. Karaffering i ca 1 timme kan rekommenderas när vinerna är unga.

Idag har Christian Voeux ett mycket högt anseende tack vare den expertis han samlat på sig under drygt 40 års tid. Vinerna får kontinuerligt höga betyg i nivån 90+, av väletablerade skribenter som Jeb Dunnuck och Joe Czerwinski (Wine Advocate) samt av den svenske stjärnsommelieren Andreas Larsson, m fl. Den brittiske vinexperten Tim Atkin MW rankar Domaine de l'Amauve som nr 3 bland de mest spännande vingårdarna att följa i södra Rhônedalen.

Terroirviner lanserar 6 viner av Domaine de l'Amauve:


"La Daurèle" Côtes-du-Rhône Villages Séguret Blanc 2023 (Vitt, torrt). Det ofantligt populära vinet "La Daurèle" finns i begränsad mängd och säljer slut väldigt snabbt. Christian brukar ha det i lager bara i några månader efter buteljeringen, som sker i mars månad. Denna 40% Grenache Blanc, 30% Clairette, 15% Viognier, 15% Ugni Blanc, är lagrad på ståltank, utom en mindre del (ca 15%) som är lagrad på 228-liters ekfat. Alkoholhalt: 13%. Vinet är öppet, solmoget och aromatiskt med härliga toner av päron, aprikoser, vit persika, vita blommor, lätt kaprifol, fänkålsfrön, mandel, lätt vanilj och mineral. Munnen är rund, silkeslen, med en svalkande fräschör rakt igenom. En väldigt ren och harmonisk upplevelse med intensiv fruktighet och en lätt mineralsälta på avslutet. Drick nu och 2-3 år framåt som aperitif, till grillad fisk eller till halstrade pilgrimsmusslor med purjolökscrème.

"Le Rosé de Simone" Côtes-du-Rhône Villages Séguret Rosé 2023 (Rosé). Detta vin lockar till en början med sin mycket insmickrande, ljusa pastellrosa kulör, som stilmässigt kan föra tankarna till en Côtes-de-Provence. Njutningen börjar i ögat och fortsätter i doften och i gommen. Doften är solmogen, aromatisk och fruktdriven, med massor av saftiga päron, persika, färskplockade vilda bär, samt nyanser av honungsmelon, fänkålsfrön och en lätt mineralsälta. Munnen är rund och len med ett juicigt, uppfriskande avslut. Druvorna (40% Grenache, 30% Carignan, 20% Cinsault, 10% Mourvèdre) skördades tidigt och alkoholhalten stannar på måttliga 12,5%. En mindre del av vinet lagrades på 228-liters ekfat, utan att detta ger någon fatkaraktär, men kanske lite extra tyngd i vinet. Gudomligt gott, svalkande och klunkvänligt. Drick nu och 2 år framåt som aperitif, till sallader, vegorätter samt till grillad fisk.

"La Vigne de Louis" IGP Vaucluse Rouge 2022 (Rött). Ett vin som rutinmässigt överlevererar. Av alla årgångar jag provat av detta vin sedan 2014, skulle jag nog ranka 2022:an väldigt högt om inte högst. 50% Grenache, 50% Syrah, skördade på en terrass om 2 ha alldeles intill floden Ouvèze, med stenig terroir (galets roulés) ovanpå sand. Till skillnad från Séguretplatån består terroiren här främst av alluviala avlagringar från Ouvèze (floden), inte från bergskedjan Dentelles de Montmirail. Vinet lagrades på sin jästfällning på ståltank i 7 månader och buteljerades i mars 2023. Det ligger nu i sin topp och bjuder på en översvallande frukt... Röda och svarta vinbär, röda och svarta körsbär dominerar scenen, med toner av plommon, viol, vitpeppar, lagerblad, lätt anis och lätt kardemumma i fonden. I munnen har vi en ljuvlig fruktkoncentration parad med en rund och sammetslen textur och ett salivretande avslut. Här saknas inte pondus. Kombinationen av solvärme och fräschör är exemplarisk, och ett bevis på Christians otroliga fingerfärdighet när det gäller att skörda och vinifiera perfekta druvor. En ren fröjd att dricka. Perfekt till hemlagad hamburgare, pizza, salsiccia, pastarätter (t ex Bolognese), samt till grytor, grillat kött mm. Kan lagras t o m ca 2027. Belönades med 90 p av Dussert-Gerber, 89 p av Gilbert & Gaillard (International Wine Challenge 2023).

