top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

Terroirviners jullansering 2019

 

Här får du detaljerad info om vinerna och producenterna som lanseras i denna jullansering. Beställning sker i butiken - klicka här

 

I denna jullansering har jag plockat fram 4 exklusiva viner:
1 Champagne,
1 vit Bordeaux,
2 fylliga röda viner från Vinsobres i södra Rhônedalen.

Dessa kommer att skänka stor glädje under julen och under lång tid därefter... OBS att tiden är knapp: för att kunna få din leverans innan jul behövs din beställning senast måndag 2 december. Jag skeppar lasten från Colmar tisdag 3 december, vinerna levereras till dig 10-17 december. Detta är sista leveransen för i år (2019), nästa blir i slutet av januari 2020. 


CHAMPAGNE VEUVE J. LANAUD

Det är inte helt lätt att göra fynd i Champagnedjungeln. Men här har jag hittat ett vin som verkligen är förstklassigt, till en fullt rimlig peng. Veuve J. Lanaud är en liten oberoende odlare med 12 ha odlingar i kommunen Avize och kringliggande kommuner i Côte des Blancs, strax söder om Epernay, det mest berömda distriktet i Champagne för Blanc de Blancs och druvan Chardonnay. En stor del av odlingarna befinner sig på Grand Cru-mark. Vingården drivs idag av 2 unga och driftiga bröder: Edouard och Jonathan Gauthier. Familjen Gauthier köpte vingården 1987 men har behållt det gamla namnet som vingården haft sedan den grundades 1919.

Terroirviner lanserar 1 vin av Champagne Veuve J. Lanaud:

Cuvée du Cinquantenaire Brut Rosé. Ligger i vingårdens övre "medium range" men anses vara ett av vingårdens mest speciella och unika viner. Vinet är 90% Chardonnay, 10% Pinot Noir från basåret 2012 (70%), med 30% reservvin från 2011. Pinot Noiren vinifierades som ett rött vin och lagrades på ekfat innan assemblagen (blandningen). Vinet lagrades på sin jästfällning i 72 månader och degorgerades 5 juni 2019. Dosage: 8 gr/l. Den långa lagringen ger vinet en fantastisk komplexitet, men man förvånas av hur fräscht det är och av de livliga, aldrig sinande bubblorna. Den laxrosa kulören med lätt bärnstensnyans ger tankar om mognad, och går väl ihop med den första doften av lätt konfiterade bär, svarta och röda vinbär. Med lite tid i glaset öppnar sig vinet mot en intensiv rostad brödighet, toner av stenfrukt, apelsinskal, färska hasselnötter, mandel och mineralitet. I munnen har vi ett vin i perfekt balans. Moussen är rik men fin, det finns massor av volym och rondör, friskhet, och kristallrena bubblor. Avslutet är långt och harmoniskt. Vinet är laddat med en fantastisk energi, med bubblor som forsar i glaset i raka kolonner i flera timmar utan att tröttna. Vinet blir mer sammansatt och när det fått vara öppet ett tag. När man ska närma sig denna Champagne ska men inte tänka "rosé"; ordet kanske inte ger rätt associationer. Pinot Noiren ger färg, fyllighet och toner av röda bär, men Chardonnayen är trots allt dominerande. Det är en cuvée som görs enligt en originell metod, och resultatet är stort. Drick denna fantastiska Champagne som aperitif, till eleganta snittar på räkor, tonfisk eller Chèvre, eller pajer på röda bär, t ex jordgubbspaj. Perfekt att dricka nu och de kommande 2-3 åren. Terroirviner erhöll de sista tillgängliga flaskorna av denna upplaga (basår 2012).


CHÂTEAU BRULESÉCAILLE - CÔTE DE BOURG, BORDEAUX
 
Vita viner från Côtes-de-Bourg på Bordeaux:s högra strand är svårfunna och görs i mycket liten kvantitet. I hela appellationsområdet som omfattar ca 4000 ha vinodling är det endast 29 ha som används till vitt vin! Château Brulesécaille odlar totalt 26 ha i en sammanhängande enhet, varav ca 1 ha används till vitt vin. De viner som Terroirviner tidigare har haft av denna producent har varit väldigt populära, inklusive det vita vinet i årgång 2016. Här kommer 2017, som är en mycket fin uppföljare!
 
