top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Damien Schueller
Damien Schueller
Distrikt: Alsace
_______

 

Ekologisk vingård

 

Knappt 9 km söder om Colmar ligger Husseren-les-Châteaux (ibland förkortat till "Husseren"), den högst belägna vinbyn i Alsace på 387 meters höjd. Den välkända grannbyn Eguisheim, som flera av Terroirviners medlemmar har besökt, ligger ett par km längre ner i dalen i riktning mot Colmar. Husseren går att känna igen på långt håll: i berget bakom byn tronar 3 medeltida borgar som byggdes av grevarna i Eguisheim på 1000- och 1100-talen.

 

Det är genom en bekantskap i Colmar som jag kommit i kontakt med producenten Damien Schueller. Jag träffade Damien första gången i saluhallen i Colmar där vi konverserade lite över ett glas Pinot Noir. Jag bestämde mig för att besöka vingården för att se om den erbjuder något intressant. Vingården existerar sedan 1967, då Damiens pappa Edmond köpte några vinlägen i trakten och började göra egna viner.

1999 tog sonen Damien över driften. Damien, född 1971, är utbildad kemiingenjör; genom sina kunskaper om kemiska medels skadliga effekter har han aldrig velat använda dem i sin vinodling. 2008 konverterade han officiellt till ekologisk vinodling och blev certifierad 2012. 

 

Förutom att vara en supertrevlig vinproducent, besitter Damien stor kompetens och stort kunnande, vilket gett honom tillfälle att bli vald som ordförande i byns vinmakarförening.

Med sina 6,5 ha är detta en mycket liten vingård. Den totala årliga produktionen ligger på ca 35.000 buteljer. Vinlägena är utspridda i Husseren och 4 närliggande byar, till större delen i sluttningar med dominans av sandsten. De äldsta stockarna är Pinot Blanc som planterades 1951 på sluttande mark mellan Eguisheim och Husseren. Alla övriga stockar planterades ca 1970. Damiens pappa Edmond omplanterade samtliga druvstockar vid den tiden för att matcha rätt druvsort med rätt terroir, vilket visade sig vara ett mycket klokt beslut.

Hos Damien är vinifieringen extremt nogrann och precis. Druvorna pressas i genomsnitt i 10 timmar, till skillnad mot standard som är ca 2 timmar, detta för att extrahera så mycket arom som möjligt ur druvskalen, utan nötning. Därefter följer en "débourbage" (klarning) av musten, även denna längre än standard, för att uppnå en så ljus och ren färg som möjligt. Jäsningen sker till 100% med naturlig jäst från druvan. Uppfostring på lies fines fortsätter i ca 10 månader innan det är dags för buteljering.

Samtliga Damiens viner håller hög klass och det är faktiskt lite svårt att välja bland dem! Stilen är elegant och fruktdriven, ofta med inslag av citrusskal som länge sitter kvar i gommen. Koncentrationen är exemplarisk. Inte konstigt att de ofta uppmärksammas och får stjärnor i Guide Hachette. I denna lansering blir det fokus på några av domänens torra viner, perfekta att dricka under sommaren och sensommaren (men även i andra årstider).

Terroirviner lanserar 4 viner av Damien Schueller:

Crémant d'Alsace Brut är ett av Damiens mest eftertraktade viner. Tillgången är begränsad men han har accepterat att lägga undan lite åt Terroirviner. Tur för oss!... Till sin Crémant använder Damien endast "Cuvée", dvs den första pressade musten, av högsta kvalitet. Druvorna är 35% Chardonnay och 65% Pinot Blanc med hög druvmognad. Dosage endast ca 4 gr, vilket ger en härligt torr och spänstig känsla, och suverän vinositet i gommen med tydlig ton av citrusskal. Perfekt som aperitif eller till skaldjur. Lagringspotential: nu - 2019

Pinot Blanc Petits Grains 2014: läs mer om vinet  i den vita rutan på denna sida!


Riesling Grains de Sables 2014 förenar elegans och djup kraft. Druvorna kommer från ett enskilt läge med struktur av granitsand - därav namnet "Grains de Sables" (="Sandkorn"). Detta är gårdens mest mineraliska vin. Växelspelet mellan intensiva citrustoner med skalkänsla och den djupa och kryddiga mineraliteten är ren underhållning för sinnena. Munnen är frisk, fyllig, smörig med härlig koncentration. Särskilt passande till fisk i sås. Lagringspotential: nu - 2024, men perfekt att dricka idag. 

Pinot Noir Terres Chaudes 2013 (citerat i Guide Hachette 2016) är mörkt i färgen och nästan "sydligt" i karaktären. Druvorna skördas i byn Hattstatt 4 km sydöst om Husseren. Läget på 0,4 ha kännetecknas av mörk jord övertäckt med ovala stenar som absorberar värme under dagen och släpper den på natten. Detta bidrar till en tidig druvmognad och skörd, redan i augusti. Därav namnet "Terres Chaudes" (="Varma Jordar"). Den underliggande strukturen är lerig kalk. Vinet uppfostras på Foudres (stora ekliggare). Öppet, med framträdande inslag av körsbär, hallon och björnbär, med kryddiga inslag som viol och vitpeppar. En rund smak med lena och integrerade tanniner. Den lätta strukturen gör vinet supergott i bersån men även till kallskuret, rostbiff, korv, grillad kyckling... Endast 3000 buteljer produceras av detta vin. Lagringspotential: nu - 2018

Ett litet smakprov:

Damien Schueller Pinot Blanc Petits Grains 2014, 142 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Damien Schueller Pinot Blanc Petits Grains 2014

Pinot Blanc Petits Grains 2014 kan göra anspråk på att vara domänen flaggskeppsvin. Årgång 2013 fick 2 stjärnor i Guide Hachette 2016, ett betyg som endast riktigt bra viner kan få. 2014 följer i dess spår. Till vinet används uteslutande vingårdens äldsta stockar, 65 år gamla, från ett enskilt läge på 0,25 ha mellan Husseren och Eguisheim, med östlig exponering och terroir av sandsten. Endast ca 1500 buteljer produceras per år. Namnet "Petits Grains" ("Små Korn") åsyftar det faktum att druvorna är små och koncentrerade, mycket tack vare det äldre stockmaterialet. Vinet har en angenäm rökig karaktär och en tydlig fruktmognad där citrustonerna förlängs och övergår i subtila toner av apelsinskal. I gommen upplevs en lätt smörighet med mandelinslag. Ännu aningen ungt men tillgängligt: öppna gärna flaskan 24 timmar eller längre innan servering, vinet vinner enormt på det. Förväntad topp 2017. Kan matchas till många rätter, gärna ljust kött eller fish & chips. Lagringspotential: nu - 2020

 

Druva: 100% Pinot Blanc från 65-åriga stockar

 

Egenskaper: Ljusgul färg med gröna reflexer. Elegant, fruktig och kryddig doft med tydlig frukmognad, inslag av rök, citrus, apelsinskal, vita frukter, samt nyanser av mandel och smör. Torr, frisk smak med fin koncentration, inslag av rök, citrus, vita frukter, samt nyanser av mandel och smör. Lång avslutning med citrusskal och lätt kryddighet.

 

Passar till: varma pajer, ljust kött, korv, fish & chips, ostbricka.

 

Drickfönster: nu - 2020

bottom of page