Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 29 OKT - 5 NOV 2024
BESTÄLL SENAST SÖN 20 OKT 2024
NY LANSERING 15-25 MAJ 2021
Domaine Pech des Aspres
Abbaye Sainte-Eugénie
CORBIÈRES - LANGUEDOC
_______
DISTRIKTET CORBIÈRES
Distriktet Corbières i departementet Aude i Languedoc är stort till ytan och mycket varierat. Appellationsområdet omfattar inte mindre än 10.000 ha fördelade på 87 kommuner och ca 1300 producenter. Vinodlingen har anor från romartiden, och fick sitt verkliga uppsving tack vare munkarnas planteringar under medeltiden. Distriktet gränsar mot medelhavet i öster, Centralmassivet i norr (axeln Narbonne-Carcassonne) samt Pyrenéerna i söder. Namnet Corbières beskriver i grunden ett bergsområde: "Massif des Corbières". Det är ett kulligt och klippigt landskap med mycket garrigue och ett torrt och varmt medelhavsklimat. Terroiren består främst av kalk-lera med vissa variationer (sandsten, skiffer mm), på uppemot 400-500 meters höjd. På de högre höjderna är nätterna svalare vilket ökar skillnaden mellan dag- och nattemperaturer. Vinden "Tramontane", som blåser från nord och nordväst, har en torkande effekt som skyddar vinrankorna mot svampsjukdomar. Vinden blåser under en stor del av året, och som mest under våren. Den kan vara våldsam och ibland rota upp yngre stockar, men äldre rankor som är djupt rotade står väl emot den.
Corbières appellationsdekret infördes 1985. Huvuddruvorna för röd Corbières är Carignan, Grenache, Syrah, Mourvèdre och Lledoner pelut, och flera bidruvor är tillåtna (Cinsault, Grenache Gris m fl). Enligt reglerna måste vinet innehålla minst 2 druvsorter. Rött vin står för ca 85% av produktionen, rosévin för 12% och vitt vin för 3%.
Då distriktet är stort och varierat har man officiellt delat upp det i 11 delar, s k "terroirer", varje uppkallad efter en vinby, med vissa lokala egenskaper. Sedan 2005 har man även börjat inrätta en officiel hierarki, ett "Cru"-system enligt en modell som liknar den i Côtes-du-Rhône. Den första "Cru":en som blivit erkänd är Boutenac (sedan 2005), ligger ganska centralt i Corbières, ca 20 km väster om Narbonne i bergsområdet "Massif du Pinada". Boutenac utmärker sig genom sin terroir av sandsten, där Carignan men även de andra druvsorterna ger synnerligen koncentrerade, sammetslena viner. Inom det "Cru"-klassade området (som innefattar totalt 10 kommuner) har man rätten att använda appellationen "Corbières-Boutenac" om man uppfyller vissa kvalitetskrav, bl a måste vinerna lagras längre och får inte släppas till försäljning förrän 1 januari det andra året efter skörden (dvs ca 14 månader efter skörd), och de ska godkännas av en provningspanel. Skördeuttaget för Corbières-Boutenac får max vara 42 hl/ha mot 48 hl/ha för vanlig röd Corbières. Området täcker totalt 2668 ha, men i dagsläget är det endast ca 200 ha som faktiskt producerar vinet, dvs mindre än en tiondel. Endast 28 producenter producerar Corbières-Boutenac idag, inklusive Domaine Pech des Aspres.
De röda vinerna i Corbières är varierade men har en naturligt solmogen, generös och kryddig karaktär, ofta med toner av svarta vinbär, oliver, och garrigue. De har en egen medelhavstypicitet. Många viner är mycket grillvänliga tack vare sammetslena tanniner. De lite kraftigare cuvéerna matchas väl till kraftigare kötträtter, stekar, vilt, etc.
Generellt finns en tendens mot ökad kvalitet i distriktet och alltfler producenter skapar premiumcuvéer. Till sist är vinerna synnerligen prisvärda.
