• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine de la Chapelle - Châteauneuf-de-Gadagne
Domaine de la Chapelle
Distrikt: Côtes-du-Rhône Villages Gadagne, Côtes-du-Rhône
_______

 

NY LANSERING 12-26 MAJ 2020

Vindistriktet "Gadagne" (så uppnämnt efter bynamnet Châteauneuf-de-Gadagne), är en liten och tämligen okänd pärla, 15 km öster om Avignon och 18 km söder om Châteauneuf-du-Pape. Här har man producerat vin åtminstone sedan påvarnas tid i Avignon på 1300-talet, men säkert längre tillbaka. Byn åtnjöt under flera sekel ett högt renommé, t o m högre än Châteauneuf-du-Pape; gränsstenar från påvetiden vittnar om att delar var påvemark.
 
Terroiren är lik den i Châteauneuf-du-Pape, med stora ovala stenar (galets roulés) ovanpå röd lera. Stenarna absorberar värme under dagen och släpper den på natten, vilket driver fram en hög mognad i druvorna. Vinodlingen i Gadagne ligger på en platå med en snitthöjd på 115 meter. På den nordöstra sidan finns hisnande utsikter mot Provence och Mont Ventoux. Gadagne-platån känneteckas av en tung och djup lera med exceptionell förmåga att binda vatten, vilket möjliggör en oavbruten vattenförsörjning för rankorna under de stekheta och torra sommarmånaderna. Vinden Mistral, som här blåser friskt, torkar ut vinrankorna och skyddar mot mjöldagg och andra svampsjukdomar.   
 
Sedan 2012 har området "Villages"-status och de röda vinerna har rätt till appellationen "Côtes-du-Rhône Villages Gadagne". Detta var något vinbönderna i Gadagne hade kämpat för i ett decenium. Totalt omfattar appellationsområdet 250 ha, varav 64 ha idag används för röd "Gadagne". 7 oberoende producenter samt ett vinkooperativ är verksamma i distriktet. Vinskribenten Andrew Jefford har skrivit en mycket spännande artikel om Gadagne: "The other Châteauneuf", i den välkända vinguiden Decanter (13/2-2017). Läs gärna artikeln här: http://www.decanter.com/wine-news/opinion/jefford-on-monday/gadagne-the-other-chateauneuf-354772/

Domaine de la Chapelle är förmodligen den äldsta vingården i Gadagne, dokumenterad sedan 1644. Den drevs av jesuitorden under 1700-talet och har fått sitt namn av kapellet (Chapelle) som jesuiterna byggde 1724, och står till denna idag. Man känner en viss vördnad när man stiger in genom den massiva ekdörren som är ingången till gården. Sedan 1954 drivs gården av familjen Boussier och sedan 2009 av Sylvain som är den 3:de generationen.

Sylvain Boussier, 39, är en ovanlig vinmakare. Han är utbildad systemvetare (med avlagd doktorsexamen) och undervisar på universitet i Avignon. Samtidigt driver han Domaine de la Chapelle, som är hans huvudengagemang. Sedan 2 år tillbaka får han fullt stöd av frun Céline, som helhjärtat klivit in i arbetet på vingården.

Gårdens dryga 8 ha består till större delen av äldre vinstockar (över 40 år) med naturligt låga skördeuttag runt 30 hl/ha. Odlingen sker med minimala ingrepp och noll herbicider. Eftersom de äldre stockarna är djupt rotade i den tunga leriga jorden på Gadagne-platån, har dessa tillgång till vattenreserver på djupet. Mognadsprocessen fortgår därmed jämnt och utan avbrott, vilket ger druvor med mycket hög fenolisk koncentration.
 