Terroirviner lanserar 1 vin av Château Brulesécaille:
 
"Le Blanc de Brulesécaille" Côtes-de-Bourg 2017 (Vitt, torrt). Denna 75% Sauvignon Doré, 25% Sauvignon Gris vinifierades och lagrades på ekfat i 6 månader. Nosen är öppen, fruktig och blommig med mycket citrus och stenfrukt, en elegant smörighet och mineralitet. I munnen strålar det av energi och friskhet i en rund kropp med härlig fetma. En lätt smörighet från faten bidrar till rondören, men fatkaraktären är inte alls dominerande utan helt integrerad. På avslutet upplevs toner av grapefrukt och lätt mineral. Drick detta perfekt balanserade vin nu och ett par år framåt till allehanda fiskrätter (t ex gös med Beurre Blanc), pilgrimsmusslor, marinerade och grillade kungsräkor, ostar (t ex Chèvre). Kan även provas mot några av inslagen på julbordet, t ex laxen (gärna rökt lax) och julskinkan. Vinet (aktuell årgång) belönades med guldmedalj vid tävlingen "Concours Mondial du Sauvignon" 2019 samt fick 90 p av Wine Enthusiast (Roger Voss).


CHÂTEAU MONTPLAISIR - VINSOBRES

Terroirviner lanserade viner från Château Montplaisir för första gången 2017 och succéen var fenomenal. Faktum är att hela historien kring Château Montplaisir är smått otrolig. Vinentusiasten Benoît Chaignon startade vingården helt från noll 2014. Efter en lång karriär inom energibranschen, lämnade Benoît sin karriär i Paris och startade en egen vingård i Vinsobres i södra Rhônedalen, med allt vad det innebär av investeringar, personlig insats och arbete. Benoit lyckades förvärva mycket kvalitativa lägen planterade med äldre vinrankor högt upp på Vinsobres-platån, samt några lotter i distriktet Valréas, totalt omfattande 12 ha. Han satte sig ner på skolbänken och genomgick en 3-årig vinmakarutbildning. Hans mål var tydligt och klart: att producera viner i världsklass, "whatever it takes". Han köpte en 300 år gammal herrgård i Valréas, "Château Montplaisir", som gett vingården sitt namn. Här byggde han färdigt ett eget toppmodernt vineri sommaren 2018 - tidigare hade han hyrt in sig hos andra vinmakare för att vinifiera sina viner. Hans första årgång var 2015, och från starten var odlingen ekologisk, med den formella certifieringen i hamn 3 år senare (årgång 2018).

Vinsobres är en s k "Cru des Côtes du Rhône" med egen appellation sedan 2006. "Cru" är det högsta steget i hierarkin i Côtes-du-Rhône - bland cru:erna finns bl a Châteauneuf-du-Pape och Gigondas. Vinsobres är den mest nordliga cru:en (i södra Rhône) och ligger i en del av länet Vaucluse som i själva verket är en enklav i länet Drôme. Man befinner sig ca 35 km nordöst om Orange och 15 km norr om Vaison-la-Romaine, i en ganska isolerad trakt med en hel del bush. Vinsobres är unikt genom sin höga höjd, 400-500 m, som ger ett svalare klimat med kyligare nätter, vilket i slutändan ger mer fräschör och komplexitet i vinerna. Terroiren består av galets roulés (ovala stenar) ovanpå märgel och röd lera. Stenarna absorberar värme under dagen och släpper den på natten, vilket bidrar till de höga mognadsgrader som området är känt för. Endast röda viner har rätt till appellationen Vinsobres; de är djupa i färgen, kryddiga, ofta med lätt rostade toner. De är mycket lagringsbara och brukar behöva några år för att komma på topp: vid 4-5 års ålder börjar de bli riktigt trevliga.

