• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Patrice Vayssette
Domaine Vayssette
 
Distrikt: Gaillac
_______

 

NY LANSERING 27 AUGUSTI - 10 SEPTEMBER 2020

Gaillac som ligger drygt 50 km nordöst om Toulouse, i departementet Tarn, är ett av Frankrikes äldsta vindistrikt, och definitivt det äldsta i den större vinregion som benämns "Sydväst" (Sud-Ouest) där andra kända distrikt som t ex Cahors, Bergerac, Madiran m fl ingår. Genom läget vid floden Tarn, som är en biflod till Garonne, kunde man frakta vin flodvägen till Bordeaux och exportmarknader. Under medeltiden (från ca 972) utvecklades vinodlingen av benediktinmunkarna från klostret Saint-Michel de Gaillac. Vinerna från Gaillac var mycket eftertraktade och en stor del exporterades till hela Europa; enligt en källa bestod 40% av exporten som avgick från Bordeaux under åren 1306-1307 (årtal där det finns räkenskaper bevarade) av Gaillac-viner. I takt med att vinodlingen i Bordeaux växte fram på 1700-talet, var det inte ovanligt att Bordeauxnegocianter blandade Gaillac i ljusare Bordeauxviner, för att tillföra extra färg och smak.
 
Terroiren i Gaillac är intressant på flera sätt. Geografiskt befinner man sig i den östligaste delen av den stora regionen "Sydväst", dvs närmast Languedoc. Klimatet har influenser från Medelhavet, som ger rikligt med värme under sommar och höst. Västerifrån kommer maritima influenser, som ger nyttig fukt under våren och sätter igång växtsäsongen och bygger vattenreserver för den torra sommaren. Den varma och torra medelhavsvinden "Autan" har också en mycket viktig funktion, genom sin uttorkande effekt som motverkar sjukdomar i rankorna, ungefär på samma sätt som Mistral i södra Rhônedalen. Autan blåser i perioder om 3-9 dagar, under hela sommarhalvåret.
 
I likhet med andra berömda vindistrikt, är det ingen slump att man gör bra viner i just Gaillac, utan resultatet av mycket goda klimat- och terroirförutsättningar.
 
Vinodlingarna i Gaillac befinner sig på varje sida av floden Tarn och man har indelat distriktet i olika avgränsade terroirområden. Mest centralt, runt själva staden Gaillac, ligger "högra banken" (norr om floden på kartan), och "vänstra banken" (söder om floden), med vissa terroirskillnader och olika vinstilar mellan dem (kalk-lera på högra banken, alluviala terrasser på vänstra banken). Totalt odlas vin i 73 kommuner. Mellan Cunac i öst (öster om Albi) och Saint-Sulpice i väst, sträcker sig vinodlingen längs ca 50 km. AOP Gaillac omfattar ca 3300 ha, medan IGP Côtes du Tarn (Vin de Pays) omfattar ca 2700 ha. Många producenter har båda appellationer i sina sortiment. Ca 300 producenter är verksamma.

AOP Gaillac kan vara rött, rosé, vitt (torrt eller sött, även Vendanges Tardives), eller mousserande (Méthode Traditionnelle eller Méthode Ancestrale). Appellationen avser alltså en stor bredd viner och stilar. Intressant nog var det vita viner som först intogs i AOC-systemet 1938, då speciellt söta vita viner hade mycket hög status. Röda viner tillkom 1970. Röda viner står idag för ca 60% av produktionen. Huvuddruvorna för rött vin är Fer Servadou (även kallad Braucol, lokal druva), Duras (lokal druva), samt Syrah, som måste utgöra minst 60% av det färdiga vinet. Tillåtna bidruvor är Prunelart (lokal druva, besläktad med Malbec, odlas i liten mängd), Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon m fl. För vita viner används bl a de lokala druvorna Mauzac och Loin de L'Oeil (Len de L'el). Det finns en trend i Gaillac idag att vinifiera de lokala druvorna som varietalviner, för att framhäva druvspecificiteten. Braucol är kanske den mest publikvänliga lokala druvan, som charmar med sin mycket fina balans mellan bärighet och kryddighet. Duras är lite kryddigare och pepprigare. Syrah tillför alltid en intressant touch i en Gaillac-blandning, men förekommer relativt sällan som varietalvin. Traditionellt blandar man flera druvsorter för att uppnå en fin balans och komplexitet.
 
När vi pratar röda viner i Gaillac, pratar vi rejäla, robusta viner med mörk färg och mycket kryddighet, även på basnivån. De är ofta förträffliga att dricka redan från 2-3 års ålder och kan lagras i 5-10 år eller längre beroende på nivån. De vinner ofta på lite luftning, för att släta ut kanterna. Dessa viner är i särklass de bästa man kan servera till sydvästra Frankrikes kulinariska läckerheter: Cassoulet (i olika varianter), Toulousekorv, ankconfit med Pommes Sarladaises m fl. Men naturligtvis passar de även till ett mycket bredare register. Mer om detta längre ner.
 
