top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
IMG_9221.JPG

Franck Bléger

Huber & Bléger
Distrikt: Alsace
_______

 

Vingård med certifiering för hållbar vinodling (Terra Vitis och Haute Valeur Environnementale)

 

NY LANSERING 17-30 OKTOBER 2022

Huber & Bléger grundades 1967 av de 2 kusinerna Marcel Huber och Robert Bléger och är en sammanslagning av 2 vingårdar. Idag drivs gården av den 2:a generationen: Franck Bléger, samt den 3:e generationen representerad av Sébastien Huber. Man har fördelat rollerna på ett bra sätt och kan därmed bygga vidare på en lång familjetradition.

Vingården odlar totalt 30 ha, varav över 80% ligger i kommunen Saint-Hippolyte ca 25 km norr om Colmar, nära gränsen mellan departementen Haut-Rhin och Bas-Rhin. Man har även odlingar i grannbyarna Rodern, Rorschwihr, Bergheim, samt lite längre söderut i Kaysersberg.
 
Saint-Hippolyte är känt för sin speciella granitterroir, med tunna, sandiga jordar ovanpå nedbruten granit. Dessa torra och magra jordar, med snabb uppvärmning, gör att vinrankan blir stressad och producerar små, koncentrerade druvor med tjocka skal. Sedan 2011 har kommunen rätt till en egen appellation för sina röda Pinot Noirer: "Saint-Hippolyte Rouge". Detta är ett officiellt erkännande av Pinot Noirens kvalitet i byn. Enligt annalerna ska druvan ha förts hit av munkar från Bourgogne på 1100-talet, och de franska kungarna ska ha varit mycket goda kunder. Endast 3 kommuner i Alsace har fått ett sådant erkännande för rött vin: Saint-Hippolyte, Rodern och Otrott. Det finns även 9 kommuner i Alsace som fått kommunal appellation för vitt vin (en av dem är Bergheim). Totalt finns 119 vinproducerande kommuner i Alsace. 

Huber & Bléger är certifierad för miljövänlig odling sedan 1999 (Terra Vitis), och sedan 2018 enligt organet HVE (Haute Valeur Environnementale). Inga herbicider, kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. All skörd sker 100% manuellt. Man låter gräs växa mellan raderna fram till sommaren, samt planterar andra utvalda växter, bl a foderärtor, som fungerar som gröngödsel och gynnar mikrolivet i jorden.
 
Vinifieringen sker på ståltankar och man vinifierar varje vingårdsläge separat (vinification parcellaire). Lagring på ekfat reserveras till de röda vinerna.
 
Pinot Noir står för ca 20% av den planterade arealen, och används till röda viner, rosévin samt är huvuddruvan i vingårdens premiumcrémant: Crémant d'Alsace "Emotion" (som finns med i denna lansering).
 
Man excellerar i alla andra druvsorter: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, m fl. Rieslingvinerna förbluffar med sin mineralitet. 2019 vann man en mycket hög titel: det bästa torra vinet vid Concours des Grands Vins Blancs du Monde i Strasbourg (Prix Vinofed), för vinet Riesling Grande Réserve 2016; i denna lansering kommer 2019 av samma vin, som är minst lika bra! Den franska guiden La Revue du Vin de France skriver att producentens samtliga viner "glänser med sin klarhet och finess, och naturlighet". Guiden Dussert-Gerber ger vingården 5 stjärnor av 5 möjliga. Vinernas prisvärdhet kan klassas som unik.

Trots att man odlar en relativt stor yta för Alsace (30 ha), har man behållit en hundraprocentig familjeinriktad profil, och säljer i princip 100% av hela produktionen på flaska (ca 250.000 buteljer per år), varav den större delen säljs direkt på gården till privatpersoner.

Till sist: Saint-Hippolyte omges av hisnande landskap. Den storslagna medeltida borgen Château du Haut-Koenigsbourg ligger på en bergstopp strax nordväst om byn, på 757 meters höjd. Denna grandiosa byggnad restaurerades från grunden på order av Willhelm II av Tyskland 1901-1908, och är en exakt kopia på hur borgen såg ut ca 1500. I förbifarten kan nämnas att borgen belägrades och intogs av svenska styrkor under Trettioåriga kriget 1633.

