top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

 

Terroirviners jullansering 2017

 

Här får du detaljerad info om vinerna och producenterna som lanseras i denna jullansering. Beställning sker i butiken - klicka här

 

Till årets jullansering har jag riktigt fina överraskningar att erbjuda dig. Nya viner från kometproducenten Elodie Balme i Rasteau, en exklusiv årgångschampagne på Grand Cru-nivå från champagneodlaren Veuve J. Lanaud i Avize i Côte des Blancs, en sensationell och sällsynt årgångscrémant från 2008, och naturligtvis en Pinot Gris till julbordet... Mer info nedan!

Följande viner lanseras förutom Elodie Balme:

André Vielweber Pinot Gris 2015. Varje år erbjuder jag Terroirviners medlemmar en Pinot Gris till julbordet, enligt mig den i särklass mest lämpade druvan att möta alla smakintryck som det svenska julbordet bjuder på. André Vielweber är en liten ekologisk producent med endast 4,5 ha odling i Hunawihr, ca 12 km norr om Colmar. Vinet har en rik doft som nyligen öppnat sig (det var tidigare något knutet), påtagligt rökig med massvis av gul frukt med lätt konfiterad karaktär, mandel och mineral. I munnen är det koncentrerat, rakt och torrt med en angenäm rondör. Enligt André kanske den bästa årgången han gjort av vinet. Restsötman på 7 gr/l balanseras av en perfekt fruktsyra. Pinot Gris styrka är dess allroundförmåga: kan matcha fisk, kött, chark, skinka, det mesta! Bästa valet till julbordet.

Crémant d'Alsace Brut Millésimé 2008. Denna familjeproducent från Wihr-au-Val i Munsterdalen i Alsace förfogar över en unik terroir med granitstruktur, till 100% på sluttande mark och hög höjd. Vinmakaren Adrien Schoenheitz gör en absolut strålande årgångscrémant på Pinot Auxerrois, med mycket lång lagringstid på sin jästfällning. Vinet har legat i 84 månader (7 år) på sin jästfällning och har inget tillsatt socker. Remuagen (vändningen av flaskorna) har gjorts 100% manuellt. Vinet öppnar sig med härliga frukttoner såsom citrus, kvittenfrukt och mirabell, och utvecklar mer brödiga, rostade toner i glaset. Vinet känns ungdomligt och friskt och har mycket eleganta bubblor. En exceptionell kvalitetsnivå. Mycket trevligt på egen hand men passar till en hel måltid, även rika rätter med inslag av gräddsås. Vinet kan klassas som "sällsynt" med en mycket liten produktion på drygt 3000 buteljer. Endast 48 flaskor finns nu kvar av vinet. När dessa är slut går vi över till årgång 2010, som håller samma kvalitet.

 

Jag fortsätter med mer bubblor:

Champagne Veuve J. Lanaud Cuvée Réserve Blanc de Blancs Grand Cru 2011. Från en champagneodlare med 12 ha i Avize och närliggande byar. Området som kallas "Côte des Blancs" ligger strax söder om Epernay och är världsberömt för sina Blanc de Blancs på 100% Chardonnay, med mycket frisk och mineraldriven karaktär. Vingården drivs idag av 2 unga och driftiga bröder: Edouard och Jonathan Gauthier. Familjen Gauthier köpte vingården 1987 men har behållt det gamla namnet som vingården haft sedan den grundades 1919. Denna Champagne skördades från 3 Grand Cru-terroirer: Avize, Chouilly och Cramant. Den har legat på sin jästfällning i 6 år och degorgerades 20/9-2017. Jag lyckades få den provad av Carl Jan Granqvist som ansåg den vara "en utsökt aperitifchampagne till en mycket rimlig peng". Vinet strålar av elegans och välkomnar näsan med smörtoner, vit frukt, brioche och kritig mineral. I munnen är det friskt och spänstigt med superraffinerad bubblighet. Grand Cru-terroiren slår igenom och visar tydligt sin klass. Ett perfekt vin till eleganta tilltugg, samt till fisk och skaldjur. 

 

ELODIE BALME

Elodie Balme i Rasteau (ca 21 km öster om Orange i södra Rhônedalen) är en ung vinmakerska som gjort en kometkarriär och är idag extremt eftertraktad bland medvetna vinamatörer. I Frankrike har hon blivit närmast kultförklarad av kretsar som söker rena, eleganta Rhôneviner med minimala ingrepp.

