top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Chantal Contat-Grangé
Domaine Contat-Grangé
Distrikt: Maranges, Santenay, Hautes Côtes de Beaune, Bourgogne
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 28 AUG-11 SEPT 2019

 

Från den sydligaste delen av Côte de Beaune kommer några av Bourgognes mest kraftfulla viner, mörka i färgen, fylliga, strama, med en påtaglig kryddig framtoning.

 

Domaine Contat-Grangé, som är en av de bästa producenterna i Maranges, producerade sin sista årgång 2017. Yvon och Chantal Contat-Grangé som driver vingården har nu gått i pension och överlåtit sina odlingar till andra producenter. Deras sorti sker med klass. "Vi är otroligt glada att få avsluta vår karriär med en så fin och balanserad årgång som 2017".

I denna lansering släpps 4 röda viner:
-Saintenay "Saint Jean de Narosse" 2016
-Maranges 2017
-Maranges 1er Cru "Le Clos des Loyères" 2017
-Maranges 1er Cru "Les Clos Roussots" 2017

Dessa viner är i princip redan slutsålda på vingården men Terroirviner har reserverat sin allokering sedan flera månader tillbaka.
____________________

Domaine Contat-Grangé är historien om paret Yvon och Chantal Contat-Grangé som slog sig ner i Bourgogne på 70-talet, inspirerade av 68-rörelsens ideal och drömmen om att leva ett självständigt liv på landsbyggden. De vinifierade sitt första vin 1981. Genom åren har de förblivit trogna sina principer som bygger på 100% hantverk och ett totalt okommersiellt kynne, trots att succén sedan länge hunnit ikapp dem och att de nu anses som en av de bästa producenterna i Maranges.

 

Den brittiske Bourgogneexperten Clive Coates klassar Contat-Grangé som en "mycket bra källa" i sin guide. 

Vingården är också invald i La Revue du Vin de France, en av Frankrikes mest selektiva och kräsna guider, som ger följande generella omdöme: 

Ce domaine artisanal exemplaire a pu constituer progressivement une jolie propriété à l’extrême sud de la côte de Beaune et parvenir à un niveau très élevé. Ici, aucune cuvée n’est privilégiée pour briller dans un guide, mais le vin le plus simple possède la franchise de saveur et l’ampleur de constitution qui sont les signes distinctifs de la maison. Les prix restent étonnamment sages, mais il faut réserver car les stocks sont vite dévalisés. (källa: www.larvf.com/domaine-contat-grange,10562,401193.asp)
 
Svensk översättning (Philippe Saillard):
Denna exemplariska hantverksdomän har progressivt lyckats bygga upp en fin vingård i den sydligaste delen av Côte de Beaune och nå en mycket hög nivå. Här premieras ingen cuvée för att den ska briljera i en guide; även det enklaste vinet har den ärliga karaktären och den breda kroppsbyggnaden som är vingårdens kännetecken. Priserna är förvånansvärt vänliga, men man måste reservera vinerna eftersom de snabbt blir slutsålda.

TERROIREN

Maranges är en sammanslagning av 3 byar (Cheilly-les-Maranges, Sampigny-les-Maranges och Dezize-les-Maranges) som förr i tiden hade egna byappellationer. Viner härifrån är nästan obefintliga i Sverige. Distriktets läge iden sydligaste delen av Côte de Beaune (22 km söder om Beaune), precis väster om Santenay, placerar det något "avsides" i förhållande till de mer välkända byarna norrut. Något som kanske delvis förklarar att man fortfarande kan göra fynd just här. Vinlägena befinner sig på en spektakulär kulle mellan 240-400 meters höjd med syd- och sydöstlig exponering. Terroiren består av brun kalk och kalkmärgel. Ca hälften av arealen är klassad som 1er Cru och 95% av vinet som görs är rött. 1er Cru-lägena ligger på lite högre höjd och är mer steniga och kalkdominerade vilket ger ett större mineraliskt genomslag i vinerna. Den sydliga exponeringen (ganska unik för Bourgogne) bidrar till en märkbart djup färg, en stor kropp och fruktmognad i vinerna. På senare tid har ambitionsnivån hos enskilda producenter ökat i Maranges och definitivt placerat distriktet på kartan; tendensen är nu att vingårdarna har väldigt lite vin kvar att sälja, men fördelen är att priserna ännu inte skjutit i höjden som i övriga Bourgogne.

