• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Jean-Claude Koehler
Jean-Claude Koehler
Distrikt: Alsace
_______
 

NY LANSERING 14-24 MARS 2020

 

Det är många som väntat på en ny lansering av Jean-Claude Koehler och äntligen är den här. Det dröjde, eftersom jag väldigt gärna ville få med 2 mycket speciella viner: Pinot Blanc Vieilli en Fût de Chêne 2017 och Pinot Noir "Cuvée 1621" 2017. Dessa har precis släppts på vingården och är monumentala. Jag fick även med de sista tillgängliga flaskorna av Pinot Noir Vieilli en Fût de Chêne 2017, endast 60 fl! När dessa är slutsålda fortsätter vi med 2018, som är kvalitetsmässigt i samma klass.

För dig som inte redan känner till Jean-Claude Koehler kommer all väsentlig info nedan.

Totalt lanseras 6 nya viner, som kan beställas flaskvis eller i 2 olika blandlådor: 1 vit blandlåda och 1 röd. Leveransen kommer innan påsk så att du kan njuta av Koehlers fantastiska viner redan vid denna högtid.

Varsågod!
__________________

I den lilla byn Westhalten, halvvägs (drygt 20 km) mellan Colmar och Mulhouse har familjen Koehler odlat vin i flera hundra år, sedan 1621. Det är idag Christian Koehler (son till Jean-Claude) som driver gården med frun Frédérique. En av parets söner, idag 15, börjar sakta skolas in i vinmakning och är fullt motiverad att så småningom komma in i familjeföretaget.

 

Hos familjen Koehler finns mycket tradition, men även en ständig drivkraft att höja kvaliteten till nya nivåer. Man odlar idag 7 ha runt Westhalten, inne i dalen som kallas "Vallée Noble", en av de mest säregna platserna i Alsace för vinodling. En stor del av vingårdens marker ligger på Grand Cru Zinnkoepflé, en massiv sluttning med terroir av kalk och sandsten, med varmt och torrt mikroklimat med tydliga medelhavsinslag. Vinerna som produceras i trakten har en rejäl struktur, stor fruktmognad som alltid paras med djup mineralitet, och en imponerande lagringsförmåga.

I fråga om odlingsmetoder har Koehler sedan länge haft ett hållbarhetstänk och upphört med herbicider och insekticider. Nu har vingården även fått den mer formella certifieringen HVE3 ("Haute Valeur Environnementale", nivå 3, med de strängaste kraven), som i grunden bekräftar de metoder man redan använde.

Familjen Koehler var en av pionjärerna som planterade Pinot Noir i Westhalten från 50-talet och framåt. Pinot Noir har odlats i Alsace sedan medeltiden men var på skarp nedgång i flera hundra år innan den gjorde comeback på 50-talet. Av vingårdens 7 ha är 1,5 planterade med Pinot Noir, dvs drygt 20%. Pinot Noiren är samlad på 3 sammanhängande vingårdslägen med siltig och lerig terroir, på nedre delen av Bollenberg med sydvästlig exponering. Stockarna är 35-55 år gamla och man sållar drakoniskt vid skörden, vilket är grunden för kvaliteten.

Hos Koehler finns en riktig kunskap om hur man hanterar denna svårhanterliga druva, i olika stilar (med eller utan ekfat). Christian Koehler införskaffar ekfat av mycket hög kvalitet från utvalda leverantörer i Bourgogne, som han känner personligen; dels nya (oanvända) fat, dels fat som haft ett vin innan. Om det gäller fat som tidigare haft vin, är det endast frågan om finare viner, t ex Gevrey Chambertin eller Corton. Enligt Christian har fatet och vinet som tidigare legat i det en påverkan på hans egna vin. Detta är något som jag  personligen har fått bevis för vid avsmakning direkt från faten, där vissa fat uppenbart fått en särskiljande prägel.

Christians ansträngningar för att skapa Pinot Noir i högsta världsklass har gett frukt. Totalt görs nu 3 röda cuvéer. 2015 införde han en ny cuvée kallad "1621" som är unik i sitt slag och stilmässigt påminner om kraftfulla Bourgogner på 1er Cru eller Grand Cru-nivå. Detta är "Crème de la Crème" för Pinot Noir i Alsace. Mer info längre ner!

