top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine des Barres
Domaine des Barres
Distrikt: Anjou, Anjou Villages, Savennières, Coteaux du Layon, Quarts de Chaume, IGP Val de Loire, Cabernet d'Anjou
_______

 

NY LANSERING 19 SEPT - 2 OKT 2019

 

Vinområdet Anjou sträcker sig runt staden Angers och på varje sida av floden Loire, och är hemvisten för flera välrenommerade appellationer med mycket typicitet, bl a Anjou Villages för rött vin, Savennières för torrt vitt vin, och Coteaux du Layon för sött. Trots att detta är en viktig region på den franska vinkartan är den illa representerad i Sverige. 

Terroiren i Anjou (kallad "Anjou Noir") består av lera, skiffer och vulkanisk sten från Massif Armoricain, ett äldre bergsmassiv som sträcker sig från Bretagne och når sin ände i Anjou. Benämningen "Anjou Noir" anspelar på den mörkare färgen i mineralen, grå-, lila- eller blåaktig, som tydligt skiljer sig mot terroiren i Saumurois (precis österut), kallad "Anjou Blanc", som domineras av Tuffeau (kalktuff). Klimatet har maritim påverkan och relativt små temperaturskillnader mellan årstiderna.

Det svala klimatet och skifferterroiren ger upphov till välstrukturerade, fräscha viner, som inte saknar mineralitet. De huvudsakliga druvorna är Chenin blancför vita viner och Cabernet Franc för röda. Vissa mer avskärmade lägen har varmare och torrare klimat. Reliefen i naturområdet Mauges i öst (på södra sidan av Loire) agerar som en barriär mot havsfukt och skapar extra goda förutsättningar för att producera mer koncentrerade viner bl a i appellationerna Anjou Villages och Coteaux du Layon.

Mitt i denna fantastiska region, i byn Saint-Aubin-de-Luigné (söder om floden Loire) ligger Domaine des Barres. Trevlige Patrice Achard är den 3:e generationen i familjen som odlar vin. 1991 tog han över vingården efter pappa Michel, och har sedan dess utökat både arealen och vinkvaliteten. Vinodlingen följer hållbara metoder (s k "raisonnée") utan att vara ekologisk; inget konstgödsel och inga insekticider används, och herbicider begränsas kraftigt. Ett ambitiöst och noggrant arbete ute i vingårdsfälten, beskärning av knoppar och avlövning, är grunden för att nå hög kvalitet. Skörden är 100% manuell. Patrice har även gjort ett omfattande arbete för att renovera och upprusta sina vinifieringslokaler. 2003 installerade han helt nya, toppmoderna ståltankar i vineriet.

Av Patrices 30 ha är drygt hälften (15,5 ha) planterade med Chenin Blanc. Cabernet Franc omfattar 4,5 ha och Cabernet Sauvignon 2,5 ha. Tonvikten ligger alltså på de vita Chenin Blanc-vinerna (torra resp. söta). Patrice belönas år efter år för sina viner i bl a Guide Hachette. Kvaliteten är med andra ord erkänd, trots att detta är en relativt okänd producent, i princip helt okänd utanför Frankrikes gränser. Det ska noteras att Patrices Coteaux du Layon håller exceptionnellt hög klass; de har blivit upptäckta av medvetna amatörer och säljer slut mycket snabbt efter att de släpps. Även de torra vinerna är fantastiska.


Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine des Barres:

Savennières "Les Bastes" 2018 (Vitt, torrt). Viner från det lilla distriktet Savennières strax söder om Angers, är svårfunna och mycket eftertraktade. Denna 100% Chenin Blanc kommer från stockar planterade 1991 på det enskilda läget "Les Bastes". Druvorna skördades i 2 omgångar (2 sållningar) för att erhålla endast det bästa materialet. Vinifieringen sker till 100% på 1-6 åriga ekfat och lagringen fortsätter på ekfat i 10 månader med regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) under hela perioden. 2018 var ett varmt och soligt år som gav en synnerligen fin fruktmognad som balanseras av en perfekt friskhet, som är en av Chenins Blancs största styrkor, även i varma år. Den djupa, gyllengula kulören bjuder in till en rik, komplex doft med fatkaraktär, där fattoner harmonierar perfekt med koncentrerade toner av gula äpplen, päron, ananas, akacia, lindblomma, pistagenötter och mineral. I munnen attackerar vinet med mycket rondör och fyllighet, bjuder på massvis med vita frukter och nötter, och utvecklas mot ett långt, friskt och mineraldrivet avslut. Intrycken är många; efter lite tid i glaset finns toner av lakrits och korinter. Vinet är redan tillgängligt tack vare den generösa årgången, men kan lagras vidare i uppemot 10 år. Drick denna härlighet till fiskrätter i sås, pilgrimsmusslor, skaldjursrisotto, och lagrade hårdostar. Testa även till en smörstekt kantarelltoast. Vinet belönades mycket rättvist med 2 stjärnor i Guide Hachette 2020, där man framhåller att 2018 är en utomordentlig årgång för detta vin ("millésime remarquable"). 

Anjou Rouge 2018 (Rött). 2018 är en ypperlig årgång även för rött vin. Denna 100% Cabernet Franc lagrades på ståltankar i 6 månader. Det är en riktig trotjänare varje år och ett perfekt husvin som man korkar upp vardag som helg. Det fina lystret i färgen är nästan ett löfte om rik fruktighet, och man blir inte besviken. Frukten är intensiv och sprudlande, med intryck av krossade svarta vinbär, röda vinbär och mogna körsbär. Kryddigheten följer direkt efter med intryck av mentol, humus och örter. I munnen: en fin rund kropp med eleganta tanniner och en sammetslen textur och ett fräsch avslut. Vinet är otroligt drickvänligt redan nu, men kan lagras i ca 5 år. Drick detta närsomhelst till charkuterier, grillad kyckling, steak frites, spaghetti bolognese mm. Kan paras till väldigt mycket, serveras svalt vid ca 15°C. Ett favorithusvin!

Anjou Villages 2017 (Rött). 70% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc. Skördeuttag: 35 hl/ha. Här kliver vi upp ett stort steg i kraft och komplexitet. Appellationen Anjou Villages reserveras för bättre vingårdslägen, sluttningar skyddade från havsfukt samt varmare jordar. Vinet skalmacerade i 21 dagar och lagrades på fleråriga ekfat i 11 månader. Detta är ett mörkt, kraftfullt vin med potenta tanniner som är definitivt strukturerat för lagring. Ganska likt en bra Bordeaux i sin struktur, men naturligtvis med egen typicitet. I doft och smak upplevs en härlig mix av krämiga svarta vinbär och blåbär, en underbar fruktkoncentration parad med toner av katrinplommon, lakrits och mineralitet. Vinet är alltjämt stramt men uppvisar en krämig och len textur, och är långt och svalt med eleganta mineraltoner på avslutet. Riktigt trevlig redan nu, men kommer att vinna på ett par års extra lagring. Kan lagras i 10 år. Ett perfekt vin till en mör oxfilé eller entrecôte med Béarnaisesås, eller en Côte de Boeuf. Karaffera gärna någon timme innan servering. En av höjdpunkterna i denna lansering!

Coteaux du Layon Saint Aubin 2018 (Vitt, sött). Detta vin har den kommunala benämningen "Saint Aubin" - en av 6 byar med kommunal status - ett steg upp från "basnivån" i Coteaux du Layon som omfattar totalt 27 kommuner. Det är också byn där Patrice Achard har sin vingård. Saint Aubin kallas ibland "La Perle du Layon" och är mycket högt ansett. Vinet säljs slut i rasande takt varje år efter att det släpps! Druvorna skördas på en sluttning nära floden Layon, där morgondimmor lätt uppstår under senhösten och framkallar ädelröta. De övermogna druvorna sållades 3 gånger vid skörd. Restsocker: 125 gr/l. Vinet jäste i 50 dagar och uppfostrades på sin fina jästfällning i 6 månader. Saint Aubin är i en superfruktig stil med kvittenfrukt, apelsinskal, passionsfrukt, som paras med djup mineralitet. Man förvånas av hur fräscht det är i både doft och smak, trots koncentrationen. Längden är otrolig. Årgång 2018 är relativt tillgänglig redan idag men kommer naturligtvis att vinna på lite extra lagring - vinet brukar komma in i en mycket fin drickfas efter ca 2-3 år. Den som vill kan även lagra detta vin i uppemot 30 år. Årgång 2018 är utvald i Guide Hachette 2020 ("Vin Cité").

