top of page
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

 

STOR BOURGOGNELANSERING

Januari 2018

 

Christophe Lepage - Joigny

Domaine Colbois - Chablis

Domaine Contat-Grangé - Maranges

Jean-Claude Rateau - Beaune

 

Beställning sker i butiken - klicka här

 

Till årets första lansering har jag handplockat 6 Bourgogneviner (3 röda och 3 vita) från 4 producenter!

För första gången har jag äran att erbjuda ett vin från Chablis!

OBS: I lanseringen finns flera viner från årgång 2016, som kännetecknas av kraftigt reducerade skördar i stora delar av Bourgogne pga frost och hagel i april. Kvantiteterna är de lägsta som Bourgogne haft sedan mannaminne. Men kvaliteten är hög! De knoppar som överlevde frosten åtnjöt perfekt väder under sommaren, och det som producerades blev därmed mycket bra. Gäller alltså att bunkra upp nu medan chansen finns! Det här är rena bristvaror.

CHRISTOPHE LEPAGE - JOIGNY

Vi börjar längst norrut med den lilla producenten Christophe Lepage i Joigny, ca 40 km nordväst om Chablis. 

Joigny är unikt på flera sätt: det är Bourgognes nordligaste vinodling, som producerar viner av hög kvalitet tack vare sitt skärmade läge och gynnsamma mikroklimat. Christophe är en av en handfull producenter som är verksamma här idag. Joigny är mest känt för "Côtes Saint Jacques", en utsträckt kulle som gränsar till staden norrut, med perfekt sydlig exponering och en mycket intressant terroir av lera-flinta ovanpå mjuk kalk (krita) från Turonium.

Vinerna härifrån är förvånansvärt bra och prisvärda, och har en egen lokal typicitet. De röda vinerna är bäriga och eleganta, med bra struktur, lätt kryddighet och en typisk mineralitet från kritan. De är definitivt strukturerade för lagring.

Pga (eller tack vare!) den lilla produktionen - totalt odlas knappt 30 ha i området - är de också mycket svåra att få tag på. Christophe Lepage odlar idag 3,7 hektar, varav 1,8 på Côte Saint Jacques. Han tog över efter sin pappa Serge 2009. Mer info om Christophe Lepage HÄR.

 

Terroirviner lanserar 3 viner av Christophe Lepage:

Bourgogne Blanc 2016 (Vitt). Druvorna (100% Chardonnay) kommer till hälften från 25-åriga stockar och till hälften från nyplanterade (5 år gamla) stockar. Vinet buteljerades efter 7 månaders lagring på ståltank. Vinet har allt man vill ha i en vit basbourgogne: ett intensivt mineraldriv med krutig-rökig karaktär, en härlig spänst i munnen och samtidigt smörighet, friska frukter såsom äpplen men även lätt tropiska nyanser såsom mango och ananas. Vinet känns väldigt framåt och intensivt. Kan korkas upp när som helst, nu och 4 år framåt, till charkuterier, allehanda tilltugg, sniglar, fisk och skaldjur, och gärna färsk Chèvre (Chèvren rekommenderas varmt av Christophe!). Kommer säkert att bli ännu bättre med 1 års lagring.

Bourgogne Rouge 2016 (Rött). Kommer från vingårdslägen som ligger utanför Côte St Jacques, strax österut, med mer östlig exponering. Pinot Noir-stockarna är upp till 15 år gamla. 40% av vinet lagrades på ekfat (1-5 år gamla) och 60% på ståltankar i 11 månader. En transparent röd färg med fint lyster gör en redo för ett gourmandvin. Nosen är först diskret och återhållsam. Massvis med luft får dock vinet att sakta börja prata. Skogsbär, smultron, röda vinbär och en elegant ton av anis intar framscenen medan violer och lätta mineraltoner håller sig snällt i bakgrunden. Faten ger runda konturer men inga uttalade fattoner. I munnen är det medelfylligt och perfekt balanserat; fruktsyran är rund och mogen, likaså tanninerna. Det stramar åt sig något på avslutet för att påminna om att vinet har en sund struktur. Idag något ungt, borde visa sitt bästa om 1-2 år. Mitt tips är: lagra vinet ett tag. Aromerna kommer att blomstra och buketten vidga sig. Sammantaget har vi en lite lättare, bärigare årgång jämfört mot 2015 som var kraftfullare och funkigare. Ett utmärkt vardagsvin till kallskuret, rostbiff med potatissallad, en god hantverksproducerad korv med linser (mitt tips: saucisse de Montbéliard). En bit fläsk eller fågel passar också utmärkt, eller en bit Camembert!

Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2016 (Rött). Gårdens toppvin. Druvorna kommer enbart från Côte Saint Jacques, från 15-50 åriga stockar med en snittålder över 35 år. Vinifieringen och uppfostringen är annars väldigt lik den för Bourgogne Rouge: 30% av vinet lagrades på ekfat (varav 1/5 nya) och 70% på ståltankar i 11 månader. Det är dock mörkare i färgen och mer koncentrerat än föregående. Nosen är renrasig, komplex, med en bred bärpalett av jordgubbskompott, röda vinbär och granatäpplen och en elegant kritmineralitet. Mint, anis bidrar till fräschören. Faten känns knappt, men ska finnas där. En gnutta kanel träder sakta fram. Wow! Här händer det spännande saker. I munnen medelfylligt, lite stramare, med en suveränt avrundad och lyftande fruktsyra; tanninerna är aningen strama och signalerar att vinet har en bit kvar till sin topp. Men det är otroligt trevligt redan idag. Drick detta till en raffinerad rätt, gärna en unghöna med tryffel (från Bresse, om du vill ha världsklass), en god fläsk- eller kalvstek med murkelsås och potatispuré. Om du inte har tid, servera till en mör oxfilé med pommes frites och kryddsmör! På topp om ca 1 år, kan lagras i ca 8. OBS: pga den mycket begränsade tillgången kan jag endast erbjuda 2 flaskor / kund. Det går även att få 2 flaskor av vinet i den färdiga blandlådan med Christophe Lepages viner.

 

DOMAINE COLBOIS - CHABLIS

Domaine Colbois är vad man kan kalla en stigande stjärna. På senare år har vingården fått mycket höga recensioner för sina Chablisviner. Vingården existerar sedan 1970, då Michel Colbois, son till en vinodlarfamilj, startade med 2 ha. Idag odlar man totalt 20 ha fördelade på granndistrikten Chitry (drygt 10 km söder om Chablis) och Chablis. Sedan 2009 leds gården av supertrevlige Benjamin Colbois, son till Michel. Som många vinodlare i trakten drabbades man mycket hårt av frosten 2016: Domaine Colbois förlorade ca 50% av sin skörd, och på flera lägen uteblev skörden helt.

Det är därför något av ett mirakel att jag kan erbjuda Chablis Vieilles Vignes 2016, enligt mig gårdens bästa Chablis. Vinet görs på över 50-åriga stockar från ett enskilt läge på 1,6 ha i Beine. 40% av vinet lagrades på ekfat och 60% på ståltankar i 13 månader. Vinet uppvisar en härlig smörighet i kroppen som förhöjs av lagringen på ekfat. Nosen är primärfruktig och ung, med inslag av gula äpplen, klementin, samt rökiga och lätt rostade toner. I munnen är det superfriskt, som en Chablis ska vara, men fruktsyran balanseras ypperligt av smörigheten från lagringen på lie och faten, som ger en lite rundare munkänsla. Den nådda balansen är exemplarisk. Vinet är ännu ungt och kommer att vinna på minst 1 års extra lagring eller längre. Ett perfekt vin till vit fisk, gärna med vitvinsås, och självklart till hårdostar.

 

DOMAINE CONTAT-GRANGÉ - MARANGES

Vi tar nu en rejälv vända söderut och hamnar i distriktet Maranges, i den sydligaste delen av Côte de Beaune. Här har paret Yvon och Chantal Contat-Grangé levt ut sin dröm som självständiga vinbönder sedan 70-talet, där de slog sig ner efter ett kringflackande liv mellan säsongsjobb på diverse odlingar. De har arbetat ekologiskt under alla år och är numera certifierade. Filosofin handlar om att vinifiera naturligt genom långsam jäsning, med syftet att skapa helt ostressade viner, med minimal tillsats av sulfiter. Idag odlar de 6,5 hektar och allt vin säljs slut nästan direkt efter buteljeringen. Läs gärna mer om Yvon och Chantals historia och deras vingård HÄR.

