• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine Mardon
Domaine Mardon
Luc Tabordet
Distrikt: Quincy, Reuilly, IGP Coteaux du Cher et de l'Arnon
_______

 

NY LANSERING 4-22 JULI 2018 

I denna lansering erbjuder jag dig 3 fantastiska, svalkande, friska viner på Sauvignon Blanc från Domaine Mardon och Luc Tabordet. Årgången är 2017, som kännetecknas av mycket fin balans och renhet i vinerna.

Det verkar som att de 2 vingårdarna (som arbetar tillsammans sida vid sida i samma vineri) siktar mot högre kvalitet. Jag pratade häromdagen med Hélène Mardon som driver Domaine Mardon, och frågade henne bland annat hur man lyckas göra så bra viner:

Hélène Mardon:  det handlar i första hand om strikt kontroll av avkastningen. Vi har redan naturligt små skördar de senaste åren pga vårfrost och knoppar som faller av. Men vi sållar ytterligare vid skörden för att enbart vinifiera de druvor som vi anser håller högst kvalitet. Medan den normala avkastningen i appellationen Quincy ligger på 65 hl/ha, så ligger vi på ca 40-50 hl/ha. 2017 uppnår vi en mycket bra balans mellan fruktmognad, fruktsyra och rondör i vinerna.

Philippe Saillard: jag upplever en total avsaknad av de gröna tonerna som ibland kan finnas i Sauvignon Blanc och som är ett varietalt inslag i druvsorten.

Hélène Mardon: det är just dessa gröna toner som vi absolut inte vill ha i våra viner. Genom att hålla uttagen nere uppnår vi mer koncentrerade och renfruktiga viner. Även mineraliteten framhävs.

Jag kan bara konstatera att Helene Mardon talar 100% sanning. Vinerna har en sagolik fruktighet, de är koncentrerade och långa i munnen. De är friska och samtidigt generösa i kroppen.

Jag har därmed komponerat en blandlåda med 3 fina uttryck av Sauvignon Blanc (3*2 flaskor). Slående är hur de 3 vinerna tydligt skiljer sig från varandra. Självklart kan du även beställa vinerna flaskvis. 

Luc Tabordet är numera ekologiskt certifierad. Hans Reuilly Blanc 2017 är superb (den finaste jag druckit av honom), med fenomenal fruktmognad, friskhet och mineralitet. I lanseringen finns även Reuilly Gris 2017, ett unikt rosévin gjort på Pinot Gris.

Nedan följer en kort presentation av vingården, sedan mer detaljerad info om varje vin!

_______________

DOMAINE MARDON & LUC TABORDET

Domaine Mardon befinner sig i mitten av Frankrike, "in the middle of nowhere" höll jag på att säga, en föga känd region i Loiredalen, 70 km väster om Sancerre. Närmaste staden är Vierzon och området kallas Berry, dit även Sancerre tillhör. Ca 20 km söder om Vierzon ligger Reuilly, en mycket gammal vinort sedan tidig medeltid, som åtnjöt ett mycket högt anseende i Europa - dess viner skeppades flodvägen upp mot bl a Flandern och England. 10 km nordöst om Reuilly ligger Quincy, en annan vinby med gamla anor, där Sauvignon Blanc regerar; man tror att området är druvans ursprungliga vagga. Båda byar sitter ovanpå samma platå av Kimmeridge-märgel som sträcker sig ända till Sancerre, och lämpar sig synnerligen väl för druvan. I Quincy görs endast vitt vin på Sauvignon Blanc, men i Reuilly görs även rosévin på Pinot Gris (som är tämligen unikt i sitt slag) och rött på Pinot Noir.

Jag har besökt Reuilly och Quincy 3 gånger och alltid uppskattat det varma bemötandet jag fått från de lokala vinodlarna. Det är lite bondigt, handslagen är kraftiga, och Chèvreosten är alltid framme på bordet. En odlare, Jacques Vincent, har berättat: "vi har gått igenom svåra tider (vinlusen, mm), men faktum att vi finns kvar bevisar att platsen är speciell". Så sant. Platsen har t o m genomgått en renässans de senaste 20 åren. Ca 40 odlare är aktiva idag i respektive by, man odlar totalt runt 250 ha i Reuilly och 300 ha i Quincy, en mycket liten produktion varav det mesta konsumeras lokalt. Det är inte vanligt att hitta Reuilly eller Quincy i franska livsmedelskedjor eller i franska vinbutiker. Ännu mindre på export. Jämförelsevis har Sancerre en mycket större produktion med sina nästan 3000 ha under odling.

Därför känns det lite speciellt att kunna erbjuda er som följer Terroirviner dessa viner!

I Reuilly ligger de flesta vinlägena utmed floden Arnons banker, mestadels på sluttande lägen. Det förekommer en del terroirvariationer, med kalkstruktur i sluttningarna, sand och grus på topparna och närmare floden. I Quincy däremot är terroiren mer platt, mer präglad av sand-silt ovanpå äldre flodterrasser av kalk-lera; denna terroir värms upp snabbt under växtsäsongen och gynnar druvmognaden. I båda byar görs fantastisk Sauvignon Blanc, med en fyllighet i munnen som är oöverträffad. Alltid torrt och spänstigt, rejält fruktdrivet, men ofta med en fin mineralitet som tittar fram. Ett solklart alternativ till Sancerre (fast med en egen karaktär, ofta fylligare) och perfekta viner till skaldjur, färsk Chèvre, och en mängd andra möjliga parningar (mer om detta nedan).

Domaine Mardon i Quincy har ägts och drivits av samma familj sedan vingården grundades 1870. Idag är det Hélène Mardon som sköter driften. Totalt odlas 15 ha under ekologisk konvertering. Luc Tabordet, son till en vinodlare i Sancerre, var tidigare chefsvinmakare på Domaine Mardon men startade en egen vingård på 5 ha i Reuilly 2011, nu ekologiskt certifierad. Idag arbetar de 2 vingårdarna tillsammans i samma vineri, och 2012 skaffade man helt nya, toppmoderna ståltankar. Ett bra exempel på samarbetsandan i Berry!

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Mardon och Luc Tabordet:

Domaine Mardon Quincy 2017 (Vitt). Gårdens basvin görs på en blandning yngre och äldre Sauvignon Blanc-stockar, i snitt 25 år gamla, varav de äldsta är 45 år. Vinet är nu redo att drickas. Buketten är öppen, med en härlig mix av citrus, krusbär, fläder och svartvinbärsblad. I munnen är det knastertorrt, superfriskt och fruktigt i en rund kropp. Längden imponerar med riklig grapefrukt, en stänk mineral och lite lakrits. Jag upplever dessutom en liten sälta som gör vinet extra salivretande. Njut till aperitif, skaldjur (ostron, musslor), och självklart till Chèvre!

Domaine Mardon Quincy Cuvée St Edme 2017 (Vitt). Toppvinet är gjort på äldre Sauvignon Blanc-stockar (35-65 år gamla), med ett skördeuttag på endast 40 hl/ha. Hélène Mardon har uppkallat vinet efter sin gammelfarfar Edme. Genast upplever man att vinet är djupare och fylligare än föregående, men ännu ungt och knutet. Det är radikalt annorlunda i karaktären. 3 dagar efter öppning får man en glimt av vinets komplexitet; mogen citrus och mogna vita frukter, litchi, en elegant ton av syrenblomma och en tydlig krutig flintmineralitet. I munnen är kroppen stor och fruktsyran drivande, avslutet koras med mineralitet och citrusskal. Riktigt fint! Behöver minst 1 eller 1,5 år för att börja komma till sin rätt. Men man får tjuvöppna en flaska redan nu... Gärna till smakrika rätter av fisk och skaldjur.

Luc Tabordet Reuilly Blanc 2017 (Vitt). Ett vin av exceptionell kvalitet, kanske mitt favoritvin i denna lansering! Ungt men redan tillgängligt. Sauvignon Blanc-stockarna är 15-45 år gamla. Skördeuttag: 35 hl/ha. Nosen börjar sakta öppna sig, det är komplext och renrasigt, här finns mogen citrus, färska örter, vita blommor och en drivande flintmineralitet. Kroppen är stor, superfrisk och otrolig lång med nyanser av lakrits och svartvinbärsblad som sitter länge i eftersmaken. Fantastiskt gott att dricka på egen hand, men detta kan man para till många olika rätter, varför inte skaldjursrisotto, laxtartar, eller  "linguine a la frutti di mare"? Till Chèvre är det naturligtvis också ofrånkomligt.

Fascinerande är hur de 3 vinerna ovan skiljer sig i karaktären. Gemensamt för dem är dock att de har tämligen många parningsmöjligheter. Men kan även njutas på egen hand.

Luc Tabordet Reuilly Gris 2015 (Rosé). Ett unikt vin som görs i små kvantiteter på Pinot Gris (finns endast i Reuilly). Druvan genomgår en kortare skalmaceration innan jäsning och uppnår därigenom en orangerosa färg som påminner om lökskal. Vinet klassas som rosévin och kombinerar drag av vitt vin och rosévin: vit persika och smultron. Ett fantastiskt vin att servera till apéritif, brukar förbluffa gästerna! Till kanapéerna, charkuterierna eller till moderna förrätter med lite fusion och exotisk touch. Endast 3600 buteljer producerades av vinet.

Ett litet smakprov:

Luc Tabordet Reuilly Blanc 2017, 212 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

Luc Tabordet Reuilly Blanc

Luc Tabordet Reuilly Blanc 2017 (Vitt, ekologiskt). Ett vin av exceptionell kvalitet, kanske mitt favoritvin i denna lansering! Ungt men redan tillgängligt. Sauvignon Blanc-stockarna är 15-45 år gamla. Skördeuttag: 35 hl/ha. Nosen börjar sakta öppna sig, det är komplext och renrasigt, här finns mogen citrus, färska örter, vita blommor och en drivande flintmineralitet. Kroppen är stor, superfrisk och otrolig lång med nyanser av lakrits och svartvinbärsblad som sitter länge i eftersmaken. Fantastiskt gott att dricka på egen hand, men detta kan man para till många olika rätter, varför inte skaldjursrisotto, laxtartar, eller  "linguine a la frutti di mare"? Till Chèvre är det naturligtvis också ofrånkomligt.