• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine de la Chapelle - Châteauneuf-de-Gadagne
Domaine de la Chapelle
Distrikt: Côtes-du-Rhône Villages Gadagne, Côtes-du-Rhône
_______

 

NY LANSERING 18 AUG-5 SEPT 2021

Vindistriktet "Gadagne" (så uppnämnt efter bynamnet Châteauneuf-de-Gadagne), är en liten och tämligen okänd pärla, 15 km öster om Avignon och 18 km söder om Châteauneuf-du-Pape. Här har man producerat vin åtminstone sedan påvarnas tid i Avignon på 1300-talet, men säkert längre tillbaka. Byn åtnjöt under flera sekel ett högt renommé, t o m högre än Châteauneuf-du-Pape; gränsstenar från påvetiden vittnar om att delar av marken var påvemark.


Terroiren är lik den i Châteauneuf-du-Pape, med stora ovala stenar (galets roulés) ovanpå röd lera. Stenarna absorberar värme under dagen och släpper den på natten, vilket driver fram en hög mognad i druvorna. Vinodlingen i Gadagne ligger på en platå med en snitthöjd på 115 meter. På den nordöstra sidan finns hisnande utsikter mot Provence och Mont Ventoux. Gadagne-platån känneteckas av en tung och djup lera med exceptionell förmåga att binda vatten, vilket möjliggör en oavbruten vattenförsörjning för rankorna under de stekheta och torra sommarmånaderna. Vinden Mistral, som här blåser friskt, torkar ut vinrankorna och skyddar mot mjöldagg och andra svampsjukdomar.   


Sedan 2012 har området "Villages"-status och de röda vinerna har rätt till appellationen "Côtes-du-Rhône Villages Gadagne". Detta var något vinbönderna i Gadagne hade kämpat för i ett decennium. Totalt omfattar appellationsområdet 250 ha, varav 64 ha idag används för röd "Gadagne". 7 oberoende producenter samt ett vinkooperativ är verksamma i distriktet. Vinskribenten Andrew Jefford har skrivit en mycket spännande artikel om Gadagne: "The other Châteauneuf", i den välkända vinguiden Decanter (13/2-2017). Läs gärna artikeln här: http://www.decanter.com/wine-news/opinion/jefford-on-monday/gadagne-the-other-chateauneuf-354772/


Domaine de la Chapelle är förmodligen den äldsta vingården i Gadagne, dokumenterad sedan 1644. Den drevs av jesuitorden under 1700-talet och har fått sitt namn av kapellet (Chapelle) som jesuiterna byggde 1724, och står till denna idag. Man känner en viss vördnad när man stiger in genom den massiva ekdörren som är ingången till gården. Sedan 1954 drivs gården av familjen Boussier och sedan 2009 av Sylvain som är den 3:de generationen.


Sylvain Boussier, 40, är en ovanlig vinmakare. Han är utbildad systemvetare (med avlagd doktorsexamen) och undervisar på universitet i Avignon. Samtidigt driver han Domaine de la Chapelle, som är hans huvudengagemang. Sedan 2 år tillbaka får han fullt stöd av frun Céline, som helhjärtat klivit in i arbetet på vingården.


Gårdens dryga 8 ha består till större delen av äldre vinstockar (över 40 år) med naturligt låga skördeuttag runt 30 hl/ha. Odlingen sker med minimala ingrepp och noll herbicider. 100% organiskt gödsel används, och jorden plöjs mekaniskt. Eftersom de äldre stockarna är djupt rotade i den tunga leriga jorden på Gadagne-platån, har dessa tillgång till vattenreserver på djupet. Mognadsprocessen fortgår därmed jämnt och utan avbrott, vilket ger druvor med mycket hög fenolisk koncentration.


