top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

 

LANSERING DIREKT FRÅN AVIGNON

Nedsatta lanseringspriser 8-20 MAJ 2018

 

Domaine de la Chapelle - Côtes-du-Rhône Villages Gadagne

Domaine de Saint Siffrein - Châteauneuf-du-Pape

 

Beställning sker i butiken - klicka här

 

Denna lansering sker "direkt från Avignon" där jag har spenderat de senaste dagarna. Med mig har jag 16 vinentusiaster från Sverige, som är med på vinresan i Côtes-du-Rhône med Terroirviner. I torsdags (3/5) besökte vi Domaine de la Chapelle och Domaine de Saint Siffrein. Så det kunde väl inte passa bättre att lansera just dessa 2 vingårdar nu?

Låt mig kalla dessa vingårdar för de 2 "Châteuneuferna", eftersom de ligger i distrikten Châteauneuf-de-Gadagne (Côtes-du-Rhône Villages Gadagne) respektive Châteauneuf-du-Pape. 

DOMAINE DE LA CHAPELLE

Domaine de la Chapelle är de flesta av er bekanta med; detta är fjärde året som jag lanserar dess viner, varje år med samma entusiasm och spänning. Vingården är nu en klassiker i Terroirviners sortiment.

I vinbyn Châteauneuf-de-Gadagne (ibland förkortad till enbart "Gadagne"), 15 km öster om Avignon och 18 km söder om Châteauneuf-du-Pape, har man producerat vin sedan påvarnas tid i Avignon på 1300-talet. Byn åtnjöt under flera sekel ett högt renommé, t o m högre än Châteauneuf-du-Pape, och har en väldigt lik terroir bestående av stora ovala stenar (galets roulés) ovanpå röd lera. Stenarna absorberar värme under dagen och släpper den på natten, vilket driver fram en hög mognad i druvorna. Det är dock relativt nyligen som man återupptäckt denna terroirs storhet. Sedan 2012 får vingårdarna i byn använda appellationen "Côtes-du-Rhône Villages Gadagne" till sina röda viner, vilket skiljer ut dem från generiska "Côtes-du-Rhône".

Vinskribenten Andrew Jefford har skrivit en mycket spännande artikel om Gadagne: "The other Châteauneuf", i den välkända vinguiden Decanter (publicerad 13/2-2017). Läs gärna artikeln här: http://www.decanter.com/wine-news/opinion/jefford-on-monday/gadagne-the-other-chateauneuf-354772/

Domaine de la Chapelle är förmodligen den äldsta vingården i Gadagne, dokumenterad sedan 1644. Den drevs av jesuitorden under 1700-talet och har fått sitt namn av kapellet (Chapelle) som jesuiterna byggde 1724, och står till denna idag. Man känner en viss vördnad när man stiger in genom den massiva ekdörren som är ingången till gården. Sedan 1954 drivs gården av familjen Boussier och sedan 2009 av Sylvain som är den 3:de generationen.

Sylvain Boussier, 37, är en ovanlig vinmakare. Han är utbildad systemvetare (med avlagd doktorsexamen) och undervisar på universitet i Avignon. Samtidigt driver han Domaine de la Chapelle. När han tog över vingården 2009 var det av kärlek för den terroir han vuxit upp på. Sedan 1 år tillbaka får han fullt stöd av frun Céline, som helhjärtat klivit in i arbetet på vingården.

Gårdens dryga 8 ha består till större delen av äldre vinstockar (över 40 år) med naturligt låga skördeuttag runt 30 hl/ha. Eftersom de äldre stockarna är djupt rotade i den tunga leriga jorden på Gadagne-platån, har dessa tillgång till vattenreserver på djupet. I heta år som t ex 2015 eller 2016 fortgår därmed mognadsprocessen helt jämt och utan avbrott, vilket ger druvor med mycket hög fenolisk koncentration. När det gäller vinifieringen är Sylvains filosofi straightforward och konsekvent: det rika stoffet i de röda vinerna skall utvinnas, och detta kräver uppemot 4 veckors macerering, som följs av en lång uppfostring i 9-12 månader, och minimal filtrering innan buteljeringen.

