top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
IMG_9221.JPG

Franck Bléger

Huber & Bléger
Distrikt: Alsace
_______

 

Vingård med certifiering för hållbar vinodling (Terra Vitis och Haute Valeur Environnementale)

 

NY LANSERING 28 MARS - 11 APRIL 2024

Huber & Bléger grundades 1967 av de 2 kusinerna Marcel Huber och Robert Bléger och är en sammanslagning av 2 vingårdar. Idag drivs gården av den 2:a generationen: Franck Bléger, samt den 3:e generationen representerad av Sébastien Huber. Man har fördelat rollerna på ett bra sätt och kan därmed bygga vidare på en lång familjetradition.

Vingården odlar totalt 30 ha, varav över 80% ligger i kommunen Saint-Hippolyte ca 25 km norr om Colmar, nära gränsen mellan departementen Haut-Rhin och Bas-Rhin. Man har även odlingar i grannbyarna Rodern, Rorschwihr, Bergheim, samt lite längre söderut i Kaysersberg.
 
Saint-Hippolyte är känt för sin speciella granitterroir, med tunna, sandiga jordar ovanpå nedbruten granit. Dessa torra och magra jordar, med snabb uppvärmning, gör att vinrankan blir stressad och producerar små, koncentrerade druvor med tjocka skal. Vinstilen i området uppvisar mycket fruktenhet, finess och en finstämd mineralitet. Flera av Huber & Blégers viner utgår till 100% ifrån distinkta terroirlägen, bl a Burgreben, Schlossreben, Geissberg m fl. Man har dock slutat skriva ut dessa namn på flasketiketterna, med motiveringen att de tyskklingande namnen kan upplevas svårlästa och svåruttalade av franska konsumenter.

Sedan 2011 har kommunen rätt till en egen appellation för sina röda Pinot Noirer: "Saint-Hippolyte Rouge". Detta är ett officiellt erkännande av Pinot Noirens kvalitet i byn. Enligt annalerna ska druvan ha förts hit av munkar från Bourgogne på 1100-talet, och de franska kungarna ska ha varit mycket goda kunder. Endast 3 kommuner i Alsace har fått ett sådant erkännande för rött vin: Saint-Hippolyte, Rodern och Otrott. Det finns även 9 kommuner i Alsace som fått kommunal appellation för vitt vin (en av dem är Bergheim). Totalt finns 119 vinproducerande kommuner i Alsace. 

Huber & Bléger är certifierad för miljövänlig odling sedan 1999 (Terra Vitis), och sedan 2018 enligt organet HVE (Haute Valeur Environnementale). Inga herbicider, kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. All skörd sker 100% manuellt. Man låter gräs växa mellan raderna fram till sommaren, samt planterar andra utvalda växter, bl a foderärtor, som fungerar som gröngödsel och gynnar mikrolivet i jorden.
 
Vinifieringen sker på ståltankar och man vinifierar varje vingårdsläge separat (vinification parcellaire). Lagring på ekfat reserveras till de röda vinerna.
 
Pinot Noir står för ca 20% av den planterade arealen, och används till röda viner, rosévin samt är huvuddruvan i vingårdens premiumcrémant: Crémant d'Alsace "Emotion" (som finns med i denna lansering).
 
Man excellerar i alla andra druvsorter: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, m fl. Rieslingvinerna förbluffar med sin mineralitet. 2019 vann man en mycket hög titel: det bästa torra vinet vid Concours des Grands Vins Blancs du Monde i Strasbourg (Prix Vinofed), för vinet Riesling Grande Réserve 2016; i denna lansering kommer 2020 av samma vin, som är minst lika bra! Den franska guiden La Revue du Vin de France skriver att producentens samtliga viner "glänser med sin klarhet och finess, och naturlighet". Guiden Dussert-Gerber ger vingården 5 stjärnor av 5 möjliga. Vinernas prisvärdhet kan klassas som unik.

Trots att man odlar en relativt stor yta för Alsace (30 ha), har man behållit en hundraprocentig familjeinriktad profil, och säljer i princip 100% av hela produktionen på flaska (ca 250.000 buteljer per år), varav den större delen säljs direkt på gården till privatpersoner.

Till sist: Saint-Hippolyte omges av hisnande landskap. Den storslagna medeltida borgen Château du Haut-Koenigsbourg ligger på en bergstopp strax nordväst om byn, på 757 meters höjd. Denna grandiosa byggnad restaurerades från grunden på order av Willhelm II av Tyskland 1901-1908, och är en exakt kopia på hur borgen såg ut ca 1500. I förbifarten kan nämnas att borgen belägrades och intogs av svenska styrkor under Trettioåriga kriget 1633.

