Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 7-14 OKT 2024
BESTÄLL SENAST MÅN 23 SEPT 2024
Jean-Claude Koehler
Distrikt: Alsace
_______
NY LANSERING 4-18 JULI 2022
I den lilla byn Westhalten, halvvägs mellan Colmar och Mulhouse (drygt 20 km i varje riktning) har familjen Koehler odlat vin i flera hundra år, sedan 1621. Det är idag Christian Koehler, 48 (son till Jean-Claude) som driver gården med frun Frédérique. Föräldrarna Jean-Claude, 77 och Marie-Antoinette finns alltid i krokarna och hjälper till, gärna med kundmottagning. Christians son Jules, som fyller 18 i år, har aktivt börjat komma in i verksamheten, och ska samtidigt vidareutbilda sig inom oenologi. 3 generationer är alltså simultant involverade i vingården, ett mycket fint exempel på familjesammanhållning. Man blir alltid mycket hjärtligt mottagen hos familjen Koehler, och familjens generositet tycks för mig gå hand i hand med vinernas generositet.
Man odlar idag totalt 7,10 ha, varav den större delen ligger i Westhalten och mindre delar tillhör grannkommunerna Rouffach (strax österut) och Soultzmatt (strax västerut). Man befinner sig i dalen Vallée Noble, en av de mest säregna platserna i Alsace för vinodling. En stor del av vingårdens marker ligger på Grand Cru Zinnkoepflé, en massiv sluttning som når upp till 420 meters höjd, med sydöstlig exponering och en terroir av kalk och sandsten från Musselkalk (mellersta Trias). Zinnkoepflé är rikt på "enkriniter" (franska: "calcaire à entroques"), dvs kalksten med marina fossiler av typen krinoider.
I Vallée Noble råder ett naturligt varmt och torrt mikroklimat med medelhavsinslag. De två höga bergstopparna Grand Ballon (1424 m) och Petit Ballon (1272 m) som ligger någon mil västerut i Vogeserna agerar som en effektiv barriär mot nederbörd. Endast ca 500 mm nederbörd faller i snitt per år. När växtsäsongen är i full gång, är det vanligt att känna hur värmen progressivt ökar när man vandrar upp för sluttningarna; temperaturen ökar med höjden dagtid; däremot sjunker den på natten. Flera av kulltopparna i Vallée Noble, Zinnkoepflé, Bollenberg och Strangenberg är klassade som naturreservat, med syfte att skydda de udda arterna som lever här, bl a sällsynta orkidéer, mandelträd, cikador, backsippor, blodnävor, ödlor m fl.
Vinerna som produceras i Vallée Noble är naturligt kraftiga och solmogna, och paras alltid med en frisk mineralitet och elegant sälta. Vinerna från Zinnkoepflé har ofta en typisk, igenkännlig kryddighet som kan påminna om stjärnanis, pepparmynta och citrongräs. De har en imponerande lagringsförmåga som nästan alltid överstiger 10 år, oavsett druvsort, och inte sällan närmar sig 20 år. På Zinnkoepflé står Gewurztraminer för ca 60% av den totala planterade arealen och är något av stjärndruvan. Riesling står för 15% och är också mycket distinktiv med sin exotiska karaktär och pregnanta mineralitet.
Hos Koehler har man haft för vana att "nedklassa" sina viner skördade på Zinnkoepflé från Alsace Grand Cru till vanlig AOC Alsace, främst för att ha lite friare händer i fråga om uttag. Det handlar i grunden om en diskrepans som kan uppstå mellan formella regelverk och faktiska förhållanden. Enligt reglerna för Alsace Grand Cru får uttaget ej överstiga 55 hl/ha. I praktiken har Koehler observerat att druvkvaliteten kan vara precis lika bra även vid högre uttag. Genom att avsäga sig Grand Cru-namnet har man alltså större flexibilitet, samt kan hålla lägre priser; ett vin med Grand Cru-etikett blir genast dyrare, det har marknaden bestämt. Vinerna som Koehler producerar på detta vis (utan Grand Cru-etikett) har solklara kvalitéer och typicitet från Zinnkoepflés terroir. De är rena fynden. 2019 har Koehler ändå skapat 2 nya cuvéer, en Riesling och en Gewurztraminer, där Grand Cru-statusen upprätthålls.
I princip säljer Koehler hela sin produktion på flaska, i snitt ca 50.000 per år, varav större delen säljs direkt till privatpersoner. Exporten är nästan obefintlig.
