• Facebook Clean
  • Twitter Clean

Franck Bléger

Huber & Bléger
Distrikt: Alsace
_______

 

Vingård med certifiering för hållbar vinodling (Terra Vitis)

 

NY LANSERING 10-24 JULI 2019

Huber & Bléger grundades 1967 av de 2 kusinerna Marcel Huber och Robert Bléger och är en sammanslagning av 2 vingårdar. Idag drivs gården av den 2:a generationen: bröderna Claude och Marc Huber, Franck Bléger samt den 3:e generationen representerad av Sébastien Huber. Man har fördelat rollerna på ett bra sätt och kan därmed bygga vidare på en lång familjetradition.  

 

Vingården odlar totalt 27 ha i kommunen Saint-Hippolyte (ca 25 km norr om Colmar, nära gränsen mellan Haut-Rhin och Bas-Rhin), och innehar en certifiering avseende hållbar vinodling sedan 1999 (Terra Vitis). Inga herbicider, kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. All skörd sker 100% manuellt.  

Saint-Hippolyte är känt för sin mycket speciella granitterroir, med tunna, sandiga jordar ovanpå nedbruten granit. Dessa torra och näringsfattiga jordar gör att vinrankan blir stressad och producerar mindre och mer koncentrerade druvor, med tjockare skal. Med åren har det visat sig att denna terroir ger mycket fina Pinot Noirer, vilket banade väg för en egen kommunal appellation för rött vin, inrättad 2011: "Rouge de Saint-Hippolyte" eller "Saint-Hippolyte Rouge". Detta är ett officiellt erkännande av Pinot Noirens kvalitet i byn. Enligt annalerna ska druvan ha förts hit av munkar från Bourgogne på 1100-talet, och de franska kungarna ska ha varit mycket goda kunder. Endast 3 kommuner i Alsace har fått ett sådant erkännande för rött vin: Saint-Hippolyte, Rodern och Otrott. Det finns även 9 kommuner i Alsace som fått kommunal appellation för vitt vin. Totalt finns 119 vinproducerande kommuner i Alsace. 

Av vingårdens 27 ha är 5,2 ha planterade med Pinot Noir, motsvarande 20% av arealen. Bland de övriga druvorna tycker jag personligen att Pinot Blanc, Riesling och Muscat är särskilt tilltalande. Alla är perfekt balanserade, friska och rakryggade, alltid med en mineraltouch eller t o m en drivande mineralitet för Rieslingvinerna. 

Tack vare den höga och jämna kvaliteten har vingården blivit intagen i den selektiva guiden "Revue du vin de France", samt har 5 stjärnor av 5 möjliga i guiden Dussert-Gerber. 2019 vann man en mycket hög titel: det bästa torra vinet vid Concours des Grands Vins Blancs du Monde i Strasbourg (Prix Vinofed), för vinet Riesling Grande Réserve 2016. Mer info kommer nedan. 

Till sist: Saint-Hippolyte omges av hisnande landskap. Den storslagna medeltida borgen Château du Haut-Koenigsbourg ligger på en bergstopp strax nordväst om byn, på 757 meters höjd. Denna grandiosa byggnad restaurerades från grunden på order av Willhelm II av Tyskland 1901-1908, och är en exakt kopia på hur borgen såg ut ca 1500. I förbifarten kan nämnas att borgen belägrades och intogs av svenska styrkor under Trettioåriga kriget 1633.

Terroirviner lanserar 6 viner av Huber & Bléger: 

Crémant d'Alsace Brut "Emotion" (Vitt mousserande). Detta är producentens premiumcrémant, det finns även en basvariant. Denna 75% Pinot Noir och 25% Pinot Blanc och Pinot Auxerrois gjord på 100% "Tête de Cuvée (den bästa pressningen) lagrades på sin jästfällning på flaska i över 48 månader. Årgången är 2013. Sockerhalt: 7 gr/l. Stilen ligger väldigt nära en Champagne från Montagne de Reims med tanke på det dominerande inslaget av Pinot Noir och den rika, komplexa karaktären. Nosen utstrålar fenomenal klass och uppvisar toner av rostat bröd, vita blommor, citronmeliss, vit persika och subtila mineraltoner. I munnen upplevs en gudomlig fruktsyra, subtila röda bär, och rikliga och finkorniga bubblor som omgärdas av en lätt smörig textur. Eftersmaken är härligt rund och frisk med en sval mineralitet. En ypperlig Crémant att njuta till räk- och tonfisksnittar, Toast Skagen, eller på egen hand. Förbluffande! Producerades i totalt 3000 fl.

