top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine de la Chapelle - Châteauneuf-de-Gadagne
Domaine de la Chapelle
Distrikt: Côtes-du-Rhône Villages Gadagne, Côtes-du-Rhône
_______

 

NY LANSERING 4-13 OKTOBER 2022

Vindistriktet "Gadagne" (så uppnämnt efter bynamnet Châteauneuf-de-Gadagne), är en liten och tämligen okänd pärla, 15 km öster om Avignon och 18 km söder om Châteauneuf-du-Pape. Här har man producerat vin åtminstone sedan påvarnas tid i Avignon på 1300-talet, men säkert längre tillbaka. Byn åtnjöt under flera sekel ett högt renommé, t o m högre än Châteauneuf-du-Pape; gränsstenar från påvetiden vittnar om att delar av marken var påvemark.
 
Terroiren är lik den i Châteauneuf-du-Pape, med stora ovala stenar (galets roulés) ovanpå röd lera. Stenarna absorberar värme under dagen och släpper den på natten, vilket driver fram en hög mognad i druvorna. Vinodlingen i Gadagne ligger på en platå med en snitthöjd på 115 meter. På den nordöstra sidan finns hisnande utsikter mot Provence och Mont Ventoux. Gadagne-platån känneteckas av en tung och djup lera med exceptionell förmåga att binda vatten, vilket möjliggör en oavbruten vattenförsörjning för rankorna under de stekheta och torra sommarmånaderna. Faktum är att vattnet som ansamlas under Gadagne-platån räcker till att försörja samtliga offentliga fontäner i Châteauneuf-de-Gadagne året runt... Vinden Mistral, som här blåser friskt, torkar ut vinrankorna och skyddar mot mjöldagg och andra svampsjukdomar.   
 
Sedan 2012 har området "Villages"-status och de röda vinerna har rätt till appellationen "Côtes-du-Rhône Villages Gadagne". Detta var något vinbönderna i Gadagne hade kämpat för i ett decennium. Totalt omfattar appellationsområdet 250 ha, varav 64 ha idag används för röd "Gadagne". 7 oberoende producenter samt ett vinkooperativ är verksamma i distriktet. Vinskribenten Andrew Jefford har skrivit en mycket spännande artikel om Gadagne: "The other Châteauneuf", i den välkända vinguiden Decanter (13/2-2017). Läs gärna artikeln här: http://www.decanter.com/wine-news/opinion/jefford-on-monday/gadagne-the-other-chateauneuf-354772/

Domaine de la Chapelle är till ytan den minsta, och förmodligen den äldsta vingården i Gadagne, dokumenterad sedan 1644. Den drevs av jesuitorden under 1700-talet och har fått sitt namn av kapellet (Chapelle) som jesuiterna byggde 1724, och står till denna idag. Man känner en viss vördnad när man stiger in genom den massiva ekdörren som är ingången till gården. Sedan 1954 drivs gården av familjen Boussier och sedan 2009 av Sylvain som är den 3:de generationen.

Sylvain Boussier, 41, är en ovanlig vinmakare. Han är utbildad systemvetare (med avlagd doktorsexamen) och undervisar på universitet i Avignon. Samtidigt driver han Domaine de la Chapelle, som är hans huvudengagemang. Sedan 2018 får han fullt stöd av frun Céline, som helhjärtat klivit in i arbetet på vingården.

Gårdens dryga 8 ha består till större delen av äldre vinstockar (över 40 år) med naturligt låga skördeuttag runt 30 hl/ha. Odlingen sker med minimala ingrepp och noll herbicider. 100% organiskt gödsel används, och jorden plöjs mekaniskt. Sylvains arbetsmetoder är sedan länge nästintill ekologiska. En formell ekologisk certifiering är något Sylvain funderar på. Eftersom de äldre stockarna är djupt rotade i den tunga leriga jorden på Gadagne-platån, har dessa tillgång till vattenreserver på djupet. Mognadsprocessen fortgår därmed jämnt och utan avbrott, vilket ger druvor med mycket hög fenolisk koncentration.

