top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
ALSACELANSERING - UTVALDA TOPPVINER
9-22 MAJ 2022

 

Jean-Marie Vorburger Crémant d'Alsace Brut. Vi startar med en god Crémant. Den lättsamme och supertrevlige Jean-Marie Vorburger har en drygt 250-årig tradition av vinodling i sin familj. Man befinner sig i kommunen Voegtlinshoffen ca 9 km söder om Colmar, på ca 300 meters höjd. Jean-Marie odlar idag 6,75 ha, på sluttande och väldränerade jordar som domineras av kalk-lera. Ca 1/3 av produktionen är Crémant d'Alsace och Jean-Marie kan sin konst, minst sagt. Detta är en Crémant som konstant håller hög klass och karaktäriseras av utsökt bubbelfiness och perfekt harmoni mellan frukt och brödighet. Aktuell årgång är 2018, gjord på 80% Auxerrois, 10% Chardonnay och 10% Pinot Gris. Auxerrois och Chardonnay skördas i de högst belägna vingårdarna i Voegtlinshoffen där klimatet är som svalast. Vinet buteljerades i juni 2019 och lagrades på sin jästfällning i 28 månader fram till degorgeringen i oktober 2021, som det endast finns några lådor kvar av; ytterligare en degorgering har gjorts i mars 2022, dvs efter 33 månaders lagring. Det blir främst flaskor från den senare degorgeringen som levereras (jag kan bekräfta detta i samband med leveransen). Sockerhalten ligger på 7,5 gr/l och den totala syran 6,5 gr/l. Denna urläckra Crémant charmar direkt med sin fina briocheton och tydligt rostade karaktär; här finns röda äpplen, citrus, men också torkade frukttoner av romrussin, pistage, lätt ostronskal och en nyans kritig mineral. Munnen är i perfekt balans, med energiska och dansande bubblor, mycket substans och friskhet. Serveras som den solklara aperitifen till lax- och löjromkanapéer.

 

Damien Schueller Riesling "Grains de Sables" 2020. Vi beger oss nu till Husseren-les-Châteaux, bara 2 km norr om Voegtlinshoffen och 2 km väster om Eguisheim, på drygt 300 meters höjd. Här är trevlige Damien Schueller verksam sedan 1999, året han tog över efter sin far Edmond, som grundade vingården 1967. Damien har mycket i bagaget, är utbildad kemiingenjör, reservkapten i franska försvaret, och är idag verksam både som producent och lärare i oenologi vid Lycée Viticole de Rouffach. Han besitter gedigna tekniska kunskaper och arbetar minutiöst, med känsla för de minsta detaljerna. Stilen är genuint ren och elegant. Sedan 1999 har han odlat sin vingård ekologiskt, och blev formellt certifierad 2012. Han förfogar över totalt 8 ha, fördelade på 4 kommuner: Husseren-les-Châteaux, Eguisheim, Obermorschwihr och Hattstatt. Riesling "Grains de Sables" är hans toppriesling: skördas från en enskild vingård (0,40 ha) med terroir av granitsand i Husseren-Les-Châteaux, en kommun som annars domineras av kalksten. Något vi kan tacka komplexiteten i Alsace geologi för. "Grains de Sables" ligger bara 150 m från vineriet. Stockarna är planterade 1974, dvs 46 år gamla, och skördeuttaget är naturligt lågt vid ca 45 hl/ha. 2020 var ett solvarmt år, men vinet uppvisar en strålande fräschör; den uppnådda balansen mellan fruktmognad och -syra är enastående och resultatet av en perfekt bemästrad skörd, som utfördes tidigt på morgonen, manuellt i små korgar, när temperaturen är som svalast. 2020 genomgick detta vin ingen malolaktisk jäsning, medvetet för att behålla en lite krispigare fruktsyra. Nosen bjuder på en sagolik renhet och finess, en blandning citron, grapefrukt och apelsinskal som övergår i päronlikör, med prydnad av vita blommor, lätt kardemumma och mineralitet. Intrycket är intensivt och skiktat. I munnen har vi friskhet och rondör i perfekt symbios, en fyllig och lätt krämig känsla. Restsockret ligger på 6 gr/l. Drick denna härlighet redan idag till gravad eller rökt lax, smakrika rätter av fisk och skaldjur, hummer, pilgrimsmusslor mm. Kan lagras i ca 10 år utan problem.

