• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Celler de l'Abadia

Jeroni Basté

Celler de l'Abadia
Distrikt: Priorat
_______

 

NY LANSERING 1-15 MARS 2021

PRIORAT
 
Trots att vinodling funnits i Priorat sedan romartiden, är det inte förrän relativt nyligen som dess viner blivit kända och eftertraktade internationellt. Denna utveckling skedde tack vare ett idogt arbete av hängivna pionjärer, bland dem René Barbier, grundaren av världsberömda Clos Mogador i Gratallops, för ca 30 år sedan.
 
Priorat är unikt på flera sätt. Distriktet befinner sig ca 40 km innåt landet från kuststaden Tarragona, som i sig ligger ca 100 km från Barcelona längs medelhavskusten i sydvästlig riktning. Odlingarna befinner sig på terrasser och sluttningar i ett bergigt landskap på 100-700 meters höjd, varav merparten ligger mellan 400-600 m. Den kraftiga lutningen gör att allt arbete i princip måste utföras manuellt, utan mekanisering. Här råder ett naturligt varmt medelhavsklimat, dock med kontinentala influenser och kalla vintrar. Den höga höjden innebär stora växlingar mellan dag- och nattemperaturer, med svala nätter som möjliggör en större komplexitet i vinerna. Den årliga nederbörden överskrider sällan 500 mm; detta är ett av de torraste områdena i Spanien. Jordmånen är särskilt passande för de inhemska druvsorterna Grenache och Carignan, som tål längre perioder av torka och hetta, varför de är dominerande i distriktet. Man får både kalla vindar norrifrån, och varmare Mistralvind österifrån. Tack vare en exceptionellt god ventilation är ranksjukdomarna få, och besprutning kan hållas nere på en mycket låg nivå.
 
Terroiren i Priorat har vulkaniskt ursprung. Huvudkomponenten, lokalt kallad "llicorella" är rödaktigt och svart skiffer, med inslag av kvarts. Dessa bergarter reflekterar soljuset och strålar ut värme. Jorden är mager och lättdränerad och den torra varma ytan tvingar rankornas rötter att söka vatten på djupare skikt, ibland så djupt som 4-5 meter. När rankorna är väl rotade är de mycket tåliga mot kraftiga vindar och klarar generellt långa torra perioder utan regn. "Llicorella"-terroiren ger vinerna en distinkt mineralitet som också upplevs fräsch och balanserar den solmogna frukten.
 
Huvuddruvorna i distriktet är Grenache ("Garnatxa"), Carignan ("Caranyana"), åtföljda av Syrah och Cabernet Sauvignon . Man brukar framhålla att Priorat producerar några av världens bästa Grenachebaserade viner, vid sidan av Châteauneuf-du-Pape och andra toppviner från Rhône. Även Carignan är en toppdruva, i perfekt harmoni med skifferterroiren som är dess "hemterroir", och bidrar till en mycket kraftfull ryggrad i vinerna. Skördeuttagen är extremt låga, ca 5 hl/h i genomsnitt, dvs 5 gånger mindre än Spaniens genomsnitt som är 25 hl/ha.
 
Den totala odlade arealen i Priorat omfattar idag 2000 ha, fördelade på ett drygt hundratal producenter. Officiellt instiftades appellationen Priorat 1954 (DO), men ett viktigare årtal är 2000 då Priorat upphöjdes till statusen DOCa (denominación de origen calificada, på katalaska: DOQ:  denominació d'origen qualificada). Appellationen var erkänd av katalanska myndigheter redan 2000 men det dröjde till 2009 innan den spanska regeringen erkände den. Priorat blev sålunda den andra regionen i Spanien att få denna status, vid sidan av Rioja.

Priorat omringas av vinodlingsdistriktet Montsant DO, som producerar viner i liknande stil men inte når upp i samma höga kvalitetsnivå.

CELLER DE L'ABADIA
 
Antoni Basté var en av pionjärerna som satte Priorat på vinkartan i slutet av 80-talet. Han var en nära vän till René Barbier, grundaren till den berömda vingården Clos Mogador. René Barbier var en ledande figur som övertygade andra pionjärer att satsa på vinodling i distriktet genom ett samarbete. Totalt deltog 5 producenter i detta samarbete, där varje hade sina egna odlingar, men vinifieringen sköttes kollektivt, som ett litet kooperativ. Antoni sålde dock sin vingård redan 1990 av familjeskäl. Schweiziskan Daphne Glorian, som köpte odlingarna, grundade Clos Erasmus som sedermera blev världsberömt och t o m fick 100 p av Robert Parker 2004. Det var ingen dålig terroir som Antoni släppte ifrån sig. Antoni gjorde comeback 1998 då han grundade en ny vingård i Gratallops, helt från noll, med färskt förvärvade odlingar om 11 ha, som han till större delen nyplanterade. Detta var starten för Celler de l'Abadia. Sonen Jeroni kom in i verksamheten 2003, efter avklarade studier i oenologi vid  "Escola d'Enologia Jaume Ciurana" i Falset, och har numera övertagit det övergripande ansvaret för vingården och vinifieringen, medan Antoni gått i pension. Man behåller en stark familjesammanhållning och fördelar flera uppgifter mellan syskonen, där Julien Basté t ex hanterar allt som berör export och marknadsföring inom Europa.