"Laurances" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2021 (Rött). Denna cuvée som intar en central plats i Christians sortiment, är alltid välstrukturerad och mycket lagringsduglig. 70% Grenache, 30% Syrah, lagrades på sin jästfällning på ståltank i 8 månader. 2021 drabbades vingårdarna av aprilfrost, och växtsäsongen var totalt sett svalare än vanligt. Druvorna tog längre tid att mogna och skördades relativt "sent"; Christian började skörda den 10 september, ca 2 veckor senare än i varma år. Vinstilen 2021 blev lite elegantare i framtoningen, med mycket fin energi och drickvänlighet. En något underförstådd bukett, med fantastiskt ren frukt som utvecklas i glaset. Krossade jordgubbar, skogsbär, surskörsbär, plommon, mot en fond av vitpeppar, lätt mintchocklad och bittermandel. I munnen en sammetslen textur, finvässade tanniner och ett långt, salivretande avslut. Man känner att årgången är lite fräschare och elegantare i profilen, med en mer framträdande mineralitet. Kan lagras i ca 7-8 år t o m 2029. Drick till grillat (gärna med sydfranska tillbehör, grillade grönsaker etc), mustiga grytor, Saltimbocca alla Romana, mm. Vinet belönades med 93 p av James Suckling, 92 p av Decanter (Matt Walls) och 91-92 p av den franska vinguiden Vert de Vin. Denna årgång av "Laurances" har verkligen fångat vinskribenternas intresse.

"Estelles" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2020 (Rött). Mycket trevligt för oss är att Christian har lite kvar av favoritvinet "Estelles" i årgång 2020. Denna 80% Grenache, 20% Syrah lagrades till 70% på ståltank och till 30% på ekfat i 12 månader, varav hälften nya fat. Därefter blandades vinet och fick mogna vidare på tank i ytterligare 6 månader innan buteljering. En varm årgång med mycket hög fruktmognad, som behåller en enastående fräschör. Vinet har kommit in i sin topperiod, och bjuder på en fantastisk upplevelse av krossade björnbär, röda och svarta körsbär, plommon, viol, franska örter, lätt kakao och lakrits. Munnen är drygt medelfyllig, silkeslen, med fasta och runda tanniner och ett långt, fräscht avslut. Perfekt att servera till grillat, stekar, grytor (mm), gärna garnerade med mycket örtkryddor. Nu i sin topp, kan lagras t o m ca 2029. Belönades med 93 p av Dussert Gerber, 92 p av Decanter (Matt Walls), 90 p av Andreas Larsson (Tasted, 2023), 91 p av vinguiden La Tulipe Rouge, 91-92 p av vinguiden Vert de Vin (2023).

"Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2021 (Rött). Det exklusiva vinet "Les Merrelies" 2021 är en sensation. Ännu ett exempel på hur bra vinerna kunde bli 2021, tack vare helhjärtade insatser ute i vingårdarna. 80% Grenache, 20% Syrah, spontanjäst på små tankar och lagrad till 100% på 4-5 år gamla ekfat i 12 månader. Efter avhällning från faten fick vinet fortsätta mogna på ståltank i ytterligare 6 månader innan buteljering. Vinet är ej filtrerat. "Les Merrelies" är ett magnifikt vin, kraftfullt och elegant på samma gång, något vi ser genomgående i varje årgång. Fatkaraktären är subtil och helt integrerad genom användningen av lite äldre fat. Halloncoulis, björnbär, surkörsbär, svartpeppar, lagerblad  samt kanel, lätt muskot, kakao och kaffe dominerar buketten, med en fräsch mineralitet som tydligt lyser igenom. Kroppen är drygt medelfyllig till fyllig, med ännu något strama tanniner, dock ej hårda på något sätt. Avslutet är långt, svalt och kryddigt. Karaffera gärna någon timme innan servering. Drick till kraftiga kötträtter, t ex lågtemperaturstekt lammlägg med timjansky, serverat med en god potatispuré eller ugnsrostade grönsaker. Kan lagras i ca 10 år.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en en blandlåda om 6 fl med de röda vinerna enligt nedan:

2 fl "La Vigne de Louis" IGP Vaucluse 2022
1 fl "Laurances" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2021
1 fl "Estelles" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2020
2 fl "Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2021

De vita vinet och rosévinet finns inte med i blandlådan men kan beställas flaskvis i valfri mängd.

EXTRAVIN

Premiumvinet "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2018 (Rött) finns i mycket begränsad mängd, men det går att få loss några flaskor. Vinet släpps inte i onlinebutiken, men du som är intresserad kan beställa det per mejl till info@terroirviner.com. 90% Grenache, 10% Syrah, fatlagrat till 70%. Stort, fylligt och komplext. Belönades med 93 p av vinguiden La Tulipe Rouge, 91 p av den svenske stjärnsommelieren Andreas Larsson. Pris: 329 kr/fl.

Ett litet smakprov:

Domaine de l'Amauve "Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2021, 255 kr (ord. 289 kr)

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_7773.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page