top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Damien Schueller

Damien Schueller

Damien Schueller
Distrikt: Alsace
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 23 AUG - 6 SEPT 2023

 

Knappt 9 km söder om Colmar ligger Husseren-les-Châteaux (ibland förkortat till "Husseren"), den högst belägna vinbyn i Alsace på 387 meters höjd. Den välkända grannbyn Eguisheim ligger ett par km längre ner i dalen i riktning mot Colmar. Husseren går att känna igen på långt håll: i berget bakom byn tronar 3 medeltida borgar som byggdes av grevarna i Eguisheim på 1000- och 1100-talen.
 

Här är trevlige Damien Schueller verksam sedan 1999, året han tog över efter sin far Edmond, som grundade vingården 1967. Damien har mycket i bagaget: han är utbildad kemiingenjör, reservkapten i franska försvaret, och är idag verksam både som producent och lärare i oenologi vid Lycée Viticole de Rouffach. Han besitter gedigna tekniska kunskaper och arbetar minutiöst, med känsla för de minsta detaljerna. Stilen är genuint ren och elegant. Sedan 1999 har han odlat sin vingård enligt ekologska metoder. Genom sina kunskaper om kemiska medels skadliga effekter har han aldrig velat använda dem i sin vinodling. 2009 startade han den officiella ekologiska konverteringen och blev certifierad 2012. Han förfogar idag över totalt 8 ha, fördelade på 5 kommuner: Husseren-les-Châteaux, Eguisheim, Obermorschwihr, Voegtlinshoffen och Hattstatt. Alla vingårdslägen ligger inom en radie om 2-3 km, med spännande terroirvariationer att spela på. Flertalet vinstockar planterades av Damiens pappa Edmond, ca 1970. Han omplanterade samtliga druvstockar vid den tiden för att matcha rätt druvsort med rätt terroir, vilket visade sig vara ett mycket klokt beslut.

Hos Damien är vinifieringen extremt noggrann och precis. Alla druvor skördas 100% manuellt i små korgar, gärna tidigt på morgonen när temperaturerna är som svalast. Druvorna pressas i genomsnitt i 10 timmar, till skillnad mot standard som är ca 2 timmar, detta för att extrahera så mycket arom som möjligt ur druvskalen. Detta sker mycket varsamt och utan nötning. Därefter följer en "débourbage" (klarning) av musten, även denna längre än standard, för att uppnå en så ljus och ren färg som möjligt. Jäsningen sker till 100% med naturliga jästkulturer från druvan. Vinerna lagras på sin fina jästfällning ("lies fines") i ca 10 månader innan det är dags för buteljering - buteljeringen sker vanligtvis under sommaren. Både ståltankar och traditionella "foudres" (stora ekliggare) används. Filtreringen finjusteras för varje vin, men är alltid mild.

Den resulterande vinstilen är mycket elegant, frisk och salivretande, alltid välbalanserad, med utsökt fruktrenhet och ackompanjerande mineralitet. Damiens Rieslingar har oftast en kritig eller stenig mineralitet, och utvecklas sällan mot petroleumtoner. När det gäller Pinot Noir använder Damien aldrig ekfat, utan premierar druvans naturliga bärighet och kryddighet.

På senare år har de flesta årgångar i Alsace varit solvarma, något som blivit en "ny standard", med undantag för 2021 som var sval och frisk. Vårfrost ställde till det för många vinodlare, även Damien, som förlorade ca 30% av sin skörd. Efter 2 svala och regniga månader i juni och juli, blev vädret soligare och torrare under sensommaren, med stora skillnader mellan dag- och nattemperaturer. I slutändan blev druvkvaliteten riktigt bra, i synnerhet Riesling som fick en utpräglad torr och klassisk profil.

Damiens viner har blivit mycket eftertraktade och säljer slut på kort tid, så det gäller att ta tillfället i akt medan vinerna är tillgängliga.

