top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
Domaine Les Béliers
Distrikt: Moselle
_______

 

Ekologisk vingård

 

NY LANSERING 28 MAJ - 9 JUNI 2019

Nytt, unikt och spännande: så kan man beskriva denna lansering!
 
I februari i år besökte jag staden Metz i nordöstra Frankrike och utforskade vindistriktet Moselle. Detta är ett litet distrikt på stark uppgång, med en ny generation ambitiösa vinmakare. Totalt besökte jag 6 olika producenter och det mesta jag provade var av hög eller rentav mycket hög kvalitet. Det var faktiskt svårt att välja ut en vingård; men till slut föll mitt val på Domaine Les Béliers som drivs av den unga och dynamiska vinmakerskan Eve Maurice - helt enligt ekologiska metoder.
 
Härmed har jag alltså äran att introducera en helt ny producent och en helt ny vinregion i Terroirviners sortiment!

 

OBS: Detta är sista leveransen i juni, kommer strax före eller efter midsommar. Det går bra att senarelägga leveransen om du önskar, informera mig gärna per mejl.

___________
 
VINDISTRIKTET MOSELLE

Mitt emellan Champagne och Alsace, samt söder om tyska och luxemburgiska Moseldalen, ligger franska Moselle, del i den större vinregionen Lorraine.

Lorraine i sin helhet var en gång i tiden en omfattande vinregion i Frankrike: Vid 1800-talets mitt odlades ca 35.000 ha och en stor del av produktionen användes till Champagne. Men till följd av vinlusen och krigens härjningar i området, kollapsade vinindustrin från slutet av 1800-talet. Champagnes geografiska avgränsning från Lorraine bidrog också till produktionens nedgång, likaså industrialiseringen och stål- och gruvindustriernas rekrytering av arbetskraft från landsbygden.
 
Idag odlas endast ca 200 ha i hela Lorraine. Regionen är uppdelad i 3 distrikt med egna appellationer:

-Moselle, ca 65 ha, främst runt staden Metz, samt några mer avlägsna byar
-Côtes de Toul, ca 100 ha, runt staden Toul, väster om Nancy
-Côtes de Meuse, ca 45 ha, strax öster om floden Meuse.

Kartan nedan ger en bra geografisk överblick. Då vinodlingarna i Moselle och Côtes de Toul följer längs floden Moselle, utgör de geografiskt en "förlängning" på vinodlingarna som startar längre norrut i tyska och luxemburgiska Moseldalen. 

 

Dock är de franska Mosellevinerna annorlunda mot de tyska Moselvinerna, både i fråga om druvor och vinstil. Det finns även en ovana att se Moselle och Lorraine som Alsace "bakgård", vilket är grovt missvisande.

Snarare bör vi se Moselle som ett distrikt med egen, särpräglad identitet, som genomgått en pånyttfödelse de senaste 30 åren. Från att ha varit nästan utdöd i början av 80-talet (endast några ha odling fanns kvar) har man nu vuxit till 65 ha. 2010 gick man in i AOC-systemet och fick rätt till appellationen AOC Moselle. Idag är 17 vinodlare verksamma. Då appellationsområdet täcker ca 700 ha mark, finns en stor potential för vidare plantering och tillväxt. En extremt fragmenterad ägarstruktur gör dock att tillväxten går långsamt.

Det allra mesta säljs lokalt och når aldrig ut till exportmarknader. Av den anledningen finns det inte en chans att hitta Moselleviner på Systembolaget.

Vinlandskapet i Moselle består av åsar som i geologiskt fackspråk kallas "cuesta", med brant framsida och mer utsträckt baksida. Vin odlas främst på de mellersta och nedre delarna av den brantare sidan, på ca 250 meters höjd. Terroiren utgörs av kalk-lera, men varierar bl a med höjden, med hård kalk som dominerar längst upp, märgel i mitten och lera längst ner.

Klimatet i Moselle är kontinentalt med maritim påverkan som kommer från väst. Området är regnigare än t ex Alsace, men de skogstäckta kulltopparna som ligger ovanför vinodlingarna agerar som en naturlig barriär mot alltför kraftig nederbörd. Samtidigt har floden Moselle en mildrande effekt på temperaturerna. De flesta odlingarna har östlig och sydlig exponering vilket ger maximalt med sol.
 
