• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Stéphae Dignac
Château Les Grands Sillons
 
Distrikt: Pomerol, Montagne Saint-Emilion
_______

 

NY LANSERING 2-16 APRIL 2020

Detta är Terroirviners andra lansering av Château Les Grands Sillons, den första skedde i början av 2019 och var en stor succé.

Trevlige och kompetente Stéphane Dignac driver idag Château Les Grands Sillons i Pomerol (2,81 ha), samt Château Côtes de Bonde (13,5 ha) i granndistriktet Montagne Saint-Emilion. Båda egendomar har funnits i familjen i flera generationer. Château Les Grands Sillons förvärvades av Stéphane Dignacs gammelgammelmorfar Bertrand Thibeaut 1920. Château Côtes de Bonde förvärvades av Stéphanes farföräldrar 1970. Stéphane axlade ansvaret efter att hans pappa Philippe gick i pension 2015, men båda har arbetat tillsammans i många år. Man arbetar som "Vigneron Indépendant" ("oberoende vinbonde"), vilket betyder att man utför hela arbetet själv: odling, vinifiering, buteljering och försäljning. Inga negocianter är inblandade.

Hela odlingsarealen är certifierad för hållbar vinodling enligt HVE3, "Haute Valeur Environnementale" med de strängaste kraven (nivå 3), vilket innebär att man avslägnar ogräs endast mekaniskt och minimerar alla former av kemiska bekämpningsmedel.

Innan jag beskriver vinerna mer i detalj, kan det vara bra att redogöra för de 2 distrikten Montagne Saint-Emilion respektive Pomerol.

Montagne Saint-Emilion ligger direkt norr om Saint-Emilion (på andra sidan bäcken Barbanne) och några km öster om Pomerol. Kommunen Montagne är en av Saint-Emilions s k "satellitkommuner" (de andra kommunerna är Lussac, Puisseguin och Saint-Georges), som får skriva "Saint-Emilion" efter bynamnet på etiketten. Detta infördes 1936. Vinerna härifrån påminner mycket om Saint-Emilion stilmässigt, med dominans av druvan Merlot (ca 75%), och Cabernet Franc samt mindre delar Cabernet Sauvignon som kompletterande druvor. Man gör ofta bra fynd bland dessa satellitkommuner där priserna är betydligt lägre än Saint-Emilion. Montagne ligger på lite högre höjd än omliggande kommuner, på en kalkplatå på ca 85-100 meters höjd, med något svalare temperaturer och en lite längre växtsasong som följd. Vinerna har ofta en elegant och fräsch touch i den annars kraftfulla stilen, och en tydlig mineralitet som lyser igenom.

Château Côtes de Bonde befinner sig väldigt centralt på Montagne-platån och trots att det är en sammanhängande vingård, kan man dela upp dess terroir i 3 typer: kalkhaltig mark, kalk-lera på sluttande mark, och silthaltig jord i små dalar. Vingården producerar 2 viner härifrån: ett basvin och ett premiumvin kallat "Elégance". Terroirviner lanserar premiumvinet, som görs på de bästa Merlotdruvorna som plockas på 2 ha av den totala arealen om 13,5 ha. Mer info längre ner!

Och nu några ord om Pomerol... Vinerna från Pomerol är bland de mest hedonistiska i världen, med en sensuell och sammetslen textur som helt saknar motstycke. Här tronar druvan Merlot, som mognar tidigt och skördas innan höstregnen, vilket möjliggör den rika och "opulenta" stilen som distriktet är världsberömt för. Samtidigt behåller vinerna en mycket angenäm fruktsyra.

Grovt sett kan man uppdela terroiren i Pomerol i 3 delar: "platån" som ligger i den nordöstra delen och når 40 m höjd, "terrasserna" nedanför platån, och de mer platta områdena (i syd och väst), de sistnämnda ofta med betydande inslag av sand. Det som är unikt i Pomerol är dess leriga terroir med grus och järnoxid (Crasse de Fer). Medan gruset bidrar till dräneringen, har leran en mycket hög förmåga att binda vattnet, vilket ger vinrankorna välbehövlig fukt under de varmaste månaderna. Järnoxiden (Crasse de Fer) ligger på ett djupare skikt, och sägs bidra till Pomerolvinernas speciella mineralitet och eventuellt den typiska tryffelaromen som många Pomerolviner har.

Det råder konsensus om att de bästa vingårdarna i Pomerol ligger på den s k "platån": Petrus, l'Evangile, Certan de May, Le Pin, Trotanoy, La Conseillante, ligger alla på platån. Men även vingårdarna som ligger lite längre bort från platån, med mer sandig terroir, kan producera storartade viner. Sand och lera finns oftast i kombination på de flesta platser i Pomerol, inklusive platån.

Gränserna för appellationen fastställdes 1928. Totalt finns ca 150 producenter med odlingar i Pomerol och den totala arealen omfattar lite drygt 800 ha. Det är sålunda ett litet distrikt med liten produktion, särskilt vid en jämförelse med t ex granndistriktet Saint Emilion.

Personligen klassar jag vinerna från Pomerol bland de allra bästa röda vinerna som överhuvud taget finns; de har fördelen att kunna drickas unga, redan vid 3-4 års ålder, men vinner i princip alltid på att lagras. Enligt egen erfarenhet (och många andras!) blir de som bäst efter ca 8-10 år. En perfekt match till en bra Pomerol är den klassiska rätten Tournedos Rossini. Andra mycket passande rätter är Côte de Boeuf eller rostad vaktel med Sauce Périgueux, rapphöns med svamp, rosastekt ankbröst (gärna magret) eller hjortracks med rödvinssås, m fl. Egentligen är Pomerolviner lätta att para till mat, men ovanstående är synnerligen bra parningar.

Château Les Grands Sillons ligger i den sydligaste delen av Pomerol och är en av få vingårdar i distriktet som fortfarande ligger "under radarn". Detta kan bero på dess mikroskopiska storkek (2,81 ha) och att dess viner är svårfunna. Slottet betygsätts dock frekvent av franska Guide Hachette. För att se Château Les Grands Sillons läge i Pomerol, kika gärna på den officiella Pomerolkartan här: www.vins-pomerol.fr/res/cartePomerol.pdf. Fågelavståndet till Château Le Pin är 1 km, till Château La Conseillante och till Château Cheval Blanc (St Emilion) 1,5 km, till Petrus ca 2 km. Man befinner sig strax söder om "platån", på en relativt platt terroir av sand och grus ovanpå järnoxid (Crasse de fer).

Allt som odlas ligger inom 200 meter från "slottet", som i själva verket är en tämligen modest byggnad. Snittåldern på stockarna är 40 år. Skörden är 100% manuell och alla druvor sorteras på sorteringsbord. Vinerna får jäsa och macerera i ca 21 dagar, varefter de lagras på ekfat i 12-14 månader. Den årliga produktionen uppgår till ca 20.000 buteljer. 

Terroirviner lanserar 3 viner från Vignobles Dignac (Château Côtes de Bonde och Château Les Grands Sillons):

Château Côtes de Bonde "Elégance" Montagne Saint-Emilion 2015 (Rött). Detta är premiumvinet från Château Côtes de Bonde, 100% Merlot utvald från vingårdens bästa lägen (2 ha av totalt 13,5). Vinstockarna är i snitt 30 år gamla. Vinet macererar i 21 dagar och lagras på ekfat i 12 månader, varav 1/3 nya fat. En stor och opulent doft med inledande fatdominans ger sakta plats åt en hel palett av intryck. Koncentrerade, kirschiga körsbär och mörka plommon går i crescendo i den kryddiga buketten, och möter nyanser av kakao, rostat kaffe och vanilj från Madagaskar. Det som rör mig är att de kryddiga nyanserna är ypperligt väldefinierade, samt att de hittar en balans och aldrig blir övermäktiga. Den svala mineraltouchen av grafit och grus, snarare än att tryckas ner, vävs in och växer i vinet. I munnen har vi stadiga och polerade tanniner i en drygt medelfyllig kropp. Det känns som att vinet ligger i en bra fas nu. Utförandet är fräscht och elegant, med imponerande längd. Drick redan idag till ett rosastekt trancherat ankbröst med rödvinssås, en bit oxfilé med Béarnaisesås, eller vilträtter. Kan lagras i ca 10 år.

Château Les Grands Sillons "Cuvée Amodis" Pomerol 2016 (Rött). Detta är "andravinet" på Château Les Grands Sillons, gjort i en lite mer tillgänglig stil än förstavinet. Det görs på vingårdens yngre stockar, 75% Merlot, 25% Cabernet Franc. Ca 2/3 av vinet lagras på ettåriga ekfat och resterande 1/3 lagras på ståltank innan man gör blandningen, ett sätt att premiera frukten. Nya ekfat används alltså inte och detta är lanseringens minst fatade vin. Men som har otrolig pondus. 2016 är nog lite kraftigare än 2015 som lanserades av Terroirviner förra året: här finns lite mer solmognad i bären, lite mer plommon och korinter och en lite högre alkoholhalt. Den stora, renrasiga doften nyanseras med luftning och uppvisar en omisskännlig Pomerolkaraktär: svarta vinbär, björnbär, plommon, korinter, läder, och krossade stenar. Buketten är inte statisk utan varierar i glaset och ger kvällslång underhållning. I munnen känner man vinets täthet och fina och runda textur, som är anledningen till att man älskar Pomerol. Tanninerna är strama och tighta men på intet sätt hårda, och avslutet är väl avrundat med en härligt sval mineralitet. Kroppen kan klassas som drygt medelfyllig till fyllig. Vinet kan växla mellan funkiga toner av hästsadel, antydan till tryffel, våt jord, lakrits, och superrena, bäriga toner. Ett supergott vin att dricka redan idag till en Entrecote med Béarnaisesås, en Côte de Boeuf eller vilt. Kan lagras i 10 år. Karafferas ca 2-3 timmar innan servering.

Château Les Grands Sillons Pomerol 2016 (Rött). "Förstavinet" görs på 100% Merlot från vingårdens äldre stockar och lagras på 2/3 nya ekfat och 1/3 ettåriga fat. Här finns mer av allt. Det är ett komplext, tätt vin med stor kropp, strama tanniner, och samtidigt den ljuvliga sammetslena texturen som vi älskar i Pomerol. Även för detta vin står det klart att 2016 är snäppet kraftigare än 2015. Doften är otroligt pregnant och utvecklas från hästsadel, havanna och mörk chocklad till en ren och koncentrerad svartvinbärskräm med tydliga inslag av katrinplommon och korinter, med stenig mineral som lyser igenom. En helt underbar och mycket väldefinierad nyans av vanilj från Madagaskar ger enorm glädje i näsan och munnen. Det finns skillnad på vanilj och vanilj. Här pratar vi världsklass. I munnen är det väldigt tätt, koncentrerat, silkeslent, och långt. En liten nyans av tryffel kan anas, som kommer att utvecklas med fortsatt lagring. Kan njutas redan idag, karaffera minst 2-3 timmar innan servering. Vinet är förvånansvärt öppet (om man luftar det ordentligt), men erfarenheten säger naturligtvis att lagring endast kan göra vinet gott. Kan lagras i minst 15 år t o m 2031. Till denna härlighet får man gärna tillaga en Tournedos Rossini, en viltstek med inslag av tryffel och svamp, hjortkotlett med rödvinssås, rostad vaktel med Sauce Périgueux, eller en mustig hargryta med kantareller.

Ett litet smakprov:

Château Les Grands Sillons Pomerol 2016

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Château Les Grands Sillons

Château Les Grands Sillons Pomerol 2016 (Rött). "Förstavinet" görs på 100% Merlot från vingårdens äldre stockar och lagras på 2/3 nya ekfat och 1/3 ettåriga fat. Här finns mer av allt. Det är ett komplext, tätt vin med stor kropp, strama tanniner, och samtidigt den ljuvliga sammetslena texturen som vi älskar i Pomerol. Även för detta vin står det klart att 2016 är snäppet kraftigare än 2015. Doften är otroligt pregnant och utvecklas från hästsadel, havanna och mörk chocklad till en ren och koncentrerad svartvinbärskräm med tydliga inslag av katrinplommon och korinter, med stenig mineral som lyser igenom. En helt underbar och mycket väldefinierad nyans av vanilj från Madagaskar ger enorm glädje i näsan och munnen. Det finns skillnad på vanilj och vanilj. Här pratar vi världsklass. I munnen är det väldigt tätt, koncentrerat, silkeslent, och långt. En liten nyans av tryffel kan anas, som kommer att utvecklas med fortsatt lagring. Kan njutas redan idag, karaffera minst 2-3 timmar innan servering. Vinet är förvånansvärt öppet (om man luftar det ordentligt), men erfarenheten säger naturligtvis att lagring endast kan göra vinet gott. Kan lagras i minst 15 år t o m 2031. Till denna härlighet får man gärna tillaga en Tournedos Rossini, en viltstek med inslag av tryffel och svamp, hjortkotlett med rödvinssås, rostad vaktel med Sauce Périgueux, eller en mustig hargryta med kantareller.