top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
NY LANSERING 9-11 NOVEMBER 2021
 
Elodie Balme - Rasteau
Domaine de la Mavette - Gigondas
_______

 

Vi startar i Rasteau, 21 km öster om Orange i departementet Vaucluse, ett distrikt som är känt för sina kraftfulla röda viner, men även för sina Vin Doux Naturel (söta fortifierade viner). AOC Rasteau infördes 1944 för Vin Doux Naturel, och 2010 för rött vin. Innan 2010 klassades de röda vinerna som Côtes-du-Rhône Villages. De har alltså upphöjts till "Cru"-status, ett officiellt erkännande av den kvalitet de levererar.
 
Geografiskt befinner vi oss i Ouvèze-dalen, strax väster om floden Ouvèze, på berget Ventabren som är en del av Baronnies-massivet. Mittemot, på den östra sidan av Ouvèze, finns bergskedjan Dentelles de Montmirail och byarna Séguret, Sablet, Gigondas m fl. Landskapet är hisnande.
 
Vingårdarna i Rasteau befinner sig på terrasser mellan 120-320 meters höjd med varierande terroirer: kalk-lera, tunn "skelettjord" ovanpå märgel, röd lera ovanpå sandsten. Variationer som frambringar en fin komplexitet. Galets roulés (ovala stenar) täcker det mesta av jorden, och fyller en viktig roll genom att absorbera värme på dagen och släppa den på natten. Jorden är dränerande vilket tvingar vinrankorna att söka fukt på djupet. Koncentrationsgraderna i druvorna är spektakulära, även i "svalare" år. Röd Rasteau måste enligt reglerna göras på minst 50% Grenache, minst 20% Syrah och/eller Mourvèdre och kan kompletteras med andra druvor, t e x Carignan. Skördeuttaget får max vara 38 hl/ha.

Intressant är att Elodie Balme har hittat en egen stil för sin röda Rasteau: mjukare och rundare, men som likväl har den överdådiga frukten och kryddigheten som denna terroir naturligt frambringar. Stilen är mycket omtyckt. Hon gör även en spännande Vin Doux Naturel på 100% Grenache, släpps inte i denna lansering.

Elodie Balme har alltså gjort en kometkarriär sedan hon gjorde sitt första vin 2006; hon är idag ett känt namn bland franska cavister och vinentusiaster. Hon kommer från en vinodlarfamilj. Hennes farfar, Maurice Charavin, var en av pionjärerna som startade en vingård med egen vinifiering i Rasteau. Pappan, Bernard, tog över tidigt 80-tal, men valde bort vinifieringen och nöjde sig med att leverera druvor till lokala kooperativ. 19 år gammal började Elodie läsa vitikultur och oenologi i Orange, en 3-årig utbildning. Hon fick chansen att bli lärling hos den berömde producenten Marcel Richaud i Cairanne under 3 år. Marcel Richaud, som räknas som en topproducent i södra Rhône, är också en av pionjärerna som predikade för minimal intervention i vinifieringen, redan på 70-talet. Han har haft stor påverkan på Elodies egna stil, blev hennes mentor, och gav henne inspiration att starta upp en egen vingård.
 
Sålunda kom Elodie igång 2006, knappt fyllda 23 år, med 3,5 ha odlingar som hon hade förvärvat från sin pappa, och 2 vintankar från sin farfar. 2009 byggde hon ett eget vineri. Idag odlar hon totalt 25 ha, varav 17 ha används till de egna vinerna, och 8 ha säljs som druvor till kooperativ. Under åren har Elodie sakta expanderat sin egen vinproduktion, något det fortfarande finns lite utrymme för, men inte mycket. Det är mycket jobb att odla 25 ha och arbeta hantverksmässigt. Elodie har minst sagt ett fullt arbetsschema.
 

