• Facebook Clean
  • Twitter Clean

Camille Schaller

Domaine Camille et Laurent Schaller
Distrikt: Chablis, Crémant de Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 5-20 OKTOBER 2019

Jag har bekantat mig med en helt ny vingård som verkligen är intressant och som jag härmed introducerar för första gången. Domaine Camille et Laurent Schaller är historien om en far och en son som tillsammans bestämmer sig för att producera egna viner, efter att ha odlat och levererat druvor till ett kooperativ i flera decennier. Under perioden 1980-2014 var pappan Laurent Schaller leverantör av druvor till det världsberömda kooperativet La Chablisienne som är känt för sin jämna kvalitet. När den driftige sonen Camille kom in i verksamheten 2009, hade denne ambitionen att övergå till egen vinifiering och buteljering, dvs göra ett eget vin. Camille hade studerat oenologi i Dijon och blivit utexaminerad 2009. Efter några års förberedelser och investeringar och bygget av ett eget vineri, kom Camille igång 2014 och gjorde sitt första vin, och succén blev direkt ett faktum: hans Chablis 2014 fick direkt en stjärna i Guide Hachette, vilket är sällsynt för en nykomling.


Sedan 2014 kan man beskriva vingårdens utveckling som en "kometkarriär". Vinerna har snabbt blivit upptäckta av kunniga vinamatörer men även importörer. Idag odlar man ca 16 ha, framför allt i kommunen Préhy strax söder om Chablis där vingården är belägen, men även i flera andra kommuner tillhörande Chablis: Courgis, Chichée, Beine, m fl. Man förfogar över marker på 2 st Premier Cru-er: Vau de Vey och Vaucoupin, som ligger på den vänstra respektiva högra stranden av floden Serein (biflod till Yonne) som rinner igenom distriktet. En stor del av produktionen säljs fortfarande som druvmust till negocianter, men man producerar ca 20.000 flaskor under egen etikett, som fått stor uppmärksamhet och säljer slut på nolltid. T ex Chablis 2018, det mest centrala vinet, sålde slut innan man ens börjat skörden 2019. Terroirviner lyckades dock säkra en allokering av nya flaskor Chablis 2018 som kommer att buteljeras den 23 oktober 2019. Ni som känner Terroirviner vet att jag ibland (dvs ofta!) brukar plocka viner direkt vid buteljeringen, och detta blir fallet här!
 
Camille och Laurent Schaller arbetar enligt hållbara metoder, s k "lutte raisonnée", vilket innebär en minimering av kemikalier. Jorden plöjs mekaniskt och herbicider utesluts helt. Vinifieringen är traditionell. Druvorna pressas mycket varsamt, klarningen pågår i mellan 12-24 timmar. Jäsning och malolaktisk jäsning sker på ståltank och vinerna lagras på sin fina jästfällning i 8-12 månader beroende på cuvéen. Vissa cuvéer lagras delvis på ekfat, dock max 25-30% ekfat då Camille vill hålla fatkaraktären diskret och elegant.
 
Stilen som uppnås är superren och spänstig, precis som man vill att en Chablis ska vara. De årgångar jag provat av Schaller är 2017 och 2018, och båda har levererat fantastisk kvalitet. 2017 är nu helt slutsåld. 2018 som är den aktuella årgången i denna lansering, var solig och varm och gav en stor fruktmognad. Vinerna har en fin fruktkoncentration och fetma, och finstämd mineralitet. De har fördelen att kunna njutas unga och kommer att ge njutning i ca 3-4 år framåt. Flera av vinerna buteljerades helt nyligen och kommer att vinna på lite extra lagring.

Terroiren i Chablis är världsberömd och behöver knappast någon närmare presentation. Chablis terroir består av kalk-lera ovanpå Kimmeridge-märgel med inslag av ostronfossiler, vilket parat med det svala nordliga klimatet ger naturligt rena, friska och mineraldrivna viner. Det är ett av världens finaste uttryck av druvan Chardonnay.

Sammanfattningsvis finns ett driv och en energi hos denna producent som är iögonfallande - man är fortfarande ny och har bara vinifierat 5 årgångar. På denna korta tid har man hunnit få mycket fina utmärkelser, stjärnor i Guide Hachette men även höga poäng i den väl ansedda (och kräsna) guiden La Revue du Vin de France. Styrkan hos denna producent är Camilles engagemang som ung ny vinmakare; men också pappan Laurents 40-åriga erfarenhet som vinodlare. 
 
Till sist: ni som tänkte att namnet Schaller eventuellt kan härröra från Alsace, ni hade rätt. Camilles farfar var från Alsace. Dock har man genom åren rotat sig i Chablis och behåller idag nästan inga band till Alsace.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Camille et Laurent Schaller:

Petit Chablis (vitt). Gårdens ingångsvin, gjort på 23-åriga stockar, lagrades i 8 månader på sin fina jästfällning på ståltank. Ett otroligt charmerande, direkt tillgängligt vin med perfekt balans, renhet och friskhet! Fruktigt med mogen citrus, vit persika, lätt blommighet, lätt smör och flintmineralitet. I munnen finns en härlig fetma. Drick gärna detta till ostron eller andra skaldjur, som allroundvin eller på egen hand! Drickes ungt, nu och 2-3 år framåt.

