Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 18-25 APRIL 2023
BESTÄLL SENAST SÖN 9 APRIL 2023

Pauline Pabiot
Domaine Roger Pabiot et ses Fils
Distrikt: Pouilly-Fumé, Pouilly-sur-Loire
_______
NY LANSERING 31 MARS-11 APRIL 2021
Strax öster om Sancerre, tvärs över floden Loire i departementet Nièvre, ligger det världsberömda distriktet Pouilly-Fumé. Vinodlingen här har anor sedan tidig medeltid (ca 600-talet), och fick ett uppsving efter att benediktinmunkarna från klostret Prieuré de la Charité (grundat ca 1055), köpte upp en stor del av odlingarna 1095. Den franske kungen Ludvig XI (1423-1483) ska ha varit en stor konsument. Från ca 1640-talet kunde man skeppa vinerna flodvägen till Paris tack vare en kanalförbindelse mellan floderna Loire och Seine. Vinerna nådde även ut till exportmarknader, bl a England, och fick ett stort renommé, som man behållit fram till denna dag.
Appellationen instiftades 1937 och är en av de äldre i det moderna franska appellationssystemet. "Pouilly-Fumé" avser vita viner på Sauvignon Blanc, medan appellationen "Pouilly-sur-Loire" (också instiftad 1937) avser vita viner på druvan Chasselas. Idag odlas totalt 1380 ha, varav 1350 ha Sauvignon Blanc och 30 ha Chasselas, i totalt 7 olika kommuner, med Pouilly-sur-Loire som den geografiskt mest centrala. Den närmaste staden, Nevers, ligger 40 km söderut. Idag är drygt 150 producenter aktiva. Appellationen är mindre än hälften så stor som Sancerre, både till ytan och till den producerade volymen. Pga närheten mellan de 2 distrikten finns en viss traditionell "rivalitet" mellan dem. Intressant är att terroirerna skiljer dem åt på flera sätt, även vinstilerna.
I Pouilly-Fumé kallas druvan Sauvignon Blanc "Blanc fumé", ett namn som klingar bekant för många vinnördar och även icke-nördar, och vars ursprung det finns två möjliga förklaringar till: druvorna som är små och äggformade, sitter ofta tätt intill varandra på klasarna, och täcks av en lätt gråfärgad "pruina" (frostighet) på ytan, som kan påminna om "rök". En annan förklaring kan vara den rökiga karaktären i aromprofilen, där flintmineraliteten har stort genomslag.
Den andra druvan i området, Chasselas, blev populär från 1800-talets andra hälft. Den används idag främst för att göra runda, fruktiga och blommiga bordsviner, men även mer ambitiösa cuvéer förekommer. Produktionen är begränsad (30 ha). Detta är ett av de få distrikt i Frankrike där Chasselas fortfarande odlas.
Experter menar att Sauvignon Blanc har hittat sin kanske mest perfekta terroir i Pouilly-Fumé - vilket förklarar varför världens bästa Sauvignonviner kommer just härifrån. En ultimat kombination av olika terroirtyper sägs vara orsaken, samt ett mycket gynnsamt klimat.
Distriktet har 4 distinkta terroirtyper, som varje tydligt påverkar vinets stil:
-Hårda kalkjordar (s k "Caillotes"), belägna i den nordvästra delen av appellationen samt den sydöstra, har snabb uppvärmning och tidig druvmognad, som ger friska och fruktiga viner med tidig tillgänglighet. Kalken är portlandisk och oxfordisk i respektive område.
-Kimmeridgienjordar (s k "Terres Blanches" eller "Marnes à huitres"), upptar en stor del av appellationens centrala område, består av lera och märgel rik på ostronfossiler. Denna jordtyp har långsammare uppvärmning och skördas senare. Den ger strama, komplexa, mycket lagringsduliga viner, som ofta behöver tid.
-Flintjordar ("argiles à silex"), är djupa ler- och flinthaltiga jordar som ger friska och strama viner, med påtaglig rökig mineralkaraktär. De behöver en viss tid, ofta minst 2 års lagring på flaska för att uttrycka sig. Denna jordtyp finns på flera håll i appellationen; bl a runt byn Saint-Andelain, på toppen av en 100 meter hög kulle kallad "La butte".