Odlingarna fördelar sig mellan de 3 grannkommunerna: Rasteau, Roaix och Buisson, alla med olika terroiregenskaper. Varje läge vinifieras separat (vinification parcellaire) för att behålla terroirtypicitet. Grenache står för ca 70% av arealen, Syrah 20%, och resten fördelad på Carignan och Mourvèdre. Stockarna är i snitt 40 år gamla. Odlingen är i princip ekologisk, dock utan formell certifiering. Endast koppar och svavel används som bekämpningsmedel, i enlighet med ekologiska principer. Man avlägsnar gräs mekaniskt och använder endast organiskt gödsel. Genom noggrann avknoppning och "grön skörd" håller man nere avkastningen och koncentrerar druvorna. Vinifieringen och lagringen sker på betongtankar; ekfat är i princip uteslutna. Endast en mindre del av toppvinet Rasteau Rouge (10%) lagras på äldre ekfat. Jäsningen sker till 100% med naturlig jäst från druvan helt utan tillsatser. Inga sulfiter tillsätts under själva jäsningen, dock mycket små mängder vid blandningen och buteljeringen. Extraktionen är mjuk och jämn, med en remontage per dag och eventuellt en délestage vid jäsningens mitt eller slut. Vinerna filtreras mycket lätt, eller inte alls.
 
Sammantaget har Elodie skapat en egen stil som bygger på stor fruktmognad- och renhet, och polerade tanniner som gör vinerna drickvänliga redan som unga - de är utmärkta att dricka de 3-4 första åren, och kan lagras i ungefär det dubbla eller längre beroende på årgången och cuvéen. Den tidiga tillgängligheten gör dock att man oftast inte lagrar dem så länge. Det finns gott om inneboende kraft, men stoffet är mjukt och sammetslent, en stil som ofta betecknas som "suave" i fransk vinvokabulär. Den som önskar kan kalla stilen "feminin", Elodie själv invänder inte mot det. Vinerna serveras svalt vid ca 16°C.

Elodie är idag 38. Det ska bli spännande att följa hennes utveckling i tiden.

Terroirviner lanserar 3 röda viner av Elodie Balme:

Côtes-du-Rhône 2020 (Rött). Ett oerhört drickvänligt vin, med rund och mjuk karaktär, och naturlig inneboende kraft. Så kan man kort beskriva denna bascuvée på 60% Grenache, 30% Carignan, 10% Syrah. Druvorna skördas i kommunen Buisson, ca 9 km norr om Rasteau, på andra (norra) sidan berget Ventabren, med nordöstlig exponering. Några av Grenache- och Carignan-stockarna är bland vingårdens äldsta, uppemot 80 år gamla. Denna relativt svala terroir ger alltid en fin fräschör i vinet, alltid med livlig och explosiv frukt. Vinets naturliga rondör och mjukhet hjälps också av årgången - 2020 ser vi många viner i södra Rhônedalen med en lättillgänglig, tidigt mognande karaktär. Tanninerna är naturligt sammetslena. Vinet är superrent, medelfylligt, packat med krossade jordgubbar, kirschtoner, vilda bär, svarta oliver, rosor och lakrits. Munnen är juicig och dansande, med en läcker kryddighet som träder fram. Det är straightforward, okomplicerat, och otroligt njutbart. Perfekt att dricka i sin ungdom, till en vardagdsgryta- eller biff, pizza, pasta Bolognese, hemlagad hamburgare, vegorätter mm. Kan lagras i ca 4-5 år, men med tanke på hur gott det är nu, finns ingen anledning att vänta.

Côtes-du-Rhône Villages Roaix "Champs Libres" 2020 (Rött). Ett mer strukturerat vin, mörkare i färgen, men årgångseffekten känns även här, och det är mycket trevligt att dricka redan nu. Kommunen Roaix, med Villages-status sedan 1966, ligger drygt 3 km km nordöst om Rasteau, på samma sida av berget Ventabren. På läget "Champs-Libres", med nordlig exponering på Roaix-platån varierar terroiren från stenig röd lera, till "safres" (packad sand), med utomordentlig vattenhållningsförmåga. Till vinet användes 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre, skördade från 1,5 ha. Skördeuttaget är lägre än för det första vinet, 30 hl/ha för Grenache jämfört mot 40 hl/ha, och musten är uppenbart mer koncentrerad. En stor, koncentrerad doft charmar med en hel palett intryck: krossade hallon, kirsch, plommon, viol, lätt mentol och en klick mineralitet. Den drygt medelfylliga kroppen struktureras av finvävda, sammetslena, supermogna tanniner med utmärkt fasthet. Vinet dricker oerhört bra idag tack vare årgångens lättillgängliga, mjuka stil. Jag upplever denna "Champs Libres" som generös och fräsch och väldigt elegant. Drick denna härlighet till en god höstgryta (t ex på högrev och sidfläsk), fläskrätter eller vildsvin med någon kraftig gravy, lammkarré med timjansky, mm. Kan lagras 5-6 år.
 
