• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Jean-Claude Koehler
_______
 

NY LANSERING 2-18 AUGUSTI 2018

 

Goda nyheter, här kommer 6 nya viner från Jean-Claude Koehler! Detta är en av mina favoritproducenter i Alsace, kanske även en av dina. Tidigare lanseringar har fått mycket beröm.

Jean-Claude Koehler gör extremt bra Pinot Noir, men även fantastiska vita viner från bl a Grand Cru-läget Zinnkoepflé.

Jag har glädjen att erbjuda 3 fina uttryck av Pinot Noir från den mycket goda årgången 2015, samt 3 vita viner. Jag har komponerat 2 st blandlådor: 1 låda uppdelad på vita viner och Pinot Noir, och 1 låda med 100% Pinot Noir. Självklart kan du även beställa vinerna flaskvis i den mängd du önskar.

Det är alltid lika trevligt att besöka Jean-Claude Koehler i Westhalten, drygt 20 km söder om Colmar. Familjen Koehler har odlat vin i 400 år, sedan 1621. Idag odlar man totalt 7 ha och det är trevlige Christian Koehler, 45, som sköter driften med hjälp av frun Frédérique. Pappa Jean-Claude är dock alltid i krokarna med ett vakande öga. 

Byn Westhalten ligger i dalen "Vallée Noble", som omgärdas av de massiva sluttningarna Zinnkoepflé (Grand Cru), Bollenberg på den södra sidan, och Strangenberg strax österut. Området har ett varmt och torrt mikroklimat med tydliga medelhavsinslag. I Vallée Noble förekommer t ex mandelträd, citron- och apelsinträd, även ödelarter som normalt inte finns på dessa breddgrader. Terroiren är komplex och varierar bl a med höjden. På Zinnkoepflé (200-440 meter) finns en struktur av kalk och sandsten. Vinerna som görs här kännetecknas av en rejäl struktur, kryddighet, ofta angenäma exotiska drag, och alltid lång lagringspotential.

Familjen Koehler var en av pionjärerna som planterade Pinot Noir i Westhalten från 50-talet och framåt. Pinot Noir har odlats i Alsace sedan medeltiden men var på skarp nedgång i flera hundra år innan den gjorde comeback på 50-talet. Av vingårdens 7 ha är 1,5 planterade med Pinot Noir, dvs drygt 20%. En bra lerig terroir på nedre delen av Bollenberg med sydvästlig exponering, äldre stockar mellan 38-53 år, samt sträng sållning vid skörd är grunden för kvaliteten.

Hos Koehler finns en riktig kunskap om hur man hanterar denna svårhanterliga druva, i olika stilar (med eller utan ekfat). Christian Koehler införskaffar ekfat av mycket hög kvalitet från utvalda leverantörer i Bourgogne, som han känner personligen; dels nya (oanvända) fat, dels fat som haft ett vin innan. Om det gäller fat som tidigare haft vin, är det endast frågan om finare viner, t ex Gevrey Chambertin eller Corton. Det finns inget som bevisar att det tidigare vinet som legat i fatet skulle ha någon påverkan på det nya vinet (dvs Koehlers vin), men Christian underhåller mysteriet kring det. Faktum är att Christians Pinot Noirer ligger i världklass oavsett hur det ligger till med den saken: vi pratar om renbäriga, kryddiga Pinot Noirer med bra djup, en mustig kropp och alltid en solid tanninstruktur som möjligggör lagring i uppemot 10-15 år.

Jean-Claude Koehler var en av de producenter som fick mig att få upp ögonen för just Alsace Pinot Noir, som ännu är tämligen okänt och svårhittat runtom i världen, likaså i Sverige. De bra exemplen räknar jag sedan dess bland mina absoluta favoritviner. De levererar ofta mer än Bourgogneviner i motsvarande prisklass. Det är därför en glädje att kunna dela med mig sådana viner med dig.

Terroirviner lanserar 6 viner av Jean-Claude Koehler, varav 4 är från gårdens ordinarie sortiment och 2 är specialcuvéer:

Jean-Claude Koehler Sylvaner Vieilles Vignes 2016 (Vitt). De flesta Sylvaner är lätta och diskreta. Denna är betydligt mer kraftfull och koncentrerad, och därmed atypisk. Förklaras av vinets proveniens: Zinnkoepflé, där Koehler odlar en liten plätt äldre Sylvanerstockar, över 60 år gamla. Terroiren består av kalk-lera. Allt detta bådar för en längre driven fruktmognad. Nosen är smörig med stor fruktmognad och en härlig känsla av citronmaräng; munnen är frisk och rund med en liten restsötma på 7 gr/l. Det är fräscht, med ymnigt fruktkött, färskklippta örter och en stänk mineralitet. Vinet är friskare än 2015. Supergott till aperitif, en Chèvresallad eller till en buffé med kallskuret.

