top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Sylvain Faudot

Sylvain Faudot

Sylvain Faudot
Distrikt: Arbois, Côtes-du-Jura
_______

 

NY LANSERING 27 MARS - 9 APRIL 2023

JURA

Jura är ett litet vindistrikt omfattande knappt 2000 ha, inklämt mellan Bourgogne i väst och Schweiz i öst, med odlingar som sträcker sig längs en ca 80 km lång remsa från norr till söder. Landskapet är bergigt och klimatet halvkontinentalt, med högre nederbörd än t ex Bourgogne. 5 druvor odlas här, varav 3 är inhemska: Savagnin, Trousseau och Poulsard (även kallad "Ploussard"), och 2 är från Bourgogne: Chardonnay och Pinot Noir. Arbois som ligger i den nordliga delen av Jura fick officiell appellationstatus 1936, den första i Frankrike. Jura är mest känt för den traditionella vinstilen "vin de voile", viner som lagras på ekfat utan påfyllning av faten (s k "non ouillé"), vilket leder till en medvetet oxidativ stil. Det mest berömda vinet av denna typ, Vin Jaune, på 100% Savagnin, måste enligt reglerna lagras i 6 år och 3 månader på fat. En mer modern vinstil har utvecklats parallellt, där vinifieringen är mer lik det som görs i andra vinregioner, utan oxidation. Båda stilarna är idag en del av Juras vinkultur, och ger en spännande bredd.

Juraviner har mycket spännande matparningsmöjligheter, gärna med produkter som kommer från den lokala terroiren. Fatlagrad Chardonnay och Savagnin är extremt passande till rätter som inkluderar svamp och grädde, samt är oslagbart till vällagrad Comté.

SYLVAIN FAUDOT

Sylvain Faudot är en tämligen okänd pärla i Jura, som jag hittade på måfå under mina vandringar. Han saknar en egen webbsida och informationen om honom på internet är sparsam. Han belönas dock med mycket goda betyg i Guide Hachette, och är väletablerad med en lojal skara följare.

Sylvain startade sin verksamhet 1998 i Saint-Cyr-Montmalin, 27 år gammal, i princip från noll. Han är hemmahörande i trakten, dock är han inte från en vinodlarfamilj. Hans far, som pensionerades från franska gendarmeriet 1990, fick idén att börja odla vin och förvärvade en liten vingård om 1 ha; druvorna sålde han till den välkända negociantfirman Henri Maire i Arbois. Den unge Sylvains intresse väcktes, och snart erbjöds han chansen att praktisera på Henri Maires vingård, i ca 1 år. Sylvain är för övrigt i hög grad självlärd när det gäller vinmakarkonsten.

Med utgångspunkt i faderns 1 ha, har Sylvain med tiden vuxit till totalt 6 ha. Under flera år hade han dubbla jobb för att klara försörjningen, det andra jobbet som mekaniker inom vingårdsutrustning. Genom idogt arbete och målmedvetenhet har han kämpat sig upp till den nivå han befinner sig på idag.

Av Sylvains 6 ha klassas ca 85% som AOP Arbois och 15% som AOP Côtes-du-Jura. Arbois-vinerna kommer från de 2 kommunerna Saint-Cyr-Montmalin och Arbois, och jorden består här av kalk-lera, med främst västlig och sydlig exponering. Några km österut, i kommunerna Mouchard och Marnoz, har Sylvain en mindre areal i AOP Côtes-du-Jura, med en jordtyp som domineras av kalkmärgel.

Chardonnay och Savagnin står för större delen av odlingen i AOP Arbois: 2 ha respektiva 1,90 ha. De blå druvorna Ploussard och Trousseau står för 0,70 ha respektive 0,80 ha. Sylvain odlar ingen Pinot Noir.

Arbetet sker enligt hållbara metoder, s k "viticulture raisonnée", med minimering av kemikalier. Insekticider är totalt uteslutna. Sylvain planerar att starta en formell ekologisk konvertering om ca 3 år. Att behandla jorden varsamt är särskilt viktigt i hans trakter, menar han; det yttre jordskiktet är bara ca 15 cm djupt, direkt under ligger kalkstensvittring. Tunga maskiner kan därmed inte användas, då de trycker ihop jorden och riskerar att kväva rankornas rötter. Sylvain avlägsnar gräs i varannan rad med en liten rullhacka. Gräset som behålls i ena raden ger vinrankan konkurrens och motverkar överproduktion. Den andra, gräsfria raden spadvänds lätt och ytligt för att undvika skador på djupare skikt.

