top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Jean-Marie Vorburger
Jean-Marie Vorburger
Distrikt: Alsace
_______

 

NY LANSERING 7-18 NOV 2018

 

Det är med stor stolthet som jag härmed lanserar Jean-Marie Vorburger, en liten producent från byn Voegtlinshoffen, ca 10 km söder om Colmar. Flera av Jean-Maries viner har funnits i Terroirviners onlinebutik de senaste 2 åren, men någon regelrätt "lansering" har det inte blivit förrän nu. Det var något jag länge ville göra, ty detta är en fantastisk producent som verkligen förtjänar intresse.

I denna lansering kommer 5 magnifika viner, varav 4 torra: Crémant d'Alsace, Riesling, Pinot Gris och Pinot Noir, och 1 sött: Muscat Vendanges Tardives. Jag har komponerat en blandlåda på de 4 första (torra) vinerna. Självklart kan du också beställa samtliga viner flaskvis i valfri mängd.

________________

Den lättsamme och supertrevlige Jean-Marie Vorburger har en drygt 250-årig tradition av vinodling i sin familj, dokumenterad sedan mitten av 1700-talet. Både fadern och modern är från vinmakarfamiljer. Efter att ha gått en formell vinmakarutbildning i Beaune (Bourgogne), tog Jean-Marie över vingården efter sin pappa 1990. Idag odlar han 6,75 ha, koncentrerade runt byn Voegtlinshoffen på ca 300 meters höjd, och sluttningarna nedanför: bl a Grand Cru Hatschbourg och Lieu-dit Bildstoecklé som är 2 av områdets mest berömda cru:er.

 

Voegtlinshoffen är sedan länge välkänt för sin gynsamma terroir, som ligger helt och hållet på sluttande mark med djup och väldränerad jord, med sydlig- och sydöstlig exponering. Terroiren domineras av kalk-lera, men på sina håll finns inslag av märgel, sandsten och silt, speciellt i sluttningarnas nedre regioner. Då Jean-Maries odlingar är utspridda inom en 2-3 km radie, kan han dra fördel av dessa variationer för att skapa regelrätta terroirviner. Hos Jean-Marie finns inga egentliga "bas-" eller "premiumviner", snarare styrs vinerna av sin terroir, även om detta sällan återges på flaskans etikett. Hans utbud är därmed otroligt spännande, där varje vin står för något unikt samt varierar från årgång till årgång.

Odlingen följer hållbara metoder med minimering av kemiska medel.

Drygt 1/3 av skörden gör Jean-Marie eget vin av (buteljerat på vingården), resten säljer han i bulk till negocianter. Totalt buteljerar han ca 25.000 flaskor årligen, varav nästan hälften är Crémant d'Alsace. Kvaliteten i det som produceras har inte passerat obemärkt, flera av Jean-Maries viner har fått bland de allra finaste utmärkelserna som går att få, t ex Grande Médaille d'Or i tävlingen Pinot Gris du Monde i Strasbourg, flerfaldiga toppbetyg i Guide Hachette inklusive det högsta betyget 3 stjärnor med tillägget "Coup de Coeur", m fl. Trots detta är Jean-Marie i stort sett okänd utanför sin stamkundkrets.

Det är därmed en ynnest att hitta en producent som levererar viner på så här hög nivå och kunna "behålla honom för sig själv"!

För att undvika att bli förväxlad med Jean-Pierre Vorburger, en annan vinproducent i byn, har Jean-Marie valt att använda namnet "Vorburger-Meyer" på sina etiketter, där "Vorburger" är pappans namn och "Meyer" mammans.

