• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Camille Schaler

Camille Schaller

Domaine Camille et Laurent Schaller
Distrikt: Chablis, Crémant de Bourgogne
_______

 

NY LANSERING 10-24 FEBRUARI 2021

Domaine Camille et Laurent Schaller är historien om en far och en son som tillsammans bestämmer sig för att producera egna viner, efter att ha odlat och levererat druvor till ett kooperativ i flera decennier. Under perioden 1980-2014 var pappan Laurent Schaller leverantör av druvor till det världsberömda kooperativet La Chablisienne som är känt för sin jämna kvalitet. När den driftige sonen Camille kom in i verksamheten 2009, hade denne ambitionen att övergå till egen vinifiering och buteljering, dvs göra ett eget vin. Camille hade studerat oenologi i Dijon och blivit utexaminerad 2009. Efter några års förberedelser och investeringar och bygget av ett eget vineri, kom Camille igång 2014 och gjorde sitt första vin, och succén blev direkt ett faktum: hans Chablis 2014 fick direkt en stjärna i Guide Hachette, vilket är sällsynt för en nykomling.

Sedan 2014 kan man beskriva vingårdens utveckling som en "kometkarriär". Vinerna har snabbt blivit upptäckta av kunniga vinamatörer men även importörer. Idag odlar man ca 18,5 ha, framför allt i kommunen Préhy strax söder om Chablis där vingården är belägen, men även i flera andra kommuner tillhörande Chablis: Courgis, Chichée, Beine, m fl. Man förfogar över marker på 2 st Premier Cru-er: Vau de Vey och Vaucoupin, som ligger på den vänstra respektiva högra stranden av floden Serein (biflod till Yonne) som rinner igenom distriktet. En stor del av produktionen säljs fortfarande som druvmust till negocianter, men man producerar ca 20.000 flaskor per år under egen etikett, som får stor uppmärksamhet och säljer slut på nolltid. T ex är Chablis Vieilles Vignes 2019 och Chablis 1er Cru Vaucoupin 2019 redan slutsålda, innan årgång 2020 ens hunnit bli buteljerad. Jag lyckades dock säkra de allra sista 30 flaskorna av 1er Cru Vaucoupin 2019. Även tillgången på de andra vinerna i lanseringen är begränsad, men lyckligtvis har jag fått en lite större tilldelning av dem. I takt med den ökande efterfrågan kan Schaller sakta öka sin produktion under egen etikett, då man har markerna för att göra det. Men detta sker inte på bekostnad av kvalitén, ty på den fronten är man kompromisslös.

Camille och Laurent Schaller arbetar enligt hållbara metoder, s k "lutte raisonnée", vilket innebär en minimering av kemikalier. Jorden plöjs mekaniskt och herbicider utesluts helt. Sedan hösten 2020 är man certifierad för miljövänlig vinodling enligt organet HVE 3 (Haute Valeur Environnementale, "nivå 3", med de strängaste kraven).

Vinifieringen är traditionell. Druvorna pressas mycket varsamt, klarningen pågår i mellan 12-24 timmar. Jäsning och malolaktisk jäsning sker på ståltank och vinerna lagras på sin fina jästfällning i 8-12 månader beroende på cuvéen. Vissa cuvéer lagras delvis på ekfat, dock max 25-30% ekfat då Camille vill hålla fatkaraktären diskret och elegant.
 
Stilen som uppnås är superren och spänstig, precis som man vill att en Chablis ska vara. De årgångar jag provat av Schaller är 2017, 2018 och 2019, och alla har levererat fantastisk kvalitet. Som nämndes i inledningen är 2019 förmodligen den bästa av dessa 3 årgångar. Det var generellt ett torrt och varmt år, endast marginellt svalare än 2018 (ca 0,5 grader lägre i snitt under juni-augusti), men tillräckligt för att innebära en stor skillnad. Man klarade sig igenom 2 relativt korta värmeböljor och hade en del vattenreserver tack vare rätt mängder nederbörd under våren. Växtsäsongen startade relativt sent och hade en 15 dagars förskjutning jämfört mot 2018. Milt väder under hösten och väntan på full fenolisk mognad betydde att man i slutändan uppnåde större mognad än 2018, men samtidigt behöll mer fruktsyra. Därav en mycket attraktiv balans i de slutliga vinerna. Kvantiteten var också betydligt mindre än 2018.

Terroiren i Chablis är världsberömd och behöver knappast någon närmare presentation. Chablis terroir består av kalk-lera ovanpå Kimmeridge-märgel med inslag av ostronfossiler, vilket parat med det svala nordliga klimatet ger naturligt rena, friska och mineraldrivna viner. Det är ett av världens finaste uttryck av druvan Chardonnay.

