top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Celler de l'Abadia

Jeroni Basté

Celler de l'Abadia
Distrikt: Priorat
_______

 

NY LANSERING 3-13 NOVEMBER 2022

PRIORAT
 
Trots att vinodling funnits i Priorat sedan romartiden, är det inte förrän relativt nyligen som dess viner blivit kända och eftertraktade internationellt. Vinodlingen är dokumenterad i distriktet sedan instiftandet av klostret Scala Dei 1163, av kartusianmunkar från Provence. Själva namnet "Priorat" betyder kloster och vittnar om denna historia. Munkarna höll i vinodlingen i nästan 700 år fram till 1835, då odlingarna uppgick till ca 5000 ha. Därefter följde en lång period av nedgång, och i likhet med resten av Europa decimerades Priorats vingårdar av vinlusen. På 70-talet gjordes mest enklare bordsviner i Priorat. 1979 kom pionjären René Barbier, född i Spanien men med franska rötter och starkt påverkad av Frankrike, att intressera sig för Priorat, och förvärvade här sina första vingårdsmarker. Ca 600 ha odlades i Priorat vid denna tidpunkt. Han övertygade andra pionjärer att satsa på distriktet och samlade en liten grupp entusiaster på 80-talet. Viktigt att nämna är att det är dessa pionjärer som skapade det Priorat vi känner till idag; de såg förutsättningarna till att skapa de viner i världsklass som Priorat idag förknippas med.

Priorat är unikt på flera sätt. Distriktet befinner sig ca 40 km innåt landet från kuststaden Tarragona, som i sig ligger ca 100 km från Barcelona längs medelhavskusten i sydvästlig riktning. Odlingarna befinner sig på terrasser och sluttningar i ett bergigt landskap på 100-700 meters höjd, varav merparten ligger mellan 400-600 m. Den kraftiga lutningen gör att allt arbete i princip måste utföras manuellt, utan mekanisering. Här råder ett naturligt varmt medelhavsklimat, dock med kontinentala influenser och kalla vintrar. Den höga höjden innebär stora växlingar mellan dag- och nattemperaturer, med svala nätter som möjliggör en större komplexitet i vinerna. Den årliga nederbörden överskrider sällan 500 mm; detta är ett av de torraste områdena i Spanien. Jordmånen är särskilt passande för de inhemska druvsorterna Grenache och Carignan, som tål längre perioder av torka och hetta, varför de är dominerande i distriktet. Man får både kalla vindar norrifrån, och varmare Mistralvind österifrån. Tack vare en exceptionellt god ventilation är ranksjukdomarna få, och besprutning kan hållas nere på en mycket låg nivå.
 
Terroiren i Priorat har vulkaniskt ursprung. Huvudkomponenten, lokalt kallad "llicorella" är rödaktigt och svart skiffer, med inslag av kvarts. Dessa bergarter reflekterar soljuset och strålar ut värme. Jorden är mager och lättdränerad och den torra varma ytan tvingar rankornas rötter att söka vatten på djupare skikt, ibland så djupt som 4-5 meter. När rankorna är väl rotade är de mycket tåliga mot kraftiga vindar och klarar generellt långa torra perioder utan regn. "Llicorella"-terroiren ger vinerna en distinkt mineralitet som också upplevs fräsch och balanserar den solmogna frukten.
 
Huvuddruvorna i distriktet är Grenache ("Garnatxa"), Carignan ("Caranyena"), åtföljda av Syrah och Cabernet Sauvignon . Man brukar framhålla att Priorat producerar några av världens bästa Grenachebaserade viner, vid sidan av Châteauneuf-du-Pape och andra toppviner från Rhône. Även Carignan är en toppdruva, i perfekt harmoni med skifferterroiren som är dess "hemterroir", och bidrar till en mycket kraftfull ryggrad i vinerna. Skördeuttagen är extremt låga, ca 5 hl/h i genomsnitt, dvs 5 gånger mindre än Spaniens genomsnitt som är 25 hl/ha.
 