Terroirviner lanserar 5 viner av Jean-Marie Vorburger:

Crémant d'Alsace Brut. En stor del av Jean-Maries produktion går till att göra Crémant (ca hälften), och han är minst sagt kompetent på området. Denna Crémant är inte densamma som tidigare funnits i Terroirviners butik, utan en ny Crémant som Jean-Marie helt nyligen släppt, mer i "Réserve"-stil dvs med längre lagring på sin jästfällning. Detta framgår inte av etiketten, dock har flaskan en brun färg jämfört mot den tidigare gröna. Vinet är 80% Pinot Auxerrois, 20% Chardonnay skördad 2013, som fått ligga på sin jästfällning på flaska i 4 år (48 månader). Inget socker har tillsatts efter degorgeringen (ingen dosage), men vinet har en naturlig liten restsötma på 5 gr/l. Här har vi alltså en Crémant i solklar Champagneklass, i en påtagligt smörig och brödig stil, som utstrålar stor finess och elegans. Nosen är komplex, brödig, nötig, med toner av rostat bröd och brioche som släpper fram juicig och livlig frukt, äpplen och päron. I munnen är vinet krämigt med rikliga och mycket finlemmade bubblor och en lång eftersmak. Superfriskt är det naturligtvis, och med finstämd mineralitet. Drick denna härlighet som aperitif, till räksnittar, Toast Skagen, råraka med löjrom och gräddfil eller andra eleganta förrätter.

Riesling 2016 (vitt, torrt). En Riesling med förbluffande komplexitet. Druvorna skördas från 2 smålägen ca 2 km nedanför Voegtlinshoffen, i grannbyarna Herrlisheim respektive Obermorschwihr, med struktur av kalk-lera. Vinstockarna är över 30 år gamla i snitt. Vinet bjuder på stor underhållning för sinnena; först krispiga toner av gröna äpplen, som snabbt övergår i grapefrukt, sedan får frukten en mer exotisk nyans, ananas och klementin. Ju längre luften får verka, desto mer komplexitet: några droppar diesel, och en tydlig ton av saffran, ja, ren och skär saffran. Vinet får mig plötsligt att minnas hela min barndom och min mors hemlagade lussebullar. Känslan är som tagen ur en roman av Marcel Proust. I munnen bjuder vinet på en perfekt balans. Superfriskt, med en underbar fetma som breddar kroppen. Att vinet har en restsockerhalt på 7,5 gr/l är nästan en överflödig detalj; ty smaken är torr. Avslutet är superspänstigt och fulladdat med citrus. Drick denna skönhet till vällagade fisk- och skaldjursrätter, gärna med inslag av saffran, t ex pilgrimsmusslor med saffransås, eller en ungstekt lax med lätt asiatisk kryddning. Vinet är supergott idag (öppna korken minst 1 dag innan), och kan lagras i ca 7-8 år. Vilket fynd.

Pinot Gris 2016 (vitt, torrt). Här har vi en kraftfull, fyllig och torr Pinot Gris som skördas från över 40-åriga stockar på en terroir av kalk och märgel. Alkoholhalten är 14% och restsockerhalten 5 gr/l. Färgen är djupt gyllengul, doften är rik och generös med mogna toner av kvittenfrukt, päron, en förvånande och väldigt elegant ton av kiwi, och lätt rökighet. Med luftning blir det mer komplext, man snappar upp färska hasselnötter och subtila toner av gurkmeja och kardemumma. Munnen är frisk, fyllig med en stor och rund kropp, utan upplevd sötma, men med mycket fruktmognad. Vilket härligt vin! Det har verkligen en säregen personlighet och är otroligt harmoniskt, med en komplex bukett som man inte kan tröttna på. Jag gissar att vinet kommer att bli ännu mer spännande om något år men det finns ingen anledning att inte ta för sig redan nu. Den kraftfulla och torra stilen gör det synnerligen matvänligt, servera gärna till mustiga rätter av kalv, fläsk eller fågel, gärna med svamp, och till exotiskt kryddade rätter. Endast 2400 buteljer producerades av vinet.

Pinot Noir Lieu-dit Bildstoecklé Barriques 2015 (rött). En fullkomligt unik Pinot Noir, skördad på ett mikroläge om 0,17 ha på Lieu-dit Bildstoecklé, med struktur av kalk-lera. Bildstoecklé är en sluttning mellan Obermorschwihr och Eguisheim med full sydlig exponering, som är tänkt att klassas som "1er Cru" om benämningen "1er Cru" införs för Alsaceviner av franska vinmyndigheter. Vinet har lagrats på 2 st 100% nya ekfat om 500 liter i 15 månader, och har en vidunderlig kraft. Alkoholhalten är 14,5%. Årgången (2015) klassas som en av de bästa någonsin för Pinot Noir i Alsace; det varma och torra vädret bidrog till en mörk färg, strama tanniner och en suverän koncentration. Vinet visar sin kraft redan genom den mörka granatröda färgen. Doften är storslagen och komplex, med fatkaraktär och körsbärlikör, mörka bär, köttsky, apelsinskal, lakrits och kalkig mineral. Munnen är rejält fyllig och stram, köttig och kryddig på ett sätt som kan föra tankarna till Rhônedalen och druvan Syrah. Man dricker detta vin med stor häpnad och respekt. Ännu något ungt men börjar bli tillgängligt, lufta gärna någon timme i karaff och njut i stora kupor, till kraftiga kötträtter i sås, lamm, stekar, Côte de Boeuf mm. Endast 1300 buteljer producerades av vinet.

