top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
pabiot pauline.jpg

Pauline Pabiot

Domaine Roger Pabiot
Distrikt: Pouilly-Fumé, Pouilly-sur-Loire
Vingård under ekologisk konvertering
_______

 

NY LANSERING 22 MAJ - 4 JUNI 2023

DISTRIKTET POUILLY-FUMÉ
 
Strax öster om Sancerre, tvärs över floden Loire i departementet Nièvre, ligger det världsberömda distriktet Pouilly-Fumé. Vinodlingen här har anor sedan tidig medeltid (ca 600-talet), och fick ett uppsving efter att benediktinmunkarna från klostret Prieuré de la Charité (grundat ca 1055), köpte upp en stor del av odlingarna 1095. Den franske kungen Ludvig XI (1423-1483) ska ha varit en stor konsument. Från ca 1640-talet kunde man skeppa vinerna flodvägen till Paris tack vare en kanalförbindelse mellan floderna Loire och Seine. Vinerna nådde även ut till exportmarknader, bl a England, och fick ett stort renommé, som man behållit fram till denna dag.
 
Appellationen instiftades 1937 och är en av de äldre i det moderna franska appellationssystemet. "Pouilly-Fumé" avser vita viner på Sauvignon Blanc, medan appellationen "Pouilly-sur-Loire" (också instiftad 1937) avser vita viner på druvan Chasselas. Idag odlas totalt 1380 ha, varav 1350 ha Sauvignon Blanc och 30 ha Chasselas, i totalt 7 olika kommuner, med Pouilly-sur-Loire som den geografiskt mest centrala. Den närmaste staden, Nevers, ligger 40 km söderut. Idag är drygt 150 producenter aktiva. Appellationen är mindre än hälften så stor som Sancerre, både till ytan och till den producerade volymen. Pga närheten mellan de 2 distrikten finns en viss traditionell "rivalitet" mellan dem. Intressant är att terroirerna skiljer dem åt på flera sätt, även vinstilerna.
 
I Pouilly-Fumé kallas druvan Sauvignon Blanc "Blanc fumé", ett namn som klingar bekant för många vinnördar och även icke-nördar, och vars ursprung det finns två möjliga förklaringar till: druvorna som är små och äggformade, sitter ofta tätt intill varandra på klasarna, och täcks av en lätt gråfärgad "pruina" (frostighet) på ytan, som kan påminna om "rök". En annan förklaring kan vara den rökiga karaktären i aromprofilen, där flintmineraliteten har stort genomslag.
 
Den andra druvan i området, Chasselas, blev populär från 1800-talets andra hälft. Den används idag främst för att göra runda, fruktiga och blommiga bordsviner, men även mer ambitiösa cuvéer förekommer. Produktionen är begränsad (30 ha). Detta är ett av de få distrikt i Frankrike där Chasselas fortfarande odlas.
 
Experter menar att Sauvignon Blanc har hittat sin kanske mest perfekta terroir i Pouilly-Fumé - vilket förklarar varför världens bästa Sauvignonviner kommer just härifrån. En ultimat kombination av olika terroirtyper sägs vara orsaken, samt ett mycket gynnsamt klimat.
 
Distriktet har 4 distinkta terroirtyper, som varje tydligt påverkar vinets stil:
 
-Hårda kalkjordar (s k "Caillotes"), belägna i den nordvästra delen av appellationen samt den sydöstra, har snabb uppvärmning och tidig druvmognad, som ger friska och fruktiga viner med tidig tillgänglighet. Kalken är portlandisk och oxfordisk i respektive område.
-Kimmeridgienjordar (s k "Terres Blanches" eller "Marnes à huitres"), upptar en stor del av appellationens centrala område, består av lera och märgel rik på ostronfossiler. Denna jordtyp har långsammare uppvärmning och skördas senare. Den ger strama, komplexa, mycket lagringsduliga viner, som ofta behöver tid.
-Flintjordar ("argiles à silex"), är djupa ler- och flinthaltiga jordar som ger friska och strama viner, med påtaglig rökig mineralkaraktär. De behöver en viss tid, ofta minst 2 års lagring på flaska för att uttrycka sig. Denna jordtyp finns på flera håll i appellationen; bl a runt byn Saint-Andelain, på toppen av en 100 meter hög kulle kallad "La butte".
-Lera-kisel- och sandjordar: ligger på terrasser på 150-200 meters höjd, ger varierande viner: om sandhalten är högre blir vinerna mjukare och blommigare, och om lerhalten är högre blir de friskare och stramare.
 
Som synes finns en komplex terroirstruktur med intressanta variationsmöjligheter. Som regel är flertalet viner i Pouilly-Fumé blandningar av flera terroirtyper, som balanserar varandra. Men andelen viner som skapas utifrån enskilda terroirer tenderar att öka, bl a genom att alltfler producenter skapar små premiumcuvéer.
 
