• Facebook Clean
  • Twitter Clean
20200624_090954_019 - Copie (2).jpg
Christophe Lepage
 
Distrikt: Bourgogne Côte Saint Jacques, Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 12-26 JULI 2021

Joigny ligger i länet Yonne, ca 45 km nordväst om Chablis, 60 km väster om Côte des Bars (Champagne) och 150 km söder om Paris. Det är Bourgognes nordligaste vinodling, med viner av hög kvalitet tack vare ett skärmat läge med ett gynnsamt, milt mikroklimat. Endast en handfull producenter är verksamma i Joigny idag, och den totala odlingsarealen är knappt 30 ha.

I Joigny finns en tusenårig vintradition precis som i övriga Bourgogne. Dess viner var länge mycket populära i Paris och kunde smidigt transporteras dit flodvägen genom floden Yonne som är en biflod till Seine. Som mest odlades 800 ha i Joigny, men arealen sjönk drastiskt efter vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet. På 1970-talet fick Joigny ett nytt uppsving tack vare en handfull ambitiösa producenter som nyplanterade stockar och gav nytt liv åt distriktet. Hotellet "Côte Saint Jacques" med sin 3-stjärniga restaurang i Guide Michelin (idag 2 stjärnor), har spelat en viktig roll för att dra uppmärksamhet till Joignys viner. Vinerna är dock fortfarande relativt okända och räknas idag bland de mest prisvärda i hela Bourgogne.

Vinodlingen i Joigny koncentrerar sig på några sluttningar som gränsar mot stadens norra sida, med utmärkt sydlig-sydöstlig exponering och en terroir med struktur av lera-flinta ovanpå mjuk kalk (krita) från Turonium. Floden Yonne som rinner nedanför sluttningarna och genom staden har en mildrande effekt och skapar ett milt mikroklimat (där bl a vårfrost motverkas), medan skogen Othe (Forêt d'Othe) som avgränsar norrut och fortsätter österut hela vägen till Champagne, skärmar Joigny från kyliga nordvindar. Lilla Joigny åtnjuter med andra ord utmärkta förhållanden för att producera mycket solida och bra viner.
 
Det bästa läget i Joigny, "Côte Saint Jacques" är en tämligen brant kulle som gränsar direkt mot stadens norra sida, vin odlas här mellan 135-210 meters höjd. Läget fick rätt till en egen appellation 1995: Bourgogne Côte Saint Jacques, och omfattar 13 ha. Lägena runtomkring har rätten till appellationen "Bourgogne" utan vidare specificering men har i grunden en terroir väldigt lik den på Côte Saint Jacques, med samma kritinslag. Totalt odlas ca 30 ha i båda appellationer.
 
Utöver Pinot Noir och Chardonnay, som används för rött respektive vitt vin, är Joigny känt för sin Pinot Gris, som vinifieras som s k "Vin gris", genom en kortare skalmaceration. "Vin gris" liknar rosévin men är egentligen en egen kategori. Vinet har en bärnstenskulör och är snustorrt, påtagligt friskt, fruktigt och mineraldrivet. I denna stil är det fullkomligt unikt, och har starkt bidragit till Joignys höga anseende.
 
Den mycket lilla produktionen gör att dessa viner är i princip helt obefintliga i handeln, men de har fördelen att vara bland de mest prisvärda i hela Bourgogne. Jag blir förbluffad varje gång jag dricker dem.

Christophe Lepage är en av de bästa producenterna i Joigny, och en av de minsta, med 3,7 ha odling, varav 1,8 på Côte Saint Jacques. Arbetet är 100% hantverksmässigt och småskaligt. Vingården har funnits i 3 generationer sedan 50-talet, Christophe tog över vingården efter sin far Serge 2009. Christophe har även ett extra jobb inom annat jordbruk, eftersom vinproduktionen inte är tillräcklig för försörjningen. När man stiger in på vingården blir man mottagen i en liten, anspråkslös lokal, som ger ett genuint intryck. Christophe arbetar traditionellt och enligt hållbara principer, med minimal använding av kemiska medel. Kvalitetskontrollen på fältet sker genom en mycket sträng andra beskärning under växtsäsongen, med minskat skördeuttag som följd. Ytterligare gallring sker vid skörden, som är helt manuell. Den totala årliga produktionen uppgår till mellan 10.000-20.000 buteljer beroende på årgångens avkastning.

