• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christophe Lepage
 
Distrikt: Bourgogne Côte Saint Jacques, Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 25 JUNI - 9 JULI 2020

Joigny ligger i länet Yonne, ca 45 km nordväst om Chablis, 60 km väster om Côte des Bars (Champagne) och 150 km söder om Paris. Det är Bourgognes nordligaste vinodling, med viner av hög kvalitet tack vare ett skärmat läge med ett gynnsamt, milt mikroklimat. Endast en handfull producenter är verksamma i Joigny idag, och den totala odlingsarealen är knappt 30 ha.

I Joigny finns en tusenårig vintradition precis som i övriga Bourgogne. Dess viner var länge mycket populära i Paris och kunde smidigt transporteras dit flodvägen genom floden Yonne som är en biflod till Seine. Som mest odlades 800 ha i Joigny, men arealen sjönk drastiskt efter vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet. På 1970-talet fick Joigny ett nytt uppsving tack vare en handfull ambitiösa producenter som nyplanterade stockar och gav nytt liv åt distriktet. Hotellet "Côte Saint Jacques" med sin 3-stjärniga restaurang i Guide Michelin (idag 2 stjärnor), har spelat en viktig roll för att dra uppmärksamhet till Joignys viner. Vinerna är dock fortfarande relativt okända och räknas idag bland de mest prisvärda i hela Bourgogne.

Vinodlingen i Joigny koncentrerar sig på några sluttningar som gränsar mot stadens norra sida, med utmärkt sydlig-sydöstlig exponering och en terroir med struktur av lera-flinta ovanpå mjuk kalk (krita) från Turonium. Floden Yonne som rinner nedanför sluttningarna och genom staden har en mildrande effekt och skapar ett milt mikroklimat (där bl a vårfrost motverkas), medan skogen Othe (Forêt d'Othe) som avgränsar norrut och fortsätter österut hela vägen till Champagne, skärmar Joigny från kyliga nordvindar. Lilla Joigny åtnjuter med andra ord utmärkta förhållanden för att producera mycket solida och bra viner.
 
Det bästa läget i Joigny, "Côte Saint Jacques" är en tämligen brant kulle som gränsar direkt mot stadens norra sida, vin odlas här mellan 135-210 meters höjd. Läget fick rätt till en egen appellation 1995: Bourgogne Côte Saint Jacques, och omfattar 13 ha. Lägena runtomkring har rätten till appellationen "Bourgogne" utan vidare specificering men har i grunden en terroir väldigt lik den på Côte Saint Jacques, med samma kritinslag. Totalt odlas ca 30 ha i båda appellationer.
 
Utöver Pinot Noir och Chardonnay, som används för rött respektive vitt vin, är Joigny känt för sin Pinot Gris, som vinifieras som s k "Vin gris", genom en kortare skalmaceration. "Vin gris" liknar rosévin men är egentligen en egen kategori. Vinet har en bärnstenskulör och är snustorrt, påtagligt friskt, fruktigt och mineraldrivet. I denna stil är det fullkomligt unikt, och har starkt bidragit till Joignys höga anseende.
 
Den mycket lilla produktionen gör att dessa viner är i princip helt obefintliga i handeln, men de har fördelen att vara bland de mest prisvärda i hela Bourgogne. Jag blir förbluffad varje gång jag dricker dem.

Christophe Lepage är en av de bästa producenterna i Joigny, och en av de minsta, med 3,7 ha odling, varav 1,8 på Côte Saint Jacques. Arbetet är 100% hantverksmässigt och småskaligt. Vingården har funnits i 3 generationer sedan 50-talet, Christophe tog över vingården efter sin far Serge 2009. Christophe har även ett extra jobb inom annat jordbruk, eftersom vinproduktionen inte är tillräcklig för försörjningen. När man stiger in på vingården blir man mottagen i en liten, anspråkslös lokal, som ger ett genuint intryck. Christophe arbetar traditionellt och enligt hållbara principer, med minimal använding av kemiska medel. Kvalitetskontrollen på fältet sker genom en mycket sträng andra beskärning under växtsäsongen, med minskat skördeuttag som följd. Ytterligare gallring sker vid skörden, som är helt manuell. Den totala årliga produktionen uppgår till mellan 10.000-20.000 buteljer beroende på årgångens avkastning.
 

