• Facebook Clean
  • Twitter Clean
Paul Ginglinger
Distrikt: Alsace
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 13 FEB - 1 MARS 2019


Paul Ginglinger anses tillhöra topp 10-15 i Alsace och är definitivt nr 1 i byn Eguisheim.


Den svenske Alsacekännaren Per Warfvinge skriver om Ginglinger:

"Koncentrerade, balanserade viner med underbar renhet och terroirkänsla även i de mest anspråkslösa vinerna. Man måste besöka Paul Ginglinger när man är i Alsace. Om vinerna kan man bara säga: "Bravo!" (läs mer här: www.warfvinge.net/p/ginglinger.shtml)

Det är fler än Warfvinge som kan intyga. Internationella vinguider som t ex Decanter, James Suckling och Robert Parker belönar frekvent gårdens viner med betyg i 90-95 poängsnivån. Den franska guiden Bettane & Desseauve ger gården 3 stjärnor, osv...

Så varför är denna producent så speciell? Naturligtvis är en bra terroir en grundförutsättning - faktum är att en stor del av gårdens viner odlas på Grand Cru-marker - men jag tror att kvaliteten till stor del kan kopplas till Michel Ginglinger som idag driver gården. Michel tog över från sin far Paul 2000 och har lagt ner enorm energi för att utveckla, kvalitetssäkra och förbättra. För Michel räckte det inte att luta sig tillbaka på en 400-årig tradition (vingården grundades 1610...), han ville ut i världen och lära sig mer! Efter avklarade eonologistudier på vinuniversitetet i Reims har Michel arbetat på vingårdar i Champagne (Lanson), Bourgogne (Armand Rousseau), Sydafrika och Chile. Hos Armand Rousseau, som är en av de allra mest eftertraktade producenterna i Bourgogne (Gevrey-Chambertin), fick Michel lära sig en hel del om Pinot Noir, kunskaper som han sedan omsatte på hemmaplan i Alsace. Att hans Pinot Noir håller exceptionell klass kan ses i detta ljus.

 

Vingården omfattar idag 13 ha fördelade på ett antal smålägen i sluttningarna runt Eguisheim, varav flera ligger inom Grand Cru-lägena Eichberg (strax söder om byn), och Pfersigberg (väst, i 2 fristående delar). Terroiren kännetecknas av märgel-sandsten ovanpå kalk, vilket alltid tillför en solid struktur i vinerna. Sedan drygt 10 år tillbaka arbetar Michel till 100% enligt ekologiska metoder, dvs utan herbicider, konstgödsel eller andra kemiska medel. Då Michel rent formellt startade den ekologiska konverteringen 2015, blir vinerna officiellt certifierade fr o m årgång 2018. Druvorna tas emot i vineriet genom gravitation, utan pumpar, och pressas långsamt för att ge druvan den skonsammaste möjliga behandlingen. Den första musten med de grövsta partiklarna ("bourbes") avlägsnas helt för att premiera elegansen. Michel följer sedan jäsningen med ett vetenskapligt öga från A till Ö, för att uppnå den bästa möjliga balansen för varje vin; jäsningen sker alltid naturligt utan tillsatt jäst, förutom i några enstaka nödfall. Uppfostringen sker sedan på vinets jästfällning på rostfria ståltankar eller gamla foudres (ekliggare).

Hos Michel domineras stilen av torra, friska viner med perfekt fokuserad frukt och renrasig mineralitet. Kvalitetstänket har gjort att samtliga Michels viner är renodlade terroirviner, utan undantag.

