• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Sylvain Faudot

Sylvain Faudot

Sylvain Faudot
Distrikt: Arbois, Côtes-du-Jura
_______

 

NY LANSERING 25 JAN - 10 FEB 2022

Jura har ökat i popularitet de senaste åren, men har saknats i Terroirviners sortiment.

Jura är ett litet vindistrikt omfattande knappt 2000 ha, inklämt mellan Bourgogne i väst och Schweiz i öst, med odlingar som sträcker sig längs en ca 80 km lång remsa från norr till söder. Landskapet är bergigt och klimatet halvkontinentalt, med högre nederbörd än t ex Bourgogne. 5 druvor odlas här, varav 3 är inhemska: Savagnin, Trousseau och Poulsard (även kallad "Ploussard"), och 2 är från Bourgogne: Chardonnay och Pinot Noir. Arbois som ligger i den nordliga delen av Jura fick officiell appellationstatus 1936, den första i Frankrike. Jura är mest känt för den traditionella vinstilen "vin de voile", viner som lagras på ekfat utan påfyllning av faten (s k "non ouillé"), vilket leder till en medvetet oxidativ stil. Det mest berömda vinet av denna typ, Vin Jaune, på 100% Savagnin, måste enligt reglerna lagras i 6 år och 3 månader på fat. En mer modern vinstil har utvecklats parallellt, där vinifieringen är mer lik det som görs i andra vinregioner, utan oxidation. Båda stilarna är idag en del av Juras vinkultur, och ger en spännande bredd.

För mig som är verksam i Colmar är avståndet till Arbois i norra Jura endast ca 220 km; det var därmed på tiden att jag tog mig dit! I december 2021 besökte jag Arbois, och i denna lansering presenterar jag mitt bästa fynd från trakten: Sylvain Faudot, verksam i den lilla kommunen Saint-Cyr-Montmalin, ca 8 km norr om Arbois.

Sylvain är en liten oberoende hantverksproducent med endast 6 ha odlingar. Han har ett mycket spännande sortiment, som går hela vägen från Crémant du Jura till Vin Jaune! Här hittar vi såväl "moderna" Juraviner i fruktig stil, som klassiska Juraviner av typen "vin de voile".

Varsågod!

__________________

Sylvain Faudot är en tämligen okänd pärla i Jura, som jag hittade på måfå under mina vandringar. Han saknar en egen webbsida och informationen om honom på internet är sparsam. Han belönas dock med mycket goda betyg i Guide Hachette, och är väletablerad med en lojal skara följare.

Sylvain startade sin verksamhet 1998 i Saint-Cyr-Montmalin, 27 år gammal, i princip från noll. Han är hemmahörande i trakten, dock är han inte från en vinodlarfamilj. Hans far, som pensionerades från franska gendarmeriet 1990, fick idén att börja odla vin och förvärvade en liten vingård om 1 ha; druvorna sålde han till den välkända negociantfirman Henri Maire i Arbois. Den unge Sylvains intresse väcktes, och snart erbjöds han chansen att praktisera på Henri Maires vingård, i ca 1 år. Sylvain är för övrigt i hög grad självlärd när det gäller vinmakarkonsten.

Med utgångspunkt i faderns 1 ha, har Sylvain med tiden vuxit till totalt 6 ha. Under flera år hade han dubbla jobb för att klara försörjningen, det andra jobbet som mekaniker inom vingårdsutrustning. Genom idogt arbete och målmedvetenhet har han kämpat sig upp till den nivå han befinner sig på idag.

Av Sylvains 6 ha klassas ca 85% som AOP Arbois och 15% som AOP Côtes-du-Jura. Arbois-vinerna kommer från de 2 kommunerna Saint-Cyr-Montmalin och Arbois, och jorden består här av kalk-lera, med främst västlig och sydlig exponering. Några km österut, i kommunerna Mouchard och Marnoz, har Sylvain en mindre areal i AOP Côtes-du-Jura, med en jordtyp som domineras av kalkmärgel.

Chardonnay och Savagnin står för större delen av odlingen i AOP Arbois: 2 ha respektiva 1,90 ha. De blå druvorna Ploussard och Trousseau står för 0,70 ha respektive 0,80 ha. Sylvain odlar ingen Pinot Noir.