I fråga om odlingsmetoder har Koehler sedan länge haft ett hållbarhetstänk och upphört med herbicider och insekticider. Sedan 2019 är man certifierad enligt HVE3 ("Haute Valeur Environnementale", nivå 3, med de strängaste kraven), som i grunden bekräftar de metoder man redan använde. I sin vinifiering har Christian progressivt dragit ner på sulfiter; under jäsningen tillsätts inga sulfiter alls. Mindre doser tillsätts i efterhand, i nivåer som oftast ligger under maxgränsen för ekologiska viner.
Till sist bör vi nämna några ord om druvorna Pinot Noir och Pinot Blanc, som intar en mycket viktig plats i Koehlers sortiment.
Koehler var en av pionjärerna som planterade Pinot Noir i Westhalten från 50-talet och framåt. Jean-Claude var mycket tongivande på Pinot Noir, och fanan bärs nu vidare med stor framgång av sonen Christian. Pinot Noir har odlats i Alsace sedan medeltiden men var på skarp nedgång i flera hundra år innan den gjorde comeback på 50-talet. Av Koehlers 7 ha är 1,5 planterade med Pinot Noir, dvs drygt 20%. Pinot Noiren är samlad i 3 sammanhängande vingårdar med siltig och lerig terroir, på nedre delen av Bollenberg (mittemot Zinnkoepflé) med sydvästlig exponering. Stockarna är 35-55 år gamla och man sållar drakoniskt vid skörden, vilket är grunden för kvaliteten. En del av stockarna binds upp horisontellt (s k "liage à plat"), en metod som Koehler använt nu i över 10 år, men som är extremt ovanlig i Alsace. Detta möjliggör en bättre ventilation, jämnare mognad och mindre risk för röta.
Hos Koehler finns alltså en gedigen erfarenhet och kunskap om hur man hanterar denna svårhanterliga druva, i olika stilar, med eller utan ekfat. Ekfaten införskaffas från noggrant utvalda leverantörer i Bourgogne (och andra källor), som Christian känner personligen; dels nya (oanvända) fat, dels fat som haft ett vin innan. Om det gäller fat som tidigare haft vin, är det endast frågan om finare viner, t ex Gevrey Chambertin eller Corton. Enligt Christian har fatet och vinet som tidigare legat i det en påverkan på hans egna vin. Detta är något som jag personligen har fått bevis för vid avsmakning direkt från faten, där vissa fat uppenbart fått en särskiljande prägel.
Även Koehlers Pinot Blanc ligger i en klass för sig. Man gör 2 skilda viner: ett lagrat på ståltank och ett på ekfat. Till det fatlagrade vinet har fatens proveniens stor betydelse, precis som för Pinot Noir. I flera årgångar har Christian använt 1 år gamla fat från Vacqueyras (södra Rhône) med lysande resultat. Det är ett nyanserat, kraftfull vin där fat, frukt och mineralitet fullt harmonierar med varandra, och som på många sätt påminner om finare vit Bourgogne. Prisvärdhet måste här klassas som unik.
Christian Koehlers mästerliga användning av ekfat är onekligen en av vingårdens största styrkor (förutom terroiren); jag blir personligen särskilt rörd av de fatlagrade cuvéerna i sortimentet, även om alla viner är spännande.
Terroirviner lanserar 7 viner av Jean-Claude Koehler:
Pinot Blanc 2019 (Vitt, torrt). Vi startar med Koehlers första Pinot Blanc, lagrad till 100% på ståltank. Görs på 45-åriga stockar från en tung jord av lera och silt mitt i dalen Vallée Noble, på plan mark, strax vid ingången till Westhalten österifrån. Det är alltid ett generöst vin med stor fruktmognad som balanseras av en utmärkt friskhet. Restsockerhalt: 5,8 gr/l. En mycket diskret sötma ger kroppen lite rundare konturer och stor klunkabilitet. Jag upplever 2019 som synnerligen intensiv. Här finns både pigghet och krämighet i frukten: apelsinzest, och solmogen Royal Gala med drag åt päronlikör. Kryddiga nyanser av fräsch mentol och en lätt antydan till kanel breddar buketten. I munnen finns denna härliga känsla att bita i färskt fruktkött, som gör vinet gott på egen hand, samt lättparat till en mängd rätter: laxtartar, lökpaj, Quiche Lorraine, tapas, korv, buffémat, och mycket mer. Personligen dricker jag gärna vinet till en god choucroute (surkål), med kokt knack- eller wienerkorv och lite senap. Kan lagras ca 7-8 år. Vinet (årgång 2019) belönades med en guldmedalj vid Concours International de Lyon 2022 samt en silvermedalj vid Concours Général Agricole de Paris 2022.
