top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
20200624_090954_019 - Copie (2).jpg

Christophe Lepage

Christophe Lepage
 
Distrikt: Bourgogne Côte Saint Jacques, Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 27 NOV - 4 DEC 2023

JOIGNY

Joigny ligger i länet Yonne, ca 45 km nordväst om Chablis, 60 km väster om Côte des Bars (Champagne) och 150 km söder om Paris. Det är Bourgognes nordligaste vinodling, med viner av hög kvalitet tack vare ett skärmat läge med ett gynnsamt, milt mikroklimat. Endast en handfull producenter är verksamma i Joigny idag, och den
totala odlingsarealen är knappt 30 ha.

I Joigny finns en tusenårig vintradition precis som i övriga Bourgogne. Dess viner var länge mycket populära i Paris och kunde smidigt transporteras dit flodvägen genom floden Yonne som är en biflod till Seine. Som mest odlades 800 ha i Joigny, men arealen sjönk drastiskt efter vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet. På 1970-talet fick Joigny ett nytt uppsving tack vare en handfull ambitiösa producenter som nyplanterade stockar och gav nytt liv åt distriktet. Hotellet "Côte Saint Jacques" med sin 3-stjärniga restaurang i Guide Michelin (idag 2 stjärnor), har spelat en viktig roll för att dra uppmärksamhet till Joignys viner. Vinerna är dock fortfarande relativt okända och räknas idag bland de mest prisvärda i hela Bourgogne.

Vinodlingen i Joigny koncentrerar sig på några sluttningar som gränsar mot stadens norra sida, med utmärkt sydlig-sydöstlig exponering och en terroir med struktur av lera-flinta ovanpå mjuk kalksten (krita) från Turonium. Floden Yonne som rinner nedanför sluttningarna och genom staden har en mildrande effekt och skapar ett milt mikroklimat (där bl a vårfrost motverkas), medan skogen Othe (Forêt d'Othe) som avgränsar norrut och fortsätter österut hela vägen till Champagne, skärmar Joigny från kyliga nordvindar. Lilla Joigny åtnjuter med andra ord utmärkta förhållanden för att producera mycket solida och bra viner.

Det bästa läget i Joigny, "Côte Saint Jacques" är en tämligen brant kulle som gränsar direkt mot stadens norra sida, vin odlas här mellan 135-210 meters höjd. Läget fick rätt till en egen appellation 1995: Bourgogne Côte Saint Jacques, och omfattar 13,30 ha. Lägena runtomkring har rätten till appellationen "Bourgogne" utan vidare specificering men har i grunden en terroir väldigt lik den på Côte Saint Jacques, med samma kritinslag. Totalt odlas ca 30 ha i båda appellationer.
 
Utöver Pinot Noir och Chardonnay, som används för rött respektive vitt vin, är Joigny känt för sin Pinot Gris, som vinifieras som s k "Vin gris", genom en kortare skalmaceration. "Vin gris" liknar rosévin men är egentligen en egen kategori. Vinet har en bärnstenskulör och är snustorrt, påtagligt friskt, fruktigt och mineraldrivet. I denna stil är det fullkomligt unikt, och har starkt bidragit till Joignys höga anseende.

Den mycket lilla produktionen gör att dessa viner är i princip helt obefintliga i handeln, men de har fördelen att vara bland de mest prisvärda i hela Bourgogne. Jag blir förbluffad varje gång jag dricker dem.

CHRISTOPHE LEPAGE

Christophe Lepage är en av de bästa producenterna i Joigny, och en av de minsta, med 3,7 ha odling, varav 1,8 på Côte Saint Jacques. Arbetet är 100% hantverksmässigt och småskaligt. Vingården har funnits i 3 generationer sedan 50-talet, Christophe tog över vingården efter sin far Serge 2009. Christophe har även ett extra jobb inom annat jordbruk, eftersom vinproduktionen inte är tillräcklig för försörjningen. När man stiger in på vingården blir man mottagen i en liten, anspråkslös lokal, som ger ett genuint intryck. Christophe arbetar traditionellt och enligt hållbara principer, med minimal använding av kemiska medel. Kvalitetskontrollen på fältet sker genom en mycket sträng andra beskärning under växtsäsongen, med minskat skördeuttag som följd. Ytterligare gallring sker vid skörden, som är helt manuell. Den totala årliga produktionen uppgår till mellan 10.000-20.000 buteljer beroende på årgångens avkastning.

