top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
JULLANSERING 30 NOV - 6 DEC 2021
CRÉMANT D'ALSACE SPECIAL
 
Bruno Hertz - Eguisheim
Schoenheitz - Wihr-au-Val
Claude et Christophe Bléger - Orschwiller
_______

 

BRUNO HERTZ - Eguisheim

Vi startar i Eguisheim 5 km söder om Colmar, och gör ett stopp hos trevlige Bruno Hertz. Vinodlingstraditionen i familjen Hertz går tillbaka till 1750. Vineriet ligger mittemot kyrkan i Eguisheim, i byggnader daterade från 1400- och 1500-talen. Idag odlar man totalt 6 ha, varav 5 ha i Eguisheim och 1 ha på Grand Cru Rangen i Thann i södra Alsace, 20 km väster om Mulhouse. Man arbetar miljövänligt och är numera certifierad enligt HVE (Haute Valeur Environnementale). Raderna är gräsbevuxna, och stallgödsel används vid behov för att berika jorden. Skörden är alltid 100% manuell. Hela Brunos sortiment håller mycket hög klass, och prisnivån är mycket prisvärd. 

Terroirviner lanserar 2 Crémant d'Alsace av Bruno Hertz:

Crémant d'Alsace Brut (Torrt vitt mousserande vin). "Bascrémanten" är en 100% Pinot Blanc skördad i Eguisheim, årgång 2017, lagrad på sin jästfällning i 36 månader. Degorgerades våren 2021. Dosage: 5 gr/l. Doften är mycket uttrycksfull, med fin brödighet från lagringen, som förhöjer fruktintrycket av citrus, röda äpplen, grapefrukt och persika. En subtil ton av tranbär smyger sig in i buketten. I munnen är vinet påtagligt friskt och balanserat, utan upplevd sötma, med en mycket rik mousse. Bubblorna är rikliga och mycket långlivade, så ha inte bråttom utan njut långsamt medan vinet utvecklar sig i glaset. En superfestlig Crémant.

Crémant d'Alsace Brut Chardonnay (Torrt vitt mousserande vin). Premiumcrémanten är en 100% Chardonnay från 2015, lagrades på sin jästfällning i 60 månader, degorgerades våren 2021. Dosage: 7,5 gr/l. En mycket fin brödighet med toner av rostat bröd och rostade hasselnötter, paras med stor fruktintensitet, citron, ananas, persika och röda äpplen. I munnen har vi mer rondör och krämighet, mer volym och komplexitet än det första vinet. Intrycket är mer moget, vilket också kan härledas till den lite varmare årgången (2015). Bubblorna är livliga och moussen mycket stor. Kan påminna om en Champagne Blanc de Blancs. Återigen, ha inte bråttom utan ge vinet lite tid i glaset. Fantastiskt gott till laxsnittar med en klick löjrom, gravad lax, eller till vällagade fiskrätter, t ex piggvar, sjötunga, havskräftor, hummer mm. Vinet har haft stor succé och är nu helt slutsålt på vingården. Terroirviner erhöll de sista 90 flaskorna.

SCHOENHEITZ - Wihr-au-Val

Vingården Schoenheitz är en familjevingård med 16 ha odling i byn Wihr-au-Val i Munsterdalen, ca 15 km väster om Colmar. Man befinner sig något avsides i förhållande till "La Route des Vins d'Alsace" (vinvägen). Odlingarna koncentrerar sig på 3 branta sluttningar: Herrenreben, Linsenberg och Holder på ca 400 meters höjd, med sydlig exponering. En kombination av solighet och friskt klimat med utmärkt ventilation ger unika förutsättningar att skapa stora viner. Terroiren är variationer av granit, bl a nedbruten granit. Adrien Schoenheitz driver idag vingården tillsammans med föräldrarna Henri och Dominique. Man är certifierad enligt HVE (Haute Valeur Environnementale) sedan 2019, och genomgår nu en ekologisk konvertering. Vinproduktionen i Wihr-au-Val har gamla anor, men var mer eller mindre ödelagd vid andra världskrigets slut. Nyplanteringar gjordes på 70-talet av Henri Schoenheitz (farfar till Adrien), och firman kom igång med egen vinifiering 1980. Resten är en ren succéhistoria. Schoenheitz räknas idag till av Alsace bästa producenter och belönas med mycket höga betyg av internationella vinskribenter. Man är berömd inte minst för sin Pinot Noir, men hela sortimentet ligger i världsklass.