Pinot Blanc Vieilli en Fût de Chêne 2018 (Vitt, torrt). En fatlagrad, premiumversion av Pinot Blanc, mycket sällsynt i sitt slag. Intressant nog gör inte Koehler någon särskild åtskillnad på druvurvalet som används till den ståltankslagrade respektive den fatlagrade cuvéen: det är i grunden samma terroir och druvor. Men fatlagringen har en avgörande effekt på vinets karaktär. Vinet lagrades på 2 st 228-liters ekfat i 12 månader, varav ett nytt fat och ett 3-årigt. Knappt 600 buteljer producerades, dvs en mindre produktion än vanligt - Christian brukar normalt göra 3 fat och 900 buteljer. 2018 är en strålande årgång, en stark uppföljare till 2017, med något krämigare profil, och mognare frukt. Malolatisk jäsning på fat genomfördes. Restsockret stannar på ringa 0,03 gr/l. Vinet känns fullt drickklart idag men har naturligtvis många år framför sig. En rökig mineralkaraktär och en intensiv fruktighet med drag åt klementin, citrusskal och röda äpplen dominerar buketten; vi hittar också nyanser av hasselnötter, mint och riskaka. Här kan man tala om att faten förhöjer mineralen, något som man stundtals upplever i riktigt bra viner. I munnen har vi en superfin fruktkoncentration, en len textur med friskhet och smörighet, och ett läckert och juicigt avslut i fruktens tecken. Vinet beter sig likt en högklassig vit Bourgogne. Kan lagras i ca 10-12 år utan problem. Serveras vid ca 11-12°C till en krämig skaldjursrisotto, smakrika fiskrätter i sås, fläskfilé eller kycklingbröst med kantarellsås, smakrika ostar mm. Terroirviner erhöll 72 flaskor av vinet; på vingården finns nu inga flaskor kvar. Varning för snabb slutförsäljning!
"Cuvée des 400 ans" (Vitt, torrt). Detta är jubileumsvinet, en hyllning till vingårdens 400 år långa historia (1621-2021). Endast 576 buteljer producerades och Koehler håller druvblandningen hemlig, främst för att hindra att receptet kopieras av andra. Druvorna plockades från flera vingårdsmarker i och runt Westhalten. Den som är duktig på Alsacedruvor kan förmodligen gissa åtminstone 1 eller 2 av dem. Vinet lagrades på 2 st 228-liters ekfat från Vacqueyras i 9 månader, med bâtonnage (omrörning av jästfällningen) 1 gång per månad. Årgången är 2020. Vinet är snustorrt med 0,6 gr/l restsocker. En helt makalös aromatisk doft, kombinerar blommighet, rökighet, druvighet, intensiv citrusfrukt, stenfrukt, och massor av mineralitet. Här finns toner av färskpressad citrusjuice, som övergår i citronmeliss. Gula äpplen övergår i mogna (nästan torkade) aprikoser. Rosor, litchi, en gnutta mandel, en touch av orientalisk rökelse följer. Det är en kavalkad av intryck. I munnen har vi en påtaglig friskhet som balanseras av en tät, rund och stor kropp. Fatkaraktären försvinner nästan i denna virvelström, men visst finns en antydan till smörkaramell som poppar upp mellan sniffarna och klunkarna. Faten tillför definitivt rondör i smaken. Avslutet är långt, uppfriskande, med en salivretande och elegant mineralsälta. Vinet är en unik prestation i sitt slag. Experimentet är så lyckat att Koehler planerar att göra om det i framtida årgångar, när det finns förutsättningar för det. Drick denna härlighet till en god (ej för stark) asiatisk wok på jumboräkor, en elegant fiskrätt med asiatisk kryddning (t ex citrongräs, ingefära, soja), eller en fisk "Meunière" med brynt smör, persilja och citron. Vinet är redo att drickas nu, och kan lagras i minst 10 år. OBS: endast 30 fl tillgängliga. Först till kvarn.
Riesling Cuvée Particulière 2017 (Vitt, torrt). Denna omtyckta Riesling skördas på mellersta delen av Grand Cru Zinnkoepflé, med sydexponering. Vi hittar typiska kännetecken från Zinnkoepflés terroir, en kombination av exotisk frukt och kryddighet, friskhet och mineralitet. Citronkräm, ananas, persika, citrongräs, stjärnanis med drag åt mint, vita blommor, lätt diesel och bastant mineralitet begeistrar både nos och gom. Jag tycker mig även fånga upp lite fläder. I munnen har vi svalkande syror som paras med en lätt angenäm rondör. Restsockerhalten stannar på 5,3 gr/l och ger en lätt, angenäm rund touch. Avslutet är friskt, fruktigt och salivretande. Denna cuvée brukar nå sin topp från ca 5-6 år, och vi är i princip där. Men vinet kan lagras minst dubbelt så länge, i 10-12 år eller längre. En utmärkt match till gravad lax, wokrätter, fisk och skaldjur, räkor med citronsås, pilgrimsmusslor, sniglar, mm. Vinet (årgång 2017) belönades med en guldmedalj vid Gilbert & Gaillard International Challenge 2021.
