top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Gérald Tapin Domaine de la Tour
Domaine de la Tour
Distrikt: Chinon
_______

 

NY LANSERING 9-24 MARS 2019

 

I denna lansering: 6 nya viner från Chinon, varav en vit Chinon!

CHINON 

Chinon i Touraine (ca 45 km sydväst om staden Tours) är känt för att producera bland de bästa röda vinerna i hela Loiredalen, på druvan Cabernet Franc. De flesta vinerna är 100% Cabernet Franc, men enligt reglerna får upp till 10% Cabernet Sauvignon ingå i Chinon-viner. Cabernet Franc trivs ypperligt bra i Chinon, som har ett maritimt klimat med milda vintrar och inte alltför varma somrar. Stora skogsområden strax norrut och österut skärmar Chinon från kalla nordvindar, med resultatet att Chinon har ett varmare klimat än övriga Touraine. Växtsäsongen startar tidigt och är väldigt utsträckt, vilket ger Cabernet Franc exceptionella förutsättningar att nå optimal mognad och komplexitet. Även vita viner (Chenin Blanc) och roséviner kan göras i appellationen, men förekommer endast i mycket liten mängd. Totalt 26 kommuner i Chinons omnejd producerar vin med rätt till appellationen Chinon.

Vinodlingen finns på båda sidor av floden Vienne (biflod till Loire), som flyter genom staden Chinon. Terroiren sitter ovanpå en grund av kalktuff (franska: "Tuffeau"), en form av krita med olika hårdhetsgrader, med vit eller gulaktig färg. Kalktuffen har länge använts som byggmaterial till hus i trakten, och utvinningen har lämnat en hel del underjordiska tunnlar och galerier, som många vingårdar idag använder som vinkällare, med perfekta förhållanden för vinlagring. Terroiren varierar dock i olika delar av distriktet och kan grovt delas upp i 2 typer: den första typen är den där Tuffeau är mer framträdande, på sluttningar med jord av kalk-lera, s k "puys" (kalkhaltiga kullar), samt kulltoppar med inslag av lera-flinta och sand. Den andra typen är alluviala terrasser längs floden Viennes södra strand, som utgörs av sand och grus. Generellt är det på sluttningarna och på kulltopparna med Tuffeau och kalkhaltig jord som de bästa och mest lagringsdugliga vinerna görs.

DOMAINE DE LA TOUR


På den finaste terroiren i Chinon, den s k "Tuffeau-platån", ligger Domaine de la Tour som är uppmämnd efter en väderkvarn från 1600-talet som tronar på vinodlingens högsta punkt. Sedan 2014 ägs och drivs vingården av Gérald Tapin, en entusiast med 30 års erfarenhet av vinmakning som har gett vingården helt nya impulser och ett fantastiskt lyft.

Den rutinerade och kompetente Gérald Tapin hade en lång karriär bakom sig som vinmakare och konsult åt välrenommerade producenter i Chinon-trakten, bl a världsberömda Couly-Dutheil. 2014 gav han sig ut på sitt livs största äventyr tillsammans med frun Nathalie: förvärvet av en egen vingård, Domaine de la Tour, efter att den förre ägaren Guy Jamet gått i pension.

 

Domaine de la Tour, med anor sedan tidigt 1900-tal, består av nästan 25 ha vinodlingar runt byn Beaumont-en-Véron, ca 6 km nordväst om staden Chinon. 100% av odlingarna ligger på sluttningar runt byn och på kalkrika kulltoppar, s k "puys". På den högsta toppen i byn (80 m) ligger "La Tour", en väderkvarn från 1600-talet som gett vingården sitt namn. Hela arealen befinner sig på Tuffeau-mark, den bästa i Chinon, och kan delas upp i 2 kategorier: lägen med lera-silt (argilo-silicieux) som ger lite lättare och elegantare viner, och lägen med lera-kalk (argilo-calcaire) som ger kraftfullare och fylligare viner. I båda fallen handlar det om viner med stor typicitet och omisskänlig terroirkänsla. På Domaine de la Tour vinifieras och lagras alla viner i en äkta Tuffeau-källare.
 