Terroirviner lanserar 7 viner av Huber & Bléger:

Crémant d'Alsace Extra Brut Chardonnay (Torrt vitt mousserande). En ny premiumcrémant i Huber & Blégers sortiment: 100% Chardonnay av årgång 2018, fatlagrad till hälften i 6 månader, därefter lagrad på sin jästfällning på flaska i 54 månader. Endast musten från den första och mest kvalitativa pressningen (s k "cuvée") användes till vinet. Degorgerades i november 2023. Sockerhalt: 3,2 gr/l. Man känner att all den omsorg som lagts ner för att skapa detta vin har gett resultat. Här finns rondör och vinositet, perfekt kalibrerade och rikliga bubblor, och en fin intensitet. Den väl avvägda användningen av ekfat, samt den långa lagringen på jästfällning ger vinet en angenäm tyngd och rondör som balanserar den bastanta friskheten. Rostat bröd, vita blommor, citrusskal, bokna äpplen, vaniljmaräng och en lätt smörighet är några av intrycken. Avslutet är härligt uppfriskande. I likhet med finare mousserande viner kan detta vin öppnas i god tid innan servering. Serveras kallt men inte för kallt, ca 9°C är lämpligt. Drick som aperitif och gärna till ostron. Du som gillar Blanc de Blancs lär bli begeistrad över denna!

Crémant d'Alsace Brut "Emotion" (Torrt vitt mousserande). Huber & Blégers klassiska toppcrémant, levereras här i årgång 2017. Lagrades på sin jästfällning på flaska i hela 70 månader, degorgerades i januari 2024. Dosage: 7 gr/l. Blandningen är 75% Pinot Noir skördad i Saint-Hippolyte och 25% Pinot Blanc och Auxerrois, till större delen skördad på hög höjd i Kaysersberg. 100% cuvée (den första och bästa pressningen) har använts. Färgen är djupt gyllengul, nästan orange. Buketten bjuder på en tydligt rostad brödighet, eleganta mognadstoner av bakade äpplen, torkad persika, röda bär, hasselnötter, kanel, lätt mint och mineralitet. Munnen fylls av en rik mousse med kristallfina bubblor, en härlig smörighet och ett långt, uppfriskande avslut. Pinot Noir ger vinet en tydlig rondör och en touch av röda bär. Upplevelsen är fyllig och smakrik. Servera till aperitif samt till skaldjursrätter. Endast några hundra flaskor finns kvar i Huber & Blégers lager av detta vin, dvs slutförsäljning närmar sig. Lådvis beställning kan rekommenderas!

Riesling Eclat du Terroir 2020 (Vitt, torrt). Kommer från vingårdsläget Schlossreben, en av sluttningarna nedanför Château du Haut-Koenigsbourg i Saint-Hippolyte (strax angränsande byn), med typisk terroir av nedbruten granit och en sydöstlig exponering. En ren, öppen, aromatisk, fruktdriven bukett med elegant mineralitet. Ett första intryck av lime och apelsinskal utvecklas mot stenfrukter som vit persika och nektarin och en tydlig touch av vita blommor. Torrt och mycket uppfriskande, med fin fruktkoncentration och fetma som ger utmärkt volym i munnen. Frukten blir än tydligare i munnen, med dominans av persika och ananas. Restsocker: 3,3 gr. Perfekt att servera till stekt eller ugnsbakad lax, stekt röding, sparris, Chèvre mm. På sin topp nu, kan lagras t o m ca 2028.

Riesling Grande Réserve 2020 (Vitt, torrt). Vingårdens toppriesling. Druvorna kommer från 2 terroirer: granit i Saint-Hippolyte och kalk-lera i Bergheim (4 km söderut). De 2 terroirtyperna ger en utmärkt balans: den tunna granitjorden framhäver mineraliteten, medan den tyngre leriga och kalkhaltiga jorden framhäver fruktsyran och kroppen i vinet. Det produceras tekniskt sett likt en Grand Cru, med sträng sållning och lågt skördeuttag. Restsocker: 5,0 gr/l. En elegant, finstämd och djup doft, med tydlig stenig mineralitet och finstämd mintighet. Fylligt och intensivt i munnen, med en härlig fruktkoncentration, toner av pomelo, apelsinskal och stenfrukt. Finstämd mynta och vita blommor kompletterar paletten. Eftersmaken är mycket uppfriskande med en angenäm grapefruktkärvhet. Drick denna härlighet till rökt eller gravad lax, finare skaldjursrätter (t ex pilgrimsmusslor, havskräftor mm), samt till fiskrätter med vitvinssås eller Beurre Blanc. Kan lagras i ca 10 år.

