top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

 

Terroirviners jullansering 2018

 

Här får du detaljerad info om vinerna och producenterna som lanseras i denna jullansering. Beställning sker i butiken - klicka här

 

I årets jullansering erbjuder jag dig 6 riktigt spännande viner:
-4 röda viner från en helt ny vingård i Gigondas som jag har upptäckt denna höst: Domaine de la Mavette.
-2 st Crémant d'Alsace från Domaine de la Vieille Forge respektive Sylvie Spielmann, 2 mycket omtyckta producenter i Terroirviners sortiment.

Leveransen är planerad i god tid innan jul. Jag sänder vinerna från Colmar måndag 3 december, och behöver därför din beställning senast söndag 2 december kl. 23:59.

Preliminärt leveransdatum är fredag 14 december för dig som får leverans med budfirman Best Transport (med möjlighet att ändra datumet), och 7, 10 eller 11 december för dig som får leverans med Chronopost/Postnord.

Önskar du ge bort viner i julklapp och vill att jag sänder dem direkt till mottagaren: kontakta mig så ordnar jag det. Jag kan lägga ett fint julkort från Colmar med en hälsning från dig i lådan.

DOMAINE DE LA MAVETTE - GIGONDAS

Gigondas är nog ett av de mest spännande distrikten i hela Rhônedalen,  klassat som "Cru" sedan 1971, med en prissättning som ännu är attraktiv, speciellt vid en jämförelse med Châteauneuf-du-Pape.

Jag upptäckte Domaine de la Mavette i oktober i år, tillsammans med gruppen som följde med mig på Terroirviners vinresa i Côtes-du-Rhône. Jag hade provsmakat några av vinerna dessförinnan och blivit tipsad om vingården av en krögare i trakten, och var mycket angelägen om att komma på besök. Faktum är att jag bokade detta besök för att ersätta ett annat, inställt besök hos en annan producent... Och vilken fullträff det blev! Vi fick ett kungligt bemötande av vinmakaren Jean-François Lambert, med visning av vingårdslägen, vineriet och provning av hela hans sortiment, som var av förträfflig kvalitet. Vinerna var faktiskt några av de absoluta toppfavoriterna av alla viner som provades under resan.
Domaine de la Mavette har anor sedan tidigt 1900-tal, och har ägts av samma familj i 3 generationer. Jean-François tog över 1987, 21 år gammal, efter att ha utbildat sig i Bourgogne. Vingården har alltid vinifierat sin skörd, men buteljering och försäljning under egen etikett startade 1974. Geografiskt befinner man sig i norra delen av Gigondas, angränsande grannbyn Sablet. Man har vingårdslägen i 4 appellationer: Gigondas (6 ha), Sablet (Côtes-du-Rhône Villages, 6 ha) samt generisk Côte-du-Rhône och Vin de Pays (18 ha), omfattande totalt 30 ha. Huvuddruvan är Grenache, som står för ca 65-70% av blandningen i de flesta röda vinerna (med ett undantag, som kommer att specificeras nedan). Odlingen följer hållbara metoder enligt s k "lutte raisonnée", och är helt herbicidfri.

Jean-François odlingar i Gigondas befinner sig på Lieu-dit "Les Pallières" på ca 220 meters höjd, med svalt klimat och en mycket utsträckt växtsäsong som gynnar komplexiteten i vinerna. Terroiren är av kalk-lera med inslag av "safre", en sedimentär bergart som kan översättas som "packad sand" eller molass. Exponeringen är sydlig och sydöstlig. Jean-François producerar 2 röda Gigondas som är kvalitetsmässigt likvärdiga men som skiljer sig lite i stilen. Skörden är 100% manuell med ett uttag om 30 hl/ha. Båda viner avstjälkas till 70% (och 30% vinifieras i hela klasar) och jäser naturligt i 30-40 dagar med 2 dagliga överpumpningar av musten, samt pigeage (nedtryckning av skalhatten) 4 gånger. Skillnaden mellan de 2 cuvéerna är lagringen: Gigondas "Tradition" lagras till 2/3 på ståltank och 1/3 på 1-5 åriga 228-liters ekfat. Gigondas "Cuvée Boisée" lagras helt och hållet på ekfat i 12 till 18 månader och får därmed en mer pregnant fatkaraktär (som dock nyanseras med lagring), en köttigare kropp och kraftigare tanniner. Båda viner når sin topp vid ca 4-5 års ålder och kan lagras i 8-10. Vilket vin man föredrar är en smaksak, man kan gilla båda för sina respektive uttryck, vilket jag personligen gör!

Det kan i förbifarten nämnas att båda Gigondas-viner från Domaine de la Mavette har valts ut av 3 restauranger med Michelin-stjärna i Belgien (2 st enstjärniga samt en 2-stjärnig).