När det gäller vinifieringen har Sylvains filosofi genom åren utvecklats och förfinats. Medan den tidigare stilen byggde på en tämligen långt driven extraktion, som gav tuffa, tanninrika viner som ofta behövde en viss lagring för att bli tillgängliga, är den nya stilen mjukare extraherad och mer polerad. Skiftet skedde från årgång 2016. Sylvain upplevde att då terroiren i Gadagne var så "explosiv" (hans egna uttryck), så fick hans röda viner en naturlig dos med tanniner utan att man behövde pressa fram dem alltför hårt. För Tradition kör Sylvain nu en mjuk "remontage" per dag i 4 veckor. För Réserve kör han en daglig "délestage" i början av vinifieringen, för att sedan övergå till en lättare remontage per dag på samma sätt som för Tradition. Réserve blir sålunda stramare i stilen, och mer lagringskrävande (vilket är syftet); syresättningen som délestagen medför har även en luftande effekt på den naturligt reduktiva Syrah-druvan. Hela idén är att vinerna mår bättre av att begränsa ingreppen, att inget behöver pressas fram, ty det kommer fram av egen kraft. Från årgång 2018 har Sylvain även slutat använda foudres (stora ekliggare) för lagringen. Lagringen sker nu till 100% på cementtankar och ståltankar i 8-12 månader. Återigen vilar beslutet på att terroiren i Gadagne bäst lämpar sig för detta. Terroirens "explosivitet" behöver ingen ekbehandling (om än väldigt mild, som är fallet med foudres), då Gadagne-vinerna ofta har en naturlig kryddighet som kan påminna om ek, t ex chocklad- eller lakritstoner. Många blir faktiskt förbluffade när Sylvain avslöjar att inget av de röda vinerna (framför allt "Réserve") lagrats på ekfat. Frukten blir dock desto renare och intensivare tack vare lagringen på cement- och ståltankar. Vinerna filtreras inte eller väldigt lite innan buteljeringen.
 
När det gäller Sylvains vita vin och rosévin, är metoden väldigt straightforward: pressning, sedan jäsning vid låg temperatur (14°C) och kort lagring i 3-7 månader innan buteljering är det enda som krävs. Resultatet är fantastiskt, som kommer att framgå nedan. Dessa viner har enligt regelverket inte rätt till appellationen "Gadagne" utan klassas som "Côtes-du-Rhône".

Den sammanlagda årliga produktionen uppgår till ca 10.000-15.000 buteljer.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine de la Chapelle:

"Chêne Blanc" Côtes-du-Rhône 2021 (Torrt vitt vin). Sylvains vita vin har varit mycket omtyckt sedan han började göra det 2014. Det vilar någon form av "välsignelse" över detta vin, menar Sylvain. Druvorna skördas för hand och pressas, sedan sköter vinet sig självt, i princip utan några som helst ingrepp, med lika gott resultat varje år... Årgång 2021, 60% Grenache Blanc, 40% Viognier lagrad till 100% på emaljtank, charmar med sin naturliga aromatiska generositet balanserad av mycket fräschör. Det lite svalare vädret 2021 tog inte bort något av Rhônedruvornas aromatiska kraft, men tillförde kanske lite extra spänst i vinerna. Doften är rentutsagt förförisk. Generösa päron, persika, aprikoser, tropisk nektar, akacia, lätt fänkål, vaniljstång och en lätt mineralitet dominerar buketten på ett högst inbjudande sätt. Smaken är rund och välbalanserad, med angenäm krämighet, en mogen fruktsyra och tydlig upplevelse av nektar och persikokärnor. Avslutet är svalkande, juicigt, lätt mineraldrivet med lite sälta. Njut som aperitifvin, till tapas eller till grillad fisk (t ex havsabborre, rödmulle eller annan), gärna marinerad i olivolja och örter. Suveränt också till grillade jumboräkor på spett, samt till ostar, gärna en god Chèvre från sydfrankrike. Drickes ungt inom ca 3 år.