Den totala odlade arealen i Priorat omfattar idag 2000 ha, fördelade på ca 120 producenter. Officiellt instiftades appellationen Priorat 1954 (DO), men ett viktigare årtal är 2000 då Priorat upphöjdes till statusen DOCa (denominación de origen calificada, på katalanska: DOQ: denominació d'origen qualificada). Appellationen var erkänd av katalanska myndigheter redan 2000 men det dröjde till 2009 innan den spanska regeringen erkände den. Priorat blev sålunda den andra regionen i Spanien att få denna status, vid sidan av Rioja.

Priorat omringas av vinodlingsdistriktet Montsant DO, som producerar viner i liknande stil men inte når upp i samma höga kvalitetsnivå.

CELLER DE L'ABADIA
 
Antoni Basté var en av pionjärerna som satte Priorat på vinkartan i slutet av 80-talet. Han var en nära vän till René Barbier, grundaren till den berömda vingården Clos Mogador. René Barbier var en ledande figur som övertygade andra pionjärer att satsa på vinodling i distriktet genom ett samarbete. Totalt deltog 5 producenter i detta samarbete (5 "Clos" eller "inhägnader"), där varje hade sina egna vingårdar, men vinifieringen sköttes kollektivt, som ett litet kooperativ. Antoni sålde dock sin vingård redan 1990 av familjeskäl. Han vinifierade endast 1 årgång, 1989. Schweiziskan Daphne Glorian, som köpte vingården, grundade Clos Erasmus som sedermera blev världsberömt och t o m fick 100 p av Robert Parker 2004. Det var ingen dålig terroir som Antoni släppte ifrån sig. Antoni gjorde comeback 1998 då han grundade en ny vingård i Gratallops, helt från noll, med färskt förvärvade odlingar om 11 ha, som han till större delen nyplanterade. Detta var starten för Celler de l'Abadia. Sonen Jeroni kom in i verksamheten 2003, efter avklarade studier i oenologi vid "Escola d'Enologia Jaume Ciurana" i Falset, och har numera övertagit det övergripande ansvaret för vingården och vinifieringen, medan Antoni gått i pension. Man behåller en stark familjesammanhållning och fördelar flera uppgifter mellan syskonen, där Julien Basté t ex hanterar allt som berör export och marknadsföring inom Europa.

Celler de l'Abadia omfattar 11 ha samlade i en enda sammanhängande vingård, varav ca 7 ha producerar vin. Dess läge är 1,5 km sydväst om själva byn Gratallops fågelvägen, medan vineriet befinner sig inne i byn. Arealen fördelas på flera namngivna terroirer, som ger sitt namn till flera cuvéer; terroirens position i vingården markeras t o m på en ritning på flasketiketten. Odlingarna ligger på branta sluttningar och terrasser med höjdskillnader på uppemot 60 meter. Snitthöjden är ca 250 meter. Det finns en slingrighet i vinraderna som är typisk för Priorat, vilket ger vissa variationer i solexponeringen. Stockarna planterades 1999 och 2001. Totalt förfogar man över ca 28.000 vinrankor.
 
Man följer miljövänliga principer utan att vara formellt ekologisk. Endast några små doser svavel tillförs per år för att motverka svampsjukdomar. Jorden plöjs mekaniskt med hjälp av en liten italiensk bandtraktor, medan resten av vingårdsarbetet sker 100% manuellt, och detta gäller naturligtvis även skörden.

Vinifieringen av de röda vinerna startar med en kallmaceration i 24-48 timmar. Jäsningen sker i små tankar om 500- och 1000 liter, med daglig manuell pigeage i 1-3 veckor. Efter pressning (som görs med en 200-liters press) lagras vinerna på medelrostade franska 225-liters ekfat i 6-36 månader beroende på cuvéen. Sulfiteringen hålls på en mycket låg nivå, och filtreringen är mycket lätt.

Produktionen ligger mellan 10.000-20.000 buteljer per år.

Man producerar huvudsakligen 3 röda viner med distinkta personligheter:

-"Hort", Grenachebaserad med ett tillskott Syrah, lagras i 6 månader på franska ekfat. Detta är "basvinet", fast ordet "basvin" knappast är passande för ett så pass kraftfullt vin som det är. "Hort" som betyder "grönsaksland" på katalanska är namnet på en stor och central terroir i Celler de l'Abadias vingård, med övervägande östlig exponering. "Hort" ligger runt vattendammen som syns i bilden längre ner.
 