Sammantaget har området ett svalt vinklimat som ger eleganta och friska viner. I princip alla viner är torra, enligt appellationsreglerna får sockerhalten ej överstiga 4 gr/l. Alkoholhalten är oftast måttlig och ligger i snitt runt 12%. Vinerna är generellt tillgängliga i sin ungdom och kan lagras i uppemot 5-6 år.

Ca 60% av vinet som produceras i Moselle är vitt vin, 20% rosévin och 20% rött. Totalt är 8 druvsorter tillåtna, varav 3 har en dominerande ställning.
 
Viktigaste druvan är Auxerrois, som har en särställning eftersom den faktiskt härstammar från Moselle: den togs fram ca 1900 vid Station Viticole de Laquenexy utanför Metz och odlades först i Moselle. Auxerrois har senare blivit en mycket vanlig druva i Alsace, där den ofta blandas med Pinot Blanc och betecknas som "Pinot Blanc" samt används för att göra Crémant d'Alsace. Skillnaden är dock att Auxerrois i Moselle har en fruktigare smakprofil och är ett mycket friskare och torrare vin än i Alsace. Smakprofilen kan variera från krispig vit frukt till mer köttig stenfrukt och exotisk frukt, men har alltid en superfrisk fruktsyra och är snustorr.  
 
De andra 2 vanliga druvorna är:
 
Pinot Gris, även här ett mycket friskare och torrare vin än Pinot Gris i Alsace. En trend i Moselle idag är att lagra Pinot Gris helt eller delvis på ekfat, då vinet lämpar sig för det och har en friskhet som balanserar väl mot fetman från faten. Man uppnar sålunda ett vin som på många sätt kan föra tankarna till vit Bourgogne.
 
Pinot Noir, som görs i en väldigt ren, elegant stil med finlemmade tanniner. Pinot Noir från moselle har ofta en angenäm animalitet som tillför komplexitet och krydda till frukten.

Bland de lite mindre vanliga druvorna kan nämnas: 

Gamay, som ger lite lättare röda viner samt roséviner. Gamay är vanligare i granndistriktet Côtes de Toul, där den används i druvblandningar med Pinot Noir och Auxerrois för att göra "Gris de Toul" (ett ljust rosévin med lökskalsnyans).
 
Müller-Thurgau, en korsning mellan Riesling och Madeleine Royale, framtagen av schweiziske botanisten Hermann Müller från kantonen Thurgau, år 1882. Druvan ger lätt aromatiska, mycket fruktiga viner gjorda för tidig konsumption.

DOMAINE LES BÉLIERS

Vingården Domaine Les Béliers ligger i kommunen Ancy-sur-Moselle, på Moselles vänstra bank, ca 12 km söder om Metz. Ta gärna en titt på kartan ovan för att lokalisera byn! Denna familjevingård grundades 1983 av Robertoch Michel Maurice, farfar resp. far till Eve Maurice som tog över driften 2008. Eve är utbildad oenolog och tar idag hjälp av både sin make och sin bror i de dagliga rutinerna.

Idag odlar man 5,4 ha samlade i ett enda, sammanhängande vingårdsläge på sluttande mark, strax utanför byn, med sydöstlig exponering. Den större delen av läget kallas "Les Béliers" och har gett vingården sitt namn. Här råder mycket goda odlingsförhållanden med i snitt 1700 soltimmar, ca 700 mm nederbörd per år och god dränering. Terroiren består av typisk kalk-lera med inslag av märgel i de mellersta delarna av sluttningen.
 
Sedan 2013 är odlingen helt ekologisk, med inslag av biodynamiska metoder och agroforestry. Eve Maurice ansökte om officiell ekologisk certifiering 2016, vilket betyder att den första officiellt certifierade årgången blir 2019 (konverteringen tar 3 år).

 

Än idag ligger vineriet i familjehushållet i byn, men detta har börjat bli opraktiskt, varför man just nu bygger ett nytt vineri i direkt anslutning till vingården - en stor investering. Det beräknas stå klart inom ca 1 år.
 
