top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine des Barres
Domaine des Barres
Distrikt: Anjou, Anjou Villages, Savennières, Coteaux du Layon, Quarts de Chaume, IGP Val de Loire, Cabernet d'Anjou
_______

 

NY LANSERING 6-23 JULI 2023

 

ANJOU

Vinområdet Anjou, en del av den större regionen "Anjou-Saumur", sträcker sig runt staden Angers och på varje sida av floden Loire, och är hemvisten för flera välrenommerade appellationer med mycket typicitet, bl a Anjou Rouge och Anjou Villages för rött vin, Savennières för torrt vitt vin, och Coteaux du Layon för sött. Trots att detta är en viktig region på den franska vinkartan är den illa representerad i Sverige.

Terroiren i Anjou (kallad "Anjou Noir") består av lera, skiffer och vulkanisk sten från Massif Armoricain, ett äldre bergsmassiv som sträcker sig från Bretagne och når sin ände i Anjou. Benämningen "Anjou Noir" anspelar på den mörkare färgen i mineralen, grå-, lila- eller blåaktig, som tydligt skiljer sig mot terroiren i Saumurois (precis österut), kallad "Anjou Blanc", som domineras av Tuffeau (kalktuff). Klimatet har maritim påverkan och relativt små temperaturskillnader mellan årstiderna.

Det är vanligt idag att Anjou och Saumur klumpas ihop i en enda lite större region, "Anjou-Saumur", trots skillnaderna som precis nämnts. Naturligtvis finns en hel del gemensamt också.

Det svala klimatet och skifferterroiren ger upphov till välstrukturerade, fräscha viner, som inte saknar mineralitet. De huvudsakliga druvorna är Chenin blanc för vita viner och Cabernet Franc för röda. Vissa mer avskärmade lägen har varmare och torrare klimat. Reliefen i naturområdet Mauges i väst (på södra sidan av Loire) agerar som en barriär mot havsfukt och skapar extra goda förutsättningar för att producera mer koncentrerade viner bl a i appellationerna Anjou Villages och Coteaux du Layon. Skifferterroiren i dessa områden är ofta tunn på ytan, väldränerad och snabbuppvärmd, vilket bidrar till en snabbare fruktmognad.

DOMAINE DES BARRES

Mitt i denna fantastiska region, i byn Saint-Aubin-de-Luigné (söder om floden Loire) ligger Domaine des Barres, en vingård med anor sedan 1930. Trevlige Patrice Achard är den 3:e generationen i familjen som odlar vin. 1991 tog han över vingården efter sin far Michel, och har sedan dess utökat både arealen och vinkvaliteten. Patrice fru Marina kom in i verksamheten 1996. Vinodlingen följer miljövänliga metoder och är idag certifierad enligt märkningen "Haute Valeur Environnementale". Inget konstgödsel och inga insekticider används, och i princip inga herbicider. Gräs tillåts växa i varannan rad eller i varje rad beroende på vinrankans vigör. Ett noggrant arbete ute i vingårdsfälten, beskärning av knoppar och avlövning, är grunden för att nå hög kvalitet. Skörden är 100% manuell. Patrice har även gjort ett omfattande arbete för att renovera och upprusta sina vinifieringslokaler. 2003 installerade han helt nya, toppmoderna ståltankar i vineriet.

Av Patrices totalt 33 ha är ca hälften (15,5 ha) planterade med Chenin Blanc. Cabernet Franc omfattar 4,5 ha och Cabernet Sauvignon 2,5 ha. Tonvikten ligger alltså på de vita Chenin Blanc-vinerna (torra respektive söta). Flertalet viner är gjorda utifrån unika terroirlägen (lieut-dits) och är benämnda därefter. Patrice belönas år efter år för sina viner i bl a Guide Hachette. Kvaliteten är med andra ord erkänd, trots att detta är en relativt okänd producent, i princip helt okänd utanför Frankrikes gränser. Det ska noteras att Patrices Coteaux du Layon är mycket eftertraktade; de har blivit upptäckta av medvetna entusiaster i Frankrike och säljer slut mycket snabbt efter att de släpps. Även de torra vinerna är fantastiska.

Terroirviner lanserar 7 viner av Domaine des Barres:

TORRA VINER:

Anjou Rouge 2022 (Rött). 100% Cabernet Franc lagrad på ståltank i 6 månader. Skördas från vingårdsläget "Les Margeries". 30-åriga stockar. Ett riktigt stadigt, välstrukturerat och klunkvänligt vin som alltid levererar stor njutning. Årgång 2022 är solvarm, fruktdriven med mycket trevliga kryddiga nyanser. Röda och svarta vinbär, körsbär, följt av intryck av animalitet, humus, eukalyptus och mentol. Här finns ingen gräsighet som Cabernet Franc ofta förknippas med, utan en mer mintig kryddighet. Kroppen är rund, med ännu något strama tanniner som ger en ordentlig ryggrad. Avslutet är fast och samtidigt fräscht och juicigt. Ett kanongott vin att servera till en spaghetti bolognese, grillad kyckling, fläskkotletter, steak frites mm. Serveras vid ca 15°C. Utmärkt att dricka redan idag. Karaffera gärna någon timme. Kan lagras 5-7 år.

