top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
NY LANSERING 2-14 OKTOBER 2021
 
Château Haut-Mongeat - Bordeaux Supérieur
Clos des Tuileries - Lalande-de-Pomerol
Château Les Landes de Cach - Pauillac
_______

 

CHÂTEAU HAUT-MONGEAT

Château Haut-Mongeat drivs idag av Isabelle Bouchon, som ligger bakom vingårdens omvandling från i princip helt okänd till en seriös spelare som tas på stort allvar och numera deltar i flera primörprovningar, vid sidan av de stora välkända namnen. Isabelle odlar ca 18 ha runt byn Génissac, strax söder om floden Dordogne, ca 7 km söder om Saint-Emilion.

Familjen Bouchon har sysslat med vinodling i 5 generationer. Fram till 1988 sålde man druvor till det lokala vinkooperativet i Génissac. 1988 byggde Bernard Bouchon ett eget vineri på platsen kallad "Le Mongeat" och man började alltså producera ett eget vin. Dottern Isabelle kom in i verksamheten 1997 och hennes personliga stil kom alltmer att göra sig gällande, med en "feminin" touch, men samtidigt mycket fin kraft. Under hennes ledning har kvaliteten avsevärt höjts. Vingården är ekologiskt certifierad sedan 2013. Druvan Merlot dominerar och stilen är generös med tendens mot opulens, men samtidigt förankrad i en solid struktur. Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon används som sekundära druvor. Toppvinet, "Cuvée Isabelle", är en 100% Merlot lagrad på 100% nya ekfat i 18 månader, av synnerligen fint snitt, som jag personligen kallar för en "mini-Pomerol". Isabelles viner får numera höga betyg, ofta över 90 poäng, av etablerade skribenter och guider som t ex Wine Entusiast, James Suckling och Decanter m fl.

Terroirviner lanserar 3 röda viner av Château Haut-Mongeat:

Château Haut-Mongeat Graves de Vayres Rouge 2018. Den lilla appellationen Graves de Vayres med grusig terroir ligger på sluttningar angränsande Dordogne några km norr om Génissac. Detta är ett vin som ligger i producentens "medium range", lagrat på 1-åriga ekfat i 12 månader, och som bjuder på spännande nyanser i varje årgång. 2018 har vi en fräsch, rödfruktig karaktär med toner av Crème de cassis och färska skogsbär (smultron, vildhallon) som tydligt dominerar buketten. Detta nyanseras av toner av rostat kaffe och kakao, lätt lakrits, en liten klick örter och mineralitet. Vinet attackerar lent och mjukt, och stramas åt på avslutet. Kroppen är medelfyllig, tanninerna fasta och utmärkt kalibrerade. Lufta gärna någon timme i karaff och njut till klassiska brasserierätter, t ex en Entrecôte med kryddsmör eller Béarnaisesås. Kan lagras i ca 8 år t o m 2026. Detta vin brukar ligga på sin topp vid ca 4-5 års ålder. Mycket elegant och trevligt.

Château Haut-Mongeat Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2016. Isabelles toppvin, "mini-Pomerolen" som jag brukar kalla den, är en klassiker i Terroirviners sortiment. Vinet är en 100% Merlot lagrad på 100% nya ekfat i 18 månader. Merlotstockarna (drygt 20 år gamla) kommer från läget "Antonne" i Génissac med grusterroir (4,5 ha), som klassas som Isabelles bästa. Här finns mer påtagliga fattoner, och som är fallet med bra viner, så bidrar dessa till att framhäva komplexitet och mineralitet, inte tvärtom. 2016 är en solmogen, opulent årgång med stor intensitet, och en alkoholhalt på 14,5%. Vinet ligger nu på sin topp. En mogen, komplex och kraftfull bukett med massor av nyanser, där fatkaraktären har totalt integrerats: bigarråer, svarta vinbär, plommon, korinter, violer, rostat kaffe, lakrits, och en underbar grafitmineralitet. I munnen är det generöst och koncentrerat med en härlig fyllighet, och ännu potenta tanniner som stramar åt på avslutet. Eftersmaken ekar länge i gommen och i minnet. Efter lite luft upplevs en härlig rostad karaktär med lakritskryddad mörk frukt, cigarrlåda, och blyertspån, vilket befogar ett wow... Karaffera gärna 1-2 timmar innan servering. Drick till lammstek, lammgryta (eventuellt med curry), vilträtter (ren, älg, hjort mm), Tournedos Rossini eller en supermör Châteaubriand med en god sås. På topp nu, men kan utan problem lagras vidare i 5 år. Endast 5585 buteljer producerades av vinet. Vinet belönades med 90-91 p av James Suckling.

