top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
IMG_4774 - Copie.JPG

Quentin Joussier

Domaine de l’Évêché
Distrikt: Bourgogne Côte Chalonnaise, Mercurey
_______

 

NY LANSERING 12-24 SEPT 2023

 

CÔTE CHALONNAISE

Den spännande vinregionen Côte Chalonnaise, som ligger inklämd mellan mellan Côte de Beaune i norr och Mâconnais i söder, har en väletablerad ställning i Bourgogne, med en lång historia som går tillbaka till munkarnas planteringar på medeltiden. Ändå är denna del av Bourgogne något förbisedd och mindre känd. Vinodlingsområdet sträcker sig längs 25 km från norr till söder och ca 7 km på bredden, i ett kulligt landskap med terroir av märgel, kalk och lera, ofta med rödaktig jord och inslag av kalkstensvittring på ytan. Både terroir och klimat uppvisar i grunden stora likheter med Côte de Beaune. Somrarna är generellt varma och torra. Landskapet ser dock lite annorlunda ut, vingårdarna är lite mer utspridda mellan ängar och betesmarker och kan ha olika exponeringar. Rully, Mercurey och Givry står ut som de mest berömda kommunerna i Côte Chalonnaise, med viner på Villages- samt 1er Cru-nivå. Men i trakten finns även en uppsjö spännande viner på den regionala nivån Bourgogne Côte Chalonnaise, som kan vara rena fynden, och bland vilka en hel del ambitiösa cuvéer görs.

DOMAINE DE L’ÉVÊCHÉ

Familjen Joussier har varit verksam inom vinodling i 4 generationer sedan ca 1930, i Saint-Denis-de-Vaux, ca 5 km väster om Givry och 6 km söder om Mercurey. Henri Joussier, den andra generationen, utvecklar verksamheten på 50-talet och kommer igång med egen buteljering från årgång 1959.

Den aktuella vingården, "Domaine de l’Évêché" grundas 1985 av Vincent och Sylvie Joussier (3:e generationen) och är centrerad runt de två vingårdslägena "Clos de l’Évêché" och "Reviller", i direkt anslutning till vingårdsbyggnaden, ett gammalt hus från 1600-talet, med en monumental hästskotrappa vid ingången, tillagd på 1800-talet. Vi befinner oss på den norra sidan av byn Saint-Denis-de-Vaux, på sluttande mark med nordvästlig exponering. Byn ligger i en dal, "Vallée des Vaux", som i den norra änden mynnar ut i Mercurey. Egendomens vingårdsmarker har anor sedan medeltiden, men 1936 upprotades vinstockarna och ersattes av fruktträd (äppel- och päronträd) av den förre ägaren, Jean Baudot. Efter 1985 nyplanteras markerna med vinstockar och man skulle kunna beskriva det som att vingården återuppstår. En intressant anekdot är att Jean Baudot (odlaren av fruktträd) gjorde allt för detta skulle bli verklighet: han ville verkligen att denna terroir åter skulle brukas som vingårdsmark och väntade länge på rätt köpare, i hela 10 års tid… Kanske upplevde han någon form av skuldkänslor över att en gång i tiden rotat upp vinstockarna. På dödsbädden (3 dagar före sin död) säljer han gården till det unga paret Vincent och Sylvie, då 22 år gamla, som han hade lärt känna, sett drivkraften hos, och kände förtroende för. Vincent och Sylvie hade svårt att få ihop en finiansiering för köpet, men lyckades i sista minuten. Denna anekdot bevisar vinets betydelse i byn, och vikten av att hålla vintraditionen vid liv.

Vincent och Sylvie expanderar så småningom arealen och förvärvar 2 st vingårdslägen i Mercurey 1990 och 1998, "Les Ormeaux" och "Les Murgers". Den totala arealen omfattar idag 14 ha, varav ca 11 ha klassas som Bourgogne Côte Chalonnaise och ca 3 ha som Mercurey.

Sedan 2018 har unge Quentin Joussier (4:e generationen) kommit in i verksamheten vid sidan av föräldrarna, efter att ha att utbildat sig i vitikultur i Beaune och praktiserat hos Domaine Drouhin i Oregon. Samma år (2018) installerar man en helt ny, toppmodern vinerianläggning, i en separat byggnad i byn. Den ursprungliga, äldre byggnaden används numera till vinlagring och till kundmottagning.

Man fördelar rollerna på ett effektivt sätt. Vincent och sonen Quentin sköter odling och vinifiering (Quentin i synnerhet vinifieringen) medan Sylvie sköter försäljning, kundkontakter och administration.

