top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Camille Schaler

Camille Schaller

Domaine Camille et Laurent Schaller
Distrikt: Chablis, Crémant de Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 23 MAJ - 6 JUNI 2022

Domaine Camille et Laurent Schaller är historien om en far och en son som tillsammans bestämmer sig för att producera egna viner, efter att ha odlat och levererat druvor till ett kooperativ i flera decennier. Vingården har anor sedan tidigt 70-tal; de äldsta stockarna är planterade 1973. Under perioden 1980-2014 var pappan Laurent Schaller leverantör av druvor till det världsberömda kooperativet La Chablisienne som är känt för sin jämna kvalitet. När den driftige sonen Camille kom in i verksamheten 2009, hade denne ambitionen att övergå till egen vinifiering och buteljering, dvs göra ett eget vin. Camille hade studerat oenologi i Dijon och blivit utexaminerad 2009. Efter några års förberedelser och investeringar och bygget av ett eget vineri, kom Camille igång 2014 och gjorde sitt första vin, och succén blev direkt ett faktum: hans Chablis 2014 fick direkt en stjärna i Guide Hachette, vilket är sällsynt för en nykomling.

Sedan 2014 kan man beskriva producentens utveckling som en "kometkarriär". Vinerna har snabbt blivit upptäckta av kunniga vinamatörer men även importörer. Idag odlar man ca 18,5 ha, främst i kommunen Préhy strax söder om Chablis där vingården är belägen, men även i flera andra kommuner tillhörande Chablis: Courgis, Chichée, Beine, m fl. Ca 8,3 ha klassas som Chablis, 4,5 ha Petit Chablis och mindre än 1 ha Chablis 1er Cru. På de resterande markerna (ca 5 ha) odlas Pinot Noir och Chardonnay som bl a används till Crémant de Bourgogne. Man förfogar över marker på 2 st Premier Cru-er: Vau de Vey och Vaucoupin, som ligger på den vänstra respektive högra stranden av floden Serein (biflod till Yonne) som rinner igenom distriktet. En stor del av produktionen säljs fortfarande som druvmust till negocianter, medan produktionen under egen etikett uppgår nu till ca 50.000 flaskor per år; en siffra som har mer än fördubblats på 2 år och motsvarar nu ca 1/3 av den odlade arealen. Vinerna är så efterfrågade att de säljer slut på nolltid. Årgång 2020 är helt slutsåld eller slutallokerad sedan i höstas. Terroirviner erhöll sin allokering för nästan ett år sedan. Mycket eftertraktade 1er Cru Vaucoupin har jag denna gång kunnat få loss 60 fl av. Pga den begränsade tillgången kan vinet endast beställas som del i blandlåda. Vaucoupin som Schaller odlar 0,25 ha av är producentens mest exklusiva vin. I takt med den ökande efterfrågan kan Schaller sakta öka sin produktion under egen etikett, då man har markerna för att göra det. Men detta sker inte på bekostnad av kvalitén, ty på den fronten är man kompromisslös. Försök till att utvidga sortimentet till Grand Cru-viner är på gång.

Den energi som driver Camille Schaller i denna hutlösa framryckning på producentscenen i Chablis och Bourgogne är minst sagt beundrandsvärd, och få förunnad. Det verkar som att ingenting kan stoppa honom.

 

Det kan nämnas i förbifarten att trycket på Bourgogneviner (rent generellt) är just nu enormt, vilket till stor del förklaras av den historiskt lilla skörden 2021. Många köpare har försökt fylla sina lager så mycket de kan med 2020, med resultatet att det nu börjar bli brist på 2020:or på marknaden. Att efterfrågan är större än tillgången är inget nytt; men problemet har definitivt accentuerats.

Camille och Laurent Schaller arbetar enligt hållbara metoder, s k "lutte raisonnée", vilket innebär en minimering av kemikalier. Jorden plöjs mekaniskt och herbicider utesluts helt. Sedan hösten 2020 är man certifierad för miljövänlig vinodling enligt organet HVE 3 (Haute Valeur Environnementale, "nivå 3", med de strängaste kraven).

Vinifieringen är traditionell. Druvorna pressas mycket varsamt, klarningen pågår i mellan 12-24 timmar. Jäsning och malolaktisk jäsning sker på ståltank och vinerna lagras på sin fina jästfällning i 8-12 månader beroende på cuvéen. Vissa cuvéer lagras delvis på ekfat, dock max 25-30% ekfat då Camille vill hålla fatkaraktären diskret och elegant. Stilen som uppnås är superren och spänstig, precis som man vill att en Chablis ska vara.