-"Forn", Carignanbaserad med ett tillskott Cabernet Sauvignon, lagras i 12 månader på franska ekfat. Vingårdsläget "Forn" ("ugn" på katalanska), består av slingriga terrasser med sydöstlig exponering, på lite högre höjd, med påtaglig solhetta. Namnet "ugn" får anses vara passande. Carignan trivs ypperligt bra på terrasser och har förmågan att tåla hög värme och behålla mycket bra fruktsyrahalter. Det är i likhet med Cabernet Sauvignon en sent mognande druva. I Priorat finns några av de bästa Carignanblandningarna i världen, som kan rivalisera med exklusiva Carignanblandningar från t ex Languedoc. Det som är häpnadsväckande med "Forn" är dess kapacitet att behålla så mycket fräschör på den soldränkta, stekheta sluttningen.
 
-"Alice" (uppnämnt efter Antoni Bastés dotter Alice) görs på speciellt utvalda druvor från flera vingårdslägen inklusive de 2 ovan. Blandningen finputsas i samband med assemblagen, dvs ett urval görs också bland faten. Blandningen är Grenache-Syrah-Carignan-Cabernet Sauvignon samt Mourvèdre, och lagras i 18 månader på franska ekfat, varav ca 1/6 nya fat. Det anses vara vingårdens "flaggskeppsvin", med den kraftigaste strukturen och längsta lagringsförmågan. "Alice" var det enda vinet som producerades under de första aktiva åren efter vingårdens grundande. De andra cuvéerna tillkom senare.

Man producerar även flera andra cuvéer, däribland:

-"Clos Clara", en prestigecuvée på utvalda ekfat från "Alice", produceras endast i årgångar där kvaliteten är extra hög. Cuvéen lagras i 24 månader på ekfat. I fjol fick vi uppleva årgång 2007, som var grandios.

-"Aubada", ett vitt vin på druvorna Pedro Ximénez och Grenache Blanc, skördade på en nordöstligt exponerad sluttning. Vinet fatlagras i ca 4 månader. Årgång 2021 är nu slutsåld, årgång 2022 beräknas bli buteljerad i april 2023.

Vinstilen kan sammanfattas som kraftfull, med mycket bra balans mellan solmognad och fräschör. I samma vin finns ofta både friska fruktiga nyanser av hallon och körsbär, och sötare inslag av torkad frukt såsom plommon och korinter. Fatkaraktären är alltid elegant och integrerad i vinet; den stora fruktkoncentrationen hänvisar faten till en bakgrundsposition.

De röda vinerna bör serveras ganska svalt vid ca 16-17°C. För vissa viner kan dekantering vara aktuellt. Drick gärna vinerna i stora och höga glas av Bordeauxtyp för bästa upplevelse.

Vinerna får regelbundet höga betyg i 90-poängsnivån i Guía Peñín som är Spaniens viktigaste vinguide.

Terroirviner lanserar 5 röda viner av Celler de l'Abadia:

Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Hort" Garnatxa-Syrah Priorat DOQ 2018 (Rött). Vi startar med "Hort" 2018, 70% Grenache, 30% Syrah, som imponerar direkt efter öppning med en stor, härlig doft med både solmogna björnbär och lite friskare surkörsbär. Här tronar Grenache grandiost med sin härliga solvarma frukt med tendens mot plommon, men nyanserna är inte sena att manifestera sig. 2018 är en något svalare årgång i Priorat, där både mineraliteten och fruktrenheten premierades. Vinet har därför en lite fräschare framtoning än t ex årgång 2017 eller 2019. Emellan sniffarna upplevs örtiga och kryddiga nyanser av ljus tobak, malen peppar och en klick apelsinzest. Munnen är välstrukturerad, drygt medelfyllig med redan mycket behagliga och lena tanniner. Spontant kan vinet föra tankarna till södra Rhônedalen, och med all säkerhet är det lanseringens mest Rhônelika vin. Kan njutas till en stor bredd rätter, men det ska vara mustigt, kryddigt, och sydligt. Gärna en mustig Toulousekorv eller en Cassoulet, en Daube (sydfransk köttgryta med rödvin), eller en lammstek. Självklart får man göra det lite mer spanskt också, eller varför inte testa det till en marockansk tagine med katrinplommon? Vinet är självklart utsökt till ostar. Lagringspotential: ca 7-8 år. Terroirviner har säkrat en allokering om 240 fl av årgång 2018. När dessa flaskor tar slut, går vi vidare till 2019, av likvärdig kvalitet.

Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Forn" Carinyena-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2019 (Rött). Ett helt annorlunda vin! Denna 80% Carignan, 20% Cabernet Sauvignon lagrades i 12 månader på 1- och 2-åriga ekfat. Årgången (2019) är solvarm, med visst inslag av torkad frukt, dock utan tydlig övermognad. Vinet behåller en exceptionell fräschör och mineralitet, något som är utmärkande för just detta vin. Buketten är förföriskt vacker, en blandning av björnbär, svarta vinbär, korinter, peppar, lätt kakao, örter, mint, eukalyptus och en mycket fin grafitmineralitet. Munnen är fyllig, med tanniner i sidenkvalitet, som ännu är något tighta men otroligt behagliga. Avslutet är långt och svalt, med en härlig mintighet som länge ekar i gommen. Vinet är nu redo att drickas, gärna till lite kraftigare grytor och stekar: lamm eller hjort hör till favoriterna, gärna med mycket rosmarin och timjan. Kan lagras i 10-12 år. Endast 1600 flaskor producerades av vinet.

Celler de l'Abadia "Alice" Priorat DOQ 2018 (Rött). "Alice" (uppnämnt efter Antoni Bastés dotter), betecknas som vingårdens "flaggskeppsvin" och görs på druvor från flera vingårdslägen (inklusive Hort och Forn), speciellt handplockade för sin kvalitet. Vinet lagrades på franska ekfat i 18 månader, varav 15% nya fat. Här når koncentrationen en ännu högre nivå, tack vare en förlängd tanninextraktion som sker helt manuellt genom dagliga pigeage i ca 3 veckor. Vinet balanserar perfekt mellan solmognad och fräschör, och fascinerar med en hel palett av intryck, alltifrån ljusa, friska toner av svarta vinbär och surkörsbär, till mörkare och sötare toner av plommon och torkade frukter som mullbär och korinter. Paletten vidgas med intryck av humus, timjan, kakao, balsamico, och typisk grafitmineralitet. Alice brukar alltid ha en viss övermognad i frukten, men denna är något diskretare i årgång 2018, som var ett lite svalare år. Balansen är synnerligen elegant. I munnen finns ännu något kraftiga tanniner som sakta kommer att slipas med åren, men som tack vare den fantastiska fruktkoncentrationen, bjuder på stor drickglädje redan idag. Vinet är utan tvekan den bästa årgången av Alice som jag personligen provat, tack vare denna mycket angenäma balans mellan frisk och söt frukt. Karaffera gärna Alice i någon timme om du önskar dricka vinet idag. Perfekt till en örtkryddad lammstek eller vilträtter som vildsvin eller dovhjort, serverade med en kraftig Madeirasås. Med lite ålder och mjukare tanniner blir det en fröjd att servera även till lagrade ostar, gärna med en god marmelad som tillbehör. Kan lagras i uppemot 15 år.
 