Celler de l'Abadia omfattar 15 ha samlade i en enda sammanhängande vingård, varav ca 11 ha producerar vin. Dess läge är 1,5 km sydväst om själva byn Gratallops fågelvägen, medan vineriet befinner sig inne i byn. Arealen fördelas på flera namngivna terroirer, som ger sitt namn till flera cuvéer; terroirens position i vingården markeras t o m på en ritning på flasketiketten. Odlingarna ligger på branta sluttningar och terrasser med höjdskillnader på uppemot 60 meter. Det finns en slingrighet i vinraderna som är typisk för Priorat, vilket ger vissa variationer i solexponeringen. Den större delen av stockarna planterades 2001. Totalt förfogar man över 35.000 vinrankor.
 
Man följer miljövänliga principer utan att vara formellt ekologisk. Endast några små doser svavel tillförs per år för att motverka svampsjukdomar. Jorden plöjs mekaniskt med hjälp av en liten italiensk bandtraktor, medan resten av vingårdsarbetet sker 100% manuellt. Även i vinifieringen gäller minimala tillsatser (inklusive låg sulfitering) och hela processen är 100% hantverk.
 
Man producerar huvudsakligen 3 röda viner med distinkta personligheter:

-"Hort", Grenachebaserad med ett tillskott Syrah, lagras i 6 månader på franska ekfat. Detta är "basvinet", fast ordet "basvin" knappast är passande för ett så pass kraftfullt vin som det är. "Hort" som betyder "grönsaksland" på katalanska är namnet på en stor och central terroir i Celler de l'Abadias vingård, med övervägande östlig exponering. I denna lansering erbjuds 2 årgångar av Hort: 2016 och 2017, som är väldigt olika och ger 2 mycket intressanta uttryck av samma terroir. Jag lyckades erhålla de sista 72 flaskorna av årgång 2016; i blandlådan erbjuds 1 fl av 2016 och 1 fl 2017, så att du kan uppleva denna intressanta årgångsvariation. När 2016 tar slut kommer blandlådan att ändras och inkludera 2 fl 2017.
 
-"Forn", Carignanbaserad med ett tillskott Cabernet Sauvignon, lagras i 12 månader på franska ekfat. Vingårdsläget "Forn" ("ugn" på katalanska), består av slingriga terrasser med sydöstlig exponering, på lite högre höjd, med påtaglig solhetta. Namnet "ugn" får anses vara passande. Carignan trivs ypperligt bra på terrasser och har förmågan att tåla hög värme och behålla bra fruktsyrahalter. Det är i likhet med Cabernet Sauvignon en sent mognande druva. I Priorat finns några av de bästa Carignanblandningarna i världen, som kan rivalisera med exklusiva Carignanblandningar från t ex Languedoc.
 
-"Alice" (uppnämnt efter Antoni Bastés dotter Alice) görs på speciellt selekterade druvor från flera vingårdslägen inklusive de 2 ovan. Blandningen är Grenache-Syrah-Carignan-Cabernet Sauvignon samt Mourvèdre, och lagras i 18 månader på franska ekfat. Det anses vara vingårdens "flaggskeppsvin", med den kraftigaste strukturen och längsta lagringsförmågan.
 
Man gör även ett exklusivt rött vin: "Clos Clara", på utvalda ekfat från "Alice", endast i årgångar där kvaliteten är extra hög. I denna lansering har jag äran att erbjuda årgång 2007, som sprudlar av ungdom och har en fruktkoncentration som når upp till skyarna. Detta vin görs endast i minimala kvantiteter (900 flaskor = 3 fat).
 
Celler de l'Abadia producerar även ett vitt vin, ett rosévin samt ett sött rött vin, men dessa cuvéer kan anses sekundära jämfört mot de röda.
 
Vinstilen kan sammanfattas som kraftfull, med mycket bra balans mellan solmognad och fräschör. I samma vin finns ofta både friska fruktiga nyanser av hallon och körsbär, och sötare inslag av torkad frukt såsom plommon och korinter. Fatkaraktären är alltid elegant och integrerad i vinet; den stora fruktkoncentrationen hänvisar faten till en bakgrundsposition.

