• Facebook Clean
  • Twitter Clean
IMG_9221.JPG

Franck Bléger

Huber & Bléger
Distrikt: Alsace
_______

 

Vingård med certifiering för hållbar vinodling (Terra Vitis och Haute Valeur Environnementale)

 

NY LANSERING 22-29 APRIL 2021

Huber & Bléger grundades 1967 av de 2 kusinerna Marcel Huber och Robert Bléger och är en sammanslagning av 2 vingårdar. Idag drivs gården av den 2:a generationen: Franck Bléger, samt den 3:e generationen representerad av Sébastien Huber. Man har fördelat rollerna på ett bra sätt och kan därmed bygga vidare på en lång familjetradition.

Vingården odlar totalt 30 ha, varav över 80% ligger i kommunen Saint-Hippolyte ca 25 km norr om Colmar, nära gränsen mellan departementen Haut-Rhin och Bas-Rhin. Man har även odlingar i grannbyarna Rodern, Rorschwihr, Bergheim, samt lite längre söderut i Kaysersberg.
 
Saint-Hippolyte är känt för sin speciella granitterroir, med tunna, sandiga jordar ovanpå nedbruten granit. Dessa torra och magra jordar, med snabb uppvärmning, gör att vinrankan blir stressad och producerar små, koncentrerade druvor med tjocka skal. Sedan 2011 har kommunen rätt till en egen appellation för sina röda Pinot Noirer: "Saint-Hippolyte Rouge". Detta är ett officiellt erkännande av Pinot Noirens kvalitet i byn. Enligt annalerna ska druvan ha förts hit av munkar från Bourgogne på 1100-talet, och de franska kungarna ska ha varit mycket goda kunder. Endast 3 kommuner i Alsace har fått ett sådant erkännande för rött vin: Saint-Hippolyte, Rodern och Otrott. Det finns även 9 kommuner i Alsace som fått kommunal appellation för vitt vin (en av dem är Bergheim). Totalt finns 119 vinproducerande kommuner i Alsace. 

Huber & Bléger är certifierad för miljövänlig odling sedan 1999 (Terra Vitis), och är sedan 2018 även certifierad enligt organet HVE (Haute Valeur Environnementale). Inga herbicider, kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. All skörd sker 100% manuellt. Man låter gräs växa mellan raderna fram till sommaren, samt planterar andra utvalda växter, bl a foderärtor, som fungerar som gröngödsel och gynnar mikrolivet i jorden.
 
Vinifieringen sker på ståltankar och man vinifierar varje vingårdsläge separat (vinification parcellaire). Lagring på ekfat reserveras till de röda vinerna.
 
Pinot Noir står för ca 20% av den planterade arealen, och används till röda viner, rosévin samt är huvuddruvan i vingårdens premiumcrémant: Crémant d'Alsace "Emotion" (som finns med i denna lansering).
 
Man excellerar i alla andra druvsorter: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, m fl. Rieslingvinerna förbluffar med sin mineralitet. 2019 vann man en mycket hög titel: det bästa torra vinet vid Concours des Grands Vins Blancs du Monde i Strasbourg (Prix Vinofed), för vinet Riesling Grande Réserve 2016; i denna lansering kommer 2017 av samma vin, som är minst lika bra! Den franska guiden La Revue du Vin de France skriver att producentens samtliga viner "glänser med sin klarhet och finess, och naturlighet". Guiden Dussert-Gerber ger vingården 5 stjärnor av 5 möjliga. Vinernas prisvärdhet kan klassas som unik.

Trots att man odlar en relativt stor yta för Alsace (30 ha), har man behållit en hundraprocentig familjeinriktad profil, och säljer i princip 100% av hela produktionen på flaska (ca 250.000 buteljer per år), varav den större delen säljs direkt på gården till privatpersoner.

Till sist: Saint-Hippolyte omges av hisnande landskap. Den storslagna medeltida borgen Château du Haut-Koenigsbourg ligger på en bergstopp strax nordväst om byn, på 757 meters höjd. Denna grandiosa byggnad restaurerades från grunden på order av Willhelm II av Tyskland 1901-1908, och är en exakt kopia på hur borgen såg ut ca 1500. I förbifarten kan nämnas att borgen belägrades och intogs av svenska styrkor under Trettioåriga kriget 1633.