Trots den lilla arealen har man ett förhållandevis brett sortiment, med 2 cuvéer (en bas och en premium) för varje druvsort, samt några sidocuvéer. I denna lansering har jag valt ut 4 viner, varav 1 kan betecknas som "ingångsvin" och 3 är premiumcuvéer. Den årliga produktionen uppgår till ca 20.000 buteljer.

Vinstilen kan beskrivas som elegant, ren och polerad. Då vinerna i Moselle präglas av friska syror, finns 2 skolor i fråga om malolaktisk jäsning, där vissa producenter föredrar att den sker (vilket gör syran mjukare), och andra föredrar tvärtom. Eve Maurice tillhör den första skolan och i princip alla hennes viner genomgår malolaktisk jäsning. Vidare har syrorna enligt henne en så stark konserverande effekt på vinerna att sulfiteringen kan hållas nere på mycket låga nivåer (ca 20-50 mg/l). Vissa av vinerna ligger nära det man kallar "naturviner", dock utan att arommässigt påminna om naturviner på minsta sätt.

Domaine Les Béliers omnämns som en av de mest ambitiösa producenterna i Moselle av selektiva La Revue du Vin de France, samt får regelbundet flerstjärniga betyg i Guide hachette. 

Terroirviner lanserar 4 viner av Domaine Les Béliers:

"Triptyque" Moselle 2018 (Vitt, torrt). 50% Müller-Thurgau (planterad 2014), 45% Auxerrois och 5% Pinot Gris (planterade 1986). Lagrades i 5 månader på ståltankar. Detta är ett av vingårdens ingångsviner, där druvan Müller-Thurgau ger den aromatiska, direkt tillgängliga karaktären. Doften uttrycker massor av mogna frukter, päron, citron, mirabell, en touch ananas och en tydlig blommighet. Det är inte helt olikt en Muscat. Munnen är både rund och frisk, man upplever något mycket lätt pärlande, som avtar med luft och är inte det minsta störande, snarare angenämt och förstärker vinets fräscha karaktär. På avslutet upplevs en mycket fin mineralsälta. Sammantaget har vi ett riktigt trevligt "vårvin" som man gärna dricker ungt, gärna som aperitif, till sparris, sallader, färsk Chèvre, mm. Även perfekt när du ska servera en buffé. Belönades med guldmedalj vid Concours Général Agricole i Paris 2019.

Auxerrois sur Lies "La Vigne aux Oiseaux" Moselle 2017 (Vitt, torrt). Denna 100% Auxerrois är ett av vingårdens mest emblematiska viner. Det ligger ett bra steg över vingårdens basauxerrois "Auxerrois Classique" (som inte finns med i denna lansering). Druvorna kommer från de äldsta Auxerrois-stockarna som planterades 1983 på läget "Les Béliers". Vinet lagrades i 12 månader på sin fina jästfällning på ståltankar. Här upplever man en mycket fin renhet och struktur. Nosen öppnar sig långsamt mot vita frukter, gröna och gula äpplen, och nyanseras av gula frukter som nektariner och persika, och akacia. I grunden ligger en stenig, fräsch mineralitet. I munnen har vi ett rakt, knastertorrt, superfriskt vin med mycket fin fetma i mitten och ett spänstigt avslut. Detta kan man fördel dricka till ostron och andra skaldjur, även till laxcarpaccio med olivolja och citron, skagenröra, allehanda fiskar, forell, röding, you name it! Vinet är ypperligt passande till klassiska svenska rätter av fisk och skaldjur (och rom!), och är ett otroligt spännande alternativ till Chablis. Charmen är att det är en Auxerrois från Moselle och är helt okänt på svenskt territorium. Kan lagras ca 5 år.