Terroiren i Chablis är världsberömd och behöver knappast någon närmare presentation. Chablis terroir består av kalk-lera ovanpå Kimmeridge-märgel med inslag av ostronfossiler, vilket parat med det svala nordliga klimatet ger naturligt rena, friska och mineraldrivna viner. Det är ett av världens finaste uttryck av druvan Chardonnay. För att få en bra geografisk överblick av Chablis, med kommuner och "climats" (vingårdslägen) ta gärna en titt på denna karta: https://www.chablis.fr/gallery_files/site/25717/25787/49432.pdf

Till sist: ni som tänkte att namnet Schaller eventuellt kan härröra från Alsace, ni hade rätt. Camilles farfar var från Alsace. Dock har man genom åren rotat sig i Chablis och behåller idag nästan inga band till Alsace.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Camille et Laurent Schaller:

Petit Chablis 2021 (vitt). Gårdens ingångsvin, gjort på 20-åriga stockar från kommunen Préhy, lagrades i 8 månader på sin fina jästfällning på ståltank. Vinet buteljerades första veckan i maj 2022. Likt stora delar av Frankrike hade man en tuff årgång i Chablis 2021, med vårfrost, och ett nyckfullt och ostabilt väder där stora mängder regn föll under sommaren. Rigorös druvselektion vid skörden och stor precision i vinifieringen var nyckeln till att skapa bra viner. I slutändan har vi en sval och frisk årgång där Chablis terroiregenskaper mycket väl kommer till uttryck. Denna Petit Chablis förvånar med sin dundrande mineralitet med karaktär av flinta och havssälta, parad med en superkrispig citronkaraktär rakt igenom, prydd av vita blommor. Här finns en klassisk stramhet. I munnen är vinet uppenbart citrusdrivet med lime, citron, lite gröna äpplen, och en uppfriskande mineralitet som ger ordentligt med spänst. Vinet är precis nybuteljerat och kommer att slipas i kanterna med några månaders vidare lagring. Känns som ett klockrent ostronvin! Avvakta gärna till hösten när ostronsäsongen startar. Kan lagras 3-4 år.

Chablis 2020 (vitt). Detta är producentens huvudcuvée, gjord på 30-åriga stockar skördade i Préhy, med sydöstlig exponering. Lagrades på sin fina jästfällning på ståltank i 10 månader. Mer koncentration, större kropp och ett tydligt steg upp från Petit Chablis. Vinet gör stor succé varje år, både bland konsumenter och skribenter. Årgång 2020 är redan öppen och klar att njutas, med en harmonisk och nyanserad bukett där frukt, blommighet och mineralitet samspelar ypperligt. Över buketten flyger en lätt känsla av havsbris, och kanske en gnutta rökighet. Gröna äpplen, krispig citron, nyanseras av akacia och lindblomma, med svag utveckling mot kaprifol; allt förankras i en stadig och frisk kalkstensmineralitet, med nyanser av ostronskal och en angenäm sälta. I munnen finns massor av frisk energi parad med en len smörighet. Balansen mellan mognad och friskhet är ett skolboksexempel. En Chablis som ligger långt över snittnivån. Njut redan idag till svensk gastronomi, gärna gravad lax, räksmörgås, skagenröra med löjrom, rödingfilé, osv. Kan lagras i ca 5-6 år t o m 2026. Vinet (årgång 2020) belönades med 92 p av Decanter (Andy Howard MW) och klassas av guiden som en "top-value wine". Börja njut av denna redan i sommar.