Château Haut-Mongeat "L'Âme Soeur" Bordeaux Supérieur 2018. Från årgång 2017 började Isabelle göra ett "alternativt toppvin" som kommer från exakt samma terroir som Cuvée Isabelle. 2017 var skörden mycket liten pga aprilfrost. Istället för att att göra en vanlig Cuvée Isabelle, provade hon att göra en 100% Merlot lagrad till 100% på ståltank, utan tillsatta sulfiter. Dvs ett "naturvin". Cuvéen kallades "L'Âme Soeur" och blev en stor succé. 2018 upprepas experimentet. "L'Âme Soeur" ersätter alltså Cuvée Isabelle andra året i rad. Framöver kommer båda viner inte att göras systematiskt varje årgång, utan beroende på årgångens betingelser kommer Isabelle att göra det vin som hon anser mest lämpat, eller båda. L'Âme Soeur 2018 är nästan bläcksvart i färgen. Vinet har en stor, fruktdriven doft med tydligt uttryck av Crème de cassis och krossade hallon, samt nyanser av plommon, korinter, färska fikon, syrenblomma och underliggande mineralitet. Buketten öppnar sig med luftning men upplevs ännu primär och outvecklad. Munnen är fyllig och tät, med ännu strama tanniner, och en rejäl fruktkoncentration med tydliga hallon- och svartvinbärstoner. Det är onekligen det stramaste vinet av de 3 vinerna som lanseras av Château Haut-Mongeat. Det har samma täthet och fyllighet som Cuvée Isabelle, fast utan fatkaraktären. Det är också det minst Bordeauxtypiska. Vinet sjuder av en fantastisk energi, men kan naturligtvis upplevas något spretigt just nu i denna ungdomliga fas. Den som väntar lite kommer att bli belönad. Inga sulfiter har tillsatts, den naturliga sulfilthalten ligger under 8 mg/l. Det är dock oerhört stabilt, utan minsta svängningar i arom och struktur. Karaffera gärna ett par timmar om du dricker vinet ungt. Eller lagra vidare något år så att tanninerna mildras lite. Para gärna till smakrika rätter, grytor, ankconfit, ankbröst med rödvinssås, lammkarré, Côte de Boeuf mm. Kan lagras i ca 7-8 år t o m 2026, förmodligen längre. Vinet belönades med en silvermedalj vid "Concours des Vignerons Bio Nouvelle Aquitaine 2020".

CLOS DES TUILERIES

Terroirviner lanserade denna producent första gången 2018, och nu för andra gången. Ni är flera som har efterfrågat en ny lansering. Producenten Francis Merlet (Vignobles Merlet) odlar totalt 15 ha på Bordeaux:s högra strand, i appellationerna Bordeaux Supérieur (12 ha) och Lalande-de-Pomerol (3 ha). Vineriet ligger i Saint-denis-de-Pile ca 10 km norr om Libourne. Man har odlat vin i 4 generationer sedan 1920. Sedan 2008 är det Nicolas Merlet (son till Francis), idag 42 år gammal, som driver gården, med en miljömedveten filosofi, helt utan herbicider eller konstgödsel. Gården är certifierad för hållbart jordbruk av organet HVE ("Haute Valeur Environnementale") sedan 2017. Steget till ekologisk certifiering skulle kunna te sig naturligt, men Nicolas är egentligen inte ute efter officiella certifieringar (och den byråkrati och de avgifter som medföljer), utan vill hellre praktisera sina metoder fritt, och kanske t o m gå ett steg längre än vad normal ekologisk odling kräver. Han är inne på biodynamiska metoder, med högst intressanta idéer som jag ska beskriva litegrann längre ner... Vingården har bevarat något från den tiden man sysslade med flera odlingar; t ex äger man fortfarande kor, av rasen "Blonde d'Aquitaine", som betar på ängarna nära vingårdarna; dessa levererar ett naturligt kogödsel till odlingsmarkerna.

