top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christian Voeux

Christian Voeux

Domaine de l'Amauve
Distrikt: Côtes-du-Rhône Villages Séguret, Côtes-du-Rhône, IGP Vaucluse
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 2-14 MAJ 2023

 

Christian Voeux är en bekantskap som jag verkligen värderar högt. En erfaren veteran med en mycket lång vinmakarkarriär bakom sig. Christian har varit chefsvinmakare på 2 mycket välrenommerade vingårdar i Châteauneuf-du-Pape: Château Mont-Redon i 25 år, och Château La Nerthe i 6 år. Han har även varit ordförande för vinodlarsyndikatet i Séguret i 10 år. Christian kan sin konst, och jag skulle vilja kalla honom en "minutiös perfektionist" med otroligt sinne för detaljer.

Numera har Christian "gått i pension" och avslutat sina uppdrag i Châteauneuf-du-Pape, och ägnar sig helhjärtat åt sin egen vingård, "Domaine de l'Amauve" i vinbyn Séguret, som han grundade 2006 med utgångspunkt i den egna familjens vinodlingar. Föräldrarna gjorde inget eget vin utan sålde druvor till det lokala kooperativet. När Christian fick ta över, gick han in med hela sin kompetens och erfarenhet, med målet att skapa riktigt stora viner. Totalt odlar han en areal om 11,5 ha, fördelad på ett drygt tjugotal utspridda lägen i byn. Grenache och Syrah utgör stommen i alla röda viner, ibland med lite Cinsault, Mourvèdre och Carignan som komplement.​

Séguret ligger i Ouvèze-dalen ca 20 km öster om Orange, och klassas som "Côtes-du-Rhône Villages" sedan 1967, dvs högre i hierarkin jämfört mot vanlig Côtes-du-Rhône. Christian menar att byn absolut kan göra anspråk på att upphöjas ännu en nivå till "Cru des Côtes-du-Rhône", i likhet med grannbyarna Gigondas och Rasteau. Séguret är intressant på flera sätt. Man ligger på den västra sidan av bergskedjan Dentelles de Montmirail, med huvudsakligen västlig exponering. De höga bergen bakom byn medför att vinrankorna ligger i skugga en del av dagen, något som gynnar fräschören i vinerna, i en en region där värme och explosivitet inte är det som saknas.

Terroiren i Séguret varierar bl a med höjden (från öst till väst): precis vid bergskedjan Dentelles de Montmirail ligger de högsta odlingarna på steniga lägen med mager och kalkrik jord; nedanför byn finns utsträckta terrasser med variationer av kalk-lera (kallas "platån"), ibland märgel och sand, som upptar den största ytan; närmare floden l'Ouvèze finns mer fertila alluviala terrasser.

Christians 20 vingårdslägen ligger relativt utspridda på platån, vid ca 150-200 meters höjd, inom en 3 km radie. Han har möjlighet att producera renodlade terroirviner utifrån terroirvariationerna. Han gör ingen speciell åtskillnad mellan yngre och äldre druvstockar: hans äldsta är uppemot 90 år, andra är betydligt yngre. Snittåldern är ca 25 år.

Snarare är det arbetet ute på fältet som är Christians verkliga verktyg, och här tillämpar han drakoniska regler: en perfekt geometri med raka linjer (med gräs i varannan rad), jämn höjd på rankorna och kliniskt utförd beskärning. Det är verkligen iögonfallande; om man jämför med grannodlingarna måste Christians skötsel anses unik. Tack vare högre uppbindning ges klasarna en utmärkt ventilation som motverkar kontakt med löv och fukt. Dubbel sållning genom grön skörd (i juni-juli) och selektiv manuell skörd betyder att endast de bästa klasarna används till vinerna. För den gröna skörden anlitar Christian 3 kvinnor, som varje år utför arbetet under ca 2,5 månader. Uppemot 40-50% av klasarna selekteras bort. Särskilt viktigt är att det ska vara luftigt mellan klasarna. Uttagen hålls på så vis nere på ca 20-30 hl/ha, medan det tillåtna uttaget för Séguret är 42 hl/ha. Christian eftersträvar alltid en optimal fruktmognad och undviker övermognad, för att bibehålla en naturlig fruktsyra i alla sina viner. Han skördar i snitt ca 7-8 dagar tidigare än de andra producenterna i området. Genom ett ivrigt mätande av mognadsgraderna bestämmer han den optimala tidpunkten för skörden för varje vingårdsläge.