För att få en bra geografisk överblick av Chablis, med kommuner och "climats" (vingårdslägen) ta gärna en titt på denna karta: https://www.chablis.fr/gallery_files/site/25717/25787/49432.pdf

Sammanfattningsvis finns ett driv och en energi hos denna producent som är iögonfallande - man är fortfarande ganska ny och har bara vinifierat 7 årgångar. På denna korta tid har man hunnit få mycket fina utmärkelser, stjärnor i Guide Hachette men även höga poäng i den väl ansedda (och kräsna) guiden La Revue du Vin de France, och även av internationella guider som t ex The Wine Advocate, Decanter m fl. Styrkan hos denna producent är Camilles engagemang som ung ny vinmakare; men också pappan Laurents 40-åriga erfarenhet som vinodlare. 
 
Till sist: ni som tänkte att namnet Schaller eventuellt kan härröra från Alsace, ni hade rätt. Camilles farfar var från Alsace. Dock har man genom åren rotat sig i Chablis och behåller idag nästan inga band till Alsace.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Camille et Laurent Schaller:

Petit Chablis 2019 (vitt). Gårdens ingångsvin, gjort på 20-åriga stockar, lagrades i 8 månader på sin fina jästfällning på ståltank. Ett otroligt charmerande, direkt tillgängligt vin med perfekt balans, renhet och friskhet. Fruktigt med toner av gröna och gula äpplen, lime och citron som lätt förvandlas till satsuma, med inflätade toner av vita blommor och kritig mineral. Gommen berikas av en fin fetma och avslutet är friskt och spänstigt med lätt sälta. Smörigheten och den kritiga nyansen som lyser igenom buketten är mer än vad en Petit Chablis normalt brukar uppvisa, och är imponerande. Ett perfekt allroundvin, gärna till aperitif och laxkanapéer, och alla sorters fisk och skaldjur. Drickes ungt, nu och 2-3 år framåt.

Chablis 2019 (vitt). Detta är producentens huvudcuvée, gjord på 30-åriga stockar med sydöstlig exponering. Lagrades på sin jästfällning på ståltank i 10 månader (buteljering i juli 2020). Vinet gör stor succé varje år, både bland konsumenter och skribenter. Här finns ett större djup i både doft och smak, mer koncentration, och vinet behöver faktiskt luft för att komma till uttryck. Personligen följde jag vinets utveckling i flera dagar och kunde bara konstatera att det öppnades upp successivt, och kom upp i en helt enastående intensitet. Den superrena doften balanserar mellan vita blommor och frisk citrus, mogna päron och krita, och nyanseras av örtiga toner såsom lind eller kaprifol, samt en nyans av ostronskal. I munnen en gudomlig energi, en frisk ström av juicig frukt, mentol, ostronskal och mineralsälta, allt inlindat och lenat av en perfekt dos smörighet. Balansen mellan mognad och friskhet är ett skolboksexempel, och förenas med stor nyansrikedom. En Chablis som ligger långt över snittnivån. Ännu i sin ungdom men dricker ypperligt idag efter luftning. Perfekt till svensk gastronomi, gärna gravad lax, skagenröra med löjrom, rödingfilé med romsås, osv. Kan lagras i ca 5-6 år t o m 2025. Borde ligga på sin topp redan i år. Vinet (årgång 2019) belönades med 91 p av Wine Enthusiast (Anne Krebiehl MW).

Chablis 1er Cru Vau de Vey 2019 (vitt). Vi är nu framme vid toppvinerna och börjar med 1er Cru Vau de Vey, från den vänstra stranden (vänster om floden Serein), tillhörande kommunen Beine - halvvägs mellan byarna Beine och Poinchy. Vau de Vey är en kraftigt lutande sluttning i en trång dal som sträcker sig längs en nordöst-sydvästaxel, ungefär i ett symmetriskt spegelförhållande till Grand Cru-bältet på Chablis högra strand (som sträcker sig från nordväst till sydöst). Exponeringen är sydöstlig (dominerande östlig), med morgonsol och friska nordvindar som blåser genom dalen. Sammantaget är detta en sval och senskördad 1er Cru, med mindre solintensitet, fast värmen tenderar ändå att bli "inkapslad" i den trånga dalen och driva på druvmognaden. Jorden är sandig och tunn ovanpå ett tjockt lager av kalkmärgel från Kimmeridgien. Ledordet för denna terroir är elegans och finess; stilen brukar benämnas "longiligne" på franskt vinspråk, dvs lång och spänstig i karaktären.. Dock har vinet en uppenbart fylligare kropp än vanlig Chablis. Schaller odlar ca 0,5 ha på Vau de Vey, en mycket liten produktion. Stockarna är 25 år gamla. 80% av vinet lagrades på ståltank och 20% på ekfat i 10 månader, fast fatkaraktären är i princip helt okännbar. Vinet är ännu ungt men öppnar sig sakta med luft. En härlig mix av vita frukter och citrus ger en nyanserad upplevelse av gröna päron, lime och satsuma; detta nyanseras vidare av vita blommor, anis och lätt rökighet; en underbar uppfriskande mineralitet med sälta och ostronsskal fulländar paletten. Munnen är lång och spänstig, full av vibrerande energi, helt i enlighet med vinets terroir. En touch päron smyger sig in i den friska avslutningen. Drick gärna idag efter lite luftning, med vetskapen om att vinet kommer att vinna på ytterligare lagring i ett par år. Bäst från ca 2022-2023, kan lagras i 7-8 år t o m 2027. Förtjänar en elegant tillagad fiskrätt, gärna lax eller forell med en god sås, pilgrimsmusslor, gratinerade havskräftor, även sushi och fiskrätter med japanskt stuk. Vinet (årgång 2019) belönades med 93 p av Decanter och 94 p av Wine Enthusiast (Anne Krebiehl MW).

