top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Nicolas Zusslin
Nicolas Zusslin
Distrikt: Alsace
_______
 

NY LANSERING 4-19 MAJ 2019

De nya vinerna (4 st):

 

Crémant d'Alsace Brut Cuvée Réserve (Mousserande, torrt). 100% Pinot Blanc från Bollenberg, årgång 2016, buteljerad våren 2017. Degorgering planerad 7 maj 2019, efter 24 månaders lagring på sin jästfällning på flaska. Jag fick provsmaka en flaska (av samma vin) som degorgerades i maj 2018, dvs med 12 månaders lagring på sin jästfällning. Helt outstanding! Generöst och fräscht, massvis med äpplen, citrus, persika, kex och mineral. Bubblorna flödar jämnt och rikligt och vinet är superfriskt i munnen. Ett partyvin att korka upp när som helst, gärna som aperitif till eleganta tilltugg, t ex lax- och räksnittar. Med tanke på hur bra den 12-månaderslagrade flaskan var, kan man bara föreställa sig hur bra de 24-månaderslagrade kommer att vara. Regeln är enkel när det gäller mousserande vin: ju längre lagring på sin jästfällning, desto bättre vin!

Riesling Vieilles Vignes Cuvée Daniel 2017 (Vitt, torrt). Även här ett mycket starkt släpp, enligt Daniel Zusslin en bättre årgång än 2016, och jag kan bara instämma. Restsocker: 5,4 gr/l. Druvorna kommer till 100% från äldre rankor (över 30 år gamla) på Bollenberg. En mycket intensiv Riesling med utmärkt koncentration och laserskarpt fokus. Exotiska nyanser såsom klementin och rostad ananas, mineralitet, orientaliska kryddor och en liten stänk petroleum. Kroppen har en angenäm fetma och strålande fruktsyra som ger ett suveränt grepp. Drick redan nu till fiskrätter i sås, t ex torsk, vitling eller piggvar. Med några år på nacken främträder mineraliteten än mer. Kan lagras i 10 år.

Pinot Gris Tête de Cuvée 2016 (Vitt, torrt till halvtorrt).  Restsocker: 20,4 gr/l. Druvorna kommer från smålägen nedanför "häxkapellet" (Chapelle des Sorcières) på Bollenberg; enligt Daniel Zusslin en lite svalare terroir med längre växtsäsong och mer lerig struktur. Allt detta bäddar för mycket välstrukturerad Pinot Gris, och låt oss säga som det är: fruktsyran i denna Pinot Gris är fenomenal. Rent generellt är ju Pinot Gris känd för sin lite lägre fruktsyra, speciellt om man jämför mot Riesling. Formellt tillhör vinet den "halvtorra" kategorin, men tack vare den otroligt fina balansen mellan sötma och fruktsyra, upplevs det som betydligt torrare än det är. Här har vi ett otroligt renrasigt, komplext, gastronomisk vin av mycket hög kaliber, som nu börjar närma sig sin topp men utvecklas väldigt långsamt. Sedan förra året har det knappt rört sig en millimeter, eller kanske bara ett par millimiter. Efter korkdragning upplevs mycket krämighet, med luft framträder aromerna och även strukturen. Här finns vit och gul frukt, citrusskal, nyanser av rökighet och honung, färska nötter, mint och en fräsch mineralitet. Ju längre flaskan får stå öppen, desto mer växer vinet. Servera denna härlighet till mustiga rätter, t ex bräserat fläsk- eller kalvlägg, krämig svamprisotto, och självklart till ostar. Även till sötsurt och asiatiskt. Kan lagras i uppemot 10 år.

