Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 26-30 JUNI 2023
BESTÄLL SENAST SÖN 18 JUNI 2023
.jpg)
Christophe Lepage

Alain Vignot
Christophe Lepage & Alain Vignot
Distrikt: Bourgogne Côte Saint Jacques, Bourgogne
_______
NY LANSERING 16-31 AUGUSTI 2022
JOIGNY
Joigny ligger i länet Yonne, ca 45 km nordväst om Chablis, 60 km väster om Côte des Bars (Champagne) och 150 km söder om Paris. Det är Bourgognes nordligaste vinodling, med viner av hög kvalitet tack vare ett skärmat läge med ett gynnsamt, milt mikroklimat. Endast en handfull producenter är verksamma i Joigny idag, och den totala odlingsarealen är knappt 30 ha.
I Joigny finns en tusenårig vintradition precis som i övriga Bourgogne. Dess viner var länge mycket populära i Paris och kunde smidigt transporteras dit flodvägen genom floden Yonne som är en biflod till Seine. Som mest odlades 800 ha i Joigny, men arealen sjönk drastiskt efter vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet. På 1970-talet fick Joigny ett nytt uppsving tack vare en handfull ambitiösa producenter som nyplanterade stockar och gav nytt liv åt distriktet. Hotellet "Côte Saint Jacques" med sin 3-stjärniga restaurang i Guide Michelin (idag 2 stjärnor), har spelat en viktig roll för att dra uppmärksamhet till Joignys viner. Vinerna är dock fortfarande relativt okända och räknas idag bland de mest prisvärda i hela Bourgogne.
Vinodlingen i Joigny koncentrerar sig på några sluttningar som gränsar mot stadens norra sida, med utmärkt sydlig-sydöstlig exponering och en terroir med struktur av lera-flinta ovanpå mjuk kalk (krita) från Turonium. Floden Yonne som rinner nedanför sluttningarna och genom staden har en mildrande effekt och skapar ett milt mikroklimat (där bl a vårfrost motverkas), medan skogen Othe (Forêt d'Othe) som avgränsar norrut och fortsätter österut hela vägen till Champagne, skärmar Joigny från kyliga nordvindar. Lilla Joigny åtnjuter med andra ord utmärkta förhållanden för att producera mycket solida och bra viner.
Det bästa läget i Joigny, "Côte Saint Jacques" är en tämligen brant kulle som gränsar direkt mot stadens norra sida, vin odlas här mellan 135-210 meters höjd. Läget fick rätt till en egen appellation 1995: Bourgogne Côte Saint Jacques, och omfattar 13,30 ha. Lägena runtomkring har rätten till appellationen "Bourgogne" utan vidare specificering men har i grunden en terroir väldigt lik den på Côte Saint Jacques, med samma kritinslag. Totalt odlas ca 30 ha i båda appellationer.
Utöver Pinot Noir och Chardonnay, som används för rött respektive vitt vin, är Joigny känt för sin Pinot Gris, som vinifieras som s k "Vin gris", genom en kortare skalmaceration. "Vin gris" liknar rosévin men är egentligen en egen kategori. Vinet har en bärnstenskulör och är snustorrt, påtagligt friskt, fruktigt och mineraldrivet. I denna stil är det fullkomligt unikt, och har starkt bidragit till Joignys höga anseende.
Den mycket lilla produktionen gör att dessa viner är i princip helt obefintliga i handeln, men de har fördelen att vara bland de mest prisvärda i hela Bourgogne. Jag blir förbluffad varje gång jag dricker dem.
CHRISTOPHE LEPAGE
Christophe Lepage är en av de bästa producenterna i Joigny, och en av de minsta, med 3,7 ha odling, varav 1,8 på Côte Saint Jacques. Arbetet är 100% hantverksmässigt och småskaligt. Vingården har funnits i 3 generationer sedan 50-talet, Christophe tog över vingården efter sin far Serge 2009. Christophe har även ett extra jobb inom annat jordbruk, eftersom vinproduktionen inte är tillräcklig för försörjningen. När man stiger in på vingården blir man mottagen i en liten, anspråkslös lokal, som ger ett genuint intryck. Christophe arbetar traditionellt och enligt hållbara principer, med minimal använding av kemiska medel. Kvalitetskontrollen på fältet sker genom en mycket sträng andra beskärning under växtsäsongen, med minskat skördeuttag som följd. Ytterligare gallring sker vid skörden, som är helt manuell. Den totala årliga produktionen uppgår till mellan 10.000-20.000 buteljer beroende på årgångens avkastning.
Vinifieringen av de röda vinerna sker genom 100% avstjälkning, 6-7 dagars kallmaceration, som följs av 6-7 dagars jäsning med dagliga remontage. Därefter lagring delvis på ekfat (20-30%) och resten på ståltank i 12 månader. Stilen som uppnås är perfekt balanserad, med dominerande bärighet och mineralitet, och en subtil (knappt märkbar) fatkaraktär. Tanninerna är sammetslena, och kombineras med en utomordentlig friskhet. Vinerna bör serveras källarsvala vid ca 14-15°C. De är tillgängliga redan vid 2-3 års ålder och kan lagras i 8-10. Toppen nås vid ca 3-5 års ålder.