När jag ringde Chantal i höstas fick jag höra att allt vin i princip var slutsålt. Som tur var lyckades jag reservera lite Maranges Blanc 2015, ett vin med fenomenal kvalitet, förmodligen det bästa vita vinet som gården åstadkommit på senare år, och extremt prisvärt dessutom.

Maranges Blanc 2015 (Vitt) kommer från ett enskilt mikroläge på en brant, sydexponerad sluttning utanför byn Cheilly-lès-Maranges. Vinet fick jäsa spontant med 100% naturlig jäst på ekfat (varav 1/5 nya) och uppfostrades sedan på samma ekfat i 12 månader. Färgen är gyllengul och nosen extremt tät och kompakt. Citrusfrukten är mycket koncentrerad, och följs av vita blommor, toner av anis, vanilj och nötter. I dagsläget behöver vinet karafferas 2-3 timmar för att ens börja tala, eller att man öppnar korken 3 dagar innan servering. I munnen är det rikt och fylligt, smörigt med en lång fräsch flintmineralitet och inslag av hasselnötter. Drick detta fantastiska vin till något rikt och mustigt, t ex en krämig rotsellerisoppa, en kantarelltoast eller en vildsvampsrisotto. 

JEAN-CLAUDE RATEAU

Nu rör vi oss norrut igen, till den norra delen av Côte de Beaune, och staden Beaune i egen höghet. Jean-Claude var en av de första vinodlarna som övergick till biodynamisk vinodling sent på 70-talet. Jean-Claude har gjort sig känd för viner med en helt unik renhet, där frukt och mineralitet samspelar för att nå eteriska nivåer. Vinerna har även extremt låga halter tillsatta sulfiter, vilket är ett viktig del av Jean-Claudes naturinriktade filosofi. Han förfogar idag över drygt 10 ha runt Beaune, och var en av de vinbönder som drabbades mycket hårt av frosten i april 2016. Ca 3/4 av hans skörd gick om intet pga händelsen. Detta innebar att flera viner inte kunde produceras enligt vanlig procedur, utan han fick slå ihop flera cuvéer. Mer allmän info om Jean-Claude Rateau finner du HÄR.

I den kommunala appellationen Beaune har Jean-Claude 3 terroirer som normalt motsvarar 3 olika viner: "Les Prévoles", "Clos des Mariages" och "Les Beaux et Bons". Dessa 3 slog han ihop 2016 i ett enda vin: "Cuvée Ronde", som jag härmed lanserar. Och vilket fantastiskt vin detta blev!

Beaune Cuvée Ronde 2016 (Rött) är redan öppet och hur klunkvänligt som helst. En ljuvlig bärighet strömmar ut ur glaset direkt efter upphällningen. Det är rentutsagt förhäxande gott. Körsbär av både det mörka och röda slaget, hallon och björnbär utan slut. Med lite luft visar vinet sitt djup med både violer och mineralitet, samt en stänk vanilj. I munnen är tanninerna perfekt mogna och finknutiga som en persisk matta. Längden känns som att den inte tar slut. Man vill genast ha påfyllning, så gott är det. Fördelen är alltså att kunna dricka vinet redan nu, men det kommer naturligtvis att utvecklas graciöst ett antal år. Njut till en härlig oxfilécarpaccio (eller varför inte älgcarpaccio), vildfågel, eller en Coq au vin!

 

Christophe Lepage Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge 2016. Ett vin med unik karaktär, som görs i mycket begränsad kvantitet.

Vy mot Joigny från Côte Saint Jacques Rouge, under skördetid. Bild lånad av Christophe Lepage.

Benjamin Colbois, som idag driver Domaine Colbois i Chitry utanför Chablis. 12/01-2017. © Terroirviner SAS

bottom of page