Terroirviner
Direkt från Colmar
vin på nätet
vin på nätet, vin nätet, vinbutik nätet, handla vin, handla vin på nätet, beställa vin, beställa vin på nätet, köpa vin, köpa vin på nätet, vin hemleverans, vin på internet, vin nätbutik, vinbutik online, vinklubb, alsaceviner, alsace viner, rhôneviner, rhône viner, vinlåda, vinbutik, terroir, riesling, pinot gris, gewurztraminer, ekologiskt vin
NÄSTA LEVERANS: 17-24 JAN 2025
BESTÄLL SENAST TIS 31 DEC 2024
Rhônelansering september 2020:
Elodie Balme - Rasteau
Domaine Fontaine des Fées - Côtes-du-Rhône
_______
NY LANSERING 19-30 SEPTEMBER 2020
ELODIE BALME
Vi startar i Rasteau, 21 km öster om Orange i departementet Vaucluse, ett distrikt som är känt för sina kraftfulla röda viner, men även för sina Vin Doux Naturel (söta fortifierade viner). AOC Rasteau infördes 1944 för Vin Doux Naturel, och 2010 för rött vin. Innan 2010 klassades de röda vinerna som Côtes-du-Rhône Villages. De har alltså upphöjts till "Cru"-status, ett officiellt erkännande av den kvalitet de levererar.
Geografiskt befinner vi oss i Ouvèze-dalen, strax väster om floden Ouvèze, på berget Ventabren som är en del av Baronnies-massivet. Mittemot, på den östra sidan av Ouvèze, finns bergskedjan Dentelles de Montmirail och byarna Séguret, Sablet, Gigondas m fl. Landskapet är hisnande.
Vingårdarna i Rasteau befinner sig på terrasser mellan 120-320 meters höjd med varierande terroirer: kalk-lera, tunn "skelettjord" ovanpå märgel, röd lera ovanpå sandsten. Variationer som frambringar en fin komplexitet. Galets roulés (ovala stenar) täcker det mesta av jorden, och fyller en viktig roll genom att absorbera värme på dagen och släppa den på natten. Jorden är dränerande vilket tvingar vinrankorna att söka fukt på djupet. Koncentrationsgraderna i druvorna är spektakulära, även i "svalare" år. Röd Rasteau måste enligt reglerna göras på minst 50% Grenache, minst 20% Syrah och/eller Mourvèdre och kan kompletteras med andra druvor, t e x Carignan. Skördeuttaget får max vara 38 hl/ha.
Intressant är att Elodie Balme har hittat en egen stil för sin röda Rasteau: mjukare och rundare, men som likväl har den överdådiga frukten och kryddigheten som denna terroir naturligt frambringar. Stilen är mycket omtyckt. Hon gör även en mycket spännande Vin Doux Naturel på 100% Grenache, släpps inte i denna lansering men du som är intresserad kan beställa det per mejl.
Elodie Balme har alltså gjort en kometkarriär sedan hon gjorde sitt första vin 2006; hon är idag ett känt namn bland franska cavister och vinentusiaster. Hon kommer från en vinodlarfamilj. Hennes farfar, Maurice Charavin, var en av pionjärerna som startade en vingård med egen vinifiering i Rasteau. Pappan, Bernard, tog över tidigt 80-tal, men valde bort vinifieringen och nöjde sig med att leverera druvor till lokala kooperativ. 19 år gammal började Elodie läsa vitikultur och oenologi i Orange, en 3-årig utbildning. Hon fick chansen att bli lärling hos den berömde producenten Marcel Richaud i Cairanne under 3 år. Marcel Richaud, som räknas som en topproducent i södra Rhône, är också en av pionjärerna som predikade för minimal intervention i vinifieringen, redan på 70-talet. Han har haft stor påverkan på Elodies egna stil, blev hennes mentor, och gav henne inspiration att starta upp en egen vingård.
Sålunda kom Elodie igång 2006, knappt fyllda 23 år, med 3,5 ha odlingar som hon hade förvärvat från sin pappa, och 2 vintankar från sin farfar. 2009 byggde hon ett eget vineri. Idag odlar hon totalt 25 ha, varav 17 ha används till de egna vinerna, och 8 ha säljs som druvor till kooperativ. Under åren har Elodie sakta expanderat sin egen vinproduktion, något det fortfarande finns lite utrymme för, men inte mycket. Det är mycket jobb att odla 25 ha och arbeta hantverksmässigt.