Pinot Gris "Nina" Moselle 2017 (Vitt, torrt). En premiumcuvée som Eve Maurice har uppkallat efter sin dotter Nina. Denna 100% Pinot Gris kommer från 2 lägen: "Les Béliers" (planterad 1986) och "Noyeux" (planterad 2007). 50% av vinet lagrades på 228-liters ekfat och 50% på ståltankar i 12 månader. Vinet är i en tydlig "Bourgognestil" genom friskheten och fatlagringen, men återigen är det alldeles säreget trots alla jämförelser. Nosen är härligt rökig och kryddig, men frukten kommer ändå i första rummet. Stenfrukter dominerar: vit persika och aprikoser, sedan kommer eleganta toner av mynta och vanilj och en djup mineralitet. I munnen är vinet påtagligt friskt, med fin fetma som byggs upp i mitten, och underbar mineralsälta på avslutet. Ett synnerligen spännande uttryck av Pinot Gris, helt väsensskilt från Pinot Gris i Alsace och mer likt vit Bourgogne. Fantastisk gott! Behöver kanske några månader eller något år för att komma på topp. Drick denna härlighet till sniglar (på Bourgognevis), pilgrimsmusslor, eller till fläskfilémedaljonger med gräddsås och svamp. Kan lagras ca 5-6 år. Terroirviner fick en allokering om 48 flaskor (de sista!).

Pinot Noir "Rubis" Moselle 2017 (Rött). Denna premiumcuvée är en 100% Pinot Noir från läget "Les Béliers", gjord på druvstockar planterade 2000 och 2010 och lagrad på 500-liters ekfat i 12 månader. En del av druvorna kommer från den högsta, mest kalkrika delen av "Les Béliers", vid 280 meter. Även här finns förnimmelser från Bourgogne. Färgen är transparent rubinröd. Doften är komplex, både bärig och kryddig, med en klick mineralitet. Efter en första sniff som domineras av jord och läder kommer en superren bärighet: surkörsbär, smultron, jordgubbar, svarta vinbär... Men det roliga är att kryddorna också kommer tillbaka, och intar en baksätsposition. I munnen är vinet medelfylligt, bärigt och friskt, med mycket finlemmade tanniner. Det dricks som ett "mjukt och bärigt vin", fast med betydligt mer pondus än begreppet anger. Du som gillar klassiska Bourgogneviner kommer med stor sannolikhet att gilla detta vin. Drick nu och 4-5 år framåt till rätter av fläsk, kalv, kyckling eller fet fågel, gärna urbenad vaktel, pärlhöna, ankbröst samt till vitmögelostar och Tomme på komjölk. Med lite ålder kan fjädervilt med svamp vara på sin plats. Vinet belönades med 2 stjärnor i Guide Hachette 2019, en mycket stark merit!

Ett litet smakprov:

Domaine Les Béliers Auxerrois sur Lies "La Vigne aux Oiseaux" Moselle 2017, 229 kr

(Fler viner av samma producent finns i butiken)

Domaine Les Béliers Auxerrois sur Lies La Vigne aux Oiseaux

Auxerrois sur Lies "La Vigne aux Oiseaux" Moselle 2017 (Vitt, torrt). Denna 100% Auxerrois är ett av vingårdens mest emblematiska viner. Det ligger ett bra steg över vingårdens basauxerrois "Auxerrois Classique" (som inte finns med i denna lansering). Druvorna kommer från de äldsta Auxerrois-stockarna som planterades 1983 på läget "Les Béliers". Vinet lagrades i 12 månader på sin fina jästfällning på ståltankar. Här upplever man en mycket fin renhet och struktur. Nosen öppnar sig långsamt mot vita frukter, gröna och gula äpplen, och nyanseras av gula frukter som nektariner och persika, och akacia. I grunden ligger en stenig, fräsch mineralitet. I munnen har vi ett rakt, knastertorrt, superfriskt vin med mycket fin fetma i mitten och ett spänstigt avslut. Detta kan man fördel dricka till ostron och andra skaldjur, även till laxcarpaccio med olivolja och citron, skagenröra, allehanda fiskar, forell, röding, you name it! Vinet är ypperligt passande till klassiska svenska rätter av fisk och skaldjur (och rom!), och är ett otroligt spännande alternativ till Chablis. Charmen är att det är en Auxerrois från Moselle och är helt okänt på svenskt territorium. Kan lagras ca 5 år.

Carte-des-regions-viticoles-de-Lorraine-

Karta över vinregionen Lorraine och de 3 distrikten Moselle, Côtes de Toul och Côtes de Meuse. Carte des régions viticoles de Lorraine © VinsVignesVignerons.com

bottom of page