DOMAINE PECH DES ASPRES
Vinmakarparet Lydie Hiez och Vincent Viannès grundade Domaine Pech des Aspres från noll 2006-2007. De kommer inte från vinodlarfamiljer och ingen av dem är ursprungligen från Languedoc - Lydie växte upp i Parisområdet och Vincent i Auvergne. Men de slog sig ner i Languedoc med drömmen om att driva en egen vingård. I bagaget hade de en del nyttiga erfarenheter. Lydie hade studerat jordbruk i Castelnaudary och Carcassonne och även avklarat en distansutbilning i vitikultur och oenologi. Vincent å sin sida hade jobbat som vinförsäljare åt flera vingårdar, i Beaujolais men även i sydfrankrike.
Lydie startade själv 2006 med en odlingsareal på 3,7 ha. Vincent var med i projektet till och från, och anslöt sig på heltid från 2012. Det egna vineriet byggdes redan 2007, då man vinifierade sin första skörd på mycket modesta 50 hl, vinet såldes till släkt och vänner, och en mindre del till kooperativ. Idag har man vuxit till totalt 16 ha, och producerar ca 30.000-35.000 buteljer per år.
Man odlar ett antal smålägen i 3 grannkommuner: Boutenac, Saint-André-de-Roquelongue och Luc-sur-Orbieu, alla inom en 5 km radie (Boutenac ligger i mitten). En stor del av arealen (ca 6 ha) ligger i appellationsområdet Corbières-Boutenac, och man producerar numera 2 viner med den etiketten. Druvorna som odlas är främst Carignan, Mourvèdre, Syrah och Grenache. Carignan-stockarna är 80 år gamla i snitt och upp till 116 år gamla. De odlas på en terroir bestående av s k "poudingues" (ovala stenar) och sandsten. Jorden är mager och väldränerad med rankor som rotar sig mycket djupt där de kan hämta vatten.
Odlingen följer miljövänliga principer med minimering av kemikalier. Det torra och ventilerade klimatet ger i sig ett naturligt skydd. Man använder feromonbaserade insektsfällor mot vinskottvecklare. Under höst och vinter låter man blommor och gräs täcka jorden.
I fråga om vinifiering premierar Lydie och Vincent mycket varsamma metoder, med långa och mjuka extraktioner. Druvorna skördas 100% manuellt i 22 kg backar. Klasarna avstjälkas till 100%, krossas, och läggs på tank genom gravitation. Varje druvsort vinifieras separat för att behålla ursprungskaraktären; därefter blandas de för att skapa de olika cuvéerna. Skalmacerationen är alltid mjuk och sker genom remontage (överpumpning av musten) i 25-30 dagar. Lagringen sker på betongtankar, utom för ett par viner som lagras på ekfat. Sulfiter tillsätts endast i små doser och filtreringen är minimal.
Hela filosofin handlar om skapa runda och generösa viner, med ganska minimal intervention, speciellt med tanke på den naturliga explosivitet som redan finns i druvorna vid skörd. Vinstilen kännetecknas av sammetslena tanniner och en rund och krämig textur som ger en verkligt hedonistisk upplevelse. Alkoholhalten når lätt 15% men är helt balanserad, utan eldighet. Frukten upplevs trots värmen alltid ren och fräsch, och övergår aldrig i syltighet.
Vinerna har fördelen att kunna avnjutas unga, tack vare sprudlande fruktighet och supermogna tanniner, men utvecklas mycket bra med några års lagring. De når sin topp vid ca 3-4 års ålder och kan lagras i ungefär det dubbla.
Vid 4 tillfällen har vingården blivit utvald av juryn i den mycket selektiva vinguiden Revue des Vins de France, vilket är en mycket stark merit.
Domaine Pech des Aspres är en tämligen okänd producent, men som har en mycket engagerad kundkrets i Frankrike. Man har ingen hemsida, och numera ingen tid att få sina viner bedömda av guider. Man har haft problem med att ha tillräckligt med vin åt alla, eftersom vinerna säljer slut snabbt; ofta blir en årgång slutsåld innan den nya är buteljerad. Detta även i coronatider, vilket är intressant. Jag har därför varit framme och tagit för mig direkt vid buteljeringen av flera viner i denna lansering. Och kan på så vis erbjuda er dem!
Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Pech des Aspres:
"Les Cystes" Corbières 2019 (Rött). Kallas så efter blomman (släktet "cistus") som växer rikligt runt vingårdarna. 80% av vinet görs på 100-årig Carignan på "Cru"-klassad mark i Gasparets nära Boutenac. Det lagrades på betongtankar i 18 månader och buteljerades i slutet av april 2021. En superfin fruktkoncentration, med tydliga inslag av mogna körsbär och blåbär. Ännu mycket ungdomligt, med toner av plommon, oliver och lakrits tätt insvepta i buketten. Sammetslena och behagliga tanniner gör vinet synnerligen drickvänligt. Drick nu och 3-4 år framåt till en stor bredd rätter: mustiga korvar (t ex Chorizo eller Toulousekorv), cassoulet, paëlla, lasagne, grytor mm. Perfekt till allt grillat, gärna med medelhavstillbehör (olivolja, paprika, aubergine, tomater, örtkryddor).
"La Petite Nouvelle" Corbières 2019 (Rött). En ny cuvée som Lydie och Vincent gör för första gången 2019, på 72% Grenache, 28% Syrah. Lagrades på betongtank i 9 månader och buteljerades i juni 2020. Det är tydligt Grenachepräglat med sprudlande generositet, en solmogen frukt som går från krossade hallon till plommon och mullbär, och nyanser av rostat kaffe och grafitmineralitet. Munnen är explosiv och krämig med sammetslena tanniner, och mycket bra längd. Suveränt till grillen, även till lamm, t ex lammfärsbiffar med tomatsås, en rosmarinkryddad lammstek, eller varför inte en marockansk lammtagine. Nu redo att drickas men kan lagras vidare i 4-5 år. Lydie var mycket nöjd med sin första renodlade Grenache-Syrah-blandning. Jag kan bara instämma att vinet rockar!
"Farfelu et Loufoque" Corbières-Boutenac 2019 (Rött). Denna premiumcuvée med roligt namn (betyder ungefär: "knäpp och knasig" eller "fjantig och fånig"), är gjord på 60% Mourvèdre, 33% Grenache, 7% Carignan, och lagrades i 12 månader på betongtank. Vinet framställs enligt de strängare regler som gäller för Corbières-Boutenac: lägre skördeuttag, längre lagring osv. Skördeuttaget är endast 25 hl/ha. Mourvèdre som är en solkrävande druva med sen mognad, plockas allra sist av Lydie och Vincent. Fruktkoncentrationen är ofantlig. Ur glaset ångar en tät parfym som går åt körsbärslikör, krossade blåbär och björnbär, med kryddiga toner av svartpeppar, anis, kakao, och örter. I munnen en underbar täthet, med slipade och sammetslena tanniner, och en fruktsötma med lakritskänsla som håller i sig länge i eftersmaken. Vinet är otroligt njutbart redan idag, men har något år kvar till sin topp. Kan lagras i 6-7 år. Serveras något svalt (ca 16-17°C) till lite kraftigare rätter: vildsvin, hare, hjort, (antingen ugnsrostade eller i gryta), lågtempat högrev, ankbröst, lamm, Steak au Poivre, och kraftfulla ostar.
"l'As des Aspres" Corbières-Boutenac 2019 (Rött). Denna premiumcuvée görs inte varje år utan bara i vissa årgångar. Det är i grunden samma terroir och druvor som föregående vin (med små skillnader i andelarna): 67% Mourvèdre, 18% Carignan, 15% Grenache. Skördeuttag: 25 hl/ha. Den stora skillnaden är att vinet har lagrats på 100% nya ekfat i 12 månader. Total lagringstid (på betongtank och ekfat) är 18 månader, buteljeringen gjordes i april 2021. Ungt och fatdominerat i dagsläget, med en stor kryddig doft som bjuder på vanilj, kanel, kokosnöt och rostat kaffe. Under ligger en superpotent mix av mörka bär som bara väntar på att bryta igenom, och som redan gör det till viss del. Munnen är fyllig och tät, med ännu något strama, sandkorniga tanniner. Vinet behöver minst 2 års extra lagring för att komma till sin rätt. Den som väntar kan se fram emot ett opulent, komplext, kryddigt vin att njuta till kraftiga lamm- eller vilträtter, gärna med svamp. Kan lagras i ca 7-8 år.
