Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 18-25 NOV 2024
BESTÄLL SENAST SÖN 10 NOV 2024
Hélène Vergès
Château de Cach
Distrikt: Haut-Médoc, Moulis, Pauillac
_______
NY LANSERING 14-28 FEB 2022
Den driftige producenten Henri Musso var 23 år gammal när han slog sig ner i den nordligaste delen av kommunen Saint-Laurent-Médoc 1979 i närheten av Pauillac. Här köpte han upp en gammal och övergiven egendom, Château de Cach, med vingårdsmarker som länge hade legat i träda. Vinstockarna hade rivits upp 1934. Under perioden 1938-1972 ägdes gården av familjen Rioux, som bedrev kouppföddning och odling av vete och potatis. 1972-1979 var gården i familjen Rothschilds ägo. Henri Musso byggde ett eget vineri på gården och nyplanterade stockar 1979-1985. Det första vinet produceras 1982. Han förvärvar även marker i granndistrikten Moulis och Pauillac. Under perioden 1982-2007 var Château de Cach klassad som "Cru Bourgeois", men man väljer självmant att träda ut ur klassificeringen, då man ej längre upplevde några större fördelar av den.
Bland Château de Cach närmaste grannar finns välkända namn. Château Larose Trintaudon (Haut-Médoc) ligger bara några hundra meter österut; knappt ett par km norrut, tvärsöver gränsen till Pauillac, ligger Château Grand Puy Ducasse och Château Batailley. Några km söderut (åter i Haut-Médoc) hittar vi Château Belgrave och Château La Tour Carnet.
För varje appellation har man skapat olika etiketter för att tydligt särskilja dem. Château de Cach är namnet för vinerna från Haut-Médoc (där man gör flera olika cuvéer), Château Landais Lagorce används för Moulis och Château Les Landes de Cach för Pauillac. Idag uppgår egendomarna sammanlagt till ca 35 ha, varav större delen klassas som Haut-Médoc, medan Moulis och Pauillac står för knappt 1,5 ha respektive 1 ha. Sedan några år tillbaka har man lagt till en ny etikett: Château d'Eyssan, en Haut-Médoc som odlas ekologiskt och är lite lättare i stilen. Henri Mussos dotter, Hélène Vergès, driver idag verksamheten med stor kompetens. Man arbetar som en traditionell familjefirma, vilket har blivit allt sällsyntare i dagens Médoc där stora bolag har investerat i många slott. Château de Cach säljer en mycket stor del av sin produktion direkt till privatpersoner, vilket är tämligen unikt i Bordeaux. Varje år i april anordrar man en egen primörkampanj där kunderna kan beställa vinerna innan de är färdiglagrade och buteljerade, motsvarande 1/4 till 1/3 av hela produktionen. Vinerna har ingen stor spridning internationellt, varför man är relativt okänd utanför Frankrike. Exporten står för ca 10% av volymen.
Utöver att producera egna viner är Château de Cach involverad i flera sidonäringar. Man tillhandahåller tekniska tjänster som t ex filtrering och buteljering åt andra vinproducenter i trakten. Genom åren har man utvecklat en gedigen kompetens inom vinifieringsteknik. Man har även en uppfödning av lamm från Pauillac ("Agneau de Pauillac", med egen AOP, Appellation d'Origine Protégée), samt föder upp hästar och grisar. Det är en av Henri Mussos döttrar, Alice, som idag ansvarar för djurhållningen. Behöver någon övertygas om att vinerna passar väldigt bra till lamm?...
Från 1995 anlitas kompetente Cédric Moreau som chefsvinmakare ("maître de chai"), med tidigare erfarenhet från Château Palmer i Margaux, ett välkänt Grand Cru Classé-slott. Han är anställd på Château de Cach än idag, samt driver en egen mindre vingård (Château du Hâ) vid sidan om.