Chablis 1er Cru Vau de Vey 2020 (vitt). Vi är nu framme vid toppvinerna och börjar med 1er Cru Vau de Vey, från den vänstra stranden (vänster om floden Serein), tillhörande kommunen Beine - halvvägs mellan byarna Beine och Poinchy. Vau de Vey är en kraftigt lutande sluttning i en trång dal som sträcker sig längs en nordöst-sydvästaxel, ungefär i ett symmetriskt spegelförhållande till Grand Cru-bältet på Chablis högra strand (som sträcker sig från nordväst till sydöst). Exponeringen är sydöstlig (dominerande östlig), med morgonsol och friska nordvindar som blåser genom dalen. Sammantaget är detta en sval och senskördad 1er Cru, med mindre solintensitet, fast värmen tenderar ändå att bli "inkapslad" i den trånga dalen och driva på druvmognaden. Jorden är sandig och tunn ovanpå ett tjockt lager av kalkmärgel från Kimmeridgien. Ledordet för denna terroir är elegans och finess; stilen brukar benämnas "longiligne" på franskt vinspråk, dvs lång och spänstig i karaktären. Dock har vinet en uppenbart fylligare kropp än vanlig Chablis. Schaller odlar ca 0,5 ha på Vau de Vey, en mycket liten produktion. Stockarna är 25 år gamla. 80% av vinet lagrades på ståltank och 20% på ekfat i 10 månader, fast fatkaraktären är i princip helt okännbar. Vinet är ännu något ungt men öppnar sig sakta med luft och uppvisar en otrolig finess. En härlig mix av vita frukter och citrus ger en nyanserad upplevelse av gröna äpplen, lime och satsuma; detta nyanseras vidare av vita blommor, mentol och en lätt kryddighet; en underbar och pregnant kalkstensmineralitet med sälta och ostronsskal fulländar paletten. Munnen är lång och spänstig, full av vibrerande energi, samtidigt smörig i texturen, helt i enlighet med vinets terroir. Man noterar en sval mintighet som är typisk för detta vin och inte finns på samma sätt i de andra cuvéerna. Kan drickas idag efter lite luftning, med vetskapen om att vinet kommer att vinna på ytterligare lagring i något år. Bäst från 2023, kan lagras t o m ca 2028. Förtjänar en elegant tillagad fiskrätt, t ex hälleflundra med skirat smör och pressad potatis, pilgrimsmusslor, gratinerade havskräftor, även sushi och fiskrätter med japanskt stuk.

Chablis 1er Cru Vaucoupin 2020 (vitt). Den andra 1er Cru:en kommer från motsatt strand, dvs floden Sereins högra strand. OBS att Terroirviner endast har 60 fl tillgängliga av detta vin - vinet kan ej beställas fristående, utan endast som del i blandlåda. Vaucoupin ligger i en dal som sträcker sig från öst till väst i kommunen Chichée, i sydöstra delen av Chablis. Den större delen av odlingen ligger på brant sluttande mark, i likhet med Vau de Vey, fast exponeringen är sydöstlig och mer övervägande sydlig, med större antal soltimmar under hela dagen. Terroiren är tunn och dränerande, med låg fertilitet, vilket framtvingar små och koncentrerade druvor av mycket hög kvalitet och ett naturligt lågt skördeuttag. Terroiren är sammantaget varmare och torrare än Vau de Vey, vilket i slutändan leder till en lite kraftigare och yppigare stil. Samtidigt har Vaucoupin alltid en nervig fruktsyra som ger vinet en ypperlig struktur och lagringsbarhet. Schaller odlar endast 0,25 ha, vilket innebär en ännu mer begränsad produktion än Vau de Vey. Vinifieringen är exakt densamma som för Vau de Vey: 80% lagring på ståltank och 20% på ekfat i 10 månader, med i princip obefintlig fatkaraktär. Vaucoupin 2020 är naturligtvis ännu ungt, men inte lika knutet som jag minns tidigare årgångar i samma ålder. Nosen uppvisar exceptionellt fin klass, med ett stort djup och en mängd subtiliteter. Fruktmognaden är tydlig, med drag åt gula äpplen, mogen citron och apelsinskal. Buketten vidgas till en kryddigare sida med lätt vanilj och ingefära, och en intensiv kritig mineralitet. I munnen finns en härlig citrusbeska, som påminner om blodgrape eller pomeransskal. Vinet tar plats i munnen och utvecklas på bredden. Det är verkligen intressant att jämföra mot Vau de Vey som snarare spelar på längden, fast även Vau de Vey har en synnerligen välskapt kropp. Vaucoupin framstår dock som lite fylligare. För mig är båda viner mycket njutbara och intressanta, och representerar 2 helt olika terroirer i Chablis. Servera Vaucoupin till svenska gastronomiska fiskrätter såsom röding med romsås, vällagade laxanrättningar, torsk i gräddsås med lätt ingefärakryddning, även japanska delikatesser, sushi, tempura, eller skaldjursrisotto. Bäst från ca 2023, kan lagras i ca 8-10 år t o m 2030. Fast vinet är mycket trevligt redan nu, kan 1-2 års extra ryggläge i en sval källare göra underverk.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt följande:
1 fl Petit Chablis 2021
3 fl Chablis 2020
1 fl Chablis 1er Cru Vau de Vey 2020
1 fl Chablis 1er Cru Vaucoupin 2020
 
Ett tips: servera inte vinerna alltför kallt. De har alla en fantastisk fruktsyra som ger en frisk känsla även när temperaturen har stigit några grader i glaset. Genom att inte servera vinerna för kallt upplevs deras bukett bättre. En bra temperatur är ca 10-12°C. Använd gärna delikata, avlånga kupor som framhäver buketten.

Ett litet smakprov:
Domaine Camille et Laurent Schaller Chablis 2020, 259 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_0038.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page