"Esquisse" Côtes-du-Rhône 2021 (Rött). Sylvain började producera cuvéen "Esquisse" första gången 2020, som ett experiment, på äldre Mourvèdre med en mindre del Syrah. Vinet blev en enorm succé och sålde slut på nolltid. Han bestämde att göra en ny upplaga av vinet 2021, denna gång med Syrah som huvuddruva (ca 95%), och lite Grenache (ca 5%). Vinifieringen är en form av kolsyrejäsning på hela klasar som på franska kallas "semi-carbonique". Musten tillåts ha kontakt med stjälkarna. Denna typ av vinifiering kräver mycket stor precision och fingerfärdighet för att resultatet ska bli riktigt bra. Bottendelen av tanken fylls först med krossad Grenache, vilket sätter igång en klassisk jäsning, så att tanken fylls med koldioxid. Sedan läggs Syrah-druvorna i hela klasar varsamt i tanken, för hand, en efter en, mycket försiktigt för att undvika att de krossas. Metoden kallas "semi-carbonique", eftersom det redan startat en klassisk jäsning i botten av tanken. Kolsyrejäsningen sker inifrån de oskadade druvorna, till 100% med druvans naturliga jästkulturer, och fortgår under 10 dagar; under denna tid spricker druvorna vartefter och druvmusten sipprar ut, och Sylvain låter den macerera tillsammans med stjälkarna. Detta är kanske den mest delikata delen av processen. För att lyckas måste klasarna inklusive stjälkarna vara mogna och skördade exakt vid rätt tidpunkt. Macerationen med stjälkarna får inte hålla på för länge, med risk att erhålla otrevliga och bittra tanniner i vinet, men tillräckligt länge för att uppnå den tanninstruktur som önskas. I klassisk kolsyrejäsning hälls musten successivt ut efter sprickning av druvorna. Men här får den alltså ligga kvar och macerera. Efter 10 dagar avhälls hela musten, och stjälkarna och skalen pressas. Vinet inklusive den nypressade musten fortsätter jäsa på ståltank, och lagras sedan i ca 7 månader på tank fram till buteljeringen (aktuell årgång buteljerades 13 april 2022). Under hela processen har inga sulfiter tillsatts, utom en minimal dos vid buteljeringen, ca 20 mg/l. I årgång 2021 fick Sylvain ut 1600 flaskor, ungefär samma kvantitet som 2020. Efter att ha testat Mourvèdre 2020, ville Sylvain testa Syrah 2021, med lika lysande resultat. Druvan förknippas inte i första hand med kolsyrejäsning. Genom sin kraftfulla karaktär ger det vinet definitivt en kryddigare stil än vad man kanske först anade. Personligen upplever jag att både druvan, men också terroiren, lyser igenom i vinet, så att det trots den alternativa vinifikationen verkligen känns hemma i Gadagne. Jämfört mot de klassiska "Gadagnerna" ("Tradition" och "Réserve") har vi mjukare tanniner och en mer direkt fruktighet. Men vi befinner oss naturligtvis i Sydfrankrike, och varje association till lättare viner av typen Beaujolais saknar helt relevans. Esquisse 2021 hänför med sin suverän aromatiska intensitet. En stor doft med explosiv bärighet av vilda björnbär, hallon och svarta vinbär, nyanseras av Syrahtypiska rökta charkuterier, svartpeppar, rosmarin, salvia och lakrits. I munnen är kroppen rund och tanninerna sidenmjuka, med en lång eftersmak av lakrits. Klunkbarheten är enorm, samtidigt som kroppen är välbyggd och stadig. Tanken är att konsumera vinet ungt, nu och ca 2 år framåt. Njut till en mängd rätter, oxfilécarpaccio, chorizo, rostbiff med potatissallad, kryddiga vegorätter mm. Servera svalt vid ca 15°C. Esquisse har en ny etikett i varje årgång. I årgång 2021 föreställer den en ritning gjord av Sylvains son Vincent, när denne var 4 år gammal. OBS: varning för slutförsäljning, detta vin finns i begränsad mängd!

"Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2020 (Rött). Äldre årgångar av "Tradition" brukade vara tämligen strama i sin ungdom och krävde 4-5 års lagring för att komma till sin rätt. Stilen är nu mjukare extraherad, med mjukare tanniner och en juicig munkänsla. 2020 har Sylvain medvetet gjort en synnerligen juicig, lekfull, fruktdriven "Tradition", med ljus bärighet, varm Rhônekryddighet och en salivretande fräschör. Blandningen är som vanligt 40% Grenache, 40% Syrah och resten Mourvèdre och Cinsault, från drygt 40-åriga stockar. Lagringen skedde till 100% på cement- och ståltankar. Vinet är öppet, uttrycksfullt, mycket inbjudande med ljuvliga toner av rörda hallon, mogna körsbär, viol, lagerblad, färskmalen peppar, mentol och en mineralstänk. Det är tillgängligt, okomplicerat, och helt enkelt supergott. En avskalad stil i renhetens tecken, med en mineralitet av gnistrande sten som väl kommer till uttryck. Tanninerna är silkeslena. Passar utmärkt till grillade rätter, t ex marinerade ox- eller kycklingspett, eller kryddiga korvar. Servera gärna med provençalska tillbehör som aubergine, paprika och tomater. Prova även till en god pizza, och ostar. Drickes relativt ungt medan frukten är som livligast, nu och 3-4 år framåt. Servera svalt vid ca 15-16°C. Från årgång 2022 har Sylvain bestämt att återgå till en lite mörkare och kraftigare stil i sin "Tradition", efter att ha experimenterat med den lite lättare stilen i några år. Detta eftersom "Esquisse" nu kommit in i sortimentet och erbjuder den lite lekfullare stilen.

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2020 (Rött). Vi är framme vid toppvinet, som verkligen bjuder på en toppupplevelse. 80% Syrah, 20% Grenache från över 60-åriga stockar (vingårdens äldsta) är grundreceptet till detta vin. En optimal extraktion uppnås genom dagliga "délestage" (tömning av hela musten, sedan spolning över skalhatten, på öppen tank) i början av jäsningen. Därefter fortsätter extraktionen med dagliga "remontage" (överpumpning av musten) i 4 veckor. Resultatet upplevs i den täta, intensiva kulören, och i de angenämt fasta och finkorniga tanninerna. Vinet lagrades till 100% på cement- och ståltankar i 8 månader. Vid första anblicken är vinet en riktig fruktbomb som exploderar direkt efter öppning. Med lite luftning, växer nyanserna. Körsbärslikör, blåbär, mullbär, plommon, bokstavligen erövrar nos och gom. Mer finstämda toner av garrigue, ljus tobak, viol, svartpeppar och kakao följer i dess spår. På avslutet har vi en fräsch lakritston som länge håller sig kvar, med förnimmelser av kakao och mogna bär. Kroppen är drygt medelfyllig, med en textur av sammet. På avslutet upplevs tanninfastheten, kombinerat med en extraordinär juicighet. Vinet sprudlar av ungdom, och är förvånansvärt klunkbart och salivretande redan nu. Naturligtvis ligger toppen något år (eller ett par år) framåt. Lagringspotentialen är ca 8-10 år. Drick denna skönhet till det absolut möraste köttet du kan komma på, serverat med en krämig potatisgratäng, tomates provençales och färska örtkryddor. Eller till en mustig, vällagad Bœuf Bourguignon. En vildsvinsstek torde också passa perfekt. Som nämndes i inledningen belönades vinet med 2 stjärnor och "Coup de Cœur" i Guide Hachette 2023. För er som minns, är detta samma höga betyg som "Réserve" 2016 fick i Guide Hachette 2019...

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en premiumbetonad blandlåda enligt följande:

1 fl "Chêne Blanc" Côtes-du-Rhône 2021
1 fl "Esquisse" Côtes-du-Rhône 2021
1 fl "Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2020
3 fl "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2020
 
Alla viner kan självklart beställas flaskvis enligt eget tycke.

Tips! Det finns även lite "Claretière" Rosé Côtes-du-Rhône 2021 i onlinebutiken, pris 155 kr/fl. Kanske årets bästa rosé enligt mig. God rosé dricker man året runt, inte bara sommartid.

Ett litet smakprov:

Domaine de la Chapelle "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages 2019, 259 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_6190.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page