-Lera-kisel- och sandjordar: ligger på terrasser på 150-200 meters höjd, ger varierande viner: om sandhalten är högre blir vinerna mjukare och blommigare, och om lerhalten är högre blir de friskare och stramare.
Som synes finns en komplex terroirstruktur med intressanta variationsmöjligheter. Som regel är flertalet viner i Pouilly-Fumé blandningar av flera terroirtyper, som balanserar varandra. Men andelen viner som skapas utifrån enskilda terroirer tenderar att öka, bl a genom att alltfler producenter skapar små premiumcuvéer.
Närheten till floden Loire och den dominerande västliga exponeringen med kvällssol skapar ett milt mikroklimat, som Sauvignon Blanc trivs mycket bra i.
Karaktären i vinerna kombinerar ofta citrus, vita frukter och stenfrukter, även exotiska frukter, med vita blommor eller örter, och en omisskännlig rökig mineralkaraktär. De är naturligtvis snustorra och påtagligt friska, men har nästan alltid en rund kropp med fin fetma. De är ypperligt passande till rökt fisk (t ex rökt lax eller forell), ostron, grillade skaldjur, insjöfiskar (t ex gös eller abborre) med Beurre Blanc, torsk eller andra vita fiskar, rätter med inslag av tomat, och naturligtvis Chèvre. Vinerna har stora möjligheter att matchas till svensk gastronomi, ungefär som Chablis. Den som är öppen för fusion kan testa vinerna mot rätter med asiatisk inspiration. De har god lagringsförmåga, mellan 5-10 år (ibland längre) beroende på cuvéen och årgången.
Flera producenter har gett Pouilly-Fumé ett synnerligen högt anseende internationellt, bland dem den mytiske producenten Didier Dagueneau, vars mest kända vin, "Silex", säljer för 100-150 EUR per 75 cl flaska. Som tur finns även andra, mycket spännande producenter i Pouilly-Fumé att upptäcka!
DOMAINE PABIOT ET SES FILS
Denna vingård med anor sedan sent 1800-tal, har funnits i 4 generationer. Familjen Pabiot var länge verksam både inom vinodling och tunnbinderi. Sedan 2017 är det unga Pauline Pabiot, född 1991, som tagit över domänen efter sin far och farbror (Gérard och Bernard), och har gett den nya impulser med skapandet av flera nya cuvéer. Pauline var tidigt inspirerad av sin farfar, Roger Pabiot, och drömde om att bli vinmakare redan vid 6 års ålder. Innan hon kom igång 2017 hade hon hunnit bli utexaminerad i oenologi i Schweiz samt jobba på en vingård i Nya Zeeland.
Vingården omfattar idag drygt 22 ha på sluttande marker mittemot floden Loire, i kommunen Tracy-sur-Loire i den nordvästra delen av Pouilly-Fumé, som ligger närmast Sancerre. Man odlar flera av de typiska terroirerna som beskrivits ovan: hård kalk ("Caillottes"), lera-flinta och sandiga terrasser. 22 ha av arealen är planterad med Sauvignon Blanc, och 0,7 ha med Chasselas, varav en del (Chasselas) består av hundraåriga stockar. Sedan 2019 är vingården certifierad enligt organet HVE (Haute Valeur Environnementale; "nivå 3", med de högsta kraven), som garanterar en minimal användning av kemikalier. Man skyddar vinrankorna i första hand genom biologisk bekämpning, samt plöjer jorden för att avlägsna ogräs. Sedan 2017 testar man att behålla gräs och annan vegetation mellan raderna på nyplanterade stockar. Vinifieringen sker genom naturlig jäsning vid låg temperatur, utan tillsatser av jästkulturer, så långt detta är möjligt. Vinerna lagras på sin jästfällning i 12-18 månader, tills de uppnår den önskade mognaden och balansen.
Av den totala årliga produktionen, ca 1000 hl, säljs mer än hälften i bulk till negocianter. Resten buteljeras på vingården och säljs som gårdens viner. Endast ca 5% går på export.