Terroirviner lanserar 5 viner av Paul Ginglinger:

Crémant d'Alsace Brut Prestige (Mousserande, torrt). Vi börjar med Crémanten (årgång 2015), det enda vinet på gården som inte odlas i Eguisheim, utan i Ammerschwihr ca 10 km nordväst om Colmar, på en enskild liten plätt med terroir av silt-grus. Denna 100% Chardonnay görs till 100% på "cuvée", dvs den finaste musten från den första pressningen; den andra, tredje och fjärde pressningen avlägnas helt. Detta betyder en kraftigt reducerad kvantitet, men väsentligt höjd kvalitet på vinet. Denna metod är mycket ovanlig i Alsace. Vinet lagrades på sin jästfällning på lattes i 30 månader och degorgerades den 19 november 2018. Sockerhalt: 3 gr/l, dvs en torr balans som enligt Michel Ginglinger förhöjer terroirens budskap. I den varma årgången 2015 hittar Michel en perfekt balans mellan fruktmognad och fruktsyra, i första hand genom att skörda vid exakt rätt tidpunkt. Detta har man märkt på alla hans viner från 2015, som alla behåller en nästan osannolik friskhet för årgången. Vidare är både nosen och munnen mer "rostad" och nötig i karaktären jamfört mot 2014. Frukten är mognare, kroppen fylligare, samtidigt som fruktsyran ger spänst och energi åt mineralen. Ett mycket trevligt vin att njuta som aperitif eller till eleganta tilltugg, t ex räk- eller löjromsnittar.

Pinot Blanc 2016 (Vitt, torrt). Superelegant, superfräsch och snustorr.Restsocker: 0 gr/l. Denna blandning av Pinot Auxerrois och Pinot Blanc skördas från 6 olika smålägen utanför Eguisheim, där Auxerrois tillför färg och fyllighet, och Pinot Blanc den mer citrusdrivna fräscha karaktären. Vinet är ett ypperligt gourmandvin med enorm klunkabilitet, som också utstrålar hög klass. Vid första anblicken dominerar frukten: en härlig mix av citrus, mogna päron och mirabell (gula plommon). Och så växer komplexiteten i glaset och vi får toner av vita blommor, hasselnötter, lätt lakrits och naturligtvis en pregnant, kritig mineralitet. Det som började krispigt blir mer smörigt och rikt. Man upplever även en lätt tropisk nyans. Samma sak i munnen: en superfräsch attack vidgas i mittengommen och bygger upp en rejäl fetma, för att senare koras med en superfräsch mineralitet på avslutet. Friskheten är återigen förvånande! Vinet är en enorm fröjd att dricka idag och har fördelen att passa till väldigt mycket: som aperitif, till tapas, pajer (t ex lökpaj), fisk och skaldjur, vitt kött, ostar, mm. Kan lagras i ca 8 år, men vem klarar att hålla ett så gott vin så länge?...

Riesling Hertacker Grand Cru Pfersigberg 2017 (Vitt, torrt). Restsocker: 3,7 gr/l. Grand Cru Pfersigberg ("persikoträd-berget") ligger precis väster om Eguisheim och är splittrat i 2 åtskilda delar, en nordlig och sydlig. Terroiren på Pfersigberg består av konglomerat av kalk, märgel och sandsten, men proportionerna av varje bergart kan variera kraftigt från läge till läge. Paul Ginglinger producerar i grunden 3 Rieslingviner från Pfersigberg:

-Lieu-dit "Ortel", ligger på den norra delen av Pfersigberg.
-Lieu-dit "Ortel" Vieilles Vignes (de äldre stockarna från "Ortel")
-Lieu-dit "Hertacker" ("hård jord"), ligger på den södra delen av Pfersigberg.