ABBAYE SAINTE-EUGÉNIE
Den andra vingården i lanseringen drivs sedan 1998 av paret Thibaut och Christine Cazalet i kommunen Peyriac-de-Mer, ca 10 km sydväst om Narbonne fågelvägen, på den östra sidan av Massif de Fontfroide, mittemot Etang de Bages som är en stor lagun vid medelhavskusten.
Egendomen är ett gammalt medeltida kloster med anor från 817. Det tillhörde först benediktinmunkarna, och övergick till cisterciensmunkarnas regi 1189. Munkarna använde marken främst för spannmålsodling, men även oliver och vin odlades. 1636 såldes egendomen till privata ägare, klosterverksamheten upphörde, och egendomen blev istället en vingård.
Egendomen har funnits i Thibaut Cazalets familj sedan 1951. Thibaut och frun Christine, som båda är utbildade oenologer, är dock den första generationen som producerar ett egenbuteljerat vin. Ambitionen har från första början varit att skapa naturliga viner som väl representerar sin terroir, genom varsamma metoder.
Odlingen omfattar idag 22 ha samlade i direkt anknytning till det historiska klostret. Platsen är en isolerad enklav i ett bergsområde på ca 120-150 meters höjd, omringad av skog och garrigue. Arealen kan indelas i 2 distinkta delar: den ena (10 ha) är inklämd i en liten dal, med nordlig exponering, färre soltimmar och längre växsäsong, och en terroir av tung och djup lera med kalkinslag. Vinerna härifrån är de friskaste. Den andra delen (12 ha) ligger lite utanför dalen, på lite lägre höjd, med östlig exponering mot kustlagunerna, här finns fler soltimmar, en kortare växtsäsong och en magrare, kalkdominerad terroir. Denna terroir ger lite kraftigare viner. Carignan och Syrah är främst planterade i den första delen, och Mourvèdre och Grenache i den andra. Man förfogar över en stor andel äldre stockar: Carignan har en snittålder på 80 år, och de äldsta stockarna har passerat 100 års ålder; Grenache-stockarna är 60-80 år gamla. Man odlar även 70-årig Macabeu (en grön druva) som används till vingårdens vita vin. En betydande del av stockarna planterades 1951 av Thibaut Cazalets gammelfarmor Jeanne Estève.
Som tidigare nämnts har Corbières indelats i 11 olika områden ('"terroirer") med lokala egenskaper. Vi befinner oss här i "Terroir de Sijean", så uppkallad efter orten Sijean, angränsande Etang de Bages. Klimatet klassas som "maritimt" genom närheten till havet; både vintrarna och somrarna mildras av den maritima luften, och havsvindarna ger en optimal ventilation. På Abbaye Sainte-Eugénie har man lite friskare nätter jämfört mot vingårdarna på lägre höjd. Faktum är att man ligger på den högsta höjden av alla vingårdar i kommunen. Det medelhavsklimat som råder här blir alltså inte lika hett som i terroirerna längre inåt landet, och inte heller lika varmt som vingårdarna på lägre höjd och närmare havet.
Man har arbetat enligt miljövänliga metoder sedan starten, och inlett en officiell ekologisk konvertering 2019; vinerna borde vara formellt certifierade från årgång 2022. Vinifieringen sker till 100% genom naturlig jäsning (utan tillsatser av jästkulturer), man minimerar sulfittillsatserna samt filtrerar vinerna väldigt lätt. Vinerna lagras på ståltankar, utom en premiumcuvée som delvis lagras på ekfat (vinet heter "Jeanne Estève", presenteras längre ner).