I Lalande-de-Pomerol äger man "Clos des Tuileries", en liten inhägnad omfattande ca 3 ha. Lalande-de-Pomerol ligger strax norr om Pomerol, på andra sidan bäcken Barbanne som är den oficiella gränsen mellan de 2 distrikten. Merlot är huvuddruvan, som kompletteras av Cabernet Franc. Terroiren består av sandsten och grus. Man producerar 2 cuvéer: den ena lagrad på ståltank, den andra på ekfat. Fathanteringen är ypperligt elegant och balanserad. Nicolas använder numera 500-liters ekfat (istället för 225-liters), varav 1/4 nya, vilket ger en elegantare fatkaraktär.
 
I denna lansering får vi uppleva 2 årgångar av vinet "Bouquet des Tuileries", det fatlagrade vinet som också är vingårdens flaggskeppsvin:
 
Clos des Tuileries "Bouquet des Tuileries" Lalande-de-Pomerol 2016. 80% Merlot, 20% Cabernet Franc med en snittålder på 35 år. Skördas från ca 1 ha på Clos des Tuilerie, med en terroir av sandsten och grus. Labbanalyser visar inga spår alls av bekämpningsmedel i vinet, utom koppar som är tillåtet i ekologisk odling samt förekommer naturligt i druvan. Sulfithalten är låg, under 80 mg/l. Vinet är oerhört finstämt och elegant, med en djup inneboende kraft. Buketten är väl sammansatt. Först svarta vinbär och björnbär och en klick örtighet (förmodligen från Cabernet Franc?), sedan kryddiga intryck av pain d'épices, lätt vanilj, och grusiga mineraltoner. Fatkaraktären är totalt integrerad. Det känns svalt, med stort genomslag av färsk frukt, ändå finns en varmare sida med drag åt plommon och korinter, och en lätt kirschighet. Kroppen är drygt medelfyllig och växer något med luftning. Tanninerna är strama och i sandkornskvalitet, med ett utmärkt grepp på avslutet. Vinet är en fantastisk prestation och ett skolexempel på balans. Personligen är jag mycket förtjust i denna stil med klassiska förtecken, som inte går att tröttna på. Njut idag efter någon timmes karaffering till ett supermört kött, t ex oxfilé eller lammfilé med kryddsmör och någon god garnityr. Även perfekt till en mustig fågelrätt, t ex en ugnsrostad pärlhöna med örtsky och rotfrukter. Jag tror vinet börjar komma in i sin topperiod nu. Lagringspotential i uppemot 15 år, ungefär fram till nästa decennieskifte.

Clos des Tuileries "Bouquet des Tuileries" Lalande de Pomerol 2018. Samma vin som ovanstående, samma druvor och terroir och vinifikation, men en helt annorlunda årgång. Det är fascinerande att uppleva skillnaden. 2018 är mörkare i färgen, lila ända ut i brämet. En stor, påtagligt fruktig doft: Crème de cassis och vilda bär, plommon, med en fräsch kryddighet av eukalyptus och lakrits. Mineralen strålar genom vinet. Det är oerhört tilltalande, även i denna ungdomliga fas. Kroppen är fyllig och stram, och avslutet fantastiskt långt. Här har vi helt enkelt ett yngre vin, massivt och fylligt, stramare, med stor frukt, medan 2016 är mer elegant, finstämt och komplext. 2018 är nog beskaffat som det kraftigare vinet, med några år kvar till sin topp. Tipset är att börja dricka 2016 nu och vänta på 2018 lite till. Om du har möjlighet: öppna en flaska av varje och jämför, det är fascinerande. Kan lagras i minst 15 år.

Om du undrar: vilket vin är "bäst" av 2016 och 2018, så svarar jag att de är lika bra, bara lite annorlunda i profilen. Båda årgångar är enligt mig klassen högre än 2015, som Terroirviner lanserade för några år sedan. Båda är synnerligen prisvärda och presterar högre än prislappen.
 
Till sist: lite mer info om Nicolas Merlets filosofi, samt info om en ny cuvée som han precis har släppt. Som tidigare nämnts är Nicolas inne på biodynamiska metoder. Sedan 2018 experimenterar han med att ta bort svavel och koppar (som ju är tillåtna preparat i ekologisk bekämpning) i en mindre del av sin vingård (ca 1 ha), och istället använda diverse växtdekokter- och avkok, eteriska oljor mm. Idéen är att hjälpa vinrankan att bli motståndskraftig mot sjukdomar utan svavel och koppar: en tämligen radikal metod som går steget längre än ekologisk odling. Nicolas ser det som en "avgiftning" av plantan och jorden, och han tror att det är en process som kan ta ca 6-7 år. Han är också kritisk till hur koppar, som är en tungmetall, bryts i öppna dagbrott bl a i Chile. Från den 1 ha stora gården där dessa metoder används, har Nicolas nu skapat en ny liten cuvée, kallad "Zéro" på 50% Merlot och 50% Cabernet Franc, vinifierad som ett "naturvin" helt utan tillsatser (inga tillsatta jästkulturer eller sulfiter) och lagrad på ståltank. Terroiren är på papperet klassad som Bordeaux Supérieur, men Nicolas väljer att klassa vinet som "Vin de France" eftersom karaktären inte är typisk. Aktuell årgång är 2019. Stilen är strukturerad, ren och fruktig, helt balanserad. Det bör karafferas ca 2 timmar innan servering. Vinet kan föra tankarna till ett vin från Languedoc med en lite mer generös profil. Alkoholhalten stannar dock på milda 12,5%. Du som är intresserad av detta unika vin kan kontakta mig per mejl (släpps inte i butiken). Pris: 239 kr/fl.

CHÂTEAU LES LANDES DE CACH

Till sist, ett otroligt fynd från Pauillac, från en mindre känd producent, som tog mig med storm... Den driftige producenten Henri Musso var 23 år gammal när han slog sig ner i kommunen Saint-Laurent-Médoc 1979 i närheten av Pauillac. Här köpte han upp en gammal och övergiven egendom, Château de Cach, med vingårdsmarker som länge hade legat i träda. Vinstockarna hade rivits upp 1934. Under perioden 1938-1972 ägdes gården av familjen Rioux, som bedrev kouppföddning och odling av vete och potatis. Henri Musso byggde ett eget vineri på gården och nyplanterade stockar 1979-1985. Det första vinet produceras 1982. Han förvärvar även marker i granndistrikten Moulis och Pauillac. För varje appellation skapas olika etiketter för att tydligt särskilja dem. Château de Cach är namnet för vinerna från Haut-Médoc (där man gör flera olika cuvéer), Château Landais Lagorce används för Moulis och Château Les Landes de Cach för Pauillac. Idag uppgår egendomarna sammanlagt till ca 30 ha, varav den större delen (ca 21 ha) klassas som Haut-Médoc. Dottern Hélène driver idag verksamheten med stor kompetens. Man arbetar som en traditionell familjefirma, vilket har blivit allt sällsyntare i dagens Médoc där stora bolag har investerat i många slott. En kul detalj är att familjen samtidigt har en uppfödning av lamm från Pauillac ("Agneau de Pauillac", med egen AOP, Appellation d'Origine Protégée). Det är en av Henri Mussos döttrar, Alice, som idag ansvarar för djurhållningen. Behöver man övertyga någon att vinerna passar väldigt bra till lamm?...

Från 1995 anlitas kompetente Cédric Moreau som chefsvinmakare ("maître de chai"), med tidigare erfarenhet från Château Palmer i Margaux, ett välkänt Grand Cru Classé-slott. Han är anställd på Château de Cach än idag, samt driver en egen mindre vingård (Château du Hâ) vid sidan om.

Någon ingående beskrivning av terroiren i Pauillac tror jag inte behövs. Detta är ett av de mest berömda distrikten i världen, med en lång lista världsberömda slott som t ex Château Latour, Château Mouton Rothschild m fl. Totalt odlas ca 1200 ha i Pauillac, fördelat på 54 odlare, varav 33 gör eget vin och 21 säljer druvor till kooperativ. 18 st Grand Cru Classé-slott står för ca 85% av den totala produktionen. Pauillac har genom sin närhet till floden Garonne ett gynnsamt mikroklimat med lite högre värme än vingårdar på längre avstånd från floden. Terroiren kännetecknas av alluviala avlagringar från floden Garonne (från Kvartär), s k "graves garonnaises", bestående av grus, stenar och sand, som kan vara lite grövre eller finare i olika delar. Den väldränerade, grusiga jorden tvingar rankornas rötter att söka på djupet efter vatten. Det är välbekant att vinerna i Pauillac har en egen karaktär, precis som Margaux, Saint-Julien, Saint-Estèphe, m fl har sina egenheter, trots den geografiska närheten. Att upptäcka dessa nyanser tillhör vinvärldens charm och dragningskraft.
 
Château Les Landes de Cach är med sina 1,6 ha en av de allra minsta egendomarna i Pauillac, om inte den minsta. Man ingår inte i Grand Cru Classé-klassificeringen men var under en period klassad som Cru Bourgeois. Rent geografiskt ligger man inklämd mellan marker tillhörande Château Batailley och Château Pichon Longueville i det sydvästra hörnet av Pauillac. En stor del av den omgivande terroiren är Grand Cru Classé-klassad. Slottet Château Batailley och dess vinanläggning ligger ett stenkast bort, tvärs över väg D206. Jorden består av kalk-lera och s k "graves garonnaises", dvs alluviala avlagringar från floden Garonne. Vinet är en blandning av 50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot. Vinifieringen sker enligt traditionell metod på rostfria ståltankar, med separat vinifiering av olika vingårdslägen ("vinification parcellaire") innan blandningen. Vinet lagras sedan på 100% nya ekfat i 12-14 månader. Den årliga produktionen är mycket begränsad, ca 5000 buteljer. 
 
Château Les Landes de Cach Pauillac 2016 uppvisar en stor, mycket komplex bukett med typiska markörer från Pauillac såsom svarta vinbär, surkörsbär, rökighet, cederträ, humus och grusig mineralitet. Intrycket är så komplext att man upptäcker nya nyanser mellan varje sniff eller klunk. Jag fångar upp kakao, svartpeppar, cigarrlåda, rökighet som sakta övergår i rökelse, järn, och en urläcker animalitet av läder och lätt stallighet, som aldrig tar över men ger en genuin terroirkänsla. Munnen är initialt något tuff och stram, men mjuknar efter luftning, och blir till slut väldigt behaglig. Vinet är redan väldigt klunkbart. Kroppen är drygt medelfyllig till fyllig med finvävda tanniner som ger ett ordentligt grepp hela vägen. En suverän fruktsyra ger ett långt uppfriskande avslut där mineralkaraktären håller i sig länge. Vinet är fantastiskt gott, enligt mig en fullvärdig representant för Pauillac, med tidig klunkbarhet och en attraktiv prisbild. Kan med glädje drickas idag efter någon timmes karaffering, gärna till en god lammstek eller lammkarré, vaktel eller annan fågel med tillbehör som svamp och tryffel, en grillad Côte de Boeuf eller Tournedos. Ju mognare vinet blir, desto mer svamp som tillbehör, och gärna kraftiga ostar. Vinet verkar nu vara nära sitt toppfönster, med lagringspotential i uppemot 15 år t o m 2031.

BLANDAD BORDEAUXLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda med de 3 producenterna enligt nedan:

1 fl Château Haut-Mongeat Graves de Vayres Rouge 2018
2 fl Château Haut-Mongeat Cuvée Isabelle Bordeaux Supérieur 2016
1 fl Clos des Tuileries "Bouquet des Tuileries" Lalande-de-Pomerol 2016
1 fl Clos des Tuileries "Bouquet des Tuileries" Lalande-de-Pomerol 2018
1 fl Château Les Landes de Cach Pauillac 2016

Château Haut-Mongeat "L'Âme Soeur" 2018 finns inte med i blandlådan men kan beställas flaskvis. Som vanligt kan du beställa alla viner flaskvis i valfri mängd.

Isabelle Bouchon

Isabelle Bouchon under skörden 2018 i vingården i Génissac. Bild lånad av Isabelle Bouchon.

Nicolas Merlet

Francis Merlet (fadern, t h) och Nicolas Merlet (sonen, t v) på vingården i Saint-Denis-de-Pile. Bild lånad av Nicolas Merlet.

bottom of page