Även Koehlers Pinot Blanc utmärker sig. Man gör 2 skilda viner: ett lagrat på ståltank och ett på ekfat. Även här väljer Christian ut speciella fat till det fatlagrade vinet, som är extremt sällsynt i sitt slag och produceras i endast 3 fat (ca 900 buteljer). I denna lansering har jag äran att lansera 2017, förmodligen den bästa årgången av detta vin sedan 2013. Mer info nedan!

Terroirviner lanserar 6 viner av Jean-Claude Koehler:

Pinot Blanc 2017 (Vitt, torrt till halvtorrt). Vi startar med Koehlers första Pinot Blanc, lagrad till 100% på ståltank. Görs på 45-åriga stockar från en tung jord av lera och silt mitt i dalen "Vallée Noble", på plan mark, strax vid ingången till Westhalten österifrån. Det är alltid ett generöst vin med stor fruktmognad som balanseras av en bra friskhet. Restsockerhalt: 12 gr/l. En liten angenäm sötma ger kroppen lite rundare konturer och stor klunkabilitet. Royal Gala, stenfrukt, persika, apelsinzest och lime växer i doft och smak, med en härlig känsla av fruktkött och en stänk mineralitet. Perfekt som socialt smörjmedel när kvällen börjar, med eller utan mat. Passar till en stor bredd rätter: laxtartar, lökpaj, Quiche Lorraine, tapas, korv, buffémat, pasta, och mycket mer. Kan lagras 7-8 år.

Pinot Blanc Vieilli en Fût de Chêne 2017 (Vitt, torrt). Kommer från samma terroir som föregående men är en helt annan historia. Vinet lagrades på ekfat i 14 månader, varav 1/3 nya. Det är ett unikt vin i sitt slag. Påtagligt torrt med 1,5 gr restsocker. 14% alkohol. Genomgick malolatisk jäsning på fat. Ett av faten har Christian Koehler hämtat direkt från en producent i Vacqueyras (södra Rhônedalen) och har alltså tidigare huserat ett vitt vin från Vacqueyras. Christian valde ut fatet speciellt då han ansåg det vara särskilt lämpat för sin Pinot Blanc och facit verkar ha gett honom rätt. Jag kan personligen vittna om det eftersom jag fått tillfälle att smaka fatprover vid 2 tillfällen (2018 och 2019) och upplevt Vacqueyras-fatet som väldigt angenämt. Det är enligt mig Christians bästa Pinot Blanc på ekfat sedan 2013. Ännu ung naturligtvis, men med otrolig potential. Doften är ännu ung men nyanserad. En inledande fatdominans ger sakta plats åt saftiga klementiner, apelzinzest och en mycket tydlig mintighet. Paletten breddas successivt och vi får nyanser av nötter (hasselnötter, pistage), popcorn, rökighet samt grafitmineralitet. Här kan man tala om att faten förhöjer mineralen, något som man stundtals upplever i riktigt bra viner. I munnen en drygt medelfyllig kropp med stor koncentration, friskhet och smörighet och en ihärdig citronnyans som genomsyrar alla andra inslag. En mycket lång avslutning. Vinet beter sig likt en högklassig Bourgogne från Côte de Beaune. Som tidigare nämnts är det ännu ungt men vinner mycket på långsam luftning. Personligen tvekar jag inte att öppna en flaska redan nu, även om vinet kommer att bli bättre om 1-2 år. Topp från ca 2022, kan lagras t o m 2032 eller längre. Passar till smakrika fiskrätter i sås, bräserat kalvlägg med svamp, fläskfilé med senapsgräddsås, smakrika ostar mm. En perfekt match är en krämig risotto med jumboräkor och citron, eller svamprisotto. Endast 3 fat (motsvarande ca 900 flaskor) producerades.