Domaine Vayssette grundades av Florentin Vayssette 1930 och drivs idag av den tredje generationen. Patrice Vayssette kom in i verksamheten 1995, och fick sällskap av frun Nathalie 2006, som är utbildad sommelier. Man odlar totalt 30 ha på den "högra banken", strax norr om floden Tarn och Gaillacs stadskärna, dvs i hjärtat av appellationen (kommunen är Gaillac). 2/3 av den totala arealen (ca 20 ha) odlas i en enda enhet i direkt anslutning till vingården. Landskapet består av små kullar med djup lerig och kalkhaltig jord. Man har en övervägande sydvästlig exponering, vilket förskjuter mognadsprocessen något. Denna del av appellationen är särskilt lämpad för druvan Braucol, som här uppnår en synnerligen fin balans och struktur, ofta med en fräsch framtoning. Ett av producentens viner är en 100% Braucol som är särskilt lyckad. Området är även en högborg för vita viner, både torra och söta, på Mauzac m fl druvsorter.
 

Något som tilltalar mig med Domaine Vayssette är att man behållit en tämligen traditionell profil, med många ursprungstypiska viner. Självklart har vinerna utvecklats med åren, men man upplever en ådra av autenticitet igenom hela sortimentet. Vinodlingen följer hållbara principer och är certifierad enligt HVE (Haute Valeur Environnementale), vilket garanterar en minimal användning av kemikalier. Skörden är alltid 100% manuell, och sker när druvorna når sin fulla mognad, på gränsen till övermognad. Man håller nere skördeuttagen och ökar druvkoncentrationen genom kort beskärning, avlövning samt en grön skörd under sommaren. Vinifieringen av de röda vinerna sker efter 100% avstjälkning och krossning av druvorna, vilket ökar skalkontakten med musten och gynnar extraktionen. Vinerna macererar ca 18-30 dagar med regelbunden pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten), man tillför i princip inga jästkulturer (utom om det är absolut nödvändigt), och endast låga sulfitdoser. Lagringen sker på ståltank eller ekfat beroende på cuvéen i 8-14 månader, varefter man filtrerar vinerna mycket lätt innan buteljeringen. Den lätta filtreringen gör att vinerna kan ha lite fällning i botten av flaskan, vilket självklart är helt harmlöst, och sedvanligt i kvalitetsviner.

 

Domaine Vayssette har ett brett sortiment med många intressanta viner. Fokus i denna lansering ligger på 3 spännande röda viner. Producenten är även känd för ett sött vitt vin, "Cuvée Maxime", som klassas som ett av de bästa i hela Gaillac. Detta speciella vin släpps inte i onlinebutiken men du som är intresserad kan beställa det per mejl. Mer detaljer nedan.

Terroirviner lanserar 3 röda viner av Domaine Vayssette:
 
"Tradition" Gaillac Rouge 2018 (Rött). Basvinet "Tradition" är en typisk Gaillac-blandning på Braucol (40%), Syrah (30%), Duras (25%) samt Merlot (5%), lagrad i 8 månader på ståltank. En intensiv mörk kulör som drar åt lila, och en tillika intensiv, kryddig bukett. Riktigt fin kraft. Peppar, lakrits, viol, en touch kakao, släpper sakta fram svarta vinbär, björnbär och hallon, som växer mellan varje glassnurr. I munnen är tanninerna polerade, kroppen medelfyllig och avslutet fräscht tack vare en mycket angenäm fruktsyra. Det "lättare röda vinet i sortimentet", som Nathalie Vayssette beskrivet det, saknar inte pondus. Utmärkt att njuta till höstens grytor, en cassoulet eller liknande anrättning, en korvgryta med bönor, bräserade fläskkotletter med morötter och timjan, högrevsburgare med rostad sötpotatis mm. Man kan egentligen para det till väldigt mycket. Perfekt rött husvin. Kan lagras i ca 4-5 år.

