• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine de la Chapelle
_______

 

NY LANSERING 13-25 APRIL 2019

Vindistriktet "Gadagne" (så uppnämnt efter bynamnet Châteauneuf-de-Gadagne), är en liten och tämligen okänd pärla, 15 km öster om Avignon och 18 km söder om Châteauneuf-du-Pape. Här har man producerat vin åtminstone sedan påvarnas tid i Avignon på 1300-talet, men säkert längre tillbaka. Byn åtnjöt under flera sekel ett högt renommé, t o m högre än Châteauneuf-du-Pape; gränsstenar från påvetiden vittnar om att delar var påvemark.
 
Terroiren är lik den i Châteauneuf-du-Pape, med stora ovala stenar (galets roulés) ovanpå röd lera. Stenarna absorberar värme under dagen och släpper den på natten, vilket driver fram en hög mognad i druvorna. Vinodlingen i Gadagne ligger på en platå med en snitthöjd på 115 meter. På den nordöstra sidan finns hisnande utsikter mot Provence och Mont Ventoux. Gadagne-platån känneteckas av en tung och djup lera med exceptionell förmåga att binda vatten, vilket möjliggör en oavbruten vattenförsörjning för rankorna under de stekheta och torra sommarmånaderna. Vinden Mistral, som här blåser friskt, torkar ut vinrankorna och skyddar mot mjöldagg och andra svampsjukdomar.   
 
Det är dock relativt nyligen som man återupptäckt denna terroirs storhet. 2012 infördes appellationen "Côtes-du-Rhône Villages Gadagne" för områdets röda viner, dvs vinerna fick "Villages"-status vilket skiljer ut dem från generisk "Côtes-du-Rhône". Detta var något vinbönderna i Gadagne hade kämpat för i ett decenium. Man fick dock inte kalla vinet "Châteauneuf-de-Gadagne" som är det egentliga bynamnet, jag överlåter till var och en att gissa varför och vem som kan ha haft någon invändning mot namnet. Totalt omfattar appellationsområdet 250 ha, varav 64 ha idag används för röd "Gadagne". 7 oberoende producenter samt ett vinkooperativ är verksamma i distriktet.
 
Vinskribenten Andrew Jefford har skrivit en mycket spännande artikel om Gadagne: "The other Châteauneuf", i den välkända vinguiden Decanter (13/2-2017). Läs gärna artikeln här: http://www.decanter.com/wine-news/opinion/jefford-on-monday/gadagne-the-other-chateauneuf-354772/

Domaine de la Chapelle är förmodligen den äldsta vingården i Gadagne, dokumenterad sedan 1644. Den drevs av jesuitorden under 1700-talet och har fått sitt namn av kapellet (Chapelle) som jesuiterna byggde 1724, och står till denna idag. Man känner en viss vördnad när man stiger in genom den massiva ekdörren som är ingången till gården. Sedan 1954 drivs gården av familjen Boussier och sedan 2009 av Sylvain som är den 3:de generationen.

Sylvain Boussier, 38, är en ovanlig vinmakare. Han är utbildad systemvetare (med avlagd doktorsexamen) och undervisar på universitet i Avignon. Samtidigt driver han Domaine de la Chapelle, som är hans huvudengagemang. Sedan 2 år tillbaka får han fullt stöd av frun Céline, som helhjärtat klivit in i arbetet på vingården.

Gårdens dryga 8 ha består till större delen av äldre vinstockar (över 40 år) med naturligt låga skördeuttag runt 30 hl/ha. Odlingen sker med minimala ingrepp och noll herbicider. Eftersom de äldre stockarna är djupt rotade i den tunga leriga jorden på Gadagne-platån, har dessa tillgång till vattenreserver på djupet. I heta år som t ex 2016 fortgår därmed mognadsprocessen jämnt och utan avbrott, vilket ger druvor med mycket hög fenolisk koncentration. När det gäller vinifieringen är Sylvains filosofi straightforward och konsekvent: det rika stoffet i de röda vinerna skall utvinnas, och detta kräver uppemot 4 veckors macerering, som följs av en lång uppfostring i 9-12 månader på cementtankar och foudres, och minimal eller ingen filtrering innan buteljeringen. För rosévinet och det vita vinet, däremot, är det direkt pressning och kort uppfostring som gäller, för att bevara så mycket fräsch frukt som möjligt. Den totala årliga produktionen uppgår till ca 10.000-15.000 buteljer.

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine de la Chapelle:

"Chêne Blanc" Côtes-du-Rhône 2018 (Vitt). 2018 är en mycket bra årgång i Gadagne: rikligt regn under våren fyllde på vattenreserverna i jorden, medan sensäsongen var helt torr. Skörden var både stor och koncentrerad. Sylvain gjorde sitt första vita vin 2014. Stockmaterialet består av yngre stockar Grenache Blanc (60%) och Viognier (30%), samt 65-åriga stockar Ugni Blanc (10%). 2018 har vi ett öppet, aromatiskt vin med stor fruktmognad och rund kropp. Här sprudlar det citrus och stenfrukter (nektariner och aprikoser), och elegant akaciablommighet från Viognier. Vinet tar plats i munnen, det är fräscht, massivt fruktigt med en angenäm oljig rondör, en klick mineral lyser igenom på avslutet. Perfekt som mingelvin, till tapas, grillad fisk med en stänk olivolja, krossad vitlök och citron. Drickes i sin ungdom och 3 år framåt.