Varje har en egen buteljering där Lieu-dit tydligt skrivs på baketiketten. Anledningen är att då de olika terroirerna verkligen har olika budskap att förmedla, är det 100% meningsfullt att göra 3 olika viner. I Terroirviners förra lansering lanserades Lieu-dit "Ortel" Vieilles Vignes 2015, från den norra delen, som är kraftigt kalkdominerad. Nu lanseras Lieu-dit "Hertacker" 2017, från den sydliga delen, mer dominerad av sandsten. Det är alltså i grunden ett annat vin som lanseras här, från samma Grand Cru, men ett annat läge inom Cru:en. Lieu-dit "Hertacker" befinner sig på 330 meters höjd, på en terroir av lera och sandsten: en svalare terroir som ligger i skugga kvällstid, med längre växtsäsong och senare skörd. Det resulterande vinet får en svalare, mer "kristallren" karaktär, med en mycket elegant mineralitet som växer med lagring. Årgång 2017 förbufflar med sin tidiga tillgänglighet. Jag är helt förstummad över hur gott och drickbart vinet är redan idag. Fruktigheten är fenomenal, med citronkräm, klementiner, grapefrukt och blodapelsin. Därtill kommer toner av färska örter såsom verbena och mynta, och en drivande flintmineralitet. Även något "indiskt" och kryddigt smyger sig in i buketten. I gommen är det påtagligt friskt, fylligt, med underbar fetma och exotiska toner av persika och ananas som uppstår mot slutet. Ett vindunderligt gott vin att dricka redan nu. Det är inte helt otänkbart att vinet hamnar i en "stum period" som varar något år, för att sedan öppna sig igen med ännu mer finess och komplexitet. En Riesling på den här nivån kan bara bli bättre med 3-4 års lagring. Drick nu - 2032 till finare rätter av fisk och skaldjur, pilgrimsmusslor, kräftor, havskräftor, laxtartar, ädla fiskar som havsaborre, sjötunga, piggvar m fl, gärna med örtkryddning och en elegant, smörig sås. I ung ålder karafferar man gärna detta vin. Lägg karaffen på en isbädd eller i en ishink så håller sig vinet kallt.


Pinot Noir "Les Rocailles" 2016 (Rött). En magnifik Pinot Noir, den finaste som görs på vingården. Druvorna kommer till 100% från ett enskilt mikroläge på Grand Cru Eichberg: "Mittlerer Eich". Snittåldern på stockarna är 45 år och rankornas rötter har direkt kontakt med stengrunden av kalk och sandsten. Vinet kan klassas som ett "naturvin", det vinifieras genom spontanjäsning och lagras på ekfat i 12 månader. Inga sulfiter tillförs under hela processen, utom en mycket liten dos vid buteljeringen. Vinet filtreras endast mycket lätt. Jämfört mot 2015 (som var ett ovanligt varmt år) är 2016 svalare, med ljusare frukt och en fräschare profil, men även något stramare tanniner. Enligt Michel Ginglinger är 2016 ett vin som kombinerar Pinotens eteriska kvaliteter ("aérien" på franska) och en stram struktur som gör det extremt lagringsdugligt. I nosen är bärigheten rentutsagt superkoncentrerad, med likörig intensitet: hallon, körsbär och svarta vinbär. Där bakom ligger en hel arsenal av kryddiga toner: havanacigarr, kanel, rökighet och mineralitet. I munnen återkommer samma fina komplexitet och de röda bären, och det är rejält stramt, med mycket finvässade tanniner. Den mineralstinna avslutningen har den eleganta "sältan" som är typisk för Ginglingers viner. Ett imponerande vin som helst bör lagras vidare i minst 1-2 år (beräknad topp fr o m slutet på 2020) och kan lagras i ca 10-12 år. Njut en flaska redan idag, till en mustig rätt av vildfågel eller kalv (gärna med svamp), Côte de Boeuf, Boeuf Bourguignon. Karaffera ca 2 timmar innan servering.

 

Gewurztraminer Sélection de Grains Nobles 2015 (Vitt, sött). "Sélection de Grains Nobles" är det finaste elixiret bland söta viner i Alsace, dvs sent skördade druvor med inslag av ädelröta. Dessa viner görs i extremt små kvantiteter och endast i vissa årgångar (då ädelrötan uppstår). Denna Gewurztraminer med 88 gr restsocker uppvisar en sagolik koncentration, en silkeslen textur och en osannolik, dansande "lätthet". Torkade aprikoser, mango, citrus, fikon, rosor, orientaliska kryddor, lätt honung, med en superelegant stenig mineralitet som lyser igenom. Avslutet är majestätiskt långt och fräscht. Detta vin dricker man gärna på egen hand, som ett rent njutningsvin, eller till desserter med inslag av chocklad, eller mousser. Kan lagras i minst 20 år, säkert längre, men är suveränt gott nu!