Hos Sylvain vinifieras varje vingårdsläge separat, s k "vinification parcellaire", för att framhäva terroiregenskaperna. De flesta cuvéer utgår ifrån ett enskilt vingårdsläge, utom några som är blandningar. Sylvains vinrankor har en hög snittålder: 70% är över 30 år gamla. Skörden är 100% manuell och jäsningen sker till 100% med druvans naturliga jästkulturer. Sulfithalten hålls på lägsta möjliga nivå. Sylvain experimenterar med en cuvée på Ploussard utan tillsatta sulfiter.

I ett normalt år skördar Sylvain ca 45 hl/ha, en bra bit under den lagstadgade gränsen på 60 hl/ha och 55 hl/ha för vitt vin respektive rött vin enligt appellationsreglerna. Hans totala årliga produktion uppgår normalt till ca 25.000 buteljer. Det har dock varit ganska få "normala år" de senaste åren: återkommande vårfrost och andra väderproblem har lett till små skördar. De allt varmare somrarna tenderar att koncentrera saften i druvorna och ge minskad produktion vid pressningen. Kvaliteten är det dock inget fel på. De 3 årgångarna 2018, 2019 och 2020 har alla varit solvarma och gett aromatiska, runda och tidigt tillgängliga viner. 2021 var betydligt friskare, men här drabbades Jura extremt hårt av vårfrost, hagel och mjöldagg, och Sylvain förlorade ca 80% av sin skörd.

Den lilla produktionen, kombinerat med det ökade intresset för Juraviner, betyder att Juraviner inte är helt lätta att få tag på. Det är därför mycket trevligt att Sylvain kunde erbjuda oss en allokering.

7 viner lanseras, som alla erbjuder något unikt och speciellt:

Crémant du Jura Brut "Le Reflet d'un Terroir" (torrt vitt mousserande vin). Den första crémanten, på 100% Chardonnay, är från årgång 2020 och lagrades på sin jästfällning i 18 månader. Enligt appellationsreglerna måste Crémant du Jura lagras minst 9 månader på jästfällning. Degorgerades i oktober 2022, med endast 1 gr dosage. En riktigt fin, knastertorr men mjuk stil där fruktmognaden ger rondör och volym i munnen. En tydlig briochighet kombineras med toner av bakade äpplen, stenfrukter, apelsiner och en gnutta vanilj. Bubblorna är otroligt finkalibrerade, livliga och dansande. Avslutet är fräscht och harmoniskt. Det är nästan svårt att tro att vinet är så lågdoserat, men årgångens naturliga vinositet ger all den rondör som behövs. Den perfekta aperitifen att starta kvällen med. Serveras vid ca 8-9°C. OBS: vi startar med flaskor från höstens degorgering, när dessa tar slut går vi vidare med en nyare degorgering, från mitten av mars 2023. Båda är lika bra.

Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay" (torrt vitt mousserande vin). Premiumcrémanten, också 100% Chardonnay, hade vi glädjen att prova redan förra året. Här får vi uppleva samma årgång (2019), men efter en längre lagring och en senare degorgering, som ytterligare höjer nivån. Endast den bästa pressningen ("coeur de pressée") har använts. Nu har vi kommit upp i 30 månaders lagring på jästfällning och vinet har definitivt vunnit på det. Dosagen ligger under 1 gr/l. Vinet är helt enkelt magnifikt, knastertorrt, i elegansens tecken, med en perfekt friskhet och en rondör som förhöjs av lagringen. Bubblorna uppvisar en sagolik finess. Aromatiska och harmoniska toner av apelsin, nektarin, vita frukter, vita blommor, lätt rostat bröd, smör och mineralitet. Krämigt och koncentrerat. En total fullträff att njuta av som aperitif, men självklart också till skaldjur. Serveras vid ca 8-9°C. En sensationell Crémant som utklassar många Champagne Blanc de Blancs.