Vinifieringen av de röda vinerna sker genom 100% avstjälkning, 6-7 dagars kallmacerering, som följs av 6-7 dagars jäsning med dagliga remontage. Därefter lagring delvis på ekfat (20-30%) och resten på ståltank i 12 månader. Stilen som uppnås är perfekt balanserad, med dominerande bärighet och mineralitet, en subtil fatkaraktär, och en stadig, välkalibrerad tanninstruktur. Vinerna är tillgängliga redan vid 2-3 års ålder och kan lagras i 8-10.

Vinerna i denna lansering är från den mycket lyckade årgången 2018, med stabilt och varmt väder, med relativt tidigt skörd i mitten av september, helt utan röta och med optimal koncentration. Kombinationen av varm årgång och sval terroir skapar en exemplarisk balans: de röda är djupa i färgen och uppvisar en ljuvlig fruktighet; det vita och "vin gris" kombinerar en generös, rund kropp med en renrasig fruktsyra. De 4 vinerna är mycket trevliga att dricka redan nu.

Terroirviner lanserar 4 viner av Christophe Lepage:
 
Bourgogne Blanc 2018 (Vitt). Denna 100% Chardonnay från i snitt 16-åriga stockar, lagrades i 8 månader på ståltank. Malolaktisk jäsning genomfördes. I ett solhett år som 2018 ger den svala terroiren i Joigny upphov till en perfekt balans med fruktmognad och bibehållen fruktsyra. Jämfört mot 2017, som var krispigare och slankare, är 2018 lite rundare i kroppen, med mycket angenäm smörighet och en rak fruktsyra som ger en fantastisk salivretande upplevelse. En tydlig kritig mineralitet lyser igenom buketten av klementiner, pomelo med nyanser av vita rosor och färska nötter. En riktig fröjd att dricka. Servera som aperitif, till svenska delikatesser som gravad lax, Toast Skagen, laxtartar, räksmörgås, och till en stor bredd fiskrätter. Kan lagras i 5-6 år. Perfekt i sommar!

Bourgogne Côte Saint Jacques Gris 2018 ("Vin gris"). En sensation och utan tvekan den bästa årgången av detta vin sedan 2015. Denna 100% Pinot Gris från i snitt 28-åriga stockar, skördades på Côte Saint Jacques. 60% av druvorna pressas direkt, medan 40% genomgår en skalmaceration i 12 timmar innan jäsning, vilket ger den typiska lökskalsfärgen. Vinet lagrades på ståltank i 8 månader. Malolaktisk jäsning genomfördes. Stilen här är snustorr. En renrasig, rökig, mineraldriven doft öppnar sig mot röda vinbär och tranbär, köttiga stenfrukter, apelsin och rosa grapefrukt, och en angenäm blommig nyans. I munnen sjuder det av energi, tack vare en mycket livlig fruktsyra. Avslutet är otroligt salivretande. Återigen är det kombinationen av varm årgång och sval terroir som ger lysande resultat. Denna härlighet dricker man med glädje som aperitif, till allehanda tapas och charkuterier, prosciutto, laxtartar, krabbsallad (gärna med mango och avokado), guacamole, paella, pizza, färsk Chèvre, mm... Perfekt också till Landaisesallad (frisésallad med rökt ankbröst, foie gras, bacon, krutonger), grillad lax eller kyckling på spett med tzatziki, racletteost, mm. Du som behöver ett spännande, uppfriskande vin med breda parningsmöjligheter i sommar, beställ detta lådvis. Kan lagras i 5-6 år.

