top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Capture d’écran 2023-12-25 212147.jpg

Stéphane Rousset

Domaine Rousset
 
Distrikt: Crozes-Hermitage, Saint-Joseph
_______

 

NY LANSERING: reakampanj 16 dec 2023 - 8 jan 2024

Under åren har Terroirviners Rhônesortiment helt dominerats av södra Rhônedalen, medan norra Rhônedalen lyst med sin frånvaro. Att lansera Domaine Rousset från Crozes-Hermitage blir därmed en stor premiär. Norra Rhônedalen är födelseplatsen och hemvisten för några av världens bästa viner på druvan Syrah, och är också världsberömt för sina vita viner.

Domaine Rousset är en liten traditionell familjevingård som buteljerat egna viner i 3 generationer sedan 1956. Idag är det Stéphane Rousset som driver vingården: en hängiven, hårt arbetande vinbonde, som dock inte gör mycket väsen av sig. Man odlar totalt 11 ha koncentrerade i kommunerna Erôme, Gervans och Crozes-Hermitage, i den nordvästra och mest kvalitativa delen av appellationen Crozes-Hermitage, med terroir av granit, lössjord samt inslag av magmatiska och metamorfa bergarter. Denna del av appellationen (som i sin helhet representerar knappt 5% av hela appellationsområdet) består av mycket branta sluttningar vid floden Rhônes vänstra strand, där vinrankorna odlas på terrasser, med västlig och sydvästlig exponering. Terroiren här är mycket lik den som finns i premiumdistriktet Hermitage några km söderut. Domaine Rousset odlar 7 ha röd Crozes-Hermitages, 3,5 ha vit Crozes-Hermitage, samt 0,5 ha i granndistriktet Saint-Joseph. Saint-Joseph ligger på motsatt sida av floden Rhône (den högra stranden), i kommunen Tournon, med liknande granitterroir.

De röda vinerna görs på 100% Syrah och de vita på Marsanne och en mindre del Roussanne. Medan Syrah mest är planterad på granitjordar, är Marsanne planterad på lössjordar. Stéphane arbetar manuellt och miljövänligt, helt utan kemiska bekämpningsmedel, och med sparsam användning av de ekologiskt tillåtna medlen koppar och svavel. Vinifieringen sker till 100% med druvans naturliga jästkulturer. Druvorna avstjälkas i de flesta fallen till 100%. Lagringen sker på ståltank och/eller ekfat (228- till 500-liters) i ca 12 månader.

De röda vinerna på Domaine Rousset bjuder på ett synnerligen fint uttryck av druvan Syrah: en kryddig, blommig och köttig karaktär som samtidigt uppvisar massor av solmogen frukt, förenad med en sval mineralitet. Vinerna har en tät kropp och en ypperlig struktur. De är relativt tillgängliga i sin ungdom men brukar nå sin topp vid ca 3-5 års ålder. Domaine Roussets toppvin, Crozes-Hermitage "Les Picaudières" görs på uppemot 80-åriga Syrahstockar som planterades av Stéphane Roussets morfars bror, Raymond Roure. Vingårdsläget, som ligger i den nordligaste delen av Gervans, är isolerat på hög höjd med omgivande skogsmarker, kraftigt lutande, med full sydlig exponering. Det anses vara unikt och rankas av experter som det absolut finaste i hela distriktet Crozes-Hermitage, med en terroir som är i princip identisk med den som finns i Hermitage. Terrroiren är stenig och tunn på ytan med en kombination av vulkanisk granit och skiffer i botten. Vinet som kommer härifrån är stort, fylligt, svalt, nyanserat och kan lagras i minst 15 år.

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine Rousset enligt nedan, med fokus på årgång 2022. En solvarm årgång med viss torka i vingårdarna, som gav koncentrerade, generösa viner, som dock behöll en sval profil och måttliga alkoholhalter runt 13%. De är mycket trevliga att prova idag, men kommer naturligtvis att vinna på några års fortsatt lagring.