Trousseau "Tour Canoz" Arbois Rouge 2020 (rött vin). Trousseau är en av Juras inhemska druvsorter, det är belagt att druvan odlats i Franche-Comté åtminstone sedan 1731. Idag står Trousseau för endast ca 5% av den planterade arealen i Jura, produktionen är alltså mycket begränsad. Det är en tidigt mognande druva som behöver en bra solexponering. Dess känslighet för röta betyder att man måste vara selektiv vid skörden. Vingårdsläget "Tour Canoz" i Arbois, med snabbuppvärmd, tunn och grusig jord, lämpar sig synnerligen väl för druvan. Stockarna är ca 50 år gamla. Vinet lagrades till 50% på 15-åriga foudres (stora ekfat), och till 50% på ståltank i 12 månader. Foudres tillåter en liten syresättning och framhäver druvans kryddigare sida, medan ståltankarna premierar fruktens fräschör. En "mjuk och bärig" stil, med ljus rubinröd färg, typiska skogsbär, vildhallon, surkörsbär, björnbär, finstämda kryddor såsom muskot och vitpeppar, en härlig nyans av rökta charkuterier och blommor. Bärigheten, med sin karaktär av färskplockade vilda bär, är rena fröjden för näsan. Munnen uppvisar silkeslena tanniner och en rund och behaglig friskhet. Påminner om en Pinot Noir. Vinet är mjukt, dansande och lekfullt, och har samtidigt ett spännande djup. Drickes källarsvalt vid ca 12-14°C till charkuterier, oxcarpaccio, rostbiff med potatissallad, korv med linser (gärna rökta korvar från Franche-Comté, t ex Saucisse de Morteau eller Saucisse de Montbéliard), rätter av fläsk eller fågel, stekt tonfisk mm. Funkar mycket bra till ostar, t ex Morbier. Kan lagras i 6-7 år.

Chardonnay "Le Clos" Arbois Blanc 2020 (torrt vitt vin). 100% Chardonnay skördad i vingården "Le Clos" i Saint-Cyr-Montmalin, lagrad på 3-5 åriga ekfat i 12 månader. Buteljerades i slutet av januari 2022. En stor bukett med fatkryddighet, smör, inlagda frukter, citron, ananas, mirabell, vita blommor, kanel, en gnutta honung och mineral. En stor kropp med tydlig briochesmörighet och underbar citrusfrukt. Kan föra tankarna åt Bourgognehallet men har denna distinkta karaktär av Chardonnay från Jura. Ligger i en bra drickfas just nu. Drick till en god rätt i gräddsås, t ex kycklingfilé eller fläskfilé i senaps- och dragongräddsås, eller varför inte en kantarellsoppa. Självklart strålande till Comté. Kan lagras ca 5-6 år. OBS! Sista flaskorna av årgång 2020; när dessa tar slut går vi vidare med årgång 2021. Detta kommer att framgå i butiken. Årgång 2021 är vinifierad på samma sätt som 2020, men är lite friskare i profilen.


"Les P'tits Cailloux" Arbois Blanc 2021 (torrt vitt vin). Denna 100% Savagnin skördad i Saint-Cyr-Montmalin vinifierades i "modern" stil, utan oxidation och klassas därmed som en "Savagnin ouillé". Lagringen skedde på ståltank i 8 månader. Det är ny cuvée som Sylvain börjar producera från årgång 2020, i mycket liten kvantitet. 2021 är vinet helt annorlunda mot 2020, i en betydligt friskare och spänstigare stil, ett resultat av den svalare årgången. Pga vårens frostskador var produktionen 2021 mycket begränsad, men druvorna som Sylvain kunde skörda höll hög kvalitet, framförallt de gröna druvorna. Vinet är rent, elegant och mineraldrivet. Massor av gröna och gula äpplen, citron, lätt fläder, gula blommor, lite cajunnötter och massor av flintmineralitet. Munnen är energisk, med fin fetma och ett härligt friskt avslut med tydlig ton av grönt äpple. Strukturen i vinet påminner litegrann om en Sancerre eller en Chablis. En klockren match till skaldjur, inte minst ostron, eller till en syrlig getost. Drickes relativt ungt, nu och kommande 3-4 år.

"Cuvée Saint-Antoine" Arbois Blanc 2019 (torrt vitt vin, "traditionell stil"). Vi är nu framme vid de traditionella vinerna, i oxidativ stil. Denna cuvée görs på 50% Savagnin, 50% Chardonnay, där Savagnin vinifieras på 228-liters ekfat som en "vin de voile". Detta betyder att faten inte fylls upp helt, och ett tunnt lager med jäststämmar bildas på vinets yta, en s k "voile" ("slöja" på franska). Detta skapar en kontrollerad oxidativ vinstil. Jäststammarna agerar som ett skydd mot flyktiga syror i vinet. Chardonnay, däremot, vinifieras och lagras på ekfat med "ouillage", dvs med kontinuerlig påfyllning av faten för att kompensera det vin som naturligt avdunstar. Efter 3 års lagring på fat blandas de 2 vinerna. Vi får sålunda en vintyp som inte är en fullständig "vin de voile", men till hälften, där Savagnin ger de mer nötiga tonerna och Chardonnay en lite fräschare profil. Doften är stor och ursprungstypisk, med tydlig ton av äppelkompott, valnötter och hasselnötter, gula blommor, plommonpaj, honung, citrusskal och stenig mineral. Munnen är frisk, koncentrerad och fantastiskt lång med massor av gröna äpplen på avslutet. Sammantaget är vinet mer Savagnin- än Chardonnaydrivet, vilket inte alls är oväntat, men Chardonnay bidrar onekligen med en fräsch fruktupplevelse. Den uppnådda balansen är fantastisk. Vinet är en suverän ingång till traditionella Juraviner, som även ovana provsmakare kan ta till sig, och som kan leda till "frälsning". Rekommenderas varmt till gräddiga anrättningar, t ex kalv- eller kyckling i gräddsås, svamptoast eller en "Croûte aux champignons" (svampgräddsås med rostat bröd, en typisk Jurarätt), ostfonduer, gratinerad Mont d'Or, och naturligtvis vällagrad Comté. Serveras vid ca 12°C. Kan lagras i 10-15 år.