Coteaux du Layon Chaume 1er Cru "Les Prêtrises" 2017 (Vitt, sött). Ett steg upp i den officiella hierarkin. Viner med benämningen "Chaume" kommer från väl avgränsade lägen och produceras enligt särskilda regler. Druvorna är antingen angripna av ädelröta eller genomgår s k "passerillage", dvs uttorkning vilket koncentrerar sockret i druvan. Druvorna skördas på en lätt sluttande terroir i öppet landskap med bra ventilation, vilket gynnar passerillagen. Chaume 1er Cru Les Prêtrises 2017 är ett kryddigare och mer komplext vin jämfört mot Saint Aubin. Här finns inslag av torkad frukt, korinter, honung, kvittenfrukt och mycket tydliga toner av pain d'épices och pepparkaka. Man utförde 3 sållningar vid skörd och vinet jäste i 40 dagar. Restsocker: 140 gr/l. Koncentrationen är enorm och längden nästan oändlig. Vinet är nästan redo att drickas, men kan lagras vidare i uppemot 30 år. 

Tips: Coteaux du Layon-vinerna är suveräna att servera som rena njutningsviner, till rätter av foie gras, till blåmögelostar (t ex Roquefort), samt till fruktpajer eller andra fruktiga desserter. De erbjuder en toppmatchning till svensk äppelpaj med vaniljsås eller andra fruktpajer. De har bra hållbarhet efter öppning, ca 2-3 veckor (ofta längre!) vid förvaring i kylskåp. Du har sålunda möjlighet att använda samma flaska till flera tillfällen.

Ett litet smakprov:

Domaine des Barres Savennières "Les Bastes" 2018, 212 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

Domaine des Barres

Savennières "Les Bastes" 2018 (Vitt, torrt). Viner från det lilla distriktet Savennières strax söder om Angers, är svårfunna och mycket eftertraktade. Denna 100% Chenin Blanc kommer från stockar planterade 1991 på det enskilda läget "Les Bastes". Druvorna skördades i 2 omgångar (2 sållningar) för att erhålla endast det bästa materialet. Vinifieringen sker till 100% på 1-6 åriga ekfat och lagringen fortsätter på ekfat i 10 månader med regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) under hela perioden. 2018 var ett varmt och soligt år som gav en synnerligen fin fruktmognad som balanseras av en perfekt friskhet, som är en av Chenins Blancs största styrkor, även i varma år. Den djupa, gyllengula kulören bjuder in till en rik, komplex doft med fatkaraktär, där fattoner harmonierar perfekt med koncentrerade toner av gula äpplen, päron, ananas, akacia, lindblomma, pistagenötter och mineral. I munnen attackerar vinet med mycket rondör och fyllighet, bjuder på massvis med vita frukter och nötter, och utvecklas mot ett långt, friskt och mineraldrivet avslut. Intrycken är många; efter lite tid i glaset finns toner av lakrits och korinter. Vinet är redan tillgängligt tack vare den generösa årgången, men kan lagras vidare i uppemot 10 år. Drick denna härlighet till fiskrätter i sås, pilgrimsmusslor, skaldjursrisotto, och lagrade hårdostar. Testa även till en smörstekt kantarelltoast. Vinet belönades mycket rättvist med 2 stjärnor i Guide Hachette 2020, där man framhåller att 2018 är en utomordentlig årgång för detta vin ("millésime remarquable"). 

bottom of page