Gérald Tapin förvärvade alltså en terroir av förstklassig kvalitet, men som tidigare inte hade fått intresset den förtjänade. Den förre ägaren sålde enbart en mindre del av sin produktion under egen etikett, medan större delen gick i bulk till negocianter. Detta är något som Gérald Tapin progressivt vill ändra på, genom att gradvis öka den egna buteljeringen. Gérald har blåst nytt liv i vingården på alla möjliga sätt, inte minst genom att skapa ett nytt sortiment med nya premiumcuvéer som tidigare inte fanns.

Gérald har infört sin egen filosofi i fråga om odling, som han lite skämtsamt kallar "Géraldoterapi": det är i grunden en ekologisk odling utan certifiering, som bygger på att bevara och främja ekologisk mångfald ute i vinfälten. Sålunda odlar han senap, havre, rädisor mm i nära anknytning till vinrankorna. Han har även bikupor och en saffransodling alldeles i närheten, som är mer än bara en hobby. Utöver vin erbjuder han numera ekologisk honung och saffran av hög kvalitet. Gérald använder sig nästan uteslutande av ekologisk bekämpning, och sprutning sker mestadels nattetid när insekter och bin håller sig borta; en särskild omsorg som Gérald visar för att undvika att harmlösa arter stryker med.

 

Géralds viner kännetecknas av både kraft och elegans. De har alla en solid ryggrad med vässade tanniner som ger dem lagringsduglighet i ca 10 år eller längre, även basvinerna. De mognar väldigt långsamt och börjar bli redo att drickas först från 4-5 års ålder. Med lagring växer de i komplexitet och i mineralitet och blir alltmer eleganta. De viker inte en tum i strukturen och behåller en sanslös ungdomlighet även när de närmar sig 10 års-strecket och detta gäller även de på pappret lite "svagare" årgångarna. I denna lansering finns enbart "starka" årgångar (2014, 2015, 2016) och det ska bli extra spännande att följa deras utveckling. Gällande parning till mat finns en stor bredd: de lite "lättare" vinerna passar till fågel, fläsk, grillat, vegetariskt mm; de kraftigare vinerna passar till mörkt kött, vilt, grytor mm. Man kan ge fantasin stort spelrum: Chinon är verkligen ett av de matvänligaste vinerna som finns!

Terroirviner lanserar 6 viner av Domaine de la Tour:

"Ingénue" Chinon Blanc 2018 (Vitt). Chinon Blanc är en raritet, endast 3% av arealen i Chinon används för att göra vitt vin och endast 44 av 173 producenter kan erbjuda det, vanligtvis i mycket begränsad mängd. Tack vare den generösa skörden 2018 kunde Gérald Tapin producera 3000 flaskor av vinet. 2018 var ovanligt varmt. Denna 100% Chenin Blanc skördad högt uppe vid "La Tour" (tornet som gett vingården sitt namn) har en solig och rentav "sydlig" karaktär, med stor fruktmognad och mycket fetma i kroppen. Doften är stor och aromatisk, nästan Muscatlik. Det första som kommer är en "överdos" päronsplitt, som nyanseras av mogen persika, kvittenfrukt, citrus, fänkål och lätt mineralsälta. Lång luftning i glaset nyanserar aromerna avsevärt. Munnen har en rund fruktsyra som gör vinet extremt drickvänligt. Det är helt enkelt supergott och väldigt okomplicerat. Drick som festvin vid bjudningar, som aperitif, till tapas, Chèvre (t ex en Chèvresallad- eller toast) eller vitmögelostar. Varför inte prova till sparris i vår, gärna med lite lufttorkad skinka? Kan lagras i ca 3-4 år t o m 2021-2022.

