top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
IMG_8974.JPG
Paul Ginglinger
Distrikt: Alsace
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 10-20 OKTOBER 2020


Paul Ginglinger anses tillhöra topp 10-15 i Alsace och är definitivt nr 1 i byn Eguisheim.

Den svenske Alsacekännaren Per Warfvinge skriver om Ginglinger:

"Koncentrerade, balanserade viner med underbar renhet och terroirkänsla även i de mest anspråkslösa vinerna. Man måste besöka Paul Ginglinger när man är i Alsace. Om vinerna kan man bara säga: "Bravo!" (läs mer här: www.warfvinge.net/p/ginglinger.shtml)

Det är fler än Warfvinge som kan intyga. Internationella vinguider som t ex Decanter, James Suckling och Robert Parker belönar frekvent gårdens viner med betyg i 90-98 poängsnivån. Den franska guiden Bettane & Desseauve ger gården 3 stjärnor, osv...

Så varför är denna producent så speciell? Naturligtvis är en bra terroir en grundförutsättning - faktum är att en stor del av gårdens viner odlas på Grand Cru-marker - men jag tror att kvaliteten till stor del kan kopplas till Michel Ginglinger som idag driver gården. Michel tog över från sin far Paul 2000 och har lagt ner enorm energi för att utveckla, kvalitetssäkra och förbättra, med en kompromisslös inställning. För Michel räckte det inte att luta sig tillbaka på en 400-årig tradition (vingården grundades 1610...), han ville ut i världen och lära sig mer! Efter avklarade eonologistudier på vinuniversitetet i Reims har Michel arbetat på vingårdar i Champagne (Lanson), Bourgogne (Armand Rousseau), Sydafrika och Chile. Hos Armand Rousseau, som är en av de allra mest eftertraktade producenterna i Bourgogne (Gevrey-Chambertin), fick Michel lära sig en hel del om Pinot Noir, kunskaper som han sedan omsatte på hemmaplan i Alsace. Att hans Pinot Noir håller exceptionell klass kan ses i detta ljus.

Vingården omfattar idag 13 ha fördelade på ett antal smålägen i sluttningarna runt Eguisheim, varav flera ligger inom Grand Cru-lägena Eichberg (söder och väster om byn), och Pfersigberg (väster om byn, i 2 fristående delar). Medan Eichberg har en djupare lerig terroir ovanpå märgel, är Pfersigberg tunnare och mer kalkstensdominerad, vinstilen varierar därmed mellan en kraftigare och elegantare profil. Generellt har terroiren i Eguisheim en exceptionellt god vattenhållningsförmåga: leran och kalkstensgrunden fungerar som en "svamp" som behåller fukt även under värmeböljorna som frekvent sveper över Alsace, numera i princip varje år. Detta betyder mindre hydrisk stress för rankorna. I slutändan behåller vinerna en mycket bra friskhet även i de varmaste årgångarna - 2018 är ett bra exempel.

För flera av "basvinerna" i Ginglingers sortiment hämtas druvorna från utspridda smålägen med terroirvariationer. Detta ger Michel ett spelrum, där han kan arbeta fram välbalanserade blandningar. Här spelar vinmakarens erfarenhet och skicklighet en viktig roll. De lyckade blandningarna är också grunden för den mycket höga kvaliteten i "basvinerna".

Sedan drygt 10 år tillbaka arbetar Michel till 100% enligt ekologiska metoder, dvs utan herbicider, konstgödsel eller andra kemiska medel. Då Michel rent formellt startade den ekologiska konverteringen 2015, är vinerna officiellt certifierade fr o m årgång 2018. Druvorna tas emot i vineriet genom gravitation, utan pumpar, och pressas långsamt för att ge druvan den skonsammaste möjliga behandlingen. Den första musten med de grövsta partiklarna ("bourbes") avlägsnas helt för att premiera elegansen. Michel följer sedan jäsningen med ett vetenskapligt öga från A till Ö, för att uppnå den bästa möjliga balansen för varje vin; jäsningen sker alltid naturligt utan tillsatta jästkulturer, utom i nödfall. Uppfostringen sker sedan på vinets jästfällning på gamla foudres (stora ekliggare).