Närheten till floden Loire och den dominerande västliga exponeringen med kvällssol skapar ett milt mikroklimat, som Sauvignon Blanc trivs mycket bra i.

Karaktären i vinerna kombinerar ofta citrus, vita frukter och stenfrukter, även exotiska frukter, med vita blommor eller örter, och en omisskännlig rökig mineralkaraktär. De är naturligt snustorra och påtagligt friska, men har nästan alltid en rund kropp med fin fetma. De är ypperligt passande till rökt fisk (t ex rökt lax eller forell), ostron, grillade skaldjur, insjöfiskar (t ex gös eller abborre) med Beurre Blanc, torsk eller andra vita fiskar, rätter med inslag av tomat, och naturligtvis Chèvre. Vinerna har stora möjligheter att matchas till svensk gastronomi, ungefär som Chablis. Den som är öppen för fusion kan testa vinerna mot rätter med asiatisk inspiration. De har god lagringsförmåga, mellan 5-10 år (ibland längre) beroende på cuvéen och årgången.
 
Flera producenter har gett Pouilly-Fumé ett synnerligen högt anseende internationellt, bland dem den mytiske producenten Didier Dagueneau, vars mest kända vin, "Silex", säljer för 150-250 EUR per 75 cl flaska. Som tur finns även andra, mycket spännande producenter i Pouilly-Fumé att upptäcka!
 
DOMAINE ROGER PABIOT
 
Denna vingård med anor sedan sent 1800-tal, har funnits i 5 generationer. Familjen Pabiot var länge verksam både inom vinodling och tunnbinderi. Sedan 2017 är det unga Pauline Pabiot, född 1991, som tagit över domänen efter sin far och farbror (Gérard och Bernard), och har gett den nya impulser med skapandet av flera nya cuvéer. Pauline var tidigt inspirerad av sin farfar, Roger Pabiot, och drömde om att bli vinmakare redan vid 6 års ålder. Innan hon kom igång 2017 hade hon hunnit bli utexaminerad i oenologi i Schweiz samt jobba på en vingård i Nya Zeeland.

Vingården omfattar idag totalt 24 ha på sluttande marker mittemot floden Loire, i kommunen Tracy-sur-Loire i den nordvästra delen av Pouilly-Fumé, som ligger närmast Sancerre. Man odlar flera av de typiska terroirerna som beskrivits ovan: hård kalk ("Caillottes"), lera-flinta och sandiga terrasser. Ca 22 ha av arealen är planterad med Sauvignon Blanc (som idag är produktiv), och och 0,7 ha med Chasselas, varav en del består av hundraåriga stockar.

Sedan 2019 är vingården certifierad enligt organet HVE (Haute Valeur Environnementale; "nivå 3", med de högsta kraven), som garanterar en minimal användning av kemikalier. 2021 går man ett steg vidare och inleder en ekologisk konvertering, med beräknad certifiering från årgång 2024. Odlingen är härmed helt kemikaliefri. Man premierar biologiska bekämpningsmetoder och Pauline har även skaffat 20 getter som nyttjas för ogräsbekämpning.

Vinifieringen sker genom naturlig jäsning vid låg temperatur, utan tillsatser av jästkulturer, så långt detta är möjligt. Vinerna lagras på sin fina jästfällning i 6-18 månader (beroende på cuvéen), tills de uppnår den önskade mognaden och balansen. Av den totala årliga produktionen, ca 1000 hl, säljs mer än hälften i bulk till negocianter. Resten buteljeras på vingården och säljs som gårdens viner. Endast ca 5% går på export.

Sedan Paulines tog över 2017, har hon drivit vingården i en ny riktning, och präglat vinerna med en personlig touch, där renhet, fräschör och finstämdhet är de 3 viktigaste komponenterna. Resultatet är magnifikt, vilket bekräftas av mycket goda betyg och recensioner i guider. Guiden Dussert-Gerber ger producenten 5 stjärnor av 5 möjliga och klassar den i toppen av distriktet. Detta är alltså en producent på stark uppgång, som kommer att bli mycket spännande att följa.

I sortimentet finns idag 4 viner: 3 st Pouilly-Fumé (Sauvignon Blanc) och 1 st Pouilly-sur-Loire (Chasselas). Det sistnämnda vinet, Pouilly-sur-Loire, görs på uppemot 110-åriga Chasselas-stockar, och produceras i mycket begränsad mängd.