Christian har arbetat enligt ekologiska metoder alltsedan han startade sin verksamhet, men är formellt ekologiskt certifierad sedan 2020. Rankorna skyddas naturligt mot sjukdomar av vinden Mistrals torkande effekt; när detta inte räcker använder Christian små mängder koppar och svavel helt i enlighet med ekologisk vinodling.

Det manuella arbetet fortsätter under vinifieringen. Efter full avstjälkning av klasarna jäser vinet på små tunnor och skalen får macerera genom remontage (överpumpning av musten) samt pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten). Macerationen kan pågå i uppemot 25-30 dagar för de mer ambitiösa cuvéerna - den är alltid varsam och långsam. Jäsningen sker till 100% med druvans naturliga jästkulturer, utan tillsatt jäst. Några av cuvéerna lagras till 100% på ståltank, medan andra lagras delvis eller helt på 228-liters ekfat. Ingreppen är för övrigt minimala, och vinerna filtreras inte eller väldigt lite. De tillsatta sulfiterna hålls på en låg nivå, ungefär hälften av maxvärdet för ekologiska viner.

Resultat är detta hantverksarbete är naturligt fullfjädrade viner, med en stadig struktur av tanniner och fruktsyra som gör dem mycket lagringsdugliga. "Séguret"-vinerna kan lagras i ca 10 år och brukar bli bäst efter ca 3-5 år beroende på cuvéen. Vinerna har en naturligt hög alkoholhalt (ca 14,5-15%) men upplevs aldrig alkoholvarma tack vare en perfekt balanserande fruktsyra. Rekommenderad serveringstemperatur för de röda vinerna är ca 15-16°C, dvs relativt svalt. Karaffering i ca 1 timme kan rekommenderas när vinerna är unga.

Idag har Christian Voeux ett mycket högt anseende tack vare den expertis han samlat på sig under drygt 40 års tid. Vinerna får kontinuerligt höga betyg i nivån 90+, av väletablerade skribenter som Jeb Dunnuck och Joe Czerwinski (Wine Advocate) samt av den svenske stjärnsommelieren Andreas Larsson, m fl. Den brittiske vinexperten Tim Atkin MW rankar Domaine de l'Amauve som nr 3 bland de mest spännande vingårdarna att följa i södra Rhônedalen.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine de l'Amauve:

"La Vigne de Louis" IGP Vaucluse Rouge 2022 (Rött). Detta är producentens mycket omtyckta instegsvin. 50% Grenache, 50% Syrah, skördade på en terrass om 2 ha alldeles intill floden l'Ouvèze, med stenig terroir (galets roulés) ovanpå sand. Lagrades på sin jästfällning på ståltank i 7 månader, buteljerades i mars 2023. Stilen är bärig, generös, med suverän kraft och täthet för sin appellation, och en fin, sammetslen textur. Vilda bär, röda och svarta körsbär, plommon, garrigue, viol och peppar utstrålas i den superfräscha, ungdomliga buketten. Munnen är len, juicig, med utmärkt fasthet. Drickes som allroundvin till grillat, pizza, salsiccia, chorizo, grytor, ostar mm. Kan lagras i 5-6 år utan problem. Brukar ligga på sin topp vid 2-3 år. Prova till en god grillad hamburgare nu i sommar. Du som behöver ett bra husvin kanske vill beställa detta lådvis.

