top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Jean-Claude Rateau
Jean-Claude Rateau
Distrikt: Beaune, Gevrey-Chambertin, Hautes Côtes de Beaune, Bourgogne
_______

 

Ekologisk och biodynamisk vingård

 

När Jean-Claude Rateau tog över den familjeärvda vingården på 1,5 ha 1979, var han en av pionjärerna som övergick till biodynamisk vinodling. Denna inriktning har haft fundamental betydelse i hans bana som vinmakare, och går hand i hand med en strävan att återknyta till äkta Bourgognetradition där terroiren får uttrycka sig till fullo. Idag leder han en 10 ha stor vinodling i Beaune, fördelad på 20 olika lägen från vilka ett femtontal cuvéer produceras.

 

Beaunes världskända rykte som vindistrikt behöver inte understryckas. Beaune är känt för sina bruna kalkjordar som ger strukterade viner med mycket god lagrings-potential. Beaune inhyser 42 olika lägen (climats) som klassas som 1er Cru. Prisnivån är fortfarande resonabel om man jämför med andra Bourgogneappellationer.

 

Om man ska försöka samanfatta vinernas stil, kan man använda orden renhet och elegans.  Så långt från Parker man kan komma. I butiken hittar du bl a följande viner:

 

Beaune 1er Cru Les Coucherias 2012, från en mycket speciell terroir i utkanten av Beaune - var ett stenbrott under Medeltiden, stenarna användas bl a för att bygga Hospices de Beaune. Fantastisk mognad, mineral, elegans och intensitet på samma gång. Exceptionell kvalitet!

 

Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 2014, öppen, ren frukt och lätt kryddiga nyanser, en framträdande hallonkaraktär, en juicig mellangom med ett tydligt tanninbett och en bra längd. Rekommenderas varmt.

 

Beaune Les Prévoles 2013, ett strukturerat rött vin från en kalkrik terroir söder om Beaune i riktning mot Pommard, komplex doft med inslag av viol, mogna svarta körsbär, lakrits och mineral. Ännu ung men tillgänglig med luftning.

 

Beaune 1er Cru Les Bressandes anses som det mest kraftfulla och komplexa av Rateaus viner. Det är ett äkta terroirvin som kräver lagring för att komma till sin rätt. I sin ungdom kan vinet upplevas som lite stumt och ännu uppvisa ganska hårda tanniner. När vinet väl mognar får det en sagolik finess och komplexitet. Vinet (årgång 2010) presenteras i rutan till höger.

 

För alla röda viner tillämpar Rateau manuell skalmaceration (pigeage), fermentering med naturliga jäster och uppfostring på gamla ekfat i upp till 20 månader. I sökandet efter elegans har Rateau bestämt att minimera användningen av nya ekfat, som tenderar att maskera terroiregenskaper. Rateau begränsar även användningen av sulfiter. Rent allmänt strävar Rateau efter att minimera mänskliga ingrepp under vinifieringen och följer därmed urgammal Bourgognetradition.

 

Jean-Rateau brukar beskrivas som en ganska inåtvänd filosof med stor innovationsförmåga. Han har t.ex. testat nya beskärningssystem, bl a “taille en cordon” på yngre stockar i vissa lägen för att skapa bättre exponering till luft och sol. Han fortsätter sina diverse experimentet i det tysta och kommer säkert att förvåna oss även i framtiden!

Ett litet smakprov...

Beaune 1er Cru Les Bressandes 2010, 355 kr

Jean-Claude Rateau Beaune Les Bressandes

Les Bressandes klassas som ett av de bättre 1er cru-lägena i Beaune. Det karaktäriseras av en stor mängd stenar i vingårdarna som ger koncentrerade druvor. Årgången 2010 beskrivs som utomordentligt god i hela Bourgogne. De röda vinerna uppvisar ren, mogen frukt, frisk syra och solida tanniner.

 

Granatröd färg. Ännu ung, endast begynnande komplexitet. Mycket elegant, kryddig doft, inslag av körsbärslikör, hallon, slånbär, skogsmossa och kryddor. Välstrukturerad smak med angenäm fruktsyra, jordiga och kryddiga toner, körsbär, hallon och mineral. Finkorniga tanniner och mycket lång avslutning.

Passar till: Örtmarinerade kötträtter, boeuf bourguignon, vilt. Bör luftas om det ska drickas ungt (tips: öppna flaskan minst 5-6 timmar innan servering eller dagen innan, bredda luftytan till skuldernivå).

Drickfönster: nu - 2025. Ännu ung, vinner på ytterligare lagring.

bottom of page