Anjou Villages "Clos des Casses" 2021 (Rött). Appellationen Anjou Villages reserveras endast till utvalda, väl avgränsade marker i Anjou, med extra goda förutsättningar (välexponerade lägen skärmade från havsfukt mm). Appellationsområdet är litet, ca 135 ha totalt, vilket betyder att Anjou Villages är relativt svårfunnet på marknaden. Denna 70% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc, från vingårdsläget "Clos des Casses" är ett strålande exempel. 35-åriga stockar. Vinet är ståltankslagrat i 10 månader. Betydligt mörkare i färgen, purpurrött. Årgången är svalare och ger ett mer klassiskt, stramt och mineraldrivet intryck, som är mycket tilltalande. Patrice menar att 2021 trots svårigheterna (frost mm) i slutändan levererade mycket hög kvalitet. Genom sållning uppnådde han en mycket fin koncentration. Buketten öppnar sig sakta efter ca 1 timmes karaffering. En mycket vacker mix av svarta vinbär, blåbär, grön paprika, örter, peppar, kaffe, lakrits och mörk skiffersten. I munnen har vi en fin volym och härligt strama och matvänliga tanniner. Avslutet är långt, friskt och kryddigt med toner av lakrits och örter. Känslan av att befinna sig i Anjou är total. Servera denna skönhet vid ca 15-16° till en kraftig fläskrätt med mycket örter, en saltimbocca, eller varför inte en kaningryta. Perfekt till en god utskuren biff med lite rödvinssås och béarnaise. Efter lite lagring får man gärna servera vinet till vilträtter. Mycket gott redan idag. Kan lagras i minst 7-8 år.

Savennières "Les Bastes" 2022 (Vitt, torrt). Viner från det lilla distriktet Savennières strax sydöst om Angers (ca 10 km) och angränsande Loires norra strand, är svårfunna och eftertraktade. De görs på 100% Chenin Blanc och är kända för sin elegans och intensitet, med typiska nyanser av vita blommor, vita frukter, nötter och mineralitet. Endast ca 150 ha är under odling idag, fördelat på totalt 30 producenter. Domaine des Barres producerar 2 st Savennières, skördade från 2 skilda vingårdslägen. De skördas i 2 omgångar (2 sållningar), i enlighet med appellationsreglerna, för att erhålla den absolut bästa druvkvaliteten. Skördeuttagen ligger på endast 30-35 hl/ha. Båda är jästa och lagrade till 100% på ekfat, med en lagringstid som varierar mellan 8-12 månader beroende på årgången (8 månader i årgång 2022), med regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) under hela perioden. Patrice använder nya och upp till 6 år gamla fat. Det första vinet, "Les Bastes" (från vingårdsläget med samma namn, ligger ca 1,5 km norr om själva byn Savennières) uppvisar en generös bukett, massor av gula äpplen, kvittenfrukt, päron och lätt ananas, parade med nötiga och smöriga toner, nougat och en tydlig mineralitet. Munnen är påtagligt frisk, men samtidigt rund och smörig tack vare fatlagringen. Eftersmaken är riktigt lång, med tydlig ton av äpple och lätt antydan till vanilj. Ett ypperligt vin att servera till gös med Beurre Blanc, skaldjursrisotto, eller en kantarelltoast. Testa även till en god fiskrätt med saffranscurry. Redan en fröjd att dricka, men kommer att förfinas ytterligare med lite lagring. Borde nå sin topp vid ca 2-3 års ålder, kan lagras i ca 7-8. När vinet blir äldre utvecklas toner av honung och bivax. Serveras vid ca 12°C.

Savennières "Clos de l’Ailaut" 2022 (Vitt, torrt). Det andra vinet från Savennières, "Clos de l’Ailaut", kommer från en liten vingård belägen endast några hundra meter norr om "Les Bastes". Stockarna är 40 år gamla och djupt rotade i marken. Terroiren består av skiffer uppblandat med sandsten. Vinet är framställt på exakt samma sätt som "Les Bastes" (vinifiering till 100% på ekfat), men uppvisar en annorlunda karaktär som är helt och hållet terroirrelaterad. Vi har en lite fylligare, rundare stil, mindre fatpräglad arommässigt, men lika smörig texturmässigt, med en frukt som går från citron, gula äpplen, kvittenfrukt, till vit persika och mango. Här finns också typiska vita blommor, hasselnötter och en finstämd mineralitet. Doften är lite elegantare, aningen knuten till en början, men öppnar sig sakta med luftning. Vinet har en superb fruktsyra som ger en fantastisk spänst och linjäritet. Ett fantastiskt vin, som Patrice menar har en lite längre lagringsförmåga än "Les Bastes", ca 10 år. Passar ypperligt till gös, abborre, eller någon annan vit fisk, gärna serverad med vitvinssås eller Beurre Blanc, eller pilgrimsmusslor. Vinet är mycket gott idag, men ännu något ungt, något års vidare lagring kan varmt rekommenderas.