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir 2022 (Rött). Saint-Hippolyte är som bekant känt för sin Pinot Noir. Granitterroiren ger uttrycksfulla Pinot Noirer, med enastående finess och bärighet. 2022 är en solvarm årgång, tidigt mognande och full av explosiv bärighet. Denna Pinot Noir skalmacererade i 8 dagar och lagrades på ståltank i 9 månader, utom en mindre del (5%) som lagrades på ekfat. Då året var väldigt torrt och rankorna led av en viss vattenstress, erhöll man små, koncentrerade druvor med begränsad juice. Man valde därför att inte pusha extraktionen för långt, för att premiera bärigheten och uppnå en mjuk och behaglig tanninstruktur. I glaset har vi en kavalkad av röda och mörka bär, smultron, skogsbär, mogna körsbär och svarta vinbär. Det är renutsagt förföriskt och charmar doftsinnet maximalt… Dock finns här ingen syltighet. Lite rosor och en lätt mintighet kompletterar paletten. Munnen är medelfyllig och sammetslen, med mjuka och välintegrerade tanniner och en mogen fruktsyra. Det är otroligt klunkvänligt. En klockren Pinot Noir att servera på verandan i soligt väder; kan drickas på egen hand och är mycket matvänlig. Prova till rostbiff med potatissallad, grillad kyckling, vegetarisk wok, ostar mm. Kan lagras i ca 6 år.

St-Hippolyte Rouge Pinot Noir Elevé en Barriques 2021 (Rött). 2021 var generellt ett komplicerat år för vinmakarna i Frankrike, med vårfrost i april och regnigt och svalt väder under sommaren. I Alsace gick skörden ner i första hand pga mjöldaggsangreppen, och man förlorade i snitt ca 20% av skörden. De vinodlare som gjorde ordentliga insatser ute i vingårdarna kunde i slutändan producera trevliga viner, inklusive röda viner, som ganska naturligt blev lite lättare och svalare i profilen. I denna typ av årgång blir druvselektionen extra viktig, vilket begränsar kvantiteten. Till sitt premiumvin på Pinot Noir använder Huber & Bléger sina äldsta stockar i Saint-Hippolyte, planterade på vingårdsläget Burgreben i slutet av 60-talet. Efter en extra rigorös sållning av druvorna pågick jäsningen i 9 dagar, med 2 st remontage per dag (morgon och kväll). Alkoholhalten landade på 13,5%. Vinet lagrades därefter till 100% på 228-liters ekfat i 11 månader, där endast fat som haft 3-4 viner innan användes (annars brukar man använda ca 1/5 nya fat). En varsam vinifiering, väl anpassad till årgångens specificitet, ger ett mycket välgjort och balanserat vin, som känns terroirdrivet och likt en klassisk Bourgogne. Kulören är ljust granatröd, och vi har en fantastisk doft med typisk pinotbärighet (surskörsbär, björnbär, smultron), ackompanjerad av läckra blommiga och kryddiga toner, kakao, anis och lätt vanilj. Fatbehandlingen är mycket välbalanserad och tar inte överhanden. I munnen finns sammetslena tanniner och en mogen fruktsyra (som inte biter), och ett harmoniskt, fräscht avslut. Sammanfattningsvis är vinet ljusare och lättare än t ex årgångarna 2018 och 2020, men supertrevligt i sin stil. Serveras källarsvalt vid ca 14-15°C till rätter av kalv, fläsk (t ex helstekt fläskkaré) eller kyckling, gärna garnerade med gnocchi och lite svamp. Suveränt till hantverkskorvar. Tack vare de lena tanninera kan man avsmaka det mot ostar, inklusive lagrade hårdostar. Ligger nu på sin topp, och kan lagras t o m ca 2028-2029.

Pinot Gris Eclat du Terroir 2020 (Vitt, halvtorrt). En mycket spännande Pinot Gris, skördad på vingårdsläget Geissberg i Saint-Hippolyte, som ligger en bit norrut, närmare Orschwiller. Sluttningen har en terroir av granit med en gnejskomponent, och en sydöstlig exponering. Vinet har en djup gul färg med drag åt orange och rosa reflexer. Det är kraftfullt, fylligt med en härlig balans mellan restsocker (16 gr/l) och friskhet. Bland nyanserna upplevs kvittenfrukt, mogna päron, aprikoser, lätt rökighet, lätt honung, pain d’épices, hasselnötter och mineralitet. Medan sötman mest upplevs i attacken, är avslutet väldigt fräscht. Ett strålande vin att servera till en honungsglaserad fläskkarré eller annan stek, eller en mustig kantarell- eller annan svampsoppa. Servera vid ca 10°C. Perfekt att dricka nu, kan lagras t o m ca 2028-2029.

BLANDLÅDA

Blandlådan innehåller 1 fl av varje vin utom det sista (Pinot Gris). Pinot Gris går bra att beställa flaskvis.

Ett litet smakprov:
Huber & Bléger Riesling Grande Réserve 2020, 239 kr/fl (ord. 267 kr/fl)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_7256.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

Diplome Prix VINOFED 2019 HUBER et BLEGE

Vinet Riesling Grande Réserve 2016 utsågs till det bästa torra vinet vid den internationella tävlingen Concours des Grands Vins Blancs de Monde i Strasbourg, 8 april 2019.

bottom of page