När det gäller vinifieringen har Sylvains filosofi genom åren utvecklats och förfinats. Medan den tidigare stilen byggde på en tämligen långt driven extraktion, som gav tuffa, tanninrika viner som ofta behövde en viss lagring för att bli tillgängliga, är den nya stilen mjukare extraherad och mer polerad. Skiftet skedde från årgång 2016. Sylvain upplevde att då terroiren i Gadagne var så "explosiv" (hans eget uttryck), så fick hans röda viner en naturlig dos med tanniner utan att man behövde pressa fram dem alltför hårt. För Tradition kör Sylvain nu en mjuk "remontage" per dag i 4 veckor. För Réserve kör han en daglig "délestage" i början av vinifieringen, för att sedan övergå till en lättare remontage per dag på samma sätt som för Tradition. Réserve blir sålunda stramare i stilen, och mer lagringskrävande (vilket är syftet); syresättningen som délestagen medför har även en luftande effekt på den naturligt reduktiva Syrah-druvan. Hela idén är att vinerna mår bättre av att begränsa ingreppen, att inget behöver pressas fram, ty det kommer fram av egen kraft. Från årgång 2018 har Sylvain även slutat använda foudres (stora ekliggare) för lagringen. Lagringen sker nu till 100% på cementtankar och ståltankar i 8-12 månader. Återigen vilar beslutet på att terroiren i Gadagne bäst lämpar sig för detta. Terroirens "explosivitet" behöver ingen ekbehandling (om än väldigt mild, som är fallet med foudres), då Gadagne-vinerna ofta har en naturlig kryddighet som kan påminna om ek, t ex chocklad- eller lakritstoner. Många blir faktiskt förbluffade när Sylvain avslöjar att inget av de röda vinerna lagrats på ekfat. Frukten blir dock desto renare och intensivare tack vare lagringen på cement- och ståltankar. Vinerna filtreras inte eller väldigt lite innan buteljeringen.


När det gäller Sylvains vita vin och rosévin, är metoden väldigt straightforward: naturlig pressning, jäsning vid låg temperatur (14°C) och kort lagring i 3-4 månader innan buteljering är det enda som krävs. Resultatet är fantastiskt, som kommer att framgå nedan. Dessa viner har enligt regelverket inte rätt till appellationen "Gadagne" utan klassas som "Côtes-du-Rhône".


Den sammanlagda årliga produktionen uppgår till ca 10.000-15.000 buteljer.


En uppdatering om läget inför skörden 2021: i likhet med stora delar av Frankrike drabbades Gadagne av vårfrost i april 2021. Domaine de la Chapelle klarade sig dock relativt "bra", Sylvain uppskattar förlusten till ca 30%. Det har även regnat mer än normalt under året. Den 18 augusti ser dock druvorna väldigt fina och friska ut. Sylvain är hoppfull om att årgången kommer att bli bra.


Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine de la Chapelle:


"Chêne Blanc" Côtes-du-Rhône 2020 (Torrt vitt vin). Sylvains vita vin har varit mycket omtyckt sedan han började göra det 2014. Blandningen brukade vara ca 40% Grenache Blanc, 40% Viognier (båda planterade 2010, dvs unga stockar) och 20% Ugni Blanc, den senare planterad för 65 år sedan av Sylvains farfar. 2019 skördades knappt någon Ugni Blanc pga en kraftig solhetta som "brände" 99% av druvorna. Sylvain bestämde sedermera att rota upp Ugni Blanc för att göra en nyplantering. Blandningen är nu istället 60% Grenache Blanc, 40% Viognier. 2020 har vinet en opulent, solmogen karaktär med mycket rondör i kroppen, en viss kontrast mot 2019 som var friskare och blommigare. Det är fascinerade att varje årgång kan ge så spännande variationer. Jag minns att jag betraktade 2019 som kanske den bästa årgången som Sylvain gjort sedan 2014, och får samma känsla igen med 2020... 2020 har vi en stor, aromatisk doft med mogna stenfrukter, gula plommon, mandelblomma, pistaschnötter, bergamott, lätt fänkål, och en lätt mineralitet som lyser igenom. Den imponerande volymen i munnen hålls uppe av en mild och stabil fruktsyra. Avslutet är underbart juicigt och svalkande, med en lätt mineralsälta. Det är otroligt generöst och tillgängligt. Njut av denna härlighet redan idag till stekt eller grillad fisk (t ex havsabborre, rödmulle eller annan), gärna marinerad i olivolja och örter. Suveränt också till grillade jumboräkor på spett, pilgrimsmusslor, rätter av vitt kött, ostar mm. Drickes ungt inom ca 3 år.


