top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine Balliccioni
Domaine Balliccioni
Distrikt: Faugères, IGP Côtes de Thongue
_______

 

NY LANSERING 28 MARS-10 APRIL 2022

Faugères räknas idag till ett av de bästa distrikten i Languedoc, om inte rentav det bästa. Ca 20 km norr om Béziers i länet Hérault, ligger appellationsområdet Faugères som omfattar 7 små kommuner och totalt ca 1900 ha. Man befinner sig i ett bergigt landskap med direkt sydexponering, på den södra flanken av bergskedjan Montagne Noire. Här finns en unik homogen skifferterroir på sluttande marker på 100-350 meters höjd. Jordens unika dränerings- och vattenhållningsförmåga gör att rankorna får en perfekt vattentillförsel även under de hetaste sommarmånaderna. Små sprickor i berggrunden gör att rankornas rötter kan söka välbehövlig fukt på djupet. Vidare har skiffret fömågan att lagra värme på dagen och släppa den på natten, vilket ger optimala förhållanden för druvorna att mogna. Svala vindar som kommer norrifrån från Cevennerna och söderifrån (från Medelhavet) agerar som ett naturligt skydd mot svampsjukdomar.

I Faugères råder med andra ord helt unika förutsättningar för att skapa goda viner, vilket förklarar appellationens höga status idag. Rött vin står idag för 79% av produktionen, rosévin för 17% och vitt vin för 4%. De främsta druvsorterna är Carignan, Syrah, Grenache, Cinsault, och Mourvèdre. Som ofta är fallet i sydfrankrike, är det druvblandningar som ger de mest intressanta och komplexa vinerna. Skördeuttaget ligger i snitt runt 30-35 hl/ha, det tillåtna maxuttaget är 45 hl/ha. I förbifarten kan anmärkas att det aktuella utbudet på viner från Faugères är minimalt i Sverige.

I byn Autignac i distriktets södra del landade trevlige André Balliccioni med sin fru Véronique 1998 och startade en egen vingård helt från noll, efter att ha lämnat en karriär inom reklambranschen. Andrés italienskklingande efternamn är egentligen korsikanskt; och André behåller starka band till Korsika där han är född och uppvuxen. Flera av vinernas namn har en koppling till Korsika. I Faugères befinner han sig i ett landskap som i hög grad påminner om sina hemtrakter.

André odlar idag drygt 15 ha, varav 7 ha i Faugères (AOP) och 8 ha i granndistriktet Côtes de Thongue, klassat som IGP (Vin de Pays) med terroir av kalk-lera en bit söderut på planare mark. Odlingen följer s k "lutte raisonnée", vilket innebär en kraftig minskning av kemikalier. 100% manuell skörd, naturligt låga skördeuttag med stor koncentration i druvorna, traditionell vinifiering med lång och varsam skalmaceration är grunden för kvaliteten. Filtreringen av de röda vinerna är mycket lätt och det kan ibland finnas lite fällning i botten av flaskorna, något som är helt harmlöst och ska ses som ett kvalitetstecken. Cuvéerna är noggrant uttänkta druvblandningar, med perfekt balans som resultat. André har hittat en stil som framhäver renheten och rondören i vinerna, vilket ger dem en fantastisk klunkabilitet redan som unga. Samtidigt ska man komma ihåg att vinerna från Faugères är naturligt koncentrerade och köttiga, och vinner alltid på lagring, även på basnivån. De brukar komma på topp vid ca 3-4 års ålder och kan lagras i minst det dubbla, ofta i ca 8-10 år. Utöver de typiska mogna bären finns ofta eleganta köttiga toner samt toner av grafit eller skiffer. Terroiren lyser verkligen igenom vinerna.

Hos Balliccioni är sortimentet tydligt uppdelat mellan vinerna från Côtes de Thongue, som står för de lite "lättare" vinerna, och de från Faugères, de kraftigare. Man anses idag vara en av topproducenterna i Faugères.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Balliccioni:

"Tradition" Faugères Rosé 2021 (rosé). Vi startar med denna mycket trevliga rosé på 60% Mourvèdre, 40% Cinsault, där Mourvèdre vinifieras genom "Saignée"-metoden (med några timmars skalmaceration), och Cinsault genom direkt pressning. Lagrades på ståltank i 5 månader och buteljerades i februari 2022. Färgen är ljus laxrosa med en lätt blå nyans. Doften är fräsch och elegant, utan överdådighet, men med mycket finess och en ingjuten intentitet. Det utstrålar helt enkelt klass. Smultron, vildhallon, röda och svarta vinbär, samt stenfrukter som nektariner och aprikoser ger nosen och gommen stor glädje. Det hela förhöjs med tydlig blommighet samt subtil mentol. Vinet är uppenbarligen impregnerat av en svalkande frisk mineralitet som ger både längd och struktur. Kroppen är substantiell och man dricker gärna vinet med eller utan mat. Suveränt till tapas, en Sallade Niçoise eller grillad fisk, och lika suveränt som aperitif en vår- eller sommarkväll. Drickes vid ca 10-11°C.

