top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Christian Voeux
Château Montplaisir
Distrikt: Vinsobres, Côtes-du-Rhône Villages Valréas, Côtes-du-Rhône
_______

 

Ekologisk vingård

 

Benoît Chaignon startade sin verksamhet som vinproducent helt från noll 2014. Benoit arbetade tidigare i energibranschen och var bosatt i Paris, men han lämnade sin karriär för att helt ägna sig åt vinproduktion. Han köpte upp några kvalitativa jordlotter planterade med äldre vinrankor i appellationen Vinsobres (6 ha) i södra Rhônedalen och några lotter utanför appellationen (4 ha).

Vinsobres är en s k "Cru des Côtes du Rhône" med egen appellation sedan 2006. Platsen är unik på många sätt, bl a genom sitt läge på en platå med något svalare klimat som gynnar komplexiteten och fräschören i vinerna. Terroirren består av galets roulés (ovala stenar) ovanpå märgel och röd lera. Stenarna absorberar värme under dagen och släpper den på natten, vilket bidrar till de höga mognadsgrader som området är känt för. Endast röda viner har rätt till appellationen Vinsobres; de är djupa i färgen, kryddiga, ofta med lätt rostade toner. Vita viner i samma område, med Viognier som huvuddruva, kan göra anspråk på appellationen Côtes-du-Rhône Villages, vilket för övrigt är en sällsynt appellation för vitt vin, och en uppenbar kvalitetsstämpel.
 

Benoit förvärvade även en över 300 år gammal herrgård i Valréas, "Château Montplaisir", som gett vingården sitt namn. Slottet ligger ca 15 km norr om Vinsobres, och här har Benoit sin vinlagrings- och kundmottagningslokal. I början av 2018 beräknar han bygga färdigt en egen vinifieringslokal precis i anslutning till slottet; hittills har han hyrt in sig hos en annan producent för själva vinifieringen. I slottets omgivning finns jordlotter i appellationen Vin de France och Côtes-du-Rhône, som används till flera av gårdens viner. Slottet har även ett gästhus med 5 rum i lyxstandard och kan ta emot turister.

 

Benoits bästa material befinner sig på platån i Vinsobres, på 500 meters höjd. Vingården genomgår nu en 3-årig ekologisk konvertering. Allt arbete på gården sker manuellt. Det äldre stockmaterialet ger mycket låga skördeuttag mellan 15-20 hl/ha (det tillåtna uttaget ligger på 42 hl/ha) och varje vingårdsläge vinifieras separat för att framhäva terroiregenskaperna. De röda vinerna (Vinsobres) kommer från 2 lägen: 2 ha Syrah (planterad 1974), och 1 ha Grenache (planterad 1955) på toppen av platån, med sydlig exponering och kraftig lutning. Terroiren är mycket väldränerad vilket tvingar rankornas rötter att söka näring på djupare jordskikt. Skörden är manuell och Benoit tillämpar även en grön skörd för att ytterligare höja kvaliteten. Efter avstjälkning av klasarna får musten jäsa i 20-30 dagar med daglig remontage (överpumpning av musten). Vinets uppfostring sker sedan på ståltankar och demi-muids (600 liters ekfat) vilket tillför en elegant, perfekt kalibrerad fatkaraktär.

Benoit vinifierade sin första årgång 2015, med hjälp av ett kunnigt, professionellt team. Den totala produktionen var 9000 buteljer. Trots att Benoît är helt ny, lyckades han få sina viner invalda till "Le Grand Tasting de Paris" i november 2016, en prestigefylld vinprovning som hålls av den berömda vinguiden Bettane & Desseauve. Han har även fått 90 p för vinet "Expressions" Vinsobres 2015 och 89 p för vinet "Hauts Galets" Vinsobres 2015 av Decanter. Mycket fina meriter!

Terroirviner lanserar 4 viner av Château Montplaisir:

"Eclats" Côtes-du-Rhône Villages 2015 (Vitt). 80% Viognier och 20% Marsanne från 44-åriga stockar planterade på terrasser i Vinsobres. Vinet uppfostras på sin jästfällning på 5 år gamla ekfat i 14 månader. Detta är ett fylligt, kraftfullt vitt vin med en mycket säregen orangegul färg. Nosen är intensiv, blommig och full av ren frukt med inslag av persika, aprikoser, blodapelsin samt subtila kryddiga toner av nötter och vanilj. Munnen är rejält fyllig med en krämig och fräsch känsla. På topp just nu med en renfruktig karaktär som man inte vill missa, gärna till stekt guldsparid med olivolja och krossad potatis, pilgrimsmusslor med saffransås, foie gras eller fårostar. Serveras väl kylt vid ca 9°C. Ett gastronomiskt vin.