Hos Michel domineras stilen av torra, friska viner med perfekt fokuserad frukt och renrasig mineralitet. Kvalitetstänket har gjort att samtliga Michels viner är renodlade terroirviner, utan undantag.

Terroirviner lanserar 6 viner av Paul Ginglinger:

Crémant d'Alsace Brut Prestige 2017 (Mousserande, torrt). Vi börjar med Crémanten (årgång 2017), gjord på 90% Chardonnay från Ammerschwihr och 10% Pinot Blanc från Eguisheim. Michel odlar små plättar i Ammerschwihr, ca 10 km norrut, som ger friska, mineraldrivna viner och som han använder bl a till denna Crémant. Vinet är 100% "Cuvée", dvs den finaste musten från första pressningen; den andra, tredje och fjärde pressningen avlägnas helt. Detta betyder en kraftigt reducerad kvantitet, men väsentligt höjd kvalitet. Vinet lagrades på sin jästfällning i 27 månader och degorgerades den 23 juni 2020. Sockerhalt: 3 gr/l, dvs en torr stil som enligt Michel gör vinet mer troget sitt terroirursprung. 2017 har vi en frisk, mycket fruktig Crémant med tydliga toner av citrus och vita frukter, som paras med en lätt brödighet, lätt rostade nötter och uppfriskande mineral. Vinet är energiskt, livligt och spänstigt, och extremt klunkvänligt. Mycket trevligt som aperitif eller till eleganta tilltugg, t ex räk- eller löjromsnittar.

Pinot Blanc 2017 (Vitt, torrt). Superelegant, superfräsch och snustorr. Restsocker: 1 gr/l. Denna blandning av Pinot Auxerrois och Pinot Blanc skördas från 6 olika smålägen utanför Eguisheim, där Auxerrois tillför fyllighet, och Pinot Blanc den mer citrusdrivna livliga karaktären. Vinet kombinerar en enorm klunkabilitet med en fast struktur som ger ryggrad och matvänlighet. Citrus, päron och stenfrukter varvas med blommiga toner, lätt lakrits, färska nötter och kritig mineralitet. I munnen är det påtagligt torrt och friskt med underbar fetma, och ett salivretande avslut som är signaturen för Ginglingers viner. Perfekt som aperitif eller allroundvin till tapas, lökpaj, laxcarpaccio, fiskrätter, hemlagad fiskburgare, Chèvre, mm. På topp nu, kan även lagras i uppemot 10 år.
 
Riesling "Drei Exa" 2018 (Vitt, torrt). Restsocker: 1,5 gr/l. Ginglingers s k "basriesling", som odlas på ett litet läge direkt angränsade bybebyggelsen på den nordvästra sidan av Eguisheim, är ett mästerverk i renhet och elegans. Namnet "Drei Exa" anspelar på de 3 medeltida borgarna som tronar på berget ovanför Eguisheim, men antyder även att vinstilen är torr ("dry"). Vinet är också ett klockrent exempel på hur välbalanserade och svalkande vinerna kan bli i Eguisheim, även i de varmaste årgångarna. Vinet är tidigt mognande och redan tillgängligt för njutning. En öppen, uttrycksfull doft av solmogen citrus, klementiner, grapefrukt och apelsinblomma, släpper snabbt fram ett djupare skikt av lätt diesel och krossad sten. I munnen råder perfekt balans, fetma och friskhet. Återigen upplevs en viss solmognad i frukten, ett tecken på årgången, för att sedan mynna ut i ett svalt, mineraldrivet, salivretande avslut. Jag har hunnit prova ett stort antal Riesling 2018 i år (av olika producenter), men sällan skådat en så fin balans och renhet som i just detta vin. Perfekt till rökt eller gravad lax (eller annan marinerad lax), laxtartar, sushi, samt eleganta fiskrätter av forell, röding eller havsabborre. Självklart suveränt till färsk Chèvre. Drickes med fördel redan idag, eller lagras vidare i uppemot 10 år. OBS att Terroirviner har reserverat de sista 66 flaskorna av vinet. När dessa tar slut går vi över till årgång 2019, av likvärdig kvalitet.