Arbetet sker enligt hållbara metoder, s k "viticulture raisonnée", med minimering av kemikalier. Insekticider är totalt uteslutna. Sylvain planerar att starta en formell ekologisk konvertering om ca 3 år. Att behandla jorden varsamt är särskilt viktigt i hans trakter, menar han; det yttre jordskiktet är bara ca 15 cm djupt, direkt under ligger kalkstensvittring. Tunga maskiner kan därmed inte användas, då de trycker ihop jorden och riskerar att kväva rankornas rötter. Sylvain avlägsnar gräs i varannan rad med en liten rullhacka. Gräset som behålls i ena raden ger vinrankan konkurrens och motverkar överproduktion. Den andra, gräsfria raden spadvänds lätt och ytligt för att undvika skador på djupare skikt.

Hos Sylvain vinifieras varje vingårdsläge separat, s k "vinification parcellaire", för att framhäva terroiregenskaperna. De flesta cuvéer utgår ifrån ett enskilt vingårdsläge, utom några som är blandningar. Sylvains vinrankor har en hög snittålder: 70% är över 30 år gamla. Skörden är 100% manuell och jäsningen sker till 100% med druvans naturliga jästkulturer. Sulfithalten hålls på lägsta möjliga nivå. Sylvain experimenterar med en cuvée på Ploussard utan tillsatta sulfiter.

I ett normalt år skördar Sylvain ca 45 hl/ha, en bra bit under den lagstadgade gränsen på 60 hl/ha och 55 hl/ha för vitt vin respektive rött vin enligt appellationsreglerna. Hans totala årliga produktion uppgår normalt till ca 25.000 buteljer. Det har dock varit ganska få "normala år" de senaste åren: återkommande vårfrost och andra väderproblem har lett till små skördar. De allt varmare somrarna tenderar att koncentrera saften i druvorna och ge minskad produktion vid pressningen. Kvaliteten är det dock inget fel på. De 3 årgångarna 2018, 2019 och 2020 har alla varit solvarma och gett aromatiska, runda och tidigt tillgängliga viner. 2021 var betydligt friskare, men här drabbades Jura extremt hårt av vårfrost, hagel och mjöldagg, och Sylvain förlorade ca 80% av sin skörd.

Den lilla produktionen, kombinerat med det ökade intresset för Juraviner, betyder att Juraviner inte är helt lätta att få tag på. Det är därför mycket trevligt att Sylvain kunde erbjuda oss en allokering.

Jag har valt ut 6 viner som alla erbjuder något unikt och speciellt:

Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay" (torrt vitt mousserande vin). Detta är Sylvains premiumcrémant på 100% Chardonnay, han gör även en basvariant samt en rosé. Endast den bästa pressningen ("coeur de pressée") används. Vinet lagras på sin jästfällning på flaska i minst 18 månader. Enligt appellationsreglerna måste Crémant du Jura lagras minst 9 månader på jästfällning. Aktuell årgång är 2019, buteljerad i april 2020 och degorgerad hösten 2021. Dosagen är minimal: 0,8 gr/l. Här har vi en magnifik Crémant i knastertorr stil, i elegansens tecken, med utomordentlig friskhet och rondör tack vare lagringen. Bubblorna uppvisar en sagolik finess. Aromatiska och harmoniska toner av apelsin, nektarin, vita frukter, vita blommor, lätt rostat bröd, smör och mineralitet. Krämigt och koncentrerat. En total fullträff att njuta som aperitif, men självklart också till skaldjur. Serveras väl kyld vid ca 8°C. Mycket imponerande!

Trousseau "Tour Canoz" Arbois Rouge 2019 (rött vin). Vingårdsläget "Tour Canoz" i Arbois räknas till en av de bästa terroirerna för Trousseau: en grusig jord med bra solighet och snabb uppvärmning. Stockarna är ca 50 år gamla. Vinet lagrades till 50% på 15-åriga foudres (stora ekfat), och till 50% på ståltank i 12 månader. Foudres tillåter en liten syresättning och framhäver druvans kryddigare sida, medan ståltankarna premierar fruktens fräschör. En "mjuk och bärig" stil, med ljus rubinröd färg, massor av vilda bär, surkörsbär, björnbär, kryddor såsom vitpeppar, mynta, en lätt animalitet, samt blommighet och humus. Munnen uppvisar lena men fasta tanniner, och en behaglig och balanserad friskhet. Påminner om en Pinot Noir. Det finns här en fasthet som fångar intresset; strukturen är robustare än vad man kanske först anar. Drickes källarsvalt vid ca 14°C till charkuterier, oxcarpaccio, korv med linser (gärna rökta korvar från Franche-Comté, t ex Saucisse de Morteau eller Saucisse de Montbéliard), mustiga rätter av fläsk eller fågel, lasagne, ostar mm. Kan lagras i minst 6-7 år. Terroirviner erhöll de sista 90 flaskorna av årgång 2019, när dessa är slut går vi över till 2020.