Odlingarna fördelar sig mellan de 3 grannkommunerna: Rasteau, Roaix och Buisson, alla med olika terroiregenskaper. Varje läge vinifieras separat (vinification parcellaire) för att behålla terroirtypicitet. Grenache står för ca 70% av arealen, Syrah 20%, och resten fördelad på Carignan och Mourvèdre. Stockarna är i snitt 40 år gamla. Odlingen är i princip ekologisk, dock utan formell certifiering. Endast koppar och svavel används som bekämpningsmedel, i enlighet med ekologiska principer. Man avlägsnar gräs mekaniskt och använder endast organiskt gödsel. Genom noggrann avknoppning och "grön skörd" håller man nere avkastningen och koncentrerar druvorna. Vinifieringen och uppfostringen sker på betongtankar; ekfat är i princip uteslutna. Endast en mindre del av toppvinet Rasteau Rouge (10%) lagras på äldre ekfat. Jäsningen sker till 100% med naturlig jäst från druvan helt utan tillsatser. Inga sulfiter tillsätts under själva jäsningen, dock mycket små mängder vid blandningen och buteljeringen. Extraktionen är mjuk och jämn, med en remontage per dag och eventuellt en délestage vid jäsningens mitt eller slut. Vinerna filtreras mycket lätt, eller inte alls.
Sammantaget har Elodie skapat en egen stil som bygger på stor fruktmognad- och renhet, och polerade tanniner som gör vinerna drickvänliga redan som unga. Det finns gott om inneboende kraft, men stoffet är mjukt och sammetslent, en stil som ofta betecknas som "suave" i fransk vinvokabulär. Den som önskar kan kalla stilen "feminin", Elodie själv invänder inte mot det.
Elodie är idag 37. Det ska bli spännande att följa hennes utveckling i tiden.
Terroirviner lanserar 3 (röda) viner från Elodie Balme:
Côtes-du-Rhône 2019 (Rött). Här får vi ett smakprov från den strålande årgången 2019, som gav en ganska liten skörd, koncentrerade druvor, och en utmärkt balans mellan alkohol och fruktsyra. På många platser i södra Rhônedalen hyllas årgången som en av decenniets bästa. Detta vin, som ligger på basnivån i Elodies sortiment, är det perfekta husvinet. 55% Grenache, 35% Carignan, 10% Syrah, skördade i kommunen Buisson, ca 9 km norr om Rasteau, på andra (norra) sidan berget Ventabren, med nordöstlig exponering. Några av Grenache- och Carignan-stockarna är bland vingårdens äldsta, uppemot 80 år gamla. Denna relativt svala terroir ger alltid en härlig fräschör i vinet, alltid med livlig och explosiv frukt. Vinet är öppet, straightforward, medelfylligt, packat med liköriga kirschtoner, vilda bär, svarta oliver, och peppriga lakritstoner. Otroligt gott redan nu till en vardagsgryta- eller biff, pizza, pasta Bolognese, hemlagad hamburgare, eller varför inte en kryddig vegorätt. Kan lagras i ca 4-5 år.
Côtes-du-Rhône Villages Roaix "Champs Libres" 2019 (Rött). Ett mer strukturerat vin, mörkare i färgen och ännu aningen ungt. Ännu ett smakprov på årgångens höga kvalitet och fina balans. Kommunen Roaix, med Villages-status sedan 1966, ligger drygt 3 km km nordöst om Rasteau, på samma sida av berget Ventabren. På läget "Champs-Libres", med nordlig exponering på Roaix-platån varierar terroiren från stenig röd lera, till "safres" (packad sand), med utomordentlig vattenhållningsförmåga. Till vinet användes 50% Grenache, 40% Syrah och 10% Mourvèdre, skördade från 1,5 ha. Doften öppnar sig stegvis mot en härlig intensitet, svartvinbärscoulis och kirsch, med nyanser av viol, peppar, lakrits och en tydlig mineralitet. Den drygt medelfylliga kroppen struktureras av finvävda, sammetslena, supermogna tanniner. Balansen mellan fruktmognad (15% alkohol) och fruktsyra ger en harmoni i särklass. Drick denna härlighet till en god höstgryta (t ex på högrev och sidfläsk), fläskrätter eller vildsvin med någon kraftig gravy, lammkarré med timjansky, mm. Vinet är sagolikt gott idag men har något år kvar till sin topp. Kan lagras 6-7 år.