Terroirviner lanserar 5 viner av Domaine Roger Pabiot:

"Coteau des Girarmes" Pouilly-Fumé 2022 (Torrt vitt vin). Skördas i Tracy-sur-Loire, på sluttningen "Les Girarmes" med svag lutning, en terroir dominerad av hård portlandisk kalk, med visst inslag av sand, angränsande floden Loire. Vinet kombinerar solvärme och friskhet på ett mycket tilltalande sätt. Det är elegant och lekfullt, med toner av grapefrukt, gröna päron, följt av svartvinbärsblad, krusbär, lite fläder, och en tydlig mineralsälta. Munnen är rund och superklunkbar, med en utomordentlig friskhet som balanserar solmognaden, med lätt tendens åt citrus- och passionsfrukt. Terroirtypen som uppvärms snabbt har sitt genomslag och ger ett utsökt vin att dricka relativt ungt inom ca 4-5 år. Servera gärna till en god getost (t ex Crottin de Chavignol), ostron, sushi, fisk och skaldjur, även vegorätter (sparris mm). Vinet belönades med en guldmedalj vid tävlingen "Concours des Ligers" 2023.
 
"Cuvée Silex" Pouilly-Fumé 2022 (Torrt vitt vin). Skördas på läget "Beauregard" i Tracy-sur-Loire, där man odlar 1,7 ha med sydlig exponering. Som namnet antyder är detta en flinthaltig terroir (argile à silex) - en terroir som vanligtvis ger strama och friska viner som behöver en viss tid på flaska för att komma till sin rätt. I den solvarma årgången 2022 har vi dock ett relativt tidigt mognande vin, som redan idag går att approacha. Vinet är precis nybuteljerat i maj 2023, efter 8 månaders lagring på ståltank. Jag slås återigen av den makalösa balansen mellan solmognad och friskhet. Men till skillnad från det första vinet, har vi här en tyngre kropp, mer rondör och större intensitet. Buketten är kristallren, både frukt- och mineraldriven, med ett spann som går från gröna och gula äpplen till citron, blodgrape och nektariner. Den naturliga blommigheten är parfymerad med tendens åt citronmeliss och apelsinblomma. Munnen är stor, generös, mycket frisk dock utan den tuffa stramhet som karaktäriserar de friskare åren, vilket bådar för en mycket angenäm drickupplevelse redan idag. Mynta och typisk rökig flintmineralitet ackompanjerar den mogna frukten hela vägen till avslut. Denna cuvée var länge vingårdens flaggskeppsvin tills Pauline skapade en ny premiumcuvée (nästa vin i lanseringen). Årgång 2022 borde ligga på sin topp vid ca 2-3 års ålder, och kan lagras i ca 6-7 år. Njut till eleganta fisk- och skaldjursrätter, rökt lax, ostron, räkor, och självklart getostar.

"De la terre aux étoiles" Pouilly-Fumé 2021 (Torrt vitt vin). Gårdens mest exklusiva cuvée, började produceras av Pauline från årgång 2017. I denna lansering har vi glädjen att få uppleva 2 årgångar: 2021 och 2020, som uppvisar en mycket spännande årgångsvariation. Vinet är en hyllning till Paulines farfar Roger, som hade inspirerat henne till att bli vinmakerska. Etiketten gestaltar henne som liten flicka, hållandes Rogers hand. Akvarellen skapades av konstnären Murielle Van Hove speciellt för Pauline, baserat på ett gammalt foto. Vinet är också en blinkning till Roger genom användningen av 500-liters ekfat; Roger var ju både tunnbindare och vinmakare, och vinifierade sina viner på egentillverkade fat. Intressant är att vinet inte kommer från en specifikt avgränsad terroir, utan är en blandning druvor från domänen i Tracy-sur-Loire som Pauline selekterar utifrån årgångens kvalitéer, den fenoliska mognaden, druvans fatlagringsförmåga, samt en gnutta intuition. Denna cuvée är alltså den mest personliga i sortimentet. Vinet jäser till 100% med druvans naturliga jäst på 4 st 500-liters ekfat, samt en 500-liters ovalformad tank. Lagringen fortgår på faten i 12 månader, varefter vinet blandas och fortsätter mogna på ståltank i ytterligare 6 månader. Buteljeringen av årgång 2021 skedde i maj 2023, dvs helt nyligen. Resultatet är ett mästerverk. I årgång 2021 har vi en lite friskare och mer klassisk profil. Året gav en mycket liten skörd, med ca 70% bortfall pga frost i april samt en hagelstorm 19 juni 2021. Men druvorna som överlevde och kunde skördas höll hög kvalitet, i en stil som är genuint klassisk och frisk. En mycket sträng gallring av druvorna är grunden till det magnifika resultatet. Vinet är idag öppet och uttrycksfullt, med en elegant och parfymerad bukett, full av subtiliteter. En superren doft hänför med en fruktparad av färsk grapefrukt, citron, gröna äpplen, mynta, vita blommor, klassiska krusbär och svartvinbärsblad. En rökig flintmineralitet lyser rakt igenom. Munnen är fyllig och mycket frisk, koncentrerad med en angenäm krämighet. Avslutet är långt och härligt friskt med antydan till grapefrukt och mynta. Vinet känns nästan helt ofatat, fast faten säkert bidrar med lite fetma och rondör i munnen. Det är mästerligt hanterat och kan ses som Paulines personliga signatur som handlar om finess, finstämdhet och underförstådd intensitet. Servera detta mästerverk till en god fiskrätt, gärna en vit fisk med Beurre Blanc, eller varför inte stekt röding med fänkål och hollandaisesås. Passar naturligtvis också till en god getost. Närmar sig sin topp redan nu. Kan lagras i ca 6-7 år t o m 2027-2028.