COTEAUX DU LAYON (SÖTA VITA VINER):

Vi är nu framme vid de söta vinerna. Det klassiska distriktet Coteaux du Layon, med vingårdsmarker som ligger utmed floden Layon, en biflod till Loire, erbjuder bland de bästa söta vinerna i världen, vid sidan av bl a Sauternes. Prisvärdheten måste klassas som helt unik, med tanke på det hantverk som ligger bakom dessa viner. Vinerna görs till 100% på senskördad Chenin Blanc (minst 3 successiva sållningar vid skörd enligt appellationsreglerna), med eller utan botrytis (ädelröta). Botrytis uppstår tack vare morgondimmor från floden Layon under hösten. Vinerna uppvisar en perfekt balans mellan sötma och friskhet, som ger dem en enorm drickvänlighet. De är mycket koncentrerade men absolut inte tungrodda på något sätt. De passar synnerligen bra till foie gras, blåmögelostar (t ex Roquefort, Fourme d'Ambert m fl), fruktpajer (som kombinerar sötma och syrlighet), samt till bakelser och kakor med inslag av mandel eller andra nötter (t ex frangipane). De kan drickas unga men även lagras i 20-30 år eller längre.

Coteaux du Layon Saint Aubin 2022 (Vitt, sött). Detta vin har den kommunala benämningen "Saint Aubin" - en av 6 byar med kommunal status - ett steg upp från "basnivån" i Coteaux du Layon som omfattar totalt 27 kommuner. Det är också byn där Domaine des Barres är baserad. Vinet jäste i 50 dagar och lagrades på sin fina jästfällning på ståltank i 6 månader. Restsocker: 120 gr/l. Saint Aubin är full av intryck, frukten ligger i framkant med exotiska drag, kvittenfrukt, passionsfrukt och apelsinskal. En tydlig blommighet som påminner som gula och vita rosor, och en touch smördeg och mineral träder också fram. Här finns massor av fräschör som balanserar sötman. Perfekt till en god hemlagad äppelpaj. Mycket god att dricka redan nu. Kan lagras i ca 25 år.
 
Coteaux du Layon Chaume 1er Cru "Les Prêtrises" 2021 (Vitt, sött). Ett steg upp i den officiella hierarkin. Viner med benämningen "Chaume" kommer från en väl avgränsad liten enklav i Coteaux du Layon, knappt 2 km öster om Saint-Aubin, och produceras enligt strängare krav, bl a lägre skördeuttag (max 25 hl/ha), större sockerkoncentration i druvan samt längre lagring (minst fram till 1 juli året efter skörd). Vingårdsläget "Les Prêtrises" ligger i ett öppet landskap med svag lutning, med mycket god ventilation som gynnar passerillagen (torkningsprocessen av druvorna). Årgång 2021 är mycket lyckad och balanserad, med mycket fräschör. Patrice menar att detta är en av de finaste årgångar han producerat det senaste decenniet. Skördeuttaget var 18 hl/ha. Jäste i 40 dagar och lagrades 10 månader på ståltank. Restsocker: 130 gr/l. Här finns ett djup och en koncentration som förstärks av botrytis, som ger en fyllig och tydlig krämig känsla i smaken. Kvittenfrukt, torkade aprikoser och apelsiner, honung, korinter och smörcroissant är några av intrycken i buketten. Eftersmaken är mycket lång och harmonisk. Ett förtjusande vin som redan idag ger enorm njutning, och har många år framför sig. Kan lagras i ca 30 år.

Coteaux du Layon "Elixir" 2021 (Vitt, sött). Ett nytt premiumvin i vingårdens sortiment. Görs på speciellt utvalda druvor från 3 separata vingårdslägen. Jäste i 50 dagar och lagrades på ståltank i 10 månader. Restsocker: 130 gr/l. En lite elegantare, friskare stil, med remarkabel intensitet. Inte lika bastant som "Les Prêtrises", utan spelar mer på finess. En tät, viskös kropp parad med en fantastisk fruktsyra ger en härligt len och fräsch upplevelse. Torkade aprikoser och apelsiner, kvittenpasta, mango, lätt kanel och pain d’épices är några av intrycken. Eftersmaken är fullspäckad med citrus, exotisk frukt och exotiska kryddor. Prova detta vin till en skiva pain d’épices toppad med foie gras och en klick marmelad. Suveränt idag, kan lagras i ca 30 år.

Tips: Coteaux du Layon-vinerna har bra hållbarhet efter öppning, ca 3 veckor vid förvaring i kylskåp. Du har sålunda möjlighet att använda samma flaska till flera tillfällen.

Ett litet smakprov:
Domaine des Barres Savennières "Clos de l'Ailaut" 2022, 279 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_7610.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan

bottom of page