Chablis 2018 (vitt). Detta är vingårdens huvudcuvée, gjord på 30-åriga stockar med sydöstlig exponering. Jag provade en flaska som kom från den första buteljeringen som gjordes innan sommaren. Då dessa buteljer redan är helt slutsålda kommer Camille att göra en andra buteljering, tack vare att han har lite kvar av vinet på ståltank. Buteljeringen är planerad 23 oktober 2019 och Terroirviner kommer att plocka vinerna på direkten - de är redan reserverade. Här går man upp ett steg i koncentration. Ett större djup i både doft och smak, med rik mogen frukt utsmyckad med örter, anis, verbena och en elegant kritmineralitet. Det är naturligtvis aningen ungt och knutet men det går inte att ta miste på renheten och elegansen. Ett par dagar efter öppning blir buketten intensivare. På avslutet finns en antydan till ostronskal. Tipset är att lagra vinet i ca 6 månader och börja dricka det från våren 2020. Ett ypperligt vin att servera till svensk gastronomi, gärna gravad lax, skagenröra med löjrom, rödingfilé med romsås, osv. Kan lagras i 4 år t o m 2022. Varje årgång av vinet sedan 2014 (den första) har fått höga betyg, däribland 2014: 1 stjärna i Guide Hachette och 2016: 2 stjärnor i Guide Hachette, etc.

Chablis Vieilles Vignes 2018 (vitt). För vingårdens äldre Chardonnay-stockar (i snitt 41 år gamla) gör Camille en speciell cuvée, lagrad till 30% på ekfat och till 70% på ståltank i 10 månader. Det är det fylligaste vinet man gör vid sidan av 1er Cru-erna, och som kännetecknas av en mycket elegant och perfekt integrerad fatkaraktär. Snarare än att faten maskerar frukt och mineral, så är det omvända som sker här, frukten och mineralen framhävs. Faten tillför en liten elegant kryddighet. Färgen lockar med sin gyllengula glans. Nosen är redan stor men kommer att växa ytterligare, det är fräscht och rikt på samma gång, med mogen, lätt krämig frukt, nyanser av vitpeppar och vanilj och finstämd kalkstensmineralitet. I munnen balanseras friskheten av en mycket angenäm smörighet och vinet upplevs mer volyminöst än de tidigare cuvéerna. Avslutet är långt och komplex, med lätt kryddiga toner som varvas med frukten. Detta fantastiska vin serverar man gärna till torskrygg i gräddsås, rätter av kyckling och kalv, gärna med sås och svamp, rätter med inslag av curry, eller en kantarelltoast. Vinet känns aningen mer redo att drickas än Chablis 2018. Drick nu - 2023.

Chablis 1er Cru Vaucoupin 2018 (vitt). Detta är ett av toppvinerna, man gör även en 1er Cru Vau de Vey som skiljer sig i karaktären. Vinet kommer från 9-åriga stockar och lagrades till 25% på ekfat och till 75% på ståltank i 10 månader. 1er Cru-läget Vaucoupin ligger på floden Sereins högra strand och skiljer sig från sin direkta omgivning (klassad som Chablis) genom sin mycket branta lutning med sydlig och sydöstlig exponering, vilket ger både skydd mot oväder och fler soltimmar. Kimmeridge-terroiren får här ett stort genomslag i vinerna. Schallers 1er Cru Vaucoupin skiljer sig från t ex 1er Cru Vau de Vey (från vänstra stranden) genom sin mer nerviga fruktsyra. Man odlar endast 0,25 ha, vilket betyder att produktionen är mycket begränsad. I den soliga årgången 2018 uppnår man en elegant och rund fruktsyra med mycket köttig frukt som ger ett fylligt intryck. Vinet är ännu ungt och ger oss idag bara en försmak av den storhet som komma skall. Här finns citruszest med intryck av blodapelsin och lätt angenäm grapefruktbeska. Med luft vidgas buketten mot vita blommor, mintiga toner och kritig mineral. I munnen finns en härlig energi och en krämig fruktighet som byggs upp och ger både volym och längd. På avslutet ger sig mineralen till känna. Detta fantastiska vin behöver ca 6-12 månader för att komma till sin rätt. Servera till svenska gastronomiska rätter såsom lax med löjrom, men även till japanska delikatesser, sushi, tempura, eller en skaldjursrisotto. Vinet belönades med betyget 16-16,5 av La Revue du Vin de France i utgåvan från juni 2019, samt klassades av guiden som ett av de 30 bästa vinerna från årgång 2018 i Yonne.

Ett litet smakprov:

Domaine Camille et Laurent Schaller Chablis Vieilles Vignes 2018, 282 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Chablis Vieilles Vignes 2018 (vitt). För vingårdens äldre Chardonnay-stockar (i snitt 41 år gamla) gör Camille en speciell cuvée, lagrad till 30% på ekfat och till 70% på ståltank i 10 månader. Det är det fylligaste vinet man gör vid sidan av 1er Cru-erna, och som kännetecknas av en mycket elegant och perfekt integrerad fatkaraktär. Snarare än att faten maskerar frukt och mineral, så är det omvända som sker här, frukten och mineralen framhävs. Faten tillför en liten elegant kryddighet. Färgen lockar med sin gyllengula glans. Nosen är redan stor men kommer att växa ytterligare, det är fräscht och rikt på samma gång, med mogen, lätt krämig frukt, nyanser av vitpeppar och vanilj och finstämd kalkstensmineralitet. I munnen balanseras friskheten av en mycket angenäm smörighet och vinet upplevs mer volyminöst än de tidigare cuvéerna. Avslutet är långt och komplex, med lätt kryddiga toner som varvas med frukten. Detta fantastiska vin serverar man gärna till torskrygg i gräddsås, rätter av kyckling och kalv, gärna med sås och svamp, rätter med inslag av curry, eller en kantarelltoast. Vinet känns aningen mer redo att drickas än Chablis 2018. Drick nu - 2023.

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2020 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.