top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Patrice Vayssette

Patrice Vayssette

Domaine Vayssette
 
Distrikt: Gaillac
_______

 

NY LANSERING 14-27 SEPTEMBER 2022

Gaillac som ligger drygt 50 km nordöst om Toulouse, i departementet Tarn, är ett av Frankrikes äldsta vindistrikt, och definitivt det äldsta i den större vinregion som benämns "Sydväst" (Sud-Ouest) där andra kända distrikt som t ex Cahors, Bergerac, Madiran m fl ingår. Genom läget vid floden Tarn, som är en biflod till Garonne, kunde man frakta vin flodvägen till Bordeaux och exportmarknader. Under medeltiden (från ca 972) utvecklades vinodlingen av benediktinmunkarna från klostret Saint-Michel de Gaillac. Vinerna från Gaillac var mycket eftertraktade och en stor del exporterades till hela Europa; enligt en källa bestod 40% av exporten som avgick från Bordeaux under åren 1306-1307 (årtal där det finns räkenskaper bevarade) av Gaillac-viner. I takt med att vinodlingen i Bordeaux växte fram på 1700-talet, var det inte ovanligt att Bordeauxnegocianter blandade Gaillac i ljusare Bordeauxviner, för att tillföra extra färg och smak.
 
Terroiren i Gaillac är intressant på flera sätt. Geografiskt befinner man sig i den östligaste delen av den stora regionen "Sydväst", dvs närmast Languedoc. Klimatet har influenser från Medelhavet, som ger rikligt med värme under sommar och höst. Västerifrån kommer maritima influenser, som ger nyttig fukt under våren och sätter igång växtsäsongen och bygger vattenreserver för den torra sommaren. Den varma och torra medelhavsvinden "Autan" har också en mycket viktig funktion, genom sin uttorkande effekt som motverkar sjukdomar i rankorna, ungefär på samma sätt som Mistral i södra Rhônedalen. Autan blåser i perioder om 3-9 dagar, under hela sommarhalvåret.
 
I likhet med andra berömda vindistrikt, är det ingen slump att man gör bra viner i just Gaillac, utan resultatet av mycket goda klimat- och terroirförutsättningar.
 
Vinodlingarna i Gaillac befinner sig på varje sida av floden Tarn och man har indelat distriktet i olika avgränsade terroirområden. Mest centralt, runt själva staden Gaillac, ligger "högra banken" (norr om floden på kartan), och "vänstra banken" (söder om floden), med vissa terroirskillnader och olika vinstilar mellan dem (kalk-lera på högra banken, alluviala terrasser på vänstra banken). Totalt odlas vin i 73 kommuner. Mellan Cunac i öst (öster om Albi) och Saint-Sulpice i väst (väster om Rabastens), sträcker sig vinodlingen längs ca 50 km. AOP Gaillac omfattar ca 3300 ha, medan IGP Côtes du Tarn (Vin de Pays) omfattar ca 2700 ha. Många producenter har båda appellationer i sina sortiment. Ca 300 producenter är verksamma.

AOP Gaillac kan vara rött, rosé, vitt (torrt eller sött, även Vendanges Tardives), eller mousserande (Méthode Traditionnelle eller Méthode Ancestrale). Appellationen avser alltså en stor bredd viner och stilar. Intressant nog var det vita viner som först intogs i AOC-systemet 1938, då speciellt söta vita viner hade mycket hög status. Röda viner tillkom 1970. Röda viner står idag för ca 60% av produktionen. Sedan 2011 har man rätt att använda tillägget "Vendanges Tardives" för söta vita viner, en benämning som är villkorad av stränga kriterier, bl a ska musten vid skörd ha en sockerkoncentration på minst 280 gr/l. Vinerna i denna kategori har ibland inslag av ädelröta och är ganska lika Sauternes i stilen.

Huvuddruvorna för rött vin är Fer Servadou (även kallad Braucol, lokal druva), Duras (lokal druva), samt Syrah; dessa måste utgöra minst 60% av det färdiga vinet, men får blandas i fria kombinationer. Tillåtna bidruvor är Prunelart (stavas även "prunelard'', lokal druva, besläktad med Malbec, odlas i liten mängd), Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon m fl. För vita viner används bl a de lokala druvorna Mauzac och Loin de L'Oeil (Len de l'el). Det finns en trend i Gaillac idag att vinifiera de lokala druvorna som varietalviner, för att framhäva druvspecificiteten. Fer Servadou (Braucol) är idag en populär druvsort, med fin balans mellan bärighet och kryddighet, ofta med inslag av peppar och paprika. Aromprofilen är ganska lik Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Det är ett robust vin med tämligen strama tanniner och mycket god lagringsförmåga. Duras är lika bärigt och kryddigt, med kanske lite generösare och rundare smak och lite mjukare tanniner, även om dessa kan vara strama när vinet är ungt. Syrah tillför alltid en intressant touch i en Gaillac-blandning, men förekommer relativt sällan som varietalvin. Traditionellt blandar man flera druvsorter för att uppnå en fin balans och komplexitet.
 