Riesling Cuvée Particulière 2014 (Vitt). Detta vin hade jag i en lansering förra året; här kommer det på nytt, tack vare att Koehler hade lite kvar i lager. Druvorna skördas på mellersta delen av Zinnkoepflé, med sydexponering. Vinet har nu kommit in i en bra drickfas, med en mineralitet som uttrycker sig mycket fint. I doft och smak härliga variationer av citrus: citronkräm, lime, citrongräs, samt inslag av färskklippt mynta, mandel och flinta. Fruktsyran är potent, kroppen har en underbar fetma, jämfört mot förra året då den var lite slankare. Restsocker: 3 gr/l. Vinet blir bara och bättre bättre, Christian Koehler öppnar det gärna vid 10 års ålder. Personligen tycker jag att det är fantastiskt redan idag och det finns ingen anledning att tveka. Korka upp och njut till Moules Marinières eller räkor med citronsås. Spara även några flaskor till senare.

Riesling "Le Bouquet Sacré Cuvée Marie Grund" 2017 (Vitt). Detta är en specialcuvée, uppnämnd efter Marie Grund, en av de 3 finalisterna i tävlingen "Reine des Vins d'Alsace" 2017 ("Alsacevinernas Drottning"). Deltagarna i tävlingen är unga kvinnor som vill göra karriär inom vinbranschen; vinnaren blir en "ambassadör" för Alsaceviner, ungefär som en skönhetsdrottning, fast med vinkunskap som attribut istället för skönhet. Marie Grund var praktikant hos Jean-Claude Koehler 2017 och detta vin gjordes med hennes fulla deltagande gällande urval av druvor, vinifiering mm, för att representera hennes personliga stil. Druvorna kommer från ett litet läge längst västerut i Vallée Noble, angränsande till Lieu-dit Breitenberg. Vinet har en lockande gyllengul kulör och en superren, fruktig karaktär i doft och smak. Livlig citrus (grapefrukt, citron, även blodapelsin) blandas med vita blommor och en stänk honung. Fruktsyran är ypperligt vässad och ger vinet en enorm spänst, restsötmans ska tydligen vara 7 gr/l men är helt okännbar. Det är naturligtvis purungt men redan tillgänligt; värt att anmärka är att Koehler medvetet har halverat tillsatsen av svavel, från 150 mg/l till 85 mg/l. Den lägre svavelhalten kan förklara varför vinet är relativt öppet redan idag. På djupet finns mineralitet, som kommer att gasa på med lite ålder. Ett mycket bra vin till fisk och skaldjur. Endast 1260 buteljer producerades.

Pinot Noir Tradition 2015 (Rött). En sagolikt bra årgång för Pinot Noir, och det märks direkt genom den generösa, superrena doften: här har vi massor med moreller, svarta vinbär, solmogna hallon; bärigheten är exceptionell, utan att på något sätt hamna i något "sött" register. På djupet finns viol och mineralitet. Munnen är svalkande, koncentrerad, med ett bra bett av tanniner och en rund fruktsyra som lyfter vinet och ger en härlig struktur. Koehlers baspinot är nu redo att drickas men kan lagras i uppemot 8-10 år. 2013 var fantastisk (för er som minns), men 2015 slår högre. Stor bredd när det gäller parning till mat: gärna ungstekt gårdskyckling, fläskfilé eller fläskkotletter med champinjoner, korv med linser, spaghetti Bolognese, charkuterier, rökt ankbröst, även mycket trevlig på egen hand. Serveras vid ca 13-14°C.

Pinot Noir Vieilli en Fût de Chêne 2015 (Rött). Uppfostrades på ekfat från Bourgogne i 12 månader, varav 1/3 är nya. Mörkare, fylligare och bjuder på större tanninmotstånd än föregående. Underbar intensitet i nosen med en läcker mix av mörka och röda bär, läder och lakrits. Otroligt renrasig, med en tydlig känsla av moreller, som verkar vara typisk för årgång 2015. Mycket fin struktur och koncentration i munnen. Redo att drickas men kan lagras vidare i ca 10 år. Perfekt till vildfågel, ankbröst, boeuf bourguignon (eller oxkind Bourguignon), eller varför inte en Tournedos Sauce au Poivre. Serveras vid ca 15°C.

Pinot Noir "Cuvée 1621" 2015 (Rött). Denna specialcuvée är uppkallad efter årtalet som vingården grundades (1621). Christian Koehlers syfte är att göra en Pinot Noir av exceptionell kvalitet. Druvorna kommer från ett litet avgränsat mikroläge på 20 ar (0,2 ha) på Bollenberg, med terroir av kalk-lera. Uppbindningen av vinrankans armar är horisontell (s k "liage à plat"), en metod som Koehler använt nu i 10 år, men som är extremt ovanlig i Alsace. Detta möjliggör en större luftighet och förhindrar att klasar kommer i kontakt med varandra; därmed en jämnare mognad, större koncentration och mindre risk för röta. Efter fullständig avtjälkning kallmacereras musten i 2 dagar med pigeage 6 ggr per dag; därefter jäser vinet, med överpumpning av musten 5 ggr per dag under 12 dagar. Vinet pressas och läggs i stora trätankar för att genomgå malolaktisk jäsning, varefter det får ligga i 17 månader på ekfat från Bourgogne (som tidigare haft ett vin från Corton i 6 månader), med regelbunden bâtonnage. Detta är arbetet som ligger bakom detta vin, som är unikt i sitt slag. Det har uppmärksammats i lokal media, t ex här: www.vineonewsalsace.com/un-pinot-noir-royal/. Vinet är ännu ungt men börjar sakta öppna sig: en mycket fin bärighet med mörka körsbär, smultron och svarta vinbär strålar mot en bakgrund av kryddiga toner av läder och vanilj, och mineralitet. I munnen har tanninerna en extremt fin täthet. Längden i munnen är imponerande. Vinet kan drickas redan idag, gärna till mustiga kötträtter och vilt, men vinner på ytterligare lagring (estimerad topp från 2019-2020). 2015 är första gången som Koehler producerar detta vin, totalt endast 1150 buteljer. Vinet kommer endast att produceras i årgångar med extra goda förutsättningar (nästa årgång efter 2015 är 2017).