Terroirviner lanserar 6 viner av Damien Schueller:

Crémant d'Alsace Brut (Torrt vitt mousserande vin). 1/3 Pinot Blanc, 1/3 Auxerrois, 1/3 Chardonnay. Årgången är 2020, buteljerad i april 2021, lagrad på jästfällning på flaska i 24 månader. Degorgerades i april 2023. Dosage: 4 gr/l. Som vanligt är vi bortskämda med Damiens Crémant… En perfekt balans, finess, och läskande friskhet. En ursprungstypisk profil med röda äpplen, citrus, lätt torkade aprikoser, brioche, kex och lätt mineralitet. Fruktigheten och brödigheten går hand i hand. Bubblorna flödar jämnt och harmoniskt i munnen, vi har en naturlig rondör och ett superkrispigt avslut som öppnar aptiten. Perfekt att starta (eller avsluta) kvällen med, väl kyld vid ca 8°C, på egen hand eller till eleganta kanapéer.

Pinot Blanc Réserve 2022 (Torrt vitt vin). 100% Auxerrois (45-åriga stockar) från en djup silthaltig terroir i Eguisheim. I Alsace får benämningen "Pinot Blanc" användas för viner gjorda på de besläktade druvsorterna Pinot Blanc, Auxerrois eller blandningar av dem. Vinet är en explosion av frukter, med nyanser av saftiga äpplen, päron, satsuma, lätt ananas, örter (kamomill) och en lätt mineralsälta. Det är löjligt gott och klunkvänligt, med en mjuk och len munkänsla - känslan av att bita direkt i fruktkött - och ett fräscht avslut med en klick sälta. Restsocker: 5 gr/l. En generös, fruktdriven årgång, som man helst dricker på den ungdomliga sidan, inom 3-4 år. Det ultimata aperitif- eller sällskapsvinet. Perfekt också till sallader, pajer, varm korv och allehanda fiskrätter. Bara att njuta!

Riesling 2021 (Torrt vitt vin). En suveränt frisk och spänstig årgång, som visade sig vara väldigt Rieslingvänlig och gav all den klassiska struktur som vi normalt förknippar Riesling med. Detta är Damiens "basriesling" (om man vill kalla den så), en blandning av druvor från 3 separata vingårdslägen i kommunerna Eguisheim, Herrlisheim och Voegtlinshoffen. Mycket ursprungstypisk, intensiv, nyanserad och lätt parfymerad i både doft och smak. Mycket citron, apelsinskal, röda och gröna äpplen, vita blommor, örter, och en bastant mineralitet. Smaken är snustorr, med ett restsocker som stannar på 2 gr/l, men uppvisar en sagolik rondör i mellangommen, som följs av ett klassiskt och stramt syrabett på avslutet. En fullträff, som Damien själv blev mycket nöjd med. Perfekt till ostron, musslor, eleganta fiskrätter eller Chèvre. Minst 10 års lagringspotential.

Riesling Grand Cru Eichberg 2021 (Torrt vitt vin). Ett nytt spännande vin i Damiens sortiment! Sedan tidigare har han en Pinot Gris och en Gewurztraminer på Eichberg, men har saknat en Riesling. Eichberg, som ligger precis sydväst om byn Eguisheim, på 220-350 meters höjd, är känt för sitt varma mikroklimat och sina kraftfulla viner, som ofta behöver en viss tid för att komma till sin rätt. Exponeringen är sydlig och sydöstlig. Terroiren uppvisar vissa variationer, och består av konglomerat, kalksten, lera, märgel, sandsten och kisel. Dräneringen är mycket god, likaså vattenhållningen på djupet. Damiens 0,2 ha sitter på en jord av märgel och sandsten, ungefär i mittdelen av Grand Cru:en. I det friska året 2021 har vi en snustorr, sval profil med enorm spänst och linjäritet. Restsocker: 0 gr/l. Grapefrukt, mogen citron, persika, vita blommor, kryddor, mint och en potent kritig mineralitet dominerar buketten. Vinet fyller munnen och avslutas med massor av uppfriskande mineral och en angenäm grapefruktkärvhet. Vinet går att approacha redan idag, men kommer att vinna på minst 1-2 års extra lagring. Kan lagras i uppemot 15 år. Ju längre tiden går, desto mer kan vi förvänta oss ett kraftigare mineralavtryck, samt att frukten utvecklas åt en mer kanderad eller tropisk karaktär. Servera till en finare fiskrätt, gärna med någon krämig citronsås och lätt knapriga primörer.