 

-Crozes-Hermitage Blanc 2022. 85% Marsanne, 15% Roussane. 50% av vinet (Marsanne) lagrades på 400-liters ekfat, och resterande 50% (Marsanne och Roussanne) på ståltank. En explosion av tropiska frukter: ananas, papaya, mango, tropisk nektar, samt nyanser av persika, vanilj och mineralsälta. Munnen är fräsch, påtagligt tät, med potent exotisk frukt sammanflätad med smöriga vanilj- och karamelltoner från faten. Ett sublimt vin till smakrika och kryddiga fiskrätter, t ex torsk i currysås med räkor. För mig blir det svårt att inte jämföra detta vin med Mas des Bressades Excellence Blanc... Kanske har vi här en ännu mer exotisk profil. Kan lagras ca 5 år.

-Crozes-Hermitage Blanc Marsanne Vieilles Vignes 2021. Det vita premiumvinet görs på 100% Marsanne skördad från en terroir av lössjord i Erôme. 80 år gamla stockar. Vinet jäste på 228-liters ekfat (varav 15% nya), och lagrades på sin fina jästfällning (utan bâtonnage) på samma fat i 8 månader. Ett ännu fylligare vin med toner av aprikos, mirabell, ananas, apelsinzest, anis och mineralsälta. Strålande friskhet och mycket långt avslut. Kan lagras 6-7 år. Drick till en räk- eller svamprisotto, curryrätter, bouillabaisse, kryddiga rätter av fläsk eller kalv, kraftiga ostar (t ex Roquefort) mm.

-Crozes-Hermitage Rouge 2022. Det röda "basvinet". 100% Syrah från 50-åriga stockar, lagrad till 100% på ståltank. Druvorna kommer från 3 skilda vingårdslägen i Erôme, Gervans och Crozes-Hermitage. Intensivt, fruktigt och kryddig, solmoget och fräscht med en superfin täthet i munnen. Crème de cassis, körsbär, viol, peppar, bacon och tydlig mineralitet. Servera till kryddiga korvar, grytor och grillat kött. Även perfekt till finare charkuterier. Kan lagras ca 8 år.

-Crozes-Hermitages "Les Picaudières" 2022. Toppvinet, från det unika vingårdsläget "Les Picaudières" i Gervans som beskrivits ovan, lagrades till 100% på 4-åriga 228-liters ekfat i 12 månader. Det är djupt och mycket intensivt med tydlig mörk frukt, viol, stenros, bacon, svartpeppar, vanilj och mineralsälta. Fylligt i munnen med tanniner av absolut finaste snitt och en textur av ren sammet. Servera till kraftiga rätter av mörkt kött (t ex Beef Wellington), anka eller lamm. Kan lagras i minst 15 år.

-Saint-Joseph 2022. 100% Syrah från 100-åriga stockar i Tournon, lagrad till 100% på 4-åriga 228-liters ekfat i 12 månader. En rejält kryddig doft med toner av krämiga björnbär, plommon, sanguinello, viol, pepparkorn, bacon, lakrits och vanilj. Något lättare än "Les Picaudières" (trots en varmare terroir), ännu stramt men underbar textur, energiskt med ett långt, svalt avslut med tydlig mineralitet. Servera till stekar och kraftiga rätter av mörkt kött. Kan lagras i minst 10 år.

BLANDLÅDA


Jag har komponerat en välbalanserad blandlåda enligt nedan:

2 fl Crozes-Hermitage Blanc 2022
2 fl Crozes-Hermitage Rouge 2022 2022
1 fl Crozes-Hermitages "Les Picaudières" 2022
1 fl Saint-Joseph 2022

Ett litet smakprov:
Domaine Rousset Crozes-Hermitage "Les Picaudières" 2022, 355 kr/fl

IMG_4651.JPG

Mer info om vinet i den svarta rutan 

bottom of page