Chablis 1er Cru Vaucoupin 2019 (vitt). Den andra 1er Cru:en kommer från motsatt strand, dvs floden Sereins högra strand. OBS att Terroirviner endast har 30 fl tillgängliga av detta vin, som redan är slutsålt på vingården. Vinet kan snabbt bli slutsålt i denna lansering. Erbjuds inte i blandlådan, men kan beställas fristående så länge lagret räcker. Vaucoupin ligger i en dal som sträcker sig från öst till väst i kommunen Chichée, i sydöstra delen av Chablis. Den större delen av odlingen ligger på brant sluttande mark, i likhet med Vau de Vey, fast exponeringen är sydöstlig och mer övervägande sydlig, med större antal soltimmar under hela dagen. Terroiren är tunn och dränerande, med låg fertilitet, vilket framtvingar små och koncentrerade druvor av mycket hög kvalitet och ett naturligt lågt skördeuttag. Terroiren är sammantaget varmare och torrare än Vau de Vey, vilket i slutändan leder till en lite kraftigare och yppigare stil. Samtidigt har Vaucoupin alltid en nervig fruktsyra som ger vinet en ypperlig struktur och lagringsbarhet. Schaller odlar endast 0,25 ha, vilket innebär en ännu mer begränsad produktion än Vau de Vey. Vinifieringen är exakt densamma som för Vau de Vey: 80% lagring på ståltank och 20% på ekfat i 10 månader, med i princip obefintlig fatkaraktär. Vaucoupin 2019 är purungt och ännu knutet och minst redo att drickas av alla viner i lanseringen, fast man skönjer vinets fantastiska kvalitéer med lite luftning. Nosen är djup och tät, med tydlig fruktmognad och toner av gula äpplen och stenfrukter; allt är ännu underförstått men utvecklas ändå till en fin parfymerad bukett med nyanser av rökighet, anis, smörighet, ostronskal och kritig mineral. I munnen finns en härlig citrusbeska, som påminner om blodapelsin eller pomeransskal. Vinet tar plats i munnen och utvecklas på bredden. Det är verkligen intressant att jämföra mot Vau de Vey som snarare spelar på längden, fast även Vau de Vey har en synnerligen välskapt kropp. För mig är båda viner mycket njutbara och intressanta. Servera Vaucoupin till svenska gastronomiska rätter såsom röding med romsås, vällagade laxanrättningar, men även till japanska delikatesser, sushi, tempura, eller skaldjursrisotto. Bäst från ca 2023 och kan lagras i ca 10 år t o m 2029.
 

Ett litet smakprov:
Domaine Camille et Laurent Schaller Chablis 2019, 239 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Domaine Camille et Laurent Schaller

Chablis 2019 (vitt). Detta är producentens huvudcuvée, gjord på 30-åriga stockar med sydöstlig exponering. Lagrades på sin jästfällning på ståltank i 10 månader (buteljering i juli 2020). Vinet gör stor succé varje år, både bland konsumenter och skribenter. Här finns ett större djup i både doft och smak, mer koncentration, och vinet behöver faktiskt luft för att komma till uttryck. Personligen följde jag vinets utveckling i flera dagar och kunde bara konstatera att det öppnades upp successivt, och kom upp i en helt enastående intensitet. Den superrena doften balanserar mellan vita blommor och frisk citrus, mogna päron och krita, och nyanseras av örtiga toner såsom lind eller kaprifol, samt en nyans av ostronskal. I munnen en gudomlig energi, en frisk ström av juicig frukt, mentol, ostronskal och mineralsälta, allt inlindat och lenat av en perfekt dos smörighet. Balansen mellan mognad och friskhet är ett skolboksexempel, och förenas med stor nyansrikedom. En Chablis som ligger långt över snittnivån. Ännu i sin ungdom men dricker ypperligt idag efter luftning. Perfekt till svensk gastronomi, gärna gravad lax, skagenröra med löjrom, rödingfilé med romsås, osv. Kan lagras i ca 5-6 år t o m 2025. Borde ligga på sin topp redan i år. Vinet (årgång 2019) belönades med 91 p av Wine Enthusiast (Anne Krebiehl MW).