Rasteau Rouge 2019 (Rött). Vi är nu framme vid toppvinet. Men först kan det vara bra med en kort och allmän beskrivning av årgång 2019 i södra Rhônedalen... 2019 kännetecknas av en problemfri vår, utan det mjöldagg som hade drabbat Grenache 2018, och en stekhet sommar med flera värmeböljor. Det föll väldigt lite regn, men precis tillräckligt för att växtsäsongen skulle gå i hamn. Regn från vintern 2018-2019 hade också skapat reserver. Hos Elodie Balme varade torkan i hela 6 månader och hettan nådde extrema nivåer, och man oroade sig för att mognadsprocessen skulle stanna av. Detta hände dock aldrig. Tack vare det torra vädret förblev rankorna helt fria från sjukdomar och någon bekämpning behövdes inte. En avgörande faktor var att nätterna var tillräckligt svala, speciellt på de högre belägna terroirerna som t ex Rasteau, för att bibehålla en bra fruktsyra i vinerna. Balansen alkohol-fruktsyra anses av experter vara exceptionellt god, bättre än t ex 2018. De skördade druvorna var koncentrerade och i perfekt hälsotillstånd. Resultatet är en årgång med stora, soldränkta, opulenta viner, med enastående balans och renhet. Årgången anses vara en av de bästa det senaste decenniet, vid sidan av 2016. Och detta kan vi uppleva i Elodie Balmes Rasteau 2019, hennes bästa Rasteau sedan 2016 och ett markant steg upp från 2018. Denna 50% Grenache, 25% Syrah, 15% Carignan, 10% Mourvèdre lagrades till 90% på betongtank, och till 10% på 3-10 år gamla ekfat och demi-muids (600-liters ekfat). Vinet är verkligen annorlunda mot de 2 tidigare. Purpurrött i kulören; mörkare, djupare och intensivare i doften. Doften är oerhört koncentrerad, med en krämig, likörlik bärighet av svarta vinbär, blåbär och plommon, med massor av subtila nyanser i dess följe: rökighet, garrigue, kakao, lakrits och mineralitet. Här finns även en nyans apelsinskal, som är typisk för detta vin. Kroppen är fyllig och rund, med sammetslen textur, välslipade tanniner med superb fasthet, och massor av salivretande fräschör. Vinet har en kraftigare struktur än de 2 första, men drickvänligheten är kolossal. En mycket lång eftersmak, med en tydlig lakritston och en mineralsälta, håller i sig länge i gommen. En gigantisk årgång... Perfekt att dricka idag (utan tvekan), med lagringspotential i ca 7-8 år. Till örtkryddade stekar, kraftiga högrevsgrytor, Daube Provençale (provençalsk gryta), vildsvin med svamp, rosastekt hjortrygg med rödvinssås och en krämig puré eller polenta, Osso Bucco, kraftiga ostar mm. Drick gärna i stora kupor för att bättre njuta av buketten. Serveras svalt vid ca 16°C.

Jag har satt ihop en välbalanserad Elodie Balme-låda enligt följande:


1 fl Côtes-du-Rhône 2020
2 fl Côtes-du-Rhône Villages Roaix "Champs Libres" 2020
3 fl Rasteau Rouge 2019

DOMAINE DE LA MAVETTE - GIGONDAS

Från Rasteau rör vi oss tvärs över floden Ouvèze, några km i riktning mot Dentelles de Montmirail, och kommer till trevlige Jean-François Lambert i Gigondas.