I andra änden av skalan gör Jean-François Lambert extremt attraktiva Côtes-du-Rhône-viner från vingårdslägen nedanför Gigondas (i Ouvèze-dalen) som jag har inkluderat i lanseringen.

Jag har satt ihop en välbalanserad blandlåda med 3 fl Côtes-du-Rhône och 3 fl Gigondas, fördelade enligt följande:
1 fl Côtes-du-Rhône 2017
2 fl Côtes-du-Rhône "Cuvée Octéo" 2016
1 fl Gigondas 2015
2 fl Gigondas "Cuvée Boisée" 2014

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine de la Mavette:

Côtes-du-Rhône 2017 (rött). Producentens basvin är minst sagt en otroligt trevlig överraskning. Intensivt i färgen, öppet, fenomenalt renbärigt med massor av mogna vilda bär, framför allt smultron och vildhallon, toner av svarta vinbär samt kryddiga och örtiga nyanser. Det som slår mig är vinets renrasiga karaktär; här finns inget "tillgjort". I munnen har vinet rejält med kraft och ännu tighta tanniner. Det vinner enormt på luftning: öppna gärna korken ett par dagar innan servering eller lufta i karaff någon timme. Vinet är i princip slutsålt hos producenten, jag lyckades reservera en liten allokering i allra sista stund. Föga förvånande, ty vi har här en kvalitet långt över det normala för ett "basvin". Jag räknar det idag som en personlig favorit bland husviner, litegrann som Mas des Bressades Tradition Rouge! Drick nu och 4 år framöver till det mesta i köttväg, mustiga grytor, pastarätter med mustiga tomatsåser, grillat, kryddiga kebaber från mellanöstern mm. Vinet (årgång 2017) belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2019, mycket välförtjänt!

Côtes-du-Rhône "Cuvée Octéo" 2016 (rött). Vi kliver upp ett steg och kommer till en specialcuvée som Jean-François Lambert har tillägnat sina 2 barn: Océane (dottern) och Théo (sonen), därav namnet "Octéo". Vinet är 98% Syrah och 2% Viognierskal, och är gjort i samma anda som ett vin från norra Rhônedalen. Lagringen skedde till 100% på ståltankar. Färgen är mörklila, doften underbart rökig med massor av violer, svartpeppar, köttsky och lagerblad, samt en subtil läderton. Frukten är i det mörkare registret, björnbär och blåbär, med angenäm krämighet. Smaken är ännu stram och vinet vinner mycket på att öppnas i god tid innan servering eller karafferas någon timme. Här har vi alltså ett särpräglat vin, som var mycket omtyckt av hela gruppen som följde med mig till Domaine de la Mavette i oktober i år. Drick denna härlighet till mustiga kötträtter i sås, oxfilé Sauce au Poivre, ankbröst med rödvinsås, vilträtter, lagrade ostar, mm. Vinet närmar sig sin topp och kan lagras vidare i ca 5 år.

Gigondas 2015 (rött). Kallas ibland "Tradition", trots att detta inte står på etiketten. 65% Grenache, 25% Syrah, 10% Mourvèdre, lagrades till 2/3 på ståltankar och 1/3 på ekfat i 12 månader. Ett ypperligt exempel på kraft och elegans i perfekt balans. Initialt återhållsamt, men vinet öppnar sig sakta med luftning och vi har en renrasig, komplex bukett av röda och mörka bär, körsbär, björnbär, köttiga toner, undervegetation, mintchocklad och mineraler. I munnen är det generöst och fylligt, tanninerna är ypperligt vässade och lena, parade med en fräsch fruktsyra som ger massor av driv och längd. Vinet har en fräschör och en balans som är exemplarisk, här finns ingenting tungrott! Börja dricka denna skönhet redan idag, med vetskapen om att den kommer att bjuda på mer om ca 1 år. En flaska jag hade öppnat blev märkbart bättre efter 3 dagar. Kan lagras i 10 år t o m 2025. Njut till örtkryddade stekar, Côte de Boeuf, vilträtter, kraftiga ostar. Vinet (årgång 2015) belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2018.

Gigondas "Cuvée Boisée" 2014 (rött). Samma druvsammansättning som föregående. Detta vin lagrades helt och hållet på ekfat i 12 månader, och är det kraftfullaste vinet i lanseringen. Anmärkningsvärt är att 2014 generellt var en ganska "svår" årgång i Gigondas (likt resten av södra Rhônedalen), bl a med inslag av regn under sommaren samt i slutet på september. Man kunde göra bra vin om man skördade rätt dagar och sållade massivt. I sådana årgångar sätts vinmakarens kompetens på prov, samt dennes benägenhet att drastiskt dra ner på avkastning och volym. Vilket Jean-François gjorde, med storartade resultat. Vinet ligger i den tyngre viktklassen, med en tydlig fatkaraktär som ingalunda döljer frukten, utan snarare förhöjer den. Allt känns väldigt väl ihopvävt. Jean-François Lambert menar att frukten brukar göra en spektakulär comeback i Cuvée Boisée efter några års lagring, och vi närmar oss nu detta skede för 2014. Vinet är komplext och här finns massor av intryck: björnbär, mullbär, rökelse, svarta oliver, köttsky, katrinplommon, lagerblad, timjan, läder... Det är en ren kavalkad av intryck. I ena stunden kan man uppleva en mycket tydlig ton av rökelse, i den andra timjan, osv, en ren fröjd för sinnena! I munnen finns en massiv stomme av tanniner med en mycket fintaggig textur. Det är köttigt och fullproppat med kryddighet och kräver definitivt kötträtter med mörka såser, lamm, vilträtter (t ex rapphöns, fasan, hjort, mm) gärna med Karljohansvamp. Kan lagras i 10 år.