I sin strävan efter excellens har Adrien lagt ner mycket energi på att framställa premiumcrémanter med lång lagring på jästfällning. Produktionen är dock begränsad och i princip slutallokerad redan innan degorgeringen. Den sista degorgeringen ägde rum onsdag 24 november 2021, dvs för bara några dagar sedan. Jag var personligen på plats i Wihr-au-Val och bevittnade den, och kunde erhålla små allokeringar av de 2 premiumcrémanterna "Mémoire de Granit" och Millésimé 2014.

Terroirviner lanserar 2 Crémant d'Alsace av Schoenheitz:

Crémant d'Alsace Extra Brut "Mémoire de Granit" (Torrt vitt mousserande vin). 100% Auxerrois från årgång 2016, lagrades på sin jästfällning i 52 månader. Degorgerades onsdag 24 november 2021, dvs för bara några dagar sedan. På vinets baketikett står att degorgeringen skedde 18 november, men detta är ett skrivfel. Detta är sista batchen som degorgeras av 2016, totalt 1100 buteljer, varav jag lyckade få loss en allokering om 90 flaskor. Dosage: 1 gr/l. Vinet är ett mästerverk i elegans och balans. En ren, rak stil med synnerligen väldefinierade och finkorniga bubblor. Nosen är elegant och finstämd, med inslag av citron, lime, gröna äpplen, päron, brioche, lätt rostade nötter och mineralitet. Munnen är knastertorr, och otroligt behaglig tack vare en naturlig rondör och fruktighet. En stil som är mycket angenäm att dricka på egen hand eller till en skaldjursplatå. Gärna ostron... Vinet slår många Champagner. OBS: då vinet är precis nydegorgerat, rekommenderas att vänta minst 2-3 månader innan du börjar dricka det. Om du kan, vänta gärna ca 6-7 månader. Kan lagras i ca 4-5 år.

Crémant d'Alsace Brut Nature Millésimé 2014 (Torrt vitt mousserande vin). Schoenheitz årgångsmärkta toppcrémant produceras i mycket liten kvantitet. 2014 degorgerades samtidigt som "Mémoire de Granit", den 24 november 2021. 100% Auxerrois, lagrad på jästfällning i 77 månader. Noll dosage, dvs en sockerhalt på 0 gr/l. Endast ca 740 buteljer degorgerades, varav nästan allt redan är allokerat. Terroirviner fick en allokering om 30 buteljer. Vinet är i samma raka och rena stil som "Mémoire de Granit", men med förhöjd mognad och komplexitet tack vare den längre lagringen. Vinet uppvisar nyanser av kvittenfrukt, citron, smör, pistagenötter, lätt bergamott och mineral. Finessen i munnen är helt exceptionell, med delikata och ytterst finskulpterade bubblor, balanserade av en naturlig rondör och vinositet. Avslutet är långt och salivretande. Vinet utklassar många Champagner som kostar minst det dubbla priset. Drick som aperitif eller till en skaldjursplatå, och gärna ostron. OBS: då vinet är precis nydegorgerat, rekommenderas att vänta minst 2-3 månader innan du börjar dricka det. Om du kan, vänta gärna ca 6-7 månader. Kan lagras i ca 4-5 år.
 
OBS: eftersom tillgången på Millésimé 2014 är extremt begränsad, kommer det endast att kunna beställas som del i blandlåda. Mer info om detta nedan!
 
CLAUDE ET CHRISTOPHE BLEGER - Orschwiller

Nu till den tredje producenten i denna lansering: Claude et Christophe Bléger i Orschwiller. Skall inte förväxlas med Huber & Bléger i Saint-Hippolyte, som Terroirviner lanserade i våras. Det finns flera "Bléger" i byarna nedanför Château du Haut-Koenigsbourg, i gränstrakterna mellan de 2 departementen Haut-Rhin och Bas-Rhin, ca 22 km norr om Colmar. Claude et Christophe Bléger ligger alltså i Orschwiller (i Bas-Rhin), bara ett par km norr om Saint-Hippolyte. En mycket gammal vingård som har ärvts från far till son i snart 400 år (sedan 1630). Idag är det Christophe (son till Claude) som sköter ruljansen. Man har alltid arbetat ekologiskt i praktiken, och innehar en formell certifiering sedan 2007. Vingården omfattar idag totalt 9 ha fördelade på 30 små vingårdslägen i Orschwiller och 3 grannbyar. Skörden är helt manuell. Vinifieringen sker till 100% genom spontanjäsning med druvans naturliga jäst. Terroirviner har faktiskt gjort en lansering tidigare av denna producent, i januari 2016, dvs nästan 6 år sedan! Kul att nu återknyta kontakten. Man gör mycket bra Crémanter, i en välbalanserad, torr och elegant stil, med en bra fruktmognad som garanterar drickvänlighet. Vinerna rankas mycket högt av den franska vinguiden Dussert Gerber, samt får återkommande höga betyg av Guide Hachette.