När vi pratar röda viner i Gaillac, pratar vi rejäla, robusta viner med mörk färg och mycket kryddighet, även på basnivån. De är ofta förträffliga att dricka redan från 2-3 års ålder och kan lagras i 5-10 år eller längre beroende på cuvéen och årgången. De vinner ofta på lite luftning, för att släta ut kanterna. Dessa viner är i särklass de bästa man kan servera till sydvästra Frankrikes kulinariska läckerheter: cassoulet (i olika varianter), Toulousekorv, ankconfit med Pommes Sarladaises m fl. Men naturligtvis passar de även till ett mycket bredare register. De serveras med fördel något svala vid ca 16°C.
 
Domaine Vayssette grundades av Florentin Vayssette 1930 och drivs idag av den tredje generationen. Patrice Vayssette kom in i verksamheten 1995, och fick sällskap av frun Nathalie 2006, som är utbildad sommelier. Man odlar totalt 30 ha på den "högra banken", strax norr om floden Tarn och Gaillacs stadskärna, dvs i hjärtat av appellationen (kommunen är Gaillac). 2/3 av den totala arealen (ca 20 ha) odlas i en enda enhet i direkt anslutning till vingården. Landskapet består av små kullar med djup lerig och kalkhaltig jord. Man har en övervägande sydvästlig exponering, vilket förskjuter mognadsprocessen något. Denna del av appellationen är särskilt lämpad för druvan Braucol, som här uppnår en synnerligen fin balans och struktur, ofta med en fräsch framtoning. Området är även en högborg för vita viner, både torra och söta, på Mauzac m fl druvsorter.

Något som tilltalar mig med Domaine Vayssette är att man behållit en tämligen traditionell profil, med många ursprungstypiska viner. Självklart har vinerna utvecklats med åren, men man upplever en ådra av autenticitet igenom hela sortimentet. Vinodlingen följer hållbara principer och är certifierad enligt HVE (Haute Valeur Environnementale), vilket garanterar en minimal användning av kemikalier. Skörden är alltid 100% manuell, och sker när druvorna når sin fulla mognad, på gränsen till övermognad. Man håller nere skördeuttagen och ökar druvkoncentrationen genom kort beskärning, avlövning samt en grön skörd under sommaren. Vinifieringen av de röda vinerna sker efter 100% avstjälkning och krossning av druvorna, vilket ökar skalkontakten med musten och gynnar extraktionen. Vinerna macererar mellan 12-30 dagar beroende på cuvéen med regelbunden pigeage (nedtryckning av skalhatten i musten), man tillför i princip inga jästkulturer (utom om det är absolut nödvändigt), och endast låga sulfitdoser. Lagringen sker på ståltank eller ekfat beroende på cuvéen i 6-18 månader, varefter man filtrerar vinerna mycket lätt innan buteljeringen. Den lätta filtreringen gör att vinerna kan ha lite fällning i botten av flaskan, vilket självklart är helt harmlöst, och sedvanligt i kvalitetsviner.

 

Domaine Vayssette har ett brett sortiment med många intressanta viner. I den aktuella lanseringen fångar vi denna bredd genom ett urval av 6 viner: 4 röda, 1 torrt vitt vin och 1 Vendanges Tardives.

Terroirviner lanserar 6 viner av Domaine Vayssette:

"Cuvée Clémence" Gaillac Blanc 2020 (Torrt vitt vin). Görs på den lokala druvan Mauzac, som är vanlig i sydvästra Frankrike och används såväl till mousserande viner som torra och söta vita viner. Mauzac är senmognande och trivs bra i Gaillac där den mognar fullt ut och behåller en bra fräschör. "Cuvée Clémence" vinifieras och lagras på 225-liters ekfat från Bordeaux i 8 månader, med regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen). Faten är 1-2 år gamla. Vinet har en mycket behaglig, mjuk och rund karaktär med fin fräschör och delikat fatkaraktär. Typiska toner av mogna gula äpplen, saftiga päron, en lite mer exotisk touch av ananas, blandas med diskreta toner av anis, vanilj och rostade hasselnötter. Helheten innehåller ett elegant intryck av smörighet och honungskaraktär. Ett otroligt klunkbart vin som inte alls känns tungt utan snarare leker i munnen, och har samtidigt bra koncentration och längd. Perfekt till en elegant tillagad fiskrätt (t ex piggvar, pilgrimsmusslor mm), gärna med fänkål- eller aniskryddning, och knaprigra grönsaker som tillbehör. Funkar utmärkt till mellanlagrad Comté, Cantal och Tomme de Chèvre m fl ostar. Kan lagras i ca 5 år t o m 2025.
 