Riesling Grand Cru Pfersigberg Lieu-dit Ortel Vieilles Vignes 2018 (Vitt, torrt). Restsocker: 2,9 gr/l. Grand Cru Pfersigberg ("persikoträdberget") ligger precis väster om Eguisheim och är splittrat i 2 åtskilda delar, en nordlig och sydlig. Terroiren på Pfersigberg består av konglomerat av kalk, märgel och sandsten, men proportionerna av varje bergart kan variera kraftigt från läge till läge. Med tanke på Grand Cru:ens storlek (74 ha totalt) och varierande höjd, är en sådan heterogenitet inte oväntad, och därtill ett spännande inslag. Paul Ginglinger odlar 3 olika Rieslinglägen på Pfersigberg, som både vinifieras och buteljeras separat, även om alla 3 inte systematiskt produceras i varje årgång:
 
-Lieu-dit "Ortel", ligger i den nordligaste delen av Pfersigberg, närmast Wettolsheim och Colmar.
-Lieu-dit "Ortel" Vieilles Vignes (de äldre stockarna på "Ortel")
-Lieu-dit "Hertacker" ("hård jord"), ligger i den södra delen av Pfersigberg, på hög höjd (330 m), närmare Husseren-les-Châteaux.

Då varje Lieu-dit har ett unikt budskap att förmedla och ger ökad förståelse för vinets karaktär, skriver Michel Lieu-dit-namnet på baketiketten. I denna lansering släpps "Lieu-dit Ortel Vieilles Vignes" 2018, som är den mest kalkstensdominerade delen av Cru:en, med inslag av småsten från Dogger och Muschelkalk. Detta är en relativt tunn, lättodlad jord med utmärkt dränering och vattenhållning, som alltid ger upphov till friska, eleganta viner. Stockarna är i snitt 50 år gamla. Årgång 2018 är ännu i sin linda, ännu något knuten direkt efter korkdragning. Till skillnad från Drei Exa har vi en djupare, tätare bukett; även en tätare, fylligare kropp som appellerar till mat. Med luftning byggs det upp ett momentum. Vi belönas med riklig fruktighet: mandariner, grapefrukt, persika och gula plommon, och en renodlad, kritig mineralitet som tydligt sticker ut. Även subtila toner av ingefära kan skönjas. I munnen är vinet ypperligt strukturerat, koncentrerat, med stor fruktmognad som balanseras av sval mineralitet. På avslutet kan man uppleva en lätt sälta av ostronskal. Vinet är ännu ungt, med enorm potential och kommer att vinna på ryggläge i minst 1 år. Drick denna härlighet till vällagade fiskanrättningar, t ex havsabborre med vitvinssås, sjötunga "Meunière", havskräftor, eller smörfrästa pilgrimsmusslor. Kan lagras i ca 12 år eller längre.

Pinot Gris "Les Prélats" 2019 (Vitt, torrt). Restsocker: 5,5 gr/l. Jag kunde inte motstå att lansera denna klockrena Pinot Gris, som är löjligt god att dricka redan nu. Pinot Gris-druvorna kommer från ett flertal lägen runt Eguisheim, inklusive Grand Cru Eichberg. I likhet med de andra "basvinerna", hittar Ginglinger en perfekt balans genom en precist utförd blandning. Vinet är redan öppet, med en fräsch, upplyftande bukett av päron, stenfrukter, gula plommon, lätt vanilj och en uppenbar rökig mineralitet. I munnen är upplevelsen torr och frisk, med bra kraft och volym, och endast en lätt rondör som inte upplevs som sötma. Fruktsyran är ohyggligt angenäm och bidrar till ett långt, spänstigt, salivretande, mineraldrivet avslut - helt i "Ginglingers anda". Njut av detta vin redan idag till en bit fläsk eller kyckling i svampgräddsås, en kantarelltoast- eller soppa, en mustig risotto eller en ostbricka. Kan lagras i 7-8 år eller längre.