Odlingen sker enligt miljövänliga metoder och har idag certifieringen HVE (Haute Valeur Environnementale). Man behåller mycket vegetation (gräs, buskar och häckar) runt vingårdsmarkerna, samt krossar 90% av alla skott direkt efter beskärningen av vinrankorna, så att dessa ger näring åt jorden mellan vinraderna. Jorden plöjs mekaniskt och herbicider är totalt uteslutna. Ekologiskt certifierat gödsel tillförs. Man vårdar även det kulturella arvet och har renoverat gamla stenmurar i vingårdarna som avgränsar olika marker från varandra.

Ca 80% av vingården är planterad med Pinot Noir, 15% med Chardonnay och resten (5%) med Gamay och Aligoté. Flertalet cuvéer utgår ifrån distinkta vingårdslägen och vinifieras för sig, med vingårdsläget skrivet på flasketiketten. Vinifieringen är traditionell, med jäsning på rostfria ståltankar, följd av lagring på ståltank eller på 228-liters eller 500-liters ekfat, i uppemot 12 månader. Några cuvéer vinifieras till 100% på ekfat, inklusive jäsning och lagring (2 sådana viner finns med i denna lansering).

Vinstilen på Domaine de l’Evêché är ganska straightforward och okomplicerad, full av direkt charm och drickvänlighet. Vinerna är djupa i färgen, substantiella, välbalanserade, med en fin fruktkoncentration, tydliga kryddiga nyanser och en lätt mineralitet som fångar intresset. De flesta cuvéerna når sin topp vid ca 2-4 års ålder och kan lagras i ungefär det dubbla, ibland längre. Grundidén på vingården är att skapa viner som är relativt tidigt redo för njutning.

Vinerna har fått mycket goda recensioner i flera franska vinguider, bl a Bourgogne Aujourd’hui och Guide Hachette.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine de l'Evêché:

Domaine de l'Évêché Bourgogne Côte Chalonnaise Blanc 2022 (torrt vitt vin). 100% Chardonnay från vingårdsläget "Reviller", en 1,5 ha inhägnad (avgränsad med stenmurar) som direkt angränsar den gamla vingårdsbyggnaden från 1600-talet. Lagrades till 100% på ståltank i 10 månader. Vinet imponerar med en intensiv och ren bukett av apelsin, grapefrukt, mogna päron, vit persika, exotiska nyanser (kanske en touch litchi?), akacia och en superfräsch mineralitet. I munnen råder total balans mellan friskhet och fetma. Avslutet är juicigt och krispigt, citrusdrivet med en lätt touch av tropisk frukt och en elegant mineralsälta. En absolut fullträff. Perfekt att att njuta redan idag, gärna till aperitif, kallskuret, buffé, allehanda rätter av fisk och skaldjur, Chèvre mm. Kan lagras i 3-4 år.

Domaine de l'Évêché "Reviller "Bourgogne Côte Chalonnaise Blanc 2022 (torrt vitt vin). Vi tyckte vi var bortskämda redan med det första vinet, men det som kommer nu är gudomligt. Kommer från exakt samma vingårdsläge som det första vinet, "Reviller", men här görs ett lite mer selektivt druvurval och vinifieringen sker till 100% på 500-liters ekfat, varav 1/3 nya, vilket tillför en elegant och harmonisk fatkaraktär. För detta vin skrivs vingårdsläget "Reviller" på etiketten, till skillnad från det förra. Nosen är nyanserad och full av subtiliteter - gula äpplen, mogen citron och stenfrukter, varvas med en tydlig blommighet, en delikat och fräsch ton av mentol eller fänkål, och inbakad vanilj och nötighet. I munnen har vi en strålande energi, rondör och smörighet. Den lite tätare, fylligare och lenare munkänslan gör vinet suveränt att avsmaka till smakrika rätter av fisk eller vitt kött, gärna med gräddsås, t ex en god kycklingfilé med dragongräddsås, en risotto, cannelloni med ricotta och spenat mm. Kan lagras i ca 5 år. En ambitiös cuvée som kvalitetsmässigt ligger klart över det man normalt förväntar sig av en regional Bourgogne. Serveringstemperatur: ca 10-12°C. 