"Tradition" Faugères Rouge 2019 (rött). Det första röda vinet är en 40% Syrah, 40% Carignan och 20% Grenache, lagrad på ståltank i 12 månader. En vacker purpurröd färg. En fantastisk fruktmognad ger tydliga dofter av blåbär, svarta vinbär och björnbär, som breddas av örter, svarta oliver och en klar nyans av pennspån. Det är rent, vackert och intensivt. Kroppen är medelfyllig, tanninerna supermogna med en angenäm fasthet, en nyans av körsbärskärnor, samt uppfriskande skiffermineralitet på avslutet. Längden är imponerande. En strålande årgång, med lite mer substans än 2018 enligt min uppfattning. Lättparat och kan tjäna som ett perfekt "husvin". Mustiga korvar, rätter av fläsk, grytor (t ex Daube Provençale), cassoulet, turkisk "köfte", pasta Bolognese, steak frites, grillat mm. Kan lagras 6-7 år.

"Orchis" Faugères 2019 (rött). Namnet "Orchis" refererar till en sällsynt orkidéart som hittas på Korsika. Namnet är ett sätt för André Balliccioni att hedra sina korsikanska rötter. Denna 60% Mourvèdre, 40% Grenache lagrades på ståltank i 12 månader. Mourvèdre ger vinet en synnerlig kraft; denna långsamt mognande druva trivs bra i Faugères där den uppnår full mognad. Intressant nog har vinet en aningen ljusare kulör än "Tradition", mer åt rubinrött. Doften är superkoncentrerad och öppnar sig sakta med luftning i glaset. Nyplockade jordgubbar, blåbär och björnbär ligger längst fram och bjuder in till en växande bukett med nyanser av pepparkorn i flera färger, färska örter som timjan och rosmarin, svarta oliver, mentol, skiffersten, samt en stänk köttsky. Det finns något i den röda bärkaraktären som jag finner oerhört tilltalande och elegant. I munnen är vinet kraftfullt, tätt, och oerhört polerat och silkenslent. En svalkande fräschör balanserar den generösa, solmogna frukten. Avslutet är långt och harmoniskt. Detta vin är ingenting mindre än ett mästerverk. Passar till smakrika rätter, cassoulet, örtkryddade stekar, lammkotletter med timjansky, ostfyllda lammfärsbiffar, Steak au Poivre, Côte de Boeuf, eller grytor. Kan lagras i 7-8 år. Vinet belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2022.

"Kallisté" Faugères 2019 (rött). Toppvinet "Kallisté" är uppkallat efter hur antika grekiska sjöfarare kallade ön Korsika: "den vackraste". Återigen en blinkning till André Balliccionis rötter. Kallisté är flaggskeppsvinet hos Balliccioni och görs på 50% Carignan, 50% Syrah. Vinet lagrades till 100% på 500-liters ekfat i 14 månader, varav 1/3 nya fat, 1/3 ettåriga fat och 1/3 tvååriga. Färgen är tät purpurröd. Doften är stor och komplex och otroligt angenäm, med drag åt soldränkta mörka bär. Man insuper den i stora andetag och upplever toppen av Languedoc. Crème de cassis blandas med svarta oliver, kaffebönor och rosmarinkvist. Vid varannan sniff och varannan klunk ger faten en mycket angenäm, väldoserad touch av brioche och vanilj, som snabbt smälter in i buketten. På djupet skymtar mörk skiffersten. Vinet är det mest komplexa och fylligaste i lanseringen, med eleganta men ändå strama tanniner, och en mycket lång avslutning där frukten har sista ordet. Drick denna härlighet redan idag till rosastekta lammracks med örter, skysås och en krämig potatisgratäng. Servera i stora kupor för att framhäva buketten. Kan lagras i 8-10 år. Detta var lanseringens "klimax"... Ett vin i världsklass.

BLANDLÅDA

Jag har komponerat en balanserad och premiumbetonad blandlåda enligt följande:

2 fl "Tradition" Faugères Rouge 2019
2 fl "Orchis" Faugères 2019
2 fl "Kallisté" Faugères 2019

Rosévinet ingår inte i blandlådan men kan beställas flaskvis i valfri kvantitet.

Ett litet smakprov:
Domaine Balliccioni "Kallisté" Faugères 2019, 309 kr
(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_6424.JPG

Läs mer om vinet i den svarta rutan på denna sida.

bottom of page