Gewurztraminer (Cuvée Nicolas) 2015 (Vitt, halvtorrt).  Restsocker: 28,75 gr/l. En exklusiv cuvée som kommer från en lerig jord i Pfaffenheim. Endast 72 flaskor finns kvar och är reserverade till Terroirviner. Då etiketterna för "Cuvée Nicolas" har tagit slut är de sista 72 flaskorna etiketterade som "Gewurztraminer 2015", men innehållet är definitivt "Gewurztraminer Cuvée Nicolas 2015". 2015 är generellt en mycket stark årgång för Gewurztraminer. Vinet är superkoncentrerat, med en explosion av citrus och tropisk nektar, som följs av blommor, kardemumma, peppar och en fräsch mineralsälta. I munnen upplevs en perfekt fruktsyra som ger vinet stomme och spänst. Vinet är fruktansvärt gott och ligger nu i en perfekt drickfas. Kan njutas på egen hand, men gärna till foie gras, thaimat, karaktärsfulla ostar (t ex lagrad Gruyère, Munster, m fl). Kan lagras i 4-5 år till eller längre för den som gillar mogna viner.

Färdig blandlåda: du har möjlighet att plocka viner flaskvis eller välja en färdig blandlåda om 6 fl. Blandlådan innehåller:
2 fl Crémant d'Alsace Brut Cuvée Réserve
2 fl Riesling Vieilles Cuvée Daniel 2017
1 fl Pinot Gris Tête de Cuvée 2016
1 fl Gewurztraminer (Cuvée Nicolas) 2015

 

Mer info om vingården:

 

Nicolas Zusslin är ett tämligen okänt namn. "Off the beaten track", diskret, traditionell och utan hemsida! Producenten gör ingen reklam för sig själv utan är en sådan som måste sökas upp. Flasketiketterna är inte den typen som mest attraherar ögat och känns idag något föråldrade. Men allt detta är nog snarare ett plus än ett minus. Ty när man upplever den enorma kvaliteteten som flaskorna levererar, blir allt det ytliga just det: ytligt. Jag blev personligen introducerad till vingården genom en bekant i Colmar i början av 2014.

Domänen har funnits i 3 generationer och idag är det Daniel Zusslin (son och sonson till 2 st "Nicolas") som sköter ruljansen. Daniel skryter aldrig om det, men han har faktiskt avlagt oenologiexamen 1988; jag såg diplomet upphängt på väggen hos sin mamma. Färdigheterna har han dock främst lärt sig av sin (numera bortgångne) far, och jobbat upp med tiden.

 

Daniel odlar idag 10 ha i dalen och sluttningarna som omger vinbyn Orschwihr, halvvägs mellan Colmar och Mulhouse (drygt 20 km till varje stad). Området kännetecknas av ett torrt och varmt mikroklimat tack vare det skyddade läget mellan sluttningarna i väst (bl a Grand Cru Pfingstberg) förankrade i bergsmassivet, och Lieu-dit Bollenberg i öst, som är en fristående kulle. På Bollenberg råder ett klimat av medelhavstyp, med en flora och fauna som normalt endast finns på sydligare breddgrader. Mellan 200-300 meters höjd sker den mesta vinodlingen, i måttlig lutning, på en terroir av rödbrun lera ovanpå variationer av kalk och märgel: här odlar Daniel några av sina bästa vinlägen.

I Orschwihr görs några av de bästa Pinot Gris-vinerna i Alsace; druvan trivs i den varma och leriga jorden och ger nästan alltid upphov till mycket precisa, koncentrerade viner. Pinot Gris tunna skal gör att det lätt kan angripas av regn och fukt, något som inte direkt finns i stora mängder i Orschwihr! Pinot Gris av den kaliber som Nicolas Zusslin gör förtjänar extra intresse, och har mycket intressanta matparningsmöjligheter.

 

________________

 

ALLMÄN PRESENTATION AV VINGÅRDEN

 

Nicolas Zusslin är en vinproducent i vinbyn Orschwihr ca 25 km söder om Colmar. Idag är det sonen Daniel som sköter vingården, som arvtagare efter sin (numera avlidne) far Nicolas och farfar med samma namn. Daniel är en hårt arbetande, passionerad och traditionell vinmakare som följer i sin fars spår samt söker efter det lilla extra som terroiren kan ge i denna unika region. Det är inget 9 till 5 jobb, erkänner han. Producenten skall inte förväxlas med Valentin Zusslin, som också befinner sig i Orschwihr och är, till skillnad från Nicolas, ett världskänt namn. Det kan eventuellt finnas gemensamma förfäder hos familjerna men de är idag separata domäner.