Bruno Hertz Riesling Grand Cru Rangen 2017. En helt annan terroir! Bruno Hertz vingård, med anor sedan 1750, ligger mittemot kyrkan i Eguisheim, i byggnader daterade från 1400- och 1500-talen. Bruno är idag en rutinerad veteran med över 40 års erfarenhet av vinmakning. Hans marker omfattar 6 ha, varav 5 ha i Eguisheim och 1 ha på Grand Cru Rangen i Thann i den sydligaste delen av Alsace, 20 km väster om Mulhouse och ca 40 km söder om Colmar. Vingården innehar idag miljöcertifieringen HVE (Haute Valeur Environnementale). Bruno köpte ca 1 ha mark på Rangen 1979, innan den uppnådde Grand Cru-status 1983. Idag klassas denna Grand Cru som en av de mest speciella och högt värderade i Alsace. Få odlare har marker här (Grand Cru:ens totala areal är 22 ha), bland dem kan nämnas de välkända namnen Zind Humbrecht och Bernard Schoffit. Rangen är en frontalt sydexponerad kulle, med extremt brant lutning på ca 45°, vilket förhindrar allt mekaniskt arbete och körning av traktorer. Höjden går från 320 till 450 m. Terroiren är vulkanisk och kraftigt mineraliserad, med förmågan att lagra värme på dagen och släppa den på natten. Jorden är djup och mycket väldränerad, med små sprickor genom vilka rankornas rötter kan söka vatten på djupet. Den höga höjden gör att Rangens växtsäsong är naturligt långdragen med sen skörd. Vinerna härifrån är stora och unika i karaktären, med en distinkt rökighet och flintmineralitet, ofta parad med nyanser av exotisk frukt. De är mycket långlivade och börjar bli redo att drickas efter 5-6 år. Bruno Hertz Riesling Grand Cru Rangen 2017 ligger precis i detta tidiga stadium. Vinet är ännu något ungt, klassiskt stramt och friskt, men börjar bli riktigt trevligt. Buketten är elegant, intensiv, rökig med lätt kanderad citruskaraktär, ananas, litchi och vita blommor; mognaden i doften ger ett lätt intryck av honung och aprikoser; ur djupet strömmar diesel och flintig mineral. Det är mycket väl sammansatt, tätt och koncentrerat. Restsockret stannar på 3,5 gr/l. Man upplever både fruktmognad och smörighet i munnen, som ger utmärkt spelrum åt vinets påtagliga friskhet och spänst. Drick denna skönhet redan idag till en vällagad vit fisk med citronsmörsås, gärna med en liten klick gurkmeja. Drick nu och 8-10 år framåt.
 

Damien Schueller Pinot Gris "Herrlisheimberg" 2019. Dags för Pinot Gris! Och inte vilken som helst. Vingårdsläget "Herrlisheimberg", som namnet antyder, ligger i kommunen Herrlisheim, några km söder om Colmar och Eguisheim. Här skördar Damien Schueller en fyllig, fullfjädrad Pinot Gris som i de flesta årgångar brukar vara i torr stil, så även 2019 (6 gr restsocker). Jorden här är synnerligen kalkrik, med inslag av silt och lera. Doften är tät, koncentrerad, med tydlig druvmognad, rökighet och kryddighet. På fruktsidan har vi torkade aprikoser, apelsiner och äppelnektar; kryddorna är finstämda och antyder pain d'épices, kanel och lätt vanilj. Helheten förhöjs av en touch kritig mineral. Vinet är fylligt och krämigt och saknar inte friskhet. Balansen är strålande och ryggraden bastant. Drick redan idag till fågel eller fläsk, t ex baconlindade och svampfyllda kycklingbröst, eller fläskfilé med kantarellsås. Naturligtvis utsökt även till ostar. Kan lagras 7-8 år.

Paul Ginglinger Pinot Gris Grand Cru Eichberg 2019. Omtyckta Paul Ginglinger är en förstklassig producent som vi tidigare har haft nöjet att lansera på Terroirviner. Vingården, omfattande 13 ha i Eguisheim, drivs sedan 2000 av Michel Ginglinger (son till Paul), med sällsynt precision och fingertoppskänsla. Michel har en gedigen utbildning; efter avklarad oenologiexamen från vinuniversitetet i Reims, har han arbetat på vingårdar i Champagne (Lanson), Bourgogne (hos världsberömda Armand Rousseau), samt i Sydafrika och i Chile. Michel har arbetat ekologiskt i alla år, men är formellt certifierad sedan 2018. Vinifieringen sker till 100% med druvans naturliga jästkulturer. Stilen är torr, kristallren och elegant, alltid med en genomträngande mineralitet. Terroiren i Eguisheim är känd för sina kvalitéer. Här finns en mycket god vattenhållningsförmåga, leran och kalkstensgrunden fungerar som en "svamp" som behåller fukt även under värmeböljorna som frekvent sveper över Alsace. Michels viner är alltid friska, även i de varmaste årgångarna. Pinot Grand Cru Eichberg 2019 är ett praktexempel på detta. Grand Cru Eicherg är den ena Grand Cru:en i Eguisheim, belägen på 240-340 meters höjd i den södra delen av kommunen. Lite längre norrut ligger den andra Grand Cru:en, Pfersigberg. Eichberg kännetecknas av en djup lerig jord med sandstensvittring ovanpå​ märgel, som typiskt ger kraftiga och fylliga viner. I årgång 2019 har vinet en ovanligt torr profil, med endast 7 gr/l restsocker, det vanliga brukar vara ca det dubbla eller mer. Michel menar att detta är den torraste Pinot Gris Eichberg han någonsin gjort. Alkoholhalten tangerar 14%. Vi har en storslagen, bastant Pinot Gris, som inte saknar subtiliteter. Urläcker frukt, inlagda päron, ananas, nektariner, möts av pletorisk kryddighet, nyanser av färsk dragon, lakrits, krossade pepparkorn och bergamott - till stor förtjusning för näsa och gom. En ingjuten mineralsälta höjer upplevelsen till ytterligare en dimension. Munkänslan är sammetslen och lätt smörig, med ett friskt syrabett som ökar både spänning och momentum. En sublimt vacker Pinot Gris, att njuta av redan nu (utan minsta tvekan!) och de kommande 7-8 åren, gärna till en god kalvstek med svampsås, en helstekt fasan med bacon, en gåsleverfylld vaktel, och självklart till osta. Konklusionen är ett stort "WOW" och tack till Michel Ginglinger för denna prestation!