Pinot Blanc "Clevner" 2016 (Vitt, torrt). 70% Pinot Blanc och 30% Pinot Auxerrois. Den traditionella och något föråldrade benämningen "Clevner" som kan användas för Pinotblandningar i Alsace (främst med Pinot Blanc) har fått stå kvar på etiketten. Restsocker: 5,1 gr/l. Jag blev charmad av detta ypperliga gourmandvin med mycket god struktur, som uppvisar en renrasig, frisk och fruktig profil. Enligt producenten är det druvan Pinot Blanc som ger denna pigghet. Här paraderar vit och gul frukt, äpplen, persika, citrusskal, mot bakgrund av lätt blommiga nyanser och mineralitet. I munnen finns en mycket fin spänst och citrusfetma som är tämligen oväntad och håller i sig i avslutet. En lätt mineralsälta är sista touchen. Ett perfekt allroundvin som passar till en stor bredd av maträtter, t ex laxcarpaccio, Toast Skagen, fisk och skaldjur, bratwurst, choucroute, ostar... Perfekt även som sällskapsvin. På topp nu, kan lagras vidare i några år.

Riesling "Eclats du Terroir" 2016 (Vitt, torrt). Denna Riesling kommer från läget "Schlossreben" som är en granitisk terroir på mitthöjd på sluttande mark, nedanför slottet Château du Haut-Koenigsbourg. Restsocker: 4,7 gr/l. Redan tillgängligt och fantastiskt intensivt och tydligt mineraldrivet med massor av citrus, satsuma, klementin, citron... Med lite luft upplevs färska örter och färsk mandel. I munnen har vi ett ypperligt friskt och spänstigt vin med suverän fetma och påtaglig mineralitet av krossade stenar och krutig flinta. Väldigt imponerande Riesling, från en mycket bra årgång där man erhöll enorm spänst och mineralitet från terroiren. Drick denna skönhet till rökt eller gravad lax, röding, torskrygg, pilgrimsmusslor, även till korv och ostar. Nu - 2024.

Riesling "Grande Réserve" Prix Vinofed 2016 (Vitt, torrt).  Vingårdens toppriesling är en blandning av 2 terroirer från 2 grannkommuner: granit i Saint-Hippolyte och kalk-lera i Rorschwihr. De 2 terroirtyperna ger en utmärkt balans: den tunna granitjorden framhäver mineraliteten, medan den tyngre leriga och kalkhaltiga jorden framhäver fruktsyran i vinet. Det produceras likt en Grand Cru, med strängare sållning och lägre skördeuttag. I årgång 2016 uppnår man en fenomenal balans och karaktär. Här tycks frukten och mineraliteten förhöja varandra: man upplever citrusfrukt av det påtagligt koncentrerade slaget med massor av skal och smörighet, synkront med en ymnig stenig och rökig mineralitet. Fetman håller sig kvar i gommen och tillför en underbar fyllighet till avslutet. Det är superfriskt, torrt och långt. Restsocker: 4 gr/l. Vinet utsågs till det bästa torra vinet vid den internationella tävlingen Concours des Grands Vins Blancs du Monde i Strasbourg den 8 april 2019 (bäst i alla kategorier). Vinet producerades i 3000 flaskor som nu är helt slutsålda, men Terroirviner har säkrat en allokering om 90 flaskor. OBS att flaskorna mycket snabbt kan gå åt. Beställ direkt om du är intresserad av detta vin!