Chardonnay "Le Clos"' Arbois Blanc 2020 (torrt vitt vin). 100% Chardonnay skördad i vingården "Le Clos" i Saint-Cyr-Montmalin, lagrad på 3-5 åriga ekfat i 12 månader. Vinet har ännu inte buteljerats; buteljeringen är planerad i slutet av januari. Just nu ligger vinet på ståltank och jag har provsmakat det ofiltrerat, direkt från tank. Mitt första intryck är ett stort "wow". En stor bukett med fatkryddighet, smör, inlagda frukter, citron, ananas, mirabell, vita blommor, kanel, en gnutta honung och mineral. En stor kropp med tydlig briochesmörighet och underbar citrusfrukt. Väldigt Chardonnay:igt och för tankarna åt Bourgognehållet. Uppvisar mycket rå kraft just nu, men balansen är redan strålande och lovar en mycket fin utveckling på flaska. Det var väldigt kul att kunna plocka vinet direkt vid buteljeringen... Mycket att se fram emot, gärna till smakrika rätter i gräddsås, t ex kycklingfilé eller fläskfilé i i senaps- och dragongräddsås, Blanquette de veau (fransk kalvgryta med crème fraîche, vitt vin och champinjoner), torskrygg, svamprisotto, ostar mm. Kan börja drickas redan i vår, och kan lagras i ca 5-6 år. Återigen, ett mycket imponerande vin.

"Les P'tits Cailloux" Arbois Blanc 2020 (torrt vitt vin). Denna 100% Savagnin skördad i Saint-Cyr-Montmalin vinifierades i "modern" stil, utan oxidation och klassas därmed som en "Savagnin ouillé". Lagringen skedde på ståltank i 8 månader. Det är ny cuvée som Sylvain gör för första gången; endast 1500 buteljer producerades, av vilka Terroirviner har fått loss 150. Här finns en stor fruktkoncentration: solmogna gula äpplen, inlagda päron, och exotiska undertoner av mango och ananas; buketten fulländas av lätt mandel, akacia och mineralitet. Munkänslan är ren sensualism; kroppen är rund och krämig, med en finmejslad fruktsyra, och en lång, behaglig eftersmak av solmogen frukt. Det är både smakrikt och delikat. Ett oerhört trevligt vin att dricka på egen hand (aperitif), till en pocherad vit fisk serverad med vitvinssås och vårens primörer, eller en Blanquette de Veau. För att ta tillvara vinets fräscha och fruktiga framtoning bör det helst dricka ungt, nu och t o m 2024.

"Cuvée Saint-Antoine" Arbois Blanc 2018 (torrt vitt vin, "traditionell stil"). Vi är nu framme vid de traditionella vinerna. Denna cuvée görs på 50% Savagnin, 50% Chardonnay, där Savagnin vinifieras på 228-liters ekfat som en "vin de voile". Detta betyder att faten inte fylls upp helt, och ett tunnt lager med jäststämmar bildas på vinets yta, en s k "voile" ("slöja" på franska). Detta skapar en kontrollerad oxidativ vinstil. Jäststammarna agerar som ett skydd mot flyktiga syror i vinet. Chardonnay, däremot, vinifieras och lagras på ekfat med "ouillage", dvs med kontinuerlig påfyllning av faten för att kompensera det vin som naturligt avdunstar. Efter 3 års lagring på fat blandas de 2 vinerna. Vi får sålunda en vintyp som inte är en fullständig "vin de voile", men till hälften, där Savagnin ger de mer nötiga tonerna och Chardonnay en lite fräschare profil. Doften är ursprungstypisk, stor och kraftfull med elegant oxidation, här finns nyanser av havssälta, valnötter, rostade paranötter, mandelmassa, bokna äpplen, citrusskal, orientaliska kryddor och stenig mineral. Munnen är frisk, koncentrerad och fantastiskt lång med kanderad citruskaraktär, mineralsälta och nötighet på avslutet. Sammantaget är vinet mer Savagnin- än Chardonnaydrivet, vilket inte alls är oväntat, men Chardonnay bidrar onekligen med en fräsch citrusupplevelse. Den uppnådda balansen är fantastisk. Vinet är en suverän ingång till traditionella Juraviner, som även ovana provsmakare kan ta till sig, och som kan leda till "frälsning". Rekommenderas mycket varmt till gräddiga anrättningar, t ex kalv- eller kyckling i gräddsås, svamptoast eller en "Croûte aux champignons" (svampgräddsås med rostat bröd, en typisk Jurarätt), ostfonduer, gratinerad Mont d'Or, och naturligtvis vällagrad Comté. Serveras vid ca 12-13°C. Kan lagras i 10-15 år.