"Claretière" Rosé Côtes-du-Rhône 2018 (Rosé). En superfin rosé, enligt Sylvain själv i toppen av det han brukar producera. Druvorna skördas på läget "Claretière" (ca 1 ha), pressas direkt och buteljeras efter 3 månaders lagring på cementank. Blandningen är 55% Cinsault, 35% Grenache, 10% Syrah, där Syrah kommer från 65-åriga stockar som är domänens allra bästa och enligt Sylvain påverkar vinets karaktär. Kulören slår ögat direkt med sin svaga rosa färg med lätt blåa nyanser. Här har vi ett superrent och superelegant vin, som inte avslöjar hela sin palett direkt utan gradvis. Först skogsbär och smultron, sedan citrus och honungsmelon, parat med en klick örter. Så lekfullt men ändå så rikt! I munnen tar vinet rejält fart mot mitten och ger en medelfyllig, rund känsla, som dock behåller en perfekt friskhet. Balansen är perfekt och eftersmaken ihärdig. Njut detta härliga vin på verandan eller balkongen nu i vår, som aperitif, till tapas, fisk och skaldjur, merguez, vegetariskt... Ska avnjutas ungt så länge frukten är färsk (2019-2020)!

"Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2016 (Rött) är gårdens röda "basvin", 40% Grenache, 40% Syrah och resten Mourvèdre och Cinsault, från i snitt 40-åriga stockar. Vinet lagrades till 80% på cementtankar och till 20% på foudres (ekliggare) i 12 månader. Hos Sylvain finns ingen plats för lättare rödviner och "Tradition" är alltid kraftfullt och koncentrerat. 2016 var varmt och soligt, med mycket hög fenolisk koncentration: här finns en rentutsagt likörig intensitet, en explosion av krämiga mogna bär såsom hallon, körsbär och björnbär, och en urläcker lakritston som varar länge i munnen. Samtidigt är tanninerna polerade och ger en sammetslen känsla. Vinet öppnade sig relativt tidigt och närmar sig sitt toppfönster. Drick till grillade och kryddiga rätter, örtmarinerade grillspettar, lammkotletter, merguez, ostar, mm. Kan lagras i 7-8 år, men förtrollande gott idag.

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2016 (Rött). Producentens toppvin kommer från äldre vinstockar med en snittålder på 60 år: 80% Syrah, 20% Grenache, till större delen lagrad på foudres. Här har vi ett fulländat vin som normalt kräver lite extra lagring för att komma till sin rätt, men som tack vare den supergenerösa årgången (2016) börjar sakta bli tillgängligt redan nu. Vinet belönades med 2 stjärnor och "Coup de Coeur" i Guide Hachette, en mycket hög utmärkelse. En djup och tät kulör med viskösa ben i glaset sätter färgen. I nosen vankas en förförisk renfruktighet, en krämig mix av mörka och röda bär, kirsch, violer, även en klick rostat kaffe och kanske ett uns lokum, som ett förtecken till vad som skall möta gommen. Kroppen är fyllig med sagolik fruktkoncentration, sandkorniga tanniner som bär upp hela vinet till en lång, spänstig avslutning med elegant mentolkänsla. Ja, ett mästerverk är det! Terroiruttryck som dessa är minnesvärda och värda att ha i källaren. Drick detta vin till lamm, gärna konfiterat lammlägg med honung, olivolja och rosmarin. Med några år på nacken: gärna vilt och svamp! Kan lagras i minst 10 år. OBS: endast ett par hundra flaskor finns kvar, detta är sista chansen att beställa vinet!

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2017 (Rött). 2017 var skörden rekordliten pga torka, med ca 70% bortfall. Vid mitten av september började löv falla av rankorna pga hettan, vilket exponerade druvorna än mer mot solen. Druvorna som plockades var små och koncentrerade och behöll en fin syra. Sylvain hade inte tillräcklig kvantitet för att göra 2 viner, utan måste blanda alla druvor i ett vin: eftersom kvalitén var mycket hög valde han att benämna det som "Réserve". Blandningen blev 50% Syrah, 30% Grenache, 20% Mourvèdre och totalt producerades 2000 flaskor. Fenomenal renhet i doften. Stort, öppet, med superkoncentrerade röda bär med ångande, kirschig intensitet. Med luft kommer kryddorna, likörchocklad, mint och timjan; även lite stenig mineral tar sig upp till ytan. I munnen finns massor av kryddig värme som balanseras perfekt av den eleganta fruktsyran. Tanninerna är ypperligt slipade vilket gör vinet väldigt drickbart redan idag, gärna till rosastekt lamm med örter från Provence. Sammantaget: en "Réserve" som är lite annorlunda mot tidigare årgångar, men otroligt tilltalande i sin stil, en ren skönhet att dricka. Kan lagras i ca 8 år.