VINGÅRDEN

När Yvon och Chantal Contat-Grangé slog sig ner i Bourgogne från Annecy i slutet på 70-talet, lärde de sig vinodlar- och vinmakarkonsten helt från noll. Yvon hade hunnit jobba på vingårdar och även skaffa sig en formell utbildning i vitikultur och oenologi i Beaune. Början var tuff och medlen modesta; paret gjorde sitt första vin 1981. Året därpå (1982) köpte de ett gammalt hus i den idylliska byn Dezize-les-Maranges, den högst belägna av de 3 Maranges-byarna (på 320 meters höjd), där de byggde sitt vineri på 200 m² och var aktiva fram till 2017.

Domänen omfattar idag 6,5 ha fördelade på ett dussin lägen, utpridda runt de 3 byarna som utgör "Les Maranges". Paret äger inte vingårdslägena själva utan hyr dem av 9 olika ägare, genom s k "fermage" (arrende). De allra flesta lägena ligger i Maranges och Maranges 1er Cru. Men man odlar även en liten plätt i grannappellationen Santenay, som trots den geografiska proximiteten har en distinkt karaktär mot Maranges. På kullen mittemot Maranges (söderut) finns lite regional Bourgogne, och i sluttningarna på den västra sidan lite Hautes Côtes de Beaune.

Yvon och Chantal har arbetat ekologiskt i alla år, men ansökte om officiell ekologisk certifiering så sent som 2008 och blev certifierade 2011. Inga kemiska medel används. Yvon är den som utför det mesta arbetet ute på fältet; han använder kompost och stallgödsel för att ge näring åt rankorna, och plöjer jorden mellan raderna så att rankornas rötter söker sig djupare för att hitta näring, och herbicider ej behövs. Skörden är till 100% manuell och druvorna sorteras för hand en andra gång innan vinifieringen.

Vinifieringen sker i avstjälkade klasar, till 100% med naturlig jäst från druvan. Några enstaka stjälkar kan följa med. Små doser svavel tillförs precis efter skörd och precis innan buteljering. Jäsningen fortgår i minst 3 veckor med pigeage (nedpressning av skalmassan i musten) endast 3-4 gånger men med desto mer remontage (spolning av musten över skalhatten) för en optimal extraktion. Vinerna i de kommunala appellationerna (Maranges och Santenay) lagras på ekfat i 12 månader, vanligtvis 1-5 år gamla, vilket möjliggör en balanserad och elegant fatkaraktär.

Hos Yvon och Chantal är stilen så urburgundisk den kan bli. Varje vin är en unik kombination av årgång och terroir, därför kan vinerna ta sig många uttryck. Men om man ska sammanfatta gårdens stil så är den stadig och karaktärsfull, med en rejäl dos kryddighet som komplementerar fruktpaletten. Som unga kan vinerna ha något rustika tanniner, men dessa brukar tämjas efter några års lagring. Vinerna når sin topp efter ca 4-5 år och kan lagras i minst 10-12. När vinerna är på topp svävar en känsla av perfekt serenitet och elegans. Yvon och Chantals viner är definitivt matiga viner som man serverar till mustiga grytor, vilt, rätter av lamm eller andra kraftiga kötträtter, gärna med svamp som tillbehör. Vinerna har en naturlig jordig karaktär som gör dem mycket passande till färskplockad svamp.

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Contat-Grangé:


Santenay "Saint Jean de Narosse" 2016 (rött). Låt oss starta med Santenay 2016, ett vin som är redo att drickas och erbjuder en helt otrolig njutning redan idag, medan vinerna från Maranges (2017) behöver helst lagras vidare. Trots att Santenay är en direkt grannappellation till Maranges (endast en grusväg skiljer dem åt), har vinerna härifrån en helt annorlunda karaktär: den lite lättare jorden ger en mer finlemmad stil och textur. Druvorna kommer från ett litet läge om 83 ar på hög höjd (ca 300 m), i skarp lutning, mittemot kyrkan Saint Jean de Narosse, uppförd 1220. Vinet erbjuder en gudomlig Pinotbukett med en aldrig sinande och skiftande kavalkad av röda och mörka bär: moreller, svarta vinbär, björnbär, hallon, granatäpplen... Det är så rent och intensivt det kan bli, och denna underbara parfym med många nyanser sätter sig inte bara i doft och gom utan även i minnet.Men här finns mer än bara bär, de kryddiga inslagen tittar förbi och ger bredd och komplexitet: läder, violer, vitpeppar, och naturligtvis en subtil mineralitet. Munkänslan är suverän, len, med otroligt eleganta och mogna tanniner. Det ger en svalkande och sammetslen upplevelse. Vinet är idag redo att drickas, fast det fortfarande har "upside"-potential framför sig. Tipset är att njuta av detta vin medan man lagrar vinerna från Maranges i minst ett par år till. Drick denna skönhet till allt vad en god Pinot kan påkalla, gärna fet fågel, vildfågel, mustiga korvar, fläskfilé med grönpepparsås... Bunkra upp (kanske lådvis?), ty detta vin tar man gärna fram vid upprepade tillfällen! Kan lagras i 8-10 år.