 

Kort uttryckt är Nicolas en otippad pärla som överlevererar för priset. Totalt 10 ha odlas i dalen mellan de två sluttningarna som omger Orschwihr. Kullen i öst, Bollenberg (Lieu-dit), är känd för sin unika mineraliska terroir, den i väst, Pfingstberg, inhyser en Grand Cru med samma namn. Den årliga produktionen är ca 700 hl. Odlingen följer s.k. lutte raisonnée och plöjning görs i varannan rad. Klimatet är kontinentalt med tydliga medelhavsinslag på Bollenbergkullen. Bollenberg är en frikopplad kulle med långa, utsträckta backar som inte skyms av några andra berg eller kullar i Vosgeserna vilket gör att vingårdarna är solexponerade från morgon till kväll. Bollengerg får endast 350 mm regn per år i genomsnitt (jämfört med 530 i Colmar), vilket kan innebära en risk för torka. Bollenberg är känd för sin terroir av kalksten som avspeglas i vinerna genom mineraltoner. 

 

Hos Nicolas Zusslin sträcker sig skörden från september till oktober i strävandet efter en perfekt mognadsgrad och för att undvika chaptalisering. Druvorna pressas i pneumatisk press innan de genomgår långa jäsningar i temperaturkontrollerade ståltankar runt 20 grader, och élevage sur lie under vintern. Vinerna buteljeras framåt senvåren med DIAM-kork med garanti mot korkdefekt.

 

I Terroirviners sortiment hittar du Pinot Gris Vieilles Vignes Cuvée des Sorcières ("häxcuvén", namnet relaterar till gamla häxlegender från Bollenbergkullen), Riesling Vieilles Vignes Cuvée Daniel samt Gewurztraminer Vieilles Vignes Cuvée Jeanine, samtliga gjorda på äldre vinrankor. Vinerna har en mycket klar definition, ursprungstypiska aromer inklusive fräsch, mogen frukt med angenäma rökiga/kryddiga inslag, samt en utsökt fruktsyra. Pinot Gris-vinerna har en måttlig restsötma som balanseras exemplariskt av fruktsyran. Gewurztraminer 2015 kan anses halvtorr med 24,6 gr restsocker. Nyligen har även Crémant d'Alsace Brut Réserve lagts till i sortimentet, som är torrt och har en utsökt balans och aromatisk rikedom. Dessa är ärliga, rena, kvalitativa, ljuvligt goda Alsaceviner som kan skapa subtila gastronomiska associationer, att avnjuta redan nu eller lagra i flera år. 

Ett litet smakprov:

Riesling Cuvée Daniel Vieilles Vignes 2017,

169 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_7520.JPG

Riesling Cuvée Daniel är domänens speciellt selekterade Rieslingcuvée, uppnämnt efter Daniel Zusslin. Druvorna kommer från bättre lägen och äldre vinstockar uteslutande från Bollenbergkullen som är känd för sin speciella kalkterroir.

 

Daniel Zusslin gör inte Cuvée Daniel varje år utan endast i de årgångar som han anser är tillräckligt gynsamma.

 

Ljus gyllengul färg. Ung, fruktig och kryddig doft doft med inslag av ananas, lime, blodapelsin, citrongräs, lätt diesel och mineral. Torr, mycket frisk smak med angenäm fetma, inslag av ananas, lime, blodapelsin, citrongräs, en nyans diesel och mineral. Lång, fräsch avslutning med citrustoner. Drick nu - 2027 till smakrika fiskrätter i sås eller med asiatiska tillbehör, choucroute. På topp vid 3-5 års ålder, kan lagras ca 8-10 år. Ett fyndvin, utan minsta tvivel!

bottom of page