Vinifieringen av de röda vinerna sker genom 100% avstjälkning, 6-7 dagars kallmaceration, som följs av 6-7 dagars jäsning med dagliga remontage. Därefter lagring delvis på ekfat (20-30%) och resten på ståltank i 12 månader. Stilen som uppnås är perfekt balanserad, med dominerande bärighet och mineralitet, och en subtil (knappt märkbar) fatkaraktär. Tanninerna är sammetslena, och kombineras med en utomordentlig friskhet. Vinerna bör serveras källarsvala vid ca 14-15°C. De är tillgängliga redan vid 2-3 års ålder och kan lagras i 8-10. Toppen nås vid ca 3-5 års ålder.

Terroirviner lanserar 4 viner av Christophe Lepage:
 
Bourgogne Côte Saint Jacques Gris 2018 ("Vin gris"). Christophe Lepage hade lite kvar i lager av årgång 2018, som var synnerligen lyckad. Denna 100% Pinot Gris från i snitt 28-åriga stockar, skördades på Côte Saint Jacques. 60% av druvorna pressas direkt, medan 40% genomgår en skalmaceration i 12 timmar innan jäsning, vilket ger den typiska lökskalsfärgen. Vinet lagrades på ståltank i 8 månader. Malolaktisk jäsning genomfördes. Stilen här är snustorr. En lätt rökig, mineraldriven doft öppnar sig mot persika, honungsmelon, apelsin och rosa grapefrukt, en klick röda bär och en angenäm blommig nyans. I munnen sjuder det av energi, tack vare en mycket livlig fruktsyra. Avslutet är mycket salivretande. Synnerligen matvänligt, erbjuder spännande parningar till tapas och charkuterier, laxtartar, krabbsallad (gärna med mango och avokado), guacamole, paëlla, pizza, färsk Chèvre, mm... Testa även till grillad lax eller kyckling på spett med tzatziki, racletteost, mm. Ligger nu på sin topp, men kan utan problem lagras vidare i några år.

Bourgogne Rouge 2018 (Rött). Kommer från vingårdslägen strax öster om Côte Saint Jacques, omfattande 0,85 ha, med sydöstlig exponering. Pinot Noir-stockarna är i snitt 10 år gamla. 20% av vinet lagrades på ekfat (2-7 år gamla) och 80% lagrades på ståltankar i 12 månader. Förföriskt bärig med nyanser av färskplockade vilda hallon, smultron och svarta vinbär; man skönjer sedan nyanser av anis, rosor och kritig mineral som ger vinet en komplett bukett. Fatkaraktären är subtil och märks knappt, men ger definitivt lite extra pondus. I munnen sammetslena tanniner och en sagolik klunkbarhet. Avslutet är bärigt med uppfriskande mineralitet. Drickes källarsvalt vid ca 14-15°C till charkuterier, rostbiff med potatissallad, korvar, hemlagad hamburgare, gårdskyckling, helstekt fläskkarré i ugn med gravy, Brieost, mm. Kan lagras i 7-8 år.
 
Bourgogne Rouge "Mont Chauvot" 2018 (Rött). En ny cuvée som Christophe Lepage släpper för första gången: kommer från vingårdsläget "Mont Chauvot", omfattande 0,29 ha, med övervägande östlig exponering. Klassas som "Bourgogne", men kommer alltså från ett separat läge, som skiljer det från den vanliga Bourgogne Rouge. Pinot Noir-stockarna planterades 2015 och ger ett första vin 2018 (fjärde växtåret). 30% av vinet lagrades på 2-åriga ekfat, och 70% lagrades på ståltank i 12 månader. Resultatet är en fullträff. En fantastisk bukett med intensiv bärighet, vilda bär, röda och svarta körsbär, nyanser av pepparmynta, rosor och kritig mineral. En livlig energi i gommen, en sammetslen textur, med en lätt angenäm tanninkärvhet som för tankarna till körsbärskärnor. Här finns lite mer tyngd och intensitet än Bourgogne Rouge. Det är aningen kryddigare, med en angenäm pepparton i buketten. Passar utmärkt till rätter av kalv, fläsk eller fågel, gärna med någon god sås. Testa till kalvsauté Marengo eller kanin med Chasseursås, eller varför inte en klassisk Wallenbergare med gravy, potatismos och ärtor (och kanske en liten klick rårörda lingon...). Kan lagras i 7-8 år.

Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2019 (Rött). Christophe Lepages toppvin är mycket efterfrågat och vanligtvis slutallokerat redan vid buteljeringen. Tidigare hade Terroirviner endast en modest allokering om 60 buteljer per år. Allokeringen har ökat sedan coronapandemin startade 2020, som en följd av inställda ordrar från flera av producentens exportkunder. En god nyhet för oss, ty det innebär att jag slipper göra en "ransonering" av vinet. Men vi ska komma ihåg att det produceras i mycket liten kvantitet, från en vingårdsareal om endast 0,67 ha. Det kan snabbt bli slutsålt. Vinet görs på i snitt 30-åriga Pinot Noir-stockar från Côte Saint Jacques, varav de äldsta är planterade 1960 och de yngsta 2005. 30% av vinet lagrades på ekfat (nya till 7 år gamla) och 70% på ståltankar i 12 månader. 2019 är en fenomenal årgång, enligt mig den solklart bästa sedan 2016. Den intensivt rubinröda färgen är rena lockelsen för ögat. Med lite tid i glaset växer en ljuvlig, bärig parfym med förförisk kraft: vildhallon, björnbär och svarta vinbär i superren klädsel, viol, kryddiga nyanser av anis, kanel och vanilj, och en påtaglig kritig mineralitet. Intensiteten och den kraftigare mineralkaraktären visar vinets högre rang. En lätt antydan till animalitet kryddar till buketten ytterligare. I munnen upplevs fasta och sammetslena tanniner, en fin koncentration och imponerande längd. Servera denna skönhet redan idag till en Bressekyckling (eller annan gårdskyckling av hög kvalitet), en fläsk- eller kalvstek med murkelsås och potatispuré, en slottsstek, Coq au vin, vildsvinsbiffar, rosastekt ankbröst, gärna med en krämig gratäng, mm. Vinet har fördelen att vara tillgängligt redan idag, men kan också lagras i uppemot 8-10 år.

Ett litet smakprov:
Christophe Lepage Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2019, 197 kr (ord. 225 kr)

IMG_6235.JPG

Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2019 (Rött). Christophe Lepages toppvin är mycket efterfrågat och vanligtvis slutallokerat redan vid buteljeringen. Tidigare hade Terroirviner endast en modest allokering om 60 buteljer per år. Allokeringen har ökat sedan coronapandemin startade 2020, som en följd av inställda ordrar från flera av producentens exportkunder. En god nyhet för oss, ty det innebär att jag slipper göra en "ransonering" av vinet. Men vi ska komma ihåg att det produceras i mycket liten kvantitet, från en vingårdsareal om endast 0,67 ha. Det kan snabbt bli slutsålt. Vinet görs på i snitt 30-åriga Pinot Noir-stockar från Côte Saint Jacques, varav de äldsta är planterade 1960 och de yngsta 2005. 30% av vinet lagrades på ekfat (nya till 7 år gamla) och 70% på ståltankar i 12 månader. 2019 är en fenomenal årgång, enligt mig den solklart bästa sedan 2016. Den intensivt rubinröda färgen är rena lockelsen för ögat. Med lite tid i glaset växer en ljuvlig, bärig parfym med förförisk kraft: vildhallon, björnbär och svarta vinbär i superren klädsel, viol, kryddiga nyanser av anis, kanel och vanilj, och en påtaglig kritig mineralitet. Intensiteten och den kraftigare mineralkaraktären visar vinets högre rang. En lätt antydan till animalitet kryddar till buketten ytterligare. I munnen upplevs fasta och sammetslena tanniner, en fin koncentration och imponerande längd. Servera denna skönhet redan idag till en Bressekyckling (eller annan gårdskyckling av hög kvalitet), en fläsk- eller kalvstek med murkelsås och potatispuré, en slottsstek, Coq au vin, vildsvinsbiffar, rosastekt ankbröst, gärna med en krämig gratäng, mm. Vinet har fördelen att vara tillgängligt redan idag, men kan också lagras i uppemot 8-10 år.