• Facebook Clean
  • Twitter Clean

Christophe Lepage

Alain Vignot

Christophe Lepage
Alain Vignot
_______

 

 

NY LANSERING 27 MARS-11 APRIL 2019

Terroirviner lanserar 3 viner från Christophe Lepage och Alain Vignot:
 
Christophe Lepage Bourgogne Blanc 2017 (Vitt). En absolut fullträff! 2017 var en strålande årgång för vita viner i Joigny, som överträffar både 2015 och 2016. Denna 100% Chardonnay kommer till hälften från 25-åriga stockar och till hälften från 6-åriga stockar. Skörden skedde helt manuellt den 12 september 2017. Vinet buteljerades efter 7 månaders lagring på ståltank. Det är elegant och renrasigt, med ett helt spektrum av nyanser: citrus, exotiska frukter (mango, ananas), smöriga nyanser och en saftig mineralitet. I munnen finns en härlig och uppfriskande energi, med en salivretande fruktsyra som borrar igenom en stor kropp med angenämt hull. Redan fantastiskt gott som allroundvin till allehanda tilltugg, fisk och skaldjur, och gärna till färsk Chèvre. Kommer säkert att bli ännu bättre med 1 års lagring. Kan lagras t o m 2023.
 
Christope Lepage Bourgogne Rouge 2017 (Rött). Kommer från vingårdslägen strax öster om Côte Saint Jacques, med sydöstlig exponering. Pinot Noir-stockarna är upp till 15 år gamla. 40% av vinet lagrades på ekfat (1-5 år gamla) och 60% på ståltankar i 11 månader. 2017 var en lite lättare årgång för de röda vinerna i Joigny, en ljus och bärig stil med runda tanniner, en stil som i sig är väldigt tilltalande. Färgen är transparent granatröd. Doften är redan öppen och blommig med en framträdande ton av rosor som följs av smultron, apelsinskal (eller apelsinblomma), en touch anis och kritig mineral. Fatkaraktären känns knappt men ger definitivt extra pondus och rundare konturer. I munnen finns en utmärkt fasthet med runda tanniner och en mogen och inlindad fruktsyra. Man förvånas av hur vinet växer i munnen, det accelererar från mitten och ger en medelfyllig upplevelse. Här har vi alltså en lite lättare årgång som sjuder av energi och är redan redo att drickas. Ett utmärkt vardagsvin till kallskuret, rostbiff med potatissallad, en god hantverksproducerad korv med linser (mitt tips: saucisse de Montbéliard). En bit fläsk eller fågel passar också utmärkt, eller en bit Camembert. Kan lagras i ca 6-7 år.

Alain Vignot Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge "Les Ronces" 2015 (Rött). Detta är Alain Vignots toppvin, odlas på den lilla plätten "Les Ronces" på Côte Saint Jacques. Pinot Noir-stockarna är över 30 år gamla. 100% av vinet lagrades på ekfat i 12 månader, varav 1/3 nya. I likhet med resten av Bourgogne var 2015 en synnerligen bra årgång i Joigny. Förra årgången av "Les Ronces" som Terroirviner släppte var 2013 (lanserades i januari 2017), som hade en svalare profil och strävare tanniner. 2015 kännetecknas av större fruktmognad, mer finkorniga tanniner och en sammetslen textur. Färgen är ännu ungdomlig, mörk granatröd med fint lyster. Doften är komplex med inledande dominans av fattoner, som sakta smälter in och släpper fram mörka körsbär, svarta vinbär, pepparfrön och lakrits. I botten ligger en oerhört fräsch mineralitet. Vinet är drygt medelfylligt och väldigt elegant tack vare den polerade tanninstrukturen. Drick denna härlighet redan idag till Boeuf Bourguignon, Steak au Poivre, vilträtter och vitmögelostar. Karaffera ca 30 minuter innan servering. Kan lagras i ca 10 år. Vinet belönades med guldmedalj i tävlingen "Concours Général Agricole" i Paris 2017.

 

INFO OM DISTRIKTET OCH PRODUCENTERNA

 

I den lilla staden Joigny finns de nordligaste vinodlingarna i Bourgogne. Joigny ligger i länet Yonne, ca 45 km nordväst om Chablis och 150 km söder om Paris. 

I Joigny finns en tusenårig vintradition precis som i övriga Bourgogne. Dess viner var länge mycket populära i Paris och kunde smidigt transporteras dit flodvägen genom floden Yonne som är en biflod till Seine. Som mest odlades 800 ha i Joigny, men arealen sjönk drastiskt efter vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet. På 1970-talet fick Joigny ett nytt uppsving tack vare en handfull ambitiösa producenter som nyplanterade stockar och gav nytt liv åt regionen. Hotellet "Côte Saint Jacques" med sin 3-stjärniga restaurang i Guide Michelin (idag 2 stjärnor), har spelat en viktig roll för att dra uppmärksamhet till Joignys viner. Vinerna är dock fortfarande relativt okända och räknas idag bland de mest prisvärda i hela Bourgogne.