I denna lansering kan du beställa 2 röda viner av Domaine de la Chapelle: "Tradition" 2016 och "Réserve" 2016. Årgång 2016 klassar Sylvain själv som den bästa sedan 2009. Det var ett torrt år, speciellt under augusti och september, där gårdens äldre stockar tack vare sina djupgående rötter kunde försörja sig med vatten djupt på den leriga Gadagne-platån. Avsaknaden av regn innebar att sjukdomar var obefintliga och skörden riklig och av högsta kvalitet. Vinerna från 2016 kännetecknas av renfruktighet och mycket finlemmade och mogna tanniner.

Tradition Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2016 (Rött) är gårdens "basvin", gjort på 40-åriga stockar, uppfostrat till 80% på ståltankar och till 20% på foudres (ekliggare) i 12 månader. Hos Sylvain finns ingen plats för lättare rödviner och "Tradition" är alltid kraftfullt och koncentrerat. Årgång 2016 följer i 2015:s spår: en solig årgång med fantastisk intensitet, massor av krämig frukt och sydfransk garrigue i en fyllig kropp med solid struktur. Tanninerna är strama men lite lenare än 2015 och vinet är väldigt drickvänligt redan idag, vilket knappast är en nackdel. Jag upplever en kavalkad av härliga mogna bär: hallon, körsbär, björnbär och även granatäpple, som följs och förlängs av en urläcker lakritston och utströdda örter. Vinet är generöst och långt. Vilken fullträff. "Tradition" brukar nå sin topp vid ca 4-5 års ålder; här tror jag att toppen kanske nås något tidigare, med tanke på hur underbart det är redan nu. Men jag kan ha fel! Enklast är följa vinet i sin utveckling de kommande åren. Drick till kryddiga rätter, t ex sydfranska brochettes med herbes de provence, örtmarinerade lammkotletter, men även nordafrikanska eller libanesiska läckerheter: shish kebab, tajine, merguez mm. Det skall vara generöst och kryddigt på tallriken!

Réserve Côtes-du-Rhône Villages Gadagne 2016 (Rött). I vissa utvalda årgångar gör Sylvain en särkild cuvée på gårdens äldsta lotter Grenache och Syrah, över 60 år gamla, lagrade på foudres till 100%. Vi har nu turen att få ta del av en Réserve 2016, efter 2015 och 2012. Réserve 2016 är ett ett fulländat vin där alla variabler verkar ha nått sina optimala värden. 80% Syrah, 20% Grenache. Ni som minns 2015 minns ett vin med gigantisk koncentration och mastodonttanniner. 2016 är lika koncentrerat och fylligt, men med mer finlemmad tanninkvalitet. Det gör att stilen blir mindre rustik och höjer vinet till en högre klass. En djup mörk kulör med viskösa ben i glaset sätter färgen. I nosen vankas en förförisk renfruktighet, där bären är bestämt mörkare än i "Tradition", björnbär och blåbär förenade med likörtoner och viol och kanske ett uns lokum, som ett förtecken till vad som skall möta gommen. Kroppen är fyllig med sagolik fruktkoncentration, sandkorniga tanniner som bär upp hela vinet till en lång, spänstig avslutning med elegant mentolkänsla. Ja, ett mästerverk är det, med flera år kvar till toppen (från 2021?), men redan otroligt gott. Terroiruttryck som dessa är minnesvärda och värda att ha i källaren. Drick detta vin till lamm, gärna konfiterat lammlägg med honung, olivolja och rosmarin, serverat med någon god puré eller ungsbakad potatis eller sötpotatis som tillbehör. Med några år på nacken: gärna vilt och svamp!

Vissa av er undrar varför Sylvains vita vin och rosévin inte finns med i denna lansering. Årgång 2017 av det vita vinet har ännu inte buteljerats. När det gäller rosén 2017, valde Sylvain att inte släppa någon rosé 2017 eftersom han inte ansåg att materialet var tillräckligt bra; så kan det gå när man är kompromisslös med kvaliteten.