Terroirviner lanserar 2 Crémant d'Alsace av Claude et Christophe Bléger:

Crémant d'Alsace Brut "Coeur de Cru" 2016 (Torrt vitt mousserande vin). Standardcrémanten håller mycket hög kvalitet och är mycket populär för sin drickvänlighet. 50% Auxerrois, 45% Pinot Blanc, 5% Pinot Gris, lagrad på sin jästfällning i 48 månader, degorgerades i mars 2021. Dosage: 6 gr/l. I nosen upplevs en intensiv blommighet med drag åt jasminblomma, brioche, hasselnötter, och fruktiga nyanser av citron och röda äpplen. Vinet har verkligen en läcker "parfym", där frukten vinner i intensitet i glaset. Munnen är frisk och behaglig med en ljuvlig, välbalanserad smörighet som ger en lätt krämig känsla. Moussen är jämn och elegant. Avslutet är salivretande med en gnutta mineralsälta. Enligt Christophe Bléger skördar man druvorna mogna, för att åstadkomma denna utsökta balans. Perfekt till aperitif, vardag som helg.

Crémant d'Alsace Extra Brut "L'Inoubliable" 2018 (Torrt vitt mousserande vin). Premiumcrémanten är relativt ny i sortimentet och har hittills endast producerats i 2 årgångar: 2015 och 2018. Den görs på 100% Pinot Noir och lagras på sin jästfällning i minst 24 månader. Vi får här uppleva den första degorgerade batchen av årgång 2018, degorgerad i mars 2021. Dosage: 3 gr/l. Naturligtvis kommer fler degorgeringar längre fram, men jag är mycket imponerad av hur vinet presterar redan i detta stadium. Här finns finstämda mognadstoner och en stigande intensitet i glaset: rostat bröd och nötighet, vita blommor, bokna äpplen, gula päron, nektariner och apelsin, samt en lätt antydan till ostronskal och mineralitet. Munnen är knastertorr och mycket frisk, men samtidigt rund och volyminös, med finskulpterade och energiska bubblor. På avslutet upplevs en lätt, angenäm grapefruktbeska. Vinet håller solklar Champagneklass och kan påminna om en bra Blanc de Noirs. Denna exceptionella Crémant är en lanseringens höjdpunkter. Man undrar naturligtvis hur högt vinet kan nå om det får uppfostras vidare på jästfällning på lattes i 4-5 år. Det blir något spännande att följa framöver. Drick som aperitif, samt till eleganta rätter av fisk och skaldjur, sushi, mm.

BLANDLÅDOR

Eftersom Schoenheitz Crémant d'Alsace Brut Nature Millésimé 2014 finns i mycket begränsad mängd, har jag skapat 2 st blandlådor enligt nedan. I den första finns 1 fl Schoenheitz "Mémoire de Granit" + 1 fl Schoenheitz Millésimé 2014; i den andra finns istället 2 fl "Mémoire de Granit". Om den första blandlådan tar slut (finns bara 30 st), kan du alltså beställa den andra lådan. Låt mig understryka att "Mémoire de Granit" är ett riktigt premiumvin, du lär inte bli besviken.
 
1:a Blandlådan (inkl. Schoenheitz 2014) - endast 30 lådor tillgängliga
1 fl Bruno Hertz Crémant d'Alsace Brut
1 fl Bruno Hertz Crémant d'Alsace Brut Chardonnay
1 fl Schoenheitz Crémant d'Alsace Extra Brut "Mémoire de Granit"
1 fl Schoenheitz Crémant d'Alsace Brut Nature Millésimé 2014
1 fl Claude & Christophe Bléger Crémant d'Alsace Brut "Coeur de Cru" 2016
1 fl Claude & Christophe Bléger Crémant d'Alsace Brut "L'Inoubliable" 2018
 
2: Blandlådan
1 fl Bruno Hertz Crémant d'Alsace Brut
1 fl Bruno Hertz Crémant d'Alsace Brut Chardonnay
2 fl Schoenheitz Crémant d'Alsace Extra Brut "Mémoire de Granit"
1 fl Claude & Christophe Bléger Crémant d'Alsace Brut "Coeur de Cru" 2016
1 fl Claude & Christophe Bléger Crémant d'Alsace Brut "L'Inoubliable" 2018

Crémant d'Alsace degorgering

Degorgering av Crémant d'Alsace på Schoenheitz vingård i Wihr-au-Val, onsdag 24 november 2021.

bottom of page