Terroirviner lanserar 4 viner av Christophe Lepage:
Bourgogne Blanc 2019 (Torrt vitt vin). Denna 100% Chardonnay från 17-åriga stockar, lagrades i 8 månader på ståltank. Malolaktisk jäsning genomfördes. 2019 har vi en strålande årgång, där frukt och mineralitet uttrycks i perfekt harmoni. Vinet är ruskigt klunkbart tack vare en frisk och mogen fruktsyra som verkligen ger en "supple" munkänsla med oemotståndlig dragkraft. Stilmässigt hamnar vinet någonstans emellan 2017 och 2018 (för er som minns), med respektive kvalitéer som dessa årgångar hade: spänst och rondör. Buketten går från friska apelsiner, pomelo och gula äpplen till en läcker akaciablommighet parad med färska nötter och en energisk kritig mineralitet. Ljuvligt gott att dricka som aperitif, till en klassisk räksmörgås eller någon god vit fisk. Kan lagras i några år till, men med tanke på hur gott det är nu, behövs ingen väntan… OBS: pga begränsad mängd kan vinet endast beställas som del i blandlåda. Passa på medan det varar!
Bourgogne Côte Saint Jacques Gris 2020 ("Vin gris"). Denna 100% Pinot Gris från i snitt 28-åriga stockar, skördas på Côte Saint Jacques. 60% av druvorna pressas direkt, medan 40% genomgår en skalmaceration i 12 timmar innan jäsning, vilket ger den typiska lökskalsfärgen, som beroende på årgången kan luta mer åt gult eller åt rosa. Vinet lagrades på ståltank i 8 månader. Malolaktisk jäsning genomfördes. 2020 är förmodligen den bästa årgången av detta vin som jag provat. Här finns allt, finess, intensitet och balansen är ett skolboksexempel. En ren, elegant doft med tydlig mineralitet med rökiga undertoner öppnar sig mot röda vinbär, aprikoser, rosa grapefrukt, citrus, lätt honungsmelon och vita blommor. I munnen är det snustorrt, superspänstigt med salivretande fräschör och en behaglig och munfyllande rondör. Vinet är omöjligt att klassa som "rosévin", utan "vin gris" är den enda rättvisa benämningen. Den friska, påtagliga mineraliteten indikerar tydligt att vi är i norra Bourgogne. Kan njutas som aperitif, men är också lättparat till en mängd rätter, matiga sallader (t ex med bacon och krutonger), guacamole, pizza, grillad lax, färsk chèvre, burrata, mm. Kan lagras 5-6 år.
Bourgogne Rouge "Mont Chauvot" 2019 (Rött). Strax öster om Côte Saint Jacques odlar Christophe Lepage flera marker klassade som AOC Bourgogne. Utöver sin traditionella "Bourgogne Rouge" (just nu slutsåld), har han även börjat producera cuvéen "Mont Chauvot", från en liten vingård med samma namn omfattande 0,29 ha. Pinot Noir-stockarna planterades 2015 och ger ett första vin 2018. 2019 är alltså den andra årgången som produceras. 30% av vinet lagrades på 2-åriga ekfat, och 70% lagrades på ståltank i 12 månader. Vinet är i en delikat, bärig stil med nyanser av smultron, körsbär, röda vinbär, rosor, pepparmynta, vitpeppar och en tydlig kritmineralitet. Fatkaraktären är subtil och märks knappt, men ger definitivt lite extra pondus. I munnen finns sammetslena tanniner, massor av frisk energi och en sagolik klunkbarhet. Avslutet är bärigt med uppfriskande mineralitet. Drickes källarsvalt vid ca 14-15°C till rostbiff med potatissallad, korvar, hemlagad hamburgare, gårdskyckling, helstekt fläskkarré i ugn med gravy, Wallenbergare, Brieost, mm. Perfekt att dricka nu. Kan lagras i 6-7 år. OBS: pga begränsad mängd kan vinet endast beställas som del i blandlåda. Passa på medan det varar!
Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2020 (Rött). Christophe Lepages toppvin är mycket efterfrågat och vanligtvis slutallokerat redan vid buteljeringen. Tidigare hade Terroirviner endast en modest allokering om 60 buteljer per år, som nu har ökat till ca 120 buteljer (vilket fortfarande är modest!). Vinet kommer från en vingårdsareal om endast 0,67 ha på Côte Saint Jacques. Pinot Noir-stockarna är i snitt 30 år gamla, de äldsta planterades 1960 och de yngsta 2005. 30% av vinet lagrades på ekfat (nya till 7 år gamla) och 70% på ståltankar i 12 månader. 2020 är ett elegant konststycke, fullt av förförisk bärighet och den påtagliga kritiga mineraliteten som utmärker Côte Saint Jacques. Färgen är transparent purpurröd. Crème de cassis, körsbär och kryddiga intryck av mint, kanel och vanilj gläder både nos och gom. Här finns också den ursprungstypiska rosblommigheten. Munnen bjuder på elegans och intensitet, renhet och friskhet, och en mycket lätt fatrondör. Allt i suverän harmoni. Tanninerna är fasta och sammetslena. Avslutet är ett skolboksexempel på uppfriskande mineralitet. Kanske är vinet ännu aningen ungt, man känner att det bara har påbörjat sin resa. Korka upp en flaska redan i höst, men spara de övriga något år eller längre. Drick till en Bressekyckling (eller annan gårdskyckling av hög kvalitet), fyllda kalvrullader, saltimbocca, Coq au vin, rosastekt ankbröst, ostar (gärna Brie), mm. Brukar ligga på topp vid ca 3-4 års ålder och kan lagras i ca 8-10 år. Drickes källarsvalt vid ca 14-15°C.
DOMAINE VIGNOT
Och nu till Alain Vignot, den "största" och mest kända producenten i Joigny. Av de totalt 13,30 ha som är klassade i appellationen Côte Saint Jacques, odlar Alain hela 10 ha, vilket ger honom nästan en "monopolsituation" på Joignys mest berömda mark. Han odlar ytterligare 2 ha i AOC Bourgogne. Odlingen består främst av Pinot Noir och Pinot Gris, samt lite Chardonnay. Alain var en av pionjärerna som återgav Joigny sin glans på 70-talet. Han kom in i verksamheten vid sidan av sin far 1976. Vid denna tid odlades endast Pinot Gris. Alain förvärvade sin mark successivt. Sedan 2006 får han hjälp av sonen Julien, efter att denne utbildat sig på Lycée Viticole de Beaune. Frun Annie sköter allt som berör försäljning och administration. Alain är väldigt traditionell och fäst vid sina rötter. Han berättar stolt om en förfader, Toussaint Vignot, född 1639, som ska ha varit den första vinodlaren i familjen, vilket intygas av sockenarkiv i Joigny. I modern tid är det hans farfar, Fernand Vignot, som startar den aktuella vingården, och skaffar mark på Côte Saint Jacques 1934.
Alain kvalitetssäkrar sitt arbete genom rigorös beskärning och sortering vid skörd. Han låter gräs växa mellan raderna, vilket han anser medför många fördelar: mikroblivet i jorden stimuleras, ett humuslager skapas, daggmaskar förökar sig och bidrar till vattencirkulationen. Gräset ger vinrankan en nyttig konkurrens. Rankans rötter måste söka näring på djupet. Löven blir mindre och druvorna mer solexponerade, vilket koncentrerar musten i druvan.
Genom sin förhållandevis stora areal har Alain möjlighet att skapa flera cuvéer. Han är bl a känd för toppvinet "Les Ronces", som lagras till 100% på ekfat, och ger det kraftigaste uttrycket av terroiren i Joigny.
Den franske vinkritikern Patrick Dussert-Gerber placerar Alain högst bland Bourgogneproducenter utanför Côte d'Or (5 stjärnor av 5 möjliga).
Terroirviner lanserar 1 vin av Domaine Vignot:
Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge "Les Ronces" 2019 (Rött). Alain Vignots toppvin, uppkallat efter den 1,9 ha stora vingården "Les Ronces" (björnbärsbuskarna) på Côte Saint Jacques. Här skördar Alain sin bästa Pinot Noir från över 30-åriga stockar. 100% av vinet lagras på speciellt utvalda, lätt- eller medelrostade ekfat från Allier i 12 månader, varav 1/3 nya. 2019 har vi en kraftig, solmogen årgång med 14% alkoholhalt. Färgen är djup körsbärsröd. Doften är koncentrerad, ännu lite återhållsam, men öppnar sig långsamt i glaset. Vi har massor av körsbär, krossade hallon och röda vinbär som leker längst fram. I fonden uppenbaras kryddiga och blommiga nyanser av pepparfrön, rosor, salvia, svart te och en gnutta vanilj. I munnen finns en fantastisk energi, en mycket välbalanserad syra som forsar fram i den täta och ganska bastanta kroppen; vi befinner oss en bra bit över den medelfylliga nivån. Detta är lanseringens fylligaste vin. Avslutet är långt och uppfriskande, med en urläcker känsla av krispiga körsbär med inslag av kärnor, och en angenäm åtstramning av tanninerna. Vinet är riktigt gott redan nu, men känns en smula ungt. Här finns utrymme för vidare förfining genom tålmodig lagring. Av erfarenhet från tidigare årgångar kommer detta vin till sin rätt vid ca 4-5 års ålder, och kan lagras i ca det dubbla. Lägg gärna vinet på rygg något år, och njut till en härlig Coq au vin, Boeuf Bourguignon eller Osso Bucco. Med lite ålder blir det även utmärkt till ostar. Serveras svalt vid ca 14-15°C.