Vin Jaune Arbois 2012 (torrt vitt vin, "vin de voile"). Vin Jaune är det som Jura är mest känt för, ett vin helt unikt i sitt slag. Denna 100% Savagnin lagrades "sous voile" i 6 år och 3 månader, enligt reglerna för Vin Jaune. Det ska nämnas att det inte går att göra en Vin Jaune systematiskt i varje årgång, och det är inte alla fat som kan användas till Vin Jaune. Hela konsten med detta vin är att "voile", dvs jästslöjan ska hålla under hela lagringstiden. Vid ett utbrott av flyktiga syror måste lagringen avbrytas och fatet kan inte bli en Vin Jaune. Detta är något som vinmakaren håller koll på. Fat som inte håller selekteras bort och används istället till en enklare variant av "vin de voile". Vin Jaune måste enligt reglerna buteljeras i 62 cl flaskor, s k "clavelins". Detta förklaras av att det återstår ca 62 cl per varje liter vin efter avslutad lagringstid. Den del som avdunstat kallas "la part des anges", "änglarnas del". Vin Jaune är väldigt traditionsomspunnet och det är inte konstigt med tanke på dess unika karaktär. Endast ca 2% av allt vin i Jura är Vin Jaune, så det görs i mycket begränsad kvantitet. Sylvain Faudot Vin Jaune 2015 har en djup gyllengul färg, och en sagolik komplexitet; valnötter, rostad mandel, moka, rökighet, pennspån, gammal Cognac, curry, bokna gröna äpplen, torkad citrus, gula plommon, en skvätt diesel, mineralsälta. Munnen är silkeslen, koncentrerad, med livlig fruktsyra och en mycket lång, harmonisk eftersmak. Ge vinet god tid att öppna sig. Karaffering är möjligt! Vinet blir bara bättre och bättre efter några timmar, med tydligt genombrott av frukten. Drick denna skönhet till typiska Juraanrättningar där Vin Jaune också används som ingrediens, t ex Coq aux morilles (tupp eller kyckling i gräddsås med murklor), Croûte aux morilles (murkelgräddsås med rostat bröd) eller Truite au Vin Jaune (forell med Vin jaune och gräddsås). Passar även suveränt till foie gras, kyckling eller torskrygg i curry, och självklart vällagrad Comté, gärna med valnötter och kastanj- eller aprikoschutney som tillbehör. Serveras källarsvalt vid ca 13-15°C. Vin Jaune kan lagras i minst 40-50 år i en sval källare. Efter öppning har det en mycket god hållbarhet, minst en vecka men säkert längre; det är dock sällan man låter en öppnad flaska Vin Jaune ligga så länge!

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en blandlåda med enbart de "moderna Juravinerna" (utan oxidation), enligt nedan:

1 fl Crémant du Jura Brut "Le Reflet d'un Terroir"
1 fl Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay"
1 fl Trousseau "Tour Canoz" Arbois Rouge 2020
2 fl Chardonnay "Le Clos" Arbois Blanc 2020
1 fl "Les P'tits Cailloux" Arbois Blanc 2021
 
De traditionella Juravinerna (med oxidation), dvs Cuvée Saint-Antoine och Vin Jaune, finns inte med i blandlådan, men kan beställas flaskvis i valfri mängd.

Om man är ovan vid traditionella Juraviner kan det krävas lite inlärning för att till fullo uppskatta dem. Enligt mig är det en otroligt spännande resa att göra! Och som jag skrev ovan, är frälsningen inte långt borta...


Nedsatta lanseringspriser gäller t o m söndag 9 april 2023.

Ett litet smakprov:
Sylvain Faudot Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay", 275 kr (ord. 307 kr/fl)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

3389433451.jpg

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page