Sedan 2018 är Château de Cach certifierad för hållbar vinodling av organet HVE (Haute Valeur Environnementale), vilket förutsätter en minimering av kemiska medel. Selektiv avlövning av vinkankorna genomförs rutinmässigt för att motverka sjukdomar och lufta druvorna, och vid behov utförs en grön skörd för att hålla nere uttaget och öka mognaden och koncentrationen i de kvarliggande druvorna. Vid skörden sållas alla druvor på sorteringsbord. Vinifieringen är klassisk; varje vingårdsläge vinifieras separat ("vinification parcellaire"). Klasarna avstjäkas till 100%. Jäsning sker på rostfria ståltankar med skalmaceration i ca 20-25 dagar, därefter lagras vinerna på ekfat i minst 12 månader, där andelen nya fat varierar beroende på cuvéen; de tyngsta vinerna lagras på 100% nya fat.
Man tillämpar alltså en klassisk vinifiering för en klassik terroir. Terroiren i Haut-Médoc består av alluviala avlagringar från floden Garonne från Kvartär, s k "graves garonnaises". Denna klassiska grusterroir är mycket väldränerad vilket tvingar rankornas rötter att söka vatten på djupet. Cabernet Sauvignon trivs särskilt bra här, genom sin förmåga att motstå hetta och torka, och bygger upp en unik koncentration genom en långdragen mognadsprocess. Merlot, som mognar snabbare, balanserar vinerna med en angenäm rondör. Det som är spännande i Médoc är att terroirerna kan uppvisa ganska stora variationer; olika halter av kalk, lera och sand kan ge vinerna lite olika profiler.
Château de Cachs viner har alla något att berätta, utifrån sina egna terroiregenskaper. De är naturligt robusta och tanninrika med mycket god lagringsförmåga i ca 10-15 år eller längre i vissa årgångar. De har en välbalanserad fatbehandling, där eken är välintegrerad redan i ett tidigt stadium. Frukten har alltid överhanden över faten. Karaffera vinerna i minst 2 timmar och servera vid ca 17°C till kraftiga kötträtter, gärna en Côte de Boeuf, en mör bit oxfilé, eller rosastekt lamm. Med lite ålder kan vinerna bli riktigt spännande att avsmaka mot vilt, karljohansvamp och kraftiga ostar.
Till sist lite årgångsinformation:
2017 är en något förbisedd årgång, sval och "klassisk" i stilen. Medan högra stranden och Graves drabbades mycket hårt av vårfrost och gjorde en rekordliten skörd, var man i stort sett skonad i Médoc; Cabernet Sauvignon klarade sig generellt bra. Varmt väder i juni och juli ledde till en viss vattenstress och uppbromsad mognad. Augusti var svalare och solfattigt och vid mitten av september föll en hel del regn. Sammantaget har vi en klassisk, lite friskare profil med fin bärighet och en något lägre alkoholhalt än varmare år som t ex 2016 eller 2018. De bästa vinerna är de som inte extraherats för hårt, och därmed beskaffats med lite mjukare tanniner. 2017 är en utmärkt årgång att börja dricka redan idag, i väntan på andra årgångar som behöver längre tid i källaren. Det finns dock en hel del undantag. Av alla Bordeauxappellationer anses Pauillac vara den bäst presterande 2017. Vinskribenten James Suckling har hyllat 2017 och menar att årgången är underskattad. Något jag definitivt håller med om.
2018 är en stor årgång, definitivt en av de bästa under 2010-talet. Vinerna är mörka, täta och koncentrerade, med stram tanninstruktur. En blöt vår ledde fram till en del mjöldagg, som de flesta producenter dock kunde hantera. Sommaren var varm och torr, med svala nätter. Exakt rätt mängder regn kom i september. Man skördade druvor med optimal mognad, tjocka skal och hög sockerkoncentration. Fruktsyran är också optimal tack vare de svala nätterna. Flertalet viner är ännu unga och behöver lagras några år.