"Tradition" Gaillac Rouge 2020 (Rött). Det röda basvinet "Tradition" är en typisk Gaillac-blandning på Braucol (35%), Syrah (35%), Duras (20%) samt Prunelart (10%), lagrad i 8 månader på ståltank. I årgång 2020 appellerar vinet med en generös fruktmognad och rondör i munnen. Kulören är djupt rubinröd med drag åt purpur. Mycket frukt i första sniffen, svarta vinbär, björnbär och mogna hallon; den kryddigare sidan växer i glaset, med typisk peppar, viol, och en touch kakao. I munnen upplevs både sammetslena tanniner och en salivretande fruktsyra. Ett utmärkt husvin med kolossal klunkbarhet, att servera till höstens grytor, en cassoulet eller liknande anrättning, en korvgryta med bönor, bräserade fläskkotletter med morötter och timjan, högrevsburgare med rostad sötpotatis mm. Man kan egentligen para det till väldigt mycket. Kan lagras i ca 4-5 år, men drickes gärna redan nu.

"Les Jardins de Thibault" Duras Gaillac Rouge 2020 (Rött). Ett steg upp i Domaine Vayssettes sortiment har vi serien "Les Jardins  de Thibault", som består av 3 separata varietalviner, på druvorna Braucol respektive Duras och Prunelart. I förra lanseringen fokuserade vi på Braucol, denna gång blir det druvan Duras, i den mycket trevliga årgången 2020. Ett generöst, drygt medelfylligt vin med spektakulär fruktighet som är årgångens signatur, med elegant, kompletterande kryddighet. Vinet skalmacererade i 12 dagar hantverksmässigt genom manuell pigeage (manuell nedtryckning av skalhatten i musten och omrörning), och lagrades till 100% på ståltank i 6 månader. Färgen är intensiv med drag åt purpurrött. Doften är stor, mycket fruktig med tydliga toner av mogna hallon, björnbär och blåbär. Duras typiska pepprighet kommer sakta fram, tillsammans med en lätt rökighet, toner av lakrits och vanilj. Tanninerna är fasta och i sandkornskvalitet, medan fruktsyran förlänger eftersmaken med en oemotståndlig fräschör. Utförandet är inte så "rustikt" som man kanske hade förväntat sig, utan det är lent, behagligt och oerhört klunkvänligt. Här har vinmakaren varit noggrann med extraheringen; utöver årgångens egenskaper ligger den manuellt utförda pigeagen till grund för tanninernas rondör. Drick denna skönhet till grytor, cassoulet, ankconfit, eller en grillad entrecôte eller ryggbiff med ett hemlagat kryddsmör. Varför inte en smakrik hamburgare med karamelliserad lök. Prova också till ostar, t ex Cantal eller Saint-Nectaire. Lagringspotential ca 5-6 år.

"Cuvée Léa" Gaillac Rouge 2018 (Rött). Vi är nu framme vid toppvinerna. "Cuvée Léa" är det röda flaggskeppsvinet: en 50% Braucol, 50% Syrah, lagrad i 12 månader på ekfat, varav 1/3 nya fat. Skalmacerationen pågår i uppemot 30 dagar, med manuell pigeage. Skördeuttaget stannar på låga 40 hl/ha. 2018 är en mycket stark årgång, enligt mig snäppet bättre än 2017. Vinet börjar sakteligen komma till sin rätt, och vinner på att karafferas i ca 2 timmar innan servering. Ett kraftfullt, fylligt vin med fin koncentration, som fått en mer utpräglad kryddighet från faten. Färgen är tät purpurröd med granatnyans. Doft- och smakpaletten visar stor fruktmognad, tydlig crème de cassis, surkörsbär, och en intensiv kryddighet av kakao, peppar, rökighet och vanilj. En knappt märkbar touch röd paprika gör vinet ännu mer spännande. I munnen känns tanninerna ännu tighta, fast de är mycket finvävda, och fruktsyran bidrar med en salivretande fräschör. Ett magnifikt vin som kan njutas idag eller lagras vidare. Lagringspotential: ca 8-10 år. Servera till vilträtter, t ex hjort eller vildsvin, gärna med karljohansvamp, fylld unganka i ugn, ankbröst eller oxfilé med rödvinssås, stekar, mm. Med lite lagring blir det perfekt att servera till kraftiga ostar.