Vinerna får regelbundet höga betyg i 90-poängsnivån i Guía Peñín som är Spaniens viktigaste vinguide.

Terroirviner lanserar 5 viner av Celler de l'Abadia:

Sant Jeroni "Hort" Garnatxa-Syrah Priorat DOQ 2016 (Rött). Vi startar med "Hort" 2016, 70% Grenache, 30% Syrah, som imponerar direkt efter öppning med en stor, härlig doft med både solmogna björnbär och lite friskare surkörsbär. Här tronar Grenache grandiost med sin härliga värme, men nyanserna är inte sena att manifestera sig. Emellan sniffarna får örtigheten och kryddigheten ett enormt uppsving och jag upplever en tydlig ton av ljus tobak, som subtilt övergår i fräsch mentol, eukalyptus och mineralitet. Munnen är välstrukturerad, fyllig med ännu något strama tanniner och mycket fin längd. Spontant kan vinet föra tankarna till södra Rhônedalen, och förmodligen är det lanseringens mest Rhônelika vin. Kan njutas till en stor bredd rätter, men det ska vara mustigt, kryddigt, och sydligt. För mig som halvfransos blir det naturligt att dricka det till en mustig Toulousekorv eller en Cassoulet, en Daube (sydfransk köttgryta med rödvin), eller en lammstek. Kan lagras i 7-8 år. Utmärkelser: 90 p i Guía Peñín 2021.

Sant Jeroni "Hort" Garnatxa-Syrah Priorat DOQ 2017 (Rött). Nästa årgång av "Hort", 2017, bjuder på ett annat uttryck än 2016, i en mer solvarm, opulent stil. 2017 var tydligen extremt torrt och varmt i Priorat, med höga sockerhalter i de skördade druvorna, vilket ledde till en tydlig övermognad och passerillage. Detta känns redan i doften som har en likörig intensitet med toner av kirsch, mullbär, korinter och plommon, anis och lakrits. En helt ljuvlig och förförisk doft som lovar mycket; och som munnen infriar med en stor, rund kropp med sammetslena tanniner och en ofantlig fruktkoncentration helt bortom förväntan. Här finns en sagolik lakritston som håller i sig länge i eftersmaken, med massor av angenäm, naturlig fruktsötma. Obs att vinet är helt torrt (0,6 gr/l restsocker), så "sötman" är helt relaterad till fruktmognaden och alkoholhalten. Grenache är tydligt dominerande i både doft och smak och fatkaraktären är helt underkuvad frukten. Vinet är helt enkelt en "bomb" med enorm aromatisk kraft, där Grenache bokstavligen exploderar i munnen. Strukturmässigt är det mindre stramt än 2016, med mjukare tanniner och något lägre fruktsyra (4,6 gr/l total fruktsyra i 2017 jämfört mot 6,1 gr/l i 2016), men icke desto mindre är helheten ypperligt balanserad och stadig. Du som gillar kraftiga, sydliga viner med stor solmognad och inslag av torkad frukt kommer att älska detta vin och tipset är att beställa det lådvis. Servera till en medelhavsgryta, gärna med inslag av oliver eller plommon. En marockanskt lammtagine eller couscous är också en drömparning. Tack vare vinets lena tanniner tar man gärna ett glas efter maten till ostarna. Kan lagras i 7-8 år, men då vinet redan är så pass öppet och drickklart, behöver man inte vänta. Utmärkelser: 90 p i Guía Peñín 2020.

Sant Jeroni "Forn" Caranyana-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2016 (Rött). Denna 80% Carignan, 20% Cabernet Sauvignon lagrades i 12 månader på 1- och 2-åriga ekfat. Stilen är stramare och något fylligare än "Hort", med ännu tighta tanniner som ger ett utomordentligt grepp. Intressant är att vinet behåller en utomordentlig friskhet, fast det skördas på en av vingårdens varmaste terroirer ("Forn" = "ugn"), vilket till stor del kan härledas till Carignans egenskaper. Doften växer med lite luft och bjuder på suverän intensitet med kirschiga körsbär, björnbär och svarta vinbär, med stor mognad och underbar krämighet, dock utan övermognad. En urläcker kryddighet följer med nyanser av tjära, örtkryddor och sval mineralitet som drar åt grafit. Munnen är fyllig och stram, med en härlig fruktsyra som tillför extra struktur. Avslutet är långt och harmoniskt, med en liten pepprighet som kanske är Cabernetens genomslag. Vinet är bara i början av sin resa men dricker redan otroligt bra, gärna till en klassisk lammstek med mycket örtkryddor, vilträtter, grytor, mm. Kan lagras i 10-15 år. Enligt mig en av lanseringens absoluta höjdpunkter. Utmärkelser: 89 p i Guía Peñín 2021.

