top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Clément Roux
Domaine Les Chênes Blancs
Distrikt: Gigondas, Côtes-du-Rhône
_______

 

 

Den sagolikt vackra byn Gigondas ligger på den västra flanken av bergskedjan Dentelles de Montmirail, ca 20 km öster om Orange. Appellationen är känd för sitt heta Medelhavsklimat och sina koncentrerade röda viner med mycket lågt skördeuttag. Den övre gränsen i Gigondas är blotta 36 hl/ha. Gigondas är idag en tung konkurrent till Châteauneuf-du-Pape och många viner tar sig klart förbi och erbjuder ett betydligt prisvänligare alternativ.

 

När jag besökte Gigondas i oktober 2015 träffade jag vinmakaren Clément Roux, en supertrevlig kille som verkligen brinner för det han gör.

Familjen Roux har sysslat med vinodling sedan 1900, idag omfattar odlingen 10 ha i appellationen Gigondas och 3 ha i Côtes-du-Rhône. Länge sålde vingården hela sin produktion i bulk, men sedan 1980 säljs en del av produktionen under egen etikett. Ca 1/3 av druvorna (de bästa) används idag till att göra det egna vinet, medan resten säljs i bulk. Jean Roux (pappa till Clément) gav vingården sitt nuvarande namn: Domaine Les Chênes Blancs.

 

Clément gör i princip bara ett vin (Gigondas) per år. Druvorna - huvudsakligen Grenache och Syrah - skördas från 5 olika lägen mellan 150-450 m höjd, med terroirvariationer vilket tillför vinet en mycket intressant komplexitet. På Gigondas-platån odlar Clément ett läge med struktur av silt och lera; på högre höjder återfinns terrasser med inslag av alluvium samt kalkmärgel. Odlingen är inte ekologiskt certifierad men sker till 100% utan herbicider.

Clément är en kräsen man. Om druvmaterialet inte duger är han beredd att hoppa över en hel årgång, dvs att strunta i att producera ett eget vin, vilket han gjorde 2013. Clément gjorde alltså inget vin 2013!

Clément vinifierar i hela druvklasar och skalmacererar musten i 3 till 5 veckor. Efter en varsam och vertikal pressning uppfostras vinet i 18-24 månader, varav 9 månader på stora ekfat. Vinet filteras inte före buteljeringen.


Det kvalitativa arbetet som Clément lägger ner för att göra sitt vin märks i glaset. Det är kompromisslöst. Ett fyrverkeri av dofter med sötmogna toner av svarta vinbär, björnbär, kirsch, örter och lakrits. En generöst fyllig känsla i munnen med suveränt bett och underbar balans. Stilen ligger ganska långt ifrån de moderna syltiga vaniljaktiga vinerna, och är snarare "old school", med en fin, djup kärna av mörka bär, kryddor och svarta oliver. Den totala produktionen uppgår till endast 5300 buteljer. Detta är inget vin som man hittar i vanliga butiker, inte ens i Frankrike. Wine Advocate har ändå lyckats smaka en 2012:a och gett betyget 90 p. Mycket välförjänt!

 

ETT FYND!

 

Ett litet smakprov:

Domaine Les Chênes Blancs Gigondas 2015, 279 kr

 

Domaine Les Chênes Blancs Gigondas 2012

 

Mörk granatröd färg. Stor, kryddig, komplex doft med fatkaraktär, inslag av sötmogna bär, svarta vinbär, björnbär, kirsch, rostat kaffe, lakrits och grillade örter. Generöst fyllig smak med strama och mogna tanniner, inslag av sötmogna bär, svarta vinbär, mörka körsbär, grillade örter, rostat kaffe, lakrits och mineralitet. Mycket lång avslutning.

 

Drick nu – 2025 till mustiga och smakrika kötträtter, gärna i sås.

 

FYND!

bottom of page