Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 7-14 OKT 2024
BESTÄLL SENAST MÅN 23 SEPT 2024
Domaine du Val Grévin
Distrikt: Bourgogne Tonnerre, Bourgogne Epineuil, Crémant de Bourgogne
_______
Alla känner till Chablis. Men hur många känner till Tonnerre, bara 16 km österut, med väldigt lik terroir och liknande viner? Vinodling har funnits i Tonnerre sedan Medeltiden; dess viner blev riktigt berömda från 900-talet och framåt, då munkarna från Abbaye de Quincy och Abbaye de Saint Michel höll i vinproduktionen. Efter vinlusens härjningar sent 1800-tal föll dock produktionen kraftigt, och återhämtade sig endast långt senare, på 70- och 80-talen. Arealen omfattar idag ca 250 ha (jämfört mot 5800 ha före vinlusen), varför Tonnerre är ett "konfidentiellt" distrikt som få känner till, och vars viner är t ex helt obefintliga i Sverige.
Terroiren i Tonnerre består av sluttningar med syd- och sydöstlig exponering, med struktur av kalk-lera ovanpå en kalkgrund från Kimmeridgien. Appellationen Bourgogne Tonnerre infördes 2006 för att tydligt särskilja vinerna från generisk Bourgogne; appellationen gäller endast vita viner på Chardonnay. För röda viner och roséviner finns appellationen Bourgogne Epineuil, lagstadgad sedan 1993. Epineuil är en by i norra utkanten av Tonnerre, planterad mestadels med Pinot Noir. I praktiken odlas Chardonnay och Pinot Noir ofta sida vid sida, och Chardonnay som görs i Epineuil går under appellationen Tonnerre.
Ni undrar säkert: vad är skillnaden mellan Chablis och Bourgogne Tonnerre? I grunden är mycket likt. Vinerna från Tonnerre är ofta rundare, fylligare och rikare i stilen. På vissa terroirer premieras frukten, på andra mineralen. Vinerna kan vara något reserverade i sin ungdom och behöver i regel 3-4 år för att öppna sig, och kan lagras uppemot det dubbla. Det lägre prisläget jämfört mot Chablis gör dem mycket attraktiva, om man lyckas få tag på dem. Såvitt jag vet finns inte ett enda vin från Tonnerre på Systembolaget; monopolets inköpare har kanske inte hittat rätt kvantiteter?
Under lång tid ansågs mousserande viner från Tonnerre officiellt vara Champagne (idag kallas de Crémant de Bourgogne). Faktum är att de närmaste vinodlingarna i det som utgör Champagne idag (Côte de l'Aube) ligger knappt 50 km från Tonnerre. I denna lansering kommer du att få ett exempel på en Crémant de Bourgogne från Tonnerre i solklar Champagneklass, som fick mig personligen att tappa hakan.
De ca 30 vinodlare som idag är verksamma i Tonnerre är mycket kvalitetsmedvetna. Jag har träffat en handfull av dem och fastnat för 2 stycken: Domaine du Val Grévin (främst för de vita vinerna) och Olivier Wartel (för sitt röda). Båda har slagit rot i byn Epineuil; de är unga, entusiastiska och relativt nya som vinodlare.
DOMAINE DU VAL GRÉVIN
På en liten gata i Epineuil utanför Tonnerre har Florent Masson inrett en mysig vinkällarlokal i ett gammalt stenhus, med en inre gård: "Clos des sens". Tvärsöver den stenbelagda gården driver hans fru Marion en målarateljé för barn. Florent är ganska ny i branschen; han var från början illustratör och grafisk formgivare men bytte jobb till vinproducent 2010.
Främmande för vinproduktion var han dock inte: hans egen far Régis var grundaren till Domaine Marsoif i Tonnerre, som idag drivs av äldste sonen Raphael. Han har även studerat vinkunskap i Beaune.
Florents konstnärliga sida har smittat av sig på vingårdens namn: "Val Grévin" anspelar på "Musée Grévin" i Paris, känd för sina vaxdockor.
Florent startade med modesta medel och en mycket liten areal: 1,30 ha Pinot Noir. Han tog över lite av familjeegendomen (bl a läget "Les Vauceuses", 2011) och utökade sedan med utarrenderade lotter. Idag odlar han totalt 5,70 ha, varav 80% är Chardonnay och 20% Pinot Noir. Florents filosofi handlar om att göra viner från distinkta vingårdslägen ("climats"), och därmed framhäva varje vins terroiregenskaper. Han arbetar enligt ekologiska metoder, utan användning av herbicider eller pesticider, utan att vara certifierad. Målet är att göra en formell ekologisk konvertering på sikt. Ogräs avläsgnas enbart genom plöjning. Även vinifieringen skall vara så naturlig som möjligt: spontanjäsning med druvans naturliga jäst, och minimal filtrering innan buteljering.
Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine du Val Grévin:
Bourgogne Tonnerre Vieilles Vignes "Les Vauceuses" 2015 (Vitt). Läget "Les Vauceuses" var känt för sitt vin redan under Medeltiden, då munkarna kontrollerade vinodlingen i Tonnerre. Det blev omplanterat 1990 av Florents pappa Régis, vinrankorna är alltså 27 år gamla idag. Vinet är i en fruktig, lätt exotisk, fyllig och rund stil, väldigt typisk för Tonnerre. Ännu ungt och återhållsamt, behöver ca 1 år till i källaren för att verkligen börja tala; idag har det en elegant framtoning med delikata nyanser av akacia, smör och exotisk frukt, samt lätt flintig mineralitet. Allt detta bildar en renrasig, väl sammansatt helhet. Vinet känns väldigt komplett men behöver bara få "komma ut". Tipset är: öppna en flaska idag, nästa om ett år! Vinets fyllighet gör det särskilt passande till fisk eller vitt kött i gräddsås. Men det är även fantastiskt till charkuterier, sniglar, färsk Chèvre eller Gruyère. Endast 2200 buteljer producerades.
Bourgogne Tonnerre Vieilles Vignes "Champs Boudons" 2014 (Vitt). Ännu ett historiefyllt vinläge; på 1700-talet ska den historiske figuren och diplomaten "Chevalier d'Eon" ha gjort ett eget vin här. Chevalier d'Eon var hemmahörande i Tonnerre, vilket är en stolthet för stadens invånare fram till denna dag. Florent tog över läget 2012. Till skillnad mot "Les Vauceuses" som är rundare i stilen och övervägande fruktigt och blommigt, är "Champs Boudons" slankare och mer syra- och mineraldrivet, och därmed mer likt Chablis. Skillnaden är förbluffande och visar tydligt terroirvariationerna i Tonnerre. Vinet är också mer öppet idag än "Les Vauceuses" eftersom årgången är 2014, men har definitivt potential för vidare lagring. En mycket fin intensitet med rökiga mineraltoner och en lätt parfymerad frukt med undertoner av passionfrukt och mango gör vinet mycket njutbart idag. En lätt sälta förlänger avslutningen. Perfekt till svenska klassiker som räktoast Smögen, rökt lax med löjrom, lax med tartarsås, rödingfilé med kantareller...
Bourgogne Tonnerre "d'Eon" 2015 (Vitt). Denna cuvée har Florent uppkallat direkt efter Chevalier d'Eon, och är gårdens toppvin. Druvorna skördas på Champs Boudons, dvs samma läge som föregående, men är en separat selektering av det allra bästa materialet (0,2 ha), som ger ett mer potent, koncentrerat vin. Vinet uppfostras dessutom på ekfat i 9 månader, vilket tillför fatkaraktär samt breddar kroppen och komplexiteten. En härligt fyllig och bred kropp, smöriga toner, samt en rak, uppfriskande syra är masten på båten för detta vin, som är tänkt att navigera långt. Florent menar att faten inte förminskar upplevelsen av vinets mineralitet på något sätt, utan snarare förhöjer den. Detta blir extra tydligt när vinet fått ligga till sig och kommit i riktig harmoni, dvs efter ca 3-4 år. Ett stort vin som kräver lite tid; drick detta till torskrygg eller hälleflundra med skirat smör, stekta pilgrimsmusslor i saffranssås, skaldjursrisotto, eller Pappardelle al tartufo... Endast 1000 buteljer producerades.
Crémant de Bourgogne Noirs & Blancs Brut 2014 (Mousserande). Florent gör 2 vita mousserande viner: det ena uppfostrat på lattes i 15 månader (med lite högre dosage, 6 gr/l), det andra uppfostrat i 30 månader (med något mindre dosage). Detta är det förstnämnda. Vinet var för mig en uppenbarelse. Vinet har en underbar fruktighet som kommer till uttryck genom den höga andelen Pinot Noir i blandningen (40%, resten Chardonnay), brödiga toner, ostronskal och vita blommor. Det är otroligt gourmand, välbalanserat och elegant; tomma glas önskar fyllas på illa kvickt.
Ett litet smakprov:
Domaine du Val Grévin Bourgogne Tonnerre Vieilles Vignes "Champs Boudons" 2014, 189 kr
Bourgogne Tonnerre Vieilles Vignes "Champs Boudons" 2014 (Vitt). "Ännu ett historiefyllt vinläge; på 1700-talet ska den historiske figuren och diplomaten "Chevalier d'Eon" ha gjort ett eget vin här. Chevalier d'Eon var hemmahörande i Tonnerre, vilket är en stolthet för stadens invånare fram till denna dag. Florent tog över läget 2012. Till skillnad mot "Les Vauceuses" som är rundare i stilen och övervägande fruktigt och blommigt, är "Champs Boudons" slankare och mer syra- och mineraldrivet, och därmed mer likt Chablis. Skillnaden är förbluffande och visar tydligt terroirvariationerna i Tonnerre. Vinet är också mer öppet idag än "Les Vauceuses" eftersom årgången är 2014, men har definitivt potential för vidare lagring. En mycket fin intensitet med rökiga mineraltoner och en lätt parfymerad frukt med undertoner av passionfrukt och mango gör vinet mycket njutbart idag. En lätt sälta förlänger avslutningen. Perfekt till svenska klassiker som räktoast Smögen, rökt lax med löjrom, lax med tartarsås, rödingfilé med kantareller...
Egenskaper: Ljus gyllengul färg. Intensiv, elegant, fruktig och mineralisk doft med inslag av citrus, gröna äpplen, akacia, exotisk frukt, och tydlig rökig mineral. Torr, mycket frisk, medelfyllig smak, inslag av citrus, gröna äpplen, passionsfrukt, smör, akacia och tydlig mineral. Lång och fräsch avslutning med lätt sälta. Drick nu - 2020.