"Les Jardins de Thibault" Braucol Gaillac Rouge 2018 (Rött). Ett rejält steg uppåt har vi denna 100% Braucol, lagrad i 10 månader på ståltank. Skördeuttaget ligger på 40 hl/ha. En intensiv färg med lila nyanser, och en renrasig doft som bjuder på crème de cassis, björnbär, anis, svarta oliver, mörk chocklad och kritig mineral. I munnen upplevs ett fylligare stoff, ännu potenta tanniner, och en sagolik fruktkoncentration. En mycket angenäm kärv touch av bitter chocklad och mint lyfter vinet till en annan komplexitet. Avslutet är långt, fräscht och otroligt salivretande. Ett klockrent exempel på hur bra en Braucol kan prestera, helt utan sällskap av andra druvor. Braucol jämförs ibland med Cabernet Sauvignon och kan ha inslag av gröna paprikatoner. Här finns ingen tillstymmelse till detta. Tanninerna må vara tighta, men de är finvävda och juicen är helt enkelt lukullisk. Drick denna skönhet till Cassoulet, ankconfit, ankbröst med rödvinssås, rosastekt lammkarré, oxfilé, ostar (t ex Cantal) mm. Lagringspotential ca 7-8 år. Mycket gott idag, kan bli ännu godare om något år.

"Cuvée Léa" Gaillac Rouge 2017 (Rött). Toppvinet bland producentens röda viner är en 50% Braucol, 50% Syrah, lagrad i 12 månader på ekfat, varav 1/3 nya fat. Skördeuttaget är 40 hl/ha. Vinet börjar sakteligen komma till sin rätt, och vinner på att karafferas i 2-3 timmar innan servering. Det bjuder på mer av allt: kropp, tanniner och fruktsyra, i ett synnerligen balanserat, elegant utförande. Färgen är tät purpuröd. Doft- och smakpaletten visar stor fruktmognad där krossade röda och mörka bär, surkörsbär, spelar mot en intensiv kryddighet av kanel, peppar, rökighet och vanilj. I munnen känns tanninerna ännu, fast de är mycket finvävda, och fruktsyran bidrar med en salivretande fräschör. Ett magnifikt vin med solklar uppsida de kommande åren, kan lagras i ca 10. Servera till vilträtter, t ex hjort eller vildsvin, gärna med karljohansvamp, fylld unganka i ugn, ankbröst eller oxfilé med rödvinssås, stekar, mm. Vinet (årgång 2017) belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2020.

Du som är intresserad kan även beställa Domaine Vayssette "Cuvée Maxime" Gaillac Vendanges Tardives 2014 eller 2016. Detta är ett sött vin gjort på 70% Loin de l'Oeil, 30% Muscadelle. Druvorna genomgår en s k "passerillage sur souche", dvs druvklasarna hängs på vinrankornas ståltrådar vid skörd, där de sakta uttorkas av ventilationen. Vinifieringen sker på ekfat. Cuvée Maxime klassas som ett toppvin bland söta viner i Gaillac, med få konkurrenter som kan mäta sig. Restsötman ligger på ca 180-200 gr/l och balanseras av en påtaglig friskhet. Smakprofilen har inslag av tropisk frukt, ananas, citron, kvittenfrukt, vanilj, honung mm, och längden är av episka mått. Vinet är utmärkt till foie gras, Roquefort eller desserter. Du har möjlighet att beställa:
-Cuvée Maxime 2014. 190 gr/l restsocker. Belönades med 2 stjärnor i Guide Hachette 2017.
-Cuvée Maxime 2016. 180 gr/l restsocker. Belönades med 2 stjärnor samt "Coup de Coeur" i Guide Hachette 2019.
Pris: 245 kr (75 cl) eller 195 kr (50 cl). OBS att dessa 2 viner ej finns i onlinebutiken, beställs per mejl till info@terroirviner.com.

Ett litet smakprov:

Domaine Vayssette "Les Jardins de Thibault" Braucol Gaillac Rouge 2018, 192 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken) 

Domaine Vayssette

"Les Jardins de Thibault" Braucol Gaillac Rouge 2018 (Rött). Ett rejält steg uppåt har vi denna 100% Braucol, lagrad i 10 månader på ståltank. Skördeuttaget ligger på 40 hl/ha. En intensiv färg med lila nyanser, och en renrasig doft som bjuder på crème de cassis, björnbär, anis, svarta oliver, mörk chocklad och kritig mineral. I munnen upplevs ett fylligare stoff, ännu potenta tanniner, och en sagolik fruktkoncentration. En mycket angenäm kärv touch av bitter chocklad och mint lyfter vinet till en annan komplexitet. Avslutet är långt, fräscht och otroligt salivretande. Ett klockrent exempel på hur bra en Braucol kan prestera, helt utan sällskap av andra druvor. Braucol jämförs ibland med Cabernet Sauvignon och kan ha inslag av gröna paprikatoner. Här finns ingen tillstymmelse till detta. Tanninerna må vara tighta, men de är finvävda och juicen är helt enkelt lukullisk. Drick denna skönhet till Cassoulet, ankconfit, ankbröst med rödvinssås, rosastekt lammkarré, oxfilé, ostar (t ex Cantal) mm. Lagringspotential ca 7-8 år. Mycket gott idag, kan bli ännu godare om något år.