Pinot Noir Tradition 2018 (Rött). En exceptionell årgång för Pinot Noir - förmodligen den bästa Pinot Noir Tradition jag någonsin smakat av Koehler, slår även 2015. Här finns allt. Att kalla detta vin för ett "basvin" är därför lite missvisande. Snarare kan vi prata om olika stilar bland Koehlers Pinot Noirer, där "Tradition" står för den fruktigare, lite "mjukare" stilen, med 100% av lagringen på ståltank. Sublimt Pinottypisk med förtrollande renbärighet, surkörsbär, smultron, svarta vinbär, inneboende kryddighet, kanel, peppar, läder och frisk mineralitet. Det är svalkande och superklunkbart, med ett härligt litet bett av tanniner och en upplyftande fruktsyra. Avslutet är juicigt och salivretande. Den naturliga kryddigheten kan nästan påminna om mild fatkaraktär, men fat har absolut inte använts. Kan lagras i 8-10 år. Drickes med fördel källarsvalt (vid ca 13°) till ugnstekt gårdskyckling, fläskfilé eller fläskkarré med champinjoner, korv med linser, spaghetti Bolognese, charkuterier, rökt ankbröst, oxcarpaccio, vitmögelostar (t ex Brie), även mycket trevligt på egen hand... Du som gillar Pinot Noir borde fundera på att beställa denna lådvis.
Pinot Noir Vieilli en Fût de Chêne 2019 (Rött). En kraftigare version av det första vinet, förstärkt av 12 månaders lagring på ekfat. Till årgång 2019 har Koehler använt 2 st nya 500-liters ekfat, samt ett treårigt 228-liters ekfat från Allier, ett område i centrala Frankrike som är berömt sin ekkvalitet. Varje gång jag dricker detta vin blir jag rörd av budskapet... 2019 har vi en lite elegantare framtoning i vinet än tidigare årgångar, med mer slipad fatbehandling och lenare tanniner. En mycket spännande årgångsvariation, där profilen känns lite mer burgundisk. Det gör också vinet lite mer tillgängligt redan i sin ungdom. Doften bjuder på en gudomlig parfym av kirsch, smultron och björnbär, med kryddiga nyanser av färskmalen peppar, kanel och vanilj från Madagaskar. Kroppen är drygt medelfyllig, med tanniner i sandkornskvalitet och utomordentlig fasthet. Avslutet är långt och levererar uppfriskande bärighet, mineral och elegant fatkrydda. Denna fullträff serverar man gärna vid ca 15°C till en mustig fågelrätt, t ex pärlhönebröst med kantareller, rosastekt ankbröst med grönepparsås, en vildsvinsstek med en god gravy, eller en Boeuf Bourguignon. Redo att drickas nu. Kan lagras i 10 år utan problem.
Pinot Gris Cuvée Marie-Antoinette 2019 (Vitt, halvtorrt till sött). Till sist, en kraftfull Pinot Gris av gastronomisk klass. Druvorna till denna cuvée kommer från sluttande marker i Soultzmatt, med terroir av sandsten och silt, och sydlig och sydöstlig exponering. Restsocker: 34 gr/l. En tät, koncentrerad bukett med tydligt kanderad karaktär, solvarm frukt med torkade och exotiska undertoner: torkade aprikoser, passionsfrukt, antydan till mirabell och korinter, typisk rökighet, honung och vanilj, och en liten touch trattkantareller. I munnen upplevs en superb balans mellan friskhet och sötma - njutningen är total. Servera detta gastronomiska vin till foie gras, fläsk med sötsursås, honungsglaserad anka eller Pekinganka, curry, och naturligtvis vällagrade hårdostar. Redo att drickas nu, och kan lagras i minst 10 år. Om några år blir vinet perfekt att servera till en mustig kalvstek eller pärlhöna med svamp. Vinet (årgång 2019) belönades med dubbel guldmedalj och 90 p vid Gilbert & Gaillard International Challenge 2021.
BLANDLÅDA
Blandlådan (6 fl) innehåller 1 fl av varje vin ovan, utom "Cuvée des 400 ans" (jubileumsvinet). Jubileumsvinet beställs flaskvis.
Till sist: du som önskar ha en Gewurztraminer från Zinnkoepflé har möjlighet att beställa Gewurztraminer Cuvée Marie-Antoinette 2018, släpps inte i butiken men kan beställas per mejl. Vinet är i halvtorr till söt stil med 44,8 gr/l restsocker och är ett vin av rang, med bastant koncentration. Pris: 229 kr/fl.