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir 2017 (Rött). Denna Pinot Noir från den kommunala appellationen Saint-Hippolyte lagrades på ståltankar, utom en mindre del som lagrades på ekfat. Vinet är både stadigt och elegant i stilen och bjuder på riklig bärighet och kryddiga nyanser. På framscenen uppenbaras vildhallon, surkörsbär och svarta vinbär; längre bak finns vitpeppar, mint och sval stenig mineral. I munnen är tanninerna i sandkornskvalitet och strukturen fast och stadig. Ett ännu ungt vin som har en lysande framtid framför sig - kommer att vinna enormt på ca 1-2 års extra lagring, och kan lagras i minst 7-8. Karaffera gärna 30-40 minuter innan servering om du dricker det idag. Ypperligt att dricka till rätter av fågel, gris och kalv, gärna serverade med mustiga såser och svamp, och sjävklart till vitmögelostar. Fick betyget 89 p av den svenske vinskribenten Andreas Larsson (som bl a utsetts till världens bästa sommelier). Hans beskrivning lyder som följer: Medium to deep ruby red colour. Rather spicy and peppery nose with some meaty notes, plum and red berries. Rather full palate, youthful texture with grippy but ripe tannins, sweet red fruit flavours, a mild spiciness and a rather long finish (Andreas Larsson, "Tasted 100% Blind")

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir Elevé en Barriques 2016 (Rött). Gårdens finaste Pinot Noir lagrades på ekfat i 12 månader, varav 1/5 nya fat. 2016 är en sval, klassisk årgång med enastående balans. När jag först provade vinet för ett par månader sedan hade jag en märklig känsla av "déjà vu". Det påminner i ena stunden om en Bourgogne från Beaune, i andra stunden om en kraftfull Morgon Côte du Py. Det är ett renrasigt och komplext vin om än något ungt, med en bred palett av intryck som både samklingar och avlöser varandra. Fatkaraktären är elegant och helt underordnad frukten. Surkörsbär, smultron, svarta vinbär... Läder, anis, saltlakrits, vanilj... Sval stenig mineral. I munnen har vi en underbar balans med en frisk och rund fruktsyra och ännu något strama, finkorniga tanniner. Denna njutning förlängs genom det långa avslutet, där bär, kryddor och mineral är i perfekt samklang. Vinet känns faktiskt mer redo att drickas än St-Hippolyte 2017 (föregående) och har en otrolig "juicig" drickvänlighet mitt i all struktur och komplexitet. Drick denna härlighet till feta fågelrätter, vildfågel, pärlhönebröst med skysås, lågtemperaturstekta kycklinglårfiléer, ankbröst, vitmögelostar... Kanske en premiär till höstens vildfågel eller kanin med enbär och kantareller? Kan lagras i 10 år.

Ett litet smakprov:

Huber & Bléger St-Hippolyte Rouge Pinot Noir Elevé en Barriques 2016, 239 kr 

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir Elevé en Barriques 2016 (Rött). Gårdens finaste Pinot Noir lagrades på ekfat i 12 månader, varav 1/5 nya fat. 2016 är en sval, klassisk årgång med enastående balans. När jag först provade vinet för ett par månader sedan hade jag en märklig känsla av "déjà vu". Det påminner i ena stunden om en Bourgogne från Beaune, i andra stunden om en kraftfull Morgon Côte du Py. Det är ett renrasigt och komplext vin om än något ungt, med en bred palett av intryck som både samklingar och avlöser varandra. Fatkaraktären är elegant och helt underordnad frukten. Surkörsbär, smultron, svarta vinbär... Läder, anis, saltlakrits, vanilj... Sval stenig mineral. I munnen har vi en underbar balans med en frisk och rund fruktsyra och ännu något strama, finkorniga tanniner. Denna njutning förlängs genom det långa avslutet, där bär, kryddor och mineral är i perfekt samklang. Vinet känns faktiskt mer redo att drickas än St-Hippolyte 2017 (föregående) och har en otrolig "juicig" drickvänlighet mitt i all struktur och komplexitet. Drick denna härlighet till feta fågelrätter, vildfågel, pärlhönebröst med skysås, lågtemperaturstekta kycklinglårfiléer, ankbröst, vitmögelostar... Kanske en premiär till höstens vildfågel eller kanin med enbär och kantareller? Kan lagras i 10 år.

Vinet Riesling Grande Réserve 2016 utsågs till det bästa torra vinet vid den internationella tävlingen Concours des Grands Vins Blancs de Monde i Strasbourg, 8 april 2019.

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2021 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.