"Tendance" Chinon 2015 (Rött) är gårdens basvin, som i tidigare årgångar hette "Jeunes Vignes". Det görs på vingårdens "yngre" Cabernet Franc-stockar, med en snittålder på 30 år, planterade på en terroir av lera-silt som gynnar en lite lättare och fruktigare vinstil. Eftersom stockarna knapppast kan betraktas som "unga" (utom när man jämför med vingårdens äldsta stockar), blev benämningen "Jeunes Vignes" ej längre passande varför Gérald Tapin bytte namnet till "Tendance", ett ord som på franska kan ha betydelsen "trendigt, inne". Vinet lagras på betongtankar i 6 månader och buteljeras vid påsken det efterföljande året. Jag provade "Tendance" 2015 första gången för ganska exakt 2 år sedan, och vinet var då ännu väldigt ungt och knutet. Nu är det en annan historia! Vinet har öppnat sig och blivit otroligt generöst. Doften är oerhört fräsch och bärdriven, med massor av svala men mogna bär, hallon, röda och svarta vinbär; i den andra doften kommer färska örter, violer och kritig mineralitet. I munnen har vi samma melodi, med ett härligt litet tanninbett som ger fasthet och struktur, det är energiskt, livligt och superfräscht hela vägen till avslutet. Ett fantastiskt trevlig vin att dricka idag som ett allroundvin. Passar till väldigt mycket: varför inte en kryddig korv med hemlagad potatissallad, en steak frites med en klick persiljesmör, eller en vegetarisk gratäng? Kan lagras i uppemot 10 år om man önskar, men man korkar gärna upp nu! Karaffera någon timme innan servering och servera svalt vid 14-15°C. Vinet belönades med 1 stjärna i Guide Hachette 2018.

"Vieilles Vignes" Chinon 2014 (Rött). "Vieilles Vignes" görs på vingårdens äldre vinstockar (i snitt 60 år gamla) från lägen av kalk-lera som ger kraftfullare viner. Det lagras på 5-åriga ekfat i 12 månader. Jag har tagit med 2 årgångar av vinet i denna lansering, som är lika i strukturen men ganska olika i karaktären. 2014 börjar nu bli redo att drickas. Det har en komplex profil med koncentrerad bärighet, inslag av körsbär, rostade kaffetoner, elegant kryddighet med intryck av kardemumma, och en fräsch kritig mineralitet på avslutet. Fatkaraktären är ganska diskret arommässigt, men bidrar definitivt till den kraftigare strukturen. Tanninerna är finvässade och strama. Vinet sjuder av en outtalad kraft. Det är svalt och rikt på samma gång, och fullt av subtiliteter. Drick denna härlighet till en klassisk mör ryggbiff med kryddsmör, oxfilé med Béarnaisesås eller en högrevsgryta med svamp. Karaffera gärna 2 timmar innan servering. Kan lagras i minst 10 år. 
 
"Vieilles Vignes" Chinon 2015 (Rött), nästa årgång av vinet ovan, är ännu ungt med ett par år kvar till toppen. Jämfört mot 2014 har vinet idag en mer primär, "renbärig" karaktär, en mix av röda bär, svarta vinbär och plommon. Även här är fatkaraktären reserverad. Vinet är mindre "rostat" men mer örtigt och mineraldrivet, samt har en tydlig kanelnyans. I munnen är det aningen slankare än 2014, men med lika fin tanninstruktur och samma outtalade kraft. Helhetsintrycket är mycket rent och fräscht. Kommer att vinna mycket på 1-2 års extra lagring, kan lagras i 10. Passar till samma maträtter som 2014. Varför inte ekologiska pärlhönsbröst med glacerad sky och hemlagat potatismos?

Till dig som är nyfiken kan jag även erbjuda "Vieilles Vignes" 2012. Vinet finns inte i butiken, men du kan mejla mig om du är intresserad (jag tar din order via mejl). Pris: 189 kr/fl. Ett superelegant, superfräscht vin som idag ligger på topp, fullt av mogna bär och mineralitet, väldigt Pinotlikt i karaktären.