Cuvée "Montplaisir" Côtes-du-Rhône Rouge 2016 (Rött). Gårdens röda ingångsvin uppfostras på ståltankar i 9 månader. Och vilket vin! I blandningen ingår 10% Carignan från 100-åriga stockar. Djupt i färgen med enastående lyster. Fantastiskt rent i doft och smak, fullt med krossade röda och mörka bär, inslag av vitpeppar, mynta och en angenäm animalitet. I munnen en medelfyllig kropp, polerade tanniner och en ren gourmandkaraktär rakt igenom. Vinet buteljerades den 2 juni 2017, och är förvånansvärt tillgängligt redan nu! Drick detta redan i sommar till grillat eller kallskuret. Borde nå sin topp från ca december i år, och ska helst drickas relativt ungt (inom 2-3 år) för att njuta dess ungdomliga charm. Serveras vid ca 15-16°C.

"Expressions" Vinsobres 2015 (Rött). 90 p Decanter. Gårdens första Vinsobres-vin (60% Syrah, 40% Grenache) uppfostras på 3-åriga demi-muids (600 liters ekfat) i 10 månader. Här har vi en fylligare och stramare cuvée som behöver lite lagring för att komma till sin rätt. Komplext, kryddigt med krossade jordgubbar, blåbär, rökiga och rostade toner, kaffe, mörk chocklad och en smygande mineralkänsla. Stramt i munnen med solid tanninstruktur. Fantastisk fräschör på avslutet. Servera till en örtkryddad stek med klyftpotatis eller potatisgratäng, och till ostarna som följer. Karaffera 2 timmar innan servering. På topp från ca 2019, kan lagras t o m 2025.

"Haut Galets" Vinsobres 2015 (Rött). 89 p Decanter. Gårdens toppvin (60% Grenache, 40% Syrah) uppfostras på 100% nya demi-muids (600 liters ekfat) i 15 månader. Ett mästerverk, helt klart. En tät, rödlila färg, och tjocka ben i glaset. En superb, djup, skiktad och komplex bukett där hela Syfrankrikes glans paraderar förbi. Krämiga blåbär och björnbär, köttsky, rostat kaffe, rostade örter, kakao, krossade pepparkorn... Fatkaraktären är perfekt kalibrerad och elegant. I munnen är det krämigt och silkeslent, med tanniner i sandkornskvalitet. Om du är ambitiös: servera detta till en mör Tournedos med hemlagad Sauce Demi-Glace. Karaffera 2 timmar innan servering. På topp från ca 2019, kan lagras t o m 2030.

Ett litet smakprov:

Château Montplaisir Cuvée "Montplaisir" Côtes-du-Rhône Rouge 2016, 167 kr)

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

Terroirviner Domaine de l'Amauve Côtes-du-Rhône Villages Séguret 2011

Château Montplaisir Cuvée "Montplaisir" Côtes-du-Rhône Rouge 2016 (Rött). Gårdens röda ingångsvin uppfostras på ståltankar i 9 månader. Och vilket vin! I blandningen ingår 10% Carignan från 100-åriga stockar. Djupt i färgen med enastående lyster. Fantastiskt rent i doft och smak, fullt med krossade röda och mörka bär, inslag av vitpeppar, mynta och en angenäm animalitet. I munnen en medelfyllig kropp, polerade tanniner och en ren gourmandkaraktär rakt igenom. Vinet buteljerades den 2 juni 2017, och är förvånansvärt tillgängligt redan nu! Drick detta redan i sommar till grillat eller kallskuret. Borde nå sin topp från ca december i år, och ska helst drickas relativt ungt (inom 2-3 år) för att njuta dess ungdomliga charm. Serveras vid ca 15-16°C.

 

Mörkröd färg med lila nyans. Generös, fruktig och kryddig doft med inslag av krossade jordgubbar, hallon, svarta vinbär, viol, kakao, vitpeppar, mynta samt elegant animalitet. Medelfyllig smak med lena och runda tanniner, inslag av jordgubskräm, hallon, svarta vinbär, viol, kakao, mynta och läder.

 

Drick nu - 2020 till kallskuret, pizza, grillat, pastarätter, ostar.

bottom of page