Högst upp på platån i Vinsobres gör Benoit sina bästa viner: "Expressions" och "Hauts Galets", det senare från ett enskilt läge som är totalt isolerat och svåråtkomligt med bil: efter en lång färd uppför skogbevuxna sluttningar, får man köra upp en smal och brant väg med stora stenar mitt i bushen - man behöver i princip en jeep men Benoît lyckas ta sig upp med sin skåpbil tack vare erfarenheten. Här växer nästan uteslutande äldre stockar, 40-65 år gamla: 2 ha Syrah planterad 1974 och 1 ha Grenache planterad 1955. Allt arbete sker manuellt. Skördeuttaget ligger mellan 15-20 hl/ha (det tillåtna uttaget ligger på 42 hl/ha) och varje vingårdsläge vinifieras separat för att framhäva terroiregenskaperna. Efter avstjälkning av klasarna får musten jäsa i 20-30 dagar med daglig remontage (överpumpning av musten). Vinets uppfostring sker sedan på ståltankar och demi-muids (600 liters ekfat) vilket tillför en elegant, perfekt kalibrerad fatkaraktär.

Terroirviner lanserar 2 viner av Château Montplaisir:

"Expressions" Vinsobres 2017 (rött). 60% Syrah, 40% Grenache, lagras delvis på ståltank och delvis på 3-åriga demi-muids (600-liters ekfat). Vinet imponerar med en kraft och en volym som överträffar årgång 2015, som tidigare lanserats av Terroirviner. Det är ungt men redan väldigt tillgängligt. Efter lång luftning blir vinet helt fantastiskt. En stor doft, med torkad frukt, katrinplommon, krämiga blåbär, nyanseras av torkade örter, vitpeppar, kakao och lakrits. Munnen är storkroppad med sammetslen textur, ännu något strama tanniner och ett mycket långt avslut. Det är lent, fräscht och kryddigt på samma gång. Ett stort vin som kan drickas nu eller sparas i uppemot 10 år, prova till rökt ankbröst, rökt renkött, cassoulet, steak au Poivre, lammstek och grytor...

"Hauts Galets" Vinsobres 2016 (rött). 60% Grenache, 40% Syrah, lagrades på 100% nya demi-muids (600-liters ekfat) i 24 månader. Druvorna kommer uteslutande från det högsta läget, som är omringat av skog och är det mest svåråtkomliga. Vinet kallas "Hauts Galets" ("Höga Stenar"), med anspelning på höjden och den steniga terroiren. 2016 är en mycket fin uppföljare på 2015, i en något elegantare och mjukare gestalt. Den djupa, mörklila kulören säger något om koncentrationen. Nosen är initialt kompakt men växer sakta med luft och breder ut en underbar komplexitet. Solmogna körsbär och kirschiga toner växlas mot torkad frukt, katrinplommon och korinter. Kakao, köttsky och vanilj är några av de många intrycken som följer. I munnen finns samma fina lenhet som "Expression", men vinet upplevs som tätare och mer koncentrerat. Tanninerna är exceptionellt finvässade och ger en sidenlen känsla. Och vilken längd... Drick denna härlighet redan idag, gärna till långkok: 7-timmarslamm, lågtemperaturstekt högrev, osv. Med lite ålder kommer vinet bli mycket angenämt till vilt, karljohansvamp och tryffel. Kan lagras i minst 15 år. Borde ligga på topp om 2-3 år. Vinet (aktuell årgång) har blivit utvalt av branschorganisationen Inter-Rhône för att representera appellationen Vinsobres. Så hög anses kvaliteten.

Champagne Veuve J. Lanaud

Champagne Veuve J. Lanaud Cuvée Du Cinquantenire Brut Rosé

IMG_6027.JPG

Benoît Chaignon på läget "Hauts Galets" tillhörande Château Montplaisir i Vinsobres. 5 maj 2018. © Terroirviner SAS

bottom of page