CRÉMANT D'ALSACE

I år har jag valt ut 2 Crémanter som sticker ut, i 2 olika stilar:

Domaine de la Vieille Forge Crémant d'Alsace Brut, en mycket omtyckt Crémant av Terroirviners medlemmar, gjord på 50% Pinot Blanc och 50% Pinot Auxerrois skördad i vinbyn Beblenheim (ca 12 km norr om Colmar). Årgången är 2015, med 20% reservvin från 2014. Vinet lagrades 24 månader på sin jästfällning. Sockerhalt: ca 7 gr/l. Detta är ett utpräglat aperitifvin, fruktigt och krispigt, med livlig fruktsyra och fin bubblighet som får fart på aptiten. Det är salivretande och extremt festligt, med inslag av vit frukt (äpplen, päron) citrus, vita blommor och ett touch mineralitet. Rekommenderas till tolvslaget, och till varje annat festligt tillfälle, men även till skaldjur, gärna ostron.

Sylvie Spielmann Crémant d'Alsace Brut Nature 2013 ligger i en klass för sig. Ett enastaende vin som kommer från Sylvie Spielmanns unika terroir av gipsmärgel i byn Bergheim, rakt ovanpå det gamla gipsbrottet som förr i tiden exploaterades av familjen Spielmann. Odlingen är ekologiskt certifierad och följer biodynamisk metod. Druvsammansättningen är 50% Pinot Gris, 25% Pinot Blanc, 20% Pinot Auxerrois och 5% Pinot Noir. Skördeuttaget var 25 hl/ha. Vinet vinifierades genom spontanjäsning helt utan tillsatser, lagrades på ståltankar i 10 månader, sedan på sin jästfällning på flaska i 48 månader, med manuell remuage (vändning). Degorgeringen skedde den 18 juni 2018, helt utan tillsats av socker (noll dosage). Även svavelhalten är extremt låg: 17 mg per liter, varför benämningen "Nature" känns helt rätt. Vinet strålar av elegans. Det är komplext, fruktigt och brödigt, med angenäm fruktmognad (som är ett utmärkande drag), här finns en mix av gula frukter, citrus, smöriga briochetoner, och något som påminner om hav, jod, ostronskal, och en elegant mineralitet på avslutet. Det är naturligtvis knastertorrt men har en underbar rondör från frukten och den långa lagringen, parat med en spänstig fruktsyra och fin mineralsälta. Bubblorna är rikliga och perfekt definierade. Njut denna skönhet som aperitif, men även som matvin, till fisk och skaldjur, gärna fiskcarpaccio.

Till sist: finns det någon Pinot Gris till julbordet i år, är ni många som undrar. Jag rekommenderar Jean-Marie Vorburger Pinot Gris 2016 som nyligen lanserades (i november), som är torr och kraftfull och mycket passande som allroundvin till julbordet. Jag låter den ha nedsatt pris fram till 2 december (159 kr istället för 182 kr). Du hittar vinet under rubriken "Alsace" i butiken.

Beställ senast söndag 2 december 2018 till nedsatta lanseringsspriser!

Domaine de la Mavette

Jean-François Lambert på Domaine de la Mavette i Gigondas, 5 oktober 2018. © Terroirviner SAS

Domaine de la Mavette

Jean-François Lambert uppvisar sin Côtes-du-Rhône "Cuvée Octéo" som han har tillägnat sina 2 barn: Océane (dottern) och Théo (sonen), därav namnet "Octéo". Vinet är 98% Syrah och 2% Viognierskal, och är gjort i samma anda som ett vin från norra Rhônedalen. 5/10-2018. © Terroirviner SAS

Domaine de la Mavette

Gigondas "Cuvée Boisée" 2014: det kraftfullaste vinet på Domaine de la Mavette., 5/10-2018. © Terroirviner SAS

Domaine de la Vieille Forge

Domaine de la Vieille Forge Crémant d'Alsace Brut: en av de mest omtyckta Crémanterna i Terroirviners sortiment. Ett mycket festligt vin.

bottom of page