Muscat Vendanges Tardives Alsace 2009 (vitt, sött). Ännu ett helt unikt vin. I Alsace är det sällsynt att göra Vendanges Tardives på druvan Muscat, motsvarande endast att par procent av alla Vendanges Tardives. Druvorna kommer från Grand Cru Hatschbourg precis nedanför Voegtlinshoffen, dock utan att åberopa Grand Cru-statusen på etiketten. Druvorna skördades en bit in i november 2009, efter genomgången passerillage (uttorkning) med inslag av ädelröta. Den potentiella alkoholhalten uppmättes till 16% vid skörd; vid avslutad jäsning nådde den 12,5%, och restsockerhalten hamnade på 60 gr/l. Här har vi ett vin som utvecklas mycket långsamt; efter 9 år har vi ännu ett ungt och fräsch vin, som efter öppning av korken är hållbart i flera veckor. Doften är ljuvlig och storartad. Intensiv, komplex och parfymerad med nyanser av konfiterad citrus, mango, jasmin, honung, mentol och underliggande mineralitet. I munnen är vinet oerhört koncentrerat och samtidigt fräscht; smaken tar nästan inte slut i munnen! En härlig känsla av citruszest ligger kvar i flera minuter. Detta är ett vin som man gärna dricker på egen hand eller till foie gras, fruktpajer, gärna citronmarängpaj, fruktmousse eller chockladmousse, m fl. Tack vare den goda hållbarheten kan man dricka en flaska långsamt under flera veckor, utan stress. Vinet kan även lagras vidare i ytterligare 10-15 år.

Till sist: till dig som gillar Gewurztraminer kan jag varmt rekommendera ett ypperligt vin från Jean-Marie i halvtorr stil, som nu ligger i en perfekt drickfas: Gewurztraminer Vieilles Vignes 2012. Jag lanserar det inte i onlinebutiken, men om du är intresserad av att beställa det kan du kontakta mig via mejl, pris: 209 kr/fl.

Ett litet smakprov:

Jean-Marie Vorburger Crémant d'Alsace Brut, 205 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_1895.JPG

Crémant d'Alsace Brut. En stor del av Jean-Maries produktion går till att göra Crémant (ca hälften), och han är minst sagt kompetent på området. Denna Crémant är inte densamma som tidigare funnits i Terroirviners butik, utan en ny Crémant som Jean-Marie helt nyligen släppt, mer i "Réserve"-stil dvs med längre lagring på sin jästfällning. Detta framgår inte av etiketten, dock har flaskan en brun färg jämfört mot den tidigare gröna. Vinet är 80% Pinot Auxerrois, 20% Chardonnay skördad 2013, som fått ligga på sin jästfällning på flaska i 4 år (48 månader). Inget socker har tillsatts efter degorgeringen (ingen dosage), men vinet har en naturlig liten restsötma på 5 gr/l. Här har vi alltså en Crémant i solklar Champagneklass, i en påtaglig smörig och brödig stil, som utstrålar stor finess och elegans. Nosen är komplex, brödig, nötig, med toner av rostat bröd och brioche som släpper fram juicig och livlig frukt, äpplen och päron. I munnen är vinet krämigt med rikliga och mycket finlemmade bubblor och en lång eftersmak. Superfriskt är det naturligtvis, och med finstämd mineralitet. Drick denna härlighet som aperitif, till räksnittar, Toast Skagen, råraka med löjrom och gräddfil eller andra eleganta förrätter.

bottom of page