Terroirviner lanserar 6 viner av Huber & Bléger:

Crémant d'Alsace Brut (Torrt vitt mousserande). Vi startar med en synnerligen lyckad vit Crémant, på druvor skördade 2019, 60% Chardonnay, 40% Pinot Blanc. De 2 senaste degorgeringarna är 5 maj 2022 och 11 oktober 2022. Vinet som levereras är i första hand från den 1:a degorgeringen. När dessa flaskor tar slut går vi vidare med den 2:a degorgeringen (detta kommer att framgå på produktsidan i butiken). Lagringstiden på jästfällning är alltså 25-30 månader beroende på degorgeringsdatum. Dosage: 7 gr/l. Vinet appellerar med en strålande fin fruktighet, tydliga toner av citrus, nektariner och röda äpplen, och en delikat brödighet och mineralitet med lätt sälta. Moussen är riklig, lätt krämig, med en upplevelse av perfekt definierade och fina bubblor. Känslan är torr, frisk och energisk och samtidigt elegant och harmonisk. En supertrevlig Crémant att njuta till aperitif och kanapéer med avocado och rom, gärna också till ostron. Vinet belönades med guldmedalj och 91 p i Gilbert & Gaillard International Challenge 2022. En mycket fin merit.

Crémant d'Alsace Brut "Emotion" (Torrt vitt mousserande). Huber & Blégers premiumcrémant, från toppårgången 2015, lagrades på sin jästfällning på flaska i hela 76 månader, dvs nästan 6,5 år. Sista degorgeringen är från 18/8-2022. Blandningen är 75% Pinot Noir skördad i Saint-Hippolyte, 25% Pinot Blanc och Auxerrois, till stor del skördad på hög höjd i Kaysersberg. Dosagen ligger på 6,9 gr/l. Vinet ligger i en klass för sig, och utmärker sig med en tydligt rostad brödighet från den långa lagringen på jästfällning, eleganta mognadstoner av bakade äpplen, torkad persika, hasselnötter, kanel, lätt mint och djup mineralitet. Munnen karaktäriseras av en rik mousse med kristallfina bubblor, en härlig smörighet och ett långt avslut med frisk grapefruktkärvhet. Vinet är uppenbarligen fylligare än bascrémanten, och har en mer utpräglad mognad. Karaktären påminner om en Champagne från Montagne de Reims, inte minst genom druvsammansättningen. Huber & Bléger använder kvalitetsmärkningen "Emotion" till denna Crémant, som innebär strängare krav vid framställningen, bl a får endast den bästa pressningen användas ("Cuvée") och lagringen på jästfällningen ska vara minst 24 månader. Nu överstiger man dessa minimikrav med råge. Märkningen "Emotion" är icke desto mindre relevant, eftersom den är ett sätt att synliggöra kvaliteten. Märkningen "Emotion" infördes för några år sedan av Syndicat des Producteurs de Crémant d'Alsace, som förenar ca 500 Crémantproducenter. Drick Huber & Bléger "Emotion" till eleganta kanapéer, gärna blint utan att berätta för gästerna vilket vin de dricker. Låt dem gissa. Kan lagras t o m 2026. 

Clevner Pinot Blanc 2020 (Vitt, torrt). 90% Auxerrois, 10% Pinot Blanc. I årgång 2020 är andelen Auxerrois dominerande, då Auxerrois uppvisade en optimal friskhet och erbjöd en perfekt balans med bara ett litet tillskott ren Pinot Blanc. I Alsace får de närbesläktade druvorna Auxerrois och Pinot Blanc blandas och kallas "Pinot Blanc" på etiketten. Om man isolerar respektive druva, så är Auxerrois normalt lite rundare, mjukare och kryddigare, medan Pinot Blanc är piggare och fruktigare. Restsocker: 5,0 gr/l. Vinet är rent och elegant, med tydliga toner av gula äpplen, saftiga päron, satsuma, akacia, och subtila nyanser av kanel, gurkmeja och kanske en klick lakrits. Munnen uppvisar en utsökt balans mellan friskhet och rondör, och ger ett juicigt intryck med ton av citrusskal på avslutet. Ett perfekt allroundvin, serveras som aperitif, till sallader, flammenkuchen, laxcarpaccio, varm inbakad paté, Chèvretoast, varm korv, pajer, skaldjur mm. Naturligtvis perfekt till en klassisk alsasisk choucroute. Kan lagras i ca 5 år. Vinet belönades med guldmedalj och 89 p i Gilbert & Gaillard International Challenge 2022.