Vinifieringen av de röda vinerna sker genom 100% avstjälkning, 6-7 dagars kallmaceration, som följs av 6-7 dagars jäsning med dagliga remontage. Därefter lagring delvis på ekfat (ca 30%) och resten på ståltank i 12 månader. Stilen som uppnås är perfekt balanserad, med dominerande bärighet och mineralitet, och en subtil (knappt märkbar) fatkaraktär. Tanninerna är sammetslena, och kombineras med en utomordentlig friskhet. Vinerna bör serveras källarsvala vid ca 14-15°C. De är tillgängliga redan vid 2-3 års ålder och kan lagras i 8-10. Toppen nås vid ca 3-5 års ålder.

Terroirviner lanserar 4 viner av Christophe Lepage:

Pinot Gris "Cuvée du Tonnelier Gourmet" Vin de France 2022 (Torrt vitt vin). En mycket spännande Pinot Gris, vinifierad som ett vitt vin, i snustorr stil. Vinet skiljer sig från "Vin Gris", den skalmacererade varianten med orangerosa färg som Joigny är mest känt för. Odlas precis utanför appellationsgränsen för Bourgogne (precis vid gränsen) i Joigny och klassas därmed som "Vin de France". Exponeringen är sydlig och sydöstlig. Stockarna planterades för 6 år sedan av Christophe på 0,25 ha. Detta är den tredje årgången som han producerar. Vinet är rena fyndet: mycket intensivt i doft och smak, påtagligt mineraldrivet, med denna typiska känsla av att bita i flinta, massor av rökighet, gula blommor, kvitten, stenfrukter, honung och pistagenötter. Munnen är frisk och spänstig med fin fetma. Pinot Gris från Bourgogne är ovanligt och svårfunnet, trots att Bourgogne är druvans ursprungliga födelseplats. Man känner terroiravtrycket från norra Bourgogne, den gnistrande flintmineraliteten som på franska kallas "pierre à fusil". Stilen är helt annorlunda mot t ex Alsace Pinot Gris. Kan matchas till många rätter, gärna charkuterier, varför inte julskinka, stekt kyckling eller fläsk, en fiskgryta (t ex en traditionell "matelote") eller en matig frisésallad med bacon, krutonger och Chèvre. Kan lagras i ca 5-6 år.

Bourgogne Blanc 2022 (Torrt vitt vin). Denna 100% Chardonnay från i snitt 20-åriga stockar (planterade på 0,70 ha), lagrades i 8 månader på ståltank. Vinet har varit mycket populärt i tidigare lanseringar, och är en fullträff även i den aktuella årgången, 2022. Påminner ganska mycket om en Chablis – något som min gode vän, vinmakaren Jean-Marie Vorburger påpekade när jag lät honom prova vinet blint. Här finns både påtaglig spänst och fruktrondör. Buketten bjuder på lime, apelsiner, lätt pomelo, gula äpplen, vita blommor, färska nötter, och genomsyras av en fräsch kritig mineralitet. Avslutet är energiskt och uppfriskande. Kan drickas på egen hand som aperitif, eller till varierade rätter av fisk och skaldjur. Ofantligt klunk- och matvänligt. Du som behöver en klockren, 100% pålitlig huschardonnay kanske vill beställa det lådvis. Kan lagras i 6-7 år.