Pinot Noir "Les Rocailles" 2016 (Rött). En magnifik, renrasig Pinot Noir, den finaste som görs på vingården. Druvorna kommer från läget "Mitlerer Eich" på Grand Cru Eichberg. Stockarna är i snitt 45 år gamla. Rankornas rötter har direkt kontakt med stengrunden av kalk och sandsten. Klasarna avstjälkas delvis och spontanjäser på öppen tunna med manuell pigeage 2 ggr per dag i 12 dagar. Sedan lagring på ekfat i 12 månader, varav 5% nya fat. Inga sulfiter tillförs under hela processen, utom en mycket liten dos vid buteljeringen. Filtreringen är minimal. 2016 har vi en sval årgång med väldigt fräsch, pinotbärig profil. Fatkaraktären är diskret och totalt integrerad i buketten. Nosen är superelegant och koncentrerad: hallon, surkörsbär och svarta vinbär dansar längst fram, bakom finns en hel kryddverkstad med kanel, havana, kakao, mandel, lakrits, och en tydlig mineralitet. Medan vinets kropp sväller med luft i glaset, ger tanninerna en utomordentlig fasthet som förhöjer och förlänger hela upplevelsen av färskplockade bär och sval mineralitet. Återigen känner man av den salivretande fräschören med lätt sälta som är Ginglingers signatur. Vinet ligger nu i en mycket bra drickfas, början på toppen. Kan lagras i uppemot 10-12 år. Drick till mustiga fågelrätter, gårdskyckling, vaktel, pärlhöna, anka eller vildfågel, gärna med gravy och svamp. Även perfekt till en Boeuf Bourguignon. Karafferas ej, men öppna gärna korken några timmar innan servering.
 

Ett litet smakprov:

Paul Ginglinger Riesling "Drei Exa" 2018, 225 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_9188.JPG

Riesling "Drei Exa" 2018 (Vitt, torrt). Restsocker: 1,5 gr/l. Ginglingers s k "basriesling", som odlas på ett litet läge direkt angränsade bybebyggelsen på den nordvästra sidan av Eguisheim, är ett mästerverk i renhet och elegans. Namnet "Drei Exa" anspelar på de 3 medeltida borgarna som tronar på berget ovanför Eguisheim, men antyder även att vinstilen är torr ("dry"). Vinet är också ett klockrent exempel på hur välbalanserade och svalkande vinerna kan bli i Eguisheim, även i de varmaste årgångarna. Vinet är tidigt mognande och redan tillgängligt för njutning. En öppen, uttrycksfull doft av solmogen citrus, klementiner, grapefrukt och apelsinblomma, släpper snabbt fram ett djupare skikt av lätt diesel och krossad sten. I munnen råder perfekt balans, fetma och friskhet. Återigen upplevs en viss solmognad i frukten, ett tecken på årgången, för att sedan mynna ut i ett svalt, mineraldrivet, salivretande avslut. Jag har hunnit prova ett stort antal Riesling 2018 i år (av olika producenter), men sällan skådat en så fin balans och renhet som i just detta vin. Perfekt till rökt eller gravad lax (eller annan marinerad lax), laxtartar, sushi, samt eleganta fiskrätter av forell, röding eller havsabborre. Självklart suveränt till färsk Chèvre. Drickes med fördel redan idag, eller lagras vidare i uppemot 10 år. OBS att Terroirviner har reserverat de sista 66 flaskorna av vinet. När dessa tar slut går vi över till årgång 2019, av likvärdig kvalitet.

bottom of page