Sedan Paulines tog över 2017, har hon drivit vingården i ny riktning, och präglat vinerna med en personlig touch, där renhet, fräschör och finstämdhet är de 3 viktigaste komponenterna. Resultatet är magnifikt, vilket bekräftas av mycket goda betyg och recensioner i guider. Guiden Dussert-Gerber ger producenten 5 stjärnor av 5 möjliga och klassar den i toppen av distriktet. Detta är alltså en producent på stark uppgång, som kommer att bli mycket spännande att följa.
I sortimentet finns idag 4 viner: 3 st Pouilly-Fumé (Sauvignon Blanc) och 1 st Pouilly-sur-Loire (Chasselas). Det sistnämnda vinet, Pouilly-sur-Loire, görs på uppemot 110-åriga Chasselas-stockar, och produceras i mycket begränsad mängd. Det är lite lättare och rundare i stilen, väldigt subtilt och finstämt, och konsumeras ungt, gärna till vårliga anrättningar. Vinet släpps inte i onlinebutiken men du som är intresserad kan beställa det per mejl. En kort beskrivning av vinet kommer längre ner.
Terroirviner lanserar följande 3 viner (Pouilly-Fumé) i butiken:
"Coteau des Girarmes" Pouilly-Fumé 2019 (Torrt vitt vin). Skördas i Tracy-sur-Loire, på sluttningen "Les Girarmes" med svag lutning, en terroir dominerad av hård portlandisk kalk, med visst inslag av sand, angränsande floden Loire. Vinet är härligt parfymerat och lekfullt; satsuma, persika och päron leder spektaklet, följt av akacia, lätt lakrits och tydlig mineralsälta. Man känner årgångens värme som ger en fin rondör i munnen och juicighet i frukten; det är superklunkbart, med utomordentlig friskhet som balanserar solmognaden. Terroirtypen som uppvärms snabbt har sitt genomslag och ger ett utsökt aperitifvin att dricka relativt ungt inom ca 4-5 år. Servera gärna till en god getost, t ex Crottin de Chavignol, till ostron, sushi, och mer allmänt till ett stor bredd rätter av fisk och skaldjur, även vegorätter. Ett supertrevligt vin som man gärna alltid har i kylskåpet! Vinet belönades med en guldmedalj vid tävlingen "Féminalise" 2020.
"Cuvée Silex" Pouilly-Fumé 2018 (Torrt vitt vin). Skördas på läget "Beauregard" i Tracy-sur-Loire, där man odlar 1,7 ha med sydlig exponering. Som namnet antyder är detta en flinthaltig terroir (argile à silex). Det är mer koncentrerat än föregående, uppenbart friskare och mer mineraldrivet, men också mer underförstått och finstämt. Vinet lagrades i 18 månader på sin jästfällning på ståltank och buteljerades 13 maj 2020. Enligt mig har vi här ett mästerverk i finess och elegans. En kristallren, nyanserad bukett möter nosen med toner av citron och grapefrukt, stenfrukter, mandel, anis, och en mineralitet som går från pudrig krita till rökig flinta. Sauvignondruvans varietalkaraktär är helt "bortsuddad", här är det terroiren som styr. 2018 uppnår druvan perfekt fenolisk mognad, helt utan gröna toner, med potent ingjuten mineralitet. Munnen är stram och frisk med samma kristalklara renhet, med mogna citrustoner och en touch av gul kiwi som övergår i rökig flinta på avslutet. Ett klockrent exempel på en Pouilly-Fumé från en flintterroir, något knuten i sin ungdom och som kräver en viss tid, men med enorm underförstådd intensitet. Jag är personligen mycket imponerad av denna cuvée. Detta var under många år vingårdens "flaggskeppsvin", tills Pauline skapade en ny premiumcuvée (nästa vin i lanseringen). Lagringspotentialen är ca 6-8 år, med en topp som nås från ca 3-4 år. Servera till eleganta rätter av fisk och skaldjur; gärna rökt lax, ostron, torsk i papillotte med spenat, ingefära och körsbärstomater, m fl. Perfekt till en ungsbakad eller pocherad vit fisk med vårens primörer, och en skvätt Hollandaisesås. Ett tips är att inte servera vinet för kallt; ca 12°C är bra och öppnar upp aromerna. Karaffering kan vara aktuellt.