"L'Hors Norme" Gaillac Rouge 2018 (Rött). Detta vin är exakt som namnet antyder, "hors norme", dvs "extraordinärt", "utöver det normala". Det produceras inte varje år utan enbart i de årgångar där man anser att stoffet finns. Vinet görs på vingårdens absolut bästa Braucol-stockar, drakoniskt selekterade, vinifierade på 100% nya ekfat i 30 dagar med manuell pigeage, och sedan lagrade på samma fat i 18 månader. För att uppnå den perfekta balansen används 400-liters fat. Produktionen är mycket begränsad. Endast 2 fat producerades, motsvarande 1030 buteljer. Vinet är av exceptionell klass och ett av de finaste uttrycken av Gaillac och druvan Braucol, där kraften och intensiteten är som störst, men där allting samtidigt är mycket harmoniskt sammansatt. För mig påminner vinet om en storslagen Cabernet Franc, vilket inte är helt konstigt med tanke på att Braucol har ett visst släktskap med Cabernetfamiljen. Vinet är stilmässigt inte helt olikt en finare Bordeaux, och det är inte irrelevant att för en stund kontemplera de historiska banden som har funnits mellan Gaillac och Bordeaux. Doften är stor, tät, mycket koncentrerad med uppenbar crème de cassis, surkörsbär, ingjuten vanilj, lakrits, kakao, rostat kaffe, gråpeppar, färska örter, röd paprika, rökiga undertoner och finstämd mineralitet. Kroppen är tät och fyllig med ännu strama men oerhört finslipade tanniner. Jäsningen på ekfat, som innebär att druvan får kontakt med eken direkt från början, bidrar till att integrera fatens tanniner i vinet. Vinet och eken "gifter sig" på det bästa tänkbara sättet och man uppnår en finare tanninkvalitet. Ytterst få viner vinifieras på detta sätt idag, och endast i mycket små volymer. Karaffera "Hors Norme" ett par timmar innan servering och njut till rosastekt ankbröst med rödvinssky, rosastekta lammracks med rosmarinsky och en hemgjord potatisgratäng, eller en hjortstek med timjan och rotselleripuré. Med lite lagring kommer vinet att bli strålande till kraftiga ostar och man kan även testa det till mörk chocklad. Drickes i långa, ovala glas av Bordeauxtyp. Detta unika vin är tillgängligt idag men kan lagras i uppemot 15 år, eventuellt längre.

OBS: endast 36 flaskor tillgänliga. Vid beställning av minst 3 flaskor "Hors Norme" kommer leverans att ske i en fin trälåda.

Domaine Vayssette "Cuvée Maxime" Gaillac Vendanges Tardives 2016 (Sött vitt vin). Vi avslutar med ännu ett toppvin, nu i det söta registret. "Cuvée Maxime" görs på 70% Loin de l'Oeil, 30% Muscadelle. Druvorna genomgår en s k "passerillage sur souche", dvs druvklasarna hängs på vinrankornas ståltrådar vid skörd, där de sakta uttorkas av ventilationen. Skördeuttaget är mycket lågt, ca 10-15 hl/ha. Vinifieringen sker till 100% med druvans naturliga jästkulturer vid låg temperatur. Vinet lagras sedan på 100% nya ekfat i 5 månader. Restsockerhalten i årgång 2016 landar på 180 gr/l (en nivå i klass med Sauternes) och balanseras av en fin friskhet. Smakprofilen har inslag av torkade aprikoser, tropisk frukt, ananas, citron, kvittenfrukt, vanilj och honung. Munkänslan är sammetslen och viskös med mycket lång eftersmak. Vinet är utmärkt till foie gras, Roquefort, chocklad, crème brûlée eller en aprikospaj. Lagringspotential: ca 15-20 år. Vinet belönades med 2 stjärnor och "Coup de Cœur" i Guide Hachette 2019. Endast 3970 buteljer producerades av vinet. Vinet har god hållbarhet efter öppning (ca 2 veckor i kylskåp).

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt nedan:
 

1 fl "Cuvée Clémence" Gaillac Blanc 2020
1 fl "Tradition" Gaillac Rouge 2020
2 fl "Les Jardins de Thibault" Duras Gaillac Rouge 2020
2 fl "Cuvée Léa" Gaillac Rouge 2018

De 2 exklusiva cuvéerna "Hors Norme" och "Cuvée Maxime" ingår inte i blandlådan men kan beställas flaskvis, så länge lagret räcker.

Ett litet smakprov:
Domaine Vayssette "Cuvée Léa" Gaillac Rouge 2018, 239 kr/fl
(Fler viner av samma producent finns i butiken) 

IMG_6920.JPG

Mer info om vinet i den svarta rutan 

bottom of page