"De la terre aux étoiles" Pouilly-Fumé 2020 (Torrt vitt vin). En helt annorlunda årgång, i solvärmens och opulensens tecken. Vinet är gjort på exakt samma sätt som 2021 och utgår ifrån ett särskilt druvurval som Pauline gjort och inte en specifik terroir. Det är vinifierat på samma sätt, på fleråriga 500-liters ekfat samt på en ovalformad 500-liters tank. Buteljeringen skedde i maj 2022. Skillnaden är årgångskaraktären, där fruktmognaden nådde en helt annan nivå. Alkoholhalten landar på 14,5% 2020 till skillnad från 12,5% 2021. Inte oväntat har vi ett lite fylligare och kraftigare vin, med fantastisk rondör och en något mjukare fruktsyra. Det är mer påtagligt fruktigt, med toner av grapefrukt, apelsinzest, röda äpplen, och mirabeller, med blommighet och en fräsch aniskryddighet, även lite vanilj, som följer i dess spår. Precis som i 2021 är fatkaraktären ytterst diskret, med endast en svag antydan till rostade toner. Här finns självklart också den typiska flintmineraliteten. Det är stort, krämigt och fylligt. På avslutet finns massor av spänst och en elegant och uppiggande grapefruktkärvhet. Till denna härlighet serverar man gärna en lite kraftigare fiskrätt, t ex örtbakad lax, hummer eller havskräftor, gärna serverade med en krämig skaldjursfond. Vinet ligger nu i sin topp och kan lagras i ca 6 år t o m 2026. Vinet belönades med en guldmedalj vid tävlingen "Féminalise" 2022.

Nu undrar ni säkert: vilket vin är bäst av 2021 och 2020? Båda är fantastiska enligt mig. Det är också en smakfråga om man föredrar lite mer klassisk stramhet eller rundare opulens. Till dig som är nyfiken rekommenderas att prova båda! I blandlådan har jag lagt 2020:an.

"L'Ancestral" Pouilly-sur-Loire 2019 (Torrt vitt vin). Vi avslutar lanseringen med detta mycket trevliga "extravin", som skiljer sig på flera sätt från de övriga. Det är en 100% Chasselas, skördad från 0,7 ha, en liten produktion om ca 1500-1900 buteljer per år. Snittåldern på stockarna är 60 år; en del är över 100 år gamla. Vinet vinifierades och lagrades på ståltank och buteljerades i maj 2023. Det är ett elegant, subtilt, lätt vin med lite lägre alkoholhalt (11%), med nyanser av mogna äpplen (Golden), vita blommor, färska örter som verbena, lindblomma och kaprifol, färska hasselnötter och mineralitet. Munnen är rund och behaglig, med en mild fruktsyra och en angenäm mineralsälta på avslutet. Ett mycket trevlig vin att servera som aperitif, på en picnic, till sallader och skaldjur. Funkar mycket bra till friterad fisk och räkor. Drickes ungt inom ca 3-4 år.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda (100% Pouilly-Fumé) enligt följande:

2 fl "Coteau des Girarmes" Pouilly-Fumé 2022
3 fl "Cuvée Silex" Pouilly-Fumé 2022
1 fl "De la terre aux étoiles" Pouilly-Fumé 2020

"De la terre aux étoiles" Pouilly-Fumé 2021 samt "L'Ancestral" Pouilly-sur-Loire 2022 finns inte med i blandlådan men kan beställas flaskvis i valfri kvantitet.

SERVERINGSTEMPERATUR

Servera inte vinerna alltför kallt. De har alla en fantastisk fruktsyra som ger en frisk känsla även när temperaturen har stigit några grader i glaset. Genom att inte servera vinerna för kallt upplevs deras bukett bättre. En bra temperatur är ca 10-12°C. 

Domaine Roger Pabiot "De la terre aux étoiles" Pouilly-Fumé 2020, 325 kr (ord. 365 kr)
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Domaine Roger Pabiot

Mer info om vinet i den svarta rutan

bottom of page