"Estelles" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2020 (Rött). Denna mycket omtyckta cuvée som ligger på den övre medelnivån i Christians sortiment är i årgång 2020 en 80% Grenache, 20% Syrah. Druvorna skördades från en terroir med sandig komponent, som Christian menar ger ett vin med naturlig rondör och behagliga tanniner. Vinet lagrades till 70% på ståltank och till 30% på ekfat i 12 månader, varav hälften nya fat. Därefter blandades vinet och fick mogna vidare på tank i ytterligare 6 månader innan buteljering. Vinet börjar nu bli tillgängligt, och bjuder på en fantastisk upplevelse av björnbär, röda och svarta körsbär, plommon, kakao, oliver, viol, en touch rökighet, samt söta kryddor som vanilj och lakrits. Munnen är drygt medelfyllig, silkenslen, med fasta och runda tanniner och en strålande fräschör. Man förvånas av den enorma drickvänligheten. Självklart blir det ännu godare till mat, testa till det mesta i köttväg från grillen, till en god gryta eller en pepparstek. Kan lagras i ca 8-10 år. Belönades med 90 p av Andreas Larsson (Tasted, 2023) och 91-92 p av vinguiden Vert de Vin (2023).

"Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2020 (Rött). Vi är nu framme vid de mest exklusiva cuvéerna. "Les Merrelies" 2020 är en 80% Grenache, 20 Syrah, spontanjäst på små tankar och lagrad till 100% på 4-5 år gamla ekfat i 12 månader. Efter avhällning från faten fick vinet fortsätta mogna på ståltank i ytterligare 6 månader innan buteljering. Vinet är ej filtrerat. Endast 9 fat producerades. "Les Merrelies" är ett magnifikt vin, kraftfullt och elegant på samma gång, något vi ser genomgående i varje årgång. Fatkaraktären är subtil och helt integrerad genom användningen av lite äldre fat. Björnbär, röda och svarta körsbär, crème de cassis, plommon, mörk chocklad, rostat kaffe, svartpeppar, rostade nötter och lakrits dominerar buketten. Vi har en substantiell, fyllig kropp med ännu strama tanniner, men som redan idag bjuder på stor drickvänlighet. Går utmärkt att dricka idag, men kommer att vinna på något års extra lagring. Avslutet är ypperligt balanserat, med en sanslös fräschör som totalt tämjer den höga alkoholhalten och ger ett svalt, långt intryck. Ett stort vin som är i sin uppgångsfas och som bäst serveras till kraftiga kötträtter, t ex lammstek, ankbröst, vilt mm. Kan lagras i 10-12 år. Belönades med 91 p av Andreas Larsson (Tasted, 2023) och 91-92 p av vinguiden Vert de Vin (2023).

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2018 (Rött). Toppvinet "Réserve" är ett vin som Christian endast väljer att producera i de bästa årgångarna. Hittills: 2010, 2011, 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019. Intressant nog släppte han årgång 2019 före 2018, då han upplevde att 2018 var något knuten och behövde lite mer tid. I årgång 2018 är blandningen 90% Grenache, 10% Syrah. Druvorna kommer från 2 utvalda vingårdar med mycket bra dränering på ytan (lera-sand), och en exceptionell förmåga att lagra vatten på djupet (lera). Vinet lagrades till 30% på ståltank och till 70% på ekfat i 12 månader, varav 1/3 nya fat. Det mognade sedan vidare på tank i ytterligare 6 månader innan buteljering. Vinet är stort, djupt, mycket koncentrerat. Här finns både friska bär, såsom surkörsbär, björnbär och crème de cassis, och en sötare och mer torkad frukt som katrinplommon. Buketten nyanseras av en fräsch mintighet, kakao, köttsky, peppar, franska örter och mineralitet. Munnen är fyllig, med ännu något strama tanniner, och en underbar sammetslen textur. Återigen finns en fantastisk fruktsyra som balanserar värmen och ger denna känsla av total harmoni som vi får uppleva i alla Christians viner. Vinet påminner mycket om en Châteauneuf-du-Pape av finare snitt. Det är idag redo att njutas och kan lagras i ca 10-15 år. Serveras till kraftfulla kötträtter. Belönades med 91 p av Andreas Larsson (Tasted, 2022) och 92 p av vinguiden Vert de Vin (2023).

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda om 6 fl med premiumbetoning enligt nedan:

1 fl "La Vigne de Louis" IGP Vaucluse 2022
2 fl "Estelles" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2020
2 fl "Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2020
1 fl "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2018

Ett litet smakprov:

Domaine de l'Amauve "Les Merrelies" Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2020, 249 kr (ord. 279 kr)

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_4552.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page