"De la Terre aux étoiles" Pouilly-Fumé 2018 (Torrt vitt vin). "Toppvinet" är en helt ny cuvée som Pauline Pabiot började göra 2017. Det är en hyllning till hennes farfar Roger, som hade inspirerat henne till att bli vinmakerska. Etiketten gestaltar henne som liten flicka, hållandes Rogers hand. Akvarellen skapades av konstnären Murielle Van Hove speciellt för Pauline, baserat på ett gammalt foto. Vinet är också en blinkning till Roger genom användningen av 500-liters ekfat; Roger var ju både tunnbindare och vinmakare, och vinifierade sina viner på egentillverkade fat. Intressant är att vinet inte kommer från en specifikt avgränsad terroir, utan är en blandning druvor från domänen i Tracy-sur-Loire som Pauline selekterar utifrån årgångens kvalitéer, den fenoliska mognaden, druvans fatlagringsförmåga, samt en gnutta intuition. Denna cuvée är alltså den mest personliga i sortimentet. Vinifieringen sker till 100% med druvans naturliga jäst, på 4 st 500-liters ekfat (varav 3 st från 2011 och 2013 och 1 st från 2017), samt en 500-liters ovalformad tank. Vinet lagras i 12 månader på sin jästfällning på faten, därefter blandas vinet och fortsätter lagras på ståltank i ytterligare 6 månader. Resultatet är ett mästerverk. Likt "Cuvée Silex" är det till en början reserverat, men öppnar sig något snabbare. En superren doft, nästan helt utan fatkaraktär, hänför med en fruktparad av färsk grapefrukt, apelsinskal, röda äpplen och gula plommon, och subtila akaciatoner. Helheten växer sig ännu mer komplex med lite luft, när anis, lätt vanilj och rökig mineralitet infogas i upplevelsen. Munnen är koncentrerad, fyllig och lång. En touch rostade nötter och mint ger en kryddig touch, medan frukten gör ett återtåg på avslutet, med en ihärdig, mogen och angenämt krämig citruston. Vinet har alltså endast en svag anstrykning av fat, och har verkligen Paulines personliga signatur som handlar om finess, finstämdhet och underförstådd intensitet. Det är verkligen lyckat och vi måste applådera henne för insatsen. Servera denna härlighet inte för kallt, gärna vid ca 12°C. Då vinet har en bastant fruktsyra, är den friska upplevelsen intakt även vid uppvärmning av glaset. Ha inte bråttom utan låt vinet växa i glaset. Servera till en lite mustigare anrättning, t ex laxkotletter med ängssyrasås, fläskfilémedaljonger i dragon- och senapsgräddsås, eller en krämig risotto. Funkar naturligtvis perfekt till en lagrad gethårdost. Vinet kan lagras i minst 5 år, potentiellt i uppemot 6-8. Eftersom detta är en ny cuvée, har inte Pauline något facit från tidigare årgångar. Men man borde kunna förvänta sig samma lagringsbarhet som Cuvée Silex. Pauline uppmanar oss till att njuta av vinet redan idag. Det gör hon rätt i. Tips: flaskan har en vaxförsegling, denna är dock enkel att skära loss, ungefär som man gör med en vanlig försegling. Vinet producerades i totalt 3200 buteljer.
Till sist kommer en beskrivning av "L'Ancestrale" Pouilly-sur-Loire 2019. Denna 100% Chasselas skördas från 0,7 ha och produceras i ca 1500-1900 buteljer per år. Just nu erbjuds 2019, som det finns något hundratal buteljer kvar av. Snittåldern på stockarna är 60 år; en del är över 100 år gamla. Vinet vinifierades och lagrades på ståltank och buteljerades 15 maj 2020. Det är ett elegant, subtilt, lätt vin med lite lägre alkoholhalt (11,5%), med nyanser av mogna äpplen (Golden), vita blommor, färska örter som verbena, nötter och mineralitet. Munnen är rund och behaglig, med en mild fruktsyra och en angenäm mineralsälta på avslutet. Ett mycket trevlig vin att servera som aperitif, på en picnic, till sallader och skaldjur. Funkar mycket bra till friterad fisk. Drickes ungt inom ca 3-4 år. Årgång 2019 belönades med en stjärna i Guide Hachette 2021. Detta vin släpps inte i onlinebutiken, men du som är intresserad kan beställa det per mejl. Pris per flaska: 172 kr.