Bourgogne Rouge 2018 (Rött). Kommer från vingårdslägen strax öster om Côte Saint Jacques, med sydöstlig exponering. Pinot Noir-stockarna är i snitt 10 år gamla. 20% av vinet lagrades på ekfat (2-7 år gamla) och 80% på ståltankar i 12 månader. 2018 är uppenbart en djupare och fylligare årgång än 2017, vilket märks redan på den djupt rubinröda färgen. Doften bjuder på en förförisk bärighet, med tydliga nyanser av färskplockade vilda hallon, smultron och svarta vinbär; man skönjer sedan nyanser av anis, rosor och kritig mineral som ger vinet en väldigt komplett bukett. Fatkaraktären är mycket subtil och märks knappt, men ger definitivt lite extra pondus. I munnen en medelfyllig kropp, med ett angenämt tanninbett som ger en utmärkt ryggrad och matvänlighet. Det är bärigt, med tydlig mineralitet och sagolik klunkbarhet. Av alla årgångar jag provat av vinet (från 2014 och framåt) är detta nog den bästa. Drick redan idag till en stor bredd rätter: kallskuret, rostbiff med potatissallad, kryddiga korvar, gårdskyckling, helstekt fläskkarré i ugn med gravy, grillat, mm. Om man ska dricka rött i sommar, ligger detta mycket väl till! Drickes källarsvalt vid ca 14-15°C, eller någon grad varmare när vinet uppnått mogen ålder. Kan lagras i ca 8 år.
 
Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2018 (Rött). Christophe Lepages toppvin är mycket efterfrågat och vanligtvis slutallokerat redan vid buteljeringen. Vinet görs på i snitt 30-åriga Pinot Noir-stockar från Côte Saint Jacques, varav de äldsta är planterade 1960 och de yngsta 2005. 30% av vinet lagrades på ekfat (nya till 7 år gamla) och 70% på ståltankar i 12 månader. Vi går upp ett steg i koncentration och komplexitet jämfört mot föregående vin. Nosen är initialt något reserverad, men släpper de ljuvliga bären med långsam luftning i glaset. Intrycket är oerhört fräscht och elegant. Smultron, svarta vinbär, granatäpple, följs av violer, kanel och tydlig kritig mineralitet. I munnen känner man en fantastisk energi, med frisk bärighet och tanniner, som ger en perfekt fasthet i den drygt medelfylliga kroppen. Avslutet är långt och bärigt med uppfriskande mineralitet. Drick denna härlighet redan nu, till en Bressekyckling (eller annan gårdskyckling av hög kvalitet), en fläsk- eller kalvstek med murkelsås och potatispuré, Coq au vin, oxfilé med pommes frites, rosastekt ankbröst, mm. Drickes källarsvalt vid ca 14-15°C, eller någon grad varmare när vinet uppnått mogen ålder. Kan lagras i uppemot 10 år. Bör ligga på sin topp från ca 2021.

Ett litet smakprov:

Christophe Lepage Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2018, 225 kr

IMG_2557.JPG

Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2018 (Rött). Christophe Lepages toppvin är mycket efterfrågat och vanligtvis slutallokerat redan vid buteljeringen. Vinet görs på i snitt 30-åriga Pinot Noir-stockar från Côte Saint Jacques, varav de äldsta är planterade 1960 och de yngsta 2005. 30% av vinet lagrades på ekfat (nya till 7 år gamla) och 70% på ståltankar i 12 månader. Vi går upp ett steg i koncentration och komplexitet jämfört mot föregående vin. Nosen är initialt något reserverad, men släpper de ljuvliga bären med långsam luftning i glaset. Intrycket är oerhört fräscht och elegant. Smultron, svarta vinbär, granatäpple, följs av violer, kanel och tydlig kritig mineralitet. I munnen känner man en fantastisk energi, med frisk bärighet och tanniner, som ger en perfekt fasthet i den drygt medelfylliga kroppen. Avslutet är långt och bärigt med uppfriskande mineralitet. Drick denna härlighet redan nu, till en Bressekyckling (eller annan gårdskyckling av hög kvalitet), en fläsk- eller kalvstek med murkelsås och potatispuré, Coq au vin, oxfilé med pommes frites, rosastekt ankbröst, mm. Drickes källarsvalt vid ca 14-15°C, eller någon grad varmare när vinet uppnått mogen ålder. Kan lagras i uppemot 10 år. Bör ligga på sin topp från ca 2021.