"Certitude" Chinon 2014 (Rött). På toppnivån gör Gérald Tapin flera viner i mycket begränsad kvantitet, endast några tusen flaskor per vin, lagrade på ekfat. "Certitude" 2014 kommer från lägen av kalk-lera samt silt-lera och lagrades på 1-åriga ekfat från Vogeserna i 18 månader. Det är lanseringens mörkaste, fylligaste och kraftfullaste vin. Färgen är uppenbart djupare och tätare än de andra. Det öppnar sig med en tämligen påtaglig fatkaraktär, som smälter in i vinet ju mer luft det får. Tipset är att karaffera vinet ordentligt innan servering, minst 2-3 timmar. En öppnad flaska som man har förvarat svalt i flera dagar kommer också att visa en avsevärd förbättring. När fattonerna smälter in får vi en helt sagolik doft, där krämiga mörka bär stolt leder en kortege av intryck: katrinplommon, violer, rostat kaffe, kanel, lakrits, vanilj, och naturligtvis en framträdande kritig mineralitet. I munnen är det fylligt och stramt med en sammetslen textur. Vinet är oerhört trevligt att dricka redan idag. Prova gärna till en Côte de Boeuf, bräserat lammlägg, vilträtter. Kan lagras i 10-15 år. Endast 3000 buteljer producerades av vinet.

"Inattendue" Chinon 2016 (Rött). Nästa toppvin är i en helt annorlunda stil än föregående och har en ljusare, mer eterisk, "svävande" stil. Druvorna skördas på "puys" i Beaumont-en-Véron, med terroir av kalk-lera. Vinifieringen sker på 500-liters ekfat från Vogeserna med manuell pigeage; avhällningen av vinet är 100% manuell och skalhatten pressas i manuell press (pressoir à cliquet); slangar eller pumpning används överhuvud taget inte. Därefter hälls vinet tillbaka i samma fat, där det genomgår malolaktisk jäsning och lagras i 10 månader. Vinet har en elegantare framtoning än "Certitude", som är kraftfullare. Nosen charmar med en bukett färskplockade bär, jordgubbs- och hallonkross, svarta vinbär, och djupnar med lite luft mot en mineralisk botten. Fatkaraktären håller sig exakt på sin plats. I munnen perfekt vässade, fintaggiga tanniner, en koncentration som tar fart mot mitten med oemotståndlig primär fruktighet. Det är ännu ungt och behöver lite tid för visa sitt fulla jag. Tipset är att vänta minst 1-2 år (bäst från ca 2020 eller 2021), men den som vill uppleva potentialen får gärna öppna en flaska redan idag, karaffera minst 2-3 timmar innan servering. Njut till vildfågel, oxfilé i sås, grytor och ostar. Endast 2 fat av vinet producerades av vinet (1400 flaskor).

Ett litet smakprov:

Domaine de la Tour "Vieilles Vignes" 2014, 205 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

 

IMG_5150.JPG

"Vieilles Vignes" Chinon 2014 (Rött). "Vieilles Vignes" görs på vingårdens äldre vinstockar (i snitt 60 år gamla) från lägen av kalk-lera som ger kraftfullare viner. Det lagras på 5-åriga ekfat i 12 månader. Jag har tagit med 2 årgångar av vinet i denna lansering, som är lika i strukturen men ganska olika i karaktären. 2014 börjar nu bli redo att drickas. Det har en komplex profil med koncentrerad bärighet, inslag av körsbär, rostade kaffetoner, elegant kryddighet med intryck av kardemumma, och en fräsch kritig mineralitet på avslutet. Fatkaraktären är ganska diskret arommässigt, men bidrar definitivt till den kraftigare strukturen. Tanninerna är finvässade och strama. Vinet sjuder av en outtalad kraft. Det är svalt och rikt på samma gång, och fullt av subtiliteter. Drick denna härlighet till en klassisk mör ryggbiff med kryddsmör, oxfilé med Béarnaisesås eller en högrevsgryta med svamp. Karaffera gärna 2 timmar innan servering. Kan lagras i minst 10 år. 

bottom of page