Gigondas är nog ett av de mest spännande distrikten i hela Rhônedalen, klassat som "Cru" sedan 1971, med en prissättning som ännu är attraktiv, speciellt vid en jämförelse med Châteauneuf-du-Pape.

Domaine de la Mavette har anor sedan tidigt 1900-tal, och har ägts av samma familj i 3 generationer. Jean-François tog över 1987, 21 år gammal, efter att ha utbildat sig i Bourgogne. Vingården har alltid vinifierat sin skörd, men buteljering och försäljning under egen etikett startade 1974. Geografiskt befinner man sig i norra delen av Gigondas, angränsande grannbyn Sablet. Man äger vingårdslägen i 4 appellationer: Gigondas (6 ha), Sablet (Côtes-du-Rhône Villages, 6 ha) samt generisk Côte-du-Rhône och Vin de Pays (18 ha), omfattande totalt 30 ha. Helt nyligen har det dock skett en stor förändring. I samband med att Jean-François formellt förvärvat vingården av föräldrarna, har han avyttrat en stor del av markerna; all mark i generisk Côte-du-Rhône, belägen några km längre bort i Ouvèze-dalen, har sålts. Därmed har vingårdens areal nu krympt till totalt 9 ha, varav 5,47 ha Gigondas, samlade i vinanläggningens direkta omnejd. Orsakerna till denna nedskärning är delvis ekonomiska, men handlar även om att koncentrera verksamheten på de finaste terroirerna. Man behåller dock lite Vin de Pays de Vaucluse på ingångsnivån.

Huvuddruvan är Grenache, som står för ca 65-70% av blandningen i de flesta röda vinerna (med ett undantag, som kommer att specificeras nedan). Odlingen följer hållbara metoder enligt s k "lutte raisonnée", och är helt herbicidfri.

Jean-François odlingar i Gigondas befinner sig på Lieu-dit "Les Pallières" på ca 220 meters höjd, med svalt klimat och en mycket utsträckt växtsäsong som gynnar komplexiteten i vinerna. Terroiren är av kalk-lera med inslag av "safre", en sedimentär bergart som kan översättas som "packad sand" eller molass. Exponeringen är sydlig och sydöstlig. Jean-François producerar 2 röda Gigondas som är kvalitetsmässigt likvärdiga men som skiljer sig lite i stilen. Skörden är 100% manuell med ett uttag om 30 hl/ha. Båda viner avstjälkas till 70% (och 30% vinifieras i hela klasar) och jäser naturligt i 30-40 dagar med 2 dagliga överpumpningar av musten, samt pigeage (nedtryckning av skalhatten) 4 gånger. Skillnaden mellan de 2 cuvéerna är lagringen: Gigondas "Tradition" lagras till 2/3 på emaljtank och till 1/3 på 1-7 åriga 228-liters ekfat, i 12-18 månader. Gigondas "Cuvée Boisée" lagras helt och hållet på ekfat i 12-18 månader och får därmed en mer pregnant fatkaraktär (som dock nyanseras med lagring), en köttigare kropp och kraftigare tanniner. Båda viner når sin topp vid ca 4-5 års ålder och kan lagras i 8-10. Vilket vin man föredrar är en smaksak, man kan gilla båda för sina respektive uttryck, vilket jag personligen gör!

Det kan i förbifarten nämnas att båda Gigondas-viner från Domaine de la Mavette har valts ut av 3 restauranger med Michelin-stjärna i Belgien (2 st enstjärniga samt en 2-stjärnig).

Terroirviner lanserar 3 röda viner av Domaine de la Mavette:

Côtes-du-Rhône "Cuvée Octéo" 2018 (rött). En specialcuvée som Jean-François Lambert har tillägnat sina 2 barn: Océane (dottern) och Théo (sonen), därav namnet "Octéo". Vinet är en 98% Syrah, 2% Viognierskal, gjord i samma anda som ett vin från norra Rhônedalen. Vinet ligger ett steg över bascuvéen "Côtes-du-Rhône". De 3 årgångar jag provat av "Cuvée Octéo" (2016, 2017, 2018) har alla varit mycket bra, men 2018 ligger nog i särklass. Lagringen skedde till 100% på ståltankar. Färgen är tät purpurröd. Här finns en superb, tät bukett som domineras av Crème de cassis, och nyanseras av blåbär, viol, lagerblad, svarta oliver och mörk chocklad. En mycket fin komplexitet på denna nivå. Smaken är ännu något stram (men på ett trevligt sätt), mycket matvänlig, med enastående fräschör. Frukten är i det mörkare registret, krämig och koncentrerad, och blandas med en urläcker ton av mörk chocklad. Det är generöst och faktiskt spektakulärt. Vinet är definitivt redo att drickas, gärna till mustiga grytor med exotiska förtecken, t ex en marockansk lammtagine med katrinplommon, eller en välkryddad shish kebab. Självklart en träffsäker match till sydfranska klassiker, t ex en Daube Provençale, eller till vilträtter. Kan lagras i ca 6-7 år, eventuellt längre.

Gigondas 2017 (rött). Kallas ibland "Tradition", trots att detta inte står på etiketten. 65% Grenache, 25% Syrah, 10% Mourvèdre, lagrat till 2/3 på emaljtankar och till 1/3 på 1-7-åriga ekfat i 18 månader. Ett exempel på kraft och elegans i perfekt balans. 2017 var ett år med mycket lite regn och högre knoppfall än normalt under våren. Sommaren var i princip helt torr. Man skördade små, koncentrerade druvor med tjocka skal och hög tanninhalt. Druvorna behöll en utmärkt fruktsyra, vilket gav välstrukturerade viner med bra fräschör. Vinet öppnar sig sakta med luftning och vi har en fullfjädrad, komplex bukett av krossade hallon, svarta vinbär, svarta oliver, mintchocklad, anis, lagerblad, färskmalen peppar och mineraler. Munnen är generös och fyllig, tanninerna är seriösa, fasta och finkorniga, parade med en fräsch fruktsyra som ger massor av driv och längd. Vinet har en sagolik fräschör. Här finns ingenting tungrott! Vinet befinner sig i början av sin toppfas. Kan lagras i uppemot 10 år t o m 2027. Njut till lammstek med timjansky, en kraftig högrevsgryta, Cognacflamberad oxfilé med pepparsås, Côte de Boeuf, vilträtter (gärna hjort, älg), mm. När vinet uppnått en viss ålder kan det även avsmakas till kraftiga ostar. Vinet belönades med silvermedalj vid "Concours des Vins d'Avignon" 2021.

Gigondas "Cuvée Boisée" 2017 (rött). Samma druvblandning och terroir som föregående. Druvorna har i grunden exakt samma kvalitet. Skillnaden är fatlagringen, som får en avgörande effekt på vinet. "Cuvée Boisée" lagrades till 100% på 1-7 åriga ekfat i 18 månader, och är producentens kraftigaste vin. Ett stort, fylligt vin med rejäl koncentration. Doften är komplex och bjuder på fantastisk intensitet. Fatkaraktären döljer ingalunda frukten, utan snarare förhöjer den. Jean-François menar att denna cuvée kan ha en fatdominerad period de 3-4 första åren, varpå frukten tar överhand. Krämiga vilda bär, plommonlikör, blandas med nyanser av viol, humus, svarta oliver, lagerblad, kakao, vanilj och mineralitet. Det är en ren kavalkad av intryck. I munnen finns en massiv stomme av tanniner med en mycket fintaggig textur. Det är köttigt och fullproppat med kryddighet, passar definitivt kötträtter med mörka såser, lamm, vilträtter (t ex rapphöns, fasan, hjort, mm) gärna med Karljohansvamp. Ligger i början av sin toppfas och kan lagras i 10 år t o m 2027. Vinet belönades med guldmedalj vid "Concours des Grands Vins de France à Mâcon".

Jag har satt ihop en välbalanserad Mavette-låda enligt följande:


2 fl Côtes-du-Rhône "Cuvée Octéo" 2018
2 fl Gigondas 2017
2 fl Gigondas "Cuvée Boisée" 2017

2018-05_FR_All 480.JPG

Elodie Balme på vingården i Rasteau.

IMG_0948.JPG

Jean-François Lambert på vingården i Gigondas.

bottom of page