Jean-Marie Vorburger Pinot Noir Lieu-dit Bildstoecklé Barriques 2018. Vi avslutar lanseringen med denna majestätiska Pinot Noir av sällsynt art, från en stor årgång dessutom. Orden är inte skönmålande utan 100% verklighetstrogna. Druvorna kommer från vingårdsläget Bildstoecklé strax norr om Obermorschwihr, på en frontalt sydexponerad sluttning. Bildstoecklé är känt för sin kvalitet och är en självklar och redan omtalad kandidat till att ingå i en eventuell 1er Cru-klassificering i Alsace, om och när en sådan införs. Som bekant är franska vinmyndigheter tröga med att införa förändringar i appellationer och klassifikationer... Pinot Noir-stockarna är planterade 1983 och är Jean-Maries absolut bästa, varför de förtjänar en egen toppcuvée. Produktionen är dock mycket begränsad, Jean-Marie får ut ungefär 1000 liter från en areal om 0,17 ha. Vinet lagrades på 100% nya ekfat från Franken i 20 månader och buteljerades i juli 2020. Antalet buteljer landar på knappt 1300, varav det nu finns några hundra kvar. Passa på medan vinet finns i lager. Det är en ynnest att kunna få tag på ett sådant hantverk. 2018 kunde man i princip inte misslyckas med Pinot Noir; det är en Pinot Noir-årgång "par excellence". Druvorna var superkoncentrerade, fenoliskt perfekta och gav en djupt purpurröd must. Vinet är stilmässigt mer likt 2015 än 2017 och är i kraftens och koncentrationens tecken. Alkoholhalten ligger på 14,5%. Vinet bjuder på en toppupplevelse med sin intensitet, sin sammetslena fyllighet, sitt överdåd av mogen bärighet, kryddighet och mineralitet. Det blir nästan svårt att beskriva, man måste uppleva det. Det omkullkastar alla föreställningar man eventuellt har om Pinot Noir som en lite "lättare" druva... Visst har vinet en påtaglig fatkaraktär med ton av rostat kaffe och kakao, men väl inlindad i dess kropp. Solmognad och friskhet ligger i paritet, man kan uppleva både plommon, björnbär och surkörsbär. En lätt animalitet och ett intryck av rökta charkuterier flyger över buketten. Avslutet är mycket långt, harmoniskt och lent. Vinet ligger precis i början av sitt drickfönster, med lagringspotential i ca 10-12 år. Lägg gärna några flaskor på lite extra lagring. Drick denna skönhet till en mör hjortfilé med mörk skysås, hasselbackspotatis och massor av timjan. Eller en mörk gryta på högrev eller älg, gärna med svamp. Kan karafferas någon timme innan servering.


BLANDLÅDA

Blandlådan (6 fl) innehåller 1 fl av varje vin ovan. Det är vad man kallar en välbalanserad låda!

IMG_9139.JPG

Vinvägen mellan Eguisheim och Colmar, 29/4-2022. © Terroirviner SAS

IMG_9574.JPG

Auxerrois-stockar tillhörande Jean-Marie Vorburger, med utsikt mot Alsaceslätten, på hög höjd i Voegtlinshoffen. Druvorna härifrån  används till Crémant d'Alsace. 3/5-2022. © Terroirviner SAS

Rangen 22.07.2006 018.jpg

Riesling på brant sluttande mark på Grand Cru Rangen i Thann, sommartid. Bild lånad av Bruno Hertz.

bottom of page