 

ALLMÄN PRESENTATION AV VINGÅRDEN

 

Jag träffade Sylvain Boussier första gången 2012 på vingården Domaine de la Chapelle i Châteauneuf-de-Gadagne 15 km utanför Avignon och blev direkt förtjust i hans röda Côtes-du-Rhône Tradition och hans rosé.

Denna producent odlar endast 8 ha i en helt unik terroir som sedan 2012 blivit uppgraderad till en högre appellation: Côtes-du-Rhône Villages istället för bara "Côtes-du-Rhône". Tillägget "Villages", och byn "Gadagne" får nu stå på etiketten (för de röda vinerna) vilket är ett erkännande av terroirens kvalitet. Detta var mycket välförtjänt, man hade väntat på detta i många år!

Ursprungligen var Domaine de la Chapelle ett jesuitiskt lärdomssäte där man odlade vin i den omgivande vingården. Jesuiterna byggde ett kapell 1724 som har gett vingården sitt namn. Vinodling i Châteauneuf-de-Gadagne går dock tillbaka mycket längre i tiden, ända till Påvarna i Avignon på 1200-talet. Familjen Boussier köpte domänen 1954 och idag är det Sylvain (3de generationen) som för traditionen vidare.

 

Sylvain Boussier producerar knappt 10.000 buteljer per år: här finns bara utrymme för kvalitet, inte kvantitet. Inga viner går till export.

Terroiren består av röd lera och stenar: galets roulés som absorberar värme under dagen och släpper den under natten. Vingården är perfekt solexponerad och mottar rikligt av den sydfranska vinden Mistral som genom sin torkande effekt skyddar rankorna mot sjukdomar. Skördeuttaget är i genomsnitt 30 hl/ha. Terroiren påminner till stor del om den som finns i Châteauneuf-du-Pape 18 km norrut. 

Sylvain Boussiers stil är generöst fruktiga och kryddiga viner med fin koncentration, som samtidigt är finspelta och drickvänliga även som unga.

 

Domaine de la Chapelle producerar 2 röda viner, som båda kallmacereras innan fermentering, och macereras därefter i 4 veckor vid 20-25°C med regelbunden överpumpning av musten.

 

-Tradition är standardcuvén och håller mycket hög kvalitet. Vinet kommer från 40-åriga stockar Grenache, Syrah, Mourvèdre och Cinsault och uppfostras i 12 månader på ståltankar och gamla ekfat (foudres). Vinet har en välbehärskad kraft, och kombinerar varm frukt med djupa kryddiga toner. Balansen mellan styrka och finess är imponerande.

 

-Réserve (ibland uppkallad efter det ekfat, foudre, som det uppfostras i), produceras endast i vissa årgångar och i mycket begränsad kvantitet, från 60-åriga stockar Grenache och Syrah. Vinet uppfostras till 100% på gamla ekfat (foudres). Här finns ännu mer koncentration och komplexitet.

 

Utöver de röda vinerna bjuder Domaine de la Chapelle på ett mycket bra rosévin (Claretière Rosé) och ett vitt vin (Chêne Blanc ) i mycket svalkande, fruktig och elegant stil, som båda är mycket väl värda att prova!

 

Terroirviner är stolt att samarbeta med denna vingård, ett riktigt FYND!

Ett litet smakprov:

Domaine de la Chapelle Réserve Côtes-du-Rhône Villages 2016, 255 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2016 (Rött). Producentens toppvin kommer från äldre vinstockar med en snittålder på 60 år: 80% Syrah, 20% Grenache, till större delen lagrad på foudres. Här har vi ett fulländat vin som normalt kräver lite extra lagring för att komma till sin rätt, men som tack vare den supergenerösa årgången (2016) börjar sakta bli tillgängligt redan nu. Vinet belönades med 2 stjärnor och "Coup de Coeur" i Guide Hachette, en mycket hög utmärkelse. En djup och tät kulör med viskösa ben i glaset sätter färgen. I nosen vankas en förförisk renfruktighet, en krämig mix av mörka och röda bär, kirsch, violer, även en klick rostat kaffe och kanske ett uns lokum, som ett förtecken till vad som skall möta gommen. Kroppen är fyllig med sagolik fruktkoncentration, sandkorniga tanniner som bär upp hela vinet till en lång, spänstig avslutning med elegant mentolkänsla. Ja, ett mästerverk är det! Terroiruttryck som dessa är minnesvärda och värda att ha i källaren. Drick detta vin till lamm, gärna konfiterat lammlägg med honung, olivolja och rosmarin. Med några år på nacken: gärna vilt och svamp! Kan lagras i minst 10 år. OBS: endast ett par hundra flaskor finns kvar, detta är sista chansen att beställa vinet!
 

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2020 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.