Terroirviner lanserar 6 viner av Huber & Bléger: 

Crémant d'Alsace Brut "Emotion" (Vitt mousserande). Märkningen "Emotion" lanserades för några år sedan av Syndicat des Producteurs de Crémant d'Alsace: en organisation som förenar ca 500 producenter av Crémant d'Alsace. "Emotion" är ingen lagstadgad appellation (appellationen är Crémant d'Alsace), utan en kvalitetsmärkning som införts och kontrolleras av Syndikatet för att urskilja Crémant d'Alsace som görs enligt strängare kvalitetskrav än de lagstadgade kraven. Huvudkraven är att skörden måste ske 100% manuellt, endast den bästa pressningen ("Cuvée") får användas, och lagringen på sin jästfällning på flaska måste vara minst 24 månader (jämfört mot 12 månader enligt det lagstadgade kravet). Självklart finns inga som helst tvång att ansluta sig till "Emotion": premiumcrémanter kan naturligtvis produceras utan att använda denna etikett. Men det är ett bra initiativ för att synliggöra kvaliteten. Huber & Bléger Crémant d'Alsace "Emotion" är alltså vingårdens toppcrémant. Det finns även 2 Crémanter på basnivån i sortimentet (1 vit och 1 rosé). Blandningen är 75% Pinot Noir (skördad i Saint-Hippolyte) och 25% Pinot Blanc (till stor del skördad på hög höjd i Kaysersberg). Aktuell årgång är 2014. Flaskorna som nu erbjuds till försäljning lagrades på sin jästfällning i 66 månader (5,5 år) och degorgerades hösten 2020. Dosagen ligger på 7 gr/l. Stilen kan påminna om en Champagne från Montagne de Reims med tanke på det dominerande inslaget av Pinot Noir. Nosen utstrålar en eterisk karaktär med lätta mognadstoner, rostat bröd, torkad persika, röda bär, nougat, smörighet, lätt mintighet, lätt honung och svala mineraltoner. Moussen är riklig, med mycket gracila och eleganta bubblor. Den oerhörda friskheten balanseras av smörigheten från den långa lagringen. Avslutet uppvisar en angenäm grapefruktbeska. Allt är tämligen underförstått och komplexiteten växer fram bit för bit; ha inte alltför bråttom när du dricker denna Crémant... Den kommer till uttryck några timmar efter att flaskan öppnats. Njut på egen hand eller till räk- och laxkanapéer, nu - 2024. Totalt producerades ca 3000 fl av vinet.

Clevner Pinot Blanc 2019 (Vitt, torrt). 70% Pinot Blanc och 30% Pinot Auxerrois. "Clevner" är det gamla namnet för Pinotblandningar i Alsace, där Pinot Blanc vanligtvis dominerar. Den höga andelen Pinot Blanc i blandningen ger här ett friskt, fruktigt och spänstigt vitt vin. Restsocker: 3,1 gr/l. Det är oerhört rent och elegant, med tydliga toner av Williamspäron, lätt persika och grapefrukt, vita blommor och lätt mineralitet. I munnen superfriskt med fin juicighet och fetma och bra koncentration. Ett perfekt allroundvin, att servera som aperitif, till sparris, sallader, flammenkuchen, laxcarpaccio, Toast Skagen, Chèvretoast, mm. Kan lagras i ca 4-5 år.

Riesling Eclat du Terroir 2017 (Vitt, torrt). Kommer från läget "Schlossreben" som är en granitisk terroir på mitthöjd (ca 350 meter) på sluttande mark med sydöstlig exponering, nedanför slottet Château du Haut-Koenigsbourg. Restsocker: 5,5 gr/l. En synnerligen fin, mineraldriven Riesling med massor av citrus, satsuma, klementin, citron, nektarin, samt fräsch och påtaglig mineralitet av krossade stenar och krutig flinta. Buketten är väldigt fint sammansatt - vinet har kommit in i en mycket bra drickfas nu. Torrt och mycket uppfriskande, med fin fruktkoncentration och fetma som ger utmärkt volym i munnen. Drick denna skönhet till rökt eller gravad lax, röding, torskrygg, pilgrimsmusslor, sushi, Chèvre mm. Nu - 2025.

Riesling Grande Réserve 2017 (Vitt, torrt). Detta är producentens toppriesling, som imponerar varje år och görs på utvalda druvor från 2 terroirer: granit i Saint-Hippolyte och kalk-lera i Bergheim (4 km söderut). De 2 terroirtyperna ger en utmärkt balans: den tunna granitjorden framhäver mineraliteten, medan den tyngre leriga och kalkhaltiga jorden framhäver fruktsyran och kroppen i vinet. Det produceras likt en Grand Cru, med strängare sållning och lägre skördeuttag. Vinet är en fenomenal prestation, till en oerhört attraktiv prisnivå. Doften är stor och komplex med potent stenig och rökig mineralitet, mogna citrusfrukter, satsuma, pomelo, och underförstådda toner av kanel och vanilj. I munnen har vi en massiv kropp och koncentration; det är torrt, påtagligt friskt och långt med mycket citrusskal och en härlig touch av grapefruktkärvhet. Restsocker: 8,0 gr/l. Vinet är en mycket fin uppföljare till 2016, som utsågs till "världens bästa torra vita vin" vid den internationella tävlingen i Strasbourg 2019; jag skulle vilja påstå att 2017 är lite kraftfullare och fylligare i stilen. En drömmatch till gravad lax, och självklart till lite finare fiskanrättningar, gärna med vitvinssås eller Beurre Blanc. Kan lagras i minst 10 år, men dricker oerhört bra redan idag. En av lanseringens absoluta höjdpunkter.

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir 2019 (Rött). 2018 och 2019 är båda varma år i Alsace, som har gett Pinot Noirer i generös stil, med rund kropp, mogna tanniner och stor drickvänlighet. Detta är mycket tydligt i Saint-Hippolyte där den tunna granitteroirren per definition är snabbuppvärmd genom dess förmåga att lagra värme. Denna Pinot Noir från Saint-Hippolyte skalmacererade i 10 dagar, och lagrades på ståltankar i 12 månader, utom en mindre del (5%) som lagrades på ekfat. Nosen är en parad av röda bär, med inslag av smultron, surkörsbär och svarta vinbär. Längre bak finns subtila toner av vitpeppar, mint och sval mineralitet. I munnen upplever man en rund och polerad tanninstruktur, i sandkornskvalitet. Ett ännu ungt vin som har en lysande framtid framför sig - kommer att vinna enormt på ca 1-2 års extra lagring, och kan lagras i minst 7-8. 2017 som Terroirviner lanserade för 2 år sedan, dricker fantastiskt bra idag, och bevisar poängen. Karaffera gärna 30-40 minuter innan servering om du dricker vinet (2019) idag. Ypperligt att servera till blandat från grillen, fågel- och fläskrätter, gärna serverade med gravy och svamp, och självklart vitmögelostar.

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir Elevé en Barriques 2018 (Rött). Denna Pinot Noir är ett urval av vingårdens äldsta stockar som planterades sent 60-tal och är över 50 år gamla. Vinet skalmacererade varsamt i 14 dagar och lagrades till 100% på ekfat i 12 månader, varav 1/5 nya fat. Djupt och intensivt i färgen. En ännu mycket ung doft med koncentrerad bärighet och tydlig fatkaraktär. Surkörsbär, vilda björnbär och smultron möter en rik kryddighet av anis, lakrits, vanilj och läder. Munnen uppvisar påtagligt mogna tanniner, med ännnu en viss ungdomlig strävhet. Alkoholhalten (14,5%) som vittnar om årgångens kraft, är helt integrerad i vinet. Den stora fruktkoncentrationen balanseras av en sval mineralitet på avslutet. Karaffera gärna vinet i 1-2 timmar om du ska dricka det idag. Men spara gärna vinet i minst 2 år; den förväntade peaken borde ligga mellan 2023-2025. Erfarenheten visar att vinet vinner enormt på lagringen. Ni som har 2016 och 2017 i lager, testa gärna och se! Kan naturligtvis lagras längre om man önskar (ca 10 år). Drick till kraftiga kötträtter och grytor, gärna Boeuf Bourguignon, feta fågelrätter, ankbröst, oxfilé med rödvinssås, vilt och svamp, mm.

Ett litet smakprov:
Huber & Bléger Riesling Grande Réserve 2017, 219 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Huber & Bléger Riesling Grande Réserve

Riesling Grande Réserve 2017 (Vitt, torrt). Detta är producentens toppriesling, som imponerar varje år och görs på utvalda druvor från 2 terroirer: granit i Saint-Hippolyte och kalk-lera i Bergheim (4 km söderut). De 2 terroirtyperna ger en utmärkt balans: den tunna granitjorden framhäver mineraliteten, medan den tyngre leriga och kalkhaltiga jorden framhäver fruktsyran och kroppen i vinet. Det produceras likt en Grand Cru, med strängare sållning och lägre skördeuttag. Vinet är en fenomenal prestation, till en oerhört attraktiv prisnivå. Doften är stor och komplex med potent stenig och rökig mineralitet, mogna citrusfrukter, satsuma, pomelo, och underförstådda toner av kanel och vanilj. I munnen har vi en massiv kropp och koncentration; det är torrt, påtagligt friskt och långt med mycket citrusskal och en härlig touch av grapefruktkärvhet. Restsocker: 8,0 gr/l. Vinet är en mycket fin uppföljare till 2016, som utsågs till "världens bästa torra vita vin" vid den internationella tävlingen i Strasbourg 2019; jag skulle vilja påstå att 2017 är lite kraftfullare och fylligare i stilen. En drömmatch till gravad lax, och självklart till lite finare fiskanrättningar, gärna med vitvinssås eller Beurre Blanc. Kan lagras i minst 10 år, men dricker oerhört bra redan idag. En av lanseringens absoluta höjdpunkter.

Diplome Prix VINOFED 2019 HUBER et BLEGE

Vinet Riesling Grande Réserve 2016 utsågs till det bästa torra vinet vid den internationella tävlingen Concours des Grands Vins Blancs de Monde i Strasbourg, 8 april 2019.