DOMAINE DE SAINT SIFFREIN

Domaine de Saint Siffrein är en liten familjevingård med anor sedan 1880. Idag drivs gården av Cyril Chastan, den 5:e generationen, tillsammans med systern Patricia. Arealen omfattar 20 ha, varav 15 ha Châteauneuf-du-Pape och 5 ha Côtes-du-Rhône Villages. Man har arbetat enligt ekologiska metoder sedan 1980, men formellt är vingården ekologiskt certifierad sedan 2012. Odlingarna är belägna på mycket kvalitativ mark i norra och nordvästra delen av Châteauneuf-du-Pape, närmare bestämt lägena "Cabrières" och "Palestor" (bl a). Terroiren har de typiska "galets roulés" (ovala stenar), samt variationer av lera, sand och kalk. Snittåldern på vinrankorna är 60 år och skördeuttagen är naturligt låga runt 30-35 hl/ha. På senare år har vinkännare fått upp ögonen för Saint Siffrein och gett dess viner mycket höga betyg. Men det är ännu (som tur är!) en relativt okänd pärla. Varsågod!

Terroirviner lanserar 2 viner av Domaine de Saint Siffrein:

Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016 (Vitt). En blandning av 6 druvsorter, där varje druvsort ger sin speciella touch och ökar komplexiteten. 35% Grenache Blanc och 30% Clairette bidrar till den krämiga runda kroppen, 15% Bourboulenc till den fina fruktsyran i ett vin med typisk sydlig aromatisk karaktär. Vinet uppfostrades på sin jästfällning i 4 månader med regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen). För 38% av vinet skedde vinifieringen och uppfostringen på 400-liters ekfat. Vinet har en fräsch, aromatisk doft med limeskal, vit persika, mogna päron, gula äpplen, några halmstrån och örter (lind) och en mineralisk touch (flinta); kroppen är medelfyllig med mycket angenäm krämighet. En mycket elegant fatkaraktär komplementerar den juiciga vita frukten och mineraliteten. Vinet känns i perfekt balans och är mycket drickvänligt. Drick nu - 2022 till grillade fiskrätter (gärna med olivolja), bläckfiskringar, hummer, och andra medelhavsrätter. Ett riktigt bra vin. Endast 4000 buteljer producerades. Belönades med 89 p av Decanter.

Châteauneuf-du-Pape Rouge 2015 (Rött). Oj oj oj, vilket vin! Denna 65% Grenache, 15% Syrah, 15% Mourvèdre, 5% Cinsault vinifierades på betontankar och lagrades till 50% på 45 hl ekliggare och till 50% på betongtankar i 12 månader. En fantastisk fruktintensitet med solmogna hallon och björnbär vävs in i en kalejdoskopisk kryddighet, med peppar, viol, tryffel och rökighet. Det är köttigt och örtigt. Helheten blir väldigt komplex och lockar nos och gom till att ta för sig. I gommen fylligt och stramt, men med slipade, eleganta tanniner. Eftersmaken varar länge med en intensiv pepprighet parad med rök och mogna bär. Ännu ung naturligtvis, borde nå sin topp fr o m 2020 och kunna lagras i 15 år t o m 2030. Drick denna skönhet till rejäla rätter, stekar och vilt. Vinet har fått enhälliga höga betyg av tunga skribenter: Joe Czerwinski (Robert Parker's Wine Advocate) 94 p, Josh Reynolds (Vinous) 91-93 p, Jeff Leve (The Wine Cellar Insider) 91 p, Jebb Dunnuck (Wine Advocate) 91-93 p.

Beställ vinerna från denna lansering till nedsatt pris t o m 20 maj 2018.

OBS: risk för slutförsäljning, beställ i god tid!

Sylvain Boussier på Domaine de la Chapelle, Châteauneuf-de-Gadagne, 3 maj 3018.

Sylvain visar sina unga stockar Viognier som används till gårdens vita vin (finns ej med i denna lansering). 3 maj 2018.

"Tradition" och "Réserve" 2016. De 2 röda vinerna på Domaine de la Chapelle, i appellationen Côtes-du-Rhône Villages Gadagne (lanseras här!).

Patricia Chastan på Domaine de Saint Siffrein, Orange (Châteauneuf-du-Pape), 3 maj 2018.

Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016 och Châteauneuf-du-Pape Rouge 2015, som här lanseras.

bottom of page