Domaine de l'Évêché "Clos de l'Evêché" Bourgogne Côte Chalonnaise Blanc 2022 (torrt vitt vin). Toppvinet av de 3 vita är intressant nog en helt ny cuvée som produceras för första gången. Vingårdsläget "Clos de l’Evêché", en 2,5 ha stor inhägnad som nås genom en präktig grind direkt från vingårdsbyggnaden, är nästan i sin helhelt planterat med Pinot Noir. Vinet som sedan tidigare är känt härifrån heter "Clos de l’Évêché Rouge", nu tyvärr slutsålt och nästa buteljering ligger ett tag framåt. Men sedan några år tillbaka har familjen Joussier nyplanterat en liten plätt Chardonnay här. 2022 var kvaliteten så hög att man bestämde att lansera en helt ny cuvée: "Clos de l’Évêché Blanc". Vinet är jäst på 3 st ekfat: 2 st 228-liters (100% nya) och 1 st 114-liters, och lagrat på samma fat i 10 månader. Totalt har alltså 80% nya fat använts. Efter avhällning, filtrering och buteljering landar antalet buteljer på 693 st, och varje flaska är numrerad. Återigen har vi en kvalitet som ligger långt över vanlig regional Bourgogne; här förs tankarna direkt till en finare Villages. Trots att druvorna skördats bara något hundratal meter från "Reviller" har detta vin en helt unik karaktär. En djupare gyllengul färg, en mer opulent, gulfruktig bukett som drar åt aprikoshållet, med tydlig smörighet, toner av smörkaramell, brioche, honung, klementiner, rostade hasselnötter, mandel, vaniljmaräng och lakrits. Munnen är riktigt fyllig, krämig, frisk och lång. Avslutet är majestätiskt, uppfriskande juicigt och kryddigt på samma gång. Vinet är förvånansvärt redo att drickas redan idag, även om det säkert kommer att förfinas ytterligare under något år. Kan lagras i ca 5-6 år. Servera vid ca 10-12°C till smakrika rätter där smör, grädde och svamp gärna får ingå. Kycklingfilé med champinjongräddsås, stekt fisk med Hollandaisesås, svamprisotto, kantarellsoppa, hummer, jumboräkor mm. Och självklart vällagrad Comté. Terroirviner erhöll 48 flaskor av de 693 producerade. Pga den begränsade kvantiteten kan vinet endast beställas som del i blandlåda.

Domaine de l'Évêché Mercurey "Les Murgers" 2022 (rött vin). Vi beger oss nu några km norrut till Mercurey, den kanske mest berömda appellationen i Côte Chalonnaise. Här odlar familjen Joussier 2 små vingårdslägen belägna i den östligaste delen av appellationen, med östlig exponering. Det ena läget, "Les Murgers", ligger på ca 250 meters höjd, på en mager, mycket stenig terroir, där kalkstenen står för 90% av strukturen. Detta tvingar vinrankans rötter att söka näring och vatten längre ner i berggrunden. Vinstilen på "Les Murgers" är full av finess, men samtidigt intensiv och väldigt uttrycksfull. Årgång 2022 är ett praktexempel. Vinet lagrades på 228-liters ekfat i 10 månader och buteljerades för bara en dryg månad sedan, den 3 augusti 2023. Efter lite luftning växer buketten till en sagolik mix av röda och mörka bär, hallon, körsbär, svarta vinbär, med en mycket behaglig och väldoserad fatkryddighet, vitpeppar, rökighet, söta kryddor, lite köttighet, skogsbotten och en underbar mineralitet. Tanninerna är i sammetskvalitet, vilket gör vinet klunkbart redan idag. Här finns massor av substans och en perfekt ryggrad, men ingen som helst hårdhet. Ett otroligt tilltalande vin, som kanske har 1-2 år kvar till sin topp men som man gärna öppnar en flaska av redan idag, till en god Bœuf Bourguignon, en mustig hantverkskorv, eller en bit hängmörad ryggbiff med lite kryddsmör. Med lite ålder får man gärna prova vinet till vilt eller ostar. Kan lagras i ca 8 år. Servera vid ca 15°C. Kan karafferas i ung ålder.

BLANDLÅDA

Blandlådan är tydligt premiumbetonad, enligt följande:

1 fl Bourgogne Côte Chalonnaise Blanc 2022
2 fl "Reviller" Bourgogne Côte Chalonnaise Blanc 2022
1 fl "Clos de l'Evêché" Bourgogne Côte Chalonnaise Blanc 2022
2 fl Mercurey "Les Murgers" 2022

Ett litet smakprov:
Domaine de l'Évêché "Clos de l'Evêché" Bourgogne Côte Chalonnaise Blanc 2022, 339 kr/fl
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Domaine de l’Évêché

Läs mer om vinet i den svarta rutan

bottom of page