"Claretière" Rosé Côtes-du-Rhône 2020 (Rosé). Sylvains rosé har alltid tilltalat mig, med sin eleganta, renbäriga och fräscha stil. Druvorna skördas på läget "Claretière" (ca 1 ha), en terrass med hisnande utsikt mot Mont Ventoux, bara några hundra meter från vineriet. Denna 60% Cinsault, 40% Grenache från 50-åriga stockar, med subtil kopparnyans i kulören, öppnar sig sakta på ett lekfullt och inbjudande sätt. Nyanserna går från vilda bär och smultron, till honungsmelon, mandarin, ananas, och subtila toner av viol och anis. I munnen finns både rondör och fräschör i perfekt balans; den mogna bärigheten ger ett intryck av koncentration som aldrig övergår i konfekt. Eftersmaken är förvånansvärt lång. En av mina absoluta toppupplevelser i fråga om rosévin i år. Perfekt till aperitif, Sallade Niçoise, bruschetta, charkuterier, grillad korv, grillad fisk, vegetariskt, mm. Drickes ungt, nu - 2022. Endast 1500 buteljer producerades.


"Esquisse" Côtes-du-Rhône 2020 (Rött). Detta är det nya vinet i sortimentet: gjort på 95% Mourvèdre från 50-åriga stockar, och 5% Syrah. Här har Sylvain tillämpat en vinifieringsmetod baserad på kolsyrejäsning, vilket är helt nytt på Domaine de la Chapelle. Metoden skiljer sig dock mot klassisk kolsyrejäsning eftersom musten tillåts ha kontakt med stjälkarna. Sylvain har gjort ett mycket fingerfärdigt hantverksarbete för att skapa denna cuvée, som kräver stor precision och försiktighet för att lyckas. Bottendelen av tanken fylls först med krossad Syrah, vilket sätter igång en klassisk jäsning, så att tanken fylls med koldioxid. Sedan läggs Mourvèdre-druvorna i hela klasar varsamt i tanken, för hand, en efter en, mycket försiktigt för att undvika att de krossas. Denna metod kallas på franska "macération semi-carbonique", eftersom det redan startat en klassisk jäsning i botten av tanken. Kolsyrejäsningen sker inifrån de oskadade druvorna, till 100% med druvans naturlig jästkulturer, och fortgår under 10 dagar; under denna tid spricker druvorna vartefter och druvmusten sipprar ut, och Sylvain låter den macerera tillsammans med stjälkarna. Detta är kanske den mest delikata delen av vinifieringen. För att lyckas måste klasarna inklusive stjälkarna vara mogna och skördade exakt vid rätt tidpunkt. Macerationen med stjälkarna får inte hålla på för länge, med risk att erhålla otrevliga och bittra tanniner i vinet, men tillräckligt länge för att uppnå den tanninstruktur som önskas. I klassisk kolsyrejäsning hälls musten successivt ut efter sprickning av druvorna. Men här får den alltså ligga kvar och macerera. Efter 10 dagar avhälls hela musten, och stjälkarna och skalen pressas. Vinet inklusive den nypressade musten fortsätter jäsa på ståltank, och lagras fram till buteljeringen som sker i april 2021. Under hela processen har inga sulfiter tillsatts, utom en minimal dos vid buteljeringen, ca 20 mg/l. Sylvain använde en 75 hl tank för vinifieringen, som han dock endast fyllde upp till 12 hl. Totalt producerades endast 1500 flaskor. Detta vin är alltså frukten av ett gediget precisionsarbete med flera mycket känsliga moment. Att använda Mourvèdre var också ett genidrag. Druvan förknippas inte i första hand med kolsyrejäsjning. Genom sin kraftfulla karaktär ger det vinet definitivt en kryddigare stil än vad man kanske först förväntade sig. Personligen upplever jag att både druvan, men också terroiren, lyser igenom i vinet, så att det trots den totalt annorlunda vinifieringsmetoden verkligen känns hemma i Gadagne. Jämfört mot de klassiska "Gadagnerna" ("Tradition" och "Réserve") har vi mjukare tanniner och en mer direkt fruktighet. Resultatet är extremt övertygande och varje association till lättare viner av typen Beaujolais saknar helt relevans. Esquisse är ett vin med helt suverän aromatisk intensitet. En stor doft med explosiv bärighet av kirschiga körsbär, hallon och svarta vinbär; massor av sydlig kryddighet, Herbes de Provence, salvia, svartpeppar och lagerblad. I munnen är kroppen rund och tanninerna sidenmjuka, med endast ett lätt bett på avslutet, med känsla av körsbärskärnor, som ger en mycket trevlig fasthet. Klunkbarheten är enorm, samtidigt som kroppen är välbyggd och stadig. Hela idén är att konsumera vinet ungt medan frukten är som livligast. Exakt lagringspotential är svårt att förutspå då vinet produceras för första gången, men tipset är att dricka nu och 2-3 år framåt. Passar utmärkt till en mängd rätter, gärna med kryddiga inslag, varför inte en oxfilécarpaccio med tillbehör som färska örter, parmesancrème och pepparkorn, grillade kycklinglår, chorizo, chili con carne eller en god vegorätt med ordentlig matighet. Till sist: flaskdesignen är annorlunda mot de andra vinerna i sortimentet. Etiketten är en ritning eller "skiss" (därav namnet "Esquisse") gjord av Claude Boussier, Sylvains pappa. Tanken är att en ny ritning ska skapas till varje årgång. Sylvain har klargjort att han vill upprepa experimentet och det ska bli mycket spännande att följa. OBS: varning för slutförsäljning, Terroirviner erhöll 120 fl Esquisse, som kan gå åt snabbt.


"Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2019 (Rött). Äldre årgångar av "Tradition" brukade vara tämligen strama i sin ungdom och krävde 4-5 års lagring för att komma till sin rätt. Stilen är nu mer tillgänglig och polerad, fast med samma kraft och explosivitet som är ett uttryck av terroiren. Blandningen är 40% Grenache, 40% Syrah och resten Mourvèdre och Cinsault, från drygt 40-åriga stockar. Lagringen sker till 100% på cement- och ståltankar. 2019 är en mycket fin uppföljare på 2018: årgångarna är snarlika. En stor, härlig doft av krossade hallon, färskmalen peppar, lavendel och torkade örter, med nyanser av kakao och mintighet välkomnar nosen. I munnen är volymen drygt medelfyllig, otroligt klunkbar med ett angenämt tanninbett som ger fasthet och inte försakar vinets juicighet. En fräsch mineralitet lyser igenom den stora fruktmognaden. "Tradition" är det oumbärliga vinet till grillat kött, lammkotletter, gärna med provençalska tillbehör som aubergine, paprika och tomater. Vintertid blir det en utmärkt match till en cassoulet, en mustig korvgryta eller annan gryta. Eller bara en bit entrecôte med pommes och béa! Kan lagras i 6-7 år. Öppna i god tid innan servering (karaffera ej), servera vid ca 17°C.


"Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2019 (Rött). Toppvinet "Réserve" görs på 80% Syrah, 20% Grenache från vingårdens äldsta stockar, över 60 år gamla. Det lagras till 100% på cement- och ståltankar (årgångarna före 2018 lagrades helt eller till större delen på foudres). Vinet genomgår en intensivare extraktion än "Tradition", med inledningsvis dagliga délestage (tömning av hela musten, sedan spolning över skalhatten, på öppen tank). Resultatet blir ett mörkare, kraftigare och fylligare vin. 2019 upplever jag som mycket välbalanserat, tidigt klunkbart, och slipat. 2018 var kanske något mer robust och rustikt i motsvarande drickfas och behövde lagras lite. 2019 är mörkare och kraftigare än 2017, men lite lättare och mjukare än 2016, för er som minns de årgångarna. Doften är stor och generös, med tydliga syrahvibbar som violer, kakao och krossade mörka bär. Komplexiteten breddas med toner av mullbär, katrinplommon, kaffe och lakrits. Min personliga upplevelse är att Grenache har ett lite större genomslag i vinet än i tidigare årgångar. I munnen har vi en fyllig kropp med supermogna och mycket slipade tanniner. Det är otroligt drickvänligt redan idag, fast det naturligtvis kan bli ännu bättre om något år. Kan lagras i 8-10 år. Servera denna skönhet vid ca 17°C till kraftiga kötträtter, gärna rosmarinkryddad lammstek, Côte de Boeuf, Beef Wellington, vilträtter (t ex vaktel, duva, eller hjort) och naturligtvis grytor (t ex oxsvansgryta eller viltgryta). Karaffering (ca 30-45 minuter) är en möjlighet medan vinet är ungt.


Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt följande:
1 fl "Chêne Blanc" Côtes-du-Rhône 2020
1 fl "Esquisse" Côtes-du-Rhône 2020
2 fl "Tradition" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2019
2 fl "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2019


Alla viner kan självklart beställas flaskvis enligt eget tycke. "Claretière" Rosé Côtes-du-Rhône 2020 finns inte med i blandlådan men kan beställas flaskvis så långt lagret räcker.

Ett litet smakprov:

Domaine de la Chapelle "Réserve" Côtes-du-Rhône Villages 2019, 249 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_4958.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.