När det gäller vinifieringen har Sylvains filosofi genom åren utvecklats och förfinats. Medan den tidigare stilen byggde på en tämligen långt driven extraktion, som gav tuffa, tanninrika viner som ofta behövde en viss lagring för att bli tillgängliga, är den nya stilen mjukare extraherad och mer polerad. Skiftet skedde från årgång 2016. Sylvain upplevde att då terroiren i Gadagne var så "explosiv" (hans eget uttryck), så fick hans röda viner en naturlig dos med tanniner utan att man behövde pressa fram dem alltför hårt. För Tradition kör Sylvain nu en mjuk "remontage" per dag i 4 veckor. För Réserve kör han en daglig "délestage" i början av vinifieringen, för att sedan övergå till en lättare remontage per dag på samma sätt som för Tradition. Réserve blir sålunda stramare i stilen, och mer lagringskrävande (vilket är syftet); syresättningen som délestagen medför har även en luftande effekt på den naturligt reduktiva Syrah-druvan. Hela idén är att vinerna mår bättre av att begränsa ingreppen, att inget behöver pressas fram, ty det kommer fram av egen kraft. Från årgång 2018 har Sylvain även slutat använda foudres (stora ekliggare) för lagringen. Lagringen sker nu till 100% på cementtankar och ståltankar i 12 månader. Återigen vilar beslutet på att terroiren i Gadagne bäst lämpar sig för detta. Terroirens "explosivitet" behöver ingen ekbehandling (om än väldigt mild, som är fallet med foudres), då Gadagne-vinerna ofta har en naturlig kryddighet som kan påminna om ek, t ex chocklad- eller lakritstoner. Många blir faktiskt förbluffade när Sylvain avslöjar att inget av de röda vinerna lagrats på ekfat. Frukten blir dock desto renare och intensivare tack vare lagringen på cement- och ståltankar. Vinerna filtreras inte eller väldigt lite innan buteljeringen.
 
När det gäller Sylvains vita vin och rosévin, är metoden väldigt straightforward: naturlig pressning och kort lagring i 3-4 månader innan buteljering är det enda som krävs. Resultatet är fantastiskt, som kommer att framgå nedan. Dessa viner har enligt regelverket inte rätt till appellationen "Gadagne" utan klassas som "Côtes-du-Rhône".

Den sammanlagda årliga produktionen uppgår till ca 10.000-15.000 buteljer.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine de la Chapelle:

"Chêne Blanc" Côtes-du-Rhône 2019 (Vitt). En av sensationerna i denna lansering. Sylvain gjorde sitt första vita vin 2014. Druvorna som används är Grenache Blanc och Viogner (planterade 2010), och en liten plätt Ugni Blanc som är 65 år gammal. Medan Ugni Blanc normalt står för 10-20% av blandningen, reducerades dess andel till endast 1% 2019, som en följd av en kraftig solhetta som "brände" en stor del av druvorna. Det kan ju verka lite beklagligt att dessa äldre druvstockar (planterade av Sylvains farfar) inte fick komma med i vinet. Icke-desto mindre blev kvaliteten helt unik. 2019 är nog det bästa vita vinet som Sylvain gjort sedan 2014. Det första som förvånar är den djupa, halmgula kulören, som kontrasterar mot den normalt sett platinagula kulören från tidigare årgångar. Nosen är stor, aromatisk och fräsch. Vi har här ett påtagligt fruktigt och smakrikt vin med intensiv citrus, rosa grapefrukt, nektariner, lätt blommighet och mineralitet. I munnen sjuder det av energi, med en helt enastående friskhet i en stor, rund kropp. Vinet är ypperligt att dricka som aperitif, till tapas, oliver, och gärna till grillad fisk (t ex havsabborre) eller grillade jumboräkor på spett. Kan lagras i 3-4 år utan problem. Du som gillar vit Côtes-du-Rhône, här har du ett mycket bra exempel. Endast 3500 buteljer producerades.

 

"Claretière" Rosé Côtes-du-Rhône 2019 (Rosé). Sylvains rosé har alltid tilltalat mig, med sin eleganta, renbäriga och friska stil. Druvorna skördas på läget "Claretière" (ca 1 ha), en terrass med hisnande utsikt mot Mont Ventoux, bara några hundra meter från vineriet. Blandningen för 2019 är 60% Cinsault, 40% Grenache, och vinet har en något djupare kulör än vanligt, med en subtil orange nyans. Som vanligt är Claretière ett vin som inte avslöjar allt direkt, utan gradvis och på ett lekfullt, elegant sätt. Däri ligger vinets klass. Vilda bär, smultron, sedan stenfrukter och citrusskal, och så kommer en klick anis och färska örter. I munnen finns både rondör och friskhet i perfekt balans, i en medelfyllig kropp. Eftersmaken varar mycket längre än man hade trott; här finns en pondus och en energi som man först inte hade anat. Ett vin som förbryllar. Perfekt att dricka som aperitif, till Sallade Niçoise, charkuterier, grillade korvar, guacamole, vegetariskt, mm. Drickes ungt, nu - 2021. Endast 1500 buteljer producerades.