Rasteau Rouge 2018 (Rött). Vi är nu framme vid toppvinet. Men först kan det vara bra att ge en allmän bild av årgång 2018 i södra Rhônedalen... Under senvåren och tidig sommar 2018 drabbades stora delar av södra Rhônedalen av mjöldagg, det värsta utbrottet man sett på länge. Regn förenat med värme och utebliven Mistralvind skapade denna oturliga omständighet, som betydde ett bortfall i skörden. En solig, problemfri sommar och höst gjorde att man i slutändan kunde skapa bra viner, i en rund, lättillgänglig, solmogen stil. Mjöldagget var ett mindre problem i appellationer på lite högre höjd, t ex Rasteau, med bra ventilation och svala nätter. Elodie Balmes Rasteau 2018 är i denna kontext lyckad och trogen sin stil, med mycket långt driven mognad. Denna 50% Grenache, 25% Syrah, 15% Mourvèdre och 10% Carignan lagrades till 90% på betongtank, och till 10% på 3-10 år gamla ekfat. Vinet är verkligen annorlunda mot de 2 tidigare. En djup, mer nyanserad doft av krämiga björnbär, plommon, korinter, med inslag av kakao, viol, franska örter, mentol och mineral. En fyllig kropp med sammetslen textur, finslipade och mjuka tanniner som både är Elodies signatur men även ett drag av årgången. Avslutet är fräscht och väl avrundat med toner av kakao, lätt apelsinskal, och lakrits. Vinet är mycket gott redan nu, även om man kan förutspå att toppen, där allting sätts på plats, nås om något år. Drick till örtkryddade stekar, Daube Provençale (provençalsk gryta), vildssvin med svamp, Osso Bucco, mm. Karafferas ej. Denna årgång kan anses vara tidigt mognande, kan lagras i ca 6 år t o m 2024, eventuellt längre.
DOMAINE FONTAINE DES FÉES
Från Rasteau rör vi oss tvärs över floden Ouvèze, några km i riktning mot Dentelles de Montmirail, och kommer till trevlige Frédéric Meffre, som har sin vingård i Séguret (samma by där vår gode vän Christian Voeux är verksam). Frédéric, född 1982, är bara något år äldre än Elodie Balme. Också han en ung talang, om än mycket mindre känd. Men otroligt kompetent.
Frédéric Meffre är den 4:e generationen i en vinodlarfamilj (OBS att det finns flera producenter med efternamnet "Meffre" i trakten, bl a en stor negociant, att inte förväxla med). Medan de tidigare generationerna sålde druvor till kooperativ, bestämde sig Frédéric att starta en egen vingård med egen vinifiering - alltså mycket likt Elodie Balmes bana. Efter studier i oenologi och en resa till Chile startade han äventyret 2010, i början med mycket modesta medel. Han slog ihop sina krafter med en god vän, Pablo Höcht, som ungefär samtidigt hade startat en egen vingård i trakten och delade samma filosofi. De köpte begagnade ståltankar och annan grundutrustning och bedrev i princip "garageverksamhet", i familjen Meffres nedgrävda garage. Men ambitionen var naturligtvis att utvecklas vidare. Redan från start hade Frédéric satsat på ekologisk odling, konverteringen påbörjades redan 2009 och certifieringen var klar 2012. Frédéric tog över 18 ha odlingar från sin pappa Jacques, av vilka ca 1/3 säljs som druvor till kooperativ, och 12 ha används till de egna vinerna. Huvudparten av arealen ligger i de 3 kommunerna Séguret, Sablet och Villedieu, ca 5 ha i varje. 2018 invigde han ett nytt, toppmodernt vineri och kunde kliva ut ur föräldrarnas garage. Han gör i grunden 2 röda cuvéer: en Séguret lagrad på ståltank, i lite "lättare" stil (i relativ bemärkelse, ty det saknar inte kraft), och en Sablet lagrad på ekfat, som är hans flaggskeppsvin, och som här lanseras. Både Séguret och Sablet klassas som Côtes-du-Rhône Villages i appellationssystemet, sedan 1967 respektive 1974.
Frédérics Sablet kommer från ett unikt, isolerat läge på berget Cheval-Long, på 350 meters höjd i den östligaste delen av Sablet, vid gränsen till Gigondas. Läget är en liten enklav vinodling omringad av skog, där Frédéric är den ende odlaren. Den nordöstliga exponeringen ger morgonsol snarare än den hetare eftermidagssolen. Här råder alltså ett svalare klimat, där hög höjd kombinerat med stora temperaturväxlingar ger en långsammare mognadsprocess och i slutändan ett mer komplext vin. Terroiren av kalk-lera med dominerande lera, är grunden för vinets solida struktur. Denna speciella plats, kallad "Font di Fade" på provencalska ("feernas fontän"), har gett vingården sitt namn. Enligt en äldre legend ska en herde ha sett feer bada i en vattenkälla på berget.