Vinodlingen i Joigny koncentrerar sig på några sluttningar som gränsar mot stadens norra sida, med utmärkt sydlig-sydöstlig exponering och en terroir med struktur av lera-flinta ovanpå mjuk kalk (krita) från Turonium. Floden Yonne som rinner nedanför sluttningarna och genom staden har en mildrande effekt och skapar ett mikroklimat (där bl a vårfrost motverkas), medan skogen Othe (Forêt d'Othe) som avgränsar norrut och fortsätter österut hela vägen till Champagne, skärmar Joigny från kyliga nordvindar. Lilla Joigny åtnjuter med andra ord utmärkta förhållanden för att producera mycket solida och bra viner.

 

Det bästa läget i Joigny, "Côte Saint Jacques", fick en egen appellation 1995: Bourgogne Côte Saint Jacques, för rött, vitt och rosévin. Läget omfattar blott 13 ha. Lägena runtomkring har rätten till appellationen "Bourgogne" utan vidare specificering men har i grunden en terroir väldigt lik den på Côte Saint Jacques. Totalt odlas ca 30 ha i båda appellationer.

Vinerna från Joigny är förbluffande prisvärda. Vi pratar inte här om småviner utan om fullfjädrade Bourgogneviner: kryddiga, mustiga, med fin kropp och komplexitet. I samma prisklass erbjuds mestadels klena, vattniga och oinspirerande negociantviner i övriga Bourgogne. Detta är alltså ett fynd som jag är stolt att dela med mig!


CHRISTOPHE LEPAGE

När man stiger in på Christophe Lepages vingård i byn Champlay utanför Joigny är det i ett litet "kyffe" man blir mottagen, pyttelitet men charmigt. Säger något om vingårdens storlek: 3,7 ha! Den supertrevlige Christophe tar sig tid och berättar att vingården funnits i 3 generationer sedan 50-talet och utvecklades framför allt av pappa Serge på 70-talet (en av pionjärerna som blåste nytt liv i Joigny). När Christophe tog över rodret 2009 hade han redan lärt sig väldigt mycket om vinodling och vinmakning sedan barnsben. Sedan 2009 har han ökat arealen lite från 2,5 ha till 3,7. Christophe sköter i princip vingården helt själv, men pappa Serge finns alltid i krokarna och ger tips. Vinodlingen följer hållbara principer, med minimal använding av kemiska medel. Kvalitetskontrollen på fältet sker genom en mycket sträng andra beskärning under växtsäsongen, med minskat skördeuttag som följd. Ytterligare gallring sker vid skörden, som är helt manuell. Christophe får regelbundet stjärnor för sina viner i Guide Hachette.

ALAIN VIGNOT

Och nu till Alain Vignot, som idag är den "största" och mest kända producenten i Joigny. Alain förfogar över 12,9 ha varav 10 ligger på Côte Saint Jacques, vilket ger honom nästan en "monopolsituation" på Joignys mest berömda vinläge. Odlingen består främst av Pinot Noir och Pinot Gris, samt lite Chardonnay. Alain var en av pionjärerna som återgav Joigny sin glans på 70-talet. Han förvärvade sin mark successivt. Idag får han hjälp av sonen Julien. Alain är väldigt traditionell i stilen. Han berättar stolt om en förfader som ska ha sysslat med vinodling redan 1630. Alain kvalitetssäkrar sitt arbete genom rigorös gallring vid beskärning och skörd. Den franske vinkritikern Patrick Dussert-Gerber placerar Alain högst bland Bourgogneproducenter utanför Côte d'Or (5 stjärnor av 5 möjliga). 

Ett litet smakprov:

Christophe Lepage Bourgogne Blanc, 177 kr 

Christophe Lepage Bourgogne Blanc 2017 (Vitt). En absolut fullträff! 2017 var en strålande årgång för vita viner i Joigny, som överträffar både 2015 och 2016. Denna 100% Chardonnay kommer till hälften från 25-åriga stockar och till hälften från nyplanterade 6-åriga stockar. Skörden skedde helt manuellt den 12 september 2017. Vinet buteljerades efter 7 månaders lagring på ståltank. Det är elegant och renrasigt, med ett helt spektrum av nyanser: citrus, exotiska frukter (mango, ananas), smöriga nyanser och en saftig mineralitet. I munnen finns en härlig och uppfriskande energi, med en salivretande fruktsyra som borrar igenom en stor kropp med angenämt hull. Redan fantastiskt gott som allroundvin till allehanda tilltugg, fisk och skaldjur, och gärna till färsk Chèvre. Kommer säkert att bli ännu bättre med 1 års lagring. Kan lagras t o m 2023.

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2020 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.