 

"Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2018 (Rött). Äldre årgångar av "Tradition" brukade vara tämligen strama i sin ungdom och krävde 4-5 års lagring för att komma till sin rätt. Stilen är nu lite mer tillgänglig och polerad, fast med samma kraft och explosivitet som är ett uttryck av terroiren. Blandningen är 40% Grenache, 40% Syrah och resten Mourvèdre och Cinsault, från drygt 40-åriga stockar. Lagringen skedde till 100% på cement- och ståltankar. En stor, härlig doft av krossade hallon, färskmalen peppar, lavendel och torkade örter, med nyanser av kakao och mintighet välkomnar nosen. När Sylvain använder uttrycket "explosiv" förstår man vad han menar. I munnen är volymen drygt medelfyllig, otroligt klunkbar med ett angenämt tanninbett som ger fasthet och inte försakar vinets juicighet. Vinet har en fräsch mineralitet som lyser igenom, och en lätt angenäm "sockrighet" på avslutet som vittnar om fruktmognaden. Drick redan nu till grillat kött, t ex lammkotletter, gärna med provençalska tillbehör som aubergine, paprika och tomater. Vinet är helt oumbärligt denna sommar vid grillen. Vintertid blir det en utmärkt match till en cassoulet, en mustig korvgryta eller annan gryta. Eller bara en bit entrecôte med pommes och béa! Kan lagras i 6-7 år. Öppna i god tid innan servering (karaffera ej), servera vid ca 17°C.

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2018 (Rött). Och nu har vi kommit till toppvinet, som skänker oss ny njutning i varje årgång. Här används 80% Syrah, 20% Grenache från vingårdens äldsta stockar, över 60 år gamla. Till skillnad från tidigare årgångar sker lagringen nu till 100% på cement- och ståltankar (tidigare lagrades huvudparten eller hela vinet på foudres). Vinet genomgår en intensivare extraktion med inledningsvis dagliga délestage (tömning av hela musten, sedan spolning över skalhatten, på öppen tank). Resultatet blir ett mörkare, kraftigare och fylligare vin. Färgen är mörklila och mycket tät. Doften är superkoncentrerad, tät, och avger mycket angenäma syrahvibbar som violer, kakao och krossade mörka bär. Komplexiteten breddas med toner av marzipan, katrinplommon och lakrits. I munnen är det återigen tätt och koncentrerat, med ännu strama men supermogna tanniner som ger perfekt fasthet. Varje årgång av Réserve bjuder på sina nyanser. Jämfört mot 2016 (som belönades med 2 stjärnor och "Coup de Coeur" i Guide Hachette), har 2018 lite mörkare fruktprofil, men samma tannintäthet. Dock är det inte lika stramt som 2015, som var extremt stramt i sin ungdom. 2018 är ännu ungt; fast det går att dricka idag, rekommenderas att lägga det på rygg i ca 2 år till. Drick från 2022 t o m 2028. Servera till kraftiga kötträtter, gärna rosmarinkryddad lammstek, oxstek med svamp och gravy, vilträtter (t ex vaktel, duva, eller hjort) och naturligtvis grytor (t ex oxsvansgryta eller viltgryta).

Ett litet smakprov:

Domaine de la Chapelle Tradition Côtes-du-Rhône Villages 2018, 175 kr (ord. 197 kr)

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_0348.JPG

"Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2018 (Rött). Äldre årgångar av "Tradition" brukade vara tämligen strama i sin ungdom och krävde 4-5 års lagring för att komma till sin rätt. Stilen är nu lite mer tillgänglig och polerad, fast med samma kraft och explosivitet som är ett uttryck av terroiren. Blandningen är 40% Grenache, 40% Syrah och resten Mourvèdre och Cinsault, från drygt 40-åriga stockar. Lagringen skedde till 100% på cement- och ståltankar. En stor, härlig doft av krossade hallon, färskmalen peppar, lavendel och torkade örter, med nyanser av kakao och mintighet välkomnar nosen. När Sylvain använder uttrycket "explosiv" förstår man vad han menar. I munnen är volymen drygt medelfyllig, otroligt klunkbar med ett angenämt tanninbett som ger fasthet och inte försakar vinets juicighet. Vinet har en fräsch mineralitet som lyser igenom, och en lätt angenäm "sockrighet" på avslutet som vittnar om fruktmognaden. Drick redan nu till grillat kött, t ex lammkotletter, gärna med provençalska tillbehör som aubergine, paprika och tomater. Vinet är helt oumbärligt denna sommar vid grillen. Vintertid blir det en utmärkt match till en cassoulet, en mustig korvgryta eller annan gryta. Kan lagras i 6-7 år. Öppna i god tid innan servering (karaffera ej), servera vid ca 17°C.