Filosofin är att vinerna ska vara i samklang med den omgivande naturen. 2012-2015 experimenterade man med "havslagring", dvs lagring av viner på flaska i havet utanför kustorten Gruissan, bara några km från Peyriac-de-Mer. Flaskorna lagrades i nät på ca 20 meters djup vid en relativt konstant temperatur på 8°C. Uppemot ett tusental flaskor per årgång havslagrades, en liten del av den totala produktionen. Idén med denna metod var att sakta ner vinets utveckling på flaska, eftersom havslagring förhindrar all oxidation av vinet. Tyvärr har man inte kunnat fortsätta med metoden av praktiska skäl. Men experimentet var icke desto mindre en stor succé.
Vinstilen kan sammanfattas som fräsch, elegant och finstämd, med medelhavstypicitet och typisk kryddighet, och en lite svalare fruktprofil tack vare det maritima klimatet. Man känner att vinerna har en egen personlighet. Alkoholhalten landar runt 13,5-14% för de flesta vinerna. Här finns också finkorniga och fasta tanniner som ger god lagringsduglighet. Stilen är mycket matvänlig.
Till sist kan nämnas att Abbaye Sainte Eugénie även odlar drygt 3 ha i Banyuls, dvs en bra bit söderut, i den sydligaste delen av Roussillon nära spanska gränsen. Här producerar man Vin Doux Naturel på 120-årig Grenache från en skifferterroir.
Terroirviner lanserar 2 viner av Abbaye Sainte-Eugénie:
"Les Sarrasines" Corbières 2018 (Rött). 90% Mourvèdre, 10% Grenache från 40-åriga respektive 60-åriga stockar. Skördas på den lite varmare delen av vingården med östlig exponering mot kustlagunerna och tunn kalkterroir, på 120 meters höjd. Vingårdsläget "Les Sarrasines" användes förr i tiden av munkarna för boveteodling ("sarrasin"), vilket är förklaringen till namnet. Skördeuttag: 35 hl/ha. Lagringen skedde på ståltank i 12 månader. Vinet har en dansande lätthet förenad med en fast ryggrad som är mycket tilltalande. En ren, svävande bukett av vilda bär och svarta vinbär charmar nosen. Det är soligt men ändå svalt! Garrigue, svarta oliver, plommon och en touch fikon ger en tydlig medelhavskänsla. I munnen attackerar vinet mjukt men växer i fasthet mot avslutet; balansen mellan kraft och elegans är rena konststycket. Karafferas med fördel någon timme innan servering. Drick nu och några år framåt - producenten menar att toppen nås vid ca 5-6 års ålder. Parningsmöjligheterna är många, testa till grillat med medelhavstillbehör, mustiga korvar, kryddiga rätter av fläsk och kyckling, örtkryddade lammkotletter, kebab mm. Med lite ålder kan det mycket väl funka till vilt.
"Jeanne Estève" Corbières 2016 (Rött). Denna cuvée är uppnämnd efter Jeanne Estève, som planterade en stor del av vingårdens stockar 1951. Vinet görs på 70% Mourvèdre, 30% Grenache från 40-åriga respektive 80-åriga stockar, plockade i närheten av "Les Sarrasines" med samma exponering, terroirtyp och höjd. Mourvèdre lagrades på 2-3-åriga ekfat i 8 månader, medan Grenache lagrades på ståltank. Därefter blandades vinerna och fortsatte lagras på ståltank i ytterligare 6 månader, dvs lagringen pågick i totalt 14 månader. Vinet är komplext och kraftfullt, med en urläcker kryddighet och animalitet: läder, oxblod och humus och en lätt stallighet impregnerar buketten. Frukten intensifieras med lutfning, och vi har plommon, moreller och svarta vinbär. I munnen är tanninerna påtagliga men fintexturerade, avslutet är upplyftande, i fräschörens tecken med mentol, eukalyptus och en mineraltouch. Man behöver inte ha bråttom med detta vin. Karaffera gärna 1-2 timmar innan servering. Servera till mustiga grytor och vilträtter (t ex hare, vildsvin eller hjort), gärna med svamp. Nu - 2024.