Terroirviner lanserar 5 viner av Château de Cach:
Château de Cach Haut-Médoc 2018 (Rött). Detta är vingårdens "klassiska" cuvée: 68% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot, 4% Cabernet Franc från 10-35-åriga stockar, skördas från 18 ha. Terroiren består av sand uppblandad med humus och grus. Vinet lagrades på ekfat 12 månader, varav 1/3 nya fat. Vinet är ännu ungt och fullt av primär kraft. I buketten upplevs en lätt stallig animalitet, tobak, kakao, anis samt pennspån; frukten går från Crème de cassis och björnbär till mer solmogna nyanser av plommon och korinter. Munnen är drygt medelfyllig, koncentrerad och ännu stram, där tanniner och fruktsyra glatt spänner sina muskler. Vinet bör läggas på rygg i minst 1-2 år, och har en lång framtid framför sig, minst 10-12 år. Ett imponerande vin med stor potential.
Château de Cach "Cuvée Prestige" Haut-Médoc 2017 (Rött). Ett steg upp i sortimentet. Kommer i grunden från samma terroir som det första vinet, men görs på selekterade druvor: äldre stockar Cabernet Sauvignon (60%) och Merlot (40%) skördade från 3 ha. Stockarna är i snitt 35 år gamla, de äldsta ca 50 år. Vinet lagrades till 100% på nya ekfat i 14 månader. Vinet är en ren fröjd att dricka redan idag, även om det har mycket potential framför sig. En stor bukett med tydlig Crème de cassis, björnbär och hallon, leder fram till kryddiga nyanser av humus, orientaliska kryddor, rostat kaffe, Bourbonvanilj och mineral. Munnen är drygt medelfyllig till fyllig, och fantastiskt klunkbar tack vare en oerhört slipad tanninstruktur. Avslutet är svalt och välbalanserat med massor av läcker bärighet. Ett mycket bra exempel på vad 2017 kan erbjuda. Karafferas ett par timmar så att buketten fullt slår ut. Kan lagras i ca 10-12 år. Mycket trevligt till en högrevsgryta med mycket timjan och en krämig potatis- eller rotselleripuré.
Château de Cach "Cuvée Prestige" Haut-Médoc 2018 (Rött). Årgång 2018 av "Cuvée Prestige" har exakt samma druvblandning och vinifikation som 2017: 60% cabernet Sauvignon, 40% Merlot, lagring på 100% nya ekfat i 14 månader. Inte oväntat är 2018 en mer opulent årgång, med mörkare fruktprofil, större mognad, och en kraftigare struktur. Vinet charmar redan med en superkoncentrerad, djup doft av Crème de cassis, med flera lager av härliga nyanser, från friskare röda bär till mer sötmogna toner av plommon och korinter, eleganta lädertoner, tobak, kakao, orientaliska kryddor, vanilj och mineralitet. Munnen är fyllig och ännu stram, men tanninerna är mycket finvässade. Lägges på rygg i 1-2 år. Kan lagras i ca 15. Ett stort vin att se fram emot, den som väntar lite kommer att bli rikligt belönad. Tipset är att korka upp en 2017 medan du väntar på denna...
Château Landais Lagorce Moulis 2018 (Rött). Vi är nu framme vid toppvinerna. Moulis som ligger lite avsides i Médoc, lite mer innåt landet från floden Garonne, strax nordväst om Margaux, är en mycket spännande appellation som förtjänar intresse. Det är den minsta appellationen i Médoc, med totalt ca 630 ha (kan jämföras mot t ex 4600 ha i Haut-Médoc). Vingårdarna sträcker sig längs en small remsa 10 km från öst till väst, vinkelrätt mot Garonne. Terroiren liknar den i övriga Médoc (graves garonnaises mm) men har ett något kontinentalare och svalare klimat. ca 60% av arealen i Moulis odlas av Cru Bourgeois-klassade slott, bland de mest kända kan nämnas Château Chasse-Spleen och Château Poujeaux. Viner från Moulis är sällsynta och svårfunna i Sverige. Château Landais Lagorce 2018 utmärker sig med sin elegans; det är mer Merlot-drivet än de övriga vinerna i lanseringen: 65% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon från i snitt 35-åriga stockar. Vinet lagrades på ekfat i 12 månader, varav 1/3 nya fat. En ren, förtjusande doft av Crème de cassis, björnbär, förhöjs av en lätt blommighet, kryddiga vaniljtoner, kanel, lakrits, och grafitmineralitet. Kroppen är drygt medelfyllig, med redan runda och medgörliga tanniner, en sagolik fräschör och en sammetslen textur. Avslutet är magnifikt, i fräschörens och elegansens tecken, med bara en gnutta vanilj som förlänger eftersmaken ännu mer. Vinet är redan redo att drickas, till skillnad från Haut-Médoc-vinerna av samma årgång som behöver lagras. Kan naturligtvis lagras vidare i minst 10-12 år, men personligen dricker jag gärna en flaska redan idag, utan minsta tvekan. En suverän match till rosastekta lammracks med rosmarinsky, serverade med en krämig potatisgratäng, en kalvstek med mörk sås, eller en oxfilé med béarnaisesås. Vinet producerades endast i 6000 buteljer, varav mindre än 300 buteljer finns kvar. Som tur har Terroirviner reserverat ett antal, men det kan snabbt bli slutsålt. Ett exceptionellt fint vin. Belönades med en guldmedalj vid Concours de Bordeaux 2020.