Riesling Cuvée Particulière 2016 (Vitt, torrt). Denna Riesling som skördas på mellersta delen av Grand Cru Zinnkoepflé, med sydexponering, är en renrasig, superspänstig härlighet som inte får missas. Samspelet mellan den exotiska frukten (ananas) och den dieseldrivna mineralen är outstanding. Det hela inleds lite lugnt, men stegras i intensitet med långsam luftning, som ofta är fallet med Koehlers viner när de är unga. Citronkräm, citronmeliss, vita frukter, exotiska frukter, färsk mandel, färska örter avlöser varandra i buketten, och plötsligt kommer dessa dieseltoner och ger vinet en helt ny dimension. I munnen har vi superfriska syror som paras med en lätt angenäm rondör. Restsockerhalten stannar på 5,5 gr/l och ger en lätt, angenäm rund touch. Rent allmänt brukar Koehlers Riesling Cuvée Particulière nå sin topp vid ca 5-6 års ålder och kan lagras i minst 10-12, ofta längre. 2016 kommer nog att följa den regeln även om jag tycker att vinet redan är otroligt trevligt idag. Drick till gravad lax, wokrätter, fisk och skaldjur (gärna med asiatisk kryddning), räkor med curry eller citronsås, scampipasta, grodlår, sniglar, mm.

Pinot Noir Tradition 2016 (Rött). Att kalla detta vin för ett "basvin" är lite missvisande. Snarare kan vi prata om olika stilar bland Koehlers Pinot Noirer, där "Tradition" står för den fruktigare, lite "mjukare" stilen, med 100% av lagringen på ståltank. Strukturen i vinet är dock mycket mer kraftfull än den verkar. Ni som minns 2013, 2014 och 2015 kommer inte att bli besvikna på 2016, som just nu börjar komma till sin rätt. En oerhörd renhet i doft och smak, surkörsbär, vildhallon, smultron och svarta vinbär, med inlindad mineralitet. Det är svalkande och superklunkbart, med ett härligt bett av tanniner och en upplyftande fruktsyra. Njutningen är total. Kan lagras i 8-10 år utan problem. Drickes med fördel källarsvalt (vid ca 13°) till ungstekt gårdskyckling, fläskfilé eller fläskkotletter med champinjoner, korv med linser, spaghetti Bolognese, charkuterier, rökt ankbröst, oxcarpaccio, även mycket trevligt på egen hand. Prova till grillen!

Pinot Noir Vieilli en Fût de Chêne 2017 (Rött). En riktigt fin, storslagen Pinot Noir. Varje gång jag dricker detta vin, oavsett årgång, blir jag rörd av budskapet. Vinet lagras på ekfat från Bourgogne i 12 månader, varav 1/3 nya. En underbar palett med parfymerade röda bär, svarta vinbär, vildhallon, björnbär, paras med toner av vaniljstång från Madagascar, lätt läder och elegant mineralitet. Mycket koncentrerat, med ännu strama men perfekt mogna tanniner. I avslutet upplevs en bärighet av sällsynt skådad klass. På franskt vinspråk kallar man det "sève", direkt översatt på svenska: "sav"; det som avses är en otroligt drickvänlig, frisk, juicig, renbärig känsla som gör vinet otroligt angenämt. Dvs, trots den strama tanninstrukturen med uppenbar strävhet, finns en fantastisk juicighet ända till avslutet. Och riktigt långt är det också! Vinet är nu redo att drickas men kan lagras vidare i minst 10 år. Drick till ankbröst, boeuf bourguignon, Steak au Poivre, stekar, samt mustiga rätter av fläsk eller kalv. Serveras vid ca 15-16°C. Terroirviner har endast 60 fl till förfogande (de allra sista flaskorna), när dessa tar slut går vi över till årgång 2018, som är likvärdig i kvalitet. 