Côtes du Rhône Villages Sablet 2017 (Rött) är ett vin i särklass. En sval, strukturerad, stram stil med seriös lagringsduglighet. Denna 70% Grenache, 30% Syrah från läget "Font di Fade" skördades med ett uttag om 30 hl/ha. Vinifieringen skedde i hela klasar (utan avstjälkning). Druvorna krossades och jäste naturligt (utan tillsatt jäst) på betongtank. Lagringen skedde sedan på utvalda ekfat från Bourgogne (1 år och äldre) i 12 månader. Doften inleds med ett preludium av fattoner, en klick kakao och mint, som sakta öppnar sig likt en ridå för att avslöja vinets hela komplexitet. Ju mer luft, desto mer frukt. Jag hade en flaska öppen i 3 dagar, och upplevde att frukten gick i crescendo för varje dag, för att nå en enorm intensitet. En otroligt vacker bukett av svarta vinbär, parad med surkörsbär, kan föra tankarna till mer nordliga distrikt, ja, Bourgogne dök faktiskt upp i mina tankar. Det kan vara den ena stundens förnimmelse, och i nästa har vi mer sydliga lavendelfält och garrigue som charmar nos och gom. Tydliga viol- och peppartoner, lätt vanilj, kakao, mineralitet. I munnen har vi ett stramt, men samtidigt mycket finskulpterat tanningrepp; det är svalt, medelfylligt till fylligt, synnerligen välbalanserat, och långt. Hur står sig 2017 mot 2013 och 2015, som Terroirviner tidigare haft av detta vin, och som vissa av er kanske minns? Enligt mig är det inte lika tufft som 2013 var i sin ungdom, men är ett snäpp kraftigare än 2015. Min känsla är att Frédéric hittat en otrolig precision och balans i 2017. Utan tvekan är detta en av mina absolut bästa Rhôneupplevelser i år. Drick denna härlighet redan nu efter lite luftning i karaff, till seriösa kötträtter: oxfilé Sauce au Poivre, örtmarinerade lammkotletter, Daube Avignonnaise (lammgryta från Avignon), lågtemperaturstekt högrev med potatisgratäng, vilträtter (t ex älg, ren), m fl. Kan lagras i minst 10 år t o m 2027. Tips: beställ lådvis och njut av detta vin i flera år framöver, och skåda dess utveckling. Endast 5000 buteljer producerades av vinet.
Elodie Balme
Frédéric Meffre
Ett litet smakprov:
Domaine Fontaine des Fées Côtes-du-Rhône Villages Sablet 2017, 205 kr
Côtes du Rhône Villages Sablet 2017 (Rött) är ett vin i särklass. En sval, strukturerad, stram stil med seriös lagringsduglighet. Denna 70% Grenache, 30% Syrah från läget "Font di Fade" skördades med ett uttag om 30 hl/ha. Vinifieringen skedde i hela klasar (utan avstjälkning). Druvorna krossades och jäste naturligt (utan tillsatt jäst) på betongtank. Lagringen skedde sedan på utvalda ekfat från Bourgogne (1 år och äldre) i 12 månader. Doften inleds med ett preludium av fattoner, en klick kakao och mint, som sakta öppnar sig likt en ridå för att avslöja vinets hela komplexitet. Ju mer luft, desto mer frukt. Jag hade en flaska öppen i 3 dagar, och upplevde att frukten gick i crescendo för varje dag, för att nå en enorm intensitet. En otroligt vacker bukett av svarta vinbär, parad med surkörsbär, kan föra tankarna till mer nordliga distrikt, ja, Bourgogne dök faktiskt upp i mina tankar. Det kan vara den ena stundens förnimmelse, och i nästa har vi mer sydliga lavendelfält och garrigue som charmar nos och gom. Tydliga viol- och peppartoner, lätt vanilj, kakao, mineralitet. I munnen har vi ett stramt, men samtidigt mycket finskulpterat tanningrepp; det är svalt, medelfylligt till fylligt, synnerligen välbalanserat, och långt. Hur står sig 2017 mot 2013 och 2015, som Terroirviner tidigare haft av detta vin, och som vissa av er kanske minns? Enligt mig är det inte lika tufft som 2013 var i sin ungdom, men är ett snäpp kraftigare än 2015. Min känsla är att Frédéric hittat en otrolig precision och balans i 2017. Utan tvekan är detta en av mina absolut bästa Rhôneupplevelser i år. Drick denna härlighet redan nu efter lite luftning i karaff, till seriösa kötträtter: oxfilé Sauce au Poivre, örtmarinerade lammkotletter, Daube Avignonnaise (lammgryta från Avignon), lågtemperaturstekt högrev med potatisgratäng, vilträtter (t ex älg, ren), m fl. Kan lagras i minst 10 år t o m 2027. Tips: beställ lådvis och njut av detta vin i flera år framöver, och skåda dess utveckling. Endast 5000 buteljer producerades av vinet.