"Alice" Priorat DOQ 2016 (Rött). "Alice" (uppnämnt efter Antoni Bastés dotter), betecknas som vingårdens "flaggskepssvin" och är en blandning av druvor från flera terroirer (inklusive Hort och Forn), speciellt handplockade för sin kvalitet. Skörden sträckte sig under en 7 veckor lång period (!), mellan 10 september och 1 november 2016, där varje druvsort plockas vid den optimala tidpunkten, tidigt på morgonen när temperaturen är som lägst. Vinet lagrades på ekfat i 18 månader, varav 15% nya fat. Här når koncentrationen en ännu högre nivå, tack vare en förlängd tanninextraktion som sker helt manuellt genom dagliga pigeage i upp till 3 veckor. Vinet balanserar perfekt mellan solmognad och fräschör, och fascinerar med en hel palett av intryck, alltifrån ljusa, friska toner av färkplockade hallon, till mörkare och sötare toner av plommon och torkade frukter som korinter. Det är mycket terroirkomplexitet i vinet tack vare blandningen, jag fångar upp en mycket ihärdig blommighet som påminner om rosor, örtiga tobakstoner, humus och grafitmineralitet. I munnen finns ännu kraftiga tanniner som sakta kommer att slipas med åren, men som tack vare den ypperliga fruktmognaden, bjuder på stor drickglädje redan idag. Detta är ett utpräglat matvin som gärna serveras till en lammstek med örter, vilträtter som t ex vildsvin eller dovhjort, gärna med färskplockad svamp! Med lite ålder och mjukare tanniner blir det en fröjd att servera även till lagrade, kraftiga hårdostar. Kan lagras i 10-15 år. Utmärkelser: 88 p i Guía Peñín 2020.

"Clos Clara" Priorat DOQ 2007 (Rött).  Det sista vinet i lanseringen, det mest exklusiva, görs på utvalda fat från "Alice", som har särskilts från de övriga och fortsatt lagras i ytterligare 6 månader, till totalt 24 månader. Vinifieringen är i övrigt identisk med "Alice". Vinet är fenonemalt på alla sätt: ungdomligt, superkoncentrerat, med unik komplexitet. Fruktintensiteten är ofantlig, med en bukett av ren björnbärscoulis som serveras med balsamiska nyanser, animalitet, läder, rökiga och rostade toner, cigarrlåda, kakao och grafitmineralitet. Allt är fint sammanvävt, men varje uttryck förhöjs, det ena efter det andra, desto mer luft vinet får i glaset. Tanninerna är runda och sammetslena och ger en mycket behaglig, lång upplevelse. Vinet ligger uppenbart på sin topp, men kan fortsätta lagras i ett decenium. Perfekt att servera till en finare vilträtt, varför inte en älgstek med en kraftig svampsås, och självklart till lagrade ostar. Vinet producerades endast i 900 buteljer. Utmärkelser: 90 p i Guía Peñín 2012.

Ett litet smakprov:
Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Forn" Caranyana-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2016, 305 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Celler de l'Abadia

Sant Jeroni "Forn" Caranyana-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2016 (Rött). Denna 80% Carignan, 20% Cabernet Sauvignon lagrades i 12 månader på 1- och 2-åriga ekfat. Stilen är stramare och något fylligare än "Hort", med ännu tighta tanniner som ger ett utomordentligt grepp. Intressant är att vinet behåller en utomordentlig friskhet, fast det skördas på en av vingårdens varmaste terroirer ("Forn" = "ugn"), vilket till stor del kan härledas till Carignans egenskaper. Doften växer med lite luft och bjuder på suverän intensitet med kirschiga körsbär, björnbär och svarta vinbär, med stor mognad och underbar krämighet, dock utan övermognad. En urläcker kryddighet följer med nyanser av tjära, örtkryddor och sval mineralitet som drar åt grafit. Munnen är fyllig och stram, med en härlig fruktsyra som tillför extra struktur. Avslutet är långt och harmoniskt, med en liten pepprighet som kanske är Cabernetens genomslag. Vinet är bara i början av sin resa men dricker redan otroligt bra, gärna till en klassisk lammstek med mycket örtkryddor, vilträtter, grytor, mm. Kan lagras i 10-15 år. Enligt mig en av lanseringens absoluta höjdpunkter. Utmärkelser: 89 p i Guía Peñín 2021.