 

Ett litet smakprov:

Paul Ginglinger Riesling Hertacker Grand Cru Pfersigberg 2017, 315 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

Riesling Hertacker Grand Cru Pfersigberg 2017 (Vitt, torrt). Restsocker: 3,7 gr/l. Grand Cru Pfersigberg ("persikoträd-berget") ligger precis väster om Eguisheim och är splittrat i 2 åtskilda delar, en nordlig och sydlig. Terroiren på Pfersigberg består av konglomerat av kalk, märgel och sandsten, men proportionerna av varje bergart kan variera kraftigt från läge till läge. Paul Ginglinger producerar i grunden 3 Rieslingviner från Pfersigberg:

-Lieu-dit "Ortel", ligger på den norra delen av Pfersigberg.
-Lieu-dit "Ortel" Vieilles Vignes (de äldre stockarna från "Ortel")
-Lieu-dit "Hertacker" ("hård jord"), ligger på den södra delen av Pfersigberg.

Varje har en egen buteljering där Lieu-dit tydligt skrivs på baketiketten. Anledningen är att då de olika terroirerna verkligen har olika budskap att förmedla, är det 100% meningsfullt att göra 3 olika viner. I Terroirviners förra lansering lanserades Lieu-dit "Ortel" Vieilles Vignes 2015, från den norra delen, som är kraftigt kalkdominerad. Nu lanseras Lieu-dit "Hertacker" 2017, från den sydliga delen, mer dominerad av sandsten. Det är alltså i grunden ett annat vin som lanseras här, från samma Grand Cru, men ett annat läge inom Cru:en. Lieu-dit "Hertacker" befinner sig på 330 meters höjd, på en terroir av lera och sandsten: en svalare terroir som ligger i skugga kvällstid, med längre växtsäsong och senare skörd. Det resulterande vinet får en svalare, mer "kristallren" karaktär, med en mycket elegant mineralitet som växer med lagring. Årgång 2017 förbufflar med sin tidiga tillgänglighet. Jag är helt förstummad över hur gott och drickbart vinet är redan idag. Fruktigheten är fenomenal, med citronkräm, klementiner, grapefrukt och blodapelsin. Därtill kommer toner av färska örter såsom verbena och mynta, och en drivande flintmineralitet. Även något "indiskt" och kryddigt smyger sig in i buketten. I gommen är det påtagligt friskt, fylligt, med underbar fetma och exotiska toner av persika och ananas som uppstår mot slutet. Ett vindunderligt gott vin att dricka redan nu. Det är inte helt otänkbart att vinet hamnar i en "stum period" som varar något år, för att sedan öppna sig igen med ännu mer finess och komplexitet. En Riesling på den har nivån kan bara bli bättre med 3-4 års lagring. Drick nu - 2032 till finare rätter av fisk och skaldjur, pilgrimsmusslor, kräftor, havskräftor, laxtartar, ädla fiskar som havsaborre, sjötunga, piggvar m fl, gärna med örtkryddning och en elegant, smörig sås. I ung ålder karafferar man gärna detta vin. Lägg karaffen på en isbädd eller i en ishink så håller sig vinet kallt.

Handla vin på nätet direkt från Colmar. Blanda lådor fritt.

© 2014-2020 Terroirviner. Tous droits réservés.

Du ska ha fyllt 20 år för att besöka denna sida. För mycket alkohol är farligt för hälsan. Drick måttligt.

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. Consommez avec modération.

Denna webbplats använder cookies för bästa användbarhet. Genom ditt besök godkänner du detta.