Pinot Noir "Terres Chaudes" 2022 (Rött vin). Damiens Pinot Noir är mycket eftertraktad och säljer slut extremt snabbt. Det mesta av vinet säljs i Colmar, där han har en mycket lojal kundkrets. Vinet är i en "mjuk och bärig" stil, lagrat till 100% på foudres, stora ekliggare som ej ger någon fatkaraktär. Damien eftersträvar den renaste möjliga bärigheten, och lyckas fantastiskt bra med det. Druvorna skördas i kommunen Hattstatt ca 4 km sydöst om Husseren-Les-Châteaux. Här odlar han sin Pinot Noir på en tämligen unik terroir av sandstensvittring och lera, omfattade 0,4 ha. Jorden är mörk, rik på organiskt material, och snabbuppvärmd genom ett täcke av ovala stenar som absorberar värme på dagen och släpper den på natten. Druvorna mognar snabbt och kan ofta skördas redan vid månadsskiftet augusti-september. Pinot Noiren kallmacererar i några dagar, och jäser sedan i ca 10 dagar, med varsam pigeage (nedtryckning och omrörning av skalhatten i musten). Tanken är att extrahera mjuka och fina tanniner. Vinet får oftast en relativt djup färg utan att denna behöver pressas fram. Jag är glad att jag kunde fånga årgång 2022 direkt vid buteljeringen i juni. Årgången är i solvärmens tecken, tidigt mognande och superklunkbar redan idag. En ren fröjd att dricka! En eterisk blandning av mogna körsbär och surkörsbär, hallon, björnbär, som kryddas av lite vitpeppar, rosor och kanske en liten klick kanel eller kryddnejlika. I munnen sagolikt slipade tanniner, som ändå ger vinet en tydlig struktur och utmärkt fasthet på avslutet. En salivretande fräschör inviterar till glaspåfyllning (inom måttlighetens ramar, naturligtvis…). Klockrent att njuta källarsvalt (13-14°C) till aperitif, rostbiff med potatissallad, kryddiga grillkorvar, en god fläskbit med champinjoner och örter, helstekt kyckling eller vegorätter. Drickes relativt ungt, nu t o m 2027, medan frukten är som livligast.

Gewurztraminer 2020 (Halvtorrt vitt vin). Vi avslutar lanseringen med denna supertrevliga Gewurztraminer, gjord i stilen som brukar kallas "Tradition", dvs ej för söt. Druvorna skördas i 2 kommuner, Eguisheim och Obermorschwihr. Restsocker: 13 gr/l. Vinet är öppet, med stor aromatisk intensitet och suverän nyansrikedom. Mogna apelsiner, exotiska frukter (ananas, litchi) paras med gula blommor, samt nyanser av pain d’épices, ingefära, peppar och kanel. Munnen är rund och fyllig, med en måttlig inbakad sötma som ej sticker ut, tydlig tropisk frukt och en fräsch, mycket angenäm citruskärvhet på avslutet. Vinet är smakrikt och perfekt balanserat och strukturerat. Kan serveras till smårätter, t ex korvrullar (med honungsdipp), sötsura tapas eller en chilikryddad guacamole. Ett utmärkt val till ej för heta asiatiska rätter, t ex vårrullar, thaimat (wok, pad thai, röd curry, gärna med räkor), curryrätter med inslag av kokosmjölk mm. Perfekt också till kraftiga ostar, t ex Munster, Maroilles m fl. Ligger i sin topp nu, kan lagras i 6-7 år utan problem.

BLANDLÅDA

Blandlådan (6 fl) innehåller 1 fl av varje vin ovan.

Ett litet smakprov:
Damien Schueller Crémant d'Alsace, 235 kr (ord. 259 kr)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_9334.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan

bottom of page