Maranges 2017 (rött). Skördas från 4 lägen på de nedre delarna av Maranges på totalt 1,10 ha, med tung lerig jord som ger kraftfulla viner med solid ryggdrad. Stockarna är planterade mellan 1950 och 1984 och i snitt 47 år gamla. Vinet förvånar med sin djupa färg och kraftiga struktur. Här finns en mix av surkörsbär, svarta vinbär och plommon parad med intensiva kryddor, humus, rök, läder och mineralitet. I munnen är tanninerna strama och man får en väldigt koncentrerad och mustig känsla. Ett vin i perfekt balans som kommer att vinna på minst 2 års extra lagring. Den som önskar dricka vinet idag bör karaffera det i någon timme och servera det till en mustig gryta, t ex en Boeuf Bourguignon, en kryddig korv- och linsgryta, en Steak au Poivre eller en rosastekt lammytterfilé med någon god sås och klyftpotatis.

Maranges 1er Cru Le Clos des Loyères 2017 (rött): denna 1er Cru ligger på 270-312 meters höjd med lerig kalk ovanpå kalkmärgel. Brukar vara den elegantaste 1er Cru:en i Maranges, med en drygt medelfyllig kropp och en mycket fin fruktkoncentration, men behöver tid! Doften är djup och kompakt med mogna moreller, svarta vinbär, mintiga och köttiga toner och mineralitet. I munnen är attacken bred och fräsch, och tanninerna strama; man känner en angenäm mintighet och köttighet på avslutet. Det är mycket koncentrerat och långt. Med tanke på vinets pedigree är det verkligen värt att hålla i källaren ett tag, minst 2 år. Förväntad topp från ca 2021-2022. Kommer så snåningom att mjukna och blomma ut och ge enorm njutning till feta fågelrätter, rosastekt duva med svamp, ankbröst, oxfilé...

Maranges 1er Cru Les Clos Roussots 2017 (rött): ligger precis öster om Les Loyères, på 258-313 meters höjd. Detta brukar vara gårdens fylligaste och kraftfullaste vin. Verkar lite mer tillgängligt idag än Les Loyères, fast det också behöver lagras för att komma på topp. Väldigt tätt på alla sätt, i färg, i doft och i smak. Nosen visar sin intensitet: körsbärslikör och svarta vinbär, med en rökig och lätt rostad karaktär. Komplexiteten fylls på med humus, violer, vitpeppar och mint. Något köttigt finns där också, och mineraler som tittar fram. Som vanligt har vinet en karaktär som kan föra tankarna till norra Rhône och druvan Syrah. I munnen är det lanseringens fylligaste vin, med strama tanniner och utmärkt fräschör, mogna bär och samma angenäma rökighet och mintighet som i doften. Vinet går att dricka idag (karafferas i ca 2 timmar) men när man vet hur mycket det kommer att vinna på lagring, så sparar man de flesta flaskorna i källaren... Topp från ca 2021-2022. Kan lagras i ca 10-12 år. Ett utmärkt vin till kraftiga lammrätter, t ex en 7-timmars lammstek.

Ett litet smakprov:

Domaine Contat-Grangé Maranges 1er Cru Les Clos Roussots 2017, 359 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

IMG_9388.JPG

Maranges 1er Cru Les Clos Roussots 2017 (rött): ligger precis öster om Les Loyères, på 258-313 meters höjd. Detta brukar vara gårdens fylligaste och kraftfullaste vin. Verkar lite mer tillgängligt idag än Les Loyères, fast det också behöver lagras för att komma på topp. Väldigt tätt på alla sätt, i färg, i doft och i smak. Nosen visar sin intensitet: körsbärslikör och svarta vinbär, med en rökig och lätt rostad karaktär. Komplexiteten fylls på med humus, violer, vitpeppar och mint. Något köttigt finns där också, och mineraler som tittar fram. Som vanligt har vinet en karaktär som kan föra tankarna till norra Rhône och druvan Syrah. I munnen är det lanseringens fylligaste vin, med strama tanniner och utmärkt fräschör, mogna bär och samma angenäma rökighet och mintighet som i doften. Vinet går att dricka idag (karafferas i ca 2 timmar) men när man vet hur mycket det kommer att vinna på lagring, så sparar man de flesta flaskorna i källaren... Topp från ca 2021-2022. Kan lagras i ca 10-12 år. Ett utmärkt vin till kraftiga lammrätter, t ex en 7-timmars lammstek.

bottom of page