Vin Jaune Arbois 2012 (torrt vitt vin, "vin de voile"). Vin Jaune är det som Jura är mest känt för, ett vin helt unikt i sitt slag. Denna 100% Savagnin lagrades "sous voile" i 6 år och 3 månader, enligt reglerna för Vin Jaune. Det ska nämnas att det inte går att göra en Vin Jaune systematiskt i varje årgång, och det är inte alla fat som kan användas till Vin Jaune. Hela konsten med detta vin är att "voile", dvs jästslöjan ska hålla under hela lagringstiden. Vid ett utbrott av flyktiga syror måste lagringen avbrytas och fatet kan inte bli en Vin Jaune. Detta är något som vinmakaren håller koll på. Fat som inte håller selekteras bort och används istället till en enklare variant av "vin de voile". Vin Jaune måste enligt reglerna buteljeras i 62 cl flaskor, s k "clavelins". Detta förklaras av det återstår ca 62 cl per varje liter vin efter avslutad lagringstid. Den del som avdunstat kallas "la part des anges", "änglarnas del". Vin Jaune är väldigt traditionsomspunnet och det är inte konstigt med tanke på dess unika karaktär. Endast ca 2% av allt vin i Jura är Vin Jaune, så det görs i mycket begränsad kvantitet. Sylvain Faudot Vin Jaune 2012 har en djup gyllengul färg, och en sagolik komplexitet; valnötter, rostad mandel, moka, rökighet, pennspån, gammal Cognac, curry, bokna gröna äpplen, torkad citrus, gula plommon, en skvätt diesel, mineralsälta. Munnen är silkeslen, koncentrerad, med livlig fruktsyra och en mycket lång, harmonisk eftersmak. Ge vinet god tid att öppna sig. Karaffering är möjligt! Vinet blir bara bättre och bättre efter några timmar, med tydligt genombrott av frukten. Drick denna skönhet till typiska Juraanrättningar där Vin Jaune också används som ingrediens, t ex Coq aux morilles (tupp eller kyckling i gräddsås med murklor), Croûte aux morilles (murkelgräddsås med rostat bröd) eller Truite au Vin Jaune (forell med Vin jaune och gräddsås). Passar även suveränt till foie gras, kyckling eller torskrygg i curry, och självklart vällagrad Comté, gärna med valnötter och kastanj- eller aprikoschutney som tillbehör. Serveras källarsvalt vid ca 14-15°C. Vin Jaune kan lagras i minst 50 år i en sval källare. Efter öppning har det en mycket god hållbarhet, minst en vecka men säkert längre; det är dock sällan man låter en öppnad flaska Vin Jaune ligga så länge!

2 ST BLANDLÅDOR

Eftersom det går en tydlig skiljelinje mellan de traditionella vinerna (med oxidation) och de "moderna vinerna" (utan oxidation), har jag komponerat 2 st blandlådor:

Den första lådan innehåller enbart de "moderna Juravinerna", utan oxidation:
1 fl Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay"
1 fl Trousseau "Tour Canoz" Arbois Rouge 2019
2 fl Chardonnay "Le Clos" Arbois Blanc 2020
2 fl "Les P'tits Cailloux" Arbois Blanc 2020
 
Den andra lådan erbjuder hela spektret (modernt och traditionellt), innehåller 1 fl av alla 6 viner som lanseras:
1 fl Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay"
1 fl Trousseau "Tour Canoz" Arbois Rouge 2019
1 fl Chardonnay "Le Clos" Arbois Blanc 2020
1 fl "Les P'tits Cailloux" Arbois Blanc 2020
1 fl "Cuvée Saint-Antoine" Arbois Blanc 2018
1 fl Vin Jaune Arbois 2012

Om man är ovan vid traditionella Juraviner kan det krävas lite inlärning för att till fullo uppskatta dem. Enligt mig är det en otroligt spännande resa att göra! Och som jag skrev ovan, är frälsningen inte långt borta...

Ett litet smakprov:
Sylvain Faudot Chardonnay "Le Clos" Arbois Blanc 2020, 239 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Sylvain Faudot Chardonnay Le Clos

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.