Château Les Landes de Cach Pauillac 2017 (Rött). Någon ingående beskrivning av terroiren i Pauillac tror jag inte behövs. Detta är ett av de mest berömda distrikten i världen, med en lång lista världsberömda slott som t ex Château Latour, Château Mouton Rothschild m fl. Totalt odlas ca 1200 ha i Pauillac, fördelat på 54 odlare, varav 33 gör eget vin och 21 säljer druvor till kooperativ. 18 st Grand Cru Classé-slott står för ca 85% av den totala produktionen. Pauillac har genom sin närhet till floden Garonne ett gynnsamt mikroklimat med lite högre värme än vingårdar på längre avstånd från floden. Château Les Landes de Cach är med sina 1 ha (tidigare 1,6 ha, man har krympt) en av de allra minsta egendomarna i Pauillac, om inte den minsta. Man ingår inte i Grand Cru Classé-klassificeringen men var klassad som Cru Bourgeois samtidigt som Château de Cach (1982-2007). Rent geografiskt ligger man inklämd mellan marker tillhörande Château Batailley och Château Pichon Longueville i det sydvästra hörnet av Pauillac. En stor del av den omgivande terroiren är Grand Cru Classé-klassad. Slottet Château Batailley och dess vinanläggning ligger ett stenkast bort, tvärs över väg D206. Jorden består av s k "graves garonnaises" ovanpå kalk-lera. Vinet är en blandning av 50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot från 15-åriga stockar, och lagras på 100% nya ekfat i 14 månader. Den årliga produktionen är mycket begränsad, ca 5000 buteljer. Som nämndes tidigare är Pauillac den bäst presterande appellationen i årgång 2017, och här får vi det bevisat. Vinet är en fin uppföljare till 2016. Buketten är stor och komplex, med typiska markörer från Pauillac såsom svarta vinbär, surkörsbär, rökighet, tobak, ceder, humus och grusig mineral. Jag fångar upp kakao, vanilj, svartpeppar, rökighet, järn, och en elegant köttighet och animalitet. Vinet är redan klunkbart. Kroppen är fyllig med finvävda tanniner som ger ett ordentligt grepp hela vägen. En suverän fruktsyra ger ett långt uppfriskande avslut där mineralkaraktären håller i sig länge. Vinet kan med glädje drickas idag efter ett par timmars karaffering, gärna till en god lammstek, en Tournedos med tryffelsmör, eller en god vildfågel med svamp. Ju mognare vinet blir, desto mer svamp som tillbehör, och gärna kraftiga ostar. Fantastiskt idag. Kommer att bli ännu bättre om några år. Kan lagras i ca 15 år.
BLANDLÅDA
Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt nedan:
2 fl Château de Cach Haut-Médoc 2018
1 fl Château de Cach "Cuvée Prestige" Haut-Médoc 2017
1 fl Château de Cach "Cuvée Prestige" Haut-Médoc 2018
1 fl Château Landais Lagorce Moulis 2018
1 fl Château Les Landes de Cach Pauillac 2017