Bourgogne Rouge "Mont Chauvot" 2020 (Rött). Strax öster om Côte Saint Jacques odlar Christophe Lepage flera marker klassade som AOC Bourgogne. Utöver sin traditionella "Bourgogne Rouge", producerar han även cuvéen "Mont Chauvot", från en liten vingård med samma namn omfattande 0,29 ha. Pinot Noir-stockarna planterades 2015 och den första årgången som producerades var 2018. 2020 är alltså den tredje årgången. Då Christophe märkte att årgången hade en särskild substans, bestämde han att lagra vinet till 100% på ekfat i hela 24 månader – normalt brukar hans röda viner endast lagras till ca 30% på ekfat i 12 månader. Christophe valde ut 5-åriga, medelrostade 228-liters ekfat för att uppnå den rätta balansen - hans filosofi i fråga om ekfat är inte att tillföra prononcerade fattoner, utan snarare rondör. Årgång 2020 av "Mont Chauvot" bjuder således på något extra i förhållande till de 2 tidigare släppta årgångarna. Vinet sålde slut på nolltid hos Christophe och Terroirviner lyckades reservera de sista 48 flaskorna… Buketten är elegant och nyanserad, bärig och kryddig. Det första intrycket är kryddigt och domineras av vitpeppar, pepparmynta, barr och rosor; därefter utvecklas en intensiv bärighet med toner av färskplockade vilda bär, röda och svarta vinbär och körsbär. Munnen är medelfyllig med sammetslena tanniner och en uppfriskande mineralkaraktär på avslutet. Ett klockrent vin till rätter av fågel, kalv eller fläsk, som gärna får serveras med örtkryddor, grönsaker och rotfrukter. T ex lågtemperaturstekta kycklinglår med en god ratatouille är en bra match. Ett annat tips är en god korv (t ex salsiccia) med penne eller hemlagat potatismos. Medan vinet fortfarande är ungt kan man karaffera det ca 30-45 minuter innan servering för att öppna upp buketten. Kan lagras i ca 6-7 år.

Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2022 (Rött). Christophe Lepages toppvin är mycket efterfrågat och vanligtvis slutallokerat redan vid buteljeringen. Vinet kommer från en vingårdsareal om endast 0,67 ha på Côte Saint Jacques, den finaste terroiren i Joigny. Pinot Noir-stockarna är i snitt 33 år gamla, de äldsta planterades 1960 och de yngsta 2005. 35% av vinet lagrades på ekfat (3-9 år gamla) och 65% på ståltank i 12 månader. 2022 är precis nybuteljerat och ännu något ungt och outvecklat. Det är dock en generös årgång med stor fruktintensitet. Sommaren var mycket varm men druvorna behöll en utmärkt fruktsyra tack vare svala nätter under skördeperioden. Christophe började skörda sin Pinot Noir på Côte Saint Jacques redan 30 augusti. Vi kan förvänta oss att vinet mognar relativt tidigt på flaska. Idag upplevs en fantastisk primär bärighet med urläcker crème de cassis, röda vinbär, jordgubbar och surkörsbär. Buketten kompletteras av eleganta nyanser av rosor, kanel, lätt vanilj och typisk kritig mineralitet. I munnen finns struktur, friskhet och tanninfasthet, och en mycket fin fruktkoncentration. Avslutet är långt och uppfriskande. Vinet kan drickas redan idag men har minst 1-2 år kvar till sin topp och kommer att bli sensationellt trevligt när det når detta stadium. Min rekommendation är att lagra det litegrann. Servera till pärlhönebröst med puylinser, paupiettes de veau (fyllda kalvrullader) med potatismos, saltimbocca, Coq au Vin, en slottsstek, Brieost mm. Kan lagras i ca 8-10 år. Då vinet finns i mycket begränsad tillgång kan lådvis beställning rekommenderas för dig som behöver en mycket välgjord elegant röd Bourgogne, och kunna följa dess utveckling under resten av detta decennium.

BLANDLÅDA


Jag har komponerat en välbalanserad blandlåda enligt nedan:

1 fl Pinot Gris "Cuvée du Tonnelier Gourmet" Vin de France 2022
2 fl Bourgogne Blanc 2022
1 fl Bourgogne Rouge "Mont Chauvot" 2020
2 fl Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2022

Ett litet smakprov:
Christophe Lepage Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2022, 269 kr/fl

IMG_3015.JPG

Mer info om vinet i den svarta rutan 

bottom of page