Celler Mas Basté "Peites Criança" Priorat DOQ 2009 (Rött). Vi är nu framme vid 2 st exklusiva viner som inte är ordinarie i Celler de l’Abadias sortiment, utan är specialcuvéer. De producerades in en serie årgångar mellan 2007-2013, under den alternativa etiketten "Celler Mas Basté", och var ett beställningsverk åt en kusin till Jeroni och Julien Basté. Tanken var att kusinen skulle sälja vinerna i sina kretsar. Försäljningen stannade dock av, och en stor del av vinerna blev kvar i Celler de l’Abadias källare och "glömdes bort"… Vinerna har en ennorlunda etikett, men är helt och hållet framställda av Celler de l’Abadia, på vingårdens egna druvor. Det är ett stort privilegium för oss att få tillgång till dessa viner idag. De är renodlade toppviner, "crème de la crème" av det som vingården producerar. Faktum är att det är mycket svårt att få tag på äldre årgångar av Prioratviner rent allmänt; producenterna omsätter sina årgångar snabbt, man sitter inte på lager av äldre årgångar. Det första vinet, "Peites Criança" 2009, är en blandning av 80% Carignan, 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, lagrad på franska ekfat i 18 månader. Till Carignan användes 1-2 åriga fat, och till Syrah och Cabernet Sauvignon 100% nya fat. Vinet öppnar sig sakta med luftning och bjuder på en djup, sagolik bukett; först terroiriga intryck av humus och grus, som övergår i en härlig kryddighet, mynta, lakrits, rostat kaffe och lätt vanilj. Frukten gör sitt intåg med tydlig karaktär av svarta körsbär, blåbär och plommon. En krämig och fyllig kropp, och ännu en viss tanninsträvhet indikerar att vinet är hur stabilt som helst. Det känns betydligt yngre än sin ålder, men har samtidigt uppnått en fantastisk elegans, en underbar harmoni, till följd av lagringen. Allting har fallit på plats. Avslutet är långt, svalt och fullt av fräsch mineralitet. Ett strålande vin att avnjuta idag, gärna efter en 1 timmes dekantering. Obs att lite fällning kan finnas i botten av flaskan, vilket är helt normalt. Servera i stora Bordeauxglas till höstens mustiga rätter, gärna en gryta på oxsvans eller en ugnsbräserad lammbog med örter och rostade grönsaker. Vinet ligger nu i sin topp, men kan lagras vidare i några år om så önskas. Endast 1700 buteljer producerades. Vinet fick betyget 91 p i Guía Peñín 2022. Till sist: beteckningen "Criança" har inte samma innebörd som "Crianza" har i resten av Spanien; här menas endast att vinet är fatlagrat.

Celler Mas Basté "Clos Peites" Priorat DOQ 2009 (Rött). Det andra vinet, det finaste, är en unik cuvée som endast producerades i 300 flaskor, där varje flaska är numrerad. Det är en finare version av Peites Criança, gjord på samma druvblandning, 80% Carignan, 10% Syrah och 10% Cabernet Sauvignon, men där endast de äldsta Carignan-stockarna använts. Vinet vinifierades på ett enda nytt medelrostat franskt ekfat, inklusive jäsning med daglig manuell pigeage, och lagring på samma ekfat i 32 månader. Buteljeringen skedde under våren 2012. Vinet ligger i en klass för sig. Här finns en komplexitet och en finess helt utöver det vanliga, en djup, intensiv mörk frukt med karaktär av mogna svarta körsbär, ackompanjerad av plommon, apelsinskal, humus, animalitet, mandelmassa, cigarrlåda, mint och våt sten. Man upplever lite mer rostade toner än i det första vinet. I munnen upplevs sammetslena och fasta tanniner, en stor och krämig kropp, frisk och sötmogen frukt, läcker animalitet, en uppsjö av kryddor och massor av fräsch grafitmineralitet. Eftersmaken är sval, intensiv och mycket lång. Vinet är så stort att det nästan tar emot att servera det till mat… Men erfarenheten visar att det är sublimt att para till höstens mustiga rätter, gärna garnerade med god svamp i fonden. Drick nu och några år framåt, och dekantera gärna 1 timme innan servering. Obs att lite fällning kan finnas i botten av flaskan, vilket är helt normalt. Väldigt spännande är hur det skiljer sig mot föregående vin, trots att druvkompositionen är identisk. Urvalet, jäsningen på ekfat, samt den längre fatlagringen gör skillnaden. Som tidigare nämnts, producerades endast 300 flaskor! Utmärkelser: 91 p i Guía Peñín 2018.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en blandlåda om 6 fl enligt följande:

-2 fl Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Hort" Garnatxa-Syrah Priorat DOQ 2018
-2 fl Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Forn" Carinyena-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2019
-1 fl Celler de l'Abadia "Alice" Priorat DOQ 2018
-1 fl Celler Mas Basté "Peites Criança" Priorat DOQ 2009

Det mest exklusiva vinet, Clos Peites 2009, finns inte med i blandlådan, men kan beställas flaskvis.

Ett litet smakprov:
Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Forn" Caranyana-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2019, 317 kr/fl
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_8766.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page