 

Generell info om vingården:

 

Terroirviner har glädjen att samarbeta med vingården Jean-Claude Koehler i byn Westhalten 20 km söder om Colmar! Denna lilla familjeägda vingård har förts vidare från far till son i 400 år sedan 1621. Idag odlas totalt 7 hektar. Pappa Jean-Claude och sonen Christian sköter arbetet tillsammans. Inga viner går på export.

Byn Westhalten befinner sig precis väst om Rouffach i "La Vallée Noble", en mycket speciell dal i Alsace som omges av flera kullar som når över 400 meters höjd, bl a Grand Cru Zinnkoepflé som är känd för att producera intensiva viner med stor bukett och kryddighet. Här råder ett mikroklimat med tydliga medelhavsinslag, även floran och faunan är av medelhavstyp. Jorden domineras av kalk samt inslag av sandsten. 

 

Jean-Claude Koehler odlar enligt hållbara metod, dvs besprutning sker endast om det absolut är nödvändigt. Han testar även odling utan herbicider.

Vinifieringen är traditionell och sker både på ståltankar och foudres. Några cuvéer lagras på barriquer, bl a en Pinot Blanc som lagras 9-12 månader på ekfat och får en karaktär som påminner om Meursault. Till sin Pinot Blanc använder producenten druvor från en tung jord av lera och silt, alltid med hög mognad och bra koncentration. Druvstockarna är 42 år gamla. Efter traditionell vinifiering och klarifiering uppfostras vinet på ekfat från Bourgogne (insförskaffade hos tunnbinderiet Meyrieux) tills det har uppnått den eftersökta stilen. Denna mycket speciella Pinot Blanc produceras i mycket liten kvantitet, endast 1-2 fat per år.

 

När det gäller Pinot Noir var familjen Koehler en av pionjärerna i trakten som satsade på druvan på 50- och 60-talen. Pinot Noir har odlats i Alsace sedan medeltiden men var på skarp nedgång i flera hundra år innan den gjorde comeback på 50-talet. Stoltheten som Jean-Claude känner går inte att missa. Av vingårdens 7 ha är 1,5 planterade med Pinot Noir, dvs drygt 20%. En bra lerig terroir på nedre delen av Bollenberg och äldre druvstockar (31 respektive 51 år gamla), samt sträng sållning vid skörd är grunden för kvaliteten. Hos Koehler finns en riktig kunskap om hur man hanterar denna svårhanterliga druva, i olika stilar (med eller utan ekfat). Bra lagringspotential är det också: enligt Jean-Claude kan hans Pinot ligga i 10-15 år.
 

På Zinnkoepflé odlar Koehler flera druvor, t ex Sylvaner (på 61-åriga stockar!) och Gewurztraminer. Terroiren ger kraftfulla, intensiva viner med mycket fin kryddighet.

 

En intressant sida hos Koehler är att han väljer bort benämningen "Grand Cru" på vinerna som skördas på Grand Cru-läget Zinnkoepflé - detta främst för att slippa slitsamt pappersarbete och för att kunna hålla lägre priser. Istället skriver han på baketiketten att druvorna är skördade från Zinnkoepflé, begreppet "Grand Cru" används inte. Dessa viner ligger definitivt i Grand Cru-klass men till ett betydligt lägre pris (-30-40%)! De som dricker Koehlers viner är nästan alla gamla stamkunder som vet var druvorna kommer ifrån, han behöver inte övertyga någon. 

 

Ett litet smakprov:

Pinot Noir Vieilli en Fût de Chêne 2015, 202 kr (Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

Pinot Noir Vieilli en Fût de Chêne 2015. Uppfostrades på ekfat från Bourgogne i 12 månader, varav 1/3 är nya. Mörkare, fylligare och bjuder på större tanninmotstånd än föregående. Underbar intensitet i nosen med en läcker mix av mörka och röda bär, läder och lakrits. Otroligt renrasig, med en tydlig känsla av moreller, som verkar vara typisk för årgång 2015. Mycket fin struktur och koncentration i munnen. Redo att drickas men kan lagras vidare i ca 10 år. Perfekt till vildfågel, ankbröst, boeuf bourguignon (eller oxkind Bourguignon), eller varför inte en Tournedos Sauce au Poivre. Serveras vid ca 15°C.

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2019 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.