Elodie var bara 23 när hon startade upp 2006; idag är hon 34. Hon kommer från en vinodlarfamilj; hennes farfar gjorde egna viner, men pappan nöjde sig med att leverera druvor till det lokala kooperativet. Vinmakarkonsten har hon tydligen lärt sig av den kände vinmakaren Marcel Richaud från närliggande vinbyn Cairanne. Elodie bestämde fort att inrikta sig mot naturlig vinifiering med minimala ingrepp och tillsatser. Naturlig jäsning, ej filtrering och tillsats av sulfiter i de absolut lägsta möjliga halterna gör att hennes viner nästan är "naturviner"; vissa kallar dem så, andra inte, beroende på hur man definierar begreppet. Det finns ingen allmänt vedertagen definition av "naturvin".

 

Elodies vinodling omfattar idag ca 16 ha med varierade vingårdslägen i 3 kommuner: Rasteau, Roaix och Buisson. Varje läge vinifieras separat för att framhäva terroiren. Druvorna är i huvudsak Grenache, Syrah och Carignan. Vinstilen är rund, "feminin", och vinerna är tillgängliga redan som unga, även om de generellt vinner på några års lagring. Tanninerna finns där, trots allt! I denna lansering släpper jag 3 nya årgångar av de viner som jag lanserade förra året, och som många Terroirviner-medlemmar varit mycket förtjusta i och bett att få påfyllning av (jag har fått många mejl om det...). Du kan beställa vinerna var för sig i den mängd du önskar, eller välja en färdig låda (2+2+2).

Côtes-du-Rhône 2016. Basvinet, med superren frukt och en generös och juicig framtoning, är en no-brainer att korka upp vilka dag som helst i veckan. Till skillnad från 2015 som var lite mer "lätt på foten" och visade sin charm direkt efter öppning, är denna årgång något "kyskare" och behöver lite mer luft för att visa sin charm. Det är lite tightare i strukturen och aningen mer koncentrerat, med tendens mot körsbärslikör, och uppvisar en härlig pepparton och örtighet utöver själva frukten. Lent och generöst i munnen och oerhört drickvänligt. Njut till tapas, pastarätter, pizza, moussaka, eller varför inte en turkisk "Ali Nazik Kebab" (kryddig köttfärs eller strimlat kött ovanpå grillad auberginepuré, ljuvligt gott!)

Côtes-du-Rhône Villages Roaix "Champs Libres" 2016. Denna cuvée från läget "Champs Libres" görs på över 55-åriga stockar och är mörkare och kryddigare än föregående. En högre andel Syrah i blandningen (30%) tillför extra färg och krydda. Vinet har jag vad kallar en "kraftfull elegans", där stoffet är rikt och samtidigt enormt klunkvänligt. Björnbärskräm, lakrits, färskmalen peppar, och en otroligt angenäm mineralsälta på avslutet. Runda, sammetslena tanniner med sandkornskvalitet. Denna storslagna balans uppnås dels genom terroiren som är nordligt orienterad och svalare, dels genom Elodies stränga druvsållning. Vinet är ännu ungt, men öppnar sig fint med luft och visar mycket fin rondör. Njut till örtkryddade stekar, grytor eller grillat. Kan lagras i 8-10 år.

Rasteau Rouge 2015. Elodies toppvin ligger i en annan galax. Börjar öppna sig och bli redo att drickas. Här upplevs komplexiteten som flera "lager" ovanpå varandra: superren mörk frukt, lakrits, en rökig kryddighet som påminner om rökelse, subtila toner av citruszest, mentol, mineralitet... Så "varmt", och ändå "svalt". Vinet fyller munnen med en enorm sensualism, och fylligt är det. Druvblandningen är 50% grenache, 20% Syrah, 20% Carignan, 10% Mourvèdre, där Syrah har uppfostrats på 3-10-åriga ekfat och demi-muids (600-liters ekfat). Här behövs en riktigt fin kötträtt, gärna långkokt högrev, osso bucco, ankbröst (honungskaramelliserat eller med grönpepparsås), vilt, eller en oxfilé med tryffelsås och hemslagen Béarnaise. Närmar sig sakta sin topp och kan lagras i ca 8-10 år.

Adrien Schoenheitz visar jästfällningen i en odegorgerad flaska Crémant, på vingården i Wihr-au-Val. Bild från vinresan i Alsace med Terroirviner, 21 oktober 2017.

Jonathan Gauthier, den ena brodern som driver Veuve J. Lanaud, tillsammans med Aurélie som har hand om försäljning. 14/10-2017. © Terroirviner SAS

Elodie Balme på vingården i Rasteau, 14/10-2015. © Terroirviner SAS

3 nya årgångar av Elodie Balmes viner i denna jullansering, mycket efterfrågade av Terroirviners medlemmar. 

bottom of page