Pinot Noir "Cuvée 1621" 2017 (Rött). Denna specialcuvée är uppkallad efter årtalet som vingården grundades (1621). Christian Koehlers syfte är att göra en Pinot Noir av exceptionell kvalitet. Första årgången var 2015, 2016 gjordes inte vinet (då förutsättningarna inte var perfekta), och nu släpps 2017. Druvorna kommer från ett litet avgränsat mikroläge på 20 ar (0,2 ha) på Bollenberg, med terroir av kalk-lera. Uppbindningen av vinrankans armar är horisontell (s k "liage à plat"), en metod som Koehler använt nu i över 10 år, men som är extremt ovanlig i Alsace. Detta möjliggör en bättre ventilation och förhindrar att klasar kommer i kontakt med varandra; därmed en jämnare mognad, större koncentration och mindre risk för röta. Efter fullständig avstjälkning kallmacereras musten i 2 dagar med pigeage 6 ggr per dag; därefter jäser vinet, med överpumpning av musten 5 ggr per dag under 12 dagar. Vinet pressas och läggs i stora trätankar för att genomgå malolaktisk jäsning, varefter det får ligga i 17 månader på 228-liters ekfat från Bourgogne (som tidigare haft ett vin från Corton, dvs 1-åriga fat), med regelbunden bâtonnage. Vinet är ännu ungt men börjar sakta öppna sig: en mycket fin bärighet med intensiva kirschtoner, svarta vinbär, krossade skogsbär nyanseras av lika intensiva kryddiga toner, mörk chocklad, läder, krossad peppar, köttsky och en kraftfull, pregnant mineralitet. Bärens intensitet ger ett förföriskt likörintryck, medan mineralen på avslutet är otroligt svalkande och behaglig. I munnen har tanninerna en extremt fin täthet. Fylligheten och längden är minst sagt imponerande. Detta helt unika vin följer stilmässigt i spåren efter 2015, men har kanske en något svalare framtoning, lite klarare kulör och större glans. Vinet kommer sannolikt att mogna lite snabbare än 2015, som fortfarande inte nått sin topp. Förväntad topp för 2017 är ca 2022-2023, men vinet är enligt mig helt underbart redan idag. Kan lagras i ca 15 år t o m 2032. Servera i stora kupor vid ca 15°C, till finare kött- eller vilträtter, t ex hjortrygg med rödvinsås, trattkantareller och potatismos. Endast 5 fat producerades och totalt buteljerades drygt 1400 buteljer. Jag upprepar: detta är den absoluta toppen för Pinot Noir i Alsace och ligger i en division helt för sig.

 

Generell info om vingården:

 

Terroirviner har glädjen att samarbeta med vingården Jean-Claude Koehler i byn Westhalten 20 km söder om Colmar! Denna lilla familjeägda vingård har förts vidare från far till son i 400 år sedan 1621. Idag odlas totalt 7 hektar. Pappa Jean-Claude och sonen Christian sköter arbetet tillsammans. Inga viner går på export.

Byn Westhalten befinner sig precis väst om Rouffach i "La Vallée Noble", en mycket speciell dal i Alsace som omges av flera kullar som når över 400 meters höjd, bl a Grand Cru Zinnkoepflé som är känd för att producera intensiva viner med stor bukett och kryddighet. Här råder ett mikroklimat med tydliga medelhavsinslag, även floran och faunan är av medelhavstyp. Jorden domineras av kalk samt inslag av sandsten. 

 

Jean-Claude Koehler odlar enligt hållbara metod, dvs besprutning sker endast om det absolut är nödvändigt. Han testar även odling utan herbicider.

Vinifieringen är traditionell och sker både på ståltankar och foudres. Några cuvéer lagras på barriquer, bl a en Pinot Blanc som lagras 9-12 månader på ekfat och får en karaktär som påminner om Meursault. Till sin Pinot Blanc använder producenten druvor från en tung jord av lera och silt, alltid med hög mognad och bra koncentration. Druvstockarna är 42 år gamla. Efter traditionell vinifiering och klarifiering uppfostras vinet på ekfat från Bourgogne (insförskaffade hos tunnbinderiet Meyrieux) tills det har uppnått den eftersökta stilen. Denna mycket speciella Pinot Blanc produceras i mycket liten kvantitet, endast 1-2 fat per år.

 

När det gäller Pinot Noir var familjen Koehler en av pionjärerna i trakten som satsade på druvan på 50- och 60-talen. Pinot Noir har odlats i Alsace sedan medeltiden men var på skarp nedgång i flera hundra år innan den gjorde comeback på 50-talet. Stoltheten som Jean-Claude känner går inte att missa. Av vingårdens 7 ha är 1,5 planterade med Pinot Noir, dvs drygt 20%. En bra lerig terroir på nedre delen av Bollenberg och äldre druvstockar (31 respektive 51 år gamla), samt sträng sållning vid skörd är grunden för kvaliteten. Hos Koehler finns en riktig kunskap om hur man hanterar denna svårhanterliga druva, i olika stilar (med eller utan ekfat). Bra lagringspotential är det också: enligt Jean-Claude kan hans Pinot ligga i 10-15 år.
 

På Zinnkoepflé odlar Koehler flera druvor, t ex Sylvaner (på 61-åriga stockar!) och Gewurztraminer. Terroiren ger kraftfulla, intensiva viner med mycket fin kryddighet.

 

En intressant sida hos Koehler är att han väljer bort benämningen "Grand Cru" på vinerna som skördas på Grand Cru-läget Zinnkoepflé - detta främst för att slippa slitsamt pappersarbete och för att kunna hålla lägre priser. Istället skriver han på baketiketten att druvorna är skördade från Zinnkoepflé, begreppet "Grand Cru" används inte. Dessa viner ligger definitivt i Grand Cru-klass men till ett betydligt lägre pris (-30-40%)! De som dricker Koehlers viner är nästan alla gamla stamkunder som vet var druvorna kommer ifrån, han behöver inte övertyga någon. 

 

Ett litet smakprov:

Pinot Noir "Cuvée 1621" 2017, 345 kr (ord. 399 kr) 

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

Jean-Claude Koehler Cuvée 1621

Pinot Noir "Cuvée 1621" 2017 (Rött). Denna specialcuvée är uppkallad efter årtalet som vingården grundades (1621). Christian Koehlers syfte är att göra en Pinot Noir av exceptionell kvalitet. Första årgången var 2015, 2016 gjordes inte vinet (då förutsättningarna inte var perfekta), och nu släpps 2017. Druvorna kommer från ett litet avgränsat mikroläge på 20 ar (0,2 ha) på Bollenberg, med terroir av kalk-lera. Uppbindningen av vinrankans armar är horisontell (s k "liage à plat"), en metod som Koehler använt nu i över 10 år, men som är extremt ovanlig i Alsace. Detta möjliggör en bättre ventilation och förhindrar att klasar kommer i kontakt med varandra; därmed en jämnare mognad, större koncentration och mindre risk för röta. Efter fullständig avstjälkning kallmacereras musten i 2 dagar med pigeage 6 ggr per dag; därefter jäser vinet, med överpumpning av musten 5 ggr per dag under 12 dagar. Vinet pressas och läggs i stora trätankar för att genomgå malolaktisk jäsning, varefter det får ligga i 17 månader på 228-liters ekfat från Bourgogne (som tidigare haft ett vin från Corton, dvs 1-åriga fat), med regelbunden bâtonnage. Vinet är ännu ungt men börjar sakta öppna sig: en mycket fin bärighet med intensiva kirschtoner, svarta vinbär, krossade skogsbär nyanseras av lika intensiva kryddiga toner, mörk chocklad, läder, krossad peppar, köttsky och en kraftfull, pregnant mineralitet. Bärens intensitet ger ett förföriskt likörintryck, medan mineralen på avslutet är otroligt svalkande och behaglig. I munnen har tanninerna en extremt fin täthet. Fylligheten och längden är minst sagt imponerande. Detta helt unika vin följer stilmässigt i spåren efter 2015, men har kanske en något svalare framtoning, lite klarare kulör och större glans. Vinet kommer sannolikt att mogna lite snabbare än 2015, som fortfarande inte nått sin topp. Förväntad topp för 2017 är ca 2022-2023, men vinet är enligt mig helt underbart redan idag. Kan lagras i ca 15 år t o m 2032. Servera i stora kupor vid ca 15°C, till finare kött- eller vilträtter, t ex hjortrygg med rödvinsås, trattkantareller och potatismos. Endast 5 fat producerades och totalt buteljerades drygt 1400 buteljer. Jag upprepar: detta är den absoluta toppen för Pinot Noir i Alsace och ligger i en division helt för sig.