Riesling Grande Réserve 2019 (Vitt, torrt). Detta är producentens toppriesling, som imponerar med sitt rika stoff. Druvorna kommer från 2 terroirer: granit i Saint-Hippolyte och kalk-lera i Bergheim (4 km söderut). De 2 terroirtyperna ger en utmärkt balans: den tunna granitjorden framhäver mineraliteten, medan den tyngre leriga och kalkhaltiga jorden framhäver fruktsyran och kroppen i vinet. Det produceras likt en Grand Cru, med sträng sållning och lågt skördeuttag. Vinet ligger uppenbarligen på en toppnivå, och erbjuds till ett mycket vänligt pris. Det produceras inte varje år, då man ställer extra höga krav på kvaliteten. 2019 har vi en lite torrare profil än tidigare årgångar, parad med en stor fruktighet som är både vinets och årgångens signatur. Restsocker: 4,9 gr/l. Doften är stor, nyanserad, mycket intensiv, laddad med stenig mineral med lätt rökiga drag, blommighet, och en massiv fruktighet som går från citronskal till pomelo, ananas och aprikoser. Allting är väldigt fint sammansatt och skiktat. I munnen har vi en härlig fetma, en påtaglig friskhet och massor av saftiga frukter som dominerar upplevelsen. Eftersmaken är lång och beskaffad med en lätt grapefruktkärvhet av mycket angenäm art. En drömmatch till gravad lax, och självklart till lite finare fiskanrättningar, gärna med vitvinssås eller Beurre Blanc. Kan lagras i minst 10 år, men dricker oerhört bra redan idag. En av lanseringens absoluta höjdpunkter. Du som söker en Riesling i världsklass kanske vill beställa denna lådvis.

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir 2020 (Rött). Vi är framme vid Pinot Noirerna, och får uppleva den mycket starka Pinot Noir-årgången 2020, en av de bästa de senaste 10 åren jämte 2018 och 2015. Möjligen är vinerna ännu aningen unga (särskilt det 2:a, fatlagrade vinet), men levererar redan mycket stor njutning. Först ut är St Hippolyte Rouge, skalmacererat i 10 dagar och lagrat på ståltank i 12 månader, utom en mindre del (5%) som lagrades på ekfat. Vinet är fantastiskt elegant, bärigt och kryddigt, med en generös dos svarta vinbär, smultron och surkörsbär. Längre bak finns subtila toner av vitpeppar, mint, lätt kakao och sval mineralitet. I munnen har vi runda och polerade tanniner, och en mycket behaglig fruktsyra. Vinet har en stark typicitet från Saint Hippolyte och är igenkännbart för den som provat tidigare årgångar. Det brukar vinna på lite lagring och når sin topp vid ca 3-4 års ålder. Kan lagras i 8-10 år utan problem. Servera denna skönhet källarsvalt vid ca 13°C till rostade kycklinglår med färska örter, en god fläskkarré (gärna helstekt i ugn, eller grillad), eller varför inte en Biff à la Rydberg med senapskräm. Med lite ålder vill man gärna ha lite svamp som tillbehör. Vinet har haft en enorm succé och är nästan slutsålt. Terroirviner erhöll en allokering om 120 flaskor. Passa på medan det finns i lager!

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir Elevé en Barriques 2020 (Rött). Denna Pinot Noir innehåller en högre andel äldre stockar inklusive de äldsta stockarna som planterades sent 60-tal och är över 50 år gamla. Vinet skalmacererade varsamt i 14 dagar och lagrades till 100% på ekfat i 12 månader, varav 1/5 nya fat. Djupt och intensivt i färgen. En ännu mycket ung doft med koncentrerad bärighet och tydlig fatkaraktär. Surkörsbär, björnbär och svarta vinbär sammanvävs med intensiv fatkryddighet, humus, köttsky, rostat kaffe, kokos, läder och vanilj. I munnen är tanninerna ännu ungdomliga och tighta, men samtidigt ypperligt finslipade och ej hårda. Avslutet är fräscht, med både kryddighet och mineral som länge håller sig kvar. En fantastisk årgång av detta vin: med en koncentration och färg som är optimal, utan övermognad eller syltighet, snarare är det kvintessensen av Pinot Noir som vi får uppleva. Franck Bléger själv har uttryckt mycket stor entusiasm över vinet. Karaffera gärna vinet i ca 2 timmar om du ska dricka det idag. Men spara gärna vinet i minst 1-2 år. Den förväntade peaken förväntas från ca 2024-2025, och vinet kan lagras i minst 10 år. Erfarenheten visar att vinet vinner enormt på lagringen, du som väntar blir rikligt belönad… Servera källarsvalt vid ca 15°C till Bœuf Bourguignon, rödvinsbräserad oxkind, vildsvin eller annan vilträtt (gärna med svamp), ankbröst mm.

Ett litet smakprov:
Huber & Bléger Riesling Grande Réserve 2017, 235 kr/fl
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_8429.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

Diplome Prix VINOFED 2019 HUBER et BLEGE

Vinet Riesling Grande Réserve 2016 utsågs till det bästa torra vinet vid den internationella tävlingen Concours des Grands Vins Blancs de Monde i Strasbourg, 8 april 2019.

bottom of page