• Facebook Clean
  • Twitter Clean
André Vielweber
André Vielweber
Distrikt: Alsace
_______
 

Ekologisk vingård

 

Terroirviner är stolt att samarbeta med André Vielweber från byn Hunawihr 12 km norr om Colmar. Detta är en mycket liten familjeägd vingård på endast 4 ha, som just nu konverterar till ekologisk vinodling. Knappt 10.000 buteljer produceras per år.

André Vielweber är den typ av producent som aldrig hamnar på Systembolagets hyllor. Inga av hans viner går till export. Genom samarbetet med Terroirviner är det första gången som vinerna säljs till konsumenter utanför Frankrike. 

Familjen Vielweber har odlat vin sedan 1637, traditionen har förts vidare från far till son i 11 generationer. Ofta har familjen haft andra yrken vid sidan, t.ex. destillering eller tunnbinderi. Fram till 1947 sålde domänen sitt vin i bulk, men sedan dess sker buteljering och försäljning direkt på vingården. En del av produktionen säljs fortfarande till kooperativet.

 

Idag är det André som sköter driften: han tog över efter sin far Alfred 2003. Totalt odlas 27 små lägen, varav de flesta befinner sig i sluttningar och ger viner av mycket hög kvalitet. Den lilla arealen är uppdelad i varierade terroirer: sand, kalk, märgel och lera, där olika druvslag trivs och ger ett fint avtryck av terroiren. 

 

Plöjning sker i varannan rad. Skörden är manuell och druvorna färdas i träbaljor som töms på ett rullande band för att sedan hamna i vinpressen. Denna varsamma behandling garanterar att druvorna är i optimalt skick när vinifieringen startar och att aromerna bevaras. Druvorna pressas i pneumatisk press och musten får klarna i 24-36 timmar innan fermentering på rostfria ståltankar. När fermenteringen avslutats avlägnas den grova jästfällningen och vinet lagras på sin fina jästfällning i 6 till 9 månader (élevage sur lies fines). 

 

Husets stil är huvudsakligen torr, med endast liten restsötma i de flesta viner. Terroirviner har selekterat 5 suveräna viner med olika användningsområden:

 

-Pinot Blanc 2012 är ett mycket elegant, fruktigt, direkt tillgängligt vin till förätter.

-Pinot Gris 2012 är mycket elegant, med otroligt ren frukt, samt viss rökighet och blommighet. Till fisk eller ljust kött.

-Bouquet d'Alsace 2012 är en druvblandning med karaktäristisk, fruktig Alsacekänsla samt viss restsötma, lämpar sig bäst till apéritif.

-Gewurztraminer Vieilles Vignes 2011 är gjort på äldre rankor och uppvisar enorm koncentration, komplexitet och mer sötma, vinet kan klassas som halvtorrt. Till foie gras eller desserter.

-Riesling Grand Cru Rosacker 2011 har en otrolig bukett av frukt och exotiska kryddor, mineral, och en perfekt balans i kroppen med fetma, frisk syra och en härligt lång avslutning. Till finare rätter av fisk och skaldjur.

 

Vingården har fått mycket beröm av den franska vinguiden Dussert-Gerber.

 

André Vielwebers viner är RENA FYNDVINER så passa på!

 

Ett litet smakprov:

André Vielweber Pinot Gris 2012 

135 kr (Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

André Vielweber Pinot Gris

Denna Pinot Gris med stor finess och elegans och är ett mycket bra exempel på vad Alsace kan erbjuda och till mycket attraktiva priser.  

 

Halmgul färg. Mycket elegant, ren, komplex doft med inslag av rök, färska vita frukter, citrus och vita blommor. Torr, mycket frisk, medelfyllig smak med liten sötma, vita frukter, citrus och lätt blommighet. Frisk, ren, lång avslutning. 
Passar till: fisk, fågel, gris. Rätter med asiatiska inslag.
Drickfönster: nu - 2020