top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine Mardon

Hélène Mardon

Domaine Mardon
Luc Tabordet
Distrikt: Quincy, Reuilly, IGP Coteaux du Cher et de l'Arnon
_______

 

NY LANSERING 8-22 MARS 2022

Våren är sakta på ingång, en tid då Sauvignon Blanc från Loiredalen är särskilt välkommet på våra bord och verandor. Ett ypperligt tillfälle att återknyta till Domaine Mardon & Luc Tabordet, som gör strålande viner i de små appellationerna Quincy och Reuilly.

Detta är en producent som flyttat fram sina positioner på senare år och ligger nu på en toppnivå. Efterfrågan på vinerna är nu större än vad man producerar, så det gäller att vara alert. Denna gång har jag varit snabb och reserverat 4 mycket trevliga viner, varav 2 st 2020:or och 2 st 2021:or som precis är nybuteljerade.

Detta blir alltså ett tillfälle att få prova årgång 2021, som vi vet kantades av stora svårigheter i hela Frankrike i form av vårfrost och mjöldagg, med ett bortfall i skörden som följd. Särskilt i Loire var förlusterna stora, och ekologiska producenter var extra utsatta pga begränsade bekämpningsmöjligheter. På Domaine Mardon lyckades man dock rädda en del av skörden tack vare speciella frostskyddande fläktar uppsatta i vingårdarna, som liknar små vindturbiner. Man har legat på låga skördeuttag i ganska många år nu (ca 35-45 hl/ha), och lyckades landa på ungefär samma nivå 2021. Lagstadgat maxuttag för Quincy och vit Reuilly är 65 hl/ha.

2021 är stilmässigt ett svalare och friskare år som bryter mot den solvarma trilogin 2020, 2019 och 2018, och innebär en återgång till en stil som i grunden är mer klassisk för Loire. I slutändan är kvaliteten häpnadsväckande bra. En solig septembermånad hjälpte druvorna som överlevt årets prövningar att mogna hela vägen. Vinerna är välbalanserade, och har ett tydligt terroiravtryck med elegant blommighet och mineralsälta som gör dem synnerligen trevliga till skaldjur och till syrliga getostar. En fullträff.

Som Hélène Mardon har förklarat för mig flera gånger är man extremt noggrann med druvselektionen. Det är en av hemligheterna bakom husets stil, som kännetecknas av optimal balans mellan sockermognad och fruktsyra. "Gröna toner i Sauvignon Blanc är något vi absolut inte vill ha. Genom att hålla uttagen nere uppnår vi mer koncentrerade och renfruktiga viner. Även mineraliteten framhävs", menar Hélène.

Jag kan bara konstatera att Hélène Mardon talar 100% sanning. Och samma filosofi gäller definitivt för 2021.

Varsågod!

__________________

DOMAINE MARDON & LUC TABORDET

Domaine Mardon befinner sig i mitten av Frankrike, "in the middle of nowhere" höll jag på att säga, en föga känd region i Loiredalen, 70 km väster om Sancerre. Närmaste staden är Vierzon och området kallas Berry, dit även Sancerre tillhör. Ca 20 km söder om Vierzon ligger Reuilly, en mycket gammal vinort sedan tidig medeltid, som åtnjöt ett mycket högt anseende i Europa - dess viner skeppades flodvägen upp mot bl a Flandern och England. Prinsen Johan av Berry (son till kung Johan II av Frankrike) ska ha tagit fram särskilda stadgar för Reuilly:s viner 1365, beträffande bl a skörd, handel och beskattning. Ett tydligt bevis på att vinet stod högt i kurs. 10 km nordöst om Reuilly ligger Quincy, en annan vinby med gamla anor, där Sauvignon Blanc regerar; man tror att området är druvans ursprungliga vagga. Båda byar sitter ovanpå samma platå av Kimmeridge-märgel som sträcker sig ända till Sancerre, och lämpar sig synnerligen väl för druvan. I Quincy görs endast vitt vin på Sauvignon Blanc, men i Reuilly görs även rosévin på Pinot Gris (som är tämligen unikt i sitt slag) och rött på Pinot Noir.

 

Jag har besökt Reuilly och Quincy 3 gånger och alltid uppskattat det varma bemötandet jag fått från de lokala vinodlarna. Det är lite bondigt, handslagen är kraftiga, och Chèvreosten är alltid framme på bordet. En odlare, Jacques Vincent, har berättat: "vi har gått igenom svåra tider (vinlusen, mm), men faktum att vi finns kvar bevisar att platsen är speciell". Så sant. Platsen har t o m genomgått en renässans de senaste 25 åren. Ca 40-50 odlare är aktiva idag i respektive by, man odlar totalt runt 288 ha i Reuilly och 332 ha i Quincy, en mycket liten produktion varav det mesta konsumeras lokalt. Det är inte vanligt att hitta Reuilly eller Quincy i franska livsmedelskedjor eller i franska vinbutiker. Exporten står för 7% av produktionen i Quincy och 14% i Reuilly. I Sverige är vinerna i princip frånvarande. Jämförelsevis har Sancerre en mycket större produktion med sina ca 3000 ha under odling, och där exporten står för hela 70%!

Därför känns det lite speciellt att kunna erbjuda er som följer Terroirviner dessa viner!

I Reuilly ligger de flesta vinlägena utmed floden Arnons banker, mestadels på måttligt sluttande lägen. Det förekommer en del terroirvariationer, med kalkstruktur i sluttningarna, sand och grus på topparna och närmare floden. I Quincy däremot är terroiren mer platt, mer präglad av sand-silt ovanpå äldre flodterrasser av kalk-lera; denna sandiga terroir värms upp snabbt under växtsäsongen och gynnar druvmognaden. I båda byar görs fantastisk Sauvignon Blanc, med en fyllighet i munnen som är oöverträffad. Alltid torrt och spänstigt, rejält fruktdrivet, men ofta med en fin mineralitet som tittar fram. Ett solklart alternativ till Sancerre (fast med en egen karaktär, ofta fylligare) och perfekta viner till skaldjur, färsk Chèvre, och en mängd andra möjliga parningar (mer om detta nedan). Vinerna på Sauvignon Blanc ligger på topp vid ca 2-3 års ålder och kan lagras i uppemot 4-5 år.

I grunden är terroirförutsättningarna (jordmån, klimat mm) i Reuilly och Quincy väldigt lika de i Sancerre. Reuilly var som nämndes tidigare ett stort namn under medeltiden. En teori om varför Sancerre har blivit så känt under 1900-talet, men inte Quincy och Reuilly, är att Sancerre bättre lyckats exploatera kommunikationsvägarna till Paris och därmed kunnat nå ut till en mycket större marknad. Genom högre inkomster har Sancerreproducenterna kunnat investera mer, vilket gett dem ett försprång i vinkvaliteten. På senare år har de mindre appellationerna i stort sett hunnit ikapp. Vi har fått en mycket mer dynamisk och konkurrensbetonad vinvärld idag. Detta är allmänt en mycket bra utveckling, där både skrivna och oskrivna hierarkier sätts på prov.

 

Domaine Mardon i Quincy har ägts och drivits av samma familj sedan vingården grundades 1870 av Edme Houssier. Sedan 2003 är det Hélène Mardon (5:e generationen) som sköter driften. Totalt odlas 16 ha under ekologisk konvertering, den formella certifieringen är planerad från årgång 2022. Luc Tabordet, son till en vinodlare i Sancerre, var tidigare chefsvinmakare på Domaine Mardon men startade en egen vingård på 5 ha i Reuilly 2011, nu ekologiskt certifierad. Idag arbetar de 2 vingårdarna tillsammans i samma vineri, och 2012 skaffade man helt nya, toppmoderna ståltankar. Ett bra exempel på samarbetsandan i Berry!

På senare år har man haft små skördar, i snitt ca 25% under det "normala", pga återkommande problem såsom vårfrost, som tar död på nyspruckna knoppar. Det räcker med ett par nätter med minusgrader i april för att orsaka förödande skada. På Domaine Mardon har man därför investerat i frostkontroll och skaffat speciella fläktar ("tour antigel" på franska); metoden bygger på att blanda varmare luft som ligger ca 12-15 meter ovanför vinrankorna, med den kallare luften närmare marken. Fläktarna slås på om och när temperaturen närmar sig en kritiskt låg nivå. En fläkts räckvidd är ca 4 ha. Detta är en dyr utrustning, som dock kan vara värd investeringen och förhindrade en katastrof 2021.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Mardon och Luc Tabordet:

Domaine Mardon Quincy 2021 (Vitt). Första intrycket av 2021 imponerar. Denna bascuvée som skördas från 13 ha är en blandning yngre och äldre Sauvignon Blanc-stockar, i snitt 25 år gamla, de äldsta är 60 år gamla. Vinet är nu redo att drickas. En ursprungstypisk, aromatisk bukett med intensiva toner av citron, krusbär, fläder och svartvinbärsblad, med en angenäm blommighet och en klick havssälta. I munnen är det knastertorrt, superfriskt och fruktigt i en rund kropp. Längden imponerar och charmar med en liten mineralsälta som gör vinet extra salivretande. Njut till aperitif, skaldjur (ostron, musslor), och självklart till Chèvre! Kan lagras 3-4 år.

Domaine Mardon Quincy Cuvée St Edme 2020 (Vitt). Premiumcuvéen är från 2020, ett varmare år, med osedvanligt tidig skörd. Vinet görs på äldre Sauvignon Blanc-stockar (35-65 år gamla) skördade från 3 ha. Hélène Mardon har uppkallat vinet efter sin gammelgammelfarfar Edme Houssier (som grundade vingården). Djupare och fylligare än basvinet, ännu aningen reserverat. Cuvée St Edme tar alltid lite längre tid att öppna sig än basvinet, detta är ett genomgående drag. Karaktären är också distinkt genom den mer utvecklade fruktmognaden. Stenfrukt, päron, krusbär, apelsinblomma, svartvinbärsblad, med eleganta nyanser av mentol och krutig mineralitet. Stor volym och uppfriskande mineralitet i munnen. Vi har här lanseringens mest koncentrerade vin. En fantastisk helhet, som vi gärna njuter av redan idag. Kommer säkert öppnas ännu mer om något halvår och då nå sin magiska topp. Servera till fisk och skaldjur, blinier med laxrilletter, halstrade pilgrimsmusslor med saffranskräm, och mycket mer. En Chèvresallad på verandan i vårsolen?... Kan lagras i 4-5 år.

Luc Tabordet Reuilly Blanc 2021 (Vitt). Exceptionell kvalitet, och ännu ett bevis på att 2021 levererar... En superren nos med stor intensitet. Grapefrukt, krusbär, gröna äpplen, päron, nyanseras av svartvinbärsblad, mandel, anis och flintmineralitet. Munnen är superfrisk, rund i kroppen med en påtaglig längd där vi får uppleva blommighet och aniskryddighet som nästan övergår i lakrits, och en salivretande mineralsälta. En enastående prestation. Fantastiskt gott som aperitif, och lättparat till en mängd rätter av fisk och skaldjur, gärna musslor, grillad fisk, räktempura, laxtoast mm. Om man gillar vego funkar vinet utmärkt till sparris, linskräm eller till en god purjolöksgratäng. Chèvre är alltid ett säkert kort! Supertrevligt idag, med vetskapen om att toppen borde nås om något år. Kan lagras i 4-5 år.

Fascinerande är hur de 3 vinerna ovan skiljer sig i karaktären. Gemensamt för dem är den stora parningsbredden till mat, samt att de kan njutas på egen hand. Vi hade kunnat nöja oss med dessa 3, men låt oss fortsätta festen med ett rött vin.

Luc Tabordet Reuilly Rouge 2020 (Rött). 100% Pinot Noir skördad från 1,41 ha, lagrad till 3/4 på ekfat och till 1/4 på ståltank i 12 månader. En elegant, mjukt extraherad stil som är väldigt tilltalande. Intrycket är eteriskt och svalt, med tydligt mogna tanniner och en sammetslen textur. Buketten bjuder på saftiga körsbär, smultron, röda och svarta vinbär, en klick vitpeppar, mint, anis, pennspån och mineral. Detta vin är mycket efterfrågat och säljer slut väldigt snabbt efter buteljeringen. Brukar vinna på lagring i uppemot 7-8 år. Ingen brådska att korka upp, men redan mycket trevligt. Perfekt till finare charkuterier, korv- och linsgryta, en god fläskrätt (t ex fläskkarré i ugn), en klassisk slottsstek, en Wallenbergare, eller en grillad kyckling.

Till sist måste vi nämna ett par ord om Luc Tabordet Reuilly Gris 2021 (Rosé). Lanseras inte i onlinebutiken men kan beställas via mejl. Denna 100% Pinot Gris vinifieras som ett rosévin, och genomgår en kortare skalmaceration. Färgen är orangerosa och påminner om lökskal. Vinet är mycket friskt, med fin rondör i kroppen, toner av smultron, persika, päron och en angenäm kryddighet. Serveras som aperitif, till tapas, charkuterier, asiatiskinspirerade rätter mm. Ett typiskt vin för Reuilly. Kan lagras 3-4 år. Pris: 217 kr/fl.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad blandlåda enligt nedan:

1 fl Domaine Mardon Quincy 2021
2 fl Domaine Mardon Quincy Cuvée St Edme 2020
2 fl Luc Tabordet Reuilly Blanc 2021
1 fl Luc Tabordet Reuilly Rouge 2020

buteljer producerades